Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

 

zkum českého trhu s nemovitostmi

Vědci ze CERGE-EI analyzují český realitní trh

                                                                                    

Pod vedením Ing. Petra Zemčíka, Ph.D. probíhá v CERGE-EI - Centru pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání – společném pracovišti Národohospodářského ústavu AV ČR a UK v Praze – výzkum českého trhu s nemovitostmi. „Zpracovávají se zde teoretické makroekonomické modely pro ceny nemovitostí a jejich empirické testy v kontextu dat z USA, dopady změn cen nemovitostí na spotřebu českých domácností a jejich rozhodování o tom, zda nemovitost pronajmout, či rovnou koupit,“ přibližuje práci týmu Petr Zemčík.

Poté, co splaskla bublina realitního trhu v USA, se ceny domů a bytů začaly vychylovat k nižším, či naopak vyšším hodnotám. Vědci ze CERGE-EI se snaží zjistit, jaké faktory mají na pohyb cen vliv. Zajímá je, zda není i český realitní trh jen nafouknutá bublina uměle navýšenými cenami; takový stav by způsobil propad zájmu a recesi. Nejviditelnějším příznakem „bubliny“ je prudký nárůst cen, který však v CERGE-EI  nezaznamenali.

Zatímco nabídku ovlivňují nejvíc náklady developerů na výstavbu a devalvace stavby, o poptávce rozhodují příjem obyvatelstva, dostupnost hypoték a úroky z nich či cena bydlení. Výzkumníci ze CERGE-EI předpokládají, že vlivem rostoucí inflace a nižšího růstu HDP v poslední době poptávka po bydlení klesne, a jeho ceny se tudíž ještě více sníží: „Banky navíc budou přísnější, což se již teď projevuje omezením poskytování stoprocentních půjček. Ovšem i poptávka klesne, protože spotřebitelé – potenciální budoucí majitelé bytů – budou ve svém utrácení opatrnější.“

Ze zkoumání situace v realitách však plynou i překvapivější závěry: „Třeba že ceny standardního, tedy 68 m² velkého bytu v Česku za rok 2007 vzrostly v průměru o 34 % mimo Prahu a o 22 % v Praze. A to po letech zpomalení růstu a navzdory jiným ekonomickým ukazatelům – nájmům, nákladům, příjmům domácností.“ Petru Zemčíkovi  z dlouhodobého zkoumání jednoznačně vyplývá, že ceny českých nemovitostí jsou nadhodnocené – a že se můžeme těšit na jejich pokles.

 

Kontakt:
Ing. Petr Zemčík, Ph.D.
CERGE-EI
tel.: 224 005 154, e-mail: petr.zemcik@cerge-ei.cz
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007