Efektivnost a zaměstnanost v malých a středních podnicích: srovnání s korporativním sektorem

Zadavatel:
GA AV ČR
Doba řešení projektu:
2008 - 2010

Cílem tohoto projektu je zmapování prostoru, v němž probíhá rozhodování o rozšiřování nebo útlumu výroby a v návaznosti na tom analyzovat podmínky rozhodování o změnách v zaměstnanosti. Důraz bude kladen na situaci podnikání v českých malých a středních firmách, které bude poměřováno s charakteristikami velkých firem. Naším výchozím problémem bude měření efektivnosti, což je porovnání výkonnosti domácí strany nabídky se zahraniční konkurencí, čemuž odpovídá pojem komparativních výhod.

 

Druhým problémem bude řešení rozporu mezi našimi hlavními subjekty: zatímco cílem podniku je růst efektivnosti a tím i zisku, zvyšování zaměstnanosti nepatří do jeho kriteriální funkce. Opačně je tomu u pracovníků a obyvatel, kde význam zaměstnanosti, jako jejich ekonomická priorita, dominuje nad vztahem k efektivnosti. Podpoře zaměstnanosti proto dávají často přednost politické strany a vláda. Z hlediska sociálně-ekonomické politiky je tudíž výhodné podporovat rozvoj takové výroby, která vykazuje vysoká tempa rozvoje jak u efektivnosti, tak u zaměstnanosti. To samozřejmě nelze bez znalosti, které faktory za takovými podniky stojí.

 

Třetím problémovým okruhem této studie bude vývoj mezd. Mzdy jsou sice pozitivně korelovány s růstem efektivnosti – nicméně intenzita této vazby je proměnlivá a často nelze určit, která veličina je příčinou a která následkem. Pomocí ukazatelů relativních jednotkových pracovních nákladů a jednotkových nákladových funkcí lze odhadnout, zda mzdy nejsou až příliš vysoké, čímž se mohou stát brzdou jak zvyšování výroby, tak zaměstnanosti. Tyto závislosti hodláme testovat podle odvětví a analyzovat případně příčiny odlišností jejich trendů.

 

 

Řešitelé: V. Benáček, J. Večerník, Z. Nešpor, E. Ryšavá a J. Průša

 

 

verze pro tisk seznam všech projektů
kontakty
  • doc. Ing. Vladimír Benáček, CSc.
  • Ekonomická sociologie
  • kontakty:
  • e-mail:
  • poslat email
  • Telefon:
  • 00420 221 183 222