official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2014  > červ-srp  > Z Bruselu

Entomofagie na České street party

V Bruselu se uskutečnila již osmá Czech Street Party, na které zástupci regionů a měst ČR ve spolupráci s českými organizacemi se zastoupením v Bruselu představili historii, tradice a kulturu České republiky. Ačkoli se konala v pátek třináctého, těšila se hojné návštěvnosti a dobrému počasí. CZELO tradičně prezentovalo český výzkum a inovace.

brusel_party.jpg
Foto: Archiv CZELO

Například zástupkyně Mendelovy univerzity v Brně doc. Marie Borkovcová a Martina Bednářová seznámily hosty na stánku CZELO s entomofagií, oborem zabývajícím se jedlým hmyzem a jeho využitím. Jedlý hmyz se v posledních letech prosazuje jako alternativní zdroj kvalitních proteinů pro narůstající populaci Země a náhrada masa, jehož produkce stále více zatěžuje životní prostředí. Na Západě prozatím brání jeho většímu využití vedle předsudků především chybějící legislativa a normy na úrovni výroby, přípravy a zpracování. Prezentaci doprovodila ochutnávka několika druhů hmyzu – sarančat, cvrčků a moučných červů. Navzdory obavám některých návštěvníků byly vzorky rychle rozebrány a jejich chuť hodnocena převážně pozitivně; někteří zahraniční návštěvníci se dokonce dotazovali, zda je pečivo s hmyzem českou specialitou.
Mendelova univerzita ve spolupráci s CZELO rovněž připravila kvíz, v němž účastníci otestovali své znalosti o jedlém hmyzu a zároveň vyjádřili názory na využití hmyzu v běžné potravě. Pro trojici vítězů připravilo CZELO dárkové koše se specialitami regionů ČR a propagační předměty českých a moravských výzkumných institucí. Výsledky dotazníku využije Mendelova univerzita k odborné práci.

MICHAELA VLKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR