Hlavní stránka   | Kontakt   |   English Czech

Media

Každodenní práce našich výzkumných pracovníků, jejich výsledky či dosažené úspěchy jsou popularizovány prostřednictvím médií (tisk, rozhlas, televize). V následujících odkazech přinášíme články a pořady o dění v našem ústavu (z let 2005-2008) i s příslušnými odkazy, ze kterých lze mediální výstupy spustit a zhlédnout.
CT 24 - Milenium
Budoucnost žen ve vědě. Dr. B. Wichterlová, členka komise pro udělování ocenění „STIPENDIUM L´ORÉAL ČR PRO ŽENY VE VĚDĚ“ spolu s jeho laureátkami za rok 2007 - Dr. Janou Roithovou z Karlovy University a Dr. Petrou Šauli z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, jako hosté pořadu Milenium na téma úlohy žen ve vědě....Pořad je vysílán u příležitosti vyhlášení výsledků 3. ročníku soutěže a předávání stipendií za rok 2008 třem českým mladým vědkyním (do 35 let), které se uskuteční ve večerních hodinách (27.1.) v prostorách knihovny Akademie věd.
Ing. WICHTERLOVÁ Blanka, DrSc.

CT 24 - Milenium
Dění uvnitř buňky. M.Hof a tři vědci z Masarykovy univerzity v Brně (Doc. Damborský, Dr. Jesenská a Mgr. Březovský) v rozhovoru v pořadu Milenium (pořad Milenium je vysílán denně od 11:35 na ČT24) o spolupráci ÚFCH JH a PřF MU v Brně. Brněnští vědci ve spolupráci s vědci z ÚFCH JH vyvinuli metodu, jak sledovat dění uvnitř buňky. Novinka by měla přinést pokrok nejen v medicíně. Umožní například vývoj nových antibiotik, léků proti rakovině nebo pesticidů....
Doc. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc.

50. výročí Nobelovy ceny za polarografii
Článek Tomáše Navrátila a Jiřího Barka se vrací k 10. Heyrovského přednášce, kterou 4.12.2008 v přednáškovém sále ÚFCH JH přednesl profesor Karel Vytřas (téma: Uhlíkové pastové elektrody v elektroanalýze) z University Pardubice. Článek se dále věnuje přípravě oslav 50. výročí Nobelovy ceny za polarografii, kterou obdržel 10.12.1959 Jaroslav Heyrovský ve Stockholmu z rukou švédského krále Gustava Adolfa VI. Pod záštitou UK a ÚFCH JH ( a ve spolupráci s Chemickou společností a časopisem Collection) se v prosinci 2009 například uskuteční mezinárodní konference s názvem Modern Electroanalytical Methods 2009.
Dr. Ing. NAVRÁTIL Tomáš

Češi posílají slunce do zásuvek
Akademie věd ocenila výzkum směřující k vývoji levnějších solárních článků, které mění světlo v elektřinu - více v rozhovoru Josefa Matyáše s prof. L.Kavanem a Dr. M.Kalbáček o výzkumu v oddělení elektrochemických materiálů...
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph. D., Prof. RNDr. KAVAN Ladislav, DSc.

Setkání středoevropských odborníků v teoretické chemii
Oddělení teoretické chemie ÚFCH JH pořádalo ve dnech 28. 9.–1. 10. 2008 již sedmou z řady konferencí CESTC (Central European Symposium on Theoretical Chemistry). Hostitelem setkání bylo Mezinárodní centrum pro duchovní obnovu, které sídlí v klášterním komplexu v Hejnicích v severních Čechách. Podrobnosti o průběhu symposia naleznete v odkazu na stránkách Akademického Bulletinu č.12 či na stránkách konference s adresou .
Prof RNDr. ČÁRSKY Petr, DrSc., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Nanotuby
Dr. Kalbáč, Prof. Kavan a Dr.Zukalová představují svůj výzkum v článku nazvaném "Nanotuby - Pevnější a lehčí než ocel", který se věnuje uhlíku ve formě nanotub.
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph. D., Prof. RNDr. KAVAN Ladislav, DSc., RNDr. ZUKALOVÁ Markéta, Ph. D.

Veni, vidi a možná se vrátím ...Letní škola "NANO"
Článek K.Stejskalové se vrací k letní škole NANO2008, kterou uspořádali vědci z ÚFCH JH na konci srpna pro studenty z 10 českých a moravských universit a 3 středních škol (65 účastníků), a představili tak výzkum některých svých pracovišť zabývajících se základním či aplikovaným výzkumem v oboru nanomateriálů a nanotechnologií....
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Jak jsme na tom s talentovanou mládeží
Článek K.Stejskalové krátce představuje mezinárodní konferenci "Práce s talentovanou mládeží", která se uskutečnila v září v Brně. Na konferenci se presentoval i projekt TŘI NÁSTROJE, v rámci kterého ÚFCH JH pracuje se studenty (SŠ, VŠ, PGS), zájemci o studium přírodních věd, a vychovává "lidské zdroje" pro vědu a výzkum. Více se o konferenci dočtete na stránkách Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu ().
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Pořad Vstupte! Českého rozhlasu
Vstupte (pořad Roberta Tamchyny) s Dr. Michaelem Heyrovským o jeho začátcích v chemii, vědeckém životě, vztahu k otci Jaroslavu Heyrovském, o své neúčasti na jeho přebírání Nobelovy ceny (10.12.1959) ....
HEYROVSKÝ Michael, Ph. D.

Lidové noviny - Science (page 27)
Lidové noviny - Věda (strana 27): Zůstal jsem doma jako rukojmí. Michael Heyrovský, syn Jaroslava Heyrovského, vzpomíná v rozhovoru s Josefem Matyášem na dobu, kdy jeho otec přebíral ve Stockholmu Nobelovu cenu za chemii (prosinec 1959).
HEYROVSKÝ Michael, Ph. D.

CT 24 - News
ČT 24 - Zprávy. Věda a technika. Praha - Osmý ročník festivalu Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd, dospěl ke svému závěru. Do přednáškových sálů, které často praskaly ve švech, na výstavy i výchovné akce přišly tisíce návštěvníků, zejména studentů, uvedla Veronika Kratochvílová z tiskového oddělení Akademie. Akce pokračují ještě o víkendu, kdy budou mít některá vědecká pracoviště Dny otevřených dveří. Mnoho studentů i dospělých bylo možné vidět na výstavě o prvním českém laureátovi Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovském. (Fotografie expozice - klikni .

CT 24 - Milenium
ČT 24- pořad Milénium (11:35-12:00). Týden vědy a techniky v Česku. V Česku vrcholí Týden vědy a techniky, největší vědecký festival v republice pořádaný Akademií věd. Jaká je budoucnost české vědy? Ve kterých oborech budeme excelovat a které nám nejsou blízké? Profesor Pačes odpovídá na otázky okolo budoucnosti české vědy a vědců a představuje krátce tuto akci, kterou pořádá AV ČR a prostřednictvím vědců z 50 institucí (přednášky, výstavy, Dny otevřených dveří) seznamuje veřejnost a hlavně mládež s vědou a její perspektivou.

Lidové noviny - 24 hours in Czech capital
Týden vědy a techniky vzbudil velký zájem. Akce začínajícího 8. týdne vědy a techniky v sídle Akademie věd na pražské Národní třídě brali studenti útokem. Unikátní je i výstava Příběh kapky, která účastníkům přibližuje výzkumy prvního českého laureáta Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského. Návštěvníci obdivovali fotografie, dokumenty, ale i přístroje, které Heyrovský používal. Samotného laureáta pak pozorovali při jeho práci tak, jak ho jeho současníci zachytili na filmovém pásu. (autor článku: CTK). Více informací o výstavě -

Český rozhlas Leonardo
Jak se dělá věda? Od 3. 11. do 9. 11. otevře na 50 ústavů Akademie věd své brány veřejnosti. Už poosmé tak bude nejrozsáhlejší vědecký festival v České republice nabízet zájemcům nahlédnutí do nejrůznějších laboratoří a poznat, jak se dělá věda. V letošním roce bude kromě Prahy festival hostit také Brno, Plzeň, České Budějovice, Ostrava a Hradec Králové. Více už se o osmém ročníku Týdne ve vědě a technice můžete dozvědět z rozhovoru s PhDr. Veronikou Kratochvílovou z Odboru mediální komunikace Akademie věd ČR. Krátce je představena i Výstava o Jaroslavu Heyrovském, kterou připravili vědci z Ústavu fyzikální chemie (s názvem "").

Akademický Bulletin No.10/2008
Ocenění mimořádných výsledků ve výzkumu a vývoji – Ceny Akademie věd ČR 2008 – převzali dne 30. září t. r. ve vile Lanna v Praze vynikající badatelé.
Mgr. BENDA Aleš, Ph. D., Doc. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc., Mgr. HUMPOLIČKOVÁ Jana, Ph. D., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph. D., Prof. RNDr. KAVAN Ladislav, DSc., Mgr. SÝKORA Jan, Ph. D.

TV Z1: News - Home
Televize Z1- zprávy, domácí. Ocenění mimořádných výsledků ve výzkumu a vývoji – Ceny Akademie věd ČR 2008 – převzali dne 30. září t. r. ve vile Lanna v Praze vynikající badatelé. (z ÚFCH JH L.Kavan a M.Kalbáč a grantový tým M.Hofa).

V Academii se křtil Laboratorní deník
Slavnostní křest publikace Laboratorní deník. Zač jsme bojovali, který sestavil a sepsal čestný předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník s přispěním a s pomocí Boženy Šléglové, Mileny Zahradníkové a Růženy Žohové, se uskutečnil dne 24. září 2008 v literární kavárně Academia na Václavském náměstí
Prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

journal NÁRODNÍ 3-No.03/2008: Centres of excellence in science
Esej s názvem "Centra excelence ve vědě - víc slov než činů". Dva muži - dva názory na centra excelence v české vědě: Pavel Hobza - Situace vyžaduje nekompromisní řez; Rudolf Zahradník - Centra nemohou existovat ve vakuu.
Prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

VESMÍR August 2008 - J. Heyrovský Institute of Physical Chemistry of the AS CR, v.v.i.
Článek (komerční presentace) představuje čtenářům časopisu Vesmír další z pracovišť Akademie věd - tentokráte ÚFCH JH AV ČR, v.v.i.

Rozhovory Českého rozhlasu s profesorem Michaelem Graetzelem (Interviews of Czech radio with prof. M. Graetzel)
Ve dvou rozhovorech pro Český rozhlas s profesorem Michaelem Graetzelem, který 5. června 2008 přednesl v ústavu prestižní Brdičkovu přednášku, hovořily Hana Staňková (do pořadu Natura radia Leonardo) a Jana Olivová (do pořadu Mosaika stanice Vltava) o tématech jeho výzkumu a spolupráci s vědci z ÚFCH JH. Rozhovory si zájemci mohou poslechnout z odkazů umístěných na stránkách připomínajících letošní Brdičkovu přednášku - viz odkaz.

Výstava "Bruselský sen" (Exhibiton - "The Brussels Dream ")
Výstava Bruselský sen, Městská knihovna v Praze, od 14.5. do 21.9.2008, potom přesunuto do Brna (21.9.-1.3.2009). Profesor Robert Kalvoda, účastník výpravy z Polarografického ústavu, která připravovala a zajišťovala každodenní chod expozice polarografie v Bruselu na výstavě EXPO 58, krátce presentuje vzpomínky na atmosféru na světové výstavě - zpracováno ve filmové smyčce presentované na výstavě v Městské knihovně. Více o naší účasti v Bruselu, včetně několika unikátních fotografií expozice, zájemci naleznou v knize R. Kalvody - .
Prof. RNDr. KALVODA Robert, DrSc.

Český rozhlas Leonardo
V rámci půlhodinového pořadu Natura je posluchačům krátce (5 min) představena výstava "Fotografiie ve vědě" prostřednictvím rozhovoru Hany Staňkové s Květou Stejskalovou. Celý pořad Natura ze dne 8.5. si můžete vyslechnout na níže uvedeném odkazu v archivu pořadů Českého rozhlasu. Více informací o výstavě se také dozvíte .
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Parlamentní listy No.1/2008
Rozhovor s profesorem Rudolfem Zahradníkem o vzdělání, školství, vědě, ale také o hodnotách....
Prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Akademický Bulletin No.1/2008
Článek K. Stejskalové s fotografiemi P. Králíka "Nejen prací živ je člověk". Pracovníci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., již po třetí uspořádali na sklonku roku 2007 týdenní komorní výstavu svých převážně výtvarných amatérských prací. Více informací o výstavě naleznete v tiskové zprávě .
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Akademický Bulletin No.1/2008
Doktor Aleš Benda, mladý vědec pracující ve skupině biospektroskopie oddělení biofyzikální chemie byl mezi oceněnými. Získal cenu Česká hlava 2007 - Doctorandus sponzorovanou společností Siemens, s.r.o. Více informací o oceněných vědcích naleznete na stránkách projektu Česká hlava - .
Mgr. BENDA Aleš, Ph. D.

Akademický Bulletin No. 12/2007
"Školství na rozcestí" - Profesor Rudolf Zahradník v rozhovoru o systému školství, studentech, vědě....
Prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Akademický Bulletin No. 12/2007
Článek profesora Rudolfa Zahradníka s názvem NĚKOLIK POZNÁMEK O ŠKOLSTVÍ A VĚDĚ (Svět a provincie) je zamyšlením a komentářem k systému školství a vědy u nás ale i ve světě. Článek navazuje na rozhovor M. Hužvárové z téhož čísla Akademického Bulletinu (12/2007), který si můžete také přečíst .
Prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Česká televize
Česká televize - pořad Slavní slavným: 8 vědců získalo ocenění Česká hlava 2007. Doktor Aleš Benda, mladý vědec pracující ve skupině biospektroskopie oddělení biofyzikální chemie byl mezi oceněnými. Získal cenu Doctorandus sponzorovanou společností Siemens. Záznam pořadu "Slavní slavným" lze zhlédnout v archivu České televize spuštěním odkazu uvedeného níže. Atmosféru slavnostního večera přibližuje několik fotografií (zdroj: www stránky projektu Česká hlava). Více informací o oceněných vědcích naleznete na stránkách projektu Česká hlava - .

Mgr. BENDA Aleš, Ph. D.

Česká televize
Pořad ČT2- PORT - Laboratoř laserové spektroskopie s Fourierovou transformací (doc. S. Civiš spolu se svými spolupracovníky a studenty PřF UK v Praze) v pořadu „Michaelovy experimenty“, ve kterých Dr. Michael Londesborough (Ústav anorganické chemie AV ČR) demonstruje pokusy vědců Millera a Ureye z roku 953 vysvětlující vznik života. PORT je pořad o vědě a nových technologiích a přináší novinky v těchto oborech z domova i ze světa.
Doc. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc.

Mladá Fronta DNES
Dr. Jan Plšek o některých výsledcích výzkumu profesora Ertla, nositele Nobelovy ceny za chemii 2007, v článku Františka Houdka v Mladé Frontě Dnes.
Ing. PLŠEK Jan, Ph. D.

Lidové noviny
Doc. Zlatko Knor v článku Josefa Matyáše v Lidových novinách věnovaném osobě chemika, který za své celoživotní dílo obdržel Nobelovu cenu 2007 za chemii, Gerharda Ertla, o principu katalýzy, reakcích na površích, podobnosti chemie a manželského trojúhelníku, ale také třeba i o společném muzicírování...
Doc. RNDr. KNOR Zlatko, CSc.

Český rozhlas 3 – Vltava
Pořad Mozaika – rozhovor Jany Olivové s docentem Zlatko Knorem o právě udělené Nobelově ceně za chemii, kterou obdržel profesor Gerhard Ertl, se kterým pojí docenta Knora nejen společné vědecké téma - reakce na površích, ale např. vážná hudba, kterou oba aktivně celý život provozují.........
Doc. RNDr. KNOR Zlatko, CSc.

Český rozhlas Leonardo
Rozhovor s Dr. Janem Hrušákem, členem Akademické rady AV ČR a vědeckým pracovníkem oddělení chemické fyziky ÚFCH JH o české vědě, jejím postavení v Evropě a ve světě....
RNDr. HRUŠÁK Jan, CSc.

Český rozhlas Leonardo
Pořad Natura - Rozhovor s profesorem Antonínem Vlčkem a profesorem Harry B. Grayem na téma "Přenos elektronů", kterému prof. Gray věnoval letošní prestižní Brdičkovu přednášku, kterou v ústavu přednesl v červnu již jako její 17.řečník.
Prof. RNDr. VLČEK Antonín, CSc.

Český rozhlas Leonardo
Pořad Třetí dimenze se věnuje počítačovým simulacím ve fyzice a chemii. Současný výzkum se často neobejde bez pomoci složitých matematických modelů, které zvládnou vyřešit právě jen počítače. Kdy se začaly simulovat s pomocí počítačů nejrůznější chemické nebo fyzikální procesy? Jaké přesnosti se v průběhu vývoje podařilo dosáhnout? Znamenají počítačové simulace konec experimentu? Na otázky Luboše Veverky odpovídají Ing. Pavel Jelínek, Ph.D., z Fyzikálního ústavu AV ČR, prof. Petr Čársky z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR a RNDr. Jaroslav Hron, Ph.D., z Matematického ústavu Univerzity Karlovy.
Prof RNDr. ČÁRSKY Petr, DrSc.

Český rozhlas Leonardo
"Když olefiny tančí" - poeticky nazvaný pořad věnující se metathezi olefinů. O těchto tématech, ale i o katalýze jako takové, si s Dr. Hynkem Balcarem a prof. Jiřím Čejkou v pořadu Natura povídala Hana Staňková.
RNDr. BALCAR Hynek, CSc., Prof. Ing. ČEJKA Jiří, DrSc.

Skills Development Centre ELiEN
Úsilí vědců zbavuje člověka utrpení: Rozhovor Růženy Krátké s doktorem Patrikem Španělem, vědeckým pracovníkem Oddělení chemické fyziky o jeho výzkumu v oblasti hmotnostní spektrometrie (SIFT-MS), organizování mezinárodní konference na téma analýzy dechu, úspěších českých vědců, mezinárodní spolupráci...
RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Český rozhlas Leonardo
Novoroční rozhovor s profesorem Rudolfem Zahradníkem v pořadu "Vstupte" redaktora Roberta Tamchyny.
Prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Český rozhlas Leonardo
Pořad Natura - Rozhovor Hany Staňkové z Radia Leonardo s Dr. Michaelem Heyrovským o prof. Jaroslavu Heyrovském nejen jako o nositeli Nobelovy ceny za chemii, ale jako o člověku.... Pořad si lze poslechnout spuštěním odkazu v připojeném v pdf souboru.
HEYROVSKÝ Michael, Ph. D.

Česká televize
ČT1 Barvy života - Pořad České televize pro seniory, který se věnuje různým problémům a otázkám našeho života. Hostem pořadu moderovaného paní Kamilou Moučkovou byl Dr. Patrik Španěl a povídali si spolu o výzkumu, kterým se zabývá a který lze, řečeno laicky, představit např. následovně: Některé choroby lze diagnostikovat z lidského dechu... Celý pořad můžete zhlédnout spuštěním odkazu v připojeném v pdf souboru.
RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Akademický Bulletin No.11/2006
Článek v Akademickém bulletinu představuje mezinárodní konfrenci o analýze dechu, která se konala počátkem září 2006 v ÚFCH JH.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc., RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Česká televize

Prof RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Mladá fronta Dnes

RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Český rozhlas Leonardo

Prof RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Český rozhlas Leonardo

Prof RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Lidové noviny

Prof. RNDr. KAVAN Ladislav, DSc., Ing. PROCHÁZKA Jan, RNDr. ZUKALOVÁ Markéta, Ph. D.

Český rozhlas Leonardo

Mgr. VOTAVA Ondřej, Ph. D.

Česká televize

Prof. RNDr. KAVAN Ladislav, DSc.

Česká televize
ČT České hlavy – doc. M. Hof, Dr. A. Benda, Dr. J. Humpolíčková ze skupiny biospektroskopie v pořadu na téma fluorescenční mikroskopie v názvem "Světlo mezi buňkami".
Mgr. BENDA Aleš, Ph. D., Doc. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc., Mgr. HUMPOLIČKOVÁ Jana, Ph. D.

Český rozhlas Leonardo

Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph. D.

Česká televize

Ing. KRTIL Petr, CSc.

Česká televize

RNDr. BRABEC Libor, CSc.

Česká televize

RNDr. BASTL Zdeněk, CSc.

Česká televize

RNDr. JIRKOVSKÝ Jaromír, CSc.

Česká televize

Prof. RNDr. URBAN Štěpán, CSc.

Akademický Bulletin No. 3/2006

RNDr. ČERNÝ Slavoj, CSc.

Česká televize

Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph. D.

Česká televize

RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat., Mgr. VOTAVA Ondřej, Ph. D.

Česká televize

RNDr. BASTL Zdeněk, CSc., RNDr. TARÁBKOVÁ Hana, Ph. D.

Česká televize
ČT1 České hlavy – prof. P. Čársky a Dr. R. Čurík z oddělení teoretické chemie představují svůj obor - výpočetní chemie.
Prof RNDr. ČÁRSKY Petr, DrSc., Mgr. ČURÍK Roman, Ph. D.

Český rozhlas 3 – Vltava

Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph. D.

ChemMagazin 6/2005

Doc. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph. D.

Technický týdeník No. 24/2005

Doc. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph. D.

Akademický Bulletin No. 11/2005

Doc. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph. D.

Mladá Fronta Dnes

RNDr. BALCAR Hynek, CSc.

Akademický Bulletin No. 10/2005

Prof. RNDr. KAVAN Ladislav, DSc.

Akademický Bulletin No. 4/2005

Mgr. ČURÍK Roman, Ph. D.

Mladá Fronta Dnes

HEYROVSKÝ Michael, Ph. D.

Hlavní stránka   | Kontakt   |
Webdesign 2009 Hana Francová