Středisko pro slovanskou a středověkou archeologii

Výzkumné středisko je zaměřeno na problematiku a řešení stěžejních otázek slovanského osídlení od příchodu Slovanů v 6. století až po období zásadních strukturálních změn počínajícího vrcholného středověku, a to v prostoru severně od středního Dunaje, zejména však na Moravě a ve Slezsku.

Zvláštní pozornost je věnována fenoménu zrodu, vývoje a zániku velkomoravského státu. V popředí zájmu stojí rozsáhlé aglomerace Velké Moravy a v souvislosti s nimi bohatá pohřebiště, zkoumáno je i zázemí hlavních mocensko-politických ústředí, jednotlivé sídlištní formy a odpovídající hmotná kultura.

V povelkomoravské periodě (10.-12. století) jsou sledovány procesy vedoucí k začlenění Moravy a Slezska do rámce českého přemyslovského státu a jejich odraz v archeologických pramenech. Prohlubováno je rovněž studium geneze městských středověkých obcí jako jednoho z nejzávažnějších přelomových mezníků dějin středověké společnosti, opomíjeny nejsou středověké fortifikace.

samostatné pracoviště Mikulčice - Valy

pracovníci oddělení:

doc. PhDr. Pavel Kouřil, CSc. (vedoucí oddělení)

PhDr. Jiří Doležel

Mgr. Marek Hladík

PhDr. Dagmar Jelínková, CSc.

PhDr. Blanka Kavánová, CSc.

doc. PhDr. Zdeněk Klanica, DrSc.

Mgr. Marian Mazuch

PhDr. Lumír Poláček, CSc.

PhDr. Rudolf Procházka, CSc.

Současné projekty

Magna Moravia Mezinárodní projekt (Doc. PhDr. Pavel Kouřil, CSc.)

Internacionální projekt pod záštitou Union académique internationale se sídlem v Bruselu je soustředěn na všestranné poznání problematiky velkomoravského státu a vývoje oblastí severně od středního Dunaje v období 8.-10. století. Klíčový moravský materiál, především z rozlehlých mikulčických nekropolí, je průběžně vyhodnocován a publikován v monotematických sbornících a monografiích.

Mikulčice, bazilika s pohřebištěm (katalog a analýza)

GA ČR 404/05/2447, 2005-2007 (Doc. PhDr. Zdeněk Klanica, DrSC.)
Na jednom z nejvýznamnějších velkomoravských hradiš? v Mikulčicích byla odkryta mimo jiné největší církevní architektura tohoto kulturního okruhu - trojlodní bazilika s atriem a nartexem. V nejbližším okolí kostela i v jeho interiérech se nacházelo pohřebiště s 550 hroby. Pohřebiště bylo odděleno od ostatní plochy knížecího hradu palisádovou stěnou. Mimořádné postavení baziliky jako architektonického typu v souvislosti se všemi nálezy, nebývalý počet zbraní, ostruh, opaskových garnitur a šperků v hrobech naznačuje široké možnosti zkoumání nalezených archeologických materiálů.
Náplní projektu je především zpracování terénní dokumentace a rekonstrukce nálezové zprávy, sestavení katalogu hrobů a nálezů a následně analýza celkové situace a nálezového fondu ve všech souvislostech. Na základě prvního komplexního zpracování této důležité součásti mikulčického hradiště by měly být posléze definovány proměny velkomoravské společenské elity v celkovém obrazu středoevropského vývoje raně středověkých státních útvarů. Veřejnosti bude předložena v první fázi souhrnná analýza a katalog včetně podrobné písemné, kresebné a fotografické dokumentace, v druhé fázi pak výsledná monografie, obsahující vědecké zpracování.

Slovanský kostrový mohylník ve Stěbořicích a problematika velkomoravského zásahu do prostoru severně od Moravské brány

GA AV ČR A80001401, 2004-2006 (Doc. PhDr. Pavel Kouřil, CSc.)
Projekt na základě podrobného rozboru a zhodnocení kostrového mohylníku ve slezských Stěbořicích nabízí možnost řešit důležité otázky, týkající se velkomoravského zásahu do prostoru severně od Moravské brány, tedy i do Slezska a Malopolska. Zvláště odkryvy v posledním decenniu vcelku jednoznačně hovoří o postupném narůstání vlivu Velké Moravy na uvedeném teritoriu, a? už si jej představíme jako přímou intervenci anebo doklad pokojných styků a pozvolné akulturace. Projekt odpoví na řadu problémů souvisejících s vlastním pohřbíváním a zároveň umožní lépe pochopit úlohu sledovaného území v době jeho vstupu na historickou scénu a předpokládaného začlenění do rámce velkomoravského státu.

Středověká urbanizace českých zemí a její odraz v archeologických pramenech – příklad širšího Brněnska

GA AV ČR A800010501, 2005-2007 (PhDr. Jiří Doležel)
Cílem projektu je na základě všestranného studia pramenů podat na příkladu Brněnska pokud možno komplexní obraz geneze, vývoje a systémové struktury středověkých městských osad a získané výsledky začlenit do kontextu dějin českého státu 13. a 14. věku. Metodický záměr vychází ze systémové analýzy komplexu jednotlivých městských lokalit, mezi uplatněnými postupy historických vědních oborů stěžejní místo patří nejnovějším poznatkům archeologie. Hlavním výstupem projektu bude rukopis monografie, zahrnující jak problémový souhrn, tak katalog měst a obsáhlé cizojazyčné resumé.

Publikační řady

Studien zum Burgwall von Mikulčice. Studie a články k nálezům z Mikulčic a teoretickým problémům mikulčického výzkumu.

Internationale Tagungen in Mikulčice. Příspěvky z mikulčických kolokvií.

Moravia Magna.

- Dagmar Jelínková: Slovanské pohřebiště z 9. až 12. století v Mušově. Katalog. Archeologický ústav AV ČR v Brně, Brno 1999.

- Velká Morava mezi východem a západem. Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference (ed. Luděk Galuška, Pavel Kouřil, Zdeněk Měřínský). Archeologický ústav AV ČR v Brně, Brno 2001. Spisy ARÚB 17.

- Naďa Profantová, Blanka Kavánová: Mikulčice – pohřebiště u 6. a 12. kostela (ed. Pavel Kouřil). Archeologický ústav AV ČR v Brně, Brno 2003. Spisy ARÚB 22.

- Die frühmittelalterliche Elite bei den Völkern des östlichen Mitteleuropas (mit einem speziellen Blick auf die großmährische Problematik): Materialien der internationalen Fachkonferenz : Mikulčice, 25.-26.5.2004 (ed. Pavel Kouřil). Archeologický ústav AV ČR v Brně, Brno 2005. Spisy ARÚB 25.

02.12.2008 10:18 | David Kudláček | » Střediska výzkumu

Archeologický ústav
AV ČR, Brno, v.v.i. 
Královopolská 147
612 00 Brno

tel: 541 514 101
fax: 541 514 123
e-mail: sekretariat@iabrno.cz

vyhledávání

VDesign 2008 | Powered by PUBLIC08 EUROPEMC 2008