Brána do vesmíru v zámeckém parku v Třešti

„I když je nejhlubší tma, měj na paměti, že zas vyjde slunce.“ Motto Jana Podzimka vepsané do kamene lze od 18. června 2009 číst na zadní straně zahradní plastiky Brána do vesmíru. Ta se symbolicky otevřela v zámeckém parku v Třešti, poté co vyšla z dílny akademického sochaře Františka Häckela.

animace_plasdtika
Autor je zdejším rodákem a možná i proto plastika tak citlivě dodala parku novou dimenzi. Brána do vesmíru byla instalována zásluhou rodiny Podzimkovy k uctění památky bývalého předsedy představenstva Nadačního fondu J. A. Schumpetera,  Jana Podzimka (1962–2007).
Odhalení plastiky, k níž se v krásném počasí sešli místní zastupitelé, třešťští obyvatelé i zástupci Akademie věd, slovem doprovodili ředitel SSČ AV ČR, v. v. i., Jiří Malý, Josef Podzimek, starosta města Třešť Vladislav Nechvátal a v neposlední řadě autor plastiky František Häckel.

Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

19.6.2009

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde