Pracovníci MÚA AV ČR – profily
PhDr. Martin Franc Ph.D.
Datum a místo narození
8. dubna 1973 v Praze
Studium
- Filosofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, dvojobor Archivnictví a pomocné vědy historické – dějiny umění – 1997 Mgr., 2004 PhDr.
- externí doktorandské studium na katedře Archivnictví a pomocných věd historických na Univerzitě Karlově v Praze (2004 Ph.D.; disertační práce Prameny k dějinám stravování první poloviny devatenáctého století).
Zaměstnání
- 1995–dosud: Archiv AV ČR (od roku 2006 Masarykův ústav – Archiv AV ČR, od 2008 Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.) – od roku 2004 jako vědecký pracovník-postdoktorand, od 2008 vědecký pracovník
- 2000–2004: Výzkumné centrum pro dějiny vědy, společné pracoviště Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Univerzity Karlovy v Praze (odborný pracovník).
Vedlejší pracovní činnost
- 2005– dosud: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR (postdoktorand)
Pedagogická činnost
- 2008: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze – specializační přednáška Dějiny konzumu po roce 1945
- 2009: Filozofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni
Členství v radách a vědeckých orgánech
- 1998–dosud: šéfredaktor časopisu Kuděj. Časopisu pro kulturní dějiny
- 2003–dosud: člen International Commission for Research into European Food History, (od 2007 člen výkonného výboru)
- 2008–dosud: člen redakčního kruhu Acta historica Universitatis Silesianae Opaviensis
- 2004–2006: tajemník vědecké rady Archivu AV ČR (od 2006 Masarykova ústavu – Archivu AV ČR)
- 2007 –: člen rady pracoviště Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, v. v. i.
Významná ocenění
- 2007: prémie Otty Wichterleho pro mladé vědecké pracovníky
Grantové projekty
- 2006–2008: Průvodce po kulturní politice a životním stylu v českých zemích v letech 1948–1967 (GA ČR, spoluřešitel s Jiřím Knapíkem ze Slezské univerzity v Opavě)
- 2007 – dosud: Ivan Málek a vědní politika 1952–1989 (GA AV ČR, řešitel)
- 2009 – dosud: Volný čas v českých zemích v letech 1956–1967 (GA ČR, řešitel)
Odborné zaměření
- dějiny vědní politiky v Československu po roce 1948
- dějiny stravování a vědy o výživě
- dějiny konzumu a životního stylu v období 1948–1989.
Výběrová bibliografie 2001–2008
Vědecké monografie:
- Řasy nebo knedlíky. Postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století. Praha, Scriptorium a Výzk. centrum pro dějiny vědy, 2003, 312 s.
- Prameny k dějinám stravování první poloviny devatenáctého století. Disertační práce, Praha 2004, 276 + 4 s.
Odborné studie:
- Akademik Ivan Málek a legislativní návrhy v letech 1963–1968 (Boj Ivana Málka o racionalizaci výživy obyvatelstva). – In: Česká věda a Pražské jaro (1963–1970). Sborník z konference. Práce z dějin vědy sv. 2. Ed. B. Zilynská a P. Svobodný. Praha 2001, s. 99–106.
- Knihy kuchyňských účtů z let 1705–1706 z fondu Šternberk-Manderscheid jako pramen k dějinám aristokratických dvorů (několik předběžných poznámek). Sborník archivních prací, ročník LII/2002, č. 1. S. 257–277.
- Tři autoři medicínských topografií se vztahem ke Slovensku – P. Lichtenthal, I. Schlesinger a F. W. Lippich. In: 6. Medzinárodné sympózium k dejinám medicíny, farmácie a veterinárnej medicíny Košice 24.–26. 6. 2003. Univerzita Komenského v Bratislavě, 2003. ISBN 80-223-1848-5 (vyšlo jako CD, nestránkováno).
- Český a rakouský potravinářský výzkum v letech 1950–1970 (několik poznámek ke komparaci výzkumu). In: Semináře a studie Výzkumného centra pro dějiny vědy z let 2002–2003. Práce z dějin vědy 6. Ed. Antonín Kostlán. S. 653–670.
- Komise pro zásobování pracujících z pohledu fondu ve Všeodborovém archivu. Semináře a studie Výzkumného centra pro dějiny vědy z let 2002–2003. Práce z dějin vědy 6. Ed. Antonín Kostlán. S. 675–687.
- National Tradition or Happy Tomorrows? The Dilemma for Czech Nutritional Science in the 1950s and 1960s. In: The Diffusion of Food Culture in Europe from the Late Eighteenth Century to the Present Day. Eigth Symposium of the International Commission for Research into European Food History (ICREFH) „The Diffusion of Food Culture. Cookery and Food Education in Europe since the Eighteenth Century“. Prague 30 September—5 October 2003. Ed. Derek J. Oddy and Lydia Petráňová, Prague 2005, pp. 269–276.
- Tloustnout znamená stárnout. Hubnutí a politika v Československu v 50. a 60. letech 20. století. Dějiny a současnost roč. 2005, č. 7, s. 34–39.
- Výkladní skříň socialismu. Obchod s potravinami v Praze v 50. a 60. letech 20. století. In: Bolševismus, komunismus a radikální socialismus v Československu V. Šest. Zdeněk Kárník a Michal Kopeček. Praha 2005, s. 222–240 a 368–375.
- Skeptické slovanství svárlivého biologa. In: Slovanství a věda v 19. a 20. století. Soubor statí o vztazích a spolupráci českých vědců s vědci slovanských zemí. Práce z Archivu Akademie věd, řada A, svazek 8. Praha 2006, s. 41–54.
- Lze v Čechách hovořit o secesní gastronomii? In: Dagmar Blümlová – Zuzana Gilarová a kol.: Čas secese. Kapitoly z kulturních dějin přelomu 19. a 20. století. České Budějovice 2007, s. 347–355.
- A shop window of the regime: the position of Prague as the capital in the preferential supply system of selected Czechoslovakian cities, 1948–1970. In: Food and the City in Europe since 1800. Ed.Peter J. Atkins – Peter Lummel – Derek J.Oddy. London 2007, pp. 155–164.
- Jeden den v jedné kuchyni. Vaření v panelákové kuchyni v sedmdesátých letech 20. století. In: Husákovo 3 + 1. Bytová kultura 70. let. Ed. Lada Hubatová-Vacková a Cyril Říha. Praha 2007, s. 118–136.
- Stravování v Praze v první polovině devatenáctého století. Documenta pragensia XXV, Dobrou chuť velkoměsto. Praha 2007, s. 325–335.
- Merry and abundant. Celebrating Christmas in th Czech lands in the 1950s and 1960s. Food & History Vol. 4, No 2, 2006 (vyšlo Turnhout 2008), s. 237–252.
- Šťastné a bohaté! Vánoce v českých zemích v padesátých a šedesátých letech jako svátky konzumu. In: Tomáš Vilímek – Oldřich Tůma (uspoř.): Pět studií k dějinám české společnosti po roce 1945. Praha 2008, s. 240–256.
- Schwarzenbergové a středoevropská gastronomie první poloviny 19. století. In: Schwarzenbergové v české a středoevropské kulturní historii. Ed. Gaži, Martin. České Budějovice 2008, s. 315–322
- Jak chutná žirafa anebo Cizí a exotické na stole z pohledu gastronomické literatury habsburské monarchie první poloviny 19. století. In: Cizí, jiné, exotické v české kultuře 19. století. Sborník příspěvků z 27. ročníku sympozia k problematice 19. století. Plzeň, 22.–24. února 2007. Ed. Bláhová, Kateřina – Petrbok, Václav. Praha 2008, s. 257–266.
- Automobilový dort, aneb Nová doba v kuchyni? In: Blümlová, Dagmar – Rauchová, Jitka a kol.: Čas rychlých kol a křídel, aneb mezi Laurinem a Kašparem. Kapitoly z kulturních dějin přelomu 19. a 20. století. Historia culturae XIV, Studia 9. České Budějovice 2008, s. 212–217.
- Znovu přídělový systém? Krize v zásobování potravinami v Československu na počátku šedesátých let 20. století. In: Oldřich Tůma – Tomáš Vilímek (uspoř.): Historik v soudobých dějinách. Milanu Otáhalovi k osmdesátým narozeninám. Praha 2008, s. 30–44.
- Ostalgie v Čechách. In: Adéla Gjuričová – Michal Kopeček (ed.): Kapitoly z dějin české demokracie po roce 1989. Praha 2008, s. 193–216.
Aktualizováno:
2009-06-12
© Obsah: MÚA AV ČR, web: webmaster, 2008.