Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 
 
 
Projev předsedy Akademie věd ČR na mimořádném Akdemickém sněmu AV ČR
30. června 2009
 
 
 
 
 
 
Vážené členky a členové Akademického sněmu, vážení hosté, dámy a pánové,
 
dnešní zasedání Akademického sněmu má zcela mimořádný charakter – jde o první mimořádné zasedání Akademického sněmu v dosavadní historii Akademie věd České republiky. Hlavním a jediným důvodem pro jeho svolání je reakce řady z Vás na současnou situaci v oblasti výzkumu a vývoje v tomto státě. Jak jistě všichni víte, Rada pro výzkum a vývoj předložila vládě ČR návrh výdajů státního rozpočtu na VaV pro r. 2010, s výhledem na léta 2011 a 2012. Návrh institucionální podpory AV ČR v tomto rozpočtu předpokládá pro rok 2010 skokové snížení institucionálních výdajů o 1,03 mld. Kč, tj. o více než 20 %, a v průběhu příštích tří let téměř na polovinu oproti roku 2009!
 
Navrhovaný pokles v r. 2010 a zejména podobný vývoj v dalších letech by nevyhnutelně znamenal zánik soustavy pracovišť AV ČR v její současné podobě. To vše v situaci, kdy podle prohlášení vlády celkové výdaje státního rozpočtu ČR na VaV klesat nebudou!
 
Vážené členky a členové Akademického sněmu, vážení hosté, jak mnozí už jistě víte, vláda na svém včerejším jednání tento pro AV ČR likvidační návrh rozpočtu schválila! Schválila ho navzdory protestům řady uznávaných vědeckých institucí i respektovaných osobností z oblasti výzkumu a vývoje. Vláda schválila tento rozpočet, aniž by mi jako předsedovi AV ČR dala jakoukoliv možnost obhájit stanovisko AV ČR na včerejším jednání vlády.   
 
Dámy a pánové, říkám se vší vážností, že v tuto chvíli zdaleka nejde jen o AV ČR. Naprosto pokřivená interpretace Reformy výzkumu a vývoje Radou pro výzkum a vývoj, stejně jako jí prosazovaný způsob sestavování rozpočtu na VaV bude znamenat během krátké doby likvidaci nejen AV ČR, ale následně i kvalitního výzkumu v dalších institucích, tedy zcela jistě i na vysokých školách. Dovolte mi, abych po této aktuální vsuvce pokračoval ve svém připraveném projevu – nemám důvod na něm cokoliv měnit.
 
 
 
 Plné znění projevu předsedy Akademie věd ČR na mimořádném Akdemickém sněmu AV ČR naleznete zde.
 
 
 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007