Kvalitativní studie

V práci jako doma – analýza fenoménu práce z domova / Jana Bierzová

Studie se zabývá problémem práce z domova a to v rovině teoretické i na základě empirického výzkumu a přináší nový pohled na fenomén, dosud nezkoumaný v České republice. Tato studie byla vypracována jako diplomová práce a obhájená na FSV UK. Jedná se o případovou studii typu profesí, které využívají počítačů a moderních komunikačních technologií pro práci z domova. V teoretické části je vysvětleno postavení práce z domova na současném trhu práce jak v západních společnostech, tak v České republice, kde se tento pracovní styl začíná také pomalu rozvíjet. Poté následují výsledky kvalitativního výzkumu, který vychází z analýzy patnácti hloubkových rozhovorů se ženami a muži pracujícími z domova. V analýze rozhovorů byla pozornost zaměřena především na srovnání klasického zaměstnání (mimo domov) a práce z domova, pozitivní a negativní stránky flexibilního typu práce a na oddělování sfér práce a domova očima respondentů a respondentek.
Plné znění viz níže připojený soubor "Práce z domova".

 

Placená péče o dítě / Radka Výborná

Práce se zabývá tématem slučitelnosti práce a rodiny, a to u dvou odlišných skupin žen – žen, které svým dětem zajišťují péči v podobě najímání soukromých placených paní na hlídání, a žen, které toto hlídání provozují. Nejprve je problematika představena na teoretické úrovni, rozebrána je úroveň ekonomické aktivity žen, podmínky, které ženy v české společnosti mají ke slučování práce a rodiny, stejně jako teorie, které se tímto tématem zabývají. Se ženami reprezentujícími výše zmíněné skupiny byly provedeny hloubkové rozhovory, ze kterých je možno sestavit typologii žen podle jejich přístupu k zaměstnání, kde do značné míry hraje roli také postavení v zaměstnání a vstřícnost zaměstnavatele zaměstnat ženy s malými dětmi ještě v průběhu rodičovské dovolené. Jelikož ženy s malými dětmi pociťují mnohé problémy při snaze o skloubení práce a rodiny, diskutovány jsou i důsledky pro rodinnou politiku státu.
Plné znění viz níže připojený soubor "Placená péče o dítě".

 

Na cestě je čas největším kapitálem - kapitola ze života řidičů dálkové dopravy / Renata Sedláková

V realizovaném šetření zaměřeném na pracovní a osobní život dálkových řidičů jsme zjišťovali nejen jaké jsou jejich pracovní podmínky, ale také nakolik je možné skloubit zaměstnání řidiče dálkové přepravy s rodinným životem. Ačkoli řidičům a jejich rodinám zajišťuje poměrně vysoký životní standard, statusové postavení řidiče vysoké není a omezení, které sebou nese, dopadá zpětně nejen na řidiče, ale i na jeho blízké.
Plné znění viz níže připojený soubor “Řidiči”.


Pracovní uplatnění a soukromý život osob se zdravotním postižením / Kateřina Matysková

Následující výzkum je zaměřen na život osob se zrakovým postižením. Primárně se zde zaměřujeme na profesní a rodinný život a jeho harmonizaci, dále na genderové odlišnosti ve vnímání handicapu a na otázku, jakým způsobem ovlivňuje handicap život a jeho kvalitu.
Plné znění viz níže připojený soubor “Život osob se zrakovym postižením”.

 

Matky samoživitelky a trh práce / Štěpánka Pfeiferová

Tato práce se v první části zaměřuje na působení pracovního trhu na soukromý a především partnerský život jedinců a snaží se odpovědět na otázku, zda a do jaké míry je to právě pracovní trh, který činí partnerské vztahy křehčími, a jaký je tedy podíl tlaků nového pracovního trhu na vzniku neúplných rodin. Druhá část prezentuje výsledky analýzy popisuje pracovní a rodinné strategie matek samoživitelek. Snaží se vysledovat, jak ženy zvládají situaci po rozvodu či rozchodu, jakých zdrojů využívají k zabezpečení chodu domácnosti a jaké taktiky volí na trhu práce. Získané informace podávají obraz chování matek samoživitelek na trhu práce, zároveň však také mapují bariéry, na které při tom sledované ženy narážejí.
Plné znění viz níže připojený soubor “Matky samoživitelky”.

 

Rodičovství v životě migrujících žen / Hana Víznerová

Na základě analýzy rozhovorů s ženami, imigrantkami z Ukrajiny žijícími v České republice, ukazuje tato zpráva, jak složitý a komplikovaný je charakter migrace, rozhodování, okolností a podnětů, které zapříčinily a vedly k emigraci, stejně jako uvažování o dalších migračních a pobytových plánech v podmínkách a zkušenostech života v nové zemi. Na druhé straně zkušenost migrace a integrace do nové společnosti pozitivně i negativně ovlivňuje rodinný život, způsob výchovy a péče o děti, partnerské vztahy a další reprodukční plány žen.
Plné znění viz níže připojený soubor “Rodičovství_ migrace”.

 

Manažeři – vlajkonoši individualizace? / Radka Dudová

Je možné muže manažery pokládat za jakési vlajkonoše individualizace v České republice? Tato kvalitativní studie ukazuje, že místo aby byli ryzími představiteli individualizace, jsou čeští manažeři spíše typickým příkladem uvíznutí mezi dvěma modely: kapitalistickým (ve sféře práce) a feudálním (ve sféře rodiny). Podniky v České republice z této situace těží: získávají plně oddaného pracovníka, aniž by musely brát v úvahu jeho závazky v soukromém životě.
Plné znění viz níže připojený soubor “Manažeři”.

 

Pokladní v zahraničních řetězcích. Nedobrovolná časová flexibilita a rozvoj "sekundárního pracovního trhu" / Marcel Tomášek

Plné znění viz níže připojený soubor "Pokladní".

 

Flexibilita místa a času: nový design "pojišťováka" / Hana Maříková

Studie se zabývá profesí „pojišťováka“ po roce 1989, kdy v ní dochází k nárůstu negativní flexibility, zvyšuje se konkurence v oboru a celkově i nejistota pozice individuálního poradce na trhu s financemi v porovnání s nadnárodními pojišťovacími a finančními institucemi. Studie se zaměřuje na dopady podmínek a charakteru práce na osobní a rodinný život participantů a participantek výzkumu, na intervenci práce do soukromí těchto lidí, stejně tak jako i na vliv rodinného zázemí na výkon této profese. Cílem studie je objasnění možností kombinace práce se soukromým a rodinným životem u této profese.
Plné znění viz níže připojený soubor "Pojišťováci".

verze pro tisk
přiložené soubory