Nebojme se organické chemie – ESOC2009

V pražském Obecním domě se ve dnech 12.–16. července 2009 koná 16. Evropské sympozium o organické chemii, na němž organičtí chemici z celého světa prezentují nejnovější výsledky své vědecké práce. Jeden z nejvýznamnějších celosvětových kongresů poprvé v České republice pořádá Ústav organické chemie a biochemie AV ČR , v. v. i.


15_7_2009_TK_Org_chemie_foto_skys 031M
Ivo Starý, předseda organizačního výboru ESOC2009, na setkání s novináři vyzdvihl, že se sympozia o organické chemii účastní nejen představitelé ústavů, univerzit či průmyslu, ale i studenti. Přihlášených účastníků bylo na 800.


Díváte se na LCD obrazovku či na display svého mobilního telefonu? Pak vězte, že kapalné krystaly, které umožňují převést elektrický signál na optický vněm, jsou organické molekuly. Nebo když onemocníte – pak vám lékař zřejmě předepíše medikamenty, které je také obsahují. Podobných příkladů praktického využití organických molekul je bezpočet. Organická chemie zkrátka umožňuje připravit celou řadu užitečných a důležitých produktů.

Chceme-li úspěšně porozumět podstatě biologických procesů, bez organické chemie se neobejdeme. Pro efektivní rozvoj nových léčiv je totiž důležité dobře pochopit mechanismus onemocnění na molekulární úrovni. Na sympoziu ESOC2009 vystoupil mj. prof. Thomas Carell z Mnichova, který vysvětlil pochody, díky nimž buňka dokáže opravit poškození svého geonomu – přestože v průběhu jednoho dne dojde asi k 50 000 závažným poškozením DNA (zejména účinkem ultrafialového záření), buňka si s tím dokáže poradit. „Přednáška prof. Carella nás uvedla až na samotnou hranu současného poznání v této oblasti,“ uvedl na tiskové konferenci dr. Ivo Starý, předseda organizačního výboru ESOC2009.

15_7_2009_TK_Org_chemie_foto_skys 104M
Setkání s novináři se zúčastnili (zleva) Zdeněk Havlas, ředitel Ústavu chemie a biochemie AV ČR, v. v. i., Jean-Pierre Sauvage z Univerzity Louise Pasteura ve Štrasburku a Ivo Starý, předseda organizačního výboru ESOC2009.    


15_7_2009_TK_Org_chemie_foto_skys 119M

Vizionářský koncept molekulárních zařízení představil prof. Jean-Pierre Sauvage ze Štrasburku, pro kterého organická chemie představuje velkou výzvu: „Tvoříte totiž něco, co ani příroda nezná. Tato – pro někoho možná jen futuristická vize – by mohla vést k sestavování nanostrojů, které můžeme využít např. k ukládání a procesování dat. Aplikace hledejme ale také v oblasti medicíny nebo v zefektivňování solární technologie.“ Jednou z možností, jak řešit otázku energetických zdrojů, je právě sluneční energie. Podle dr. Zdeňka Havlase, ředitele Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, budou lidé při získávání energie ze solárních článků stále úspěšnější.

Základní výzkum potřebuje dlouhodobější perspektivu a jistotu
Ředitel jednoho z nejúspěšnějších akademických ústavů se na tiskové konferenci vyjádřil též k aktuální problematice financování AV ČR. „Ústav organické chemie a biochemie je díky úspěchům prof. Holého v netypické situaci. Osmdesát procent našeho rozpočtu totiž tvoří neinstitucionální prostředky. Snížení státní dotace se nás proto nijak zvlášť nedotkne. Alarmující jsou však výhledy do dalších let. Pokud budou mít ústavy, s nimiž spolupracujeme, finanční problémy, budeme muset omezit či zastavit společné projekty. Za závažnou považuji i diskusi s průmyslovou sférou. Jejich požadavky jsou leckdy velmi krátkozraké, protože základní výzkum vyžaduje dlouhodobou perspektivu a jistoty. Ve světě je běžné, že soukromá sféra základní výzkum spolufinancuje. U nás je tomu naopak – velká část institucionálních prostředků totiž směřuje do soukromé sféry.“

15_7_2009_TK_Org_chemie_foto_skys 134M
„Průmysl usiluje o to, aby Akademie věd České republiky přestala existovat a výzkum se přesunul na vysoké školy. Navíc požaduje přímý vliv na jejich řízení,“ upozornil na tiskové konferenci Zdeněk Havlas. 


LUDĚK SVOBODA

FOTO: STANISLAVA KYSELOVÁ, AKADEMICKÝ BULLETIN  

 

15.7.2009

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde