Jaromír Příhoda převzal medaili Františka Křižíka

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš předal dne 9. června 2009 čestnou oborovou medaili Františka Křižíka za zásluhy v oblasti technických věd a za realizaci výsledku vědeckého výzkumu prof. Jaromírovi Příhodovi.


medaile_1

Laudatio přednesl ředitel Ústavu termomechaniky AV ČR prof. Zbyněk Jaňour.

 Je pro mne velikou ctí, že mohu přednést laudatio prof. Ing. Jaromírovi Příhodovi, CSc., kolegovi, jednomu z předních našich odborníků v oblasti modelování turbulence. Dovolil bych si své exposé uvést citátem z Vergiliových Zpěvů rolnických: Felix, qui potuit rerum cognoscere causas (Šťastný, kdo mohl poznat příčiny věcí).
 
Profesní kariéra prof. Příhody započala v roce 1961 úspěšným absolvováním studia na katedře tepelně energetických zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze. Po ukončení studií nastoupil na umístěnku jako výpočtář do závodu Těžké strojírny plzeňské Škodovky, odkud přešel do Státního výzkumného ústavu pro stavbu strojů v Praze-Běchovicích jakožto výzkumný pracovník. V roce 1967 definitivně zakotvil v Ústavu termomechaniky ČSAV, kde v roce 1972 získal hodnost kandidáta věd. S pracemi  prof. Příhody jsem se setkal již při počátcích mé odborné kariéry. Podrobněji pak v roce 1982, kdy jsem nastoupil do Ústavu termomechaniky a pracoval jsem s ním ve stejném oddělení.
 
medaile_2

Jak odborné zaměření prof. Příhody stručně charakterizovat?

Vědecká činnost mého váženého kolegy spočívá v experimentálním a matematickém modelováním turbulentních smykových proudění s okrajovými podmínkami, které jsou užívány ve vnitřní a vnější aerodynamice. Dalším tématem jeho odborné činnosti je vliv struktury turbulence a drsnosti obtékaných stěn na vývoj smykových vrstev a to včetně přechodu z laminárního do turbulentního proudění.

 Výsledky těchto experimentálních a teoretických studií např. v případě proudění v turbulentní mezní vrstvě a v uzavřených kanálech umožnily zpřesnit výpočty energetických ztrát při proudění v proudových strojích, jako jsou turbiny a kompresory. Tyto výsledky byly mimo jiné aplikovány pro závod ŠKODA-Power v Plzni na proudění v turbinových lopatkových mřížích.
 
Od roku 1975 prof. Příhoda spolupracuje s Ústavem technické matematiky Fakulty strojní ČVUT na numerickém řešení přechodového a turbulentního proudění. Společně s prof. Kozlem (ČVUT) založili „školu“ matematického modelování turbulentního proudění s aplikacemi ve vnitřní a vnější aerodynamice, hydraulice a technice životního prostředí. Od roku 2000 též spolupracuje s Ústavem vodních staveb Stavební fakulty VUT v Brně na experimentálním a numerickém modelování proudění vody ve vybraných elementech vodních strojů a zařízení. Výzkum je zaměřen zejména na modelování proudění s volnou hladinou a proudění s rozsáhlým odtržením proudu.
 
Prof. Příhoda je autorem mnoha příspěvků v odborných časopisech a recenzovaných sbornících, autorem řady výzkumných zpráv a editorem konferenčních sborníků. Byl, resp. stále je řešitelem a spoluřešitelem grantových projektů podporovaných domácími a zahraničními grantovými agenturami , např.GA ČR, COST, Thematic Network.
 Dovolte mi, abych vedle odborné vědecké činnosti prof. Příhody vyzdvihl i jeho činnost pedagogickou. Nelze opomenout jeho dlouholeté působení na Fakultě strojní ČVUT v Praze a na Fakultě strojní Technické univerzity v Liberci jakož i členství v mnoha komisích např. pro státní doktorandské zkoušky či v komisích habilitačních. Za svou vědecko-pedagogickou činnost získal v roce 1994 titul docenta na Fakultě strojní ČVUT v Praze a v roce 2003 titul profesora na Technické univerzitě v Liberci.

Během své profesní kariéry zastával i řadu odborně administrativních funkcích uvnitř i vně ústavu a mnohé z nich vykonává i dnes.

 Vykonával funkci zástupce vedoucího oddělení, místopředsedy vědecké rady ústavu, předsedy Rady pracoviště, vědeckého tajemníka ústavu a zástupce ředitele. V letech 2001 až 2005 zastával funkci ředitele Ústavu termomechaniky AV ČR. Od roku 1992 dodnes je členem Akademického sněmu a působí ve vědeckých radách AV ČR, v radě Fakulty strojní ČVUT v Praze a Fakulty mechatroniky a Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci. Doposud pracuje v  komisích Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.
 

Prof. Příhoda se svou odbornou, organizační a pedagogickou činností zasloužil o rozvoj vědního oboru a jsem přesvědčen, že udělení medaile Františka Křižíka mu právem náleží.

medaile_3
Foto: Gabriela Adámková, Akademický bulletin

10.6.2009