Časopis Naše řeč

Bezinkář a jiné přezdívky z Přešticka

Josef Polák

[Drobnosti]

Na Přešticku se lidé rádi posmívají. Posměšná přezdívka je obyčejně odvozena ze jména oblíbeného jídla nebo pěstované plodiny, někdy si však lidový humor vymyslí i jídlo i plodinu. Tak obyvatelé Roupova bývají nazýváni bezinkáři, protože se tam pod hradem rozrostly bezové keře a z černých plodů bezu se v Roupově dělávala povidla; bílé květy bezu se obalovaly (ve vejcích a ve strouhance) a smažily podobně jako květák. I květy akátu se tak upravovaly. Ale nejenom Roupovským, i obyvatelům Nezdic u Přeštic se přezdívalo bezinkáři. S bezinkáři souvisí i dosti rozšířená nadávka ty bezinko. Na Přešticku mají lidový název kobylí bzinky. Jungmann zaznamenal příbuzné označení psí bzdinky, Hundskirsche.

Obyvatelé Ratkovic musí zase snášet přezdívku trnkaři, kdežto obyvatelům Zelené se říká šťavaři. Tito pěstitelé zelí si prý nejvíce pochutnávají na kyselé šťávě ze zelí. V Plevňově jedí mrndu (‚syrovátka s bandurem‘), proto jsou mrndaři. Sousedům ze vsi Háje říkávali v okolí kapři; tím se posmívali malé louži ve vsi, jako by tam byli chováni kapři.

Naše řeč 9-10, ročník 43/1959

Předchozí Miloš Helcl: Potřebuji to jako sůl, nebo jako soli?

Následující Zd. Hrušková: V Republice Kubě — v Republice Kongo