Search



banner-cs.jpg PUBLIC COLLECTION OF IMG AS CR, V. V. I. On August 6th, 2014, the Institute of Molecular Genetics of the AS CR, v. v. i., (IMG) opened a public collection aimed to help 14-year-old Katareeya Epp, who is suffering from a severe form of cancer. Her parents are employed in the IMG (project BIOCEV).

Because Katareeya originates from a “third country”, namely, Australia, according to the Czech legislation she is not entitled to healthcare support from the public healthcare insurance.
More information...

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Čeští vědci zkoumají hrozbu povodní v peruánských velehorách

Čeští vědci se zabývají nebezpečím vzniku povodní v horských oblastech Peru. Tyto zátopy mohou vzniknout v důsledku přílivové vlny, kterou způsobí sesuv hornin nebo pád sněhové laviny do horských jezer. „Hlavním cílem výzkumu je zjistit nebezpečná místa a varovat místní obyvatele před stavbami v ohroženém území,“ uvedl za vědecký tým RNDr. Jan Klimeš, Ph.D., z Ústavu struktury a mechaniky hornin (ÚSMH) Akademie věd ČR. Nejnovější výsledky prezentují badatelé na odborné konferenci České asociace geomorfologů v Teplicích. Konference se koná od 23. do 25. dubna 2014.

 
Během třídenní akce zde představí účastníci řadu svých prací ve vysokých horách různých částí světa (např. slovenské Tatry, Turecké pohoří Taurus – Ostravská univerzita v Ostravě) a v polárních oblastech (Špicberky – ÚSMH AV ČR). Právě v těchto regionech se nejvíce projevují změny klimatu a s nimi spojené změny v chování hornin a svahů. Třídenní 14. mezinárodní konferenci pod názvem Stav geomorfologických výzkumů v roce 2014 pořádá Katedra geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a ÚSMH AV ČR. 
 
Podle Jana Klimeše se výzkum v peruánském pohoří Cordillera Blanca zabývá hrozbou vzniku povodní v okolí ledovcových jezer a v obydlených částech dvou údolí, kde se nachází i hlavní provinční město Huarz. Badatelé na základě terénních měření vytvářejí povodňové modely. Výsledkem průzkumů jsou pak mapy s vyznačením nejohroženějších lokalit. „Po zhodnocení našeho výzkumu můžeme dát místním lidem doporučení, které lokality nemají obydlovat a zastavovat, protože zde hrozí největší škody z povodní,“ uvedl doc. RNDr. Vít Vilímek, CSc., z Přírodovědecké fakulty UK, který s výzkumnými pracemi v Peru začal v roce 1996. V současné době je i předsedou České asociace geomorfologů.
 
Pohoří Cordillera Blanca si vědci vybrali především proto, že jde o nejvíce zaledněné tropické pohoří, v němž v důsledku globálního oteplování dochází k výraznému odtávání ledovců. Tento jev způsobuje změny v chování hornin a svahů, které se mohou projevit zvýšeným nebezpečím vzniku sesuvů a povodní z ledovcových jezer. „Jedním z našich cílů je sestavit databázi povodní, které ve všech vysokých pohořích světa způsobila ledovcová jezera,“ dodal doc. Vilímek.
 
Česká asociace geomorfologů sdružuje od roku 1999 odborníky a studenty, kteří se zabývají poznáváním tvarů a pochodů na zemském povrchu. Výzkum zahrnuje řadu témat, kterými se vědci zabývají nejen v České republice, ale také v různých částech světa. Patří sem studium sesuvů (České středohoří, Český ráj, Jeseníky, Beskydy, Bílé Karpaty, okolí Brna, Peru, Kanárské ostrovy, Krym, Špicberky, Turecko); zkoumání zlomů (Krušné hory, Jeseníky, Beskydy, Kalifornie, Etiopie); výzkum tvarů vzniklých činností ledu (Šumava, Krkonoše, Jeseníky, Vysoké Tatry, Francie, Antarktida); studium ukládání a transportu sedimentů nebo zbytků rostlin v řekách (Šumava, Beskydy, povodí Moravy); výzkum jeskyní nebo tvarů, které vytvořil člověk během těžby nerostných surovin.
 
Pro další informace kontaktujte:
RNDr. Jan Klimeš, Ph.D. – výzkum sesuvů a ledovcových jezer v Peru
Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, v.v.i, Praha
e-mail: klimes@irsm.cas.cz, tel.: +420 723 349 886
 
doc. RNDr. Vít Vilímek, CSc. – předseda České asociace geomorfologů ( www.geomorfologie.eu )
Katedra fyzické geografie a geoekologie, PřF Univerzity Karlovy v Praze
e-mail: vilimek@natur.cuni.cz
 
doc. Tomáš Pánek, Ph.D. – výzkum sesuvů v tureckém pohoří Taurus, ve Vysokých Tatrách 
Katedra fyzické geografie a geoekologie, PřF Ostravské univerzity v Ostravě
e-mail:
tomas.panek@osu.cz, tel.: +420 777 270 716
 
Mgr. Jan Blahút, Ph.D. – výzkum sesuvů a deformací hornin, Špicberky
Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, v.v.i, Praha
e-mail: blahut@irsm.cas.cz, tel.: +420 603 808 648
 
Foto: Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR
Připravil: Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR

24 Apr 2014