official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

XLVIII. zasedání akademického sněmu

08_1.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Delegáti Akademického sněmu na jednání nejvyššího orgánu AV ČR zasedali 21. dubna 2016 tradičně v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech. Program letošního prvního zasedání sestával mj. z návrhu výroční zprávy o činnosti Akademie věd za rok 2015 a zprávy o činnosti Akademické rady AV ČR za období od XLVII. zasedání Akademického sněmu. Diskutována dále byla především zpráva o hodnocení výzkumné a odborné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2010–2014, kterou přednesla předsedkyně koordinační rady prof. Eva Zažímalová: „Závěry poskytují nezávislou zpětnou vazbu, jak si ústavy a jejich týmy stojí v mezinárodním srovnání. Zásadní rozdíl oproti oficiálním metodikám je použití informovaného peer review, které přináší obecnější rozměr a poskytuje rovněž informace nejen o dosažených výsledcích, ale i perspektivě do budoucna.“ Hodnocení mělo dvě fáze. V první etapě hodnotili zhruba třetinu všech výsledků jednotlivých týmů vždy nejméně dva zahraniční hodnotitelé, v druhé hodnotily oborové komise jednotlivé týmy z šesti různých hledisek. V I. fázi bylo 16,5 % výstupů klasifikováno jako „world-leading“ – tedy na špičkové světové úrovni. Téměř 42 % výstupů bylo hodnoceno stupněm 2 („internationally excellent“). Méně kvalitních výstupů („recognized nationally“) bylo jen 6 %, respektive 0,4 % („below standard“). Veškeré dokumenty z hodnocení budou zpřístupněny veřejnosti na www.avcr.cz.
Část jednání Akademického sněmu, jehož se zúčastnilo 199 delegátů z celkových 257 (77 %), patřila rovněž živé diskusi o návrhu na zřízení ministerstva pro výzkum a vývoj.