Modelling 2009

Čtvrtou mezinárodní konferenci o matematickém modelování a výpočetních metodách v aplikovaných vědách byste asi těžko hledali ve skanzenu. Ovšem, když už ji Ústav geoniky AV ČR, v. v. i., ve spolupráci s Technickou univerzitou v Ostravě a Mezinárodní asociací pro matematické a počítačové simulace (IMACS) ve dnech 22.–26. 6. 2009 v Rožnově pod Radhoštěm pořádá, byl by hřích originálního prostředí historických staveb nevyužít.


modelling

Janíkova stodola, historická dřevěnice ukrývající konferenční sál, poskytla střechu před deštěm zahajovacímu bloku konference, který uvedl ředitel Ústavu geoniky prof. Radim Blaheta a místopředseda AV ČR prof. Miroslav Tůma. S úvodní přednáškou „Macro-Elementwise Preconditioning Methods“ vystoupil prof. Owe Axelsson, dlouholetý spolupracovník českých matematiků, mj. nositel Čestné oborové medaile B. Bolzana (viz Akademický bulletin 10/2004), který letos slaví 75. narozeniny. Další z pozvaných zahraničních hostů prof. Yousef Saad (Minnesota) hovořil na téma „From Data-Mining to Nanotechnology and Back: The New Problems of Numerical Linear Algebra“. Odpolední program pak završila přednáška prof. Ivo Vondáka, který představil ambiciózní projekt centra excelence IT for Innovations, který je v rámci VaVpI připravován ve spolupráci vysokých škol a AV ČR v Ostravě a nabízí perspektivu řešení náročných úloh matematického modelování pro akademickou i aplikační sféru v ČR. Konference pokračuje až do pátku v prostorách hotelu Relax, více na www.ugn.cas.cz/events/2009/modelling

IMG_9527

Text a foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

23.6.2009

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde