Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Magdalena Chumchalová - Vědecká ilustrace

 

Po ukončení gymnázia ve Valašském Meziříčí v roce 1992 pokračovala v prohlubování svého výtvarného zaměření v Praze na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru ilustrace a grafiky pod vedením prof. Jiřího Šalamouna.
V průběhu studia se účastnila několika mezioborových stáží v ateliérech fotografie u doc. Pavla Štechy a písma u prof. Jana Solpery. V letech 1995 a 1998 získala stipendium italského velvyslanectví k samostatnému studiu ve státních knihovnách a muzeích v Sieně, Římě a Padově.
Během vysokoškolského studia představila svou práci na kolektivních výstavách v Řezně, Lipsku, Berlíně, Bukurešti a Maastrichtu. Zúčastnila se Letní výtvarné akademie v Salzburku a litografického kurzu v Grosspoesně.
VŠUP ukončila v roce 1998 diplomovou prací zahrnující sérii barevných portrétů květin a studie přírodnin. Od roku 1999 pracuje jako ilustrátorka na katedře zoologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně u prof. Rudolfa Rozkošného.
S redakcí časopisu Živa výtvarně spolupracuje od roku 1998. V rámci postgraduálního studia na VŠUP by se mgr. M Chumchalová v budoucnu chtěla zabývat především vědeckou ilustrací, při které se spojuje její kreslířské zaměření se zájmem o přírodu.