Současný stav a perspektiva zemědělství v České republice

Již deset tisíc let zabezpečuje zemědělství základní existenční potřeby lidstva. Je proto absurdní, že po celé dvacetileté období uplatňování tržního hospodářství v ČR bylo zemědělství v letech 1990–1997 každoročně ztrátové. V úvodní přednášce semináře Současný stav a perspektiva zemědělství v ČR to uvedl doc. Josef Seják z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.


Souc_stav_zemedelstvi_v_CR_foto_skys 0132
Odborného semináře se zúčastnili mj. také (zleva) Josef Seják z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Vladislav Čurn, Jaroslav Boháč a Jan Moudrý z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Jiří Urban z Ministerstva zemědělství ČR.


Na odborném semináři, který 22. června 2009 uspořádala Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR, odborníci diskutovali o současném stavu a výhledech českého zemědělství v globálním i lokálním kontextu a také o dotační politice v souvislosti s opatřeními v rámci Programu rozvoje venkova (dokument viz http://www.mze.cz/UserFiles/File/EAFRD/PRV_oficiln_schvlen.pdf.)

Komise pro životní prostředí AV ČR, jejímž předsedou je MUDr. Radim Šrám, je pomocným a poradním orgánem Akademické rady AV ČR. Členy Komise jsou pracovníci významných vědeckých institucí a univerzit. 

Více se o konferenci dozvíte v některém z následujících čísel Akademického bulletinu.

Text a foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin    

23.6.2009

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde