Nová publikace - Jiří Vinopal: Kognitivní přístupy v metodologii výzkumných šetření: metoda okamžité validizace

Vloženo dne:
19.01.2009
Nová publikace z edice Sociologické disertace.

Z posudků

I čtenář, který se dlouhodobě zabývá metodologií sociologických výzkumů (já), nachází v textu nejen řadu inspirativních momentů, ale především zřetelnou strukturaci řady i těch nejběžnějších problémů a jejich věcnou diskusi, opřenou o odpovídající teoretické zázemí.
doc. Milan Tuček, CSc

Autor správně argumentuje potřebou okamžitého dotazu na smysl, který přisoudil respondent položené otázce v reálném právě probíhajícím výzkumu v hlavním výzkumném šetření. Právě tento rys jednoznačně vyděluje nově popisovanou techniku od dodatečných dotazů debriefingu i od pretestování v předvýzkumech nebo pilotážích.
doc. PhDr. Hynek Jeřábek, CSc.

Resume

Jako o „černé skříňce“ lidského vědomí někdy mluví psychologové v souvislosti s behavioristickým paradigmatem stimul – reakce, můžeme o podobné „černé skříňce“ uvažovat i v souvislosti s dotazníkovými průzkumy, založenými na podobně jednoduché představě otázka - odpověď. Není tomu tak dávno, co větší skupina vědců obrátila svůj zájem k tomu, co se během rozhovoru děje v hlavách respondentů výzkumu. Cílem této studie je podrobně zmapovat situaci získávání odpovědi na výzkumnou otázku, a to jak v rovině interakce mezi zúčastněnými osobami, tak také v rovině kognitivních procesů, které se odehrávají v hlavách respondentů. Výklad metodologického směru kognitivních přístupů poskytuje ucelený přehled dosavadních teoretických přístupů a znalostí o aspektech situace dotazování, představuje hlavní kognitivní metody používané k tvorbě otázek a dotazníků a především předvádí originální autorovu metodu okamžité validizace, která je zaměřena na ověřování interpretace pojmů ve výzkumných otázkách respondenty průzkumů.

Z obsahu

1. Úvod ... 11
2. Kontext: výzkumná chyba ... 13
3. Kognitivní přístupy ... 17
4. Situace dotazování ... 22
5. Metody ověřování kvality otázek ... 49
6. Okamžitá validizace ... 66
7. Závěr ... 91

Prodej a objednávky zajišťuje:
Tiskové a ediční oddělení Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i.
Jilská 1,110 00 Praha 1
telefon: 222 221 761, 221 183 217-8.
e-mail: monika.kuzelova@soc.cas.cz

Prodejní doba:

Po-Pá 8:30 - 16:30

 

verze pro tisk seznam všech článků
galerie