Absurdní hodnocení vědy a výzkumu ohrožuje Archeologický ústav

Podle akademiků se rozběhl pokus o likvidaci Akademie věd ČR. Podobné snahy z počátku 90. let minulého století ztroskotaly a po přijetí zákona o Akademii věd se zdálo, že se v České republice pro vědu vytváří zdravé konkurenční prostředí. Současná koncepce financování vědy však Akademii opět staví do krizové situace.


ARCHEO
Tiskové konference se za Archeologický ústav AV ČR zúčastnili (zleva) Jana Maříková-Kubková, Luboš Jiráň, Petr Sommer a Martin Kuna.  
 

„Drtivá povodeň, která náš ústav v roce 2002 zničila, se zdála být tím nejhorším, co nás mohlo potkat. Následky nynějšího absurdního návrhu financování vědy a výzkumu mohou být ale daleko drastičtější,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci doc. Luboš Jiráň, ředitel Archeologického ústavu AV ČR, v. v. i.

Největší vědecké instituci v České republice navrhuje vládní Rada pro výzkum a vývoj už v příštím roce snížit státní dotaci z letošních 5,88 na 4,61 miliardy korun. Do roku 2012 by měla podpora klesat až na 2,81 miliardy, tj. téměř o polovinu.

Snižování rozpočtu povede také k významnému omezení základního výzkumu Archeologického ústavu (ARÚP). Nový způsob financování totiž sníží rozpočet na vědecké a servisní aktivity tohoto špičkového pracoviště až o 20 %. To by prakticky znamenalo ukončení hlavních badatelských programů, ochromení rozvoje nedestruktivních výzkumných metod, jako je například letecká archeologie. 

Podle představitelů Archeologického ústavu metodika hodnocení vědy a výzkumu, kterou vypracovala Rada pro výzkum a vývoj, nezohledňuje specifika jednotlivých vědních oborů ani způsoby krytí institucionálních nákladů, jež jsou spojeny s rozdílnou úlohou a postavením jednotlivých pracovišť.

Proti postupu Rady pro výzkum a vývoj chtějí akademikové vystoupit na mimořádném Akademickém sněmu, který svolali na 30. června 2009. 

Text a foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

 

25.6.2009

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde