Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Jiří Havel - Národní parky světa



Na počátku fotografické cesty ing. Jiřího Havla byly reportážní snímky z Paříže (1965). Minulý režim mu však mnoho zahraničních cest neumožnil, proto se cele věnoval objevování české a slovenské krajiny. Již začátkem 70. let byl uváděn jako krkonošský fotograf. Celým jeho dílem prostupují Krkonoše ve všech variacích, od drsné krásy hor, tajemného lesa a vodního živlu až po jednoduché, a právě proto oku příjemné detaily rostlin. Teprve po roce 1989 měl možnost navštívit mnohé vzdálené země, pobýval kromě Antarktidy na všech světadílech.
Získal řadu ocenění, např. Zvláštní cena soutěže časopisu Mladý svět (1965), Hlavní cena fotografické soutěže Štít Viléma Heckela (1974), Cena v kategorii životní prostředí soutěže Czech Press Photo (1997), Kulturní cena města Turnova (1998) aj.
Vydal mnoho knižních publikací: Ostrovy v oblacích (vyšlo v nákladu 55 tis. Kusů), S kamerou kolem světa za 59 let, V království divočiny, Svět Hor, Krkonoše, Zelené katedrály a z poslední doby Přírodní ráje světa. Jeho fotografie jsou zastoupeny v různých sbírkách, např. v Severočeském muzeu Liberec, Moravské galerii Brno, Museo de la MontagnoTurín aj. O díle Jiřího Havla se nedá hovořit pouze jako o fotografování přírody, ale jako o zobrazení její krásy a atmosféry, kterou autor dokáže na svých fotografiích - obrazech zachytit. Fotografie působí na každého diváka jinak, vždy však je dojem neopakovatelný. Havlovy obrazy nezevšední, přinášejí nové zážitky tím, že nejsou pouhým dokumentem a dílem náhodného setkání. Fotografované scenérie často dlouho připravuje, vrací se k nim za různého počasí či v jiné roční době. Vždy dokáže nalézt jiný aspekt vidění téhož.