Poslední díl seriálu představuje jednak špenátové zeleniny z čel. merlíkovitých (Chenopodiaceae) - špenát setý (Spinacea oleracea), lebedu zahradní (Triplex hortensis) a mangold ...
Mezi významné listové zeleniny patří i několik zástupců z čel. hvězdnicovitých (Asteraceae): salát setý (Lactuca sativa) s mnoha tvarově, barevně i chuťově odlišnými ...
Možnost konzumace za syrova, obsah vitaminů, minerálů apod., chuťová různorodost i dekorativnost řadí listové zeleniny mezi zdravotně a ekonomicky významné druhy. V oblasti ...
Článek představuje zástupce plodových zelenin z čel. tykvovitých (Cucurbitaceae). Různé druhy a odrůdy geneticky velmi variabilního rodu tykev (Cucurbita) se pěstují pro dužninu, ...
V tomto dílu seriálu o plodových zeleninách jsou představeni další zástupci z čeledi lilkovitých (Solanaceae) – paprika setá (Capsicum annuum), lilek vejcoplodý (Solanum melongena) ...
Většina plodových zelenin patří do dvou čeledí - Cucurbitaceae a Solanaceae - a do Evropy byla přivezena z dalekých krajů. Jejich značná genetická variabilita poskytuje ...
Košťáloviny jsou pojem vysloveně hospodářský, zahrnuje všechny zeleniny brukve zelné (Brassica oleracea). Donedávna byly nejrozšířenější především hlávkové zelí, hlávková kapusta, ...
Luskové druhy jsou počtem rodů nevelká skupina vesměs z čeledi bobovitých (Fabaceae) patřících k nejstarším plodinám světa. Dnešními nejvýznamnějšími luskovými zeleninami ...
Cibulové zeleniny patří nejen všechny do stejné botanické čeledi liliovitých (Liliaceae), ale dokonce do jediného rodu česnek (Allium). V ČR má nejdelší a největší šlechtitelskou ...
V dalším z článků pojednávajících o nových druzích pěstovaných zelenin se dovídáme zajímavosti o čel. hvězdnicovitých (Asteraceae) a jejích zástupcích (černý ...
Další díl seriálu o využití a nových varietách kořenových zelenin představuje především méně známé či nové druhy z čeledí brukvovitých (Brassicaceae), hvězdnicovitých ...
Kořenové zeleniny vznikly dlouholetým šlechtěním z planých předků, od kterých se liší především ztlustlými, tvarově pravidelnými, nutričně a chuťově cennými podzemními ...
Úvodní článek k seriálu, který v příštím ročníku seznámí s nejzajímavějšími zaváděnými novinkami ze zelenin, s novými šlechtitelskými výsledky, možnostmi pěstování ...