Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

 

 Akademii věd ČR podporují významné vědecké společnosti
 
 
 
Dopis českých vědců působících v zahraničí premiérovi
   
Vážený pane předsedo vlády, se vzrůstajícími obavami sledujeme připravované koncepční změny ve financování vědy a výzkumu v ČR schválené vládou dne 29.6.2009, jejichž konečným důsledkem bude výrazná, leč podle našeho názoru neblahá, proměna směřování výzkumu a vývoje v ČR.
  
Petice českých vědců
Plné znění stanoviska českých vědců naleznete zde.
 
  
 
   
Dopis představitelů Univerzity Vigo premiérovi Janu Fischerovi
       
Obáváme se, že drastické změny v systému financování vědy budou mít dramatický dopad na činnost našich českých kolegů, proto silně podporujeme postavení akademické obce v České republice. Žádáme Vás laskavě, abyste znovu zvážili nový systém financování výzkumu v zájmu udržení vysoké úrovně vědy v ČR.
   
Eduardo Liz
Vedoucí oddělení Aplikované matematiky, Univerzita Vigo
  
Plné znění stanoviska Univerzity Vigo nalezente zde.
 
 
Stanovisko předsednictva Studentské komory Rady vysokých škol k aktuálnímu dění v oblasti financování výzkumu a vývoje
 
Předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol je přesvědčeno, že přerozdělení prostředků ve prospěch Ministerstva průmyslu a obchodu je v rozporu s deklarovanou nutností zjednodušení a zprůhlednění financování výzkumu a vývoje v ČR.
 
Bc. Klára Poláčková
předsedkyně SK RVŠ
Plné znění stanoviska předsednictva SK RVŠ naleznete zde
 
 
Učená společnost České republiky, o.s.
 
Učená společnost ČR se obrací na veřejné činitele, kteří mají v kompetenci zajištění rozvoje výzkumu v ČR.
 
Rozumíme tomu, že vědci nemohou očekávat dříve plánované nárůsty financí v době, kdy celá společnost je zasažena globální finanční krizí, a to i přesto, že většina politiků deklaruje, že se tato krize nedotkne financování výzkumu.
 
K tomu se váže i naprosto nepřijatelná metodika hodnocení výzkumu, vypracovaná úzkou skupinou lidí a prosazovaná Radou pro výzkum a vývoj. Tato metodika je odmítána prakticky celou vědeckou obcí včetně samotných zpracovatelů metodiky a některých členů RVV.
 
Prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc.
předsedkyně Učené společnosti ČR
 
Plné znění dopisu předsedovi Akademie věd naleznete zde.
  
 
 
Rada vědeckých společností České republiky
  
 Akademie věd ČR a české vysoké školy jsou totiž na jedné lodi a jejich zájem by měl být společný – zvýšení úrovně vědy v České republice. Není pochyb o tom, že by v budoucnosti mohly být vysoké školy postiženy stejně jako je nyní Akademie věd ČR.
 
Prof. MUDr. Ivo Hána, CSc. 
předseda RVS ČR
 
Plné znění dopisu předsedovi Akademie věd naleznete zde.
 
 
 
 
 
Otevřený dopis premiérovi České republiky
 
Rozhodování poradního orgánu vlády ČR Rady pro výzkum a vývoj
je ve vážném rozporu s obeckým zájmem a prospěchem
 
Rada pro výzkum a vývoj v nynějším složení může svým působením vyvolávat dojem, že věda (základní výzkum) se stala v České republice, pokud jde o státní správu, bezprizorní, a že by se pro ni hodil spíše název Rada pro efektivní využití výsledků aplikovaného výzkumu. V tomto smyslu by se pak mohly považovat snahy jejího předsednictva a jejích členů za pochopitelné a plně legitimní.
 
Prof. RNDr. Martin Černohorský, CSc.
předseda OSOV ČFS JČMF
 
Česká fyzikální společnost
Jednota českých matematiků a fyziků
Odborná skupina Organizace výzkumu
 
Plné znění otevřeného dopisu premiérovi ČR naleznete zde.
 
 
 
 
Prohlášení rektora Univerzity Karlovy v Praze
k aktuální situaci reformy financování vědy a výzkumu
 
 
Výhledy na roky 2011 a 2012 jsou kontraproduktivní i tím, že fatálním finančním propadem vyvolávají pochopitelné pobouření Akademie věd ČR a bezprecedentním úbytkem financí pro MŠMT znejištují vysoké školy. Uvítat lze nepochybně významné prostředky plánované pro Grantovou agenturu ČR, na druhé straně chybějící konkrétní rozvaha o nutných změnách v činnosti GA ČR, jakož i o praktické podobě činnosti TA ČR, zatím znemožňuje vytvoření detailnější představy o budoucí úloze obou agentur při financování vědy a výzkumu.
 
prof. Václav Hampl
rektor Univerzity Karlovy v Praze
 
Plné znění prohlášení rektora UK v Praze naleznete zde.
 
 
 
K aktuálnímu stavu vědy a školství v České republice
 
Menší část vysokých škol je učitelsky i badatelsky uspokojivá, některé části však působí chmurně proto, že úroveň učitelského sboru bývá nevalná. Počet habilitací a profesorských řízení je nemalý, avšak mnohé by v oblasti západně od nás neobstály. Významné akademické funkce, které bývaly vrcholem kariéry, bývají obsazovány odborně i organizačně průměrnými.
 
Jediné mínění, které nesdílím, se týká toho, že Rada vlády si počíná dobře v oblasti aplikovaného výzkumu a kontaktů mezi průmyslem a badatelstvím.
 
Není tomu tak. Rada nejspíš neví, s jak velikým nasazením průmyslu v západním světě usiluje o kontakty s jednotlivými vědeckými ústavy a vybranými osobnostmi, neví, že jde průmyslu primárně o ideje a inspirující podněty (průmysl si nejčastěji ve svých dokonale vybavených laboratořích dotažení do použitelnosti provede sám) a že průmysl významně podporuje (pro naše poměry často nepředstavitelně) vybrané partnery.
 
K bodovému systému nutno dodat, že je jedinečnou pomůckou pro neznalé, kteří si však přejí být hodnotiteli vědy.
prof. Ing. Rudolf Zahradník, DrSc.
Čestný předseda Akademie věd České republiky
 
Plné znění článku naleznete zde.
 
 
 
Prohlášení České společnosti pro kybernetiku a informatiku 
k návrhu rozpočtu RVV pro Akademii věd České republiky
 
 
Česká společnost pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) se znepokojením sleduje pokus Rady pro výzkum a vývoj (RVV) nastartovat proces k de facto zrušení dlouhodobě nejvýkonnější složky českého výzkumu pomocí návrhu na drastické snížení jejího rozpočtu o neuvěřitelných 45% v roce 2012 (proti roku 2009). Složky, která podle vlastního hodnocení RVV v období 2003-2007 dosáhla 3 násobku českého průměru článků v impaktovaném časopise na výzkumníka, 3,46 násobku českého průměru citovanosti článků na výzkumníka, 3,17 násobku českého průměru hodnocených patentů na výzkumníka, vychovává více než dva tisíce studentů doktorského studia a významně se podílí na výuce na vysokých školách.
Prof. RNDr. Olga Štěpánková, CSc.
předsedkyně ČSKI
 
MUDr. Jiří Kofránek, CSc.
předseda vědecké rady ČKI
 
Plné znění prohlášení České společnosti pro kybernetiku a informatiku naleznete zde.
 
 
 
Prohlášení výboru České imunologické společnosti
 
V současné době se zdá, že nejvíce ohrožena je Akademie věd České republiky, v.v.i., která však podle všech objektivních ukazatelů patří u nás k nejlepším vědeckým institucím. To je však jen zcela povrchní pohled a je zřejmé, že v nejbližší budoucnosti k podobnému ohrožení může dojít i na vysokých školách. Akademie věd a vysoké školy prošly během uplynulých dvaceti let dlouhým vývojem vzájemného poznávání a respektování od částečné počáteční nedůvěry po současný, sice konkurenční, ale naprosto profesionální přístup a spolupráci při výchově mladé vědecké generace, bakalářů, diplomatů, absolventů PhD studia. Bylo by velmi nešťastné a prakticky v dohledné době nenapravitelné, toto partnerství ukončit sporem o finance.
 
Prof. Blanka Říhová, DrSc.
předsedkyně České imunologické společnosti
 
Plné znění prohlášení České imunologické společnosti naleznete zde.
 
 
  
 
 
 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007