CENAKVA zahájí svou činnost

Při příležitosti zahájení činnosti Jihočeského výzkumného centra akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA) Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a oslav 90. výročí založení Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického (VÚRH) se ve Vodňanech 18. května 2011 v prostorách AJG a zámku Hluboká nad Vltavou uskuteční slavnostní setkání. Oslavy navážou na workshop Diversification in Inland Finfish Aquaculture (DIFA), který pořádá FROV JU v Písku ve dnech 16. – 18. 5. 2011.

Účast přislíbil předseda Senátu Parlamentu ČR, ministři vlády ČR, poslanci PS Parlamentu ČR a EU, zástupci ambasád v ČR, hejtman Jihočeského kraje, hosté z European and World Aqua-culture Society, zástupci rybářských a vodohospodářských podniků, univerzit a institucí a významní zahraniční hosté ze všech světadílů. 

Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA) je nejmladším odborným pracovištěm Fakulty rybářství a ochrany vod JU, které vzniklo 1. 8. 2010. Jeho posláním je přispět ke zlepšení badatelských podmínek v oblasti rybářství a vodního managementu jak v České republice, tak ve střední Evropě. Centrum se soustředí do šesti prioritních oblastí výzkumu: 1. Kvalita rybího masa, 2. Technologie produkce kaviáru, 3. Inovace intenzivních metod produkce hospodářsky a sportovně významných druhů ryb, 4. Vývoj a inovace systémů kontinuálního monitoringu kvality vody, využívajících ryby a raky jako bioindikátory, s inovativními postupy v rámci managementu vodárenských nádrží, 5. Inovace sledování výskytu cizorodých látek v životním prostředí, hodnocení vlivu na exponované organismy a možnosti jejich eliminace v čistírenských procesech, 6. Budování a využití systematické základny znalostí pro vývoj experimentálních technik.

Fakulta rybářství a ochrany vod JU je nejkomplexnějším pracovištěm svého druhu v Evropě, s akreditovaným bakalářským, magisterským a doktorským studiem, badatelským a aplikovaným výzkumem, s habilitačními a profesorskými právy v oblasti rybářství a ochrany vod. Fakulta má k dispozici experimentální zázemí pro studium a výzkum akvakultury, hydrobiologie, toxikologie, nemocí ryb, reprodukce, genetiky, chovu ryb a raků a také unikátní rybářskou knihovnu. Nejmladší fakulta JU byla založena k 1. 9. 2009. Tvoří ji Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech (VÚRH), Ústav akvakultury v Českých Budějovicích (ÚA) a od 1. 8. 2010 nové Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA). Děkanem fakulty je prof. Otomar Linhart.

Více naleznete na http://www.jcu.cz/public-relations/informace-pro-media-tiskove-zpravy-rok-2011/ .
 

11.5.2011