Středisko pro paleolit a paleoetnologii

Středisko je umístěno v Brně a Dolních Věstonicích. Cílem je zpracování dosud nepublikovaného mladopaleolitického a mezolitického materiálu, terénní výzkum vybraných lokalit i regionů a tématická syntéza. Regionálně sleduje prostor středního Podunají obecně a Moravy zvláště, mimo to rovněž oblast Egypta. K plnění těchto úkolů je formována interdisciplinární síť specialistů, jednotlivců a institucí z oblasti archeologie paleolitu, geologie kvartéru a paleoantropologie. Středisko rovněž zajišťuje výuku ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, Brno.

Dlouhodobé projekty:

Počátek mladého paleolitu 

V návaznosti na analýzu vybraných lokalit otevřených (Stránská skála, Bohunice) a jeskynních (Mladeč, Dzeravá skala) středisko směřuje - v širší mezinárodní spolupráci - ke komplexní prezentaci aktuálních otázek počátku mladého paleolitu a šíření anatomicky moderní lidské populace ve středním Podunají. 

Gravettien: Archeologie velkých loveckých sídlišť

Aktuálními úkoly jsou komplexní prezentace lokality Pavlov I v kontextu dalších sídliš a sídelních areálů moravského koridoru (Dolní Věstonice, Jarošov, Spytihněv, Předmostí, Petřkovice, atd.), syntetické studie gravettské sídelní archeologie a - ve spolupráci s antropology - rovněž analýza fosilních kosterních pozůstatků. 

Speleoarchaeologie krasových a pseudokrasových oblastí 

V oblasti krasu je cílem projektu interpretace shromážděných topografických, stratigrafických a chronologických údajů, především k otázkám pozdně-glaciálních adaptací. V pískovcových oblastech severních Čech (Děčínsko - Českolipsko) projekt směřuje k výzkumu skalních převisů, převážně mezolitických, k vytvoření sídelně-archeologické studie k otázkám časně holocenních adaptací. 

Pracovníci oddělení:

prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc. (vedoucí)

RNDr. Miriam Nývltová Fišáková, Ph.D. 

Ing. Petr Škrdla, Ph.D.

Mgr. Martin Novák 

Zkoumané lokality:

Seznam moravských lokalit

Zkoumané regiony:

  • Dolní Věstonice - Pavlov
  • Uherskohradišťsko
  • Severní Čechy
  • Egypt - Bahariyah

Publikace:

  • Dolnověstonické studie

Konference

  • Antropark - Libor Balák
02.12.2008 10:18 | David Kudláček | » Střediska výzkumu
vyhledávání

VDesign 2008 | Powered by PUBLIC08 EUROPEMC 2008