Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Rudolf Hrabák - Motýli v barvách




(narozen 5.10.1932)

Vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně, kde také řadu let působil, v letech 1990-2000 byl přednostou Ústavu biologie a zoologie Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, od roku 2001 je emeritním profesorem VFU tamtéž.
 
Aktivně se zabývá fotografií asi 50 let. V průběhu vysokoškolských studií se kromě světelné mikrofotografie zaměřil na makrofotografii. Specializoval se na motýly, kterými se zájmově zabýval. Dlouholetou a systematickou činností nafotografoval přes 800 druhů středoevropských motýlů, shromáždil více než 13 000 černobílých negativů a 20 000 barevných diapozitivů. Publikoval opakovaně fotografie např. v Revue fotografie, v americké Popular Photography nebo v Holarctic Lepidoptera, v časopisech Živa, Vesmír, Věda a život, Lesnická práce aj. Desítky fotografií jsou v přírodovědných knihách. Od roku 1966 udržuje intenzivní spolupráci s Obchodními tiskárnami Kolín, kde vydal několik samostatných kalendářů s náměty motýlů nebo květin.
 
Fotografie živých motýlů snímá většinou v ateliérových podmínkách kamerami středního formátu 6x6 nebo 6x7 (Praktisix, Pentacon-Six II, Hasselblad 500 C/M, Mamyia RB 67 Pro-S) na filmy Agfachrom, Fujichrom, méně často Ektachrom s citlivostí 100 ASA. K osvětlení používá elektronické blesky Metz 30 nebo ateliérová blesková zařízení.