Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Vyhledávání

Bylo nalezeno 13 článků odpovídajících dotazu.

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (13.) Listové zeleniny
Pekárková E.6/2006

Poslední díl seriálu představuje jednak špenátové zeleniny z čel. merlíkovitých (Chenopodiaceae) - špenát setý (Spinacea oleracea), lebedu zahradní (Triplex hortensis) a mangold ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (12.) Listové zeleniny
Pekárková E.5/2006

Mezi významné listové zeleniny patří i několik zástupců z čel. hvězdnicovitých (Asteraceae): salát setý (Lactuca sativa) s mnoha tvarově, barevně i chuťově odlišnými ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (11.) Listové zeleniny
Pekárková E.4/2006

Možnost konzumace za syrova, obsah vitaminů, minerálů apod., chuťová různorodost i dekorativnost řadí listové zeleniny mezi zdravotně a ekonomicky významné druhy. V oblasti ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (10.) Plodové zeleniny - tykvovité.
Pekárková E.3/2006

Článek představuje zástupce plodových zelenin z čel. tykvovitých (Cucurbitaceae). Různé druhy a odrůdy geneticky velmi variabilního rodu tykev (Cucurbita) se pěstují pro dužninu, ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (9). Plodové zeleniny II.
Pekárková E.2/2006

V tomto dílu seriálu o plodových zeleninách jsou představeni další zástupci z čeledi lilkovitých (Solanaceae) – paprika setá (Capsicum annuum), lilek vejcoplodý (Solanum melongena) ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (8). Plodové zeleniny
Pekárková E.1/2006

Většina plodových zelenin patří do dvou čeledí - Cucurbitaceae a Solanaceae - a do Evropy byla přivezena z dalekých krajů. Jejich značná genetická variabilita poskytuje ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (7). Košťáloviny
Pekárková E.6/2005

Košťáloviny jsou pojem vysloveně hospodářský, zahrnuje všechny zeleniny brukve zelné (Brassica oleracea). Donedávna byly nejrozšířenější především hlávkové zelí, hlávková kapusta, ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (6). Luskové zeleniny
Pekárková E.5/2005

Luskové druhy jsou počtem rodů nevelká skupina vesměs z čeledi bobovitých (Fabaceae) patřících k nejstarším plodinám světa. Dnešními nejvýznamnějšími luskovými zeleninami ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin. Cibulové zeleniny
Pekárková E.4/2005

Cibulové zeleniny patří nejen všechny do stejné botanické čeledi liliovitých (Liliaceae), ale dokonce do jediného rodu česnek (Allium). V ČR má nejdelší a největší šlechtitelskou ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (4).
Pekárková E.3/2005

V dalším z článků pojednávajících o nových druzích pěstovaných zelenin se dovídáme zajímavosti o čel. hvězdnicovitých (Asteraceae) a jejích zástupcích (černý ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin. Kořenové zeleniny (2)
Pekárková E.2/2005

Další díl seriálu o využití a nových varietách kořenových zelenin představuje především méně známé či nové druhy z čeledí brukvovitých (Brassicaceae), hvězdnicovitých ...

Kořenové zeleniny I. Miříkovité a merlíkovité
Pekárková E.1/2005

Kořenové zeleniny vznikly dlouholetým šlechtěním z planých předků, od kterých se liší především ztlustlými, tvarově pravidelnými, nutričně a chuťově cennými podzemními ...

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin
Pekárková E.6/2004

Úvodní článek k seriálu, který v příštím ročníku seznámí s nejzajímavějšími zaváděnými novinkami ze zelenin, s novými šlechtitelskými výsledky, možnostmi pěstování ...