Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Josef Reischig - Skrytá krása stvoření


Narodil se 6. srpna 1945 v Nymburku. Vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu a biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1969 žije v Plzni.

Doc. RNDr. J. Reischig, Csc. přednáší posluchačům Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni biologii a genetiku a vede Biologický ústav této fakulty. Mimo své učitelské povinnosti se zabývá výzkumem živočišných buněk a tkání a vývojem mikroskopických technik pro biologické aplikace. Jeho badatelské zájmy vyústily v roce 1995 v úzkou spolupráci s firmou OLYMPUS, která v Biologickém ústavu LF UK pomohla vybudovat Referenční pracoviště s nejmodernější mikroskopickou technikou. Unikátní pohled do mikrosvěta živé a později i neživé přírody, objevující díky nejmodernějším metodám a technikám lidskému zraku dosud nedostupné taje a osobitou překvapivou krásu, přivedly J. Reischiga k myšlence zprostředkovat zcela nový typ poznání odborné i širší veřejnosti.

Uspořádal již řadu samostatných výstav, které měly pro svou jedinečnost i estetickou hodnotu mimořádný ohlas. Do kolekce více než 30 fotografických obrazů velikosti nejméně 30x40 cm, které představil ve spolupráci s časopisem ŽIVA v Galerii Knihkupectví Academia ve Wiehlově domě v Praze, zařadil ultramikroskopické snímky rostlin, živočichů, jejich tkání, ale také krystalů biochemicky významných látek či detail povrchu zkamenělého dřeva, jehož stáří se odhaduje na 300 milionů let.