Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Rozsáhlá aktualizace databáze nepůvodních druhů

Klíčová databáze evropských nepůvodních druhů, známá jako DAISIE, se rozrostla a prošla rozsáhlou aktualizací. Nyní nabízí přehled všech zavlečených živočišných i rostlinných druhů v různých částech světa a ukazuje dopad jejich výskytu na přírodu a společnost. Na projektu se významně podíleli i dva čeští vědci z Botanického ústavu AV ČR – Ing. Jan Pergl, PhD., a prof. RNDr. Petr Pyšek, CSc. Databáze se stala za dobu své existence základním zdrojem informací o invazních a nepůvodních druzích v Evropě. Užitečná je nejen vědcům a ochranářům, ale také politikům a veřejnosti.

 
DAISIE (Delivering Alien Invasive Species Inventory for Europe), vytvořená v rámci projektu EU, je volně přístupná na stránkách http://www.europe-aliens.org/default.do a dnes, při příležitosti konference NEOBIOTA 2012 ve španělské Pontevedře, došlo k její aktualizaci. Tato nová verze obsahuje více než 12 000 do Evropy zavlečených druhů ze všech taxonomických skupin a typů prostředí. Informace v ní obsažené mají velký význam pro ochranu přírody a ekonomiku EU, a to na všech úrovních – od regionální po celoevropskou. Příkladem může být dohoda na Strategickém plánu pro biologickou rozmanitost pro období 2011–2020 (z konference v Aichi).
 
Projekt DAISIE, financovaný EU, začal v roce 2005 a trval tři roky. K současné aktualizaci databáze, kterou hostí britské pracoviště NERC Centre for Ecology & Hydrology, došlo s podporou švýcarského programu SCIEX a široké skupiny expertů z celé Evropy. Tento seznam je nyní rozšířen o více než 1300 nových druhů. Rovněž byly upřesněny údaje o rozšíření a charakteru výskytu mnoha druhů. DAISIE nyní obsahuje informace o 12 177 druzích (986 mořských, 669 sladkovodních, 2740 suchozemských bezobratlých, 400 suchozemských obratlovcích, 6658 suchozemských rostlinách a 724 druzích hub).
 
Kontakt:
Jan Pergl, BÚ AV ČR, tel.: 271 015 236, pergl@ibot.cas.cz ; Petr Pyšek, BÚ AV ČR, pysek@ibot.cas.cz , tel.: 271 015 266
 
Připravily: Botanický ústav AV ČR, v. v. i., NERC Centre for Ecology & Hydrology a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

19 Sep 2012

Search

All intranet Current section