Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Karel Šťastný, Vladimír Bejček, Bohumil Pražan - Neznámý ostrov Sokotra

SOKOTRA
Příroda a lidé

Soustroví Sokotra leží v Indickém oceánu při ústí Adenského zálivu. Politicky patří Jemenu, přestože africké břehy jsou blíže než Arabský poloostrov. Tvoří jej ostrovy: Sokotra (největší, 3 550 km2), Abd al–Kuri (162 km2), dva menší zvané „bratři — Samha (45 km2) a Darsa (10 km2) a bezejmenné skalnaté útesy. Až do počátku křídy (před 130 miliony let) byla Sokotra součástí jižního prakontinentu Gondwany, který se následně rozdělil na Afriku, Austrálii, Indii, Madagaskar a Jižní Ameriku. Před 70 miliony let se přerušilo spojení mezi Sokotrou a africkou pevninou a tehdy se od Afriky oddělil i Arabský poloostrov. V době nejsilnějšího čtvrtohorního zalednění byla hladina moře oproti současnosti o 120 m níže a plocha celého souostroví se podstatně zvětšila, nedošlo však nikdy k propojení s africkou pevninou. Zdejší rostlinstvo a živočišstvo vyniká značným zastoupením životních forem, které nežijí nikde jinde (endemité). Sokotra je ve výskytu endemitů desátým nejbohatším souostrovím na světě.

Rostliny
Na Sokotře je z 850 nalezených druhů rostlin 293 druhů (cca 35 %) endemických. Najdeme tu mnoho podivně vypadajících zbytků starodávné flóry, která již z Afriky a Arabského poloostrova vymizela. Silné větry a rozbouřené moře činí Sokotru 5 měsíců v roce jedním z nejnepřístupnějších míst na světě. Sokotra je od prvních botanických expedicí (I. B. Balfour r. 1880 a G. A. Sweinfurth r. 1881) známá svými botanickými kuriozitami, z nichž nejvýznamnější jsou stromy se zduřelými kmeny: okurkovník, který se trochu podobá malému baobabu či dorsténie.

Živočišstvo
Fauna souostroví Sokotra je méně známá než flóra. Doposud bylo zjištěno necelých 1 000 druhů živočichů, ovšem každoročně je soupis bohatší o další a další nálezy včetně nových druhů pro vědu. Kromě několika druhů netopýrů zde zřejmě nežije žádný původní druh savce, zcela chybějí obojživelníci a původní sladkovodní ryby. Nejvýznamněji zastoupenou skupinou obratlovců jsou ptáci — celkem zde hnízdí 41 druhů.

Lidé
Etnický původ sokoterského obyvatelstva není dosud zcela objasněn. Někteří badatelé tvrdí, že první lidé sem pronikli z Arabského poloostrova 500 až 1000 let před Kristem. Své geny však přidali i námořníci, kteří tu přistávali při plavbách do Indie — např. Řekové, Indové, Portugalci, Britové. Někteří lidé z nejvýchodnějších partií ostrova mají modré oči a věří, že jsou potomci Evropanů. Obyvatelstvo dosud dodržuje tradiční promyšlené hospodaření v krajině. Vlastníci stád přehánějí dobytek mezi horskými oblastmi, náhorní plošinou a příbřežními planinami. V příbřežních vesnicích se mnoho lidí živí rybářstvím. Jednoduchá rybářská technika respektuje tradiční přístupy.

Unikátní příroda Sokotry se zachovala mimo jiné i díky úměrnému stavu lidské populace. To se může rychle změnit s prudkým nárůstem počtu obyvatel a překotným využíváním omezených zdrojů. Dnes na celém souostroví žije 40-50 tisíc lidí, většina na hlavním ostrově. Do roku 2030 se podle různých scénářů očekává vzestup na 87-113 tisíc obyvatel.