Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 
Tisková zpráva
14. července 2009
 
 
 
    
 
Akademie věd České republiky podporuje projekty,
jejichž cílem je vybudování kvalitní výzkumné infrastruktury v ČR

Vzhledem k množícím se dohadům ohledně přípravy projektů do prioritní osy 1 – „Evropská centra excelence“ v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace Akademie věd České republiky prohlašuje, že vždy podporovala a je připravena, i přes očekávané rozpočtové potíže, nadále podporovat projekty, jejichž cílem je vybudování kvalitní výzkumné infrastruktury v České republice.
  
Přestože z finančních důvodů musela být pozastavena příprava Středoevropské synchrotronové laboratoře (CESLAB), Akademie věd České republiky ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, a to zejména s ohledem na jejich celospolečenský význam, se v dalším období soustředí na níže uvedené projekty.
  
Jde o následující klíčové projekty:
  
ELI (Extreme Light Infrastructure) – je projekt víceúčelového laseru o výkonu zhruba stokrát větším, než je výkon největších současných laserů. Tento laser bude jádrem aplikačního centra pro vývoj nových materiálů, hadronové terapie, kompaktních ultraintenzivních zdrojů záření a částic a pro základní výzkum v kvantové a relativistické fyzice. Kandidatura na umístění ELI v ČR byla podána Fyzikálním ústavem AV ČR v září 2008 a je podporována MŠMT, AV ČR a značnou částí vysokých škol, vědeckých ústavů a tuzemských firem.
  
BIOCEV – v projektu propojily svůj výzkumný a lidský potenciál dvě vedoucí výzkumné instituce České republiky, Akademie věd a Univerzita Karlova, aby společně vybudovaly mezinárodní Centrum excelence v pokročilém biotechnologickém a biomedicínském výzkumu. Budované centrum svou špičkovou úrovní dosáhne celoevropského významu, bude plně integrováno do Evropského výzkumného prostoru a umožní vysoce žádoucí rozvoj pokročilého biotechnologického průmyslu v ČR.
 
Uvedené projekty naplňují všechny hlavní cíle prioritní osy 1 - „Evropská centra excelence”. Jejich realizace umožní dále rozvinout nejen efektivní spolupráci s  vysokými školami a výzkumnými ústavy, ale nabízí též možnost vzniku nových malých a středních podniků již v souvislosti s budováním infrastruktury i v návaznosti na řešené výzkumné projekty. Neméně důležité je, že programy základního i aplikovaného výzkumu v těchto centrech přispějí k výchově nové generace badatelů a technologických specialistů. Vzniklé infrastruktury budou automaticky integrovány do evropského výzkumného prostoru a poskytnou platformu pro špičkový základní výzkum a pro spolupráci s aplikační sférou na poli nejvyspělejších technologií. 
  

 

 

 

 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007