Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

Korespondence Jana Patočky s komeniology

Jan Patočka byl naším nejvýznamnějším interpretem filosofie Jana Amose Komenského. Jeho komeniologické dílo bylo v letech 1997–2003 vydáno v rámci Sebraných spisů ve třech svazcích. Významnou součástí Patočkova komeniologického odkazu je i jeho korespondence s předními českými a zahraničními komeniology, např. S. Sousedíkem, M. Blekastadovou, D. Čyževśkým, K. Schallerem aj.

Tuto korespondenci nyní připravuje k vydání – rovněž v rámci Sebraných spisů – editorka Patočkových Komeniologických studií Věra Schifferová ve spolupráci s pracovníky skupiny pro studium a vydávání díla J. A. Komenského M. Steinerem a T. Havelkou a s pracovníky Archivu Jana Patočky I. Chvatíkem a J. Freiem v rámci grantu GA ČR.

Vydání této části Patočkovy pozůstalosti přinese pramenný materiál nezbytný k úplnému obrazu myslitelského odkazu Jana Patočky. Bude nepostradatelnou oporou nejen pro komeniologické bádání, ale  přispěje též řadou cenných interpretačních postřehů a faktografických poznatků i dalším oborům – dějinám filosofie, dějinám literatury, politickým dějinám 20. století.

Vydáním Patočkovy korespondence s komeniology budou zpřístupněny velmi cenné prameny, jejichž vědeckou hodnotu zvyšuje to, že zachycují mnohé názory, jež ve své době byly nepublikovatelné. Bylo by velkou kulturní ztrátou, kdyby tyto cenné prameny zůstaly české i světové veřejnosti provždy neznámy.

Vzhledem k tomu, že v Sebraných spisech jsou vydávány Patočkovy texty česky, připravuje editorka V. Schifferová ve spolupráci s dr. Helgou Blaschek-Hahn z Goethe-Institutu ještě výbor z německé korespondence v jazyce originálu.

 
Kontakt:
PhDr. Věra Schifferová, CSc., Filosofický ústav AV ČR, v. v. i.
tel.: 221 183 340, e-mail: schifferova@flu.cas.cz
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007