official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červen  > Obálka

L’Oréal Pro ženy ve vědě již posedmé

01_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zleva: Martina Čečková,
Laurent Boukobza, Lubomíra Balková, Eva Froňková

Vítězky stipendijního programu L’Oréal Pro ženy ve vědě vyhlásila 23. května 2013 na galavečeru v Národní technické knihovně devíti­členná porota vedená význačnou imunoložkou prof. Blankou Říhovou. Za účasti místopředsedy Akademie věd prof. Vladimíra Marečka, generálního ředitele L’Oréal Česká republika Laurenta Boukobzy a předsedy České komise pro UNESCO Petra Gazdíka převzaly ocenění dr. Martina Čečková z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, dr. Lubomíra Balková z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze a dr. Eva Froňková z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole.

01_1.jpg

Pro výběr talentovaných vědkyň z 32 přihlášených kandidátek byla podle prof. Říhové nejdůležitějším kritériem originalita nápadu a předpoklad, že se tyto ženy stanou skutečnými vědeckými osobnostmi, jež kolem sebe vytvoří úspěšné badatelské týmy. „Zájem i kvalita devíti finálových projektů potvrdila, že máme mnoho nadějných mladých vědkyň a že stipendijní programy mají své opodstatnění,“ vyzdvihla předsedkyně poroty. Stipendium ve výši 250 tisíc korun bude použi­to převážně na podporu dalšího výzkumu. Matematička Lubomíra Balková se zaměřuje na generování náhodných čísel a konstrukci hašovacích funkcí, jež přiřazují dlouhé zprávě krátký otisk: „Obě témata jsou v současné době aktuální – jak generátory náhodných čísel, tak i hašovací funkce jsou oblastmi kryptologie, které se v praxi používají, například při zabezpečování kreditních karet či digitálních podpisů.“ Bádání Martiny Čečkové se dotýká lékových transportérů: „Zabýváme se těmi, které jsou přítomné v placentě a chrání plod před toxickými látkami v těle těhotné ženy. Zároveň zkoumáme interakce léčiv s lékovými transportéry, jež se nacházejí v nádorových buňkách.“ Třetí oceněná, Eva Froňková, řeší defekty imunity: „Výstupem výzkumu, k němuž využíváme tzv. sekvenování nové generace, by měla být nejen identifikace nových genů, jež zodpovídají za imunodefekty, ale i zrychlení diagnostiky, což je klíčové především pro nejtěžší formy onemocnění v kojeneckém věku.“

01_1.jpg

01_1.jpg

01_1.jpg

01_1.jpg

srd