Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

Monitor – leden 2009

 
 

Akce – pozvánky

Americký radar

Anketa

 

Ekonomika (finanční krize)

Ekonomika – Národní ekonomická rada

 

Evropská unie

 

Kultura – architektura

Kultura – Biografický slovník

Kultura (český jazyk)

Kultura – literatura

Kultura – literatura (recenze)

Kultura – výstavy

Kultura – výstavy (R. Mikuláš)

Ocenění (L’Oréal)

 
 
 
 
 

Rozhovor (předseda AV ČR)

Týden vědy a techniky

Volby

Výročí

Výročí (Jan Palach)

 
 
 

 

 

Výzkum – biologie (rys ostrovid)

 

Výzkum – finance

Výzkum – fyzika

 

Výzkum – genetika (prof. J. Forejt)

Výzkum – geologie

Výzkum – IT

Výzkum – nanotechnologie (spolupráce)

 

Výzkum – spolupráce

Výzkum – životní prostředí (hluk)

Výzkum – životní prostředí (klima)

Výzkum – životní prostředí (ovzduší)

Vzdělání – stavba (JU)

Zámek Třešť

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – důvěra v politiky

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – národnostní sympatie

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – pití piva

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – obavy občanů

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – zdravotnictví

 

 

Téma: Akce – pozvánky

Média:

Zpravodajství ČTK, 7.1.2009, Tým historiků z Akademie věd připravuje Dějiny KSČ 1914–1992

Tým historiků z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR vedený Jiřím Kocianem připravuje publikaci Dějiny komunistické strany Československa 1914–1992. O jejím konceptu budou se svými kolegy diskutovat ve čtvrtek na pracovním semináři v pražském sídle AV ČR.

Lidové noviny, 12.1.2009, Čas ve vědě a technice

Jan Čermák z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR bude v úterý (13. 1.) přednášet na téma naznačené v titulku v rámci cyklu Nebojte se vědy od 14 hodin v Akademii věd na Národní třídě v Praze.

Lidové noviny, 13.1.2009, Mohou se roboti učit?

Beseda o umělé inteligenci s Romanem Nerudou z Ústavu informatiky AV ČR a Lukášem Ferklem ze společnosti Feramat Cybernetics z cyklu Science Café se dnes od 19 h koná v kavárně „Potrvá“ (Srbská 6) v Praze 6.

Lidové noviny, 14.1.2009, Mayové trochu jinak

Jaroslav Klokočník z Astronomického ústavu AV ČR bude v dnešní přednášce z cyklu Akademická Praha od 17 h v AV ČR na Národní třídě v Praze přednášet o olmécké a mayské kultuře.

Lidové noviny, 20.1.2009, Pozvánky

Jedna ze zpráv informuje, že každodenní život v meziválečném Československu přiblíží Pavla Vošahlíková z Historického ústavu AV ČR ve své dnešní přednášce od 17 h v přednáškovém sále Národního muzea v Praze, která doplňuje výstavu Republika.

Lidové noviny, 21.1.2009, Pozvánky

Martin Konvička z Entomologického ústavu AV ČR se dnes v 19 h v knihovně na Mariánském náměstí v Praze zúčastní besedy o lesích v ČR. Prof. Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR, bude dnes od 17 h v AV ČR na Národní třídě v Praze přednášet v rámci cyklu Věda kontra iracionalita.

Svobodný hlas, 21.1.2009, Postoloprty bude zastupovat historik Michal Pehr

Městský úřad v Postoloprtech pověřil historika Michala Pehra z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, aby se 26. 2. v Praze zúčastnil v rámci výstavy o poválečných událostech v pohraničí a kupř. i kauzy Postoloprty, pódiové diskuze.

Ekolist, 22.1.2009, kalendář akcí

Dne 18. února 2009 se od 17:00 h v AV ČR na Národní 3 v Praze 1 koná přednáška Miroslava Kutílka Přírodní katastrofy z kritického pohledu.

Lidové noviny, 27.1.2009, Proměny barokního Říma

Změny italské metropole jsou tématem dnešní přednášky Paola Micalizziho z Fakulty architektury v Římě. Pořádá ji od 15.30 hodin Historický ústav AV ČR v Praze na Proseku. Ve čtvrtek v 16.30 h následuje tamtéž druhá přednáška italského odborníka, o centru historického Říma v Geografickém informačním systému a archivních pramenech v digitálním prostředí.

Mladá fronta DNES, Berounsko, 27.1.2009, Světelné znečištění se týká každého, říká astronom

Pod názvem Máme dost tmy? připravila Hvězdárna Žebrák přednášku, kterou 3. února od 19 hodin v berounském Muzeu Českého krasu pronese člen České astronomické společnosti Pavel Suchan (Astronomický ústav AV ČR).

Prostějovský týden, 28.1.2009, Astronomické okénko od 28. ledna do 3. února

Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu AV ČR v Praze bude ve čtvrtek 29. 1. v prostějovské hvězdárně od 18.00 h přednášet na téma Začátky doby sluneční? Aneb o budoucnosti přeměny energie slunečního svitu na elektřinu.

Lidové noviny, 29.1.2009, Pozvánky

Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu AV ČR dnes od 18 h v Lidové hvězdárně v Prostějově přednáší na téma, kam se bude ubírat vývoj energetiky, kolik procent energie si můžeme brát ze Slunce a jak budou vypadat solární články budoucnosti.

Prostějovský deník, 29.1.2009, Foto

V popisku k jedné z fotografií je uvedena informace, že Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu AV ČR se od 18 h v prostějovské hvězdárně pokusí vysvětlit přeměnu slunečních paprsků na elektřinu.

(Střední Morava)
 
 

Téma: Americký radar

Média:

Zpravodajství ČTK, 16.1.2009, CVVM: Skoro dvě třetiny lidí jsou stále proti radaru USA v ČR

Prosincový průzkum CVVM potvrdil, že s americkým radarem dlouhodobě nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí (65 %), opačný názor jich má necelá třetina (28 %).

Zpravodajství ČTK, 16.1.2009, CVVM: Skoro dvě třetiny lidí jsou stále proti radaru USA v ČR

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Českobudějovický deník, 17.1.2009, Dvě třetiny lidí odmítají radar

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy, Jihlavský deník; Vysočina, Plzeňský deník; Západní Čechy
Haló noviny, 17.1.2009, Lidé radar nechtějí
(obsahově shodná zpráva)

Právo, 17.1.2009, CVVM: Dvě třetiny lidí jsou proti radaru

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

E15, 19.1.2009, Průzkum: Proti radaru v Česku jsou stále skoro dvě třetiny lidí

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

ČRo 6, 31.1.2009, 18:00 Zprávy, Lidé protestovali v Praze proti americké protiraketové základně

Přibližně tisícovka lidí v sobotu protestovala v Praze proti americké protiraketové základně. Podle prosincového průzkumu CVVM se základnou dlouhodobě nesouhlasí zhruba dvě třetiny Čechů.

Zpravodajství ČTK, 31.1.2009, V Praze demonstrovalo asi 1000 lidí proti americkému radaru

Přibližně tisícovka lidí dnes v Praze protestovala proti přítomnosti americké základny v ČR. Podle prosincového průzkumu CVVM s ní dlouhodobě nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí, opačný názor zastává necelá třetina. Více než dvě třetiny lidí požadují, aby o umístění základny v ČR mohli rozhodnout občané v referendu.

Zpravodajství ČTK, 31.1.2009, V Praze se demonstruje asi 600 lidí proti americkému radaru

(obsahově shodná zpráva)

Zpravodajství ČTK, 31.1.2009, V Praze se demonstrovalo asi 1000 lidí proti americkému radaru

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
 
 
Téma: Anketa
Média:

SANQUIS, 2.1.2009, Revmatologie, obor na vzestupu

Prof. MUDr. Jan Pirk v odpovědi na anketní otázku, jak bude vypadat kardiochirurgie za 50 let, okrajově jmenoval Akademii věd.

 
 

Téma: Ekonomika

Média:

ČT 1, 2.1.2009, 19:00 Události, Státní rozpočet skončil za posledních 11 let nejnižším schodkem

Státní rozpočet za uplynulý rok skončil nejnižším deficitem od roku 1997. Lubomír Lízal ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) k tomu stručně poznamenal, že se vláda pokusila uvést rozpočet do normálních dimenzí, kdy ekonomika roste, takže by měl být přibližně vyrovnaný nebo lehce přebytkový.

Zpravodajství ČTK, 4.1.2009, Nejvíce peněz z rozpočetu utratí i letos tradičně MPSV

Ve zprávě je uvedena i AV ČR. Nejvíce peněz ze státního rozpočtu letos utratí již tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí, více než jednu třetinu.

Respekt, 5.1.2009, Je potřeba elitní krizová jednotka

Prof. Jan Švejnar ze CERGE-EI Národohospodářského ústavu (AV ČR) v rozhovoru mj. potvrdil, že svou kancelář rozšiřuje v rámci snahy zjistit, jestli je možné v ČR založit nezávislý think tank, který by byl schopen dodat faktické i analytické podklady, jež by mohli používat novináři, politici a široká veřejnost. Měl by se orientovat na klíčové otázky penzijní nebo zdravotní reformy, energetické politiky, závislosti na Rusku nebo vztahu k Evropě, korupce ve státní správě nebo fungování právního systému.

Lidové noviny, 8.1.2009, Snižování stavů pokračuje

Počet zaměstnanců státních institucí předsednictví ČR v radě EU většinou nijak neovlivní. Naopak se plánovaně snižují stavy. Tento problém se týká i AV ČR či Grantové agentury aj.

Lidové noviny, 8.1.2009, Stát v době krize zvyšuje platy

Poslanci schválili finanční injekci ve výši 2,7 miliardy Kč pro státní správu. Na platy půjde zhruba 70 %, AV ČR na ně získala 1 091 000 Kč.

HR Forum, 10.1.2009, HR Excellence Award® 2008 vítězem je BOSCH DIESEL s.r.o.

Štěpán Jurajda ze CERGE-EI, nový ředitel Národohospodářského ústavu AV ČR, vystoupil na konferenci HR Know How & Fórum personalistů 2008. Zdůraznil, že první, koho růst nezaměstnanosti postihne, budou méně kvalifikovaní lidé. Poptávka po více vzdělaných a po rekvalifikacích bude stoupat. Otázkou zůstává, co se stane s méně kvalifikovanými zahraničními pracovníky, kteří jako první přijdou o práci a zůstanou na území ČR, kdy bude muset sehrát velkou roli stát.

Boleslavský deník, 19.1.2009, Ceny nemovitostí? Stagnace, ale spíš propad

Na realitním trhu se očekává, že by měly zlevnit nemovitosti především v méně atraktivních lokalitách a panelové byty. Podle Petra Sunegy ze Sociologického ústavu AV ČR by k redukcím cen novostaveb mohlo dojít především tam, kde developeři špatně odhadli poptávku a nastavěli více bytů, než jsou lidé za danou cenu ochotni koupit.

(Brněnský deník; Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina , Hradecký deník Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Pelhřimovský deník; Vysočina, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

 
 

Téma: Ekonomika – energetika

Média:

Svět, 2.1.2009, Energie pro budoucnost

Zdeněk Hrubý, expert na energetiku, v rozhovoru na otázku, v níž byl jmenován předseda energetické komise a AV ČR Václav Pačes, jenž prý řekl, že plyn není do budoucna problém, odpověděl, že jeho zásoby jsou pravděpodobně větší než ropy, ale nebude levnou variantou. Potvrdil závěr z analýzy tzv. Pačesovy komise, že ČR při neřešení současného stavu hrozí po roce 2015 energetické výpadky.

TV Nova, 9.1.2009, 19:30 Televizní noviny, SR bojuje o přežití, ČR přislíbila pomoc

V reportáži o problémech Slovenska kvůli zastaveným dodávkám plynu z Ruska byl ze zprávy energetické komise citován předseda AV ČR Václav Pačes.

Haló noviny, 12.1.2009, Schizofrenní přístup vlády k energetické bezpečnosti

V tiskovém prohlášení Zdeňka Maršíčka, stínového ministra a odborného mluvčího KSČM pro vnitro, místopředsedy Výboru pro bezpečnost PS PČR, se mj. uvádí, že Nezávislá komise vedená předsedou AV ČR Václavem Pačesem zpracovala pro vládu zprávu o energetických potřebách ČR, přičemž vládě doporučila, aby otevřela a umožnila posuzovat všechny typy energie,

Zpravodajství ČTK, 13.1.2009, Paroubek vyzval vládu, aby s ČSSD jednala o energetické koncepci

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval vládu, aby bezodkladně zahájila debatu s jeho stranou o energetické koncepci, která by se spoléhala zejména na jadernou energetiku. Na to, že se ČR nemůže plně spolehnout na dodávky ropy nebo zemního plynu, upozorňovala v závěrečné zprávě Nezávislá energetická komise vedená předsedou AV ČR Václavem Pačesem. Jako jedno z možných řešení navrhla například dobudování energetických sítí ze severu na jih pro všechny primární zdroje i elektřinu.

Zpravodajství ČTK, 13.1.2009, Paroubek vyzval vládu, aby s ČSSD jednala o energetické koncepci

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Lidové noviny, metropole Brno, 14.1.2009, Zdroj tepla pro Brno: Dukovany

Dvě desítky let starý projekt zásobovat Brno teplem z dukovanské elektrárny znovu leží na stole. Odpadní teplo z jaderné elektrárny zatím slouží jen v Temelíně, a to pro malý Týn nad Vltavou. Na to, že z jaderných elektráren uniká nevyužité teplo, upozorňuje i předseda AV ČR Václav Pačes, který společně s odborníky připravoval pro vládu analýzu hospodaření s energiemi v ČR.

ČRo-Rádio Česko, 14.1.2009, 14:08 Rozhovor na aktuální téma, Pracovní verze státní energetické koncepce

V pracovní verzi státní energetické koncepce údajně ministr průmyslu a obchodu Martin Říman navrhuje prolomit limity těžby hnědého i černého uhlí a stavět nové bloky jaderných elektráren. Jana Havligerová z deníku E15 v této souvislosti připomněla, že nezávislá energetická komise, kterou vedl předseda AV ČR Václav Pačes, v závěrečné zprávě upozorňovala, že se ČR plně nemůže spolehnout na dodávky ropy nebo zemního plynu.

Mladá fronta DNES, 16.1.2009, V boji o plyn vítězí uhlí a atom

Návrh energetické politiky počítá s další těžbou uhlí a dalším jádrem. Akademik Václav Pačes (AV ČR), jehož komise pro vládu loni dělala energetickou analýzu, o nezbytnosti těžit uhlí není jednoznačně přesvědčen. Jak řekl MF DNES, kvůli uhlí by se měla ustavit komise a varianty posoudit ze všech stran, protože jde i o ekologii, dopady na zdraví lidí a další aspekty.

Respekt, 19.1.2009, Ohřát se bez Ruska

V analýze k současné situaci související s přerušenými dodávkami plynu z Ruska je citován předseda AV ČR Václav Pačes, který údajně pronesl, že energetická komise navrhuje prolomení limitů na těžbu uhlí i další rozvoj jaderné energetiky. Právě on byl předsedou komise, jejíž analýza se stala základem nové energetické koncepce vlády. Detaily v podobě prolomení uhelných limitů, rozšiřování jaderných elektráren a omezování dovozu ruského plynu přitom prosákly do médií teprve minulý týden.

Euro, 19.1.2009, Lepší drahá než žádná

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martina Římana Tomáš Hüner v rozhovoru mj. uvedl, že na základě všech studií a analýz zpracovaných ať už komisí vedenou akademikem Václavem Pačesem či samotným MPO bude aktualizovaná státní energetická koncepce klást důraz na maximalizaci výroby z obnovitelných zdrojů. Velký význam bude kladen rovněž na energetické úspory.

Právo, 19.1.2009, Se zelenými je to těžké

Jiří Franěk se v komentáři k chystané nové energetické koncepci státu zmiňuje, že komise vedená předsedou AV ČR nastínila až do roku 2050 postupný úbytek spotřeby energie, výrazně klesající podíl pevných paliv, mírně stoupající podíl obnovitelných zdrojů – tj. využití všech zdrojů v míře úměrné reálným možnostem technickým i ekonomickým, což je jako pouhé východisko k dalšímu „rozporování“ po dvou letech práce jedné komise a dvou ministerstev dost málo.

Profit, 19.1.2009, Ruský diktát silou

V analýze posledních událostí souvisejících s přerušenou dodávkou plynu z Ruska se uvádí, že na nespolehlivost dodávek ropy nebo zemního plynu upozorňovala ve své závěrečné zprávě už Nezávislá energetická komise vedená předsedou AV ČR Václavem Pačesem. Jako jedno z možných řešení navrhla například dobudování energetických sítí ze severu na jih pro všechny primární zdroje i elektřinu.

EuroFirma, 19.1.2009, Aktualizace energetické koncepce státu je diskriminační

Ke zprávě a závěrům Nezávislé odborné komise vedené předsedou AV ČR Václavem Pačesem se v rámci oponentury vyjadřují všichni rozhodující hráči v energetice. Ing. Josef Kastl, generální sekretář České plynárenské unie, se domnívá, že některé energetické zdroje jsou preferovány, třeba jádro, uhlí a další, zatímco zemní plyn nikoli. Požaduje proto rovnocenný přístup a rovnocennou podporu všech dostupných primárních energetických zdrojů.

Zpravodajství ČTK, 23.1.2009, Vláda projedná zprávu Pačesovy komise a její oponentní posudek

Zprávu nezávislé energetické komise a její oponentní posudek projedná na svém pondělním zasedání vláda. Zpráva komise vedené předsedou AV ČR Václavem Pačesem doporučuje mj. zvážit rozvoj jaderné energie. Oponentura komisi vytkla, že neposoudila ve výhledu do roku 2050 využití zásob hnědého uhlí za hranicemi současných územních limitů těžby a jeho potenciální dopady. Obě zprávy by se měly stát podkladem nové státní energetické koncepce.

Zpravodajství ČTK, 26.1.2009, Topolánek: Vláda na podzim předloží energetickou koncepci

Vláda na podzim předloží energetickou koncepci ČR do roku 2050. Současně by měl vzniknout návrh „programu energetické odolnosti ČR". Projednala také zprávu nezávislé energetické komise a její oponentní posudek. Komise v čele s předsedou AV ČR Václavem Pačesem ve zprávě uvedla, že do roku 2030 by podíl jaderné energie na celkové výrobě elektrické energie mohl dosáhnout až 77 %.

Zpravodajství ČTK, 26.1.2009, Topolánek: Vláda na podzim předloží energetickou koncepci

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 26.1.2009, Topolánek: Vláda na podzim předloží energetickou koncepci

(obsahově shodná, doplněná zpráva)

ČT 1, 19:00 Události, 26.1.2009, Před pár dny zažehnané půtky o plyn se promítají do tuzemské energetické koncepce

Problémy s dodávkou plynu se promítají do energetické koncepce ČR. Stát se do budoucna hodlá orientovat na jiné zdroje, např. na jádro, které v příštích 40 letech nabude na významu. Václav Pačes, předseda Nezávislé energetické komise a AV ČR, si prý osobně myslí, že do budoucna skutečně bude zapotřebí nějaký blok dostavět.

Právo, 27.1.2009, Topolánek: Vláda předloží na podzim energetickou koncepci

Vláda vzala na vědomí zprávu nezávislé energetické komise a její oponentní posudek a na podzim předloží energetickou koncepci ČR. Současně by měl vzniknout návrh programu „energetické odolnosti ČR“, který má počítat s využitím všech dostupných energetických zdrojů, včetně jaderných a obnovitelných. Nezávislá energetická komise v čele s předsedou AV ČR Václavem Pačesem ve zprávě uvedla, že do roku 2030 by podíl jaderné energie na celkové výrobě elektrické energie mohl dosáhnout až 77 %, zatím činí 35 %.

Právo, 27.1.2009, K dostavbě nějakého jaderného bloku určitě dojde

Předseda AV ČR Václav Pačes v rozhovoru uvedl, že vláda uložila ministru obchodu a průmyslu, aby zprávu energetické komise použil jako základ pro tvorbu státní energetické koncepce. Komise plynovou krizi předpokládala a upozornila, že je důležité budování alternativních transportních sítí jak pro ropu, plyn, tak pro elektřinu, a to v celoevropském měřítku. Jaderná energetika je důležitou součástí energetického mixu, podle jeho názoru k dostavbě nějakého jaderného bloku někde dojde.

 
 

Téma: Ekonomika – finanční krize

Média:

Finanční magazín, 2.1.2009, Je třeba mít krizový PLÁN B

Dopady globální recese se mohou dotknout české ekonomiky sice nepřímo, ale přesto citelně. Vláda by proto měla mít v záloze i krizový plán B, říká v rozhovoru předseda pražského CERGE-EI Národohospodářského ústavu (AV ČR) Jan Švejnar. Základem záložního plánu by mělo být snížení daní a odvodů.

Lidové noviny, 2.1.2009, Anketa LN

Předseda AV ČR Václav Pačes na anketní otázky týkající se finanční krize odpověděl, že není možné, aby se ČR jakákoliv krize nedotkla, jako laik si však prý myslí, že se její dopad trošku zveličuje. Žádné peníze nikdy neměl ani nemá a mít nebude, krize se ho tudíž nijak nedotýká.

Euro, 5.1.2009, Bojíme se o velké klienty

Předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann v rozhovoru mj. uvedl, že společnost registruje dva hlavní negativní vlivy finanční krize na odvětví – snížení odběru zemního plynu pro příští rok u některých zákazníků a ekonomické problémy některých dalších firem. Od energetické koncepce, ať už té, která vzniká na ministerstvu průmyslu a obchodu, či komise vedené akademikem Václavem Pačesem, prý firma očekává, že bude realistickým odhadem potřeb země a možností.

Haló noviny, 12.1.2009, Bůh žehnej Americe a nikomu jinému

V komentáři k finanční krizi je uvedena poznámka, že učebnice pro ekonomy od P. A. Samuelsona a W. D. Nordhause v tehdejším Československu překládalo a poloilegálně studovalo několik ekonomů od 80. let v Ekonomickém ústavu ČSAV.

Zpravodajství ČTK, 14.1.2009, Zhoršení ekonomiky ČR očekává 80 pct. Čechů, ukázal průzkum

Téměř 80 % Čechů očekává podle průzkumu CVVM Sociologického ústavu AV ČR zhoršení hospodářského vývoje ČR v důsledku světové finanční krize.

Brněnský deník, 15.1.2009, Krize nás potrápí, myslí si Češi

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Morava)

Pražský deník, 15.1.2009, Krize bude mít na Česko špatný dopad, myslí si Češi

(obsahově shodná zpráva)
(Střední Čechy)

E15, 15.1.2009, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že téměř čtyři pětiny Čechů očekávají podle průzkumu CVVM AV ČR zhoršení vývoje Česka v důsledku finanční krize. Velice silné obavy z dopadu krize na ekonomiku vyjádřilo téměř 30 % lidí.

 
 

Téma: Ekonomika – Národní ekonomická rada

Média:

Zpravodajství ČTK, 5.1.2009, V ekonomické radě bude asi Rusnok, je v ní Weigl, možná i Švejnar

V národní ekonomické radě, která má připravit opatření proti případným dopadům krize, by mohl kromě vedoucího prezidentovy kanceláře Jiřího Weigla usednout i bývalý ministr a nynější šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Dalším členem by mohl být ekonom Jan Švejnar, jenžv letech 1992 až 1999 vedl Národohospodářský ústav AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 8.1.2009, V Národní ekonomické radě bude několik bývalých ministrů

Členy Národní ekonomické rady budou i někteří bývalí pracovníci AV ČR, např. Vladimír Dlouhý, nynější poradce americké investiční banky Goldman Sachs, či Michal Mejstřík, ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK, spoluzakladatel CERGE UK (NHÚ AV ČR), a Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Respekt, 12.1.2009, O ekonomické radě, konsenzu a ortodoxii

Jan Macháček v komentáři kladně hodnotí založení Národní ekonomické rady vlády, ale považuje za nešťastné, že v ní nejsou nejlepší specialisté na trh práce, ekonomové Daniel Münich a Štěpán Jurajda ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR).

 
 
Téma: Ekonomika (růst) – polemika
Média:

Mladá fronta DNES, 3.1.2009, Čeští filozofové, ušpiňte se pěnou dní!

Josef Chuchma v komentáři reaguje na slova ekonoma Tomáše Sedláčka v rozhovoru pro Hospodářské noviny, v němž vyzval filozofy, ať se pokusí formulovat povahu současných ekonomických a společenských dějů, a v této souvislosti okrajově připomněl bývalé politiky rekrutující se zejména z Prognostického ústavu Akademie věd.

Hospodářské noviny , 20.1.2009, Tomáš Sedláček a růst coby »zbytečný luxus«

Jan Mysliveček a Filip Pertold ze CERGE AV ČR a UK zdůvodňují, proč nesouhlasí s tvrzením člena Národní ekonomické rady Tomáše Sedláčka (Víkend HN, »Další biftek už je moc«, HN 2. 1.), že významný pokles růstu HDP není nic dramatického, že další ekonomický růst je již zbytečný. Pokud prý ekonomický růst spadne k nule, některá odvětví nejspíš zaznamenají pokles ekonomické výkonnosti, propouštěním zaměstnanců se zvýší nezaměstnanost specifická pro určité profese a příslušné regiony, na což doplatí lidé s nejmenší kvalifikací, čerství absolventi škol a cizinci. Naopak s růstem se zlepšují i jiné faktory, např. dostupnost informací a vzdělání, kvalita bydlení, zdravotní péče, délka pracovní doby aj.

Hospodářské noviny, 26.1.2009, Hospodářské noviny, 26.1.2009, Dopisy a e-maily

Jde o pokračování polemiky ekonomů Tomáše Sedláčka a Jana Myslivečka a Filipa Pertolda z ekonomického institutu CERGE (NHÚ AV ČR) kvůli ekonomickému růstu. Tomáš Sedláček považuje růst za zbytečný luxus, podle ekonomů ze CERGE krize nejvíc zasáhne chudší občany. Čtenářka Alena Melichová se prý krize bojí, ale přesto nelze nevidět, že může mít i klady.

Hospodářské noviny, 26.1.2009, Jak biftek prošpikovat skromností

Jiří Leschtina pokračuje v polemice ekonomů Tomáše Sedláčka a Jana Myslivečka a Filipa Pertolda z ekonomického institutu CERGE (NHÚ AV ČR) o ekonomickém růstu. Připomíná, že životní styl, k němuž se Tomáš Sedláček hlásí, sociologové nazývají dobrovolnou skromností.

 
 
Téma: Etika
Média:

Zpravodajství ČTK, 13.1.2009, Etikou vědecké práce se budou v Praze zabývat vědci celého světa

Jak informovalo tiskové oddělení AV ČR, etikou při vědeckých výzkumech, ale i podvody se budou v Praze ve dnech 27. a 28. 1. zabývat vědci z 11 evropských zemí, Ruska a USA. Konferenci Etika vědecké práce: evropská perspektiva svolalo do Prahy Evropské fórum pro správnou klinickou praxi (EFGCP), sídlící v Bruselu.

 
 

Téma: Evropská unie

Média:

ČRo-Rádio Česko, 7.1.2009, 15:35 Studio Česko, České předsednictví chce zviditelnit českou vědu

České předsednictví chystá velké akce, kterými chce zviditelnit také vědu. Některé z nich v rozhovoru představil nově zvolený předseda AV ČR, prof. Jiří Drahoš; jedním z témat je prý např. mobilita vědců. Hovořil ale i o možnostech financování vědy a výzkumu v globální krizi, o středoevropské synchrotronové laboratoři v Brně, o hodnocení českého výzkumu, problémech s licenčními a patentovými právy, aplikovaném výzkumu v Akademii. Jako perspektivní jmenoval projekty týmů prof. Pavla Hobzy z Ústavu organické chemie a biochemie či Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského a Fyzikálního ústavu.

Veřejná správa, 8.1.2009, Běh na dlouhou trať

Profesor Právnické fakulty UK JUDr. Richard Pomahač, bývalý pracovník Ústavu státu a práva ČSAV, v rozhovoru o perspektivách, případně mezích rozšiřování EU vyslovil přesvědčení, že s EU rozhodně stát ani regiony nezmizí, regionalizace národní specifika neohrozí, koncept národního státu je stále nosný. EU stojí spíše před otázkou, jak definovat partnerství se státy, které mají větší či menší šanci k EU přistoupit.

Zpravodajství ČTK, 9.1.2009, CVVM: Téměř dvě třetiny občanů nezajímá české předsednictví v EU

Ačkoli se o české předsednictví v EU nezajímají podle prosincového průzkumu CVVM téměř dvě třetiny občanů a téměř tři čtvrtiny se domnívají, že jsou o něm nedostatečně informováni, přesto jsou Češi k výsledkům českého předsednictví optimističtí: více než polovina dotázaných soudí, že ČR jako předsedající země obstojí.

HR Forum, 10.1.2009, Tvořte a inovujte bez hranic

Rok 2009 je také Evropským rokem tvořivosti a inovace. Tzv. ambasadory roku je řada zajímavých osobností, mj. profesor Ernő Rubik, tvůrce legendární Rubikovy kostky, mikrobioložka Blanka Říhová (MBÚ AV ČR) a chemik Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR).

E15, 12.1.2009, Josef Zieleniec: Obnovení dodávek plynu ještě není výhrou

Josef Zieleniec, poslanec Evropského parlamentu za SNK Evropské demokraty, bývalý pracovník Ekonomického ústavu ČSAV, v rozhovoru komentuje první dny předsednictví ČR Evropské unii.

Zdravotnické noviny, 19.1.2009, Ohlédnutí za podzimní konferencí Evropské fondy ve zdravotnictví

Technologické centrum AV ČR se podílelo na organizaci konference zaměřené na možnosti získávání finanční podpory z Evropských fondů do oblasti zdraví a zdravotnictví. Hlavní důraz byl kladen na 7. rámcový program EU pro vědu a výzkum pro roky 2007–2013 a na aktuálně otevřenou výzvu priority Health.

 
 

Téma: Komentáře k událostem – AV ČR

Média:
 
 

Reflex, 8.1.2009, Vy my

Petr Švácha z Entomologického ústavu AV ČR kritizuje, že k článku Tomáše Feřteka, který se týká veřejných sbírek, je připojen snímek tříkrálových koledníků s kasičkou a nápisem Česká katolická charita.

Haló noviny, 12.1.2009, Jak snadno se zapomíná

Václav Nosek v komentáři k současné politické situaci ve světě připomíná hrdinství národů Sovětského svazu za 2. světové války a v té souvislosti připomíná fakta zveřejněná v Dějinách velké vlastenecké války z roku 1978, na jejichž zpracování se podílely i vědecké týmy Akademie věd.

Respekt, 19.1.2009, Obležené město

Václav Cílek z Geologického ústavu AV ČR popisuje politické pozadí a poválečnou historii izraelského státu z hlediska vzdálenější historie a střetu nejen politických stran, ale hlavně odlišných mentalit či historicky podmíněných koncepcí společnosti.

Lidové noviny, 28.1.2009, „Hnědá“ politiky fascinuje

V komentáři k výrokům českých politiků, v nichž používají odkazy k nacismu, je citován Michal Pehr z Masarykova ústavu AV ČR, který se domnívá, že politici chtějí tímto způsobem fascinovat a zaujmout, a proto směřují k radikalizaci.

Lidové noviny, 29.1.2009, Paroubkovi to klesá

Zbyněk Petráček v komentáři zdůvodňuje, proč Jiří Paroubek oznámil své přednáškové turné po ČR o krizi v den, kdy průzkumníci (CVVM) ohlásili pokles preferencí sociálních a vzestup občanských demokratů. Jeho analytici mu prý museli pokles signalizovat už s předstihem.

 
 

Téma: Kultura

Média:

Klatovský deník, 6.1.2009, Od narození akademického malíře Aloise Moravce uplynulo 110 let

V článku, jenž připomíná osobnost umělce, který si zamiloval Šumavu, i jeho dílo, je mj. uvedena informace, že v roce 1949 získal výroční cenu Akademie věd a umění.

(Západní Čechy)

Tvar, 8.1.2009, Poctivý sochař Miloslav Chlupáč

Martin Langer vzpomíná na sochaře Miloslava Chlupáče (10. 7. 1920–29. 11. 2008), zakladatele skupiny Máj 57. V použité literatuře uvádí odkaz na výstavu Ohniska znovuzrození, České umění 1956–1963, kterou uspořádala Galerie hl. m. Prahy ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR v roce 1994.

Zpravodajství ČTK, 12.1.2009, ČT odvysílá v premiéře dokument Poselství Jana Palacha

Poselství Jana Palacha je název nového dokumentárního snímku, který odvysílá ve čtvrtek ČT 2 od 20:00 h. Snímek režisérky Kristiny Vlachové, která na něm spolupracovala s Pavlem Blažkem, jenž dříve působil v Ústavu pro studium totalitních režimů a nyní pracuje v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, obsahuje dosud nezveřejněné archivní dobové záběry.

Prosperita, 19.1.2009, Podporovatel výtvarného umění

Jiří T. Kotalík popisuje zásluhy Josefa Hlávky v oblasti umění a připomíná, že byl i významným sběratelem. V jeho poslední vůli bylo mezi několik subjektů, mj. i AV ČR, rozděleno 637 položek uměleckých děl. Národní galerie v Praze nyní poprvé zveřejnila tu část Hlávkou shromážděného souboru, kterou získala.

Prosperita, 19.1.2009, Úžasná osobnost podnikatele

Tomáš Sekyrka v článku popisuje osobnost mecenáše Josefa Hlávky, který svou podporu směřoval zejména do oblasti vzdělávání, vědy a umění. Za nejvýznamnější počin lze podle něj považovat zřízení České akademie věd a umění v roce 1891. V této souvislosti připomíná, komu v závěti rozdělil svou uměleckou sbírku, a že Národní galerie v Praze připravila v Klášteře sv. Jiří na Pražském hradě výstavu Odkaz Josefa Hlávky Národní galerii v Praze.

Reflex, 22.1.2009, Jak prodat svůj talent

David Černý zanechává v českém výtvarném umění nepřehlédnutelnou stopu. V Dějinách českého výtvarného umění (období 1958 až 2000), zpracovaných týmem odborníků z Ústavu dějin umění AV ČR, je v rejstříku u jeho jména uvedeno 18 odkazů, více než u prof. Kurta Gebauera, u něhož studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Žďárský deník, 23.1.2009, Než vyjdeme do katastru Žďárských vrchů aneb Z Vlastivědy moravské

Ve Vlastivědě moravské, kterou vydal Musejní spolek v Brně s podporou mj. České akademie věd a umění v roce 1937 v Brně, se mimo jiné píše o Cikháji. Obec navštěvoval profesor Arne Novák (1880–1939), akademik František Trávníček (1888-1961), univerzitní profesor Antonín Vašíček (1903–1961), ve 2. světové válce také spisovatel Petr Křička.

(Vysočina)

Haló noviny, 26.1.2009, Machovcův smysl lidské existence

Článek připomíná osobnost českého filozofa Milana Machovce a zmiňuje se o jedné z jeho prvních prací s názvem Husovo učení a jeho význam, kterou vydalo nakladatelství ČSAV v r.1953.

Technický týdeník, 27.1.2009, 29. ročník Smetanovských dnů

Sympozium na téma Tělo a tělesnost v české kultuře 19. století, které uspořádá Ústav dějin umění AV ČR 26. až 28. února ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, je jedním z hlavních směrů 29. ročníku plzeňského hudebního festivalu Smetanovské dny 2009.

 
 

Téma: Kultura – architektura

Média:

Mladá fronta DNES, Střední Morava, 9.1.2009, Nové, opravené. Která je ale ta nej?

Rostislav Švácha Ústav dějin umění AV ČR je za Univerzitu Palackého v Olomouci členem komise, která nominuje stavby na Cenu Rudolfa Eitelbergera, jež se snaží vzdát hold významnému olomouckému rodákovi, kritikovi umění a architektury a spoluzakladateli dějepisu umění a památkové péče v rakouské monarchii.

 
 

Téma: Kultura – Biografický slovník

Média:

Zpravodajství ČTK, 8.1.2009, Biografický slovník českých zemí má už deset sešitů po písmeno Č

Pavla Vošahlíková z Historického ústavu AV ČRoznámila, že Biografický slovník českých zemí, který by měl zahrnovat 25 000 osobností od úsvitu dějin do roku 2000, má už 10 sešitů. Jeho autoři, kterých je na 200, dospěli k písmenu D.

Technický týdeník, 13.1.2009, Historický ústav AV ČR vydává Biografický slovník českých zemí

Jde o kladnou recenzi na Biografický slovník českých zemí, jenž ve 25 000 heslech předkládá informace o životě a díle již zesnulých osobností, které významným způsobem zasáhly do českých dějin. Odbornou úrovní slovník přesahuje obvyklé populární encyklopedie a je zpracováván specializovaným oddělením Historického ústavu AV ČR. Autory jednotlivých hesel jsou nejvýznamnější badatelé z různých oborů jak v ČR, tak i v zahraničí.

 
 

Téma: Kultura (český jazyk)

Média:

Lidové noviny, 3.1.2009, Jsem Investa, a ty? Schwoop

V článku o regulaci výběru křestních jmen a problémech s ním spojených je citován Milan Harvalík z Ústavu pro jazyk český AV ČR, který vysvětluje, že současná pravidla určuje Zákon o matrikách, jménu a příjmení číslo 301/2000. Vychází z toho, že rodiče mají právo své dítě pojmenovat, ale zároveň se dítě už po narození stává občanem daného státu.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 3.1.2009, „Moravané“ si vymysleli vlastní jazyk

Amatérský jazykovědec Jan Kozohorský kromě práce v sázkové kanceláři a zaměstnání číšníka pracuje na vytvoření moravské mluvnice. Haně Konečné z Ústavu pro jazyk český AV ČR přijde tato myšlenka absurdní.

Lidové noviny, 14.1.2009, Slovník českého jazyka je ode dneška na webu

Ústav pro jazyk český AV ČR a Masarykova univerzita spustily na internetu slovník češtiny. Oproti Slovníku spisovné češtiny nezahrnuje internetová příručka výklady slov. Jak uvedla Markéta Pravdová z ústavu, lze v ní najít informace jiného charakteru, třeba dělení jednotlivých slov, tvarosloví, výběrově příklady užití, frazeologii aj.

Lidové noviny, 14.1.2009, Za spisovnou češtinou na web

V obsahově shodné, rozšířené zprávě, že Ústav pro jazyk český AV ČR a Masarykova univerzita spustily na internetu slovník češtiny, je uvedena i webová adresa: http:////prirucka.ujc.cas.cz/.

Z1, 14.1.2009, 19:00 Zprávy v 7, Elektronický slovník češtiny

Moderátorka Veronika Sedláčková v pořadu představila elektronický slovník češtiny, na němž se podílel Ústav pro jazyk český AV ČR a Masarykova univerzita, který obsahuje přes 60 000 hesel a nahrazuje Pravidla českého pravopisu, Slovník spisovné češtiny i Slovník cizích slov.

Týdeník Rozhlas, 20.1.2009, Za co vděčíme Anně Slezákové z Labské Týnice

Autorkou pravidelné rubriky Rozmlouvání o češtině, kterou vysílá Český rozhlas 2-Praha každou sobotu ráno, je Jaroslava Hlavsová z Ústavu pro jazyk český AV ČR. Polku podle tanečních historiků vymyslela česká služka Anna Slezáková v Labské Týnici.

Lidové noviny, 31.1.2009, Dopisy redakci

Čtenář PhDr. Karel Sklenář, DrSc., upozorňuje, že i sama AV ČR pro svůj objekt – Lannovu vilu – užívá název „vila Lanna“, čímž ji prý řadí k podstatou odlišnému typu „vila Boženka“, což je sice např. německá praxe, ale v češtině nesmyslná, přesto stále oblíbenější; z Tugendhatovy vily je „vila Tugendhat“, „vila Müller“, v Praze byla nedávno otevřena Richterova vila jako „vila Richter“ a na řadě je Galerie hlavního města Prahy, aby přejmenovala Bílkovu vilu na vilu Bílek.

 
 
Téma: Kultura (Karlův most)
Média:

Právo, Praha – Střední Čechy, 9.1.2009, Památkáři nedají pokutu za Karlův most

Pražský odbor památkové péče neudělí hlavnímu městu Praze jako vlastníkovi Karlova mostu pokutu, ačkoli městu hrozí sankce až několik miliónů korun. Město ale chybu odmítá uznat s výjimkou jediné, že nebylo předem oznámeno zahájení stavby Archeologickému ústavu (AV ČR). Pokud pražští památkáři pokutu magistrátu nedají, může ji městu uložit ministerstvo kultury nebo tím pověřit kterýkoli jiný krajský úřad.

Prima TV, 9.1.2009, 17:45 Minuty regionu – Praha, Pražští památkáři nechtějí poslouchat ministerstvo kultury

Pražští památkáři nechtějí poslouchat ministerstvo kultury, které jim nařídilo, aby Prahu pokutovali za nekvalitní opravu Karlova mostu. Město např. neoznámilo zahájení stavby Archeologickému ústavu (AV ČR), nezajistilo aktuálně stavebně-historický průzkum. Metropolitní památkáři ale nikoho pokutovat nechtějí.

Zpravodajství ČTK, 24.1.2009, ČT: Památkový odbor nechce dát pokutu za opravu Karlova mostu

Pražský památkový odbor nechce dát pokutu Praze za opravu Karlova mostu, kterou kritizovala památková inspekce ministerstva kultury. Ta loni v listopadu oznámila, že při opravě Karlova mostu hlavní město porušuje zákon o státní památkové péči. Praha Archeologickému ústavu (AV ČR) neoznámila, že bude most opravovat, neměla zkompletovaný a aktualizovaný stavebně-historický průzkum ani dokumentaci, jak bude řešit opravu zábradlí. Praha se proti tvrzení ohradila a inspekci poslala námitky. Inspektoři je zamítli.

ČT 1, 24.1.2009, 19:00 Události, Památkový odbor odmítá pokutovat Prahu kvůli opravě Karlova mostu

Pražský památkový odbor a inspekce ministerstva kultury se přou, zda Praha opravuje Karlův most v souladu se zákonem. Podle inspekce Praha Archeologickému ústavu (AV ČR) neoznámila, že bude most opravovat. Neměla zkompletovaný a aktualizovaný stavebně-historický průzkum a neměla ani dokumentaci, jak bude konkrétně řešit opravu zábradlí.

Lidové noviny, metropole/Praha, 26.1.2009, Radnice odmítá pokutovat sama sebe kvůli mostu

Vedení hlavního města nebude muset platit sankce za nevhodný postup při rekonstrukci Karlova mostu. O pokutě pro magistrát totiž rozhodoval památkový odbor, který spadá pod město. Hned v přípravách Praha porušila zákon o památkové péči, když připravovanou obnovu mostu neoznámila Archeologickému ústavu AV ČR.

Havlíčkobrodský deník, 28.1.2009, Spory ohledně opravy Karlova mostu trvají, městu hrozí pokuta

Hlavní město porušuje při opravách Karlova mostu zákon o státní památkové péči. Praze tak hrozí pokuta až čtyři miliony korun. Pražský památkový odbor s vyjádřením inspekce nesouhlasí a pokutu udělit nehodlá, ačkoli hlavní město Archeologickému ústavu (AV ČR) včas neoznámilo, že bude most opravovat, nemělo aktuální stavebně-historický průzkum ani dokumentaci, jak bude řešit opravu zábradlí.

(Vysočina)
 
 

Téma: Kultura – literatura

Média:

Týdeník Rozhlas, 2.1.2009, Je třeba,aby knížky byly víc vidět

Ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět v rozhovoru mj. uvedl, že zájem Academie se pod jeho vedením od beletrie přesunul k odborné, vědecké a populárně vědecké literatuře, protože AV ČR je instituce, která se vědu snaží také popularizovat a propagovat. Naznačil, za jakých podmínek se daří držet Academii finančně v plusu, jmenoval své nakladatelské vzory, zavzpomínal na Odeon, konstatoval, že v současnosti je na českém knižním trhu největším konkurentem Academie Argo a Nakladatelství Lidové noviny aj. Vysvětlil, proč je podle něj třeba, aby knížky byly víc vidět aj.

Hospodářské noviny, 2.1.2009, Napříč žánry

Jedna z anotací upozorňuje na knihu Jareda Diamonda Kolaps, kterou přeložil Zdeněk Urban a vydala Academia.

Lidové noviny, 3.1.2009, Smích kolem nás

Karel Thein v eseji o ptácích jako společnících člověka jmenuje některé autory a jejich díla, např. publikaci Ptáci v Čechách v letech 1360–1890 aneb Tajemství rytíře von Sacher-Masocha od Stanislava Komárka, již vydalo nakladatelství Academia.

Lidové noviny, 3.1.2009, Tajemství úspěchu

Knížka Malcolma Gladwella Outliers. The Story of Success, jejíž titul lze volně přeložit jako Výjimeční, česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

Mladá fronta DNES, 3.1.2009, Když se smysl života na člověka vykašle

Jde o rozhovor s Radkou Denemarkovou, jež pracovala v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, o knize, kterou napsala, Smrt, nebudeš se báti aneb příběh Petra Lébla.

Týdeník Rozhlas, 6.1.2009, České kulturní nebe – podruhé a naposledy

Ivan Němec v anketě pátrající po nejvýraznějším kulturním zážitku roku 2008 odpověděl, že za úctyhodný čin roku 2008 považuje vydání čtvrtého dílu Lexikonu české literatury z nakladatelství Academia.

Tvar, 8.1.2009, Ostrov je přesně to, co potřebujeme

Ivan Matoušek, bývalý pracovník Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie ČSAV, se v rozhovoru zamýšlí nad literární tvorbou, nad úskalími života, vysvětluje svůj vztah k postavě dona Quichota, nad současným čtenářstvím apod.

Pátek Lidových novin, 9.1.2009, ...aneb Vejce a my

Eva Hlinovská při psaní eseje o čtenářství vycházela z loňském výzkumu Ústavu pro jazyk český AV ČR a Národní knihovny ČR, jehož výsledky vyšly v nové publikaci Jiřího Trávníčka Čteme?.

Lidové noviny, 10.1.2009, Hitlerovi otroci

Kniha Hitlers Sklaven (Alexandera von Plata, Almuta Leha a Christopha Thonfelda) o nucené a otrocké práci, kterou vydalo vídeňské nakladatelství Böhlau, česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

ČT 2, 14.1.2009, 05:59 Dobré ráno – Ostrava, Nové knihy

V pořadu, který byl pouze anotován, a tudíž není k dispozici jeho plná verze, vystoupil Lukáš Bulanda z knihkupectví Academia.

Lidové noviny, 15.1.2009, Hovádka polní i intimní blecha

Jde o ukázku z knihy Lydie Petráňové Domovní znamení Staré Prahy, kterou vydalo Nakladatelství Academia.

Hodonínský deník, 16.1.2009, Nová kniha naučí tance Kyjovska

Město Kyjov spolu s Etnologickým ústavem AV ČR vydalo Tance kyjovského Dolňácka. Kniha je k dostání v Informačním centru města Kyjova.

(Jižní Morava)

Lidové noviny, 17.1.2009, Zakrývané kořeny Evropy

Esej Chladná Evropa: Úvahy o jednom nedokončeném projektu (L’Europe frigide: Réflexions sur un projet inachevé) od Élie Barnavia česky nevyšel. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

Mladá fronta DNES, 17.1.2009, Knihovna

Jedna ze zpráv informuje, že Academia vydala překlad knihy Češi a země Koruny české od Hugha Le Caina Agnewa. Předmluvy napsali Jaroslav Pánek a Wayne S. Vucinich, odbornou redakci provedli Magdaléna Pokorná a Jaroslav Pánek.

Knižní novinky, 19.1.2009, Bibliografie

Historický ústav AV ČR vydal 14 spisů Petra Chelčického (Spisy z Pařížského sborníku) z rukopisu z 15. století, který je dnes uložen v pařížské Národní knihovně. Součástí knihy jsou také doprovodné rejstříky.

Knižní novinky, 19.1.2009, Knižní tipy

Jedna ze zpráv informuje, že velký dluh vůči německé literatuře splatilo loni Nakladatelství Academia, když v jednom svazku Tři romány vydalo prózy Wolfganga Koeppena (1906–1996). Volná „trilogie selhání“ podává kritický pohled na poválečný vývoj SRN a dnes patří mezi nejoceňovanější díla poválečné německé literatury.

Knižní novinky, 19.1.2009, Mým jediným materiálem jsou slova

Jde o rozhovor s Radkou Denemarkovou, bývalou pracovnicí Ústavu pro českou literaturu AV ČR, o její nové knize Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla.

Slovácko – regionální týdeník, 20.1.2009, Nová kniha naučí tance Kyjovska

Tance kyjovského Dolňácka představuje nová kniha, kterou vydalo město Kyjov s Etnologickým ústavem AV ČR. Představuje známé tance oblasti, a to včetně notových zápisů i choreografických nákresů. Kniha je k dostání v Informačním centru města Kyjova.

Týdeník Domažlicko, 21.1.2009, Domažličtí turisté zhodnotili uplynulý jubilejní rok

Klub českých turistů Domažlice se snaží o zviditelnění Chodska v celostátním měřítku. V roce 2008 připravil druhé, rozšířené vydání knihy Jak šel čas na Čerchově, která se prodává i v knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze.

(Západní Čechy)

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 22.1.2009, Čtení doprovodí kapela Zpocený voko

Čtení ze šuplíků čeká dnes od 17 h návštěvníky literární kavárny Knihkupectví Academia v Zámecké ulici v Ostravě. Autorské texty představí dopisovatelé Kebule – literárního sborníku občanského sdružení Mens Sana, jež se zabývá pomocí duševně nemocným lidem.

Lidové noviny, 24.1.2009, Cézanne znovu osvětlený

Dvoudílná publikace pražského rodáka Pavla Machotky Cézanne, La sensation a ľoeuvre (1. svazek obsahuje 399 barevných reprodukcí, 2. svazek přináší komentáře) česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

Mladá fronta DNES, 24.1.2009, Knihovna pro čtenáře vědecko-populární literatury

Jedna z anotací upozorňuje na Atlas minerálů České a Slovenské republiky (Jiří Sejkora, Jiří Kouřimský), který vydalo Nakladatelství Academia v edici Atlas.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 24.1.2009, Po stopách tvrzí a hradů na Malši

Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR vydal knihu Hrady na Malši. Své si v ní najde turista, sváteční historik i odborník na české tvrze.

GRAND BIBLIO, 27.1.2009, Žebříček

Michaela Frýdová a Jiří Padevět, ředitel Nakladatelství Academia, připravili půltucet nejprodávanějších knih v ČR v prosinci 2008, z něhož vyplývá, že český čtenář je v podstatě konzervativní a vyhledává prověřené hodnoty, chce se především bavit a pokud možno se u bavení i trochu nenásilně vzdělat.

Liberecký deník, 28.1.2009, Krakonoš: Z očí se lidem ztratil v roce 1668

Zuzana Minstrová popisuje obsah knížky Krakonoš od Jaromíra Jecha (1918 až 1992), bývalého ředitele Ústavu pro etnografii a folkloristiku ČSAV, kterou nyní vydalo nakladatelství Plot.

(Turnovský a semilský deník; Severní Čechy)

Zpravodajství ČTK, 29.1.2009, Vyšla Macurova analýza socialistické kultury Šťastný věk

Analýzou klíčových emblémů, symbolů a mýtů socialistické kultury z let 1948 až 1989 se zabývá podstatně rozšířené vydání knihy Vladimíra Macury Šťastný věk, kterou vydalo Nakladatelství Academia. Publikace rovněž obsahuje výběr autorových studií o fungování literatury v totalitním režimu.

Moje psychologie, 30.1.2009, Knihy

Jedna z anotací upozorňuje na knihu Jaroslavy Janáčkové Božena Němcová (Příběhy, situace, obrazy), kterou vydalo nakladatelství Academia.

Lidové noviny, 31.1.2009, Kdy je válka spravedlivá

Sborník 15 textů o právu a válce War Larry Maye a Emily Crookstonové česky nevyšel. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

 
 

Téma: Kultura – literatura (recenze)

Média:

Brněnský deník, 6.1.2009, Co skrývají stavby a hrobky starší než egyptské pyramidy?

Petr Kovařík kladně recenzuje knihu Davida Lewise-Williamse a Davida Pearce Uvnitř neolitické mysli s podtitulem Vědomí, vesmír a říše bohů, kterou vydalo Nakladatelství Academia ve své objevné edici Galileo.

(Jižní Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník;Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

Prostějovský deník, 6.1.2009, Co skrývají stavby starší než pyramidy?

(obsahově shodná zpráva)
(Střední Morava)

A2, 7.1.2009, Středověk mluví o fauně

Karel Kolařík v recenzi chválí publikaci od Aleny Hadravové Kniha dvacatera umění mistra Pavla Žídka: část přírodovědná, kterou vydala Academia a již pokládá za krásnou a poctivou, vzorně edičně připravenou a výborně přeloženou.

Havlíčkobrodský deník, 9.1.2009, Co skrývají stavby a hrobky starší než egyptské pyramidy?

Petr Kovařík informuje, že Nakladatelství Academia ve své objevné edici Galileo vydalo knihu Davida Lewise-Williamse a Davida Pearce Uvnitř neolitické mysli s podtitulem Vědomí, vesmír a říše bohů. Ujišťuje, že zdaleka nejde o suchopárnou četbu určenou jen odborníkům.

(Vysočina)

Literární noviny, 12.1.2009, Vyprávět o naší polistopadové současnosti

Patrik Eichler v recenzi konstatuje, že 13 převážně kvalitních studií sborníku textů Kapitoly z dějin české demokracie po roce 1989 (editorů A. Gjuričové a M. Kopečka), který vznikl v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, je třeba vnímat jako snahu o seskupení určité faktografie a její historickou interpretaci i svědectví o aktuálních postojích liberálního proudu v českém myšlení.

Literární noviny, 12.1.2009, Sami proti pustině

Věra Smejkalová v recenzi souboru knih Wolfganga Koeppena, který nakladatelství Academia vydalo pod názvem Tři romány, kladně oceňuje, že autor svým literárním mistrovstvím dokázal vyvést příběhy z hranic konkrétního časoprostoru a vybavit je znovu aktuální platností.

Respekt, 12.1.2009, Celkový pocit: Znejistění

Pavel Šidák kladně recenzuje svazek Tři romány od Wolfganga Koeppena, který vydala Academia. Domnívá se, že současné čtenáře možná u Koeppena nejvíc zaujme jeho způsob výpovědi. Namísto klasického vyprávění totiž volí postupy literární moderny.

Lidové noviny, 24.1.2009, Psací stroj uprostřed trosek

Jde o kladnou a podrobnou recenzi díla Wolfganga Koeppena (1906–1996) Tři romány od Jana Bělíčka, které vydalo Nakladatelství Academia.

Lidové noviny, 31.1.2009, Sociologie bez svatozáře

Jiří Večerník v kladné recenzi knihy Ne/náboženské naděje intelektuálů. Vývoj české sociologie náboženství od Zdeňka R. Nešpora připomíná, že po roce 1969 byl v Akademii věd založen Ústav vědeckého ateismu ČSAV v Brně s posláním studovat náboženství bez dřívější „shovívavosti“.

Haló noviny, 31.1.2009, Kniha smutné pravdy

Karel Aksamit v recenzi knihy Jeden z vás, vzpomínek univerzitního prof. Roberta Konečného z Nakladatelství Academia, píše, že jde o brilantní literární dílo, smutnou knihu pravdy, svědectví o statečnosti a nepokořitelnosti člověka uprostřed válečné temnoty.

 
 

Téma: Kultura – výstavy

Média:

Mladá fronta DNES, Kladensko, 6.1.2009, Návrat do raného středověku

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně připravilo na čtvrteční podvečer komentovanou prohlídku výstavy Na úsvitě českých dějin její autorkou Naďou Profantovou z Archeologického ústavu (AV ČR) v Praze, která vedla výzkum v Klecanech.

Děčínský deník, 10.1.2009, Výstava o zapojení Židů do odboje a bojů za 2. světové války

Židovská obec Teplice zve na výstavu Židé v boji a v odboji, jejímž autorem je mj. J. Němeček a další pracovníci Historického ústavu AV ČR. Výstava, jejíž vernisáž se koná 13. 1. v teplické Lipové ulici od 16 h, dokumentuje podíl židovských občanů na 2. světové válce, v odboji na okupovaném území i v koncentračních táborech.

(Severní Čechy)

Teplický deník, 10.1.2009, Výstava dokumentuje zapojení Židů do odboje a bojů za 2. světové války

(obsahově shodná zpráva)
(Severní Čechy)

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 14.1.2009, Obrazy Lucie Sabevové krášlí kavárnu Elektra

Životní partnerka ostravského malíře Miroslava Sabeva Lucie vystavuje od pondělka v prostorách kavárny Elektra, která sídlí v knihkupectví Academia na Masarykově náměstí v Ostravě.

Českobudějovický deník, 15.1.2009, Sedmatřicet domů v běhu staletí ukáže výstava fotografií

Výstava fotografií Petra Luniaczka Českobudějovické domy v běhu staletí začíná dnes v 16.30 h v Britském centru Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Předchozí jeho výstavu si lze do 16. 1. prohlédnout v Biologickém centru AV ČR ve Čtyřech Dvorech.

(Českokrumlovský deník; Jižní Čechy)

Mladá fronta DNES, Praha, 17.1.2009, Volný čas Užijte si čokoládový víkend

Jedna ze zpráv informuje, že přednáškový cyklus k výstavě Republika pokračuje 20. ledna od 17 h v Národním muzeu (Václavské náměstí) přednáškou Pavly Vošahlíkové z Historického ústavu AV ČR s názvem Každodennost.

Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 20.1.2009, Muzeum zaplnily kresby

Etnologický ústav AV ČR spolupracoval na uspořádání výstavy k nedožitým osmdesátinám etnografa J. V. Scheybala v Severočeském muzeu v Liberci. Z fondů ústavu jsou v muzeu k vidění zejména vědecké kresby a rekonstrukce z významných projektů v severních a severovýchodních Čechách.

Haló noviny, 29.1.2009, Připomínají dobu krále Vladislava II.

V ambitu Strahovského kláštera v Praze se koná výstava k 850. výročí korunovace Vladislava II. českým králem, jejíž součástí je expozice přemyslovských mincí, k níž se v Muzeu Karlova mostu v Praze uskuteční třídílný přednáškový cyklus. Na téma Želivský klášter a Vladislav II. bude 9. 2. přednášet prof. Petr Sommer z Historického ústavu AV ČR.

 
 

Téma: Kultura – výstavy (R. Mikuláš)

Média:

Lidové noviny, 12.1.2009, Český led očima geologa

Snímky zajímavých ledových struktur Radka Mikuláše z Geologického ústavu AV ČR si lze prohlédnout na výstavě v Ústavu makromolekulární chemie AV ČR (Heyrovského náměstí 2, Praha 6) v pracovní dny od 8 do 18 hodin až do 6. února.

Zpravodajství ČTK, 12.1.2009, Geolog vystavuje v Praze fotografie krás ledu

Radek Mikuláš z Geologického ústavu AV ČR vystavuje 40 fotografií obrazců v ledu. Snímky z řek, rybníků a přehrad v Čechách z let 2006 až 2008 budou vystaveny v Ústavu makromolekulární chemie AV ČR na Heyrovského náměstí do 6. 2.

Mladá fronta DNES, 23.1.2009, Na brusle! Kde si zajezdíme?

V článku o nejlepších ledových plochách v ČR vhodných pro bruslení je uvedena informace, že nakladatelství Dokořán vydalo průvodce Na bruslích Českou republikou. Jeden z autorů, geolog Radek Mikuláš, nyní vystavuje své fotografie z bruslařských cest po českých řekách, rybnících a přehradách v Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.

Blesk, 31.1.2009, I takhle vypadá led!

Zpráva informuje o výstavě geologa Radka Mikuláše z Prahy, který rekreačně dálkově bruslí a jehož výstavu s názvem Led je možné do 6. 2. navštívit ve výstavní síni Ústavu makromolekulární chemie AV ČR na Heyrovského náměstí v Praze 6.

(střední Čechy)
 
 
Média:

SANQUIS, 2.1.2009, Kdo je Česká hlava 2008?

Laureátem Národní ceny vlády ČR byl vyhlášen prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc., FRSC., z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, který je mezinárodně znám hlavně díky svému objevu nepravé vodíkové vazby.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 10.1.2009, Gamza hamsa nida, děkoval Květ korejsky

Jan Květ z Botanického ústavu AV ČR v Třeboni v rozhovoru čtenářům přiblížil zážitky z pobytu v Jižní Koreji, kde loni 28. října dostal mezinárodní cenu za celoživotní přínos pro mokřady. Zdůvodnil, za co konkrétně ji získal, zavzpomínal na své předky, vysvětlil, čím vším se ve svých 76 letech stále zabývá.

Zdravotnické noviny, 12.1.2009, Lékařská ocenění a další pocty v roce 2008

Jedna ze zpráv informuje, že v rámci soutěže Česká hlava byla Zvláštní cena Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR udělena MUDr. Radimu J. Šrámovi z Ústavu experimentální medicíny AV ČR za sledování a hodnocení rizika vlivu znečištěného prostředí na zdravotní stav populace. Další zpráva sděluje, že AV ČR navrhla prof. Antonína Holého na Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu pro letošní rok.

 
 
Média:

Kariéra speciál, 22.1.2009, Ženy ve vědě potřetí

V článku o 3. ročníku národního kola projektu L’Oréal Česká republika, České komise pro UNESCO a AV ČR pro mladé a talentované vědkyně do 35 let, jehož slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 27. 1. 2009, je citována Petra Šauli z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. Cílem jejího projektu, s nímž sama zvítězila, je popsat prostorový a časový charakter chování ionosféry ve středních šířkách.

Zpravodajství ČTK, 27.1.2009, Po 200.000 korunách získaly za svou práci tři mladé vědkyně

Mladé vědkyně Alena Zíková z Parazitologického ústavu BC AV ČR a Viktorie Poteryová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR uspěly v soutěži Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy projektu České komise pro UNESCO, kosmetické firmy L'Oréal Česká republika a AV ČR. Předsedkyně odborné poroty a někdejší předsedkyně AV ČR Helena Illnerová považuje za vynikající práce všech mladých badatelek, které se soutěže zúčastnily.

Zpravodajství ČTK, 27.1.2009, Tři mladé vědkyně dostanou stipendium po 200.000 korunách

Tři mladé vědkyně dnes dostanou v Knihovně AV ČR stipendium po 200 000 Kč v rámci 3. ročníku projektu České komise pro UNESCO, kosmetické firmy L'Oréal Česká republika a AV ČR s názvem Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy. Porota pod vedením bývalé předsedkyně AV ČR Heleny Illnerové vybírala z 37 přihlášených uchazeček do 35 let.

 
 

Téma:Osobnosti české vědy

Média:

Magazín Práva, 17.1.2009, Ivo Hána, bodyguard imunity

Prof. Ivo Hána, předseda Rady vědeckých společností, v rozhovoru bilancoval svůj osobní i profesní život. Zmínil se mj., že imunologie se rozvinula na pracovištích tehdejší ČSAV, že tuzemské podmínky pro vědce se lepší, zejména zásluhou lidí z AV ČR v čele s prof. Václavem Pačesem.

Slánské listy, 20.1.2009, Slánského archeologa

Slánského archeologa PhDr. Václava Mouchu, který převážnou část profesního života působil v Archeologickém ústavu ČSAV v Praze, v rozhovoru představil Vladimír Rogl. Dr. Moucha se zaměřil především na Slánsko, a přispěl k rozšíření muzejních archeologických sbírek. Je autorem a spoluautorem odborných publikací, článků a přednášek.

Slánské listy, 20.1.2009, Kulatá výročí osobností Slánska

Jedna ze zpráv informuje, že 30. 1. 1994 zemřel v Praze PhDr. Zdeněk Váňa, emeritní pracovník Archeologického ústavu AV ČR a předseda Antroposofické společnosti v České a Slovenské republice. Pracoval na archeologických vykopávkách v Libušíně a v Budči.

Ekonom, 22.1.2009, Změnil fyziku i filozofii

Článek popisuje život a dílo Ernsta Macha, který jako první zpochybnil Newtonovu fyziku, formuloval tzv. Machův princip setrvačnosti těles, přičinil se o objev Machova čísla (Ma), udávající poměr rychlosti tělesa určitým prostředím k rychlosti šíření zvuku, první na světě pořídil fotografii nadzvukové střely aj. Na jeho počest uděluje AV ČR Machovu medaili za zásluhy o fyzikální vědy.

Zdravotnické noviny, 26.1.2009, Příroda nevytváří dokonalost

Petr Šíma z Mikrobiologického ústavu AV ČR v rozhovoru mj. vzpomínal na své profesní začátky v imunologii, charakterizoval mezinárodní výzkum hybridních zón myší, na němž se podílí nyní, vazbu imunologie a mikrobiologie, popsal, jak se mění chápání obranyschopnosti, problematiku horizontálního přenosu genetické informace, zdůraznil význam nukleotidů pro imunitu.

Týdeník Bruntálský region, 27.1.2009, Mezi rodáky najdeme spíše umělce než vědátory

Rudolf Saliger z Leskovce (1873–1958), dvorní rada, diplomovaný inženýr, doktor technických věd, vysokoškolský profesor, se věnoval využití tehdy nového stavebního materiálu, železobetonu, a za své zásluhy byl jmenován členem Akademie věd.

Týdeník Krnovské noviny, 27.1.2009, Mezi rodáky najdeme spíše umělce než vědátory

(obsahově totožný článek)

Víkend HN, 30.1.2009, Hana Svobodová

Článek přibližuje osobnost 24leté laureátky Ceny Josefa Hlávky Hany Svobodové, absolventky VŠCHT v Praze, a podstatu její objevné práce, v níž se zaměřila na chemické látky zvané juvenoidy. Zdeněk Wimmer z Ústavu experimentální botaniky AV ČR prý už po měsíci poznal, že Hana Svobodová, která v ústavu na částečný pracovní úvazek bádá dál, má obrovský talent.

 
 
Média:
 
 
Média:

Literární noviny, 5.1.2009, I král může skončit pod gilotinou. Když lidé chtějí

Francouzská historička Muriel Blaiveová, jež se studiu některých témat věnuje v rámci projektu Sozialistische Diktatur als Sinnwelt, jenž v ČR vede Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v rozhovoru srovnává Francii v 50. letech a v současnosti, zamýšlí se nad soudobými dějinami i politikou dějin, Ústavem pro studium totalitních režimů aj.

Týden, 5.1.2009, Dvacet kilometrů špíny

Jde o rozhovor s Pavlem Žáčkem, bývalým spolupracovníkem s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR, nynějším ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů, který se v něm opět vyjádřil k případu údajného udání Milana Kundery. Předpokládá prý, že autor Adam Hradilek dokončí studii tak, aby byla publikovatelná v periodiku ústavu. Potvrdil také, že Mašínova skupina se zabývala plánováním atentátu na Klementa Gottwalda.

Zpravodajství ČTK, 6.1.2009, Signatářů petice Na komunisty si zvykat nechceme je už na 50.000

Signatářů petice Na komunisty si zvykat nechceme je už přes 51.000. Zástupci petičního výboru se chystají 19. 1. na úřad vlády, kde ministry vyzvou k podpoře soudního zákazu komunistické strany. Iniciativu podpořila mj. bývalá předsedkyně AV ČR Helena Illnerová.

MF plus, 9.1.2009, Rok destruktivní síly sněmovny

Tomáš Lebeda v rozhovoru analyzoval rok 2008 v české politice. Domnívá se, že kvůli slabé vládě ČR zažívá období, kdy má sněmovna prosazuje politiku „čím hůře, tím lépe“, kdy prvořadým cílem hlavních politických stran není prosazování idejí, ale snaha udržet moc téměř za každou cenu.

Literární noviny, 12.1.2009, Ústavu neumíme používat, nová nám nepomůže

Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR se v rozhovoru zamýšlel nad rozdíly mezi politologií a politikou, prezidentskými volbami v České televizi, vztahem Čechů k ústavě a politice i nad britským volebním systémem.

Zpravodajství ČTK, 16.1.2009, Protikomunistickou petici podpořilo téměř 57.500 lidí

Petici Na komunisty si zvykat nechceme od loňského 17. listopadu podepsalo podle organizátorů 57 500 lidí a další podpisy přibývají. Požadavky petičního výboru podpořila řada známých osobností, mj. i bývalá předsedkyně AV ČR Helena Illnerová.

Respekt, 19.1.2009, Vláda zkouší novou tvář

Premiér Mirek Topolánek získal díky výměně několika ministrů šanci zvrátit propad důvěry ve vládní politiku. Daniel Kunštát z CVVM konstatuje, že pozitivní dopad na veřejnost může mít i nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová, která má pověst otevřené a nekonfliktní političky a aniž by ještě cokoli udělala, vzbuzuje sympatie.

Reflex, 22.1.2009, Michael Kocáb

Zpěvák Michael Kocáb nastupuje do vlády Mirka Topolánka jako ministr pro lidská práva. Jiří Suk z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR připomněl, že poté, co po 17. listopadu 1989 vzniklo Občanské fórum, Michael Kocáb s Michalem Horáčkem zorganizovali setkání OF s představiteli komunistické vlády a velkou měrou se podíleli na hladkém předání moci.

Lidové noviny, 22.1.2009, KDU – trvale neudržitelná zadržování

V analýze historie, současného postavení a budoucnosti KDU-ČSL je uvedena informace, že podle průzkumu CVVM volí KDU hlavně lidé ve věku 50–70 let s příjmem okolo 10 000 Kč a římští katolíci, kteří navštěvují bohoslužby jednou či vícekrát týdně. Bez většího náboženského vzepětí mladších generací prý křesťanská strana v ČR zákonitě vymizí.

Haló noviny, 27.1.2009, Politická hantýrka po česku

Zdeněk Hrabica v komentáři o politice jako prapodivném byznysu připomíná, že Ústav pro studium totalitních režimů vznikl nehledě na skutečnost, že ve státě existují pracoviště AV ČR nebo vysokoškolská zařízení.

 
 
Téma: Právo
Média:

Euro, 19.1.2009, Akademická bramboračka

V článku, který popisuje volbu rektora AMU se uvádí, že řadu pochybení Akademického senátu lze nalézt v analýze Ústavu státu a práva AV ČR, která byla ke kauze vypracována loni v červenci pro prorektora AMU Miloslava Klímu.

 
 
Téma: Reportáž
Média:

Mladá fronta DNES, 12.1.2009, Policejní Einsteinové

V reportáži o činnosti Kriminalistického ústavu a výstavě připravené k jeho výročí se píše, že ústav plní i funkci druhé malé „akademie věd“. Kriminalistika toho o člověku bude schopna zjistit čím dál více a bude jen na něm, čeho si bude cenit víc – bezpečnosti, nebo soukromí.

Instinkt, 29.1.2009, Kutilové míří ke hvězdám

V reportáži o amatérských astronomech, jimž je zasvěcen Mezinárodní rok astronomie, je jmenován Pavel Suchan z Astronomického ústavu (AV ČR) v Ondřejově. Základem české obliby astronomie je podle něj prý vznik České astronomické společnosti v roce 1917. Citován je i astrofyzik Jiří Grygar.

 
 

Téma: Rozhovor

Média:

ČRo-Sever, 3.1.2009, 14:10 Severočeský atlas, Zamyšlení se nad likvidací Mostu kvůli těžbě hnědého uhlí

Václav Cílek, ředitel Geologického ústavu AV ČR, v pořadu diskutoval o tom, zda bylo nutné zničit rozsáhlé území pod Krušnými horami jen kvůli uhlí, a zamyslel se i nad otázkou, jak se tak dramatický zásah do krajiny odrazí v uvažování lidí, kteří tam žijí.

ČRo 1-Radiožurnál, 5.1.2009, 10:05 Host radiožurnálu, Povídání s egyptologem Miroslavem Bártou

Prof. Miroslav Bárta vyprávěl o svých zážitcích z poslední výpravy do egyptské západní pouště, při níž badatelé zkoumali středověké obchodní cesty, a prozradil, že příští týden k ní bude v AV ČR zahájena výstava.

Reflex, 29.1.2009, Je to ve mně jako v koze

Spisovatelka Věra Nosková v rozhovoru mj. vzpomíná, jak s astrofyzikem Jiřím Grygarem v roce 1995 založili Český klub skeptiků Sisyfos, kterému čtyři roky předsedala. Na první schůzku klubu přišlo do AV ČR asi 250 lidí, dnes jich chodí na 400.

Proč ne?, 29.1.2009, Rozhovor

Prof. Jan Švejnar ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) v rozhovoru vzpomíná na své mládí, charakterizuje českou společnost a srovnává ji s americkou, svěřuje se se svými názory na ekonomickou krizi, podnikání, hovoří o svých hodnotových prioritách aj.

Vysočina – regionální týdeník, 29.1.2009, Kamarádství se nemůže ztratit ze světa

Jan Pavlásek, člen slavného skautského oddílu, takzvané Dvojky, v rozhovoru vzpomínal na skauta a spisovatele Jaroslava Foglara, na činnost oddílu i jeho členy, jímž byl také Rudolf Zahradník, bývalý předseda AV ČR, Prokop Drtina, tajemník prezidenta Beneše a další.

Víkend HN, 30.1.2009, Jan Kraus: Někdy mě napadají hrůzy

Televizní moderátor Jan Kraus v rozhovoru mj. uvedl, že v talk shaw se člověk musí jinak ptát prezidenta Akademie věd a jinak paní, která dělá pokojskou. Musí dotazu rozumět, zároveň se nesmí cítit znehodnocená vůči prezidentovi akademie, protože neznamená o nic méně.

 
 

Téma: Rozhovor – předseda AV ČR

Média:

ČRo 2-Praha, 8.1.2009, 08:30 Jak to vidí, Rozhovor s Václavem Pačesem

Předseda AV ČR prof. Václav Pačes se v rozhovoru mj. zamyslel nad prvními dny předsednictví ČR v EU, přiblížil atmosféru zahájení Mezinárodního roku astronomie na pražském Staroměstském náměstí, zmínil se o platové situaci vědců v Akademii, o udílení dalších stipendií L Oréal pro ženy ve vědě, připomněl závěry energetické komise v souvislosti s přerušenou dodávkou plynu z Ruska, na příkladu těžby uhlí v severních Čechách zdůraznil význam společenských věd aj.

ČRo 1-Radiožurnál 28.1.2009, 10:05 Host radiožurnálu, Rozhovor s Václavem Pačesem

Předseda AV ČR Václav Pačes se posluchačům v rozhovoru mj. svěřil se svými dojmy z návštěvy Běloruska, připomněl závěry nezávislé energetické komise, přiznal se, jak se těší zpátky do Ústavu molekulární genetiky, až se funkce předsedy Akademie ujme prof. Jiří Drahoš. Zamyslel se nad nejbližší budoucností oboru genetiky, uvedl, že podle něj je nejdůležitějším úkolem předsedy akademie zajistit pro rozvoj vědy dostatek financí a aby se efektivně využívaly.

 
 
Téma: Týden vědy a techniky
Média:

Chomutovský deník, 24.1.2009, Na výrobu elektřiny se přišlo podívat přes šest stovek lidí

Do elektrárny Počerady se v loňském roce podívalo 673 návštěvníků. tedy o 213 více než v roce 2007. Na nárůstu se podepsal Týden vědy a techniky AV ČR, kdy se zde pořádaly Dny otevřených dveří.

(Mostecký deník; Žatecký a lounský deník; Severní Čechy)

Svobodný hlas, 28.1.2009, Stále víc lidí se může chlubit: byli jsme v elektrárně

Veliké pozornosti návštěvníků se v loňském roce těšily elektrárna Počerady a elektrárna Prunéřov II. Prohlédlo si je na 1600 zájemců. Na nárůstu se hodně podepsal Týden vědy a techniky AV ČR, kdy se zde konaly Dny otevřených dveří.

 
 

Téma: Volby

Média:

Euro, 26.1.2009, Tanec mezi vejci

V komentáři k současným volebním preferencím se uvádí, že podle lednového šetření STEM potvrzuje ČSSD vedení a v posledních třech měsících vykazuje v žebříčku stranických preferencí přízeň okolo 78 % obyvatel ČR. Obdobné trendy vykazují i zjištění CVVM.

Zpravodajství ČTK, 28.1.2009, Podle modelu CVVM ztrácí ČSSD a ODS si mírně polepšila

ČSSD po téměř půlroce poprvé ubyli voliči. Podle průzkumu CVVM by ji volilo 41 % lidí, tedy o 3,5 % méně. Pro ODS by hlasovalo 29 % voličů.

Zpravodajství ČTK, 28.1.2009, Podle modelu CVVM ztrácí ČSSD a ODS si mírně polepšila

ČSSD po téměř půlroce poprvé ubyli voliči. Podle průzkumu CVVM by ji volilo 41 % lidí, tedy o 3,5 % méně. Pro ODS by hlasovalo 29 % voličů, pro KSČM 14 %, pro zelené 7 %, pro KDU-ČSL 6 %.

Zpravodajství ČTK, 28.1.2009, Podle modelu CVVM ztrácí ČSSD a ODS si mírně polepšila

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

ČRo 6, 28.1.2009, 18:00 Zprávy, Opoziční sociální demokracii po téměř půl roce poprvé ubyli voliči

(stručná, obsahově shodná zpráva)

Z1, 28.1.2009, 19:00 Zprávy v 7, ČSSD v průzkumu CVVM mírně ztrácí

(obsahově shodná zpráva)

E15, 29.1.2009, ČSSD ubyli voliči, ODS si naopak polepšila

(obsahově shodná zpráva)

Haló noviny, 29.1.2009, ČSSD začíná ztrácet

(obsahově shodná zpráva)

Blesk, 29.1.2009, Expres

(stručná, obsahově shodná zpráva)

Boleslavský deník, 29.1.2009, CVVM: Lidovci na hranici volitelnosti

Podle průzkumu CVVM by KDU-ČSL v lednu volilo jen 5,5 % lidí, takže by se nemusela vůbec dostat do sněmovny. Na prvním místě se drží ČSSD, kterou by volilo 41 % občanů, ODS by volilo 29 %, zelené 7 %, KSČM 14 %.

(Střední Čechy, Brněnský deník; Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

Hospodářské noviny, 29.1.2009, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že ČSSD po téměř půlroce poprvé ubyli voliči. Podle průzkumu CVVM by KDU-ČSL v lednu volilo jen 5,5 % lidí, takže by se nemusela vůbec dostat do sněmovny. Na prvním místě se drží ČSSD, kterou by volilo 41 % občanů, ODS 29 %, zelené 7 %, KSČM 14 %.

Lidové noviny, 29.1.2009, Průzkum: ČSSD začíná ztrácet voliče

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Metro, 29.1.2009, Pravice nabírá

(stručná, obsahově shodná zpráva)

Právo, 29.1.2009, CVVM: soc. dem. oslabila, ODS posílila

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Šíp, 29.1.2009, Tady a teď

Jedna ze stručných zpráv uvádí, že ČSSD podle průzkumu CVVM poprvé od loňského září ubyly volební preference. Nyní by získala 41 % hlasů, ODS by dostala 29 % hlasů.

MF plus, 30.1.2009, Nebezpečí přímé volby

Jaromír Hasoň v komentáři k přímé volbě prezidenta upozornil na nebezpečí, že čeští politici v ní mohou voliče donutit, aby hlasovali podle momentální „politické“ nálady. Z dnešního pohledu má podle něj největší šanci v roce 2013 dobýt Hrad Jiří Paroubek, proti kterému by mohl kandidovat Jan Švejnar či osobnosti typu šéfa AV ČR Václava Pačesa.

 
 

Téma: Volby – předseda AV ČR

Média:

Zpravodajství ČTK, 24.1.2009, Vláda projedná návrh na jmenování předsedy Akademie věd

Návrh na jmenování místopředsedy akademie Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů AV ČR předsedou AV ČR projedná vláda. Nového předsedu jmenuje prezident Václav Klaus. Funkci by měl Drahoš převzít od Václava Pačese na příštím zasedání Akademického sněmu 24. 3. Drahošovou protikandidátkou byla ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková.

Zpravodajství ČTK, 25.1.2009, Vláda se bude zabývat přímou volbou prezidenta a vysokými školami

Česká vláda se na svém pondělním jednání bude mj. opět zabývat návrhem novely ústavy, která by umožnila přímou volbu hlavy státu. Mezi další body patří například Bílá kniha terciárního vzdělávání či návrh na jmenování předsedy AV ČR. Novým předsedou Akademie by měl být Jiří Drahoš. Po souhlasu vlády jej musí jmenovat prezident Václav Klaus.

Lidové noviny, 26.1.2009, Vláda bude jednat i o volbě prezidenta

Česká vláda se na pondělním jednání bude mj. zabývat návrhem novely ústavy, která by umožnila přímou volbu hlavy státu. Mezi další body patří i jmenování předsedy AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 26.1.2009, Vláda se bude zabývat přímou volbou prezidenta i vysokými školami

Vláda se bude opět zabývat návrhem novely ústavy, která by umožnila přímou volbu hlavy státu. Mezi další body patří mj. návrh na jmenování nového předsedy AV ČR, jímž by měl být fyzikální chemik Jiří Drahoš. Akademický sněm ho pro tuto funkci vybral 16. prosince.

 
 
Téma: Výročí
Média:

Zpravodajství ČTK, 9.1.2009, Letošní Kunderovy 80. narozeniny připomene konference

Letošní 80. narozeniny, které Milan Kundera oslaví 1. dubna, připomene mezinárodní konference v Brně. Jedním z pořadatelů je i AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 9.1.2009, Palachův týden v lednu 1989 otřásl komunistickým režimem

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma k protestům v lednu 1989, které provázely výročí smrti Jana Palacha, poznamenal, že komunistické vedení bylo zaskočeno. Protesty prý ukázaly, že v hlavním městě je dost lidí ochotných dělat něco pro změnu poměrů.

 
 

Téma: Výročí (Jan Palach)

Média:

Brněnský deník, 16.1.2009, Před 40 lety vzplála protestní lidská pochodeň

Dne 16. ledna 1969 se v Praze zapálil student Jan Palach na protest proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy a proti poměrům na politické scéně. Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR hodnotí jeho rozhodnutí jako výraz morálního odporu vůči nastupující normalizaci, výzvu, aby se občané ani dnes nebáli poukazovat na věci, které společnosti škodí.

(Jižní Morava, Havlíčkobrodský deník;Vysočina)

Českobudějovický deník, 16.1.2009, Před 40 lety vzplála lidská pochodeň: Jan Palach

(obsahově shodná zpráva)

(Jižní Čechy, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Ústecký deník; Severní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Plzeňský deník; Západní Čechy)

ČRo 1-Radiožurnál, 16.1.2009, 18:12 Radiofórum, Čtyřicet let od smrti Jana Palacha

Petr Eichler, editor nové publikace o Janu Palachovi, v rozhovoru uvedl, že autor knihy Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR vycházel mj. z materiálů uložených v archivu bezpečnostních složek.

ČT 2, 16.1.2009, 22:30 Události, komentáře, Čtyřicetileté výročí upálení Jana Palacha

Literární historik Martin C. Putna v diskusi zdůvodnil, proč nesouhlasí s tím, že se o Janu Palachovi mluví jako o mučedníkovi a o jeho činu jako o oběti. Podle Petra Blažka z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR je důležité je, že Jan Palach opakovaně zdůrazňoval, že jeho cílem nebyla sebevražda,ale snaha vyburcovat lidi.

ČT 1, 19.1.2009, 19:00 Události, Odhalení pomníku na vzpomínku Jana Palacha v Mělníku

Přesně před 40 lety zemřel Jan Palach, jehož smrt ode dneška připomíná pomník v Mělníku. Jeho čin však společnost z letargie nevyburcoval, jak poznamenal Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny, AV ČR, stal se výzvou, která byla aktuální v lednu 1989.

Mladá fronta DNES, 20.1.2009, Týden, kdy se lidé přestali bát

Před 20 lety zmlátili příslušníci zásahových jednotek v centru Prahy demonstranty, kteří zde celý týden protestovali proti režimu. Nepokoje začaly na výročí upálení Jana Palacha. Zásahy policistů podle Petra Blažka z Ústavu soudobých dějin AV ČR ukázaly, že komunistická strana nepřipouštěla žádnou společenskou diskusi.

Xantypa, 27.1.2009, Probudit národ z letargie

Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR strávil uplynulý rok pátráním po nových skutečnostech týkajících se Jana Palacha i jeho sebeobětování. Výsledky svého bádání zpracoval do knihy, která právě vychází. Článek popisuje, odkud Jan Palach pocházel a jaké měl rodinné zázemí.

Foto video, 28.1.2009, Jan Palach

Jiří Suk z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR je autorem textu k fotografiím vystaveným v ambitu kláštera bratří františkánů (Jungmannovo náměstí, Praha 1) u příležitosti 40. výročí tragické smrti Jana Palacha z událostí, které po ní v Praze následovaly od 16. do 25. ledna 1969.

 
 

Téma: Výročí – Mezinárodní rok astronomie

Média:

ČRo 1-Radiožurnál, 2.1.2009, 17:30 Dvacet minut Radiožurnálu, Rozhovor s astrofyzikem Jiřím Grygarem

Předsedou českého organizačního výboru letošního Mezinárodního roku astronomie je Jiří Grygar, který v rozhovoru mj. vysvětlil, že byl vyhlášen na počest 400. výročí prvních pozorování Galilea Galileiho a 400. výročí zveřejnění spisu Astronomie a nova Johannese Keplera v Praze. Čeští astronomové chtějí při této příležitosti astronomii a astrofyziku více přiblížit veřejnosti.

ČRo-Sever, 11:10 Planetárium, 4.1.2009, Vědecká aktivita manželů Hadravových

Letošní rok vyhlásilo Valné shromáždění OSN Mezinárodním rokem astronomie. Proto redaktoři požádali manžele Hadravovy, aby posluchačům přiblížili historické události počátku 17. stol., které má Mezinárodní rok astronomie připomenout. Alena Hadravová pracuje v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, Petr Hadrava v Astronomickém ústavu Akademie.

ČRo 1-Radiožurnál, 5.1.2009, 12:00 Ozvěny dne, Mezinárodní rok astronomie

Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, místopředseda českého organizačního výboru Mezinárodního roku astronomie, informoval o programu, jímž se Češi připojí k oslavám 400. výročí, kdy Galileo Galilei pozoroval hvězdnou oblohu dalekohledem. Připomněl též 400. výročí vydání Astronomia nova od Johanesa Keplera, který vytvořil v Praze, a 50. výročí nalezení takzvaného Příbramského meteoritu.

ČT 1, 5.1.2009, 05:59 Studio 6, Profil: Jan Palouš

Jde o anotaci k pořadu věnovanému Mezinárodnímu roku astronomie, v němž vystoupil Jan Palouš, předseda Rady pro zahraniční styky AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 5.1.2009, Evropané zahájí mezinárodní rok astronomie ve středu v Praze

Jan Palouš, ředitel Českého národního komitétu astronomického, na tiskové konferenci v AV ČR oznámil, že ve středu se v 15 h na Staroměstském náměstí v Praze uskuteční evropské zahájení Mezinárodního roku astronomie za přítomnosti komisaře pro vědu Janeze Potočnika, ministra školství Ondřeje Lišky či předsedy AV ČR Václava Pačese. Odpoledne u Nové scény Národního divadla zahájí pořadatelé výstavu Vesmír – dobrodružství objevů 48 rozměrných fotografií vesmírných objektů včetně snímků z Hubbleova dalekohledu.

Lidové noviny, 6.1.2009, V Praze začne Mezinárodní rok astronomie

(obsahově shodná zpráva)

ČT 1, 7.1.2009, 05:59 Studio 6, Akce k začátku Mezinárodního roku astronomie začala v Praze

Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil prof. Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR.

ČT 1, 7.1.2009, 07:00 Zprávy, Česko zahajuje Mezinárodní rok astronomie

ČR, které předsedá EU, zahájí rok astronomie už dnes, u Staroměstského orloje v Praze. Při jasném počasí zde budou moci lidé dalekohledem pozorovat Slunce. Prof. Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR poznamenal, že pokud to nebude možné, alespoň se podívají třeba na okolní věže.

Zpravodajství ČTK, 14.1.2009, Čeští astronomové míří na světové zahájení IYA 2009 do Paříže

Čeští astronomové se chystají na zahájení Mezinárodního roku astronomie do Paříže, které se koná 15. a 16. 1. v sídle UNESCO. Jménem ČR jako předsednické země EU na něm promluví předseda Českého národního komitétu astronomického Jan Palouš(ASÚ AV ČR).

Zpravodajství ČTK, 15.1.2009, V Paříži byl slavnostně zahájen Mezinárodní rok astronomie (IYA)

V pařížském sídle UNESCO byl zahájen Mezinárodní rok astronomie (IYA) 2009. ČR na oslavách zastupují mj. předseda Českého národního komitétu astronomického Jan Palouš a známý vědec a popularizátor astronomie Jiří Grygar (AV ČR).

Prostějovský deník, 24.1.2009, Prostějovští hvězdáři se letos chtějí ukázat

Hvězdárna v Prostějově pořádá k Mezinárodnímu roku astronomie koncem ledna přednášku fyzika Antonína Fejfara z AV ČR o vizích budoucnosti v oblasti přeměny sluneční energie na elektřinu.

(Šumperský a jesenický deník; Střední Morava)

Olomoucký deník, 24.1.2009, Hvězdárna zve na rok astronomie

(obsahově shodná zpráva)
(Střední Morava)
 
 
Téma: Výzkum
Média:

Mladá fronta DNES, 3.1.2009, Největší vědecké objevy roku 2008

Mezi vědecké objevy roku 2008 patří podle Františka Houdka například objev Hynka Burdy z univerzity v Essenu, Jaroslava Červeného z AV ČR a několika dalších badatelů, že zvířata mají magnetický smysl. Týmu vedenému prof. Jiřím Forejtem z Akademie se zase podařilo objevit první gen neplodnosti kříženců u myší.

Respekt, 12.1.2009, Jak řídit Akademii

Pavel Jungwirth v komentáři konstatuje, že role nastupujícího předsedy AV ČR Jiřího Drahoše bude při řízení stále samostatnějších ústavů zřejmě více administrativní než mocenská, což je ideální pro skvělou vědeckou instituci se štědrou a dlouhodobě zaručenou státní podporou. Ani jedna z těchto podmínek však ještě není zcela splněna. Ty ústavy, které již dnes fungují na evropské úrovni, by se proto měly spojit ve snaze dokončit transformaci Akademie na kvalitní vědeckou instituci a zároveň podpořit předsedu při jednání s vládou o penězích na vědu.

Technický týdeník, 13.1.2009, Další ztracený rok

Jan Baltus v komentáři konstatuje, že konverze českého průmyslu založená na tržním hospodářství se nepovedla. Kritizuje, že od listopadu 1989 otázku české vědy nikdo řádně neřešil. Všichni chtějí od státu a od podniků peníze. Ty však nepřicházejí, neboť jen nemnoho podniků v ČR si může dovolit masovou podporu vědy, ačkoli vysoké školy i AV ČR prodělaly očistnou kůru a vývoj a některé ústavy Akademie i lékařských věd a některé vysoké školy dosáhly vynikajících úspěchů. Žádná země na světě si dnes nemůže dovolit ten přepych, jenž si dopřává ČR – odkládat řešení tak závažného problému, jakým je postavení ale i úloha a úkoly vědy ve společnosti.

Odpady, 15.1.2009, Servisní rubrika TC AV ČR

Rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR – skupinou transferu technologií, která v rámci projektu Enterprise Europe Network zprostředkovává přenos nových technologií v rámci 40 zemí světa.

Mladá fronta DNES, 17.1.2009, Dobré časy českých vědců

Koncem loňského roku tým vědců Jiřího Forejta z Ústavu molekulární genetiky AV ČR publikoval v časopisu Science objev genu, který možná pomůže odstranit i příčiny lidské neplodnosti. Předtím vyšel v Science článek o vlivu slunečního záření na rychlost otáčení planetek (Petr Pravec a Peter Kušnirák z Astronomického ústavu AV ČR). Vojtěch Novotný z Entomologického ústavu AV ČR popsal, proč je tolik druhů býložravého hmyzu v tropických pralesích.

 
 

Téma: Výzkum – Antarktida

Média:

Právo, 13.1.2009, Čech našel v Antarktidě vzácné fosilie

Kolekci skvěle zachovalých a často velmi vzácných fosilií, např. kosterní pozůstatky vymřelých vodních plazů, objevil a nashromáždil na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě paleontolog Radek Vodrážka z České geologické služby. Nález bude studovat široký tým paleontologů a geochemiků, mj. z AV ČR.

 
 

Téma: Výzkum – archeologie

Média:

Českokrumlovský deník, 13.1.2009, Archeolog hledání a kopání lidí s detektory odsuzuje

O nových objevech bude prof. Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR hovořit v pátek od 18 h v KIC Velešín. V on-line rozhovoru odpověděl např., že nejdéle (30 let) zkoumal Křivoklát, zdůvodnil, jak hledači pokladů znehodnocují výzkum, že ho nejvíc ohromil výzkum zaniklého panského domu na Křivoklátě, paláce zničeného požárem 22. 3. 1422 odpoledne, kde vše zůstalo na svém místě.

(Jižní Čechy)

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 17.1.2009, Archeologové budou hledat DNA Přemyslovců

Archeologové z Jihočeské univerzity budou Na Jánu v Netolicích, kde vzniká první jihočeský archeopark, pátrat po genetické informaci Přemyslovců. Výsledky pak porovnají s DNA Přemyslovců. Jaromír Beneš z univerzity o nápadu nyní debatuje s dalšími vědci z AV ČR a snaží se získat peníze na výzkum.

Českokrumlovský deník, 19.1.2009, O hrady na Malši se zajímají stovky lidí hlavně z Kaplicka

Lidé doslova zaplavili velešínský kinosál, aby si poslechli vyprávění prof. Tomáše Durdíka z AV ČR o dosavadních nálezech na hradech kolem Malše na Kaplicku.

(Jižní Čechy)

Chrudimský deník, 19.1.2009, Lokalita u Mikulovic již zase není kulturní památkou!

Ministr kultury zrušil rozhodnutí, které mělo přísněji chránit archeologické naleziště, ačkoli ministerstvo kultury vloni v létě prohlásilo lokalitu, na níž probíhá výstavba rodinných domků, za kulturní památku. Stavebníkům proto již jenom stačí záměr stavby oznámit Archeologickému ústavu (AV ČR) a umožnit záchranný archeologický výzkum.

(Východní Čechy)

Mladá fronta DNES, Brno a jižní Morava, 20.1.2009, 1141? Kdepak, historici se pletou. První zmínka o Blansku je starší

Jiří Doležel z brněnské pobočky Archeologického ústavu AV ČR zdůvodnil, proč Blansko nebylo založeno v roce 1141, jak se uvádí. V kronice takzvaného kanovníka vyšehradského kostela se prý o dnešním městě píše už v roce 1136.

Mladá fronta DNES, Střední Čechy, 28.1.2009, Nečekané zjištění: nejdříve pohřebiště, potom katedrála

Archeologický průzkum katedrály Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře v Sedlci odhalil, že již před svým vznikem tady měla katedrála od roku 1142 předchůdce – románský kostel s pohřebištěm. Sedlecká farnost oslovila Archeologický ústav (AV ČR) a Národní památkový ústav a objednala multidisciplinární průzkum, díky němž jsou nyní známé i detaily stavebního založení katedrály.

Mladá fronta DNES, Praha, 28.1.2009, Stavba tunelu Blanka pohřbí středověké hroby

Budoucí silniční tunel, jenž propojí Malovanku a Pelc-Tyrolku v Praze, vede pod územím, které lidé obývali již v pravěku. Přímo v údolí Brusnice bylo také raně středověké pohřebiště. Když pracovníci archeologického ústavu AV ČR lopatkou odkrývají vrstvy země, narážejí na úlomky cihel a střešních tašek.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 30.1.2009, Muž zkoumá, zda si mohli pravěcí lidé ochočit mamuty

Jiří Sonnek z Hučína se domnívá, že pravěcí lidé mohli mamuta cíleně od nejranějšího věku vychovávat. Libor Balák, paleoetnolog a autor podkladů a výtvarných prací internetového muzea Antropark na stránkách Archeologického ústavu Akademie věd Brno, je přesvědčen, že ho na kresbách zobrazovali jen jako zajímavý subjekt.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 30.1.2009, Zámek lidé nechtějí nechat zbourat

Národní památkový ústav v Ostravě na výzvu zastupitelů obce Polanka nad Odrou, zda má místní zámek historickou hodnotu, ve zprávě sděluje, že je společně s kostelem svaté Anny, který je kulturní památkou, dominantou obce. Ta je evidována jako území s archeologickými nálezy 2. kategorie. Proto je nutné hlásit jakékoliv stavební práce Archeologickému ústavu AV ČR a umožnit záchranný výzkum.

 
 

Téma: Výzkum – archeologie (Tycho Brahe)

Média:

Týden, 26.1.2009, Vyrýpávati slavné mrtvé

Jana Maříková-Kubková z Archeologickém ústavu AV ČR nesouhlasí s exhumací Tychona Brahe pohřbeného v Týnském chrámu, o kterou požádali Dánové. Odmítá i další exhumace věhlasných mužů a žen. S rychlostí vývoje lékařské vědy by se podle ní musely rakve otevírat každých deset let.

Zpravodajství ČTK, 27.1.2009, Památkáři i arcibiskupství zřejmě svolí s exhumací Tychona Brahe

Arcibiskupství pražské ani památkáři zřejmě nebudou mít námitky proti exhumaci dánského astronoma Tychona Brahe, který je pohřben v Týnském chrámu v Praze. Žádost dánských archeologů nyní posuzují odborníci z Archeologického ústavu AV ČR a Národního památkového ústavu.

Lidové noviny, 28.1.2009, Kardinál Vlk povolí exhumaci Tychona Braha

(obsahově shodná zpráva)

Víkend HN, 30.1.2009, Tajemná smrt v Praze

Jan A. Novák hledá v reportáži odpověď na otázku, jaké důvody vedou dánského historika Petera Christensena, který chce odhalit tajemství úmrtí Tychona Braha, jenž je pohřben v pražském Týnském chrámu, až k exhumaci jeho ostatků. Majitelem hrobky je zdejší farnost, ta však oficiální žádost z Dánska neobdržela. Navíc by musela být konzultována i s Národním památkovým ústavem a Archeologickým ústavem (AV ČR) v Praze.

 
 
Téma: Výzkum – astronomie
Média:

Lidové noviny, 3.1.2009, Věda před a po Hubbleovi

V článku o Hubbleově kosmickém teleskopu je citován Antonín Vítek z AV ČR. Podle něj se prý díky dalekohledu například podařilo zpřesnit stáří vesmíru na dnes uznávaných 13,7 miliardy let.

Lidové noviny, 3.1.2009, Vesmírný dalekohled čeká návštěvu

Antonín Vítek z AV ČR doplnil informace o plánované květnové výpravě astronautů kvůli opravě Hubbleovu teleskopu. Astronaut Andrew Feustel s sebou poveze secesní vydání Nerudových Písní kosmických, které vybrali pracovníci Astronomického ústavu AV ČR, na něž se obrátil.

Zpravodajství ČTK, 13.1.2009, Sluneční bouře by pro Zemi mohla být katastrofická, varují vědci

Vědci z americké Národní akademie věd předpovídají neradostné možnosti pro Zemi v případě nejhoršího scénáře sluneční bouře. Pavel Ambrož a Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR potvrdili, že kolem roku 2011 až 2012 se očekává maximum sluneční aktivity v nynějším 24. cyklu. Takzvané kosmické počasí patří mezi sledované vědní disciplíny a Astronomický ústav AV ČR se na tomto výzkumu podílí.

ČRo 1-Radiožurnál, 29.1.2009, 08:50 Ranní interview, Robot Spirit přestal předávat informace z Marsu

Antonín Vítek z AV ČR zdůvodnil potíže robota Spirit na Marsu, který přestal na Zemi posílat informace o tom, kam se pohybuje, a nezaznamenává do paměti, co udělal, tím, že nejpravděpodobnější příčinou je náhlá změna paměti řídícího počítače Spiritu.

 
 
Téma: Výzkum – biologie
Média:

Brněnský deník, 8.1.2009, Vědci odhalují tajemství bílkovin

K vývoji nových antibiotik nebo pesticidů může pomoci unikátní metoda vyvinutá týmem odborníků z brněnské Masarykovy univerzity ve spolupráci s kolegy z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Podle Martina Hofa aktivují speciálním laserem vhodné vzorky a získávají z nich potřebné informace.

(Jižní Morava)

Lidové noviny, 10.1.2009, Tanec jako komunikace

Steven Brown a Lawrence M. Parsons nedávno v časopisu Scientific American uvedli, že tanec a vnímání rytmu je ryze lidskou záležitostí. Profesor Pavel Mareš z Fyziologického ústavu AV ČR s touto myšlenkou nesouhlasí. Pokusy prý prokázaly, že primáti rytmus vnímají také, a proto nevidí důvod, proč by tomu tak nemohlo být i u dalších savců.

Lidové noviny, 10.1.2009, Tango na vláknech neuronů

Profesor Pavel Mareš z Fyziologického ústavu AV ČR v článku vysvětluje, jaké procesy se odehrávají v centrální nervové soustavě při tanci.

VTM Science, 13.1.2009, Češi čtou pšenici

Čeští vědci z olomouckého Ústavu experimentální botaniky AV ČR vedení doc. Jaroslavem Doleželem vyvinuli originální metodu třídění porcí dědičné informace rostlin, tzv. chromozomů. Třídí se na citlivé aparatuře podle velikosti na základě různého obsahu DNA, což umožňuje vybrat z genomu pšenice jen jeden typ chromozomu a číst pšeničnou DNA po částech.

Medical Tribune, 26.1.2009, Od komárů k lidským transplantacím

Článek popisuje historii objevu českého cyklosporinu, látky s velmi silným imunosupresivním účinkem, o který se zasloužil dnes již 89letý Jaroslav Weiser, bývalý pracovník oddělení patologie hmyzu Entomologického ústavu ČSAV v Českých Budějovicích.

Aha!, 29.1.2009, První nesmrtelný tvor na světě!

Ředitel Biologického centra AV ČR František Sehnal k objevu medůzy, která se rozmnoží a pak se vrací do sexuálně nezralého stadia polypu a začne opět dospívat, poznamenal, že vědci z Centra dokáží housence pomocí hormonů prodloužit život třikrát.

Brněnský deník, 31.1.2009, Jet lag zmírní melatonin

Ve zprávě o syndromu jet lag, který se u člověka projevuje při překonávání několika časových pásem zvýšenou únavou, nechutenstvím a malátností, je citována Helena Illnerová, členka Vědecké rady AV ČR. Podle ní pomůže i to, když si hned v letadle člověk nastaví hodinky na dobu nového času a podle toho se začne chovat.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Kolínský deník; Střední Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

 
 

Téma: Výzkum – biologie (klíšťata)

Média:

Lidové noviny, 27.1.2009, Klíšťatům přestane díky českým vědcům chutnat

Tým odborníků z Přírodovědecké fakulty JU a Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích s Joy Winzerlingovou z University of Arizona objevili molekulu nové bílkoviny, která zásadně ovlivňuje zažívání klíšťat. Nový poznatek lze využít k vývoji vakcíny proti těmto parazitům.

Lidové noviny, 27.1.2009, Češi našli nový bič na klíšťata

Čeští vědci z Přírodovědecké fakulty JU a Biologického centra AV ČR s Američankou Joy Winzerlingovou našli způsob, jak zařídit, aby značná část klíšťat nedokázala nasátou krev strávit a uhynula hlady. Objev se může stát základem nové generace vakcín. Studii zveřejnil americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

ČRo 1-Radiožurnál, 27.1.2009, 07:00 Ozvěny dne, Nový výzkum v obraně proti klíšťatům

Člen týmu JU a Biologického centra AV ČR Ondřej Hajdušek vysvětlil podstatu objevu, který má šanci pomoci lidstvu bránit se proti klíšťatům. Doufá, že výzkum povede k tvorbě nových vakcín proti klíšťatům nebo proti klíšťaty přenášených patogenům.

ČRo 1-Radiožurnál, 27.1.2009, 08:50 Ranní interview, Jihočeští vědci přišli na průlomový objev ohledně klíšťat

Člen týmu JU a Biologického centra AV ČR Ondřej Hajdušek v rozhovoru uvedl, že objev, který by eventuálně mohl vést až k výrobě vakcíny proti klíštěti, je spíš zaměřený na dobytek, a popsal, jak funguje.

ČRo 1-Radiožurnál, 27.1.2009, 12:00 Ozvěny dne, Jihočeští vědci zřejmě objevili, jak bojovat proti klíšťatům

Členové týmu JU a Biologického centra AV ČR Ondřej Hajdušek a Petr Kopáček popsali princip objevu, který zásadně ovlivňuje zažívání klíštěte a vede k jeho usmrcení.

ČT 1, 27.1.2009, 19:00 Události, Čeští vědci odhalili nový druh proteinu u klíštěte

Ondřej Hajdušek z JU a Biologického centra AV ČR vysvětlil, jak se klíště obecné vyrovnává s přemírou toxického železa pocházejícího z nasáté hostitelské krve. Právě to ukazuje cestu k výrobě vakcíny proti tomuto parazitu.

Prima TV, 27.1.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Čeští vědci objevili látku, která zabrání klíšťatům v sání krve

Člen týmu JU a Biologického centra AV ČR Ondřej Hajdušek stručně doplnil informace, které vysvětlily podstatu objevu, jenž má šanci pomoci lidstvu bránit se proti klíšťatům.

TV Nova, 27.1.2009, 17:00 Odpolední Televizní noviny, Jihočeští vědci možná zatočí s klíšťaty

Ondřej Hajdůšek z JU a Biologického centra AV ČR popsal podstatu objevu proteinu feritinu 2, který by mohl být vhodným cílem pro vakcinace proti klíšťatům, zejména u dobytka.

Aha!, 28.1.2009, Vyhubí Češi klíšťata?

Badatelé z Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR objevili molekulu nové bílkoviny, která zásadně ovlivňuje zažívání parazita, a lze ji proto využít k jeho usmrcení.

Benešovský deník, 28.1.2009, Objev českých vědců pomůže i v Posázaví lidem a zvířatům

Americký vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences zveřejnil závěry studie vědců z Přírodovědecké fakulty JU a Biologického centra AV ČR, kteří objasnili, jak se klíště obecné vyrovnává s přemírou toxického železa pocházejícího z nasáté hostitelské krve. Právě to ukazuje cestu k výrobě vakcíny proti klíšťatům.

(Střední Čechy)

Rakovnický deník, 28.1.2009, Objev českých vědců pomůže lidem a zvířatům

(stručná, obsahově shodná zpráva)
(Střední Čechy)

Blesk, 28.1.2009, Zachrání nás čeští vědci od klíšťat?

Stručná zpráva informuje, že vědci z JU a Biologického centra AV ČR objevili molekulu, jež ovlivňuje zažívání klíšťat, protein s názvem Feritin 2, na který je zaměřena vakcinace proti klíšťatům. Když se protein vakcinací zablokuje, nejsou klíšťata schopna sát krev.

Mladá fronta DNES, 28.1.2009, Klíště má smůlu, objev vědců ho umoří hlady

Ondřej Hajdůšek z JU a Biologického centra AV ČR popsal podstatu objevu molekuly bílkoviny feritinu 2, která při zablokování znemožňuje klíšťatům sání. Až netušený přínos může mít výzkum pro veterinární medicínu, je však i nadějným základem pro lidskou vakcínu, jež by mohla v budoucnu vzniknout.

Právo, 28.1.2009, Čeští vědci by mohli svět zbavit nákazy od klíšťat

Vědci z JU a Parazitologického centra AV ČR objevili molekulu, jež ovlivňuje zažívání klíšťat, protein s názvem Feritin 2, na který je zaměřena vakcinace proti těmto parazitům a jenž bude mít praktický dopad v prvé řadě hlavně v živočišném zemědělství v oblastech Jižní Ameriky nebo Afriky.

Šíp, 28.1.2009, Tady a teď

Jedna ze stručných zpráv informuje, že vědci JU a Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích zveřejnili objev, který má pomoci v boji proti klíšťatům. Objevili molekulu nové bílkoviny, již lze využít k usmrcení parazita.

Českobudějovický deník, 30.1.2009, Jihočeští vědci si připsali další úspěch, našli slabinu klíšťat

Dosud neznámou bílkovinu v těle klíšťat objevil tým vědců pod vedením Ondřeje Hajduška z Přírodovědecké fakulty JU a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Právě tato bílkovina by v budoucnu mohla hrát klíčovou roli při vývoji nové vakcíny proti klíšťatům.

(Jižní Čechy)

Strakonický deník, 31.1.2009, Vědci z jihu Čech přišli na slabinu klíšťat

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
 
 

Téma: Výzkum – biologie (rys ostrovid)

Média:

Mladá fronta DNES, Severní Čechy, 7.1.2009, Do národního parku zavítal rys

Pracovníci Ústavu pro biologii obratlovců AV ČR potvrdili, že dvě stopy, které letos našli v Národním parku České Švýcarsko jeho zaměstnanci, tu po sobě zanechal rys ostrovid.

Blesk, Čechy, 8.1.2009, Objeven rys ostrovid

V Národním parku České Švýcarsko se s největší pravděpodobností vyskytuje rys ostrovid. Definitivně to potvrdil Ústav biologie obratlovců AV ČR, který zkoumal vyfotografované stopy šelmy.

Právo, Ústecký kraj, Liberecký kraj, 13.1.2009, Českým Švýcarskem loni prošel rys, potvrdili vědci

Ústav biologie obratlovců AV ČR potvrdil autentičnost stop rysa ostrovida, které v loňském roce nalezli v lesích Českého Švýcarska zaměstnanci správy národního parku.

Děčínský deník, 21.1.2009, Do Českého Švýcarska zavítal rys

Zaměstnanci Správy Národního parku České Švýcarsko nalezli několik stop, které tam zanechal asi mladý rys. Stopy byly vyfotografovány a odeslány k bližší analýze do Ústavu pro biologii obratlovců AV ČR, který jejich autentičnost potvrdil.

(Severní Čechy)
 
 

Téma: Výzkum – biotechnologie

Média:

Zpravodajství ČTK, 21.1.2009, Česko má první biotechnologický klastr

Cílem prvního biotechnologického klastru v ČR je zrychlit a usnadnit vývoj oboru a posílit komerční aktivity biotechnologických organizací v republice. Sídlí v Biotechnologickém ústavu AV ČR v Praze, podporu mu přislíbil i středočeský hejtman David Rath.

Euro, 26.1.2009, Svorně do světa

V ČR vznikl první biotechnologický klastr. Asociace CzechBio spojuje dvě desítky soukromých firem a připravuje vstup několika veřejných výzkumných institucí – např. Biotechnologického ústavu AV ČR. Cílem sdružení je usnadnit vývoj či posílit komerční aktivity.

 
 

Téma: Výzkum – etika

Média:

Zpravodajství ČTK, 27.1.2009, Vědci z EU, USA i Koreje v Praze diskutují o etice vědecké práce

Profesor Josef Syka z AV ČR oznámil, že evropští, američtí a korejští vědci diskutují v Praze na konferenci Etika vědecké práce: evropská perspektiva o etice vědecké práce a o nejrůznějších podvodech při výzkumech či falšování výsledků výzkumu. Vystoupí na ní např. bývalá předsedkyně Akademie Helena Illnerová.

Lidové noviny, 31.1.2009, Desatero už nestačí

Josef Matyáš v komentáři k mezinárodní konferenci Etika vědecké práce, jež se konala v Praze, cituje prof. Josefa Syku z AV ČR, který zdůraznil, že etika je aspekt vědecké práce, jenž Akademie nepodceňuje. Už delší dobu má vypracovaný etický kodex stejně jako jiné srovnatelné světové vědecké instituce.

Lidové noviny, 31.1.2009, Kladivo na plagiátory

Petr Zídek v analýze plagiátorství konstatuje, že ačkoli univerzity nyní věnují problému plagiátorství větší pozornost, pravděpodobnost odhalení a postihu je stále malá. Popisuje elektronický systém používaný na Masarykově univerzitě v Brně, který vyhledávání plagiátů v závěrečných pracích usnadňuje. Podle Zdeňka Konopáska z Centra pro teoretická studia při Univerzitě Karlově a AV ČR však ohlídá pouze to, když někdo něco doslova opíše z jiné práce studenta české vysoké školy.

Lidové noviny, 31.1.2009, Nepoctivce usvědčují komise

Ve zprávě, jež popisuje, jak se s podvody ve vědě vyrovnávají některé země, se uvádí, že poctivost AV ČR hlídá stálá komise, ve které zasedají i experti z univerzit.

 
 

Téma: Výzkum – finance

Média:

Zpravodajství ČTK, 13.1.2009, Český vědec dostal zvláštní grant EMBO na založení laboratoře

Martin Anger z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR je jedním ze sedmi vynikajících evropských vědců, jimž Evropská organizace pro molekulární biologii udělila za rok 2008 grant na založení vlastní laboratoře. V ČR činí tento grant 50 000 eur (1,335 milionů Kč) ročně po dobu tří let.

Lidové noviny, 15.1.2009, Výjimečný evropský grant pro Čecha

Čech Martin Anger z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR je jedním ze sedmi vynikajících evropských vědců, jimž Evropská organizace pro molekulární biologii (EMBO) udělila za rok 2008 grant na založení vlastní laboratoře. V ČR činí 50 000 eur (zhruba 1,335 milionu Kč) ročně po dobu tří let.

Mladá fronta DNES, 17.1.2009, Austrálie

Jedna ze zpráv zveřejněných v rubrice Krátce z vědy informuje, že Martin Anger z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR je jedním ze sedmi vědců, jimž Evropská organizace pro molekulární biologii (EMBO) přispěje na založení laboratoře. Grant činí 50 000 eur ročně po dobu tří let.

Zdravotnické noviny, 26.1.2009, Najdete na webu

Na webové adrese www.embo.org je uvedena informace, že český vědec dostal zvláštní grant EMBO. Je jím Martin Anger z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, kterému Evropská organizace pro molekulární biologii udělila za rok 2008 grant na založení vlastní laboratoře. V ČR činí 50 000 eur ročně po dobu tří let.

Technický týdeník, 27.1.2009, Český vědec obdržel Instalační grant Evropské organizace pro molekulární biologii za rok 2008

Martin Anger z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR se stal jedním ze sedmi vědců, jimž byl udělen Instalační grant Evropské organizace pro molekulární biologii EMBO za rok 2008 k založení vlastní laboratoře. V ČR činí 50 000 eur ročně po dobu tří let.

 
 
Téma: Výzkum – fyzika
Média:

Elektro, 2.12.2008, Krátké zprávy

Jedna ze zpráv informuje, že v minulém roce byl v Brně pod vedením RNDr. Aleše Kroupy z Ústavu fyziky materiálů AV ČR zahájen důležitý projekt, jehož cílem je vyhledat a navrhnout perspektivní ekologické slitiny pro pájení za vyšších teplot. Projektu se účastní významné univerzity a vědecké ústavy z více než 20 zemí.

Mladá fronta DNES, Karlovarský kraj, 7.1.2009, Vrty napoví, proč se třese zem

Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu AV ČR informoval o snaze seismologů prozkoumat příčiny zemětřesení na Chebsku a okolí. Pomoci by mohly hlubinné vrty s citlivými přístroji, na něž se vědci pokusí získat z evropských fondů. Během jara chtějí připravit návrh projektu zaměřený na výzkum příčin západočeských zemětřesných rojů.

Ekonom, 8.1.2009, Polovodiče boří mýty

Výrobky ryze českého podniku ze skupiny ČKD Group, společnosti Polovodiče, se používají téměř po celém světě. Unikátním výrobkem, který vznikl ve spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR, je monokrystalický vodou chlazený monochromátor, který se využívá ve zdrojích synchrotronového záření urychlovačů elementárních částic.

Ekonom, 8.1.2009, Soumrak padělatelů

Jeden z nejbezpečnějších bezpečnostních prvků bankovek vyrábí společnost Optaglio. Trojrozměrný hologram umožňuje rozeznat padělek na první pohled. Na vývoji přístroje i celé technologii pracovala firma s vědci z Ústavu přístrojové techniky AV ČR.

Média:

Materiály pro stavbu, 17.1.2009, Vyhodnocení požární zkoušky na experimentálním objektu v Mokrsku

Článek popisuje první výsledky požární zkoušky, která ověřovala předpovědi chování konstrukce administrativní budovy jako celku a uskutečnila se pod vedením pracovníků katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT v září 2008 v Mokrsku. Na zkoušce se podílel i Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR.

Automa, 19.1.2009, Konference NIDays 2008

Ve zprávě o listopadové konferenci NIDays společnosti National Instruments v Praze se uvádí, že Fyziologický ústav AV ČR využívá systémy sběru dat firmy NI ke sběru elektrofyziologických údajů a že jedním z představených projektů bylo řízení a sběr dat ze skvidového magnetometru ve Fyzikálním ústavu AV ČR.

 
 
Téma: Výzkum – fyzika (CERN)
Média:

Zpravodajství ČTK, 24.1.2009, Oprava urychlovače LHC má stát v přepočtu 558–726 milionů korun

Podle ředitele Evropské organizace jaderného výzkumu (CERN) Rolfa-Dietera Heuera bude oprava LHC stát mezi 20 a 26 miliony eur. Za poruchu může pravděpodobně vada jednoho z 10 000 spojů, jež mají zajistit propojení mezi supravodivými magnety LHC. Tento spoj se přehřál, vytvořila se trhlina a v tunelu se uvolnilo helium, používané k chlazení.

Lidové noviny, 27.1.2009, Oprava urychlovače se prodraží

Ředitel Evropské organizace jaderného výzkumu (CERN) Rolf-Dieter Heuer uvedl, že oprava největšího urychlovače částic na světě bude stát mezi 20 a 26 miliony eur (558 až 726 milionů korun). Dosavadní odhad činil v přepočtu zhruba 420 milionů korun.

 
 

Téma: Výzkum – genetika

Média:

Zdravotnické noviny, 19.1.2009, Objev směřující k poznání příčin lidské neplodnosti

Prof. MUDr. Jiří Forejt v rozhovoru vysvětlil podstatu objevu genu odpovědného za neplodnost myší, který může mít vliv i na poznání příčin lidské neplodnosti.

Zemědělec, 19.1.2009, Hradištko otevřelo archu Noemovu

Ve zprávě o zahájení činnosti centrální banky pro uchovávání genofondu živočišných druhů ve středočeském Hradištku se uvádí, že k uložení genetického materiálu se využívala i banka DNA a tkání AV ČR v Liběchově.

Týdeník Rozhlas, 27.1.2009, Rok objevitele „pohonu“evoluce

V článku o významu díla O původu druhů od Charlese Darwina se uvádí, že tým Zbyňka Kozmika z Ústavu molekulární genetiky AV ČR odhalil funkci genů určujících vývoj a formování jednoduchých oček tropické čtyřhranky trojité. Závěry českých genetiků zapadají do kontextu 150 let starých Darwinových argumentů.

Reflex, 29.1.2009, Konec spermií v Česku?

V reportáži o klesající kvalitě a množství spermií je popsána metoda, s jejíž pomocí lze kvalitní spermie poznat a kterou pod vedením Jany Pěknicové z Ústavu molekulární genetiky AV ČR vyvinul tým českých vědců. Díky ní dokáží lékaři zjistit, zda má smysl dělat u muže operaci, při níž se odebere část tkáně, ze které se spermie „vypěstují“.

 
 

Téma: Výzkum – geologie

Média:

Lidové noviny, 7.1.2009, Přišla si pro mamuty kometa?

Roman Skála z Geologického ústavu AV ČR v Praze komentuje snahu odborníků dokázat, že před 13 000 lety mimozemské těleso zahubilo velká zvířata v Severní Americe a vyvolalo i ústup lidské kultury. Podle něj šlo pravděpodobně o nějaké nepříliš kompaktní těleso nebo tělesa, která vybuchla v nižších vrstvách atmosféry.

 
 

Téma: Výzkum – historie

Žatecký a lounský deník, 14.1.2009, Na diskuzi pojede historik Michal Pehr

Michal Pehr z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR se za město Postoloprty v únoru zúčastní diskuze k výstavě Oběti komunistické moci v severočeském pohraničí v letech 1945 a 1946. Měl by se stát i členem komise, která bude pracovat na vhodném textu pro pamětní desku v Postoloprtech.

(Severní Čechy)

Týdeník Rozhlas, 20.1.2009, Čeští vědci v exilu aneb O co jsme přišli

Čeští vědci v exilu 1948–1989 je název grantového projektu, na jehož řešení se podílí Ústav pro soudobé dějiny, Masarykův ústav a Archiv AV ČR za přispění Fyzikálního a Mikrobiologického ústavu. O tom, v jaké fázi se projekt nachází, hovořila spoluřešitelka Milena Josefovičová z Masarykova ústavu.

 

Téma: Výzkum – IT

Média:

Svět, 2.1.2009, Pod dohledem umělé inteligence

Prof. Milan Mareš z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR na otázku, zda počítače do 50 let nahradí člověka, odpověděl, že umělá inteligence nenahradí přirozenou. Jsou obě svou podstatou natolik různé, že se jistě budou doplňovat, budou si i pomáhat, nemohou ale suplovat jedna druhou.

Extra PC, 8.1.2009, Neuvěřitelná budoucnost

Ve zprávě jsou uvedeny vybrané webové stránky, na nichž lze získat informace o vědě, mj. www.veda.cz, portálu, který spolupracuje s AV ČR.

Lidové noviny, 10.1.2009, Počítače budou více propojené s lidmi

Profesor Milan Mareš z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR v rozhlasovém pořadu Meteor odpověděl na otázku, co budou počítače umět za 50 let. Očekává prý rozvoj spíše toho, co budou počítače umět.

Strategie, 19.1.2009, Jan Řehák: Cílem je vytvořit jednotnou informační měnu

Jan Řehák, bývalý pracovník AV ČR, jednatel a ředitel společnosti SPSS CR, pobočky SPSS Inc., nabízející statistický software SPSS a jeho komponenty, odpovídá na otázky, co všechno je možno považovat za automatizované zpracování databází, co je to data mining.

Professional Computing, 20.1.2009, Akademická síť posílena o výkonný router

Sdružení CESNET, které provozuje celostátní počítačovou síť pro vědu, výzkum a vzdělávání CESNET2, posílilo svoji páteřní síť a implementovalo vysoce výkonný router Cisco CRS-1 Carrier Routing System.

Professional Computing, 20.1.2009, Zrnka zlata v hlušině databází

Jan Řehák, bývalý pracovník Akademie věd, který v roce 1998 spoluzakládal českou pobočku chicagské společnosti SPSS a je jejím ředitelem a jednatelem, v rozhovoru čtenáře seznámil s možnostmi softwaru, analytických a statistických služeb, který společnost nabízí.

 
 

Téma: Výzkum – medicína

Média:

Zdravotnické noviny, 12.1.2009, Co nového přinesl rok 2008 českým lékařům a pacientům

Jedna ze zpráv připomíná, že v říjnu byl zahájen provoz Inovačního biomedicínského centra Ústavu experimentální medicíny AV ČR, které má sloužit jako podnikatelský inkubátor a realizovat užší propojení výzkumných aktivit se soukromou sférou.

 
 

Téma: Výzkum – nanotechnologie

Média:

Sdělovací technika, 12.1.2009, Dvojnásobné výročí HP/Agilent aneb od osciloskopu k nanotechnologiím

Benoit Neel, viceprezident a generální ředitel skupiny elektronických měřicích přístrojů společnosti Agilent pro oblast EMEA, v rozhovoru mj. uvedl, že potenciálními zákazníky pro nové zařízení, Atomic Force Microscope (AFM), což je kombinace mikrovlnného obvodového analyzátoru s mikroskopem AFM, která umožňuje vizualizovat elektromagnetické vlastnosti materiálů v měřítku nanometrů, jsou především výzkumné ústavy, např. AV ČR.

Týdeník Rozhlas, 27.1.2009, zVĚDAvosti

Jitka Kubátová z Technologického centra AV ČR odpovídá na otázku, co jsou nanotechnologie a k čemu se využívají.

 
 

Téma: Výzkum – nanotechnologie (spolupráce)

Média:

Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 6.1.2009, Pro nanovlákna postavili nové laboratoře

Špičkové laboratoře pro další výzkum a vývoj technologie Nanospider, která slouží k výrobě textílií z nanovláken, včera otevřela společnost Elmarco v Liberci. Na vědecké činnosti se zde bude podílet i AV ČR.

Právo, Severní Čechy, 6.1.2009, Elmarco má vývojové centrum nanovláken

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 9.1.2009, Vědci z celého světa zkoumají nanovlákna

Vědci z celého světa, ale i z AV ČR budou využívat nové laboratoře pro zkoumání nanovláken, které v Liberci otevřela společnost Elmarco.

Zpravodajství ČTK, 20.1.2009, Liberecká univerzita nabízí studium nanotechnologií

Nový perspektivní obor věnovaný nanotechnologiím a nanomateriálům, v ČR a střední Evropě ojedinělý, připravila Technická univerzita v Liberci. K výuce přispěje také Fyzikální ústav AV ČR, na jehož pracovištích studenti absolvují i část praktické výuky a budou mít možnost se zapojit i do výzkumu ústavu v rámci diplomových a dizertačních prací.

ČRo-Sever, 20.1.2009, 15:40 Informace ze severu Čech, Studijní obor „nanomateriály“ na Technické univerzitě v Liberci

Technická univerzita v Liberci začala přijímat přihlášky na unikátní studijní obor nanomateriály. Budou jej učit odborníci mj. i z Fyzikálního ústavu AV ČR. Ti podle Eduarda Hulicia, pracovníka ústavu, připravili pro studenty řadu zajímavých přednášek.

Liberecký deník, 21.1.2009, Úspěchy nanotechnologie využije univerzita ve výuce

Technická univerzita v Liberci začala přijímat přihlášky na unikátní studijní obor nanomateriály, který budou učit odborníci mj. z Fyzikálního ústavu AV ČR.

(Severní Čechy)

Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 21.1.2009, Studenti najdou uplatnění v nejmodernějších firmách

(obsahově shodná zpráva)

Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 21.1.2009, Univerzita bude učit o nanovláknech

(obsahově shodná zpráva)

Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 21.1.2009, Nový obor: nanotechnologie

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Právo, severní Čechy, 21.1.2009, TUL má studijní program nanotechnologie a nanomateriály

Liberecká univerzita je první na světě, která otevírá samostatný studijní program nanotechnologie a nanomateriály. Jak podotkl Eduard Hulicius z Fyzikálního ústavu AV ČR, nanotechnologie jsou tak široký obor, že se nedá učit celý.

ČT 1, 21.1.2009, 18:00 Události v regionech – Praha, Technická univerzita v Liberci zavádí obor nanomateriály

Liberecká technická univerzita otevírá studium o nanomateriálech. Nový studijní program budou vyučovat odborníci mj. z Fyzikálního ústavu AV ČR, díky nimž se studenti zapojí i do výzkumu. Jak poznamenal Eduard Hulicius z ústavu, učit je budou špičkové kapacity, lidé, kteří mají zkušenost, velké mezinárodní renomé.

ČT 1, 21.1.2009, 19:00 Události, Technická univerzita v Liberci zavádí obor nanomateriály

(obsahově shodná zpráva)

Liberecký deník, 23.1.2009, Výzkum nanotechnologií v Liberci pokračuje

Jak uvedl prorektor Technické univerzity Liberec Oldřich Jirsák, ve spolupráci se společností Elmarco byly nalezeny celé řady aplikací nanotechnologií. Výzkum stále pokračuje, společně s Fyzikálním ústavem AV ČR nyní univerzita pracuje např. na vývoji v oblasti tkáňového inženýrství.

(Turnovský a semilský deník; Českolipský deník; Severní Čechy)

 
 

Téma: Výzkum – projekty

Média:

Hospodářské noviny, 6.1.2009, Vědci shánějí miliardy na »superstroj«

Článek popisuje význam projektu Středoevropské synchrotronové laboratoře, na němž se podílí Biofyzikální ústav AV ČR, a podstatu problému ohledně jeho financování. Ačkoli MŠMT projekt nedoporučilo, Akademie chce podle předsedy Václava Pačesa Evropskou komisi přesvědčit, že přístroj má pro střední Evropu velký význam a jeho využití je mezinárodní. Výstavbu prý podporují také vědci z Maďarska, Polska, Slovenska a Rakouska, může ho využívat kdokoliv z Evropy, i průmyslové firmy, které si čas na přístroji budou muset zaplatit.

Hospodářské noviny, 6.1.2009, Spor o magický kruh

Jan Novák v komentáři zdůrazňuje význam tzv. synchrotronů, které jsou podle něj užitečné natolik, že si je pořizují i velké průmyslové společnosti. Ve střední Evropě ale dosud žádný nestojí. Kritizuje, že v ČR i takhle výhodná věc může mít své odpůrce. Projekt sice podporuje AV ČR, ale skoro všichni ostatní aktéři jsou proti. Například rektoři brněnských vysokých škol chtějí dát přednost institutu CEITEC.

 
 

Téma: Výzkum – sociologie

Média:

Děti a my, 21.1.2009, Noví otcové, staré manýry

V článku o nových rolích dnešních mužů v rodině, z jehož obsahu vyplývá, že se věnují dětem, ale o domácnost se nestarají, je citována Hana Maříková ze Sociologického ústavu AV ČR. Podle ní se ve světě začala zaměřovat pozornost na otce až v průběhu 70. let minulého století.

Mladá fronta DNES, 31.1.2009, Ohrožený druh: muž jako chlebodárce a bojovník

Lenka Formánková z oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR popisuje, jak se v důsledku globálních změn posunul pohled na úlohu ženy a muže v rozvojovém světě a jejich pozice ve společnosti v důsledku globalizace.

 
 

Téma: Výzkum – spolupráce

Média:

Ekonom, 15.1.2009, Proteiny odhalí chování biomolekul

Nová metoda studia chování biomolekul v reálném čase je výsledkem spolupráce vědců z Masarykovy univerzity v Brně a Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Studium má obrovský význam pro vývoj nových biologicky účinných látek, jako jsou chemoterapeutika, antibiotika nebo pesticidy či pro biotechnologii.

Automa, 19.1.2009, Centrum excelence Antonína Svobody

Na ČVUT v Praze se připravuje projekt, který by měl sdružit a propojit výzkumné kapacity v oblasti informatiky a kybernetiky. Centrum excelence Antonína Svobody by mělo integrovat výzkum fakult ČVUT, ústavů AV ČR, VŠCHT v Praze, ZČU v Plzni, VUT v Brně, VŠB-TU v Ostravě a TU v Liberci. Cílem je vybudovat národní výzkumné laboratoře společné s předními americkými univerzitami (např. Carnegie Mellon University, MIT) a s evropskými univerzitami (např.TU Vídeň, ETH Zürich). Projekt počítá s výstavbou nové budovy v Praze-Dejvicích, která by měla být v ideálním případě hotova v roce 2012.

Automa, 19.1.2009, Nadace ČVUT Media Lab dává věci do pohybu

Nadace Czech Technical University Media Laboratory neboli ČVUT Media Lab na workshopu koncem listopadu 2008 v Kongresovém centru Fakulty strojní ČVUT v Praze představila projekty, které podporuje, tj. iniciované a vedené pracovníky českých vysokých škol a AV ČR. Vybrané studentské týmy naleznou odpovědi na otázky typu: Co funguje a co ne? Jaké je optimální řešení? Do které technologie se vyplatí investovat?.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 21.1.2009, Vědec bifluje jména českých fotbalistů

Když se chystá ornitolog Jan Riegert z Českých Budějovic na expedici do Kamerunu, učí se též jména českých fotbalistů, protože je tamní domorodci znají. V Kamerunu spolu bádají biologové z Jihočeské univerzity, UK a Botanického ústavu AV ČR v Třeboni. Spolupracují i s univerzitou v hlavním městě Yaoundé, kde budou příští rok pomáhat s výukou.

Ekonom, 22.1.2009, Spolchemie ovládla Synpo

Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) je od nového roku jediným vlastníkem pardubické společnosti Synpo, která se zabývá výzkumem a vývojem v oblasti polymerní chemie, vyvíjí polymery pro přední světové firmy a spolupracuje mj. s Ústavem makromolekulární chemie AV ČR.

Právo, Morava a Slezsko, 23.1.2009, Čeští vědci popsali, co dělají molekuly živých organismů

Tým odborníků z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR v Praze, který se pod vedením doc. Martina Hofa věnuje vývoji nových fluorescenčních technik a jejich využití v biologickém výzkumu, se podílel na vývoji metody, jež otevírá nové možnosti studia fungování biologických systémů na jejich nejnižší molekulární úrovni.

(Olomoucký kraj, Severní Morava)

Brno Business, 24.11.2008, Kraj má novou Regionální inovační strategii

Začátkem října 2008 byla v Brně představena nová Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje na období 2009 až 2013, na jejíž přípravě se podílelo i Sdružení jihomoravských pracovišť AV ČR.

Brno Business, 24.11.2008, Vědci z Brna budou spolupracovat při výzkumu polárních oblastí

Dohodu o spolupráci při výzkumu polárních oblastí Země podepsali mj. představitelé Botanického a Geologického ústavu a Biologického centra AV ČR. Národní centrum výzkumu polárních oblastí bude koordinovat činnost českých vědeckých pracovišť, jež se zabývají výzkumem polárních oblastí, zajišťovat provoz antarktické stanice Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse a arktické stanice souostroví Špicberky.

Technický týdeník, 27.1.2009, Výzkum sanačních technologií v Liberci

Ústav informatiky Akademie věd ČR se podílí v rámci projektu Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy na spolupráci při vývoji nových technologií pro zlepšení stavu životního prostředí, studiu vlivu skládek průmyslových odpadů na kontaminaci podzemních vod i bezpečného ukládání vyhořelého radioaktivního paliva.

 
 

Téma: Výzkum – životní prostředí

Média:

Svět tisku, 19.1.2009, FSC v polygrafickém průmyslu

Principy mezinárodní organizace Forest Stewardship Council, jejímž posláním je prosazovat po celém světě odpovědné hospodaření v lesích, začínají pronikat i do českých tiskáren. První knihou, která v ČR vyšla na FSC papíru, se stal Historický atlas hub z nakladatelství Academia. Knihu vytiskla Těšínská tiskárna.

Zemědělec, 26.1.2009, Produkce zvířat a vnější prostředí

Vliv bioklimatologických faktorů na produkční ukazatele a zdravotní stav hospodářských zvířat byl předmětem 23. ročníku konference Aktuální otázky bioklimatologie zvířat, na jejíž organizaci se podílela Česká bioklimatologická společnost při AV ČR.

 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí (hluk)
Média:

Brněnský deník, 22.1.2009, Skoro polovinu lidí v Česku ohrožuje zvýšený hluk, mohou přijít o sluch

Na stránkách ministerstva zdravotnictví lze najít nejnovější strategické hlukové mapy, které požaduje EU. O výsledcích jejich první etapy včera diskutovali odborníci v AV ČR. Prof.Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR varuje, že hluk se negativně projevuje na kardiovaskulárním systému, snižuje pracovní výkonnost, zhoršuje náladu, kvalitu spánku, v trvale hlučných prostředích je mnohem vyšší výskyt srdečních poruch i infarktů.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

Zpravodajství ČTK, 22.1.2009, Nadměrný hluk trvale poškozuje sluch, nadějí je genová terapie

Prof. Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR na semináři o hluku uvedl, že hlukem je obtěžována skoro polovina lidí z deseti největších měst ČR. Ztratit sluch je podle něj možné při opakované expozici hlukům kolem 100 decibelů, které se vyskytují na diskotékách. Při léčbě ztrát sluchu v důsledku nadměrné hlukové zátěže v budoucnosti prý určitě pomůže genová terapie.

Lidové noviny, 23.1.2009, Nadějí pro neslyšící je genová terapie

(obsahově shodná zpráva)

Jablonecký deník, 24.1.2009, Zaplatí obyvatelům nová okna

Celkem 21,6 milionu korun vloží Ředitelství silnic a dálnic správa Liberec do opatření proti hluku v bezprostředním okolí hlavního tahu na Polsko v Desné. Jak uvedl Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, hluk se negativně projevuje nejen na sluchu, ale i na kardiovaskulárním systému, snižuje pracovní výkonnost, zhoršuje náladu a kvalitu spánku.

(Severní Čechy)

Liberecký deník, 24.1.2009, Zaplatí obyvatelům nová okna

(obsahově shodná zpráva)
(Severní Čechy)
 
 

Téma: Výzkum – životní prostředí (klima)

Média:

Ekolist, 22.1.2009, Zaveďme uhlíkovou daň!

Jiří Svoboda, jenž se v Ústavu fyziky materiálů AV ČR zabývá modelováním termodynamických procesů, v rozhovoru zdůvodňuje, proč je zastáncem uhlíkové daně, která by vedla ke snižování objemu skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry. Emisní povolenky prý postihují jenom velké producenty a pravidla, kterými se má rozdělování povolenek řídit, neexistují.

 
 

Téma: Výzkum – životní prostředí (ovzduší)

Média:

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 24.1.2009,, „Ovzduší nejvíc škodí velké zdroje“

Ministr životního prostředí Martin Bursík se v Ostravě setkal s členy vedení Moravskoslezského kraje. V následném rozhovoru mj. prohlásil, že ostravský Magistrát měl umožnit Radimu Šrámovi z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který zkoumá vliv kvality ovzduší na populaci, uskutečnit studii ve spolupráci se strážníky.

 
 
Média:

Mladá fronta DNES, Berounsko, 2.1.2009, „Vylepšíme hlavní dalekohled“

S velkými plány vstupuje do nového roku Hvězdárna Žebrák. Podle jednatele Vladislava Slezáka budou pokračovat přednášky v berounském muzeu, počátkem února např. Pavel Suchan z Astronomického ústavu (AV ČR) pohovoří o světelném znečištění.

Respekt, 19.1.2009, Přísnost je na nic

Jana Straková ze Sociologického ústavu AV ČR se v rozhovoru zamýšlela nad důvody, proč žáci základních škol v ČR oproti předchozím letům výrazně propadli ve znalostech matematiky a přírodních věd a ve schopnosti pracovat s informacemi a nad možnostmi, jak zastavit pád českých žáků do podprůměru.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 20.1.2009, Mezi fyzikou a meteorologií hraje na klavír

Lucie Těsnohlídková z českobudějovického Česko-anglického gymnázia, která po maturitě hodlá studovat na Matematicko-fyzikální fakultě UK fyziku, napsala práci Využití elektrochemické analýzy pro sledování modifikace nukleových kyselin platinovými cytostatiky. Výzkum dělala v Brně na Biofyzikálním ústavu AV ČR.

A2, 21.1.2009, Prodáme akademické svobody?

Podle člena akademického senátu FHS UK Jana Horského je v diskusi k návrhu reformy vysokého školství někdy opomíjeno to nejdůležitější – ohrožení akademických svobod. Navrhovaný rozsah pravomocí správních rad je nutné úplně odmítnout. Mohl by vyústit v to, že by po parlamentních volbách mohli být všichni rektoři pozměněni. Vysoké školy také doposud (vedle ústavů AV ČR) představují potřebnou opozici kritického analytického přístupu. Nepřijatelné však nejsou jen některé návrhy obsažené v Bílé knize, ale i používaná argumentace. Nedoložená tvrzení jsou demonstrována jako fakta a jsou z nich vyvozena „nutná“ reformní opatření.

Právo, 28.1.2009, Školné nebude mít motivační efekt pro studenty

Rektor UK Václav Hampl v rozhovoru mj. zdůraznil obavy, aby celkový koncepční posun vysokých škol, který Bílá kniha navrhuje ve směru změn v řízení univerzit, nomezil autonomii a samosprávu vysokých škol. Připomněl, že v Radě pro terciární vzdělávání, která je novinkou poslední verze Bílé knihy, nemají AV ČR ani UK, dvě největší instituce v zemi téměř rovnocenné ve smyslu kvantitativního vědeckého výstupu, jediného zástupce.

 
 

Téma: Vzdělání – stavba (JU)

Média:

Českobudějovický deník, 28.1.2009, Ve Čtyřech Dvorech vrcholí stavba univerzitních budov

V areálu Jihočeské univerzity podél Branišovské ulice v Českých Budějovicích finišuje stavba dvou nových moderních budov. Do nových prostor v univerzitním kampusu se přestěhuje také rektorát, který nyní využívá pronajaté prostory AV ČR.

(Jižní Čechy)

Táborský deník, 29.1.2009, Vrcholí stavba univerzitních budov

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)

Jindřichohradecký deník, 30.1.2009, Vrcholí stavba univerzitních budov

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)

Českokrumlovský deník, 31.1.2009, Stavba univerzitních budov nyní vrcholí

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
 
 

Téma: Vzdělání – žebříček VŠ

Média:

Lidové noviny, 26.1.2009, Žebříček podle publikační činnosti

Ve zprávě o metodice týkající se celosvětové databáze publikací – ISI Web of Knowledge – se píše, že z databáze byly vyřazeny publikace autorů z AV ČR a jiných nefakultních institucí.

Lidové noviny, 27.1.2009, Medicína a přírodní vědy

Jde o přetisk žebříčku lékařských, farmaceutických, zdravotních, přírodovědeckých, chemicko-technologických, matematicko-fyzikálních a zemědělských fakult a škol, v němž je uvedena informace, že z něj byly vyřazeny publikace autorů z AV ČR a jiných nefakultních institucí.

Lidové noviny, 28.1.2009, Práva a humanitní vědy

V žebříčku, který srovnává právnické, filozofické, sociální, teologické, sportovní a pedagogické fakulty a školy, je uvedena informace, že při jeho sestavování byly vyřazeny publikace autorů z AV ČR a jiných nefakultních institucí a ty, jež nebylo možné k fakultě zařadit.

Lidové noviny, 29.1.2009, Ekonomie, technika a umění

V žebříčku, který srovnává ekonomické, technické, stavební a umělecké školy a fakulty, je uvedena informace, že při jeho sestavování byly vyřazeny publikace autorů z AV ČR a jiných nefakultních institucí a ty, jež nebylo možné k fakultě zařadit.

 
 
Média:

Jihlavské listy, 13.1.2009, Pastely v Zámeckém hotelu

Pastely akademického malíře Dimitrije Kadrnožky budou vystaveny v Zámeckém hotelu v Třešti. Výstavu hotel pořádá spolu se Střediskem společných činností AV ČR. Zahájena bude 13. 1. v 15 h vernisáží za osobní účasti malíře.

 
 
Média:

HR Forum, 10.1.2009, box

Alena Křížková ze Sociologického ústavu AV ČR byla členkou odborné poroty, která hodnotila, jak jsou firmy schopny a ochotny dbát např. na slaďování pracovního a osobního života, postavení žen a mužů ve firmě.

Madam business, 19.1.2009, Rovné příležitosti žen a mužů – téma protikladů i téma úspěšných

Alena Křížková, vedoucí oddělení Gender & sociologie Sociologického ústavu AV ČR, byla členkou poroty soutěže Firma roku 2008, jejíž výsledky byly vyhlášeny na konferenci Návrat rodičů do zaměstnání po mateřské/rodičovské dovolené pořádané společností Gender Studies v listopadu 2008.

ČT 2, 26.1.2009, 21:30 Krásný ztráty, Rozhovor se Slavomírem Hubálkem

V anotaci k televiznímu pořadu je mylně uvedeno, že psycholog Slavomil Hubálek má se sexuálními deviacemi bohaté zkušenosti jak z léčebny v Horních Beřkovicích, tak z neexistujícího Sexuologického ústavu Akademie věd.

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)

Média:

Vlasta, 2.1.2009, Poslední cigareta

V článku o kouření jsou uvedeny výsledky výzkumu CVVM z loňska, z nichž vyplývá, že častěji kouří lidé s (neúplným) základním vzděláním (37 %) a vyučení (35 %). Z vysokoškoláků se ke kouření přiznalo 14 %. Vzdělanější lidé kouří tedy v porovnání s těmi s nižším vzděláním skutečně méně a ti nejinteligentnější nekouří zřejmě vůbec.

Zpravodajství ČTK, 12.1.2009, CVVM: Většina Čechů je se zvolením Obamy spokojena

Jedna ze stručných zpráv informuje, že Češi jsou s výsledkem amerických prezidentských voleb převážně spokojeni, vítězství Baracka Obamy podle průzkumu CVVM těší 53 % z nich. S jeho zvolením je spojeno pozitivní očekávání české veřejnosti.

E15, 13.1.2009, > Krátce <

Jedna ze stručných zpráv informuje, že Češi jsou s výsledkem amerických prezidentských voleb převážně spokojeni, vítězství Baracka Obamy podle průzkumu CVVM těší 53 % z nich.

Sedm, 27.1.2009, Nevařím. A učit se to nebudu!

Článek o současném trendu mladých žen, které stále méně doma vaří, je doplněn o výsledky loňského průzkumu CVVM, z nichž vyplynulo, že čtvrtina českých žen vařit buď vůbec neumí, nebo vaří jen několik jednoduchých jídel, přestože 90 % českých mužů uvádí umění vařit jako důležitou vlastnost, kterou by budoucí manželka měla mít.

Sedm, 27.1.2009, Letem světem

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM pije pivo pravidelně 9 z 10 Čechů a polovina jejich partnerek. Před pěti lety to bylo 93 % mužů a 60 % žen.

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – bezpečnost ČR

Média:

Zpravodajství ČTK, 29.1.2009, CVVM: Hrozbu pro bezpečnost Česka vidí Češi hlavně v Rusku

Občané ČR se podle prosincového průzkumu CVVM domnívají, že hrozbu pro bezpečnost jejich země představuje zejména Rusko, Irák a Afghánistán. Nejmenší obavy mají z Palestiny a Německa. Tři pětiny lidí považují za velkou hrozbu mezinárodní organizovaný zločin.

Zpravodajství ČTK, 29.1.2009, CVVM: Hrozbu pro bezpečnost Česka vidí Češi hlavně v Rusku

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Lidové noviny, 30.1.2009, Češi se nejvíc bojí Ruska

(obsahově shodná zpráva)

E15, 30.1.2009, > krátce <

Jedna ze stručných zpráv informuje o výsledcích prosincového průzkumu CVVM, podle nichž se občané ČR domnívají, že hrozbu pro bezpečnost země představuje zejména Rusko, Irák a Afghánistán. Nejmenší obavy mají z Palestiny a Německa.

Hospodářské noviny, 30.1.2009, Češi považují Rusko za nebezpečné

(obsahově shodná zpráva)

Právo, 30.1.2009, CVVM: Hrozbou může být Rusko

Mezi státy, které znamenají hrozbu pro bezpečnost ČR, uvádí podle CVVM 17 % dotázaných Rusko, Irák (16 %), Afghánistán (14 %), Írán (12 %), USA a Čínu (8 %).

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – důvěra v politiky

Média:

Zpravodajství ČTK, 7.1.2009, CVVM: Lidé hodnotí opět nejlépe Klause a Motejla

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl a prezident Václav Klaus zůstávají podle CVVM nejlépe hodnocenými ústavními činiteli. Prezidentu Václavu Klausovi v prosinci 2008 důvěřovalo 55 % Čechů, ombudsmanovi 61 %.

Mladá fronta DNES, 8.1.2009, Průzkum: Důvěra v Klause poklesla

(obsahově shodná zpráva)
Metro, 8.1.2009, Lidé přestávají věřit Klausovi

Podle CVVM prezidentu Václavu Klausovi důvěřuje čím dál méně lidí, od roku 2007 ztratil pětinu příznivců. Větší důvěře se těší ombudsman Otakar Motejl.

Právo, 8.1.2009, Zelení na dně: 2,7 procenta

Podle nejnovějších dat agentury MEDIAN by Bursíkově straně dalo hlas jen 2,7 % lidí. I nadále vede ČSSD (40,5 %), druhá je ODS (27,9 %), třetí KSČM 14 %, čtvrtá KDU-ČSL (6,7 %). Veřejný ochránce práv Otakar Motejl a prezident Václav Klaus jsou podle CVVM nejlépe hodnocenými ústavními činiteli.

Zpravodajství ČTK, 30.1.2009, CVVM: V lednu vzrostla důvěra lidí v prezidenta, vládu i kraje

Podle CVVM důvěra lidí v prezidenta Václava Klause proti prosinci stoupla na téměř dvě třetiny lidí, 65 %, a posílila i vláda – na 30 %. Sněmovně věří 22 %, Senátu 26 % lidí.

Šíp, 31.1.2009, Tady a teď

Jedna ze stručných zpráv informuje, že mírně vzrostla důvěra lidí v prezidenta Václava Klause – na 65 %, a posílila i vláda – na 30 %. Sněmovně podle CVVM věří 22 %, Senátu 26 % lidí.

Českobudějovický deník, 31.1.2009, Prezidentovi a vládě věří podle CVVM více lidí

Z výsledků CVVM vyplývá, že vzrostla důvěra lidí v prezidenta Václava Klause – na 65 %, a posílila i vláda – na 30 %. Sněmovně podle CVVM věří 22 %, Senátu 26 % lidí, výrazně stoupla důvěra v krajská zastupitelstva (49 %), obecním zastupitelstvům věří 66 % lidí.

(Jižní Čechy, Hradecký deník; Východní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Jihlavský deník; Vysočina, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

Právo, 31.1.2009, CVVM: Polepšili si Klaus i vláda

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – národnostní sympatie

Média:

Zpravodajství ČTK, 23.1.2009, CVVM: Čechům jsou nejsympatičtější Češi, pak Slováci a Francouzi

Čechům jsou podle zjištění CVVM nejsympatičtější jako národ Češi a Slováci, velmi dobrý vztah mají k Francouzům, Švédům a Angličanům. Nejhůře jsou hodnoceni Palestinci, Afghánci a Iráčané.

Hospodářské noviny, 26.1.2009, Češi jsou sympatičtí hlavně sami sobě

Čechům jsou podle CVVM nejsympatičtější jako národ Češi a Slováci, velmi dobrý vztah mají také k Francouzům, Švédům a Angličanům.

Lidové noviny, 24.1.2009, Češi mají nejraději Čechy

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – obavy občanů

Média:

Zpravodajství ČTK, 26.1.2009, CVVM: Lidé mají obavu hlavně ze ztráty práce a nemoci

Občané ČR se podle průzkumu CVVM nejvíce obávají ztráty zaměstnání (32 %), nemoci (23 %), poklesu životní úrovně (17 %), růstu cen (11 %). Vlastní budoucnost hodnotí většina lidí optimisticky, v pohledu na budoucnost české společnosti převažuje skepse.

Zpravodajství ČTK, 26.1.2009, Czechs mainly afraid of job loss, illness – poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Brněnský deník, 27.1.2009, Češi se bojí propouštění a nemoci

(obsahově shodná zpráva)

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

E15, 27.1.2009, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že lidé mají v posledních týdnech podle průzkumu CVVM obavu hlavně ze ztráty zaměstnání, nemoci a poklesu životní úrovně.

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – pití piva

Média:

Zpravodajství ČTK, 21.1.2009, Průzkum: Počet Čechů pijících pivo od roku 2004 mírně klesl

Průzkum CVVM uvádí, že Čechů, kteří pijí pivo, od roku 2004 do loňska mírně ubylo. V roce 2004 konzumovalo pivo 93 % mužů a 60 % žen, loni pití piva přiznalo 89 % mužů a rovná polovina žen.

Blesk, 22.1.2009, Překvapivý průzkum: Pivo už tolik nepijeme

Nový průzkum CVVM uvádí, že Čechů, kteří pijí pivo, od roku 2004 do loňska mírně ubylo. Pivo podle něj pije devět z deseti mužů a polovina žen.

(Blesk; střední Čechy)

Hospodářské noviny, 22.1.2009, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM počet Čechů pijících pivo od roku 2004 mírně klesl – loni pití piva přiznalo 89 % mužů a polovina žen.

Hospodářské noviny, 23.1.2009, Prazdroj potvrdil, že klesá zájem o levná piva

V článku na téma naznačené v titulku je uvedena informace, že prvním kritériem při koupi piva je podle zjištění CVVM při Sociologickém ústavu AV ČR jeho chuť.

Aha!, 24.1.2009, Začali jsme pít méně piva!

Podle nejnovějších průzkumů CVVM v roce 2004 konzumovalo pivo 93 % mužů a 60 %, teď pití piva přiznalo 89 % mužů a rovná polovina žen. Mnoho Čechů také přechází na levnější piva a problémem je i úbytek zahraničních turistů.

Brněnský deník, 27.1.2009, Průzkum: O pivu vědí Češi jen velmi málo

Ačkoli dřívější průzkum CVVM prokázal, že pivo v ČR pije téměř sto procent mužů a zhruba polovina žen, průzkum společnosti AISA objednaný Plzeňským Prazdrojem prokázal, že o pivu se mezi lidmi šíří spousty mýtů a polopravd.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – zdravotnictví

Média:

Zpravodajství ČTK, 22.1.2009, CVVM: Lidí, kteří jsou spokojeni s českým zdravotnictvím, ubývá

Podle prosincového průzkumu CVVM nebylo s českým zdravotnictvím spokojeno 44 % dotázaných; v roce 2006 to bylo 29 %.

Zpravodajství ČTK, 22.1.2009, CVVM: Lidí, kteří jsou spokojeni s českým zdravotnictvím, ubývá

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

E15, 23.1.2009, Lidí spokojených s českým zdravotnictvím ubývá

Podle prosincového průzkumu CVVM nebylo s českým zdravotnictvím spokojeno 44 % dotázaných; v roce 2006 to bylo 29 %.

 

 

 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007