Akademickou prémii – Praemium Academiae – za rok 2009 získal prof. Julius Lukeš

Akademická prémie, která byla poprvé udělena v roce 2007, je výběrová finanční podpora vynikajícím vědcům z Akademie věd ČR. Jejím smyslem je podpořit osobnosti, jež realizují výzkum na špičkové mezinárodní úrovni, a vytvořit jim takové podmínky, aby se mohly naplno věnovat vědě. Letos ji získal prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc. Smlouvu o předání Akademické prémie s prof. Lukešem podepsali prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR, a prof. František Sehnal, ředitel Biologického centra AV ČR, v. v. i., 23. června 2009 v pracovně předsedy AV ČR.


Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

ak_prem

Finanční podpora do výše pěti milionů korun ročně, v níž jsou zahrnuty neinvestiční prostředky na věcné náklady výzkumu, investiční prostředky pro pořízení přístrojů a mzdové prostředky pro nositele a jím vybrané spolupracovníky, se uděluje na dobu šesti let na základě dosažených vědeckých výsledků a s ohledem na perspektivu dalšího vědeckého přínosu. Akademická
prémie se neuděluje za celoživotní zásluhy a nemůže být udělena opakovaně. Přiznána může být pouze vědci, jehož těžiště činnosti je na pracovišti AV ČR. O jejím udělení rozhoduje předseda AV ČR. Prof. Lukeš se zabývá molekulární biologií trypanosom a leishmanií, což jsou jednobuněční paraziti, působící závažné choroby člověka, zvířat a rostlin. Společně se svým týmem významně přispěl k charakterizaci důležitých struktur buněk prvoků a zejména k objasnění mechanismu, kterým je aktivována důležitá součást aparátu buněk prvoků. Tou je specifická molekula nukleové kyseliny (RNA).

Prof. Lukeš patří mezi vědce, kteří definovali současný evoluční pohled na tyto medicínsky významné parazity. V současnosti je jeho cílem objasnit funkce řady bílkovin nezbytných pro přežívání těchto bičíkovců. Ambicí jeho laboratoře je pozdvihnout prvoka Trypanosoma brucei, původce africké spavé nemoci, na roveň současných hlavních modelových organismů molekulární biologie. O nesporných kvalitách prof. Lukeše svědčí i to, že byl jako jeden z nejmladších zvolen členem Učené společnosti ČR. Zásadní měrou ovlivňuje vědeckou činnost Parazitologického ústavu i celého Biologického ústavu AV ČR, v. v. i., a jako vedoucí katedry molekulární biologie též výuku a výzkum na
Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jím vychovaní vědečtí pracovníci jsou úspěšní v získávání míst postdoktorandů na kvalitních pracovištích v zahraničí; např. jeho bývalá doktorandka získala v roce 2008 stipendium firmy L´Oréal. Velmi intenzivní je mezinárodní spolupráce jeho laboratoře, v níž pracují studenti z ČR, Číny, Thajska, Ruska a USA. Se svými kolegy organizoval několik mezinárodních konferencí s účastí významných odborníků. Prof. Lukeš je bývalým prezidentem International Society for Evolutionary Protistology. Mezi první nositele Akademické prémie v roce 2007 patří matematik dr. Eduard Feireisl, fyzik dr. Václav Petříček, genetik prof. Jiří Forejt a chemik prof. Pavel Hobza. O rok později ji získali fyzik prof. Tomáš Jungwirth a chemik prof. Karel Ulbrich, DrSc.

red

23.6.2009

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde