Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

Monitor – únor 2009

 
 

Akce – pozvánky

Americký radar

Anketa

Ekonomika (bydlení)

Ekonomika (finanční krize)

Evropská unie

Evropská unie – EuroNanoForum 2009

 

Kultura – architektura

Kultura (český jazyk)

Kultura – literatura

Kultura – literatura (recenze)

Kultura – výstavy

Ocenění (L’Oréal)

Ocenění (prof. J. Drahoš)

 
 
 

Polemika (Ústav pro studium totalitních režimů)

Politika (Blízký východ)

 
 
 
 

Rozhovor (předseda AV ČR)

Týden vědy a techniky

Volby

Výročí

Výročí (prof. J. Drahoš)

Výročí (25. únor)

 

Výzkum – archeologie (Encyklopedie pravěkých Čech)

Výzkum – archeologie (tunel Blanka)

Výzkum – archeologie (Tycho Brahe)

Výzkum – astronomie (nová kometa)

Výzkum – astronomie (nová observatoř)

Výzkum – astronomie (srážka družic)

Výzkum – biologie (hormony zeleně)

Výzkum – biologie (růst rostlin)

Výzkum – fyzika

Výzkum – fyzika (tokamak Compass)

 

Výzkum – chemie (hydrogely)

Výzkum – IT

 

Výzkum – nanotechnologie (spolupráce)

Výzkum – projekty (ELI)

Výzkum – projekty (Institut aplikovaných věd)

Výzkum – psychologie

Výzkum – spolupráce

Výzkum – spolupráce (Telč)

Výzkum – spolupráce (TU Liberec)

Výzkum – spolupráce (vzdělání) – UP Olomouc

Výzkum – životní prostředí (ovzduší)

 

Vzdělání (stavba JU)

Zámek Třešť

Zprávy (počítačové pirátství)

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – důvěra v politiky

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – obavy občanů

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – pití piva

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – trest smrti


 

 

Téma: Akce – pozvánky

Média:

Listy Prahy 1, 2.2.2009, Na pár řádcích

Jedna ze stručných zpráv informuje, že pro únorové přednášky v budově AV ČR v Praze na Národní vybral Ing. L. Dotlačil z Výzkumného ústavu rostlinné výroby téma zabezpečení potravin pro budoucí generace, prof. Jan Křen problematiku národních států v evropských dějinách.

ČRo-Region – střední Čechy, 16:00 Události regionu, 3.2.2009, Hvězdárna Žebrák pořádá přednášku na téma světelné znečištění

Hvězdárna Žebrák pořádá dnes od 19 hodin v Muzeu Českého krasu v Berouně přednášku Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR na téma světelné znečištění jako problém astronomů i občanů.

Lidové noviny, 4.2.2009, Cihly, malta a fotokatalýza

Jiří Rathouský z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR dnes od 10 hodin přednáší v budově ústavu (Dolejškova 3, Praha 8) na téma: Mohou se nanostruktury oxidu titaničitého uplatnit nejen ve stavebnictví, ale i při výrobě solárních článků?.

Listy hlavního města Prahy, 5.2.2009, Akce ekologické výchovy

Jedna ze stručných zpráv informuje, že 18. 2. od 17 hod. se v AV ČR na Národní 3 v Praze 1 koná přednáška prof. Ing. Miroslava Kutílka Přírodní katastrofy z kritického pohledu z cyklu Věda kontra iracionalita.

Lidové noviny, 6.2.2009, Balkánské kláštery a kostely

Kostely a kláštery v Srbsku a Makedonii jsou tématem dnešní přednášky Julie Jančárkové, která se od 14 h koná ve studovně knihovny Slovanského ústavu AV ČR v Praze (Valentinská 1). Akci pořádá Český národní byzantologický komitét při Slovanském ústavu.

Lidové noviny, 9.2.2009, Pozvánky

V přednášce z cyklu Nebojte se vědy, která se koná zítra od 14 hodin v AV ČR na Národní třídě v Praze, se bude hovořit o genetickém zlepšování zemědělských plodin.

Zpravodajství ČTK, 9.2.2009, Upozornění, 9.2.: Online diskuse internetové redakce...

Dnes ve 13:30 h se uskuteční on-line diskuse internetové redakce Respekt.cz s ekonomem a ředitelem institutu CERGE-EI (AV ČR) Štěpánem Jurajdou na téma politiky zaměstnanosti, fungování trhu práce i dalšího vývoje (http://www.respekt.cz/rozhovory-detail.php?sel_id=190).

 
 

Ekolist, 9.2.2009, Kalendář akcí

Jedna ze stručných zpráv uvádí, že 10. 2. se v AV ČR na Národní 3 v Praze 1 od 14:00 h koná přednáška Ladislava Dotlačila Zemědělství a potraviny pro budoucí generace a 18. 2. od 17:00 h se tamtéž uskuteční přednáška Miroslava Kutílka Přírodní katastrofy z kritického pohledu.

Lidové noviny, 10.2.2009, Povídání o české egyptologii

V kavárně s názvem „Potrvá“ v Praze 6 se dnes od 19 h uskuteční beseda o starém Egyptě a moderních metodách výzkumu s Miroslavem Bártou z Českého egyptologického ústavu, Martinem Tomáškem z Archeologického ústavu (AV ČR) a Vladimírem Brůnou z Laboratoře geoinformatiky Univerzity J. E. Purkyně.

Lidové noviny, 10.2.2009, Všechno o světelném znečištění

Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR dnes od 17 h v Gymnáziu Kladno přednáší na téma: Proč se ve městech špatně pozorují hvězdy? Co je světelné znečištění a jak mu předcházet?.

Lidové noviny, 11.2.2009, Pozvánky

Jedna ze zpráv informuje, že v rámci cyklu Akademická Praha se dnes od 17 h v AV ČR na Národní třídě v Praze koná přednáška prof. Jana Křena z Institutu mezinárodních studií FSV UK o vzniku národních států v evropských dějinách.

Technik, 12.2.2009, Hannover ve znamení IT, komunikací a průmyslu

Technologické centrum AV ČR se na mezinárodního veletrhu CEBIT (3. až 8. března) podílí na pořádání technologické burzy Future Match, určené pro firmy, výzkumné a poradenské organizace a školy zabývající se oblastí ICT.

Lidové noviny, 18.2.2009, Přírodní katastrofy a konspirační teorie

AV ČR na Národní třídě v Praze bude dnes od 17 h v cyklu Věda kontra iracionalita přednášet profesor Miroslav Kutílek na téma přírodní katastrofy a Leoš Kyša o konspiračních teoriích.

 
 

Téma: Americký radar

Média:

Zpravodajství ČTK, 1.2.2009, Dienstbier: Spojené státy odstoupí od výstavby radaru v Česku

Předseda senátního zahraničního výboru Jiří Dienstbier v televizním pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že podle aktuálních informací se Spojené státy v nejbližším období umístěním radaru v ČR a raket v Polsku zabývat nebudou. Podle prosincového průzkumu CVVM s americkou základnou v ČR dlouhodobě nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí.

Metro, 2.2.2009, Dienstbier: USA radar v Česku nepostaví

(obsahově shodná zpráva)
(Praha)

Hospodářské noviny, 2.2.2009, Foto – Komunisté píší Obamovi, ať zruší radar

Asi tisíc lidí v Praze protestovalo proti americkému radaru. U velvyslanectví USA komunisté předali dopis adresovaný prezidentovi Baracku Obamovi, v němž mu napsali, že valná většina Čechů si radar v zemi nepřeje. Prosincový průzkum CVVM jim dává za pravdu, se základnou dlouhodobě nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí.

ČT 1, 5.2.2009, 05:59 Studio 6, Americko-česká spolupráce v oblasti vědy a výzkumu

Vladimír Mařík, vedoucí katedry kybernetiky z ČVUT, se domnívá, že spolupráce s Američany bude pokračovat, i když odstoupí od vybudování radaru v ČR. Jeden z projektů se týká fyziky laserů a podílí se na něm Fyzikální ústav AV ČR.

Parlamentní zpravodaj, 6.2.2009, Očekávatelné neúspěchy Vlasty Parkanové

V analýze, jejíž téma naznačuje titulek, jsou uvedeny výsledky průzkumu CVVM, z nichž vyplývá, že s umístěním amerického radaru protiraketové obrany v ČR nesouhlasí dvě třetiny lidí.

Zpravodajství ČTK, 11.2.2009, CVVM: Asi dvě třetiny lidí jsou stále proti radaru USA v ČR

Lednový průzkum CVVM potvrdil, že s americkou základnou v ČR dlouhodobě nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí – 65 %, opačný názor má 29 % dotázaných.

Zpravodajství ČTK, 11.2.2009, CVVM: Asi dvě třetiny lidí jsou stále proti radaru USA v ČR

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Haló noviny, 12.2.2009, Dvě třetiny Čechů proti radaru

Lednový průzkum CVVM potvrdil, že s umístěním amerického radaru v ČR nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí, přesně 65 %. Opačný názor má 29 %. Oproti minulým průzkumům se výsledky nezměnily, odpor proti radaru je stabilní.

Lidové noviny, 12.2.2009, Dvě třetiny lidí jsou stále proti radaru

(obsahově shodná zpráva)

Právo, 12.2.2009, Dvě třetiny lidí nadále proti radaru

(obsahově shodná zpráva)

Hodonínský deník, 18.2.2009, Zjevení na sjezdu ČSSD

Na sobotním sjezdu ČSSD vystoupil i americký generál a bývalý šéf armádních sil NATO v Evropě Wesley Clark, který v projevu poděkoval občanům ČR za přijetí protiraketové obrany, ačkoli z dlouhodobých průzkumů CVVM včetně posledního z 11. 2. vyplývá, že 60–65 % obyvatel ČR je trvale proti radaru a zhruba 70– 72 % chce k této otázce referendum.

(Jižní Morava)
 
 
Téma: Anketa
Média:

Noviny pro grafický průmysl, 26.2.2009, Tři otázky pro…

Zdeněk Matyásko, vedoucí fotoateliéru Ústavu dějin umění AV ČR, odpověděl na anketní otázky: jaký používá typ monitoru, jakým zařízením monitor kalibruje a jak často, jaké jsou jeho priority při nákupu nového monitoru a jakou roli hraje podpora uživatelům ze strany výrobce.

 
 

Téma: Ekonomika

Média:

Moderní obchod, 3.2.2009, Kupní síla Evropanů

Ze studie společnosti GfK vyplývá, že kupní síla průměrného českého spotřebitele vyjádřená částkou 6412 eur ročně je ve srovnání s evropským průměrem zhruba poloviční. Podle říjnové zprávy CVVM je pro 54 % českých domácností složité vyjít se současnou výší příjmů, 43 % prý nedělá hospodaření s příjmy větší problém.

Lidové noviny, 4.2.2009, Za jinými zeměmi zaostáváme

Hana Hašková ze Sociologického ústavu (AV ČR) v rozhovoru odpovídala na otázky týkající se dostupnosti zařízení péče o děti v ČR.

Hospodářské noviny, 6.2.2009, Nejchudší důchodci platí nejdražší nájmy

Z výsledků statistického průzkumu vyplývá, že osm z deseti důchodců v ČR bydlí ve svém vlastním domě nebo bytě či bytě družstevním a nikomu neplatí žádný nájem. Petr Sunega ze Sociologického ústavu AV ČR upozorňuje, že za tímto výsledkem se pravděpodobně skrývají budoucí vážné problémy, protože je otázka, jak dlouho zvládnou důchodci vlastní bydlení financovat.

ČRo 1-Radiožurnál, 9.2.2009, 12:00 Ozvěny dne, Lednový nárůst nezaměstnanosti

Daniel Münich ze CERGE (NHÚ AV ČR) v rozhovoru potvrdil předpoklad, že nezaměstnaných v ČR bude ještě přibývat, ale nepředpokládá, že se lidé začnou více za prací stěhovat. Očekává mírnější nárůst nezaměstnanosti a větší ochotou lidí přijímat i hůře placená pracovní místa.

Finanční magazín, 10.2.2009, Akord místo reformy

Zdravotní pojištění je daní, kterou pojišťovny vyberou a rozdělí mezi zdravotnická zařízení. Lidé v tom nemohou hrát žádnou podstatnou roli a ani nově navrhované zákony zásadní změnu nepřinesou, tvrdí v rozhovoru Pavel Horák, ředitel VZP, bývalý pracovník Farmakologického ústavu ČSAV.

Mladá fronta DNES, 13.2.2009, Rodičovská dovolená jen na dva roky – ne, díky

Ačkoli už rok si rodiče mohou vybrat, že na rodičovské dovolené zůstane jeden z nich za více peněz jen dva roky, většina této možnosti nevyužívá. Z údajů Sociologického ústavu (AV ČR) totiž mj. vyplývá, že hodinový výdělek je při práci na částečný úvazek nižší.

Mladá fronta DNES, 20.2.2009, Koruna jede z kopce. To se může i vyplatit

Lubomír, Lízal ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) si v analýze klade otázku, zda slabší měna znamená jednoznačně horší situaci, a odpovídá, že současná situace je nebezpečná, ale rychlé oslabení koruny na hodnoty roku 2006 vývozcům pomůže.

Lidové noviny, 21.2.2009, Život ve století starců

Radim Boháček z Národohospodářského ústavu AV ČR je českým koordinátorem projektu SHARE, který mapuje situaci evropských seniorů. Vyplývá z něj, že stárnutí populace se stane možná nejvýznamnější sociální změnou 21. století, vyžádá si výrazný zásah do veřejných financí, zrodí se tzv. stříbrná ekonomika, která nabídne stárnoucímu obyvatelstvu nové služby a výrobky, senioři se stanou významnou skupinou voličů.

Moje psychologie, 27.2.2009, To je přece ženská práce!

V článku o výkonu domácích prací a jejich dělení mezi partnery se mj. uvádí, že v roce 2002 se v ČR v rámci mezinárodního projektu ISSP uskutečnil výzkum, jehož garantem byl Sociologický ústav AV ČR a na jehož základě se ukázalo, že české ženy věnují domácím pracím v průměru dvakrát více času než čeští muži, 23,5 : 11,42 h.

 
 

Téma: Ekonomika (bydlení)

Média:

Euro, 2.2.2009, Končí nadvláda developerů

V analýze současného trhu s byty a reakce developerů je citován Petr Sunega ze Sociologického ústavu AV ČR. Podle něj budou muset zlevnit či částečně své aktivity z výstavby rezidenčních projektů do jiných oblastí stavebnictví, jako jsou třeba kancelářské prostory.

ČRo-Rádio Česko, 20.2.2009, 15:35 Studio Česko, Jak se vlivem okolností mění vztah obyvatel Česka k bydlení?

Petr Sunega ze Sociologického ústavu AV ČR v rozhovoru mj. řekl, že lidé spíše odkládají plánovanou koupi vlastního bydlení do budoucna. Ohledně nájemního bydlení se domnívá, že stát by měl stát do sektoru bydlení zasahovat až v nejkrajnějších případech.

Respekt, 23.2.2009, Důchody v presu

V analýze kladů reformy penzijního systému je uveden odkaz na ekonomy z instituce CERGE (Libor Dušek a Juraj Kopecsni), kteří své výsledky nedávno shrnuli v článku pro Hospodářské noviny.

Zpravodajství ČTK, 24.2.2009, CERGE: Ceny nemovitostí v ČR nadhodnocené, lze čekat pokles

Z výzkumu realitního trhu CERGE AV ČR vyplývá, že ceny tuzemských nemovitostí jsou údajně nadhodnocené, a lze tedy očekávat jejich pokles. Realitní společnosti zatím stále ještě tvrdí, že než by snížily ceny, raději zastaví výstavbu.

Zpravodajství ČTK, 24.2.2009, CERGE: Ceny nemovitostí v ČR nadhodnocené, lze čekat pokles

(rozšířená, obsahově shodná zpráva)

Haló noviny, 25.2.2009, Nemovitostní bublina praská

(obsahově shodná zpráva)

Hospodářské noviny, 25.2.2009, Byty zlevňují o stovky tisíc

Petr Zemčík z institutu CERGE-EI při AV ČR, který zkoumal, jak se ceny českých bytů a domů vyvíjely od roku 2001 v porovnání s nájemným, platy a náklady, konstatoval, že ceny českých nemovitostí jsou nadhodnocené a budou patrně klesat.

E15, 25.2.2009, Petr Sunega: Trh s novým bydlením je vždy do jisté míry neefektivní

Petr Sunega ze Sociologického ústavu AV ČR v rozhovoru analyzoval stav a fungování trhu s bydlením v ČR a v zahraničí.

 
 

Téma: Ekonomika – energetika

Média:

Elektro, 2.2.2009, Státní energetická koncepce ČR ve světle plynové krize

Podrobná zpráva informuje o výsledcích Nezávislé energetické komise vedené předsedou AV ČR prof. Václavem Pačesem, jejímž úkolem bylo vypracovat dlouhodobou prognózu vývoje energetiky do roku 2030, a oponentním posudku zprávy komise.

Střechy, fasády, izolace, 3.2.2009, Izolujeme všichni

V článku o nutnosti a možnostech snižování energie je jako jeden ze zdrojů informací uveden doc. Kleček z AV ČR Ondřejov.

Lidové noviny, 7.2.2009, Hnědé uhlí je znovu ve hře

Ve zprávě přejaté z České televize, podle níž se znovu dostávají do hry bohatá ložiska uhlí v okolí Františkových Lázních a Chebu, je citován předseda Nezávislé energetické komise a AV ČR Václav Pačes, že dopady případného prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách by mohly mít dalekosáhlé důsledky na celou společnost, na její zdraví.

Literární noviny, 16.2.2009, Energetická antikoncepce České republiky

Milan Smrž, předseda národní sekce a viceprezident evropského sdružení EUROSOLAR, v analýze kritizuje závěry Nezávislé energetické komise vedené předsedou AV ČR Václavem Pačesem, které podle něj skrývají nechuť českých elit k ekonomice postavené na lokálních, udržitelných a obnovitelných základech.

Veřejná správa, 19.2.2009, Energetické potřeby České republiky v dlouhodobém časovém horizontu

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek předložil na jednání vlády 26. 1. 2009 Zprávu nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb ČR v dlouhodobém časovém horizontu, kterou vláda projednala za účasti předsedy AV ČR Václava Pačese.

Dopravák, 20.2.2009, Zemní plyn jako prostředek energetické diverzifi kace a jako most k budoucím technologiím

Předseda AV ČR Václav Pačes zahájil mezinárodní konferenci Perspektivy rozvoje a využití CNG v dopravě, která se konala 28. a 29. ledna v Praze. Zdůraznil mimo jiné nutnost úspor jak na vstupu (energetika), tak na výstupu – v tomto případě u vozidel a s tím spojené zavádění nových technologií.

Elektro, 27.2.2009, Státní energetická koncepce ČR ve světle plynové krize (2. část)

Jde o pokračování článku, který popisuje výsledky závěrečné zprávy Nezávislé energetické komise a jejího oponentního posudku a v němž se uvádí, že úkolem NEK bylo vypracovat dlouhodobou prognózu vývoje energetiky do roku 2030 a 2050 a vedl ji předseda AV ČR prof. Václav Pačes.

 
 

Téma: Ekonomika – finanční krize

Média:

E15, 9.2.2009, Vladimír Dlouhý: Kapitalismus přežije, ale finančníci budou méně bohatí

Ekonom Vladimír Dlouhý, bývalý pracovník Prognostického ústavu ČSAV, v rozhovoru zdůraznil, že nevěří, že ve světové ekonomice převládne nacionalismus. Okamžitým důsledkem nynější krize podle něj bude omezení obrovského vlivu i bohatství finančních institucí. Kořeny krize, tudíž i řešení, prý leží mimo působnost ČR.

HR Forum, 10.2.2009, Dopady krize na trhu práce

Ředitel Národohospodářského ústavu AV ČR Štěpán Jurajda v analýze konstatuje, že lze očekávat propady zaměstnanosti v průmyslu a že prostor pro navyšování zaměstnanosti se nabízí ve službách. Upozorňuje, že propouštění zahraničních zaměstnanců představuje potenciální tikající sociální bombu.

Instinkt, 12.2.2009, Jan Švejnar – Nalejme si čistého vína. Bude hůř!

Bývalý ředitel Národohospodářského ústavu AV ČR Jan Švejnar v rozhovoru zdůvodnil, proč dává přednost ekonomii před politikou, konstatoval, že by bylo prospěšné nyní podstatně snížit všechny daně a odvody z mezd, což by mělo zabránit nezaměstnanosti, české exportní firmy by se měly soustředit na hledání nových trhů. Nezaměstnanost prý může stoupnout až na 10 % a hospodářský pokles může dosáhnout i 5 %.

Respekt, 16.2.2009, Souboj s časem

Jan Macháček v komentáři kritizuje, že ekonomický tým vznikl pozdě, většina toho, co připravil NERV, má podobu úprav zákonů, jejichž účinek – pokud budou přijaty – začne působit s časovým skluzem. Chybí v něm ekonomové ze CERGE (NHÚ AV ČR), Štěpán Jurajda a Daniel Munich, nejlepší specialisté na trh práce.

Zpravodajství ČTK, 16.2.2009, CVVM: Zhoršení ekonomické situace letos čeká 81 pct obyvatel ČR

Podle lednového průzkumu CVVM se více než čtyři pětiny Čechů domnívají, že se ekonomická situace v letošním roce zhorší. Odpovědi se prakticky neliší bez ohledu na vzdělání, věk či místo bydliště respondenta.

Zpravodajství ČTK, 16.2.2009, CVVM: Zhoršení ekonomické situace letos čeká 81 pct obyvatel ČR

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Brněnský deník, 18.2.2009, Letos nás čekají horší časy, myslí si drtivá většina Čechů

Více než čtyři pětiny Čechů (49 %) si podle lednového výzkumu CVVM myslí, že zhoršení ekonomické situace je letos nemine. Současné ekonomické podmínky v ČR hodnotí negativně 51 % lidí, dobré jsou jen podle 10 %. Svou životní úroveň hodnotí jako „ani dobrou ani špatnou“ 42 %.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)

Haló noviny, 18.2.2009, Podle průzkumu bude hůř

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Haló noviny, 18.2.2009, Učíme se nové matematické pojmy...

L. Emanovský v komentáři kritizuje, že proto, aby se nemusel použít správný výraz pro stav hospodářského vývoje, totiž pokles, se vymýšlejí virtuální pojmy. Podobně je tomu podle jeho názoru i v jiných oblastech českého jazyka, kde se člověk setkává s výrazy „artikulovat, download, draft, outsourcing“ aj. Klade si proto otázku, co tomu říká Ústav pro jazyk český AV ČR.

Ekonom, 19.2.2009, Firmy versus rodiny

V analýze vládního balíčku protikrizových opatření je uvedena informace z průzkumu CVVM, ze kterého vyplývá, že se čtyři pětiny populace obávají zhoršení hospodářské situace.

Zpravodajství ČTK, 20.2.2009, CVVM:Vláda reaguje na finanční krizi špatně podle 45 procent lidí

Z výsledků průzkumu CVVM vyplývá, že reakci české vlády na situaci okolo světové finanční krize hodnotí 45 % občanů jako spíše nebo velmi špatnou, zhruba čtvrtina obyvatel (26 %) ji vnímá velmi dobře nebo dobře. Tři pětiny očekávají, že krize přímo ovlivní jejich osobu nebo domácnost.

Haló noviny, 23.2.2009, Ransdorf ostře kritizuje Klause

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf prohlásil, že vyjádření prezidenta Václava Klause k hospodářské krizi jsou naprosto skandální, a v této souvislosti připomněl jeho výroky v bývalém Prognostickém ústavu Akademie věd ČSSR, v němž oba pracovali.

Mezinárodní politika, 23.2.2009, „Nejpříznivější desetiletí z hlediska mezinárodního ekonomického vývoje máme za sebou,“

Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer, bývalý zástupce ředitele v Národohospodářském ústavu AV ČR, v rozhovoru vysvětluje, proč byly české finanční instituce ušetřeny problémů v souvislosti se světovou finanční krizí, a upozorňuje, že teprve nyní čeká společnou evropskou měnu skutečná zatěžkávací zkouška.

Brněnský deník, 24.2.2009, Vláda řeší finanční krizi špatně, myslí si 45 procent Čechů

Z výsledků průzkumu CVVM vyplývá, že reakci české vlády na situaci okolo světové finanční krize hodnotí 45 % občanů jako spíše nebo velmi špatnou, zhruba čtvrtina obyvatel (26 %) ji vnímá velmi dobře nebo dobře. Tři pětiny očekávají, že krize přímo ovlivní jejich osobu nebo domácnost.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)

ČRo 6, 24.2.2009, 22:10 Studio STOP, Neustálé zadlužování států

Lubomír Lízal z Národohospodářského ústavu AV ČR v diskusi vysvětlil, proč ekonomiky v posledních letech nefungují bez dluhů, jak může fungovat stát, který jen hromadí dluhy, jež neplatí, jak vypadá státní bankrot, jaká je jeho pravděpodobnost apod.

Brněnský deník, 25.2.2009, Barum omezuje výrobu

Ve zprávě o důsledcích krize v gumárenském průmyslu jsou uvedeny výsledky aktuálního průzkumu CVVM: 58 % Čechů si myslí, že krize na ně bude mít přímý vliv. Opak si myslí jen třetina.Za pomalou reakci vlády ji dle CVVM kritizuje 45 % Čechů.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)

ČRo 6, 27.2.2009, 22:10 Studio STOP, Proč žijí státy na dluh?

Lubomír Lízal z Národohospodářského ústavu AV ČR v pořadu diskutoval na téma: Proč ekonomiky v posledních letech nefungují bez dluhů? Kdo státům půjčuje? Proč se státy neobtěžují tyto dluhy splácet a hromadí další?.

 
 

Téma: Evropská unie

Média:

Parlamentní zpravodaj, 6.2.2009, Vědci a předsednictví

Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích se v souvislosti s předsednictvím ČR EU ujalo úkolu oslovit vědecké pracovníky angažované v oborech, které souvisejí s problematikou GMO.

Zpravodajství ČTK, 11.2.2009, CVVM: Většina lidí má dobrou nebo povšechnou znalost o Lisabonu

Podle průzkumu CVVM má dobrou znalost o lisabonské smlouvě EU asi třetina lidí, většina označuje své povědomí o ní jako velmi povšechné, avšak asi pětina stále neví, co znamená. Tři čtvrtiny lidí prý nemají o dokumentu dostatek informací.

Právo, 12.2.2009, CVVM: Pro Lisabon jen třetina dotázaných

Agentura CVVM nepotvrdila informaci STEM, že většina lidí je pro přijetí Lisabonské smlouvy. Z dat CVVM vyplývá, že by měl parlament smlouvu schválit jen podle třetiny (33 %) lidí. 19 % je proti, 48 % nedokázalo odpovědět. Podle lednového šetření STEM je naopak pro Lisabonskou smlouvu 64 % lidí.

 
 

Téma: Evropská unie – EuroNanoForum 2009

Média:

Zpravodajství ČTK, 24.2.2009, Na tisíc světových odborníků na nanotechnologie se sjede do Prahy

Technologické centrum AV ČR oznámilo, že v červnu se na konferenci EuroNano Forum 2009 do Prahy sjede asi 1000 světových odborníků. Půjde zřejmě o největší akci českého předsednictví EU, na které budou účastníci formou přednášek, prezentací, workshopů a panelových diskusí projednávat témata zaměřená na nanotechnologie.

Zpravodajství ČTK, 24.2.2009, Thousand nanotechnology world experts to meet in Prague

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
 
 
Téma: Evropská unie – předsednictví ČR
Média:

Zpravodajství ČTK, 9.2.2009, Většina občanů se nezajímá o české předsednictví EU

Většina občanů ČR se podle lednového průzkumu CVVM nezajímá o české předsednictví v Radě EU. Více než dvě pětiny oslovených naopak jeví o problematiku zájem. Většina se shodla, že má o daném tématu málo informací.

Právo, 10.2.2009, CVVM: v čele Unie si Česko vede dobře

ČR si jako předsedající země EU vede dobře. Podle šetření CVVM si to myslí 54 % dotázaných, 18 % si myslí opak, 28 % nedokázalo odpovědět. Řešení konfliktu v pásmu Gazy se ČR zhostila dobře jen podle 38 %.

E15, 10.2.2009, > krátce <

Jedna ze stručných zpráv informuje, že většina občanů ČR se podle průzkumu CVVM nezajímá o české předsednictví v Radě EU. Více než dvě pětiny oslovených naopak jeví o problematiku zájem. Téměř polovina respondentů se domnívá, že je ČR na předsednickou funkci připravena dobře.

Frekvence 1, 10.2.2009, 07:00 Zprávy, Předsednictví Evropské unie u nás budí stále více důvěry a zajímá se o něj více lidí

Předsednictví EU budí v občanech ČR stále více důvěry a zajímá se o něj více lidí. Ze statistik CVVM vyplývá, že zájem o předsednictví závisí hlavně na stupni vzdělání.

Brněnský deník, 11.2.2009, České předsednictví bude úspěšné, věří stále více Čechů

Češi jsou v otázce českého předsednictví v Radě EU stále optimističtější. Podle průzkumu CVVM v jeho úspěšnost věří 62 % občanů. Roste také počet Čechů, kteří mají o české předsednictví zájem. zajímá se o ně 43% občanů dotázaných.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)

Zpravodajství ČTK, 11.2.2009, Eurobarometr: Češi si myslí, že předsednictví je důležité

Podle Eurobarometru z podzimu 2008 Češi považují české předsednictví v EU za důležité. Lednový průzkum CVVM však konstatoval, že většina občanů ČR se o české předsednictví v EU nezajímá.

Zpravodajství ČTK, 11.2.2009, Eurobarometr: Češi si myslí, že předsednictví je důležité

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 25.2.2009, Factum: Lidé soudí, že Česko si v předsednictví EU vede dobře

Podle aktuálního průzkumu společnosti Factum Invenio si většina lidí (67 %) myslí, že si ČR při předsednictví v EU vede dobře. Nejlíp si podle 40 % dotázaných vedla v řešení potíží s dodávkami plynu z Ruska. Nedávný průzkum CVVM ale zjistil, že většinu Čechů předsednictví nezajímá.

Zpravodajství ČTK, 25.2.2009, Factum: Lidé soudí, že Česko si v předsednictví EU vede dobře

Podle aktuálního průzkumu společnosti Factum Invenio si většina lidí (67 %) myslí, že si ČR při předsednictví v EU vede dobře. Podle průzkumu STEM první měsíc předsednictví hodnotí příznivě 62 %. Průzkum CVVM ale zjistil, že většina Čechů se o vedení EU nezajímá.

Hospodářské noviny, 26.2.2009, Podle Čechů země předsednictví zvládá

(obsahově shodná zpráva)

Haló noviny, 26.2.2009, České předsednictví: plynová krize zaujala

Podle aktuálního průzkumu společnosti Factum Invenio si většina lidí (67 %) myslí, že si ČR při předsednictví v EU vede dobře. Nejlíp si podle 40 % dotázaných vedla v řešení potíží s dodávkami plynu z Ruska. Nedávný průzkum CVVM ale zjistil, že většinu Čechů předsednictví nezajímá.

 
 

Téma: Komentáře k událostem – AV ČR

Média:

Hospodářské noviny, 9.2.2009, Dopisy a e-maily

Hanuš Nykl z AV ČR reaguje na zprávu o zvolení metropolity Kirilla ruským patriarchou, které považuje za velice pozitivní signál pro Evropu a celý křesťanský svět. Tento vzdělaný muž je prý znám svými dobrými vztahy se Západem, především s katolickou církví.

Lidové noviny, 13.2.2009, Dopisy redakci

Tomáš Bayer z Geofyzikálního ústavu AV ČR kladně hodnotí, že LN uveřejnily článek o postoji kardinála Miloslava Vlka k fundamentalistickému Bratrstvu Pia X.

Mladá fronta DNES, 13.2.2009, Trpěla fóbií. Narodila se v pátek 13.

Pavla Vošahlíková z Historického ústavu AV ČR poznamenala, že pověra o nešťastném pátku třináctého se podle jedné z tradic váže ke dvanácti apoštolům a třináctému Ježíši, který byl ukřižován právě v pátek třináctého.

Haló noviny, 14.2.2009, Jsme ještě právním státem?

Václav Věrtelář v komentáři kritizuje, že vláda neslouží všemu lidu, ignoruje názor většiny občanů, když např. podle posledního šetření CVVM jsou nadále dvě třetiny dotázaných proti radaru v ČR a pro ratifikaci Lisabonské smlouvy pouze třetina, zatímco polovina nedokázala odpovědět, protože o ní pořádně nic neví.

Mladá fronta DNES, Praha, 18.2.2009, Praha 6 si penzisty přímo hýčká

Představitelé Prahy 6 nepovažují starost o mladé obyvatele za prioritu; ti si prý dokážou pomoci sami. Snaží se, aby spíš pomáhali seniorům. Milan Tuček ze Sociologického ústavu AV ČR poznamenal, že pokud radnice nerespektuje demografický vývoj a směřuje investice jinam, jen si zadělá na nespokojenost.

 
 

Téma: Kultura

Média:

Hudební rozhledy, 3.2.2009, Mácalův mistrovský Suk

Ludvík Kašpárek v recenzi ocenil, že Novoroční koncerty AV ČR a České filharmonie se v krátké době staly podnětnou a potřebnou tradicí, během nichž se v publiku setkávají osobnosti z vědeckého, uměleckého i veřejného života.

Hudební rozhledy, 3.2.2009, O zapomenutých polkách Bohuslava Martinů

Bohuslav Martinů v březnu roku 1919 zaslal do České akademie věd a umění žádost o finanční podporu k další práci na základě předloženého cyklu klavírních polek, jíž bylo vyhověno. Jak bylo zjištěno, nešlo o pět, ale o šest polek.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 5.2.2009, Skupinu Potrubí posílil kytarista z In Memory

Rocková skupina Potrubí představí zítra v českobudějovickém klubu Velbloud nového kytaristu, Petra Kubáta. Potrubí, původně studentskou formaci, opustil dlouholetý kytarista Jan Bobr Sládek, který se prý chce více věnovat sociologii na AV ČR a Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde působí.

Svitavský deník, 5.2.2009, Zbojnické legendě se na pardubickém jevišti daří dobře

Východočeské divadlo uvedlo už druhou, patřičně rozvernou populárně naučnou a názorně ilustrovanou přednášku nadšenců Akademie věd hudebníků nazvanou Janík, hojahoj, zbojník!

(Východní Čechy)

Haló noviny, 16.2.2009, Co je slavistika a o co usiluje?

V článku, který popisuje definici slavistiky a historii jejího vzniku, se uvádí, že čeští slavisté jsou sdruženi v Českém slavistickém komitétu při Radě pro zahraniční styky AV ČR a v České asociaci slavistů, která vznikla jako občanské sdružení.

Rytmus života, 16.2.2009, Ostrava dávno není černá

V článku o proměně Ostravy ze zaprášeného hornického města ve vyhledávané moderní centrum se píše, že středem někdejší Moravské Ostravy je Masarykovo náměstí s řadou zajímavých staveb z přelomu 19. a 20. století, mj. někdejší slavnou kavárnu Habsburg (dnes knihkupectví Academia).

Zpravodajství ČTK, 22.2.2009, Cizinci v Č. Budějovicích zahrají divadlo každý ve své mateřštině

V českobudějovickém divadle SUD tento čtvrtek v představení Strakonický dudák (Stfakoniczki düdakh) v podání českobudějovického souboru Barevný děti, ve kterém hrají společně Češi a cizinci, každý aktér sehraie svou roli ve své mateřštině. V titulní úloze vystupuje Íránec Babak Minofar, chemik pracující v AV ČR v Nových Hradech.

Mladá fronta DNES, jižní Čechy, 24.2.2009, Švandu hraje chemik z Íránu

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

ČT 1, 26.2.2009, 18:00 Události v regionech – Praha, V Plzni vrcholí hudební festival Smetanovské dny

V Plzni vrcholí hudební festival Smetanovské dny. Taťána Petrasová z Ústavu dějin umění AV ČR poznamenala, že se ho účastní kolegové z oboru filozofie, sociologie, ale také historikové, historikové umění, muzikologové, lingvisté.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 27.2.2009, Město zámek v Polance nekoupí. Bude znovu kulturní památkou?

Ostravští zastupitelé rozhodli, že město bývalý zámek v centru Polanky nad Odrou, kterému hrozí demolice, neodkoupí. Organizátoři petice za jeho záchranu proto požádají, aby byl znovu zařazen do památkového fondu a obrátí se kvůli němu také na Archeologický ústav AV ČR.

Mladá fronta DNES, Jižní Morava, 27.2.2009, Sbírka tanců z Dolňácka

Město Kyjov, Jihomoravský kraj a Etnologický ústav AV ČR vydaly první sbírku tanců z kyjovského Dolňácka, která obsahuje kromě notových zápisů i choreografické nákresy. K dostání je v kyjovském informačním centru.

Mladá fronta DNES, 28.2.2009, Knihovna

Jedna ze zpráv informuje, že v časopisu Souvislosti v čísle 4/2008 byl hlavní rozhovor – s kunsthistorikem Lubomírem Konečným, ředitelem Ústavu dějin umění AV ČR – věnován dějinám umění.

 
 

Téma: Kultura – architektura

Média:

Hospodářské noviny, 3.2.2009, Jeden z Hubáčkových Ještědů půjde k zemi

Jedna z nejpozoruhodnějších staveb ze 70. let minulého století, obchodní dům Ještěd v Liberci, bude stržena. Nepomohla ani petice proti jeho zbourání podepsaná několika tisíci lidí, ani názor odborníků, např. Rostislava Šváchy z Ústavu dějin umění AV ČR, že má být památkově chráněný.

Víkend HN, 6.2.2009, Věda s vůní modřínu

Nová budova výzkumného ústavu IKEM podle návrhu ateliéru 4arch dokazuje, že i věda může »bydlet« nápaditě. Jejím autorem je Ing. arch. Petr Neřold, mezi jehož nejznámější realizace patří např. interiér knihovny Sociologického ústavu AV ČR v Praze.

Respekt, 23.2.2009, Čas bourání Ještědů

Reportáž v souvislosti s rozhodnutím zbourat obchodní dům Ještěd v Liberci popisuje současný přístup k architektuře 60. a 70. let minulého století. Je v ní citován historik architektury Rostislav Švácha (ÚDU AV ČR), který navrhl už několik staveb ze 60. a 70. let k památkové ochraně: mj. Ústav makromolekulární chemie AV ČR v Praze.

 
 

Téma: Kultura (český jazyk)

Média:

Týdeník Rozhlas, 3.2.2009, Hledám mohovitého pána s movitým majetkem

Jaroslava Hlavsová, pracovnice Ústavu pro jazyk český AV ČR, je autorkou pravidelné rubriky Rozmlouvání o češtině, kterou mj. vysílá i Český rozhlas 2-Praha v sobotu krátce po 6.hodině.

Strategie, 9.2.2009, Miro Lukáč Krize urychlí evoluční změny v reklamě

Ředitel české reklamní agentury Fabrika Miro Lukáč se v rozhovoru o tom, jak reklamní agentura spolupracuje s grafiky, jaké trendy panují v české kreativě a jaké změny ji mohou v budoucnu čekat, zmínil, jak jednomu z klientů musela firma předložit odborný výklad Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 13.2.2009, Podle feministek sexismy v češtině stále omezují možnosti žen

Tzv. sexismy v češtině podle feministek stále omezují možnosti žen. Podle Světly Čmejrkové z Ústavu pro jazyk český AV ČR se větší rozlišení mužských a ženských názvů projeví zejména v úředních dokumentech; v pracovních dokumentech by měla být podle ní genderová korektnost brána v úvahu. Bojovníkem za feministickou terminologii je i Zdeněk Sloboda ze Sociologického ústavu AV ČR.

Týdeník Rozhlas, 17.2.2009, Valentýn má dalmatina,dostal ho od Augustýna

Jaroslava Hlavsová z Ústavu pro jazyk český AV ČR v pravidelném rozhlasovém pořadu Rozmlouvání o češtině (Český rozhlas 2-Praha, sobota krátce po 6. hodině) vysvětlila, jak se píší jména zakončená stejně jako jméno Valentýn/Valentin.

Mladá fronta DNES, 28.2.2009, Jmenuji se Clinton. Hillary Clinton

Kvůli stále častějším sporům při přechylování ženských příjmení museli jazykovědci z Ústavu pro jazyk český AV ČR vydat příručku. Přechylování příjmení je pro češtinu přirozené, jeho účelem je smysluplné dorozumění, snaha vyhnout se nepřirozeným větám. Nepřechýlené ženské příjmení nelze v češtině skloňovat.

 
 

Téma: Kultura (Karlův most)

Média:

Právo,Praha – Střední Čechy, 19.2.2009, Je nejvyšší čas změnit současný památkový zákon

Náměstek ministra kultury František Mikeš v rozhovoru k opravě Karlova mostu mj. poznamenal, že památková inspekce ministerstva kultury odhalila několik porušení zákona při opravě, např. že Hlavní město Praha jako stavebník neoznámilo Archeologickému ústavu (AV ČR) záměr vyvíjet stavební činnost, ačkoli ústav záchranný archeologický průzkum v Praze nedělá a ani nemá nástroje, jak jej koordinovat.

 
 

Téma: Kultura – literatura

Média:

A2, 4.2.2009, Odjinud

Jedna ze stručných zpráv informuje, že Jiří Padevět, ředitel Nakladatelství Academia, se v rozhovoru pro Týdeník Rozhlas č. 2/2009 přihlásil k nakladatelské tradici Jana Otty, Otakara Štorcha-Mariena a Jana Fromka. V další zprávě se uvádí, že Ivan Vyskočil se stal „tématem“ Revue AV ČR pro vědu a umění Národní 3 č. 4/2008.

A2, 4.2.2009, Vidíme jenom výjevy

V článku o překladech z maďarštiny v roce 2008, jenž autorka Jarmila Křenková považuje za velmi plodný, jsou jmenovány i Deníky I, II Sándora Máraie, které vydala Academia.

A2, 4.2.2009, O vztahu skutečnosti a literárního textu

Jde o text Radky Denemarkové, mj. bývalé pracovnice Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který vznikl v rámci projektu Literatura a skutečnost. Spisovatelka bude 25. 2. 2009 v Goethe-Institutu v Praze diskutovat s překladatelem Radovanem Charvátem o tom, jaký význam má realita pro jejich texty a do jaké míry by měla být literaturou vnímána a přejímána.

Lidové noviny, 5.2.2009, Heroin, náhody a trest smrti

Michal Jareš, literární historik, a Tomáš Dimter, překladatel, doporučují knihu Vladimíra Macury Šťastný věk (Academia). Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia, upozorňuje na knihu Žádáme trest smrti, edici dokumentů k propagandistické kampani, doprovázející „proces“ s Miladou Horákovou.

Hospodářské noviny, 6.2.2009, Napříč žánry

Jedna z anotací je věnována knize od Maxe Hastingse Armageddon. Bitva o Německo 1944–1945, kterou vydala Academia.

Lidové noviny, 7.2.2009, Sovětské impérium nově

V knize s podtitulem Sovětský svaz ve studené válce od Stalina po Gorbačova, která česky nevyšla,nastiňuje americký historik ruského původu Vladislav M. Zubok historii 40 let sovětského impéria. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

Mladá fronta DNES, 7.2.2009, Knihovna

Jedna z anotací je věnována knize Pohár slz od Abrahama Lewina, kterou vydala Academia.

Knižní novinky, 9.2.2009, Bibliografie

Ve výčtu knih, které knihkupci nabízejí k 9. 2. 2008, jsou uvedeny i ty, jež vydaly Academia, Etnologický ústav, Historický ústav a Matematický ústav AV ČR.

Knižní novinky, 9.2.2009, Letem knižním světem

Milena Nyklová připomíná, že nakladatelství Academia v reprintu vydalo knihu Valdštejn s podtitulem Dějiny valdštejnského spiknutí od Josefa Pekaře.

Technický týdeník, 10.2.2009, Čteme?

Zpráva informuje o nové publikaci Čteme? prof. Jiřího Trávníčka, člena vědecké rady AV ČR, zástupce ředitele Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Poznatky vycházejí z prvního českého průzkumu zaměřeného na čtenáře a čtení z roku 2007 pod patronátem AV ČR a Národní knihovny ČR.

Technik, 12.2.2009, Nové knihy

Rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR – skupinou transferu technologií, která v rámci celoevropské sítě Enterprise Europe Network zprostředkovává transfer technologií českým subjektům.

Lidové noviny, 14.2.2009, Pražské fraktály

Sbírka bosenskohercegovského básníka Saši Skenderiji Proč musel být trpaslík zastřelen vyšla v anglickém překladu, v češtině však zatím nikoli, ačkoli většinu knihy napsal autor v době, kdy žil Praze. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

Mladá fronta DNES, 14.2.2009, Knihovna pro čtenáře vědecko-populární literatury

Jedna z anotací upozorňuje na knihu Tekuté časy (Život ve věku nejistoty) od Zygmunta Baumana, kterou vydalo Nakladatelství Academia.

Český dialog, 15.2.2009, Rudolf Zahradník Laboratorní deník: Zač jsme bojovali

Jde o přetisk několika výňatků ze vzpomínek prof. Rudolfa Zahradníka, bývalého předsedy AV ČR a prvního předsedy obnovené Učené společnosti ČR, které podle Jaromíra Novotného zachycují půlstoletí klíčových událostí zrodu a vývoje české vědy a výzkumu a jež vydalo Nakladatelství Academia.

Český dialog, 15.2.2009, Jaroslav Vejvoda a jeho dílo

Podrobné informace o spisovateli Jaroslavu Markovi-Vejvodovi a jeho knihách lze nalézt v lexikonu Slovník českých spisovatelů (vydala jej Akademie věd s Knižním klubem) a jiných specializovaných publikacích.

Host, 15.2.2009, Jako bych tu knihu psala s pistolí namířenou mezi oči

Jde o rozhovor se spisovatelkou Radkou Denemarkovou, bývalou pracovnicí Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v němž popsala, jak vznikala její kniha o divadelním režisérovi Petru Léblovi, jenž posléze spáchal sebevraždu, Smrt nebudeš se báti.

Zpravodajství ČTK, 17.2.2009, O osudu čtrnáctiletého chlapce v Osvětimi vypráví nová kniha

Nakladatelství Academia představilo knihu Tomáše Radila Ve čtrnácti sám v Osvětimi, v níž popisuje příběh čtrnáctiletého židovského chlapce, jeho příbuzných a lidí, s nimiž se setkával během protižidovských represí až po deportaci do koncentračního tábora.

Zpravodajství ČTK, 17.2.2009, Upozornění, 17.2.: Prezentace knihy Tomáše Radila Ve čtrnácti...

Čestný předseda AV ČR Rudolf Zahradník se dnes v 17:00 h zúčastní v Literární kavárně knihkupectví Academia, Václavské nám. 34, Praha 1 prezentace knihy Tomáše Radila Ve čtrnácti sám v Osvětimi.

Tvar, 19.2.2009, 9x Ferdinand Vaněk

V hlavní roli Ferdinand Vaněk je název sborníku her V. Havla, P. Landovského, P. Kohouta a J. Dientsbiera vydaného Nakladatelstvím Academia. V Českém rozhlase odvysílala Vltava cyklus Ferdinand Vaněk v hlavní roli. Nahrávku hry Vernisáž z roku 1977 objevil dramaturg Hynek Pekárek při práci na zvukových dokumentech pro Dějiny české literatury 1945–1989 (Academia).

Lidové noviny, 21.2.2009, Sex v okupované Francii

Kniha Patricka Buissona 1940–1945 Années érotiques, historika a politického komentátora, česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

GRAND BIBLIO, 23.2.2009, Loupežící badatel – fenomén dnešní doby

Petr Mašek, soudní znalec na historické knižní fondy a vedoucí oddělení zámeckých knihoven Národního muzea, v článku popisuje některé případy krádeží v knihovnách. Lupič, jenž si říkal Janík, byl již v 90. letech přistižen v Knihovně AV ČR a na Strahově.

GRAND BIBLIO, 23.2.2009, Střepiny chobotnice…

Dne 2. 3. 2009 se od 17 hodin v knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze koná prezentace knihy Vlastimila Ježka Střepiny chobotnice aneb Národ sobě.

Mladá fronta DNES, 24.2.2009, S Čapkem se roztrhl pytel, vychází i na CD

Od začátku roku může vydávat knihy Karla Čapka kdokoli. Uplynulo totiž 70 let od jeho smrti, doba, po kterou zákon hájí autorská práva. Jiří Padevět, ředitel Nakladatelství Academia, přiznává, že v případě dvou právě vydaných Čapkových děl Hordubal a Krakatit hrálo uvolnění autorských práv velkou roli.

Zpravodajství ČTK, 25.2.2009, Historik Pažout představí svou knihu o studentském hnutí 60. let

Role studentů v celosvětovém pohybu 60. let minulého století ožívá v knize Jaroslava Pažouta z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Mocným navzdory, která bude veřejnosti představena 4. března v knihovně ústavu.

ČT 1, 25.2.2009, 19:00 Události, Zápisky Ludvíka Svobody míří do knihkupectví

Mýty o československém odboji za druhé světové války boří deník Ludvíka Svobody, který právě vychází. Zlatica Zudová-Lešková z Historického ústavu AV ČR poznamenala, že jsou to zápisky o vlastenectví, ve kterých nehraje ideologie žádnou úlohu.

Právo, 26.2.2009, [výběr-knihy]

Jedna z anotací upozorňuje na knihu vzpomínek Rudolfa Zahradníka, profesora fyzikální chemie a bývalého předsedy AV ČR, s názvem Laboratorní deník s podtitulem Zač jsme bojovali.

Lidové noviny, 28.2.2009, Následná předpověď krachu

Sborník textů editovaný Michaelam Lewisem a nazvaný Panika! s podtitulem Příběh moderního finančního šílenství česky nevyšel. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

 
 

Téma: Kultura – literatura (recenze)

Média:

A2, 4.2.2009, Hitler hrobařem sudetských Němců

Petr Koura v recenzi pokračování prvního dílu knihy J. W. Brügela o česko-německých vztazích z let 1918–1938 s názvem Češi a Němci, které vydává Nakladatelství Academia, konstatuje, že stojí za pozornost zejména díky snaze o maximální objektivitu v přístupu k často emocionálně pojímanému tématu.

Lidové noviny, 5.2.2009, Leden: Vladimír Macura

Ondřej Horák v recenzi zdůvodňuje, proč se Knihou LN tohoto měsíce stalo nové vydání esejů Vladimíra Macury Šťastný věk (Academia), jež připomíná i osobnost Vladimíra Macury, ředitele Ústavu pro českou literaturu (AV ČR) a které je podle něj možné pokládat za dárek občanům ČR k blížícímu se 20. výročí listopadu 1989.

Tvar, 5.2.2009, Německo na hranici

Andrea Chrobáková-Lněničková v kladné recenzi souboru Tři romány odWolfganga Koeppena, který vydala Academia, závěrem shrnuje, že autor je vysoce aktuální i dnes, a přestože jeho romány mají časový záběr v poměrně vzdálené historické skutečnosti, jsou bolestnou zprávou o stavu nás všech.

Haló noviny, 9.2.2009, Kolaps Jareda Diamonda

Josef Bílek v recenzi knihy, kterou vydalo Nakladatelství Academia, konstatuje, že obsahuje i snímky a mapky, žel, nepříliš zdařilé kvality, mnohého čtenáře by možná napoprvé odradila její rozsáhlost, ale nakonec čtenář zjistí, že je psána zajímavě, i když ne bez výhrad.

Host, 15.2.2009, „Svět se stará, aby člověk nedospěl k sobě“

Jiří Trávníček recenzuje knihu Ornament masy, kterou vydala Academia, od Siegfrieda Kracauera, z něhož se podle něj dá stále čerpat a nechávat se jím okouzlovat. Jeho texty z výmarské doby je inspirativnější číst ani ne tak po tématech, ani jako analýzy dílčích jevů, ale spíše napříč.

Host, 15.2.2009, A přece dějiny existují!

Aleš Merenus recenzuje sborník editorů Kateřiny Bláhové a Ondřeje Sládka O psaní dějin. Teoretické a metodologické problémy literární historiografie z dílny Ústavu pro českou literaturu AV ČR, jenž se zaměřuje na dějiny literatury z teoretického hlediska a který vydala Academia.

Host, 15.2.2009, Co nového ve vědě?

Jan Němec v recenzi knihy Johna Brockmanna Třetí kultura (Academia), kterou podle Brockmanna tvoří vědci a myslitelé empirického světa, jež ve své práci a publikační činnosti přejímají roli tradičních intelektuálů ve snaze dobrat se odpovědi na otázku, kdo jsme a co jsme.

Tvar, 19.2.2009, Cesta do hlubin bohemistovy duše

Michal Škrabal se v úvodu recenze publikace Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky, kterou vydala Academia, zmiňuje, že všichni zúčastnění odvedli výbornou práci, zvláště pak editoři (Jana Pleskalová, Marie Krčmová, Radoslav Večerka, Petr Karlík), jimž bylo dát knize výslednou ucelenou podobu, zároveň však ponechali autorům volnou ruku.

Tvar, 19.2.2009, Eseje z času „přeskupování“

Michal Topor v recenzi esejů Siegfrieda Kracauera, jež pod názvem Ornament masy. Eseje vydala Academia v překladu Milana Váni, konstatuje, že překlad, resp. jeho konečná, patrně nepříliš bedlivě redigovaná podoba, klade četbě překážky, které nakonec původní pohyb myšlenky mohou místy až zatemnit nebo prostě odložit pod tíhou třebas jen drobných stylistických neohrabaností a úporností.

Literární noviny, 23.2.2009, Knihovnička

Jiří Plocek kladně hodnotí produkci edice Paměť Nakladatelství Academia, která podle něj poskytuje zajímavou mozaiku lidských i profesních osudů, a upozorňuje, že v ní vyšly vzpomínky Josefa Kouteckého Život mezi beznadějí a úspěchem, historika Jana Slavíka (Válečný deník historika), Scientific Diary Albíny Dratvové, Do půlnoci času dost Ctibora Rybára.

Elektro, 27.2.2009, Publikace nakladatelství Historický ústav AV ČR

Biografický slovník českých zemí předkládá informace o životě a díle již zesnulých osobností, které se podílely na duchovním i hmotném vývoji českých zemí v nejrůznějších epochách a oborech činností a významně zasáhly do našich dějin. Slovník, který zpracovalo specializované oddělení Historického ústavu AV ČR pod vedením doc. Pavly Vošahlíkové, odbornou úrovní přesahuje obvyklé encyklopedie.

 
 

Téma: Kultura – výstavy

Média:

Listy Prahy 1, 2.2.2009, Vesmír: dobrodružství objevů

Zpráva informuje o výstavě 48 velkoformátových fotografií vesmírných objektů k Mezinárodnímu roku astronomie na piazettě mezi starou a novou scénou Národního divadla v Praze. Spolupořádá ji hlavní město Praha, AV ČR, Národní divadlo a Astronomický ústav AV ČR.

Haló noviny, 3.2.2009, O »zastaveném čase« v uzavřeném prostoru

Jde o kladnou recenzi na výstavu výtvarné skupiny s názvem Corpora S v rakovnické Rabasově galerii a popis historie jejího vzniku a činnosti, v níž je uvedena informace o výstavách Konfrontace I a Konfrontace II v 70. letech 20. stol., které se uskutečnily v Ústavu makromolekulami chemie a v Mikrobiologickém ústavu (AV ČR).

Lidové noviny, 5.2.2009, Pozvánky

Vybrané fotografie, které se vloni sešly v soutěži Rostlina s příběhem pořádané Ústavem experimentální botaniky AV ČR, si lze prohlédnout v Českých Budějovicích ve vstupní hale Biologického centra AV ČR (Branišovská 31).

Stavitel, 9.2.2009, Lepší veřejná prostranství v Praze

Zpráva informuje o výstavě Budoucnost a přítomnost Prahy 1, která se v AV ČR na Národní třídě uskutečnila již loni a na níž Městská část Praha 1 představila více než 20 studií na úpravy veřejných prostranství.

ČT 2, 11.2.2009, 08:00 Zprávy – Ostrava, Výstava o životě a díle filozofa Jana Patočky

Ve výstavních prostorách Domu knihy Librex v Ostravě se koná výstava o životě a díle filozofa Jana Patočky, kterou připravila AV ČR. Představuje jeho nejdůležitější biografická fakta i ukázky z jeho literárních a filozofických studií, rukopisy prací či publikace.

Haló noviny, 16.2.2009, Výstava »Zapomenutí hrdinové« v Berlíně

Zpráva informuje o výstavě Zapomenutí hrdinové v berlínském Domě Willyho Brandta, jejímž autorem by mj. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR. Obdobná výstava by mohla přiblížit divákům osudy Čechů vyhnaných v r. 1938 z pohraničí a české menšiny v okupovaném pohraničí v letech 1939–1945.

Prima TV, 20.2.2009, 17:40 Minuty regionu – Vysočina, Výstava nabízí výlet do mikrosvěta

Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci připravilo výstavu nazvanou Mikrosvět. Vznikla na popud jihočeské fotografky Bohuslavy Maříkové, která spolupracuje s vědci Botanického ústavu AV ČR v Českých Budějovicích. Řada z nich se již delší dobu zabývá mikrofotografií.

 
 
Média:

Profit, 2.2.2009, Mladé vědkyně získaly stipendia

Pod heslem „Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy“ byly vyhlášeny vítězky třetího ročníku stipendií L´Oréal ČR pro ženy ve vědě, mj. Viktoriya Poterya z Ústavu fyzikální chemie AV ČR a Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Českobudějovický deník, 6.2.2009, Žena ve vědě

Mezi tři letošní laureátky, které získaly ocenění a stipendium L´Oréal ČR, se zařadila i Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Získala je za vědeckou práci o parazitech z rodu Trypanosoma.

(Jižní Čechy)

Lidové noviny, 7.2.2009, Badatelky dostaly statisíce

Mezi letošní laureátky, které získaly ocenění a stipendium L´Oréal ČR ve výši 200 000 korun, se zařadila i Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR, jež byla oceněna za práci o parazitech z rodu Trypanosoma, a Viktoria Poterya, která zkoumá tzv. klastry v Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR.

Strakonický deník, 7.2.2009, Foto – Žena ve vědě

Mezi tři letošní laureátky, které získaly ocenění a stipendium L´Oréal ČR ve výši 200 000 korun, se zařadila i Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích, jež byla oceněna za vědeckou práci o parazitech z rodu Trypanosoma.

 (Jižní Čechy)

Jindřichohradecký deník, 9.2.2009, Žena ve vědě

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)

Medical Tribune, 9.2.2009, Stipendium 200 000 korun pro úspěšné vědkyně

Zpráva popisuje, jak byla 27. 1. v Knihovně AV ČR již potřetí předána Stipendia L´Oréal ČR pro ženy ve vědě. Předsedkyně odborné poroty prof. Helena Illnerová ocenila všech 36 přihlášených prací mladých badatelek. Laureátka Alena Zíková působí v Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR, Viktoriya Poterya v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

Zdravotnické noviny, 9.2.2009, Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy

Koncem ledna v Knihovně AV ČR již potřetí předána Stipendia L’Oréal ČR pro ženy ve vědě. Předsedkyně odborné poroty prof. Helena Illnerová ocenila všechny letošní práce mladých badatelek. Mezi laureátkami je i Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Viktoria Poterya z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v AV ČR.

Moravskoslezský deník, 10.2.2009, Talentovaná opavská docentka získala stipendium

V Knihovně AV ČR si koncem ledna převzala stipendium Marta Štefánková z Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě, Viktoriya Poterya z Ústavu fyzikální chemie AV ČR Praha a Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR České Budějovice.

(Novojičínský deník; Opavský a hlučínský deník; Severní Morava)

Technický týdeník, 10.2.2009, Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy

Dne 27. 1. byla v AV ČR již potřetí předána Stipendia L'Oréal ČR pro ženy ve vědě. Slavnostní večer se konal za účasti mj. předsedy Akademie Václava Pačesa. Předsedkyně odborné poroty prof. Helena Illnerová ocenila všech 36 přihlášených prací mladých badatelek. Jednou z laureátek je Viktoria Poterya z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR,další Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Víkend HN, 13.2.2009, Alena Zíková

Petr Melničuk v reportáži popisuje, jak se z Aleny Zíkové, absolventky fakulty biologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kterou do svého týmu přijal prof. Julius Lukeš z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR, stala vítězka národního stipendijního programu České komise pro UNESCO, kosmetické firmy L’Oréal a AV ČR.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 14.2.2009, Parazitoložka pracuje v USA na léku proti spavé nemoci

Alena Zíková, která za svou práci o trypanozómě získala ocenění pro ženy ve vědě spojené se stipendiem L´ Oréal ČR, v rozhovoru popsala výzkum léčby spavé nemoci, jímž se zabývá, a zmínila se mj. i o spolupráci fakulty a ústavů AV ČR, která prý je neskonale produktivní. Ze Seattlu se vrací do Českých Budějovic, kde dostala nabídku od Parazitologického ústavu založit vědeckou skupinku.

 
 

Téma: Ocenění (prof. J. Drahoš)

Média:

Frýdecko-místecký a třinecký deník, 12.2.2009, Jiří Drahoš bude čestným občanem

Fyzikální chemik Jiří Drahoš, jenž byl na konci loňského roku zvolen novým předsedou AV ČR, se v březnu zřejmě stane čestným občanem Jablunkova, kde prožil své dětství. Pamětní plaketu by si měl převzít osobně.

(Severní Morava)

Týdeník Frýdecko-Místecko, 17.2.2009, V Jablunkově ocení vědce Jiřího Drahoše

(obsahově shodná zpráva)

Horizont, 17.2.2009, Jiří Drahoš se má stát čestným občanem Jablunkova

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma:Osobnosti české vědy

Média:

T+T Technika a trh, 1.2.2009, Výročí

Jedna ze zpráv připomíná život a dílo Františka Běhounka (28. 10. 1898 až 1. 1. 1973), významného fyzika, prvního Čecha, který stanul na severním pólu, člena Akademie věd. Další zpráva popisuje život a dílo Ernsta Macha (18. 2. 1838 až 19. 2. 1916), na jehož počest AV ČR uděluje Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha domácím i zahraničním vědcům v oboru fyzikálních věd.

Listy Prahy 1, 2.2.2009, Vědci, kteří nám chybějí – chemik Josef Michl

Článek připomíná Josefa Michla, světového vědce v oblasti experimentální i teoretické chemie, uznávaného v USA i v Evropě, který kandidátskou disertační práci obhájil v roce 1965 v Ústavu fyzikální chemie ČSAV u prof. Rudolfa Zahradníka, jenž je v něm též citován.

Look magazine, 4.2.2009, Češi slavní ve světě

Jedním z Čechů, kteří proslavili ČR v zahraničí, je prof. Jiří Bartek, jenž po studiích nastoupil do Ústavu molekulární genetiky AV ČR a nyní působí na Danish Cancer Society (Dánská společnost pro rakovinu) v Kodani, kde se zabývá výzkumem nádorových buněk.

Lidové noviny, 6.2.2009, Zemřel významný orientalista

Dne 17. ledna zemřel ve Francii ve věku 81 let český orientalista a světoznámý drávidista prof. PhDr. Kamil Zvelebil, který do roku 1970 působil v Orientálním ústavu ČSAV.

Euro, 9.2.2009, lidé a podniky

Jedna ze zpráv informuje, že novým ředitelem CERGE-EI UK a AV ČR se stal Štěpán Jurajda, který byl mj. za svou vědeckou činnost oceněn i cenou Otto Wichterleho pro mladé vědecké pracovníky AV ČR.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 10.2.2009, Výstava připomene Jana Patočku

Jitka Vaňková z Domu knihy Librex v Ostravě si prý velice považuje toho, že AV ČR oslovila Dům knihy s nabídkou uspořádat zde výstavu o Janu Patočkovi, předním českém filozofovi 20. století, s názvem „...a pozdravujte filozofy!“, jejíž vernisáž začíná dnes v 16:00 h.

ČRo 1-Radiožurnál, 11.2.2009, 10:05 Host radiožurnálu, Rozhovor s profesorkou Helenou Illnerovou

Prof. Helena Illnerová, předsedkyně České komise pro UNESCO, bývalá předsedkyně AV ČR, v rozhovoru posluchačům přiblížila význam světla na lidský organismus. Jak na člověka světlo působí, jak mu nastavuje biologické hodiny, působí na náladu, na imunitní systém atd. Odpověděla také na otázku, čím se zabývá jako předsedkyně České komise pro UNESCO.

Ekonom, 12.2.2009, Muž, jenž má svou planetku

V článku, který představuje život a dílo Otto Wichterleho, vynálezce kontaktních čoček, silonu a hydrogelu, se mj. uvádí, že po roce 1989 byl zvolen prvním předsedou AV ČR a v roce 1993, kdy odcházel do důchodu, po něm byla pojmenována planetka č. 3899, obíhající mezi Merkurem a Jupiterem.

Mladá fronta DNES, 14.2.2009, Vždy zůstával svobodným tvůrcem

Eugen Brikcius v nekrologu vzpomíná na filozofa, psychologa, esejistu a pedagoga Vladimíra Boreckého, který byl v letech 1985–1989 externím aspirantem Psychologického ústavu ČSAV v Praze.

Ekonom, 19.2.2009, Česká cesta za Nobelovkou

Článek popisuje život a dílo Jaroslava Heyrovského (20. 12. 1890 až 27. 3. 1967), nositele Nobelovy ceny za chemii, pozdějšího ředitele Ústavu fyzikální chemie Akademie věd, zakladatele Polarografického ústavu ČSAV.

Haló magazín Pro Vás, 27.2.2009, Jaroslav Heyrovský

Článek popisuje život a dílo Jaroslava Heyrovského, zakladatele Polarografického ústavu ČSAV, nynějšího Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR v Praze, který získal Nobelovu cenu za chemii. Na budově Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR ve Vlašské ulici v Praze je umístěna jeho pamětní deska.

 
 
Média:

ČRo 1-Radiožurnál, 26.2.2009, 18:12 Radiofórum, Kocáb dostal nabídku strávit týden na chomutovském sídlišti

V diskusi s ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny Michaelem Kocábem o jeho souhlasu s návrhem, aby týden bydlel s nepřizpůsobivými občany na sídlišti v Chomutově, zazněla informace, že podle aktuálního průzkumu CVVM důvěryhodnosti politiků se poprvé objevil v tabulce 27 osobností, a to na sedmém místě se 36 %.

Lidové noviny, 28.2.2009, Až se Sahara zazelená

Petr Zídek poukazuje na to, že cestopisy Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda z 50. let jsou zcela konformní s tehdejší komunistickou propagandou a byly jí též hojně využívány. Klade si otázku, zda cestovatelům nebylo trapné, když jim v roce 1959 organizaci cesty zajišťoval zvláštní sekretariát výpravy při Akademii věd.

 
 

Téma: Polemika (alternativní medicína)

Média:

Respekt, 16.2.2009, Kouzelná ordinace

V reportáži o alternativní medicíně se píše, že poslanci vyškrtli léčitelství ze živnostenského zákona. Za odmítavým stanoviskem ministerstva a poslanců se dá prý vyčíst rukopis spolku skeptiků Sisyfos, známých profesorů a lékařů (patolog Jiří Heřt, bývalí ministři zdravotnictví Pavel Klener a Ivan David, někdejší předseda AV ČR Rudolf Zahradník), kteří se už léta snaží vštípit veřejnosti, že alternativní medicína je podvod, jenž zdraví lidí nepomáhá, nebo ho dokonce poškozuje.

 
 

Téma: Polemika (fyzika)

Média:

Respekt, 16.2.2009, Dopisy

Jan Obdržálek z Ústavu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze reaguje na článek Dvojí hodiny v tomtéž místě (Respekt 7/09). Názor vyslovený Janem Paloušem (ASÚ AV ČR) v uvedeném rozhovoru o dilataci času je podle něj věcně chybný. K problematice bude v brzké době zveřejněna reakce astrofyzika Jana Palouše na webových stránkách Respektu (www.respekt.cz).

 
 
Téma: Polemika (Ústav pro studium totalitních režimů)
Média:

ČRo 1-Radiožurnál, 3.2.2009, 18:12 Radiofórum, Je Ústav pro studium totalitních režimů skutečně nezávislý?

Zdeněk Jičínský v diskusi uvedl, že Ústav pro studium totalitních režimů je oproti jiným historických ústavům včetně třeba Ústavu soudobých dějin (ÚSD AV ČR) koncipován jako ústav, který má politické zřízení, protože ho zřizuje Senát. Žádný jiný historický ústav žádná politická instituce nezřizuje.

Právo, 4.2.2009, Žáček hájí Ústav totalit před kritikou

Ve zprávě o dovršení prvního roku existence Ústavu pro studium totalitních režimů se uvádí, že odborná obec v čele s Oldřichem Tůmou z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR odmítla prohlášení ÚSTR, že skupina bratří Mašínů v 50. letech chystala atentát na špičky tehdejšího režimu. Historik Petr Blažek v České televizi opět vyjádřil nespokojenost s metodami a výsledky práce ústavu.

 
 
Téma: Politika
Média:

ČRo 2-Praha, 3.2.2009, 08:30 Jak to vidí, Jak to vidí Ivan Hoffman

Komentátor Ivan Hoffman v diskusi k vybraným politickým tématům, konkrétně v souvislosti s plánovanou schůzkou mezi Evropou a Čínou během českého předsednictví v Praze, jejíž hlavní postavou bude český premiér Mirek Topolánek, zdůvodnil, proč podle průzkumu CVVM popularita premiéra stoupla.

Brněnský deník, 4.2.2009, Varující průzkum

Čtenář Jan Kouřil komentuje výsledky lednového průzkumu CVVM, z nichž vyplývá, že už poněkolikáté je na prvním místě Bohuslav Sobotka z ČSSD, ačkoli se nikde neexponuje.

(Jižní Morava)

Lidové noviny, 5.2.2009, Varující průzkum

(obsahově shodná zpráva)

Instinkt, 5.2.2009, Postřeh Marka Gregora

V kritickém komentáři k průzkumům veřejného mínění je uveden výsledek z průzkumu CVVM z minulého týdne, že nejméně oblíbeným politikem je Jiří Čunek.

Brněnský deník, 11.2.2009, Politička: zaměstnání, o které není zájem

Hlavním důvodem nízkého podílu žen v politice jsou jejich priority: péče o rodinu a děti. Podle průzkumu CVVM si předloni přálo větší zapojení žen do politiky na všech úrovních 88 % dotázaných, zavedení kvót při sestavování kandidátek podporuje 28 % mužů a 48 % žen.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)

ČRo 1-Radiožurnál, 24.2.2009, 12:00 Ozvěny dne, Podle průzkumů klesají preference ČSSD

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v diskusi o tom, zda strana změní taktiku a styl, když průzkumy veřejného mínění naznačují, že její náskok před ODS se zmenšil, oponoval, že pokud je v průzkumech STEM nebo CVVM určitý rozdíl mezi ČSSD a ODS, ve skutečnosti je výsledek příznivější pro sociální demokracii.

 
 

Téma: Politika – Blízký východ

Média:

Zpravodajství ČTK, 6.2.2009, CVVM: Téměř tři pětiny Čechů konflikt na Blízkém východě nezajímá

Z průzkumu CVVM vyplývá, že o konflikt mezi Izraelem a Palestinou se nezajímá 57 % Čechů, naopak 42 % jej sleduje. Podle dvou pětin Čechů za vystupňování konfliktu mohou obě strany. Téměř polovina souhlasí se zapojením mezinárodního společenství do řešení blízkovýchodní krize.

ČRo 1-Radiožurnál, 10.2.2009, 18:12 Radiofórum, Izraelci v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu

Politoložka z pražské Metropolitní univerzity Irena Kalhousová v souvislosti s výzkumem CVVM, podle nějž se téměř tři pětiny Čechů nezajímají o konflikt na Blízkém východě, poznamenala, že Češi by jej měli sledovat, protože ČR předsedá EU, která chce hrát důležitou roli v arabsko-izraelském konfliktu. Ten je navíc nebezpečný pro celou Evropu, resp. pro celý svět.

Respekt, 16.2.2009, Jak Češi vidí Gazu

Podle lednového šetření CVVM na otázku: Kdo podle vás má největší podíl na vzniku a vystupňování současného konfliktu mezi Izraelem a Palestinci odpovědělo 40 % dotázaných, že obě strany stejně, 29 % nevědělo.

 
 
Téma: Právo
Média:

Právní rádce, 26.2.2009, Nemo plus iuris ad alium transferre...

Prof. Karel Eliáš z Ústav státu a práva AV ČR kritizuje, že zákon č. 509/1991 Sb. oslabil ochranu zákazníků v míře, v jaké si to předtím nedovolilo ani komunistické zřízení.

 
 
Téma: Právo (akreditace na PF ZČU)
Média:

Zpravodajství ČTK, 2.2.2009, ZČU uspěla ve sporu o doktorské studium, zatím ale jen částečně

Rozkladová komise MŠMT zrušila dřívější rozhodnutí ministerstva týkající se doktorského studia na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni a vrátila mu ho k dalšímu projednání. V odůvodnění komise se uvádí, že ministerstvo ani jeho akreditační komise nezkoumaly všechny podklady, jež měly k dispozici, včetně smlouvy mezi ZČU a Ústavem státu a práva AV ČR, na němž působí mnozí vyučující Právnické fakulty ZČU.

ČRo 1-Radiožurnál, 2.2.2009, 21:00 Stalo se dnes, Západočeská univerzita v Plzni možná bude moci nabídnout uchazečům doktorské studium práv

Vladimíra Dvořáková, předsedkyně akreditační komise MŠMT, popsala základní problém, kvůli kterému akreditační komise omezila akreditaci doktorského studia na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, jež fakulta realizovala společně s Ústavem státu a práva AV ČR.

Mladá fronta DNES, Plzeňský kraj, 12.2.2009, Mohou přijímat nové doktorandy

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša vysvětlil, proč u Právnické fakulty vznikl problém s akreditací doktorského studia, který se již vyřešil. Jak uvedl proděkan fakulty Milan Kindl, vědecká činnost se děje ve spolupráci s Ústavem státu a práva AV ČR, s nímž fakulta doktorský studijní program realizuje.

 
 

Téma: Právo (odvolání krajského státního zástupce)

Média:

Lidové noviny, 26.2.2009, Pospíšil v odvolání pochybil

Podle skupiny právníků a expertů na správní právo, mj. Vladimíra Balaše z Ústavu státu a práva AV ČR, nebyl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil oprávněn k odvolání ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, jenž se odmítl podřídit jeho rozhodnutí.

ČT 1, 26.2.2009, 12:00 Zprávy, Kauza odvolání šéfa ústeckého státního zastupitelství

Ministerstvo spravedlnosti i experti, na které se odvolaly čtvrteční Lidové noviny, se ohrazují proti tvrzení že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil neměl právo krajského státního zástupce Jiřího Křivance odvolat. Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva AV ČR je pobouřen, jak jsou jeho informace zkreslené. Z podkladů, které autorovi zaslal, prý naopak dospěl právě k opačnému názoru.

ČT 1, 26.2.2009, 19:00 Události, Ministerstvo spravedlnosti se postavilo za Křivancovo odvolání

Ministerstvo spravedlnosti se ostře ohradilo proti spekulacím, že šéf resortu Jiří Pospíšil ze zákona neměl právo odvolat ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance. Za Ministerstvo se staví i Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva AV ČR. Ministr podle něj má právo odvolat státní zástupce, když zjistí pochybení při výkonu státní správy.

ČT 2, 26.2.2009, 22:30 Události, komentáře, Kompetenční spor?

V pořadu, který analyzoval události ohledně odvolání ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, byl citován Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva AV ČR.

Lidové noviny, 27.2.2009, Může ministr odvolat krajského státního zástupce? Jednoznačně

Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva AV ČR v komentáři uvádí na pravou míru své vyjádření v článku Pospíšil v odvolání pochybil (LN 26. 2.) ohledně odvolání ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem.

 
 
Téma: Reportáž
Média:

MF plus, 6.2.2009, Po stopách vlka (a jeho stopaře)

V reportáži o výskytu vlků na území Čech a Moravy a činnosti dobrovolných tzv. vlčích hlídek z hnutí Duha je uvedena připomínka ankety pracovníků AV ČR, že zhruba třetina myslivců považuje přítomnost velkých šelem za pouze negativní jev.

 
 

Téma: Rozhovor

Média:

ČRo-Sever, 1.2.2009, 11:10 Planetárium, Zajímavé optické a fyzikální vlastnosti ledu

Radek Mikuláš z Geologického ústavu AV ČR, který se ve volném čase věnuje bruslení na přírodním ledu a s několika dalšími autory sepsal i turistického průvodce Na bruslích Českou republikou, v rozhovoru posluchačům přiblížil, co se musí stát, aby ve středoevropských podmínkách vodní plochy zamrzly, které zamrzají nejlépe a které naopak nejhůře.

Respekt, 2.2.2009, Co drží svět pohromadě

Prof. Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR se v rozhovoru zamýšlel nad cestováním do vesmíru a jeho budoucností, temnou hmotou, dvou pilířích světa, z nichž jeden představují věda, filozofie, myšlení, druhý morálka a víra, které člověka začleňují do kontextu s dalšími lidmi a různým věcem ve světě dávají smysl.

ČRo 2-Praha, 9.2.2009, 08:30 Jak to vidí, Jak to vidí Václav Cílek

Václav Cílek v rozhovoru mj. připomněl, že tzv. Schmittova textilka v Semilech v Českém ráji pochází z roku 1862, kdy architekt Ignác Ulman mj. postavil budovu České spořitelny, v níž dnes sídlí AV ČR.

Zdravotnické noviny, 16.2.2009, Pokud se rozhodnu, nemusím přesvědčovat nadřízené

Primář a majitel Oční kliniky JL – MUDr. Ján Lešták, CSc. – se v rozhovoru mj. zmínil, že s léčbou pomocí kmenových buněk zatím v oftalmologii nejsou žádné zkušenosti, ale v jiných oblastech ano, intenzivně se jí zabývá AV ČR. Proto si myslí, že nebude dlouho trvat a začne se používat i v oftalmologii.

SANQUIS, 16.2.2009, Plastická chirurgie? Není jen pro krasavice!

Jde o rozhovor s MUDr. Svatoplukem Svobodou, jenž před 31 lety nastoupil do Transplantační laboratoře Akademie věd, která patřila pod Kliniku plastické chirurgie, o jeho začátcích i současných aktivitách, o historickém vývoji plastické chirurgie, moderním tkáňovém přenosu, o mylných představách laiků aj.

Geo, 18.2.2009, V jednoduchosti je krása

Jde o rozhovor o origami s Ondřejem Cibulkou a Milanem Dřímalem, pracovníkem Fyzikálního ústavu AV ČR, je jednatelem České origami společnosti, který vede kurzy origami v čajovně Bílý jeřáb a navrhuje diagramy.

ČT 1, 21.2.2009, 12:05 Týden v regionech – JM, Zdeněk Machař zasvětil celý svůj život péči o ptáky

Zdeněk Machař zasvětil celý svůj život péči o ptáky. Zraněná zvířata odchytává a léčí je ve svém ptačím centru v Brně. V rozhovoru se okrajově zmínil, že otec byl pracovníkem Akademii věd pro výzkum obratlovců v Brně.

 
 

Téma: Volby

Média:

ČRo 1-Radiožurnál, 9.2.2009, 18:12 Radiofórum, Česká vláda se přiklonila k takzvané řecké variantě volebního systému

Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR v rozhovoru zdůvodnil, proč se vláda přiklonila k tzv. řecké variantě volebního systému. Podle něj umožňuje lepší reprezentaci malých stran, které jsou potřeba do vládních koalic, a zároveň pomáhá vítězi voleb zvýšit svůj volební výsledek tak, aby se mu společně malými stranami vládní koalice sestavovala lépe.

Hospodářské noviny, 10.2.2009, Paroubkovi s láskou

V komentáři k vládnímu návrhu řeckého volebního systému je uvedena informace, že v prosincovém volebním modelu CVVM vedla ČSSD o 17 %, měla by 92 křesel a k většině by jí stačili i jen zelení nebo lidovci, s komunisty by měla 121 křesel. S bonusem by už nepotřebovala vůbec nikoho.

Mladá fronta DNES, 10.2.2009, České volby na řecký způsob

Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR komentuje druhou snahu vlády v historii ČR o změnu volebního systému a vysvětluje podstatu řecké varianty.

Zpravodajství ČTK, 10.2.2009, Před rokem získal Václav Klaus svůj druhý prezidentský mandát

Zpráva připomíná historii loňské volby prezidenta republiky a uvádí, že zatímco opětovná kandidatura Václava Klause byla dopředu známá, o jeho konkurentech, mj. o předsedovi AV ČR Václavu Pačesovi či profesorovi Janu Švejnarovi, se dlouho jenom spekulovalo. Švejnar se nakonec stal Klausovým vyzyvatelem.

Zpravodajství ČTK, 13.2.2009, STEM: ČSSD oslabila, stále ale vede před ODS o 10 procent

Preference opoziční ČSSD v únoru mírně oslabily, přesto ČSSD podle agentury STEM vede o 10 % před vládní ODS. ČSSD ubývají voliči i podle minulý týden publikovaného modelu agentury Median a šetření CVVM.

Haló noviny, 14.2.2009, V preferencích nic nového

Zpráva informuje, že ČSSD ubývají voliči nejen podle STEM, ale i podle minulý týden publikovaného modelu agentury Medián a předchozího šetření CVVM.

Respekt, 16.2.2009, Ruce pryč od našich křesel

V komentáři k návrhu vlády na změnu volebního systému je jmenován politolog Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Lebeda, kterého jako specialistu na volební systémy ministerstvo spravedlnosti pozvalo do své expertní skupiny.

Zpravodajství ČTK, 18.2.2009, CVVM:ČSSD by teď volilo 38,5 procenta lidí, druhá by skončila ODS

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, volilo by podle CVVM sociální demokracii 38,5 procenta voličů a ODS 29 % občanů, KSČM 15,5 %, KDU-ČSL 7 %, Stranu zelených 6 %.

Zpravodajství ČTK, 18.2.2009, CVVM:ČSSD by teď volilo 38,5 procenta lidí, druhá by skončila ODS

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Boleslavský deník, 19.2.2009, ČSSD vede před ODS o více než 10 %

Pokud by se nyní konaly volby, ČSSD by z nich podle nejnovějšího volebního průzkumu CVVM vyšla jako vítěz, protože ve volebním modelu pro únor 2009 dosáhla téměř 40 % hypotetických voličských hlasů: ODS 29 %, KSČM 15,5 %, KDU-ČSL 7 %, Strana zelených 6 %.

Haló noviny, 19.2.2009, ČSSD a zelení ztrácejí

(obsahově shodná zpráva)

Právo, 19.2.2009, Soc. dem. si pohoršila, přesto výrazně vede

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Volby – předseda AV ČR

Média:

Rodina a škola, 11.2.2009, Krátké zprávy

Jedna ze stručných zpráv popisuje, že fyzikální chemik Drahoš střídá Pačese v čele AV ČR. Podle akademiků má Drahoš chladnější přístup a bude s to udržovat korektní vztahy s představiteli různých politických stran. O funkci šéfa akademie se utkal s ředitelkou Ústavu experimentální medicíny Evou Sykovou, která dávala najevo snahu Akademii podstatně zmodernizovat.

 
 
Téma: Výročí
Média:

Zpravodajství ČTK, 1.2.2009, Výročí, která připadají na pondělí 2. února

Předseda AV ČR Václav Pačes oslavil 1. 2. narozeniny.

Technický týdeník, 10.2.2009, Ústav teorie informace a automatizace AV ČR slaví 50. narozeniny

Ústav teorie informace a automatizace AV ČR oslaví letos 50. výročí založení. Etabloval se 1. ledna 1959 spojením dvou pracovišť tehdejší ČSAV.

Pardubický deník, 12.2.2009, Staročeskému poslanci Žákovi dluží Bismarck boty a břitvu

Významný politik staročeské strany Jan Žák, který se zasloužil o rozvoj Pardubic, i když zdejším rodákem nebyl, se narodil 10. 2. 1829 v Kolíně, kde byl jeho blízkým přítelem později proslulý mecenáš a zakladatel České akademie věd a umění Josef Hlávka. Zemřel 6. května 1896 v Pardubicích.

(Východní Čechy)

Lidové noviny, 16.2.2009, Třikrát z významných výročí tohoto týdne

Jedna ze zpráv připomíná výročí narození významného přírodovědce Karla Bořivoje Presla (17. února 1794). Jeho jméno (Preslia) dodnes nese časopis České botanické společnosti při AV ČR. Zemřel v roce 1852.

Prima TV, 23.2.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, 60 let od násilné kolektivizace

Před 60 lety začala v tehdejším Československu násilná kolektivizace a život na venkově se od základů změnil. Oldřich Tůma, ředitel, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v pořadu upřesnil a doplnil informace redaktorů a popsal poměry, jaké tehdy na venkově panovaly.

Zpravodajství ČTK, 25.2.2009, Slováci vzpomínají 40 let pražské pobočky Matice slovenské

Vojtech Čelko z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR uvedl, že Slováci žijící v Praze, kteří si tento týden připomínají 40. výročí založení odboru Matice slovenské v Praze, považují jeho vznik za začátek novodobých slovenských aktivit v hlavním městě nynější ČR.

ČT 1, 25.2.2009, 19:00 Události, Vzpomínka na upálení Jana Zajíce

Přesně před 40 lety zemřel Jan Zajíc,osmnáctiletý student, který se upálil na protest proti tomu, že půl roku po sovětské invazi se společnost začala smiřovat s normalizací. Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR stručně popsal poslední okamžiky jeho života.

Elektro, 27.2.2009, ÚTIA slaví 50 let od svého založení

Ústav teorie informace a automatizace AV ČR slaví letos 50. výročí založení. Vznikl 1. 1. 1959 spojením dvou pracovišť tehdejší ČSAV. Padesáté výročí si ústav připomene několika akcemi a popularizačními aktivitami.

ČT 1, 28.2.2009, 12:05 Týden v regionech – OS, Výročí upálení Jana Zajíce

Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v pořadu stručně popsal způsob tragické smrti Jana Zajíce.

 
 

Téma: Výročí (prof. J. Drahoš)

Média:

Zpravodajství ČTK, 19.2.2009, Výročí, která připadají na pátek 20. února

Dne 20. 2. se narodil fyzikální chemik Jiří Drahoš, příští předseda AV ČR (1949).

Zpravodajství ČTK, 19.2.2009, Příští předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš oslaví šedesátiny

Nastávající předseda AV ČR Jiří Drahoš, který působí v Ústavu chemických procesů AV ČR a nyní zastává funkci místopředsedy Akademie, oslaví 20. února 60. narozeniny. Od současného předsedy Václava Pačese funkci převezme na zasedání Sněmu 24. 3.

 
 

Téma: Výročí (25. únor)

Média:

ČT 1, 24.2.2009, 19:00 Události, Přesně před 61 lety zažilo tehdejší Československo generální stávku

Před 61 lety se v Československu konala generální stávka, která podpořila úsilí komunistické strany o převzetí moci v zemi. Podle Oldřicha Tůmy z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR tak odbory vyjádřily souhlas s komunistickým návrhem na řešení krize, tj. s demisí tzv. „reakčních" ministrů a vládou nové Národní fronty.

Mladá fronta DNES, 25.2.2009, Únor 1948 vzbuzoval obavy i u komunistů

Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, konstatuje, že k „Vítěznému únoru“ by došlo tak jako tak, o čemž svědčí i nedávno nalezený rozkaz zemského velitele SNB plukovníka Dybala z 9. února, který se stal bezprostřední příčinou demise.

 
 
Téma: Výzkum
Média:

Zdravotnické noviny – ZDN, 9.2.2009, Jak je na tom starší generace

Čeští řešitelé projektu SHARE koncem ledna předložili na veřejné prezentaci v pražském Národohospodářském ústavu AV ČR výsledky úvodní periody výzkumu, jehož cílem je vytvoření komplexního souboru dat o stavu starší generace a celé společnosti napříč Evropou. Poprvé v historii by tak měla být soustředěna a navzájem propojena všechna témata nezbytná pro správné identifikování ekonomických, sociálních, psychologických či zdravotních faktorů procesu stárnutí.

Evropské noviny, 27.2.2009, Podpořme více výzkum, pomůže nám z krize

Z analýzy stavu vědy a výzkumu vyplývá, že EU jako celek ve vědě stagnuje, mezi státy jsou rozdíly, ale zaostávající země se stále rychleji zlepšují. Jako dobrý příklad je uvedena laboratoř zabývající se výzkumem lidských embryonálních kmenových buněk, společné pracoviště Ústavu experimentální medicíny AV ČR a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

 
 

Téma: Výzkum – archeologie

Média:

Zpravodajství ČTK, 2.2.2009, Ministr zrušil památkovou ochranu archeologické lokality

Ministr kultury Václav Jehlička zrušil památkovou ochranu archeologické lokality v Mikulovicích na Pardubicku. Podle ministra přišel podnět, který podala AV ČR, tedy pravděpodobně její Archeologický ústav, na prohlášení lokality za památku pozdě, až poté, co se vědělo, že se plánuje výstavba. Návrh měl být podán před změnou územního plánu a zahájením výstavby.

Mladá fronta DNES, Střední Morava, 3.2.2009, Muž zkoumá, zda si mohli pravěcí lidé ochočit mamuty

Jiří Sonnek z Hučína se domnívá, že pravěcí lidé mohli mamuta cíleně od nejranějšího věku vychovávat. Libor Balák, paleoetnolog a autor podkladů a výtvarných prací internetového muzea Antropark na stránkách Archeologického ústavu Akademie věd Brno, je přesvědčen, že ho na kresbách zobrazovali jen jako zajímavý subjekt.

Revue Sondy, 5.2.2009, Země pyramid a faraonů

V reportáži o objevování kultury a dějin starověkého Egypta jsou popsány i úspěchy českých egyptologů a uveden odkaz na publikaci Kronika velkých objevů, kterou vydalo Nakladatelství Academia Praha.

ČRo-Sever, 15.2.2009, 11:10 Planetárium, Představení osmisvazkové publikace Archeologie pravěkých Čech

Luboš Jiráň, ředitel Archeologického ústavu AV ČR, který na podzim oslaví 90. výročí založení, a Natálie Venclová představili novou, osmisvazkovou publikaci Archeologie pravěkých Čech. Podle L. Jiráně se z archeologie za posledních 30 let stala interdisciplinární věda, ve výzkumu se používají poznatky, metody a postupy technické, z oboru přírodních věd, genetiky, matematiky, geologie, jaderné fyziky. Problematika se zkoumá z různých úhlů pohledu, což je situace zcela odlišná od toho, co bylo možné dříve.

ČRo 1-Radiožurnál, 18.2.2009, 10:05 Host radiožurnálu, Rozhovor s Lubošem Jiráněm

Ředitel Archeologického ústavu AV ČR Luboš Jiráň v pořadu hovořil o archeologických nálezech, o problémech s výzkumem při ražbě tunelu Blanka v Praze, o encyklopedii pravěkých Čech, o důsledcích povodně v roce 2002, o památkách a jejich ochraně, o činnosti ilegálních detektorářů aj.

Ekonom, 19.2.2009, Minulost z ptačí perspektivy

Článek popisuje historii i současnost letecké archeologie, významné součásti nedestruktivní archeologie, jejíž skutečný rozvoj nastal v 90. letech, kdy štafetu leteckého průzkumu převzal Archeologický ústav AV ČR v Praze.

ČT 1, 23.2.2009, 05:59 Studio 6, Bagdádské muzeum se opět otevře veřejnosti

Petr Charvát z Archeologického ústavu AV ČR divákům přiblížil sbírky bagdádského muzea, které se znovu otevírá pro veřejnost.

 
 

Téma: Výzkum – archeologie (Encyklopedie pravěkých Čech)

Média:

ČT 2, 20.2.2009, 22:30 Události, komentáře, Český pravěk

Martin Kuna a Vladimír Salač z Archeologického ústavu AV ČR vystoupili v pořadu, ve kterém bylo představeno mimořádně obsažné dílo, jež shrnuje pravěkou historii Čech. Jde o osm knih, jež obsahují nejnovější informace o výzkumech jednotlivých období pravěké historie na území ČR.

Zpravodajství ČTK, 20.2.2009, Pravěk Čech se dočkal rozsáhlé, ve světě neobvyklé encyklopedie

Pravěk Čech se dočkal ve světě zcela neobvyklé encyklopedie. Osmisvazkové dílo má 1445 tiskových stran, obsahuje množství map, tabulek, nákresů i fotografií a pracovalo na něm sedm let 49 odborníků z 15 vědeckých institucí. Myšlenka vydat po 30 letech nové kompendium vznikla podle ředitele Archeologického ústavu (AV ČR) Luboše Jiráně kolem roku 2000. Minulá publikace o českém pravěku je totiž poplatná době svého vzniku a za 30 let se v archeologii také mnoho událo.

Zpravodajství ČTK, 20.2.2009, Pravěk Čech se dočkal rozsáhlé, ve světě neobvyklé encyklopedie

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

ČRo-Sever, 22.2.2009, 11:10 Planetárium, Metody používané současnou archeologií

Martin Kuna, editor prvního svazku encyklopedie Archeologie pravěkých Čech, zástupce ředitele Archeologického ústavu AV ČR, v pořadu naznačil, čím se archeologie zabývá, jak se vyvíjí jako obor, jaké používá metody výzkumu, jak využívá rozvíjející se techniku a technologie apod.

ČRo-Sever, 22.2.2009, 11:10 Planetárium, Různé pohledy na nejstarší dějiny Čech

Martin Kuna z Archeologického ústavu AV ČR v pořadu o unikátní encyklopedii Archeologie pravěkých Čech vysvětlil, že popisuje archeologii jako obor a metody, které používá, přírodní prostředí a jeho vývoj v minulosti a vývoj člověka jako biologického druhu a společností v českém pravěku. Spoluautor publikace Evžen Neustupný doplnil, že vznikly vlastně dvě archeologie. jednak tradiční, která se zabývá minulostí, jednak ta, jež se orientuje na památky.

Technický týdeník, 24.2.2009, Technický týdeník, 24.2.2009, Pravěké Čechy v 8dílné publikaci

Archeologický ústav AV ČR vydává Archeologii pravěkých Čech. Dosud nejrozsáhlejší kompendium o českém pravěku shrnuje současné vědomosti, podává přehled pramenů, kladených otázek i názorů na interpretaci získaných dat. Poslední velké kompendium pravěkých dějin Čech vyšlo před více než 30 lety. Změny společenského klimatu, významné rozšíření souborů dat a posun ve výzkumných metodách proto vyvolaly potřebu předložit veřejnosti nový přehled českého pravěku.

 
 

Téma: Výzkum – archeologie (Mikulovice na Pardubicku)

Média:

Zpravodajství ČTK, 25.2.2009, Mikulovice na Pardubicku vydaly překvapivé archeologické nálezy

Archeologický ústav AV ČR vydal tiskovou zprávu, že Mikulovice na Pardubicku vydaly překvapivé nálezy sídlišť a hrobů z pravěku a z doby římské. Archeologové budou proto opět usilovat o prohlášení dosud nezastavěných pozemků kulturní památkou, kterou už lokalita byla, ale ministerstvo kultury ochranu zrušilo kvůli zájmům stavebníků.

Haló noviny, 26.2.2009, Foto

(obsahově shodná zpráva)

Hospodářské noviny, 26.2.2009, Vědci chtějí bránit nálezy proti stavařům

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Výzkum – archeologie (tunel Blanka)

Média:

Zpravodajství ČTK, 6.2.2009, Archeologové potřebují další peníze na průzkumy v okolí Blanky

Archeologové potřebují další peníze na záchranné výzkumy v místech plánovaného pražského okruhu, které by měly stát asi dva miliony korun. Pražský Magistrát zatím archeologům slíbil zhruba 730 000 Kč, o dalších financích se bude teprve jednat. Kateřina Tomková z Archeologického ústavu AV ČR uvedla, že smluvená částka nemohla pokrýt rozsah výzkumu.

Mladá fronta DNES, Praha, 7.2.2009, Archeologové nemají na průzkum Blanky

(obsahově shodná zpráva)

Lidové noviny, metropole/Praha, 10.2.2009, Tunel Blanka prodraží archeologové

Archeologický průzkum v místě stavby tunelu Blanka by měl stát asi dva miliony korun. Pražský magistrát zatím Archeologickému ústavu AV ČR slíbil zhruba 730 000 korun. Podle Kateřiny Tomkové z ústavu smluvená částka vzhledem k rozsáhlosti průzkumu nestačí. Pokud město další peníze neposkytne, mohla by pokračující stavba ohrozit i dřívější archeologické nálezy.

Lidové noviny, 14.2.2009, Archeologie podle radních

Eva Hníková kritizuje, že pražský Magistrát poskytl na archeologický výzkum v souvislosti se stavbou tunelu Blanka málo peněz. Archeologický ústav (AV ČR) nyní dostal 700 000 Kč, navíc s měsíčním zpožděním, společnost Archaia zatím nedostala nic. Archeologové by přitom celkem chtěli zhruba tři až čtyři miliony. Klade si otázku, zda je to moc, když rozpočet stavby přesahuje 25 miliard.

Mladá fronta DNES, Pardubický kraj, 14.2.2009, Podlažice? Místo plné záhad a tajemna

Jan Frolík z Archeologického ústavu (AV ČR) v Praze, který se podílel na přípravě nového filmu Jiřího Stracha Ďáblova lest, asi před rokem vedl výzkum archeologů na místě bývalého kláštera v Podlažicích u Chrudimi, kde vznikla tzv. Ďáblova bible, největší ručně psaná kniha na světě, již podle pověsti napsal v roce 1229 za jedinou noc benediktinský mnich.

ČRo 1-Radiožurnál, 23.2.2009, 21:00 Stalo se dnes, Záchranný archeologický výzkum při pracích na tunelu Blanka

Výstavba pražského tunelu Blanka poskytuje archeologům možnost nahlédnout do nejstarších dějin Prahy. Podle Kateřiny Tomkové z Archeologického ústavu AV ČR se zde potkávají různá období. Na další výzkumné práce ale chybějí peníze, a tak mohou být památky nenávratně zničeny. Pracovník ústavu Jan Frolík poznamenal, že přítomnost archeologů na stavbě je dána zákonem a investor musí náklady výzkumu zaplatit.

 
 

Téma: Výzkum – archeologie (Tycho Brahe)

Média:

Moravskoslezský deník, 17.2.2009, Exhumaci v Praze dosud neušla téměř žádná významná osobnost

Jana Maříková Kubková z Archeologického ústavu AV ČR v souvislosti s možností exhumace Tycha Brahe konstatovala, že v průběhu 20. století tým Emanuela Vlčka exhumoval a zkoumal většinu významných osobností české historie, a zdůraznila, že dnes už se postupuje jinak. Podle ní jsou výsledky Vlčkova výzkumu v současnosti silně zpochybňovány.

(Severní Morava)

Plzeňský deník, 17.2.2009, Exhumaci v Praze neušla téměř žádná významná osobnost české historie. Dojde i na slavného Dána?

(obsahově shodná zpráva)
(Západní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – astronomie
Média:

E15, 4.2.2009, Írán uspěl – vypustil do vesmíru vlastní družici

Antonín Vítek z AV ČR v souvislosti s vypuštěním první íránské družice do vesmíru poznamenal, že má příliš malou nosnost, aby mohla nést konvenční nebo jaderné hlavice. Teoretická možnost, že by mohla být použita jako nosič biologicky nebezpečného nákladu, však existuje.

Technik, 12.2.2009, v prestižním kosmickém klubu

Koncem loňského roku se ČR stala 18. řádným členem Evropské kosmické agentury (ESA). K významných úspěchům v této oblasti patří řada českých umělých družic Magion, které vyvinuli vědci a konstruktéři tehdejšího ionosférického oddělení Geofyzikálního ústavu, dnešního Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

ČRo 1-Radiožurnál, 24.2.2009, 18:12 Radiofórum, Družice za stamilióny dolarů se zřítila u Antarktidy

Antonín Vítek z AV ČR potvrdil, že při startu americké rakety s orbitální observatoří, která měla mapovat úroveň a zdroje oxidu uhličitého, se včas neoddělil tepelný štít družice. Poznamenal, že Japonci podobnou družici vypustili už před měsícem.

Lidové noviny, 28.2.2009, Hledá se druhá Země

Antonín Vítek z AV ČR doplnil informace zprávy o startu družice Kepler, která bude obíhat kolem Slunce a bude pátrat po obyvatelných planetách mimo sluneční soustavu. Zaměří se na oblast v Mléčné dráze, kde se nachází 100 000 hvězd ve vzdálenosti do 3000 světelných let, potrvá tři a půl roku, případně až šest let.

 
 
Téma: Výzkum – astronomie (nová kometa)
Média:

Mladá fronta DNES, 19.2.2009, K zemi směřuje kometa se dvěma chvosty

Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR vysvětlil, jak je možné, že nová kometa, jež se blíží k Zemi a která bude vidět i bez dalekohledu, má dva chvosty.

Prima TV, 19.2.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, K Zemi se blíží nová kometa

Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR stručně popsal kometu, která se blíží k Zemi, má dva chvosty a je tak jasná, že bude viditelná pouhým okem. Nejlepší podmínky pro pozorování budou prý panovat do 1. března.

 
 

Téma: Výzkum – astronomie (nová observatoř)

Média:

Mladá fronta DNES, 11.2.2009, Na jihu Čech vznikne nová observatoř

Astronomický ústav AV ČR plánuje nedaleko Pohorské Vsi na Českokrumlovsku postavit observatoř. Podle Petra Pravce zde vědci chtějí zkoumat fyzikální vlastnosti asteroidů. Ústav už se touto problematikou zabývá přes 10 let v Ondřejově u Prahy, ale vrch Myslivna v Novohradských horách poskytuje lepší podmínky.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 11.2.2009, Brána do vesmíru: Šumava a Novohradské hory

Vedle observatoře na Kleti začnou odborníci pravděpodobně působit i v Novohradských horách. Podle Petra Pravce z Astronomického ústavu AV ČR jsou Šumava a Novohradské hory nejlepšími místy pro pozorování v ČR. Je tu například nejmenší výskyt frontální oblačnosti a žádné světelné znečištění.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 11.2.2009, Ochrání Zemi před asteroidy

Astronomický ústav AV ČR chce na vrchu Myslivna nedaleko Pohorské Vsi v Novohradských horách vybudovat observatoř, která se zaměří na zkoumání asteroidů nebezpečných pro Zemi. Podle Petra Pravce se v ústavu na projektu stále pracuje a připravují se studie. Starosta Pohorské Vsi Jiří Křiklava zájem ústavu vítá.

ČT 1, 13.2.2009, 18:00 Události v regionech – Praha, V Novohradských horách by mohla vyrůst špičková observatoř

Petr Pravec z Astronomického ústavu AV ČR v pořadu vysvětlil, že Novohradské hory mají v ČR nejlepší pozorovací podmínky. Plánovaná observatoř by zde měla sloužit ke sledování jak asteroidů, které jsou nebezpečné pro Zemi, tak i pro jejich zdrojové oblasti. Podle některých astronomů se však nevyplatí tak velký dalekohled stavět v místech, kde je za rok méně než 300 jasných nocí.

 
 

Téma: Výzkum – astronomie (srážka družic)

Média:

ČRo 1-Radiožurnál, 12.2.2009, 12:00 Ozvěny dne, Srážka družic

Pavel Koten z Astronomického ústavu AV ČR popsal, jak poté, co se americká družice v rychlosti téměř 800 km za hodinu srazila s nefunkčním ruským satelitem, je na oběžné dráze sledováno asi 600 větších úlomků. V ohrožení jsou nyní družice pro sledování zemského povrchu ve výškách kolem 700 km. Množství funkčních i nefunkčních družic a úlomků roste a v současné době neexistují metody, jak se jich zbavit.

ČT 1, 19:00 Události, 12.2.2009, Na oběžné dráze se srazily dva satelity

Antonín Vítek z AV ČR ke srážce dvou satelitů stručně poznamenal, že šlo o náhodu, protože stačilo, aby se jedna nebo druhá družice opozdila o pouhou setinu vteřiny a minuly by se nejméně o 80 metrů.

ČT 2, 12.2.2009, 22:30 Události, komentáře, Srážka satelitů

V rozhovoru s Tomášem Přibylem z České kosmické kanceláře byl citován Antonín Vítek z AV ČR, podle kterého šlo o náhodu, protože stačilo, aby se jedna nebo druhá družice opozdila o pouhou setinu vteřiny a minuly by se nejméně o 80 metrů.

TV Nova, 12.2.2009, 19:30 Televizní noviny, Ve vesmíru se srazily družice

V reportáži o srážce dvou velkých družic byl citován Luboš Perek z Astronomického ústavu AV ČR, jenž stručně poznamenal, že se roztříštily na 600 úlomků, ale jde pouze o první odhad, který rychle poroste.

Lidové noviny, 13.2.2009, Takový střet se nedá předpovědět

Antonín Vítek z AV ČR popsal, co se dělo, když do sebe narazily družice, a konstatoval, že podle dodatečných výpočtů se měly minout ve vzdálenosti nejméně 800 metrů. Teoreticky se prý srážka předpovědět dala, prakticky nikoli. Dráha družic a hlavně malých úlomků se neustále mění.

Lidové noviny, 13.2.2009, Smetí je horší než bludná družice

Antonín Vítek z AV ČR v článku popisuje, jak kosmonauty chrání před srážkou s kosmickým odpadem složitý výstražný systém, a ujišťuje, že bezpečnostní rezerva je opravdu veliká.

 
 
Téma: Výzkum – biologie
Média:

ČRo-Ostrava, 6.2.2009, 17:00 Události regionu, Ostravský magistrát dal zelenou kácení aleje v Komenského sadech

Ostravský magistrát dal příkaz k pokácení lipové aleje v Komenského sadech. Občanské sdružení svatý Václav podle Iva Kalety nesouhlasí především se zdůvodněním kácení, které vychází z posudku Botanického ústavu AV ČR, jenž sdružení nepovažuje pro tak radikální řešení za ten nejdůležitější.

Moravskoslezský deník, 7.2.2009, Lípám zvoní umíráček

Rozhodnutí ostravského Magistrátu pokácet lipovou alej v Komenského sadech vzniklo především na základě posudku Botanického ústavu AV ČR. Občanská sdružení se proti němu odvolají; už dříve poukazovala na to, že zmiňovaný a pro magistrát stěžejní posudek je příliš strohý a s rozporuplnými závěry.

(Severní Morava)

Klatovský deník, 7.2.2009, Weitfällerské slatě na Šumavě jsou rezervací už 85 let

Andrea Kučerová z Botanického ústavu AV ČR Třeboň se zúčastnila setkání v Srní, kde si příznivci rašelinišť a lidé zabývající se jejich výzkumem připomenuli 85. výročí jedné z nejstarších rezervací vyhlášených na Šumavě – Weitfällerských slatí.

(Západní Čechy)

Ekolist, 9.2.2009, Rozmanitost stále mizí

EU oficiálně uznala, že se jí s nejspíš nepodaří zastavit do roku 2010 ubývání evropské přírodní rozmanitosti. Martin Konvička z Entomologického ústavu AV ČR upozorňuje, že současné podmínky pro čerpání nejvíce užívaných agroenvironmentálních dotací jsou nastaveny tak, že místo pomoci škodí.

Aha!, 14.2.2009, Honili ryby pod ledem

Skupinka mladých potápěčů z budějovického Biologického centra AV ČR v Boleveckém rybníku v Plzni pod 20 cm silným ledem zkoumala, jak pod ním přezimují ryby.

Euro, 16.2.2009, Takový roztomilý sklípkánek z Milešovky

Jaromír Hajer z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se v rozhovoru o arachnologii zmínil, že odborníků, kteří se zabývají pavouky profesionálně, mj. v AV ČR, je kolem 30. Například Vlastimil Růžička z Akademie věd se zabývá společenstvím pavouků podzemních prostor.

Týdeník Rozhlas, 17.2.2009, Les nejsou jen stromy

Martin Konvička z Entomologického ústavu AV ČR upozorňuje, že česká krajina je striktně rozdělena na zemědělské a lesní plochy, na oblasti měst či průmyslové. Rozšiřování lesních ploch toto dělení podporuje, a tak mizejí malé loučky a stráně, v lesích prakticky nejsou paseky. Mnoho druhů rostlin i živočichů tak přichází o svá útočiště.

ČT 1, 17.2.2009, 18:00 Události v regionech – Brno, Odborníci sčítali netopýry v Moravském krasu

Odborníci sečetli netopýry v 10 jeskyních v Moravském krasu. Práci jim ale nekončí. Celkový počet těchto savců na jižní Moravě budou vědět až na začátku března. Podle Jana Zukala z Ústavu biologie obratlovců AV ČR je počet dosud napočítaných netopýrů stejný jako v loňském roce.

Naše rodina, 17.2.2009, Život v papuánske divočině

Vojtěch Novotný z Biologického centra AV ČR, který vede biologickou výzkumnou stanici na ostrově Papua-Nová Guinea, kde se zabývá výzkumem ekologie tropických lesů, v rozhovoru líčí své zážitky, popisuje každodenní práci i spolupráci s domorodci.

GeoBusiness (GEOinformace), 26.2.2009, Zbyněk Malenovský: Prozkoumávaní tajů hlubin fyziologie rostlin pomocí hyperspektrálního DPZ

Zbyněk Malenovský z Ústavu systémové biologie a ekologie AV ČR v rozhovoru představil letecký hyperspektrální skener AISA Eagle, který ústav pořídil kvůli rozvoji vědeckých aktivit obrazové spektrometrie kvantitativního dálkového průzkumu Země v oblasti fyziologie rostlin.

 
 

Téma: Výzkum – biologie (hormony zeleně)

Média:

Zpravodajství ČTK, 18.2.2009, Čeští vědci objevili mechanismus řídící vývoj stonků a kořenů

Čeští biologové objevili dosud neznámý mechanismus řídící vývoj stonků a kořenů, které rostliny vytvářejí náhradou za zničené části svého těla. Vědci z Masarykovy univerzity, z Ústavu experimentální botaniky a Biofyzikálního ústavu AV ČR použili stonky ze semenáčků huseníčku.

Lidové noviny, 20.2.2009, Bouřlivé hormony zeleně

Vědci z Masarykovy univerzity, z Ústavu experimentální botaniky a Biofyzikálního ústavu AV ČR objevili dosud neznámý mechanismus řídící vývoj stonků a kořenů, které rostliny vytvářejí náhradou za zničené části svého těla. Tým z ÚEB vedla doc. Eva Zažímalová.

Technický týdeník, 24.2.2009, Češi objevili nový způsob, jak hormony řídí vývoj rostlinných orgánů

Vědci z Masarykovy univerzity, Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Biofyzikálního ústavu AV ČR objasnili podstatu dosud neznámého mechanismu, který řídí vývoj stonků a kořenů, jež rostliny vytvářejí náhradou za zničené části svého těla. Tým z ÚEB vedla doc. Eva Zažímalová.

 (Vysočina)
 
 

Téma: Výzkum – biologie (klíšťata)

Média:

Zdravotnické noviny, 2.2.2009, Objev českých vědců otevírá novou cestu k boji s klíšťaty

Článek popisuje podstatu objevu týmu Ondřeje Hajduška z Přírodovědecké fakulty JU a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Joy Winzerlingové z Arizonské univerzity, který povede k vývoji vakcín a dalšímu praktickému uplatnění v boji proti klíšťatům.

Jindřichohradecký deník, 2.2.2009, Jihočeští vědci si připsali další úspěch, našli slabinu klíšťat

Dosud neznámou bílkovinu v těle klíšťat objevil tým vědců pod vedením Ondřeje Hajduška z Přírodovědecké fakulty JU a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Právě tato bílkovina by v budoucnu mohla hrát klíčovou roli při vývoji nové vakcíny proti klíšťatům.

(Písecký deník; Jižní Čechy)

Českokrumlovský deník, 4.2.2009, Jihočeští vědci mají další úspěch, vědí jak na klíšťata

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)

Květy, 5.2.2009, Klíště pomalu končí!

Vědci z JU a Biologického centra AV ČR objevili zbraň proti klíšťatům. Základ nové vakcíny tvoří molekuly nové bílkoviny feritinu 2, která umí zablokovat klíšťatům sání. Vedoucí týmu Ondřej Hajdůšek vysvětlil, jak princip funguje.

Zdravotnické noviny – ZDN, 9.2.2009, Najdete na webu

Ondřej Hajdušek a jeho kolegové z Přírodovědecké fakulty JU a Biologického centra AV ČR ve spolupráci s Joy Winzerlingovou z University of Arizona objevili molekulu nové bílkoviny, která zásadně ovlivňuje zažívání klíšťat. Nový poznatek lze využít k vývoji vakcíny, po níž by klíšťatům na člověka a zvířata zašla chuť.

MF plus, 20.2.2009, Zbraň proti klíšťatům

Zpráva informuje o společném objevu českých vědců z AV ČR v Českých Budějovicích a kolegů z Univerzity v Arizoně, který povede k vývoji vakcín a dalšímu praktickému uplatnění v boji proti klíšťatům.

 
 
Téma: Výzkum – biologie (růst rostlin)
Média:

Brněnský deník, 24.2.2009, Objev biologů z Brna: naučí rostliny růst rychleji

Vědci z Masarykovy univerzity v Brně s korejskými kolegy a biology z AV ČR objevili dosud neznámý mechanismus, jímž jde ovlivnit růst rostlin, a tím i produkci biomasy. Jak uvedl Jan Hejátko, podařilo se jim najít bílkoviny, které regulují tvorbu biomasy.

(Jižní Morava)

Vyškovský deník, 24.2.2009, Světový objev vědců z Brna. Vědí, jak ovlivnit růst rostlin

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Morava)

Třebíčský deník, 26.2.2009, Biologové učinili světový objev. Naučí rostliny růst rychleji

(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Morava)

Žďárský deník, 27.2.2009, Biologové učinili světový objev. Naučí rostliny růst rychleji

Vědci z Masarykovy univerzity s korejskými kolegy a biology z AV ČR objevili dosud neznámý mechanismus, jakým jde ovlivnit růst rostlin, a tím i produkci biomasy, která se dá využít na výrobu elektrické energie.

(Vysočina)
 
 

Téma: Výzkum – biotechnologie

Média:

Automa, 11.2.2009, Vznikla asociace CzechBio

Zpráva informuje o vzniku asociace CzechBio 18. 12. 2008, která spojila dvě desítky soukromých společností, jež chtějí zrychlit a usnadnit vývoj a posílit komerční aktivity biotechnologických organizací v ČR, a především podpořit vybudování Národního centra pro biotechnologickou výrobu. Asociace se připravuje na vstup veřejných výzkumných institucí, např. Biotechnologického ústavu AV ČR.

Prosperita, 16.2.2009, CzechBio pomůže biotechnologickému výzkumu i firmám

V ČR vznikl první biotechnologický klastr. Asociace CzechBio, založená 18. 12. 2008, už spojila dvě desítky soukromých společností a připravuje vstup několika veřejných výzkumných institucí, například Biotechnologického ústavu AV ČR. Cílem sdružení je zrychlit a usnadnit vývoj i posílit komerční aktivity biotechnologických organizací v ČR.

 
 
Téma: Výzkum – fyzika
Média:

Zpravodajství ČTK, 9.2.2009, Počasí při MS v Liberci bude sledovat tým meteorologů

Odborníci Ústavu fyziky a atmosféry AV ČR kvůli mistrovství světa v klasickém lyžování pozorovali chování a proudění větru na Ještědu. Jejich výsledky pak vyhodnotili meteorologové a podle nich se stanovily začátky závodů.

VTM Science, 11.2.2009, Fotovoltaika překvapuje

V článku o možnostech fotovoltaiky je stručně popsán výzkum Michala Grätzela, profesora Polytechnické univerzity v Lausanne, který nedávno přednášel v AV ČR v Praze.

Haló noviny, 18.2.2009, Meteorologové dohlédnou na počasí

Během MS v klasickém lyžování bude mít ve Vesci a na Ještědu pracoviště tým meteorologů, kteří budou sledovat vývoj a předpověď počasí. Chování a proudění větru pozorovali na Ještědu odborníci Ústavu fyziky a atmosféry AV ČR. Jejich výsledky vyhodnotili meteorologové a podle nich se stanovily začátky závodů.

Technický týdeník, 24.2.2009, Unikátní instalace Ramanova spektrometru ve Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR

V průběhu ledna byl ve Fyzikálním ústavu AV ČR nainstalován unikátní přístroj kombinující Ramanův spektrometr s připojeným AFM mikroskopem. Jde o ojedinělou instalaci podobného přístroje v rámci Evropy, který může významně přispět současnému rozvoji v oblasti nanotechnologií.

Konstrukce, 25.2.2009, Požární zkouška v Mokrsku

Pavel Zíma z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR je spoluautorem článku o výsledcích požární zkoušky z 18. září 2008 v Mokrsku na Příbramsku, jež se zaměřila na zpřesnění popisu chování prvků a spojů v konstrukci při požáru.

Konstrukce, 25.2.2009, Princip koncepce Master křivky, její určování a aplikace

Článek popisuje obecné zákonitosti lomové mechaniky, které lze využít při návrhu materiálu pro nově navrhovanou konstrukci tak, aby byl zajištěn bezpečný provoz pro dané provozní podmínky. Spoluautor Miloslav Holzmann z Ústavu fyziky materiálů AV ČR děkuje Grantové agentuře AV ČR za možnost využít výsledky z grantu při zpracování příspěvku.

GeoBusiness (GEOinformace), 26.2.2009, Radar

Jedna ze zpráv informuje, že v mapových službách Portálu veřejné správy ČR přibyla mapa území vhodných pro výstavbu větrných elektráren. Data prostřednictvím Ministerstva životního prostředí poskytl Ústav fyziky atmosféry AV ČR, který je jejich autorem.

Realizace staveb, 27.2.2009, Možnosti uplatnění dřeva u vyšších budov

Zkušebna AV ČR v Praze testovala speciální dřevěný patrový rám a výsledky pak využila pro další vývoj v řešení konstrukčních systémů. Výsledkem je patrový rám připravený pro aplikaci u šestipodlažní budovy. Článek popisuje jednotlivé fáze a výsledky zkoušek.

 
 
Téma: Výzkum – fyzika (CERN)
Média:

Zpravodajství ČTK, 9.2.2009, Urychlovač LHC obnoví provoz v září, výsledky budou v roce

Ředitel CERN Rolf-Dieter Heuer oznámil, že největší urychlovač částic na světě, vybudovaný Evropskou organizací jaderného výzkumu na hranicích mezi Francií a Švýcarskem, zahájí po opravě provoz koncem letošního září. První výsledky pokusů lze očekávat během roku 2010.

Lidové noviny, 11.2.2009, Obří urychlovač se opět rozjede, ale až v září

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Výzkum – fyzika (tokamak Compass)

Média:

Zpravodajství ČTK, 18.2.2009, Compass má být centrem výzkumu jaderné fúze ve střední Evropě

Čeští vědci ve čtvrtek slavnostně zahájí provoz tokamaku Compass, jenž je instalován v pražském Ústavu fyziky plazmatu AV ČR a má ambice stát se centrem výzkumu jaderné fúze ve střední Evropě. ČR jej věnovala Velká Británie.

Ekonom, 19.2.2009, Tokamak startuje

Článek popisuje, co je a jak funguje tokamak Compass převezený z Velké Británie, jenž 19. 2. v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR po letech zkoušek zahájí plnohodnotný provoz.

Zpravodajství ČTK, 19.2.2009, Compass má být centrem výzkumu jaderné fúze ve střední Evropě

Tiskové středisko AV ČR oznámilo, že čeští vědci dnes zahájí provoz tokamaku Compass, který má ambice stát se centrem výzkumu jaderné fúze ve střední Evropě. Tokamak váží 21 tun a je desetkrát menší variantou Iteru.

Zpravodajství ČTK, 19.2.2009, Vědci zahájili provoz tokamaku Compass

Čeští vědci zahájili provoz tokamaku Compass, , který vytváří plazma a zkoumá jadernou fúzi. Compass, dovezený do ČR z Británie, váží 21 tun a má tvar pneumatiky. V ČR se pro něj musely mj. postavit dvě nové budovy a zřídit energetické zdroje. Podstatu výzkumu vysvětlil ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Pavel Chráska.

ČT 1, 19.2.2009, 06:00 Zprávy, Vědci z Ústavu fyziky plazmatu dnes naostro spustí tokamak COMPASS

Vědci z Ústavu fyziky plazmatu dnes spustí tokamak COMPASS. Redaktor ČT Vladimír Kořen divákům vysvětlil, o jaké zařízení jde a k čemu bude sloužit. Doplnil, že vědci z AV ČR pro něj museli v Praze-Kobylisích vybudovat novou budovu a že přiblíží českou fyziku ke špičce světového výzkumu.

ČT 1, 19.2.2009, 07:00 Zprávy, Vědci z Ústavu fyziky plazmatu dnes naostro spustí tokamak COMPASS

(obsahově shodná relace)

ČT 1, 19.2.2009, 08:00 Zprávy, Čeští vědci odhalili reaktor tokamak COMPASS

V pořadu o slavnostním zahájení provozu reaktoru COMPASS, který dostala AV ČR z Británie za symbolickou jednu libru, je citován předseda Akademie Václav Pačes z 1. 4. 2008.

ČT 1, 19.2.2009, 12:00 Zprávy, V Ústavu fyziky plazmatu byl zahájen provoz Tokamaku Kompas

V Ústavu fyziky plazmatu v Praze byl zahájen provoz tokamaku Compass, který AV ČR věnovala Velká Británie za symbolickou jednu libru. Slavnostního zahájení se zúčastnili zástupci Akademie věd, ministerstva školství i EU. Tokamak byl poprvé spuštěn přesně v 11:23 h.

ČT 1, 19.2.2009, 19:00 Události, Co dál uvidíte

V přehledu zpráv, v němž je uvedena stručná informace o začátku provozu tokamaku, jímž se ČR zapojuje do celosvětového výzkumu nového zdroje energie, jaderné fúze, je citován prof. Václav Pačes z AV ČR.

ČT 1, 19.2.2009, 19:00 Události, Tokamak compass

V pořadu o slavnostním zahájení provozu tokamaku COMPASS je citován předseda AV ČR Václav Pačes, ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Pavel Chráska a vedoucí oddělení tokamaku Radomír Pánek, kteří doplnili informace moderátora Vladimíra Kořena.

Prima TV, 19.2.2009, 17:45 Minuty regionu – Praha, Termonukleární fúze

V reportáži o termonukleární fúzi a tokamaku, který má přispět ke vzniku opravdové fúzní elektrárny vystoupil mj. předseda AV ČR Václav Pačes a Radomír Pánek, vedoucí projektu, jenž nebyl blíže popsán.

E15, 20.2.2009, Compass pomůže na cestě k termonukleární elektrárně

Čeští vědci ve čtvrtek zahájili provoz tokamaku Compass, který vytváří plazma a zkoumá jadernou fúzi. Energie, jež se při ní uvolňuje, by podle vědců mohla v druhé polovině 21. století ekologicky vyrábět elektřinu. Činnost zařízení vysvětlil ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Pavel Chráska.

 
 

Téma: Výzkum – genetika

Média:

ČRo 2-Praha, 13.2.2009, 08:30 Jak to vidí, Jak to vidí Václav Pačes

Předseda AV ČR Václav Pačes v pořadu hovořil o spolupráci s Národní akademií věd Indie a s indickým Centrem pro vědecký a průmyslový výzkum a o možností jejich zapojení do činnosti Institutu aplikovaných věd, v souvislosti s udílením stipendií L´Oréal pro ženy ve vědě se zmínil o negativních důsledcích zrušení Grantové agentury AV ČR, komentoval postavení žen ve vědě. V souvislosti s výročím narození Charlese Darwina poznamenal, že v Ústavu molekulární genetiky se jedna skupina zabývá výzkumem vývoje oka aj.

Lidové noviny, 14.2.2009, Výzkum oka dává za pravdu Darwinovi

Profesor Václav Pačes z AV ČR v rozhlasovém pořadu Meteor zdůraznil, že výsledky molekulární genetiky a genomiky naznačují, jak se mohou vysoce složité a specializované orgány vytvářet jinými mechanismy, než si člověk běžně představuje.

 
 

Téma: Výzkum – historie

Média:

Střechy, fasády, izolace, 3.2.2009, Historie fasád

V článku je jako příklad uvedeno hradiště Podobora v obci Chotěbuz nedaleko Českého Těšína. Zde na původních základech vyrůstá (pod záštitou EU, Muzea Těšínska a AV ČR v Brně) trojdílné hradiště, které mělo své počátky v kultuře slezskoplatěnické (800 let před naším letopočtem).

ČRo 6, 9.2.2009, 18:10 Názory a argumenty, Před rokem zahájil svou činnost Ústav pro studium totalitních režimů

Jiří Ješ v komentáři k prvnímu výročí vzniku Ústavu pro studium totalitních režimů vyslovuje obavu, že jeho badatelé raději hledají světlé hrdiny a temné zrádce, kdežto vědomosti o obecných dějích jejich badatelské pozornosti unikají. Proto by vždycky dal přednost zavedeným vědeckým ústavům AV ČR s kvalifikovanými odborníky.

Brněnský deník, 16.2.2009, Praštil seržanta. I díky tomu se stal pilotem

Šestaosmdesátiletý Emil Boček, který od roku 1958 až do důchodu pracoval v Akademii věd jako soustružník, v článku vzpomíná, jak se jako brněnský mladík probojoval přes východní a jižní Evropu do Francie a Anglie, aby mohl bojovat ve druhé světové válce.

(Jižní Morava)

Vyškovský deník, 16.2.2009, Plesknul seržanta. I díky tomu se stal pilotem

(obsahově shodný článek)
(Jižní Morava)

Žďárský deník, 21.2.2009, Praštil seržanta. I díky tomu se stal pilotem

(obsahově shodný článek)
 
 
Téma: Výzkum – chemie
Média:

Slovácko - regionální týdeník, 10.2.2009, Hodonín a objev adamantanu, neznámého uhlovodíku

Josef Šolc v článku připomíná, že v roce 1966 bylo oslavováno 100. výročí založení Československé společnosti chemické při ČSAV, k němuž vyšla i poštovní známka s vyobrazením molekulární vazby sloučeniny adamantan. V této souvislosti popisuje objev tohoto dosud neznámého uhlovodíku.

Můj dům, 17.2.2009, Krásná a čistá ochrana v rukou mladé kogenerace

V článku o ekologických, vodou ředitelných barvách, které vzdorují venkovnímu povětří a splňují přísná kritéria pro použití i v interiéru, je popsána barva Detoxy Color, kterou loni v červnu prezentovala jako výsledek výzkumu ve spolupráci s Ústavem anorganické chemie AV ČR společnost Rokospol.

Komora.cz, 16.2.2009, POKR (nejen) pro podnikatele

Česká televize každý čtvrtek vysílá pořad POKR s postřehy, komentáři a radami. Vystoupí v něm mj. Vladimír Kubánek, který se zabývá vývojem chemických výrobků pro alergiky, autor Laparenu, který je atestován Mikrobiologickým ústavem AV ČR.

 
 

Téma: Výzkum – chemie (hydrogely)

Média:
Ekonom, 12.2.2009, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že vědci z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR připravili vysoce porézní hydrogely, které velmi rychle reagují na vnější podněty velkou změnou objemu. Fungují tedy jako sval, jenž se natahuje a smršťuje.

Technik, 12.2.2009, Zajímavé projekty AV ČR: »umělý sval« – hydrogely s velmi rychlou mechanickou odezvou

Vědci z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR připravili vysoce porézní poly(N-izopropylakrylamid)ové hydrogely, které velmi rychle reagují na změnu teploty nebo pH velkou změnou objemu v důsledku nabotnání ve vodě. Takové gely nebyly dosud v literatuře popsány.

Technický týdeník, 24.2.2009, Hydrogely s velmi rychlou mechanickou odezvou aneb umělý sval

Adam Strachota z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR popisuje další možnosti využití hydrogelů, např. přípravek HemaGel vyvinutý v Ústavu, hydrogely používané jako cílené uvolňování léčiv za určitých podmínek nebo jako „umělé svaly“.

 
 

Téma: Výzkum – IT

Média:

ČT 2, 4.2.2009, 22:30 Události, komentáře, Facebook – pět let v síti

EU varovala před rizikem spojené s facebookem, na který svůj profil už vložilo přes 100 milionů uživatelů. Profily mladých lidí často procházejí mj. pracovní agentury. Zdeněk Sloboda ze Sociologického ústavu AV ČR poznamenal, že díky serveru je možné se třeba lépe zkontaktovat.

Lidové noviny, 17.2.2009, Superpočítače pro vědu i pro zbraně

Společnost IBM buduje pro americké ministerstvo energetiky superpočítač Sequoia, který se stane výpočetně nejvýkonnějším strojem planety. Svůj superpočítač vlastní také ČR. Nese označení Amálka, nachází se v Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a dělá náročné výpočty a numerické experimenty v rámci kosmického programu realizovaného v ČR.

GeoBusiness (GEOinformace), 26.2.2009, Facility management: význam zavedení IS

V článku o systému AMI od firmy HSI je citován Tomáš Wencel ze Střediska společných činností AV ČR. Podle něj výzkumné ústavy vlastní velké množství majetku a zároveň mají nedostatek pracovních kapacit pro jeho správu. SSČ bude schopno díky spolupráci s HSI tyto aktivity od ústavů AV ČR převzít a zajišťovat.

Connect!, 27.2.2009, Kvalita za cenu nespravedlnosti

Zajímavým případem implementace služby QoS je síť CESNET2, která má kvůli svému charakteru a určení pro akademickou a výzkumnou komunitu velmi specifické, různorodé a pro některé aplikace velmi vysoké nároky na síť a poskytovanou kvalitu služby.

 
 

Téma: Výzkum – medicína

Média:

Týden, 2.2.2009, Buňkám z embryí se blýská na časy

Americký Úřad pro potraviny a léky povolil klinické testy využití embryonálních kmenových buněk k léčbě lidských pacientů. Už nyní se na mnoha místech ve světě testuje využití kmenových buněk získaných jiným způsobem: v ČR se tím zabývá tým Evy Sykové z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Takové buňky však lze proměnit jen v omezené množství buněčných typů.

ČRo 6, 6.2.2009, 22:10 Studio STOP, Přesnější léčba a medikace rakoviny prsu

Lékař David Tichopád v pořadu hovořil o nové metodě přesnější léčby a medikace rakoviny prsu a v této souvislosti uvedl, že případnou zájemkyni je možné zařadit do výzkumného projektu, který probíhá ve spolupráci s AV ČR a 3. lékařskou fakultou a v jehož rámci má možnost získat test, jenž si zatím musí hradit sama, za nižší cenu.

Technik, 12.2.2009, Nobelova cena za rok 2008 má své laureáty

V článku o udělení Nobelovy ceny v medicíně a fyziologii za objevy virů zhoubných chorob se v souvislosti s léčbou AIDS píše, že mezi používané preparáty patří léky Viread, Truvada a Atripla, založené na účinné látce, kterou vyvinul český profesor Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Lidové noviny, 20.2.2009, Kmenové buňky vytvořily v pacientově těle nádory

Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, komentuje případ chlapce experimentálně léčeného pomocí kmenových buněk v neznámém ústavu v Moskvě, u něhož se po transplantaci začaly objevovat nezhoubné nádory. Podotkla, že v ČR by si lékaři podobný způsob léčby nedovolili.

 
 

Téma: Výzkum – nanotechnologie

Média:

Technik, 12.2.2009, Elmarco poprvé představilo světu nejnovější a největší linky na nanovlákna

Společnost Elmarco, světový výrobce strojů pro výrobu nanovláken, představila nově otevřené technologické centrum pro výzkum a vývoj nanovláken a hi-tech nanotextilií. Na výzkumných a inovačních aktivitách se bude podílet i AV ČR.

Technický týdeník, 24.2.2009, EuroNanoForum 2009: nanotechnologie pro udržitelnou ekonomiku

Technologické centrum AV ČR pod záštitou EK a MŠMT pořádá 2.–5. 6. v Praze EuroNanoForum 2009. Počítá se s účastí až 1000 hostů, formou přednášek, prezentací, workshopů a panelových diskusí se budou projednávat témata zaměřená na Nanotechnologie pro udržitelnou ekonomiku. Součástí konference bude výstava a prezentace firem.

 
 

Téma: Výzkum – projekty

Média:

Mladá fronta DNES, Plzeňský kraj, 19.2.2009, Studenti se dozvědí o laboratoři CESLAB

Michal Šedivý a Bohdan Růžička z Biofyzikálního ústavu AV ČR budou v úterý přednášet na semináři nazvaném Projekt středoevropské synchrotronové laboratoře – CESLAB, který pořádá Fakulta elektrotechnická ZČU v zasedací místnosti děkanátu fakulty.

Euro, 23.2.2009, Rádce ze Stanfordu

Velké projekty z OP Výzkum a vývoj pro inovace neustávají ve „zbrojení“. Mezi nejaktivnější patří Středoevropský technologický institut, jenž má přijít na 8,2 miliardy korun. Nedávno si proto VUT v Brně pozvalo světovou kapacitu, japonského profesora Jošijó Nišiho ze Stanfordu, aby Brňanům přednesl, jak nejlépe takové centrum provozovat, využívat a řídit.

 
 

Téma: Výzkum – projekty (ELI)

Média:

Zpravodajství ČTK, 18.2.2009, Nejvýkonnější laser na světě ELI má sloužit mnoha oborům

Český koordinátor projektu ELI Bedřich Rus z Fyzikálního ústavu AV ČR na prvním zasedání konsorcia ELI-CZ, které sdružuje vysoké školy a ústavy Akademie se zájmem na vědeckém využití ELI, uvedl, že má sloužit mnoha vědeckým oborům. Jde o projekt v rámci EU a po dobudování bude mít mezinárodní status Evropské výzkumné infrastruktury.

Zpravodajství ČTK, 18.2.2009, Šance na umístění víceúčelového obřího laseru ELI v Česku rostou

Vedoucí oddělení rentgenových laserů Fyzikálního ústavu AV ČR Bedřich Rus oznámil, že šance na umístění víceúčelového obřího laseru ELI v ČR rostou. Ve prospěch ČR podle Zdislavy Lojdové z ústavu hovoří, že se může pochlubit laserovým systémem PALS, společným pracovištěm Fyzikálního ústavu a Ústavu fyziky plazmatu.

Zpravodajství ČTK, 18.2.2009, Šance na umístění největšího laseru na světě v Česku rostou

Bedřich Rus z Fyzikálního ústavu AV ČR oznámil, že šance na umístění víceúčelového obřího laseru ELI v ČR rostou. Ve prospěch ČR podle Zdislavy Lojdové z ústavu hovoří, že se může pochlubit laserovým systémem PALS, společným pracovištěm Fyzikálního ústavu a Ústavu fyziky plazmatu. Česká strana také založila konsorcium vědeckých institucí, jehož členy jsou nejen Fyzikální ústav a Ústav fyziky plazmatu, ale i Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského, Ústav fyziky materiálů a Ústav přístrojové techniky a další.

ČT 1, 21.2.2009, 19:00 Události, Přehled následujících zpráv

V pořadu byl citován Bedřich Rus z Fyzikálního ústavu AV ČR, který si myslí, že centrum špičkového laserového výzkumu v České republice bude.

ČT 1, 21.2.2009, 19:00 Události, Evropská unie rozhoduje o tom, zda v České republice vyroste obří laserové centrum ELI

EU rozhoduje o tom, zda v ČR vznikne laserové centrum ELI. Koordinátor projektu Bedřich Rus z Fyzikálního ústavu AV ČR si myslí, že v Česku bude. Ředitel ústavu Jan Řídký doplnil, že laser se uplatní, ať už se jedná o vývoj nových materiálů, zpracování stávajících materiálů, výzkum v oblasti biochemie, výroby léčiv a podobně.

ČT 1, 23.2.2009, 12:00 Zprávy, Pozvánka k pořadu Interview ČT 24

Bedřich Rus z Fyzikálního ústavu AV ČR bude dnes v 17:30 h hostem Interview ČT 24, v němž bude odpovídat na otázky týkající se možnosti výstavby nejvýkonnějšího laseru na světě v ČR.

 
 

Téma: Výzkum – projekty (Institut aplikovaných věd)

Média:

Mladá fronta DNES, Praha, 24.2.2009, Výzkumné pracoviště za miliardu

Institut aplikovaných věd AV ČR a ČVUT, který bude stát 920 milionů korun, se má věnovat např. hledání nových zdrojů energie. Budova má do roku 2012 vyrůst v Kobylisích nedaleko dosavadních pracovišť Akademie Mazanka a má v ní bádat na 80 vědců. Přes tři čtvrtiny nákladů na výstavbu budovy má zaplatit EU.

Euro, 16.2.2009, Miliarda do Kobylis?

AV ČR a ČVUT chystají v Praze výzkumné centrum za 920 milionů korun. Institut aplikovaných věd se má v areálu Akademie na Mazance věnovat nanovědám, novým zdrojům energie, chemii vysokých energií a aplikované matematice. Zda ovšem vznikne, záleží mj. na pražském Magistrátu, na tom, zda se podaří získat potřebnou finanční částku z Bruselu.

Euro, 16.2.2009, Strategické bádání

Vladimír Nekvasil z AV ČR v rozhovoru přiblížil hlavní smysl Institutu aplikovaných věd. Podle něj může iniciovat nové výukové programy – od jaderné fúze přes excitace plazmatu až po fyziku atmosféry. Mohly by se založit vysokoškolské kurzy, jež by umožnily širší pohled na mnoho oborů. I proto lze očekávat zájem univerzit o výuku doktorandů. Zájem o vstup má Západočeská univerzita, ozvaly se i podniky – Honeywell, ČKD Group, počítá se s účastí UK.

 
 

Téma: Výzkum – psychologie

Média:

Lidové noviny, 7.2.2009, Evropa národních stereotypů

Článek popisuje výsledky jednoho z doposud nejkomplexnějších výzkumů národních stereotypů mezinárodního týmu 86 vědců z 65 institucí ze 45 zemí. V ČR se na výzkumu podílela Martina Hřebíčková z Psychologického ústavu AV ČR. Projekt se pokusil odpovědět na otázku, zda jsou představy o příslušnících jiných zemí pravdivé, nebo jde o pouhé konstrukty lidské mysli.

 
 

Téma: Výzkum – sociologie

Média:

Zpravodajství ČTK, 5.2.2009, Socioložky: Česko si dostatečně necení péče rodičů o malé děti

Podle spoluautorky publikace Práce a péče s podtitulem Proměny „rodičovské“ v České republice a kontext rodinné politiky Evropské unie Hany Maříkové je problematika péče v ČR nedostatečně oceněna. České úřady podle odbornic ze Sociologického ústavu AV ČR podceňují význam rodičovské péče o malé děti.

Zpravodajství ČTK, 6.2.2009, Median: Většina míní, že matky jsou nuceny co nejdříve pracovat

Téměř tři čtvrtiny občanů ČR si podle loňského průzkumu agentury Median myslí, že ekonomické důvody nutí ženy, aby šly co nejdříve po narození dítěte pracovat. Odbornice ze Sociologického ústavu AV ČR ale tvrdí, že české úřady podceňují význam rodičovské péče o malé děti. Zejména matky malých dětí prý mají příliš malé možnosti najít uplatnění na trhu práce.

Brněnský deník, 6.2.2009, Děti dospěly a odstěhovaly se. Co s námi bude?

V článku o tom, jak mnozí rodiče po odchodu dospělých dětí z domova trpí tzv. syndromem opuštěného hnízda, je citována Jana Chaloupková ze Sociologického ústavu AV ČR. Podle ní se mladí lidé v ČR od rodičů stěhují později než v západní Evropě. Naproti tomu Jihoevropané žijí společně s rodiči ještě déle.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)

Metro, 27.2.2009, Co je sexuální harašení na pracovišti?

Podle výzkumu oddělení Gender a sociologie při AV ČR, se čtvrtina dotazovaných žen setkala na pracovišti se sexuálním obtěžováním. Nejčastější formou obtěžování jsou sexuálně podbarvené vtipy nebo narážky na soukromý život.

(Metro; Praha)

Mladá fronta DNES, 27.2.2009, Nechceme dávky, ale školky

Z výsledku průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění AV ČR vyplývá, že si rodiny od státu přejí pružnou pracovní dobu a více mateřských škol.

 
 

Téma: Výzkum – spolupráce

Média:

Zpravodajství ČTK, 13.2.2009, Rokospol postaví v Kaňovicích novou halu pro výrobu a vývoj barev

Novou výrobní halu s výzkumným střediskem chce letos v Kaňovicích na Zlínsku postavit firma Rokospol z Uherského Brodu, která se zabývá vývojem a produkcí nátěrových a stavebních hmot. Ta loni ve spolupráci s AV ČR vyvinula fotokatalytickou nátěrovou hmotu Detoxy Color Rokospol.

Technický týdeník, 24.2.2009, Společnost Honeywell a VUT nyní spolupracují na společných projektech

Zástupci společnosti Honeywell a VUT v Brně podepsali dohodu o spolupráci obou partnerů, která umožní účast pracovníků společnosti v oblasti výuky na VUT formou přednáškových cyklů a seminářů a jejich působení v orgánech VUT. V příštích letech by VUT s dalšími brněnskými vysokými školami chtělo získat několik miliard korun na vybudování Středoevropského technologického institutu.

Konstrukce, 25.2.2009, Výpočet únosnosti pilot programem GEO5 piloty CPT

Společnost Fine se zabývá vývojem a prodejem stavebního softwaru. Programy pro geotechniku GEO5 používá přes 2000 uživatelů ve více než 60 zemích světa. Vývoj programů podpořily granty vypsané mj. Grantovou agenturou AV ČR.

 
 

Téma: Výzkum – spolupráce (Telč)

Média:

Technický týdeník, 10.2.2009, Vývoj polymerních kancerostatik vhodných pro léčbu pevných nádorů

Společné studium vztahu mezi strukturou vodorozpustných polymerních nosičů léčiv a jejich fyzikálně chemickými a biologickými vlastnostmi Ústavu makromolekulární chemie a Mikrobiologického ústavu AV ČR vyústilo do návrhu struktur a v syntézu polymerních konjugátů cytostatik s výrazným protinádorovým účinkem.

Jihlavský deník, 10.2.2009, V Telči může být klimatický tunel

Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, kraj Vysočina a město Telč jednají o uzavření smlouvy o partnerství. Cílem je vznik vědeckého centra za zhruba 150 milionů korun, ve kterém by byl třeba klimatický tunel s unikátním systémem měření klimatických vlivů na památky a technické materiály.

(Vysočina)

Havlíčkobrodský deník, 11.2.2009, V Telči může být klimatický tunel. Za peníze z Bruselu

(obsahově shodná zpráva)
(Vysočina)

Zpravodajství ČTK, 20.2.2009, Stavba vysokoškolských kolejí v Telči se zdrží nejméně o rok

Vysokoškolské koleje a laboratoře v Telči na Jihlavsku se začnou stavět pravděpodobně až na konci příštího roku, a ne letos, jak se původně předpokládalo. Důvodem je kromě technických problémů nedostatek peněz. Výstavba kolejí a laboratoře je společným projektem Telče, ČVUT v Praze, Masarykovy univerzity v Brně a Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR.

Mladá fronta DNES, Vysočina, 23.2.2009, Stavba kolejí v Telči se zdrží nejméně o rok

Vysokoškolské koleje a laboratoře v Telči se kvůli nedostatku peněz začnou stavět pravděpodobně až koncem příštího roku, a ne letos, jak se původně předpokládalo. Výstavba je společným projektem Telče, ČVUT v Praze, Masarykovy univerzity v Brně a Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR.

 
 

Téma: Výzkum – spolupráce (TU Liberec)

Média:

Technický týdeník, 10.2.2009, TUL otevírá nový studijní program Nanotechnologie

Zájemci o studium na Technické univerzitě v Liberci se mohou hlásit ke studiu nového studijního programu Nanotechnologie. Výuku zajistí odborníci, mj. z Fyzikálního ústavu AV ČR. Předpokládá se, že část absolventů bude pokračovat v doktorských studijních programech na TUL, popř. v doktorandském studiu na Fyzikálním ústavu AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 11.2.2009, Univerzita v Liberci zřídí vysokoškolský ústav pro nanomateriály

Technická univerzita v Liberci založí samostatný vysokoškolský Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Univerzita také připravila nový obor věnovaný nanotechnologiím a nanomateriálům. Studenti mimo jiné dostanou možnost zapojit se do výzkumu ve Fyzikálním ústavu AV ČR.

Lidové noviny, Morava a Slezsko, 14.2.2009, 24 hodin na Moravě a ve Slezsku

Jedna ze zpráv informuje, že na výuce astronomie a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se bude podílet Jiří Grygar. Nově otevřené studijní specializace Přístroje pro astronomii a astrofyziku a Optické a laserové technologie jsou příkladem spolupráce univerzity s pracovišti AV ČR.

Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 14.2.2009, Univerzita zřídí ústav pro nanomateriály

Technická univerzita v Liberci založí samostatný vysokoškolský Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Přihlášky k bakalářskému studiu mohou zájemci podávat do konce března, k magisterskému ještě o měsíc později. Studenti budou mít mj. možnost zapojit se do výzkumu ve Fyzikálním ústavu AV ČR.

 
 

Téma: Výzkum – spolupráce (UP Olomouc)

Média:

Mladá fronta DNES, Střední Morava, 9.2.2009, Vysoké školy lákají na nové obory

Společná laboratoř optiky UP a Fyzikální ústav AV ČR otevírají dvě nové studijní specializace. Podle prorektora Miroslava Chrásky se lze nově specializovat též na přístroje pro astronomii a astrofyziku a optické a laserové technologie.

Olomoucký deník, 19.2.2009, Okna vesmíru se otevřou i v Olomouci

S nabídkou studia astronomie a astrofyziky, na níž se bude podílet i Jiří Grygar, přichází od příštího akademického roku Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Zájemci budou moci získat specializaci v bakalářském studiu Přístroje pro astronomii a astrofyziku a Optické a laserové technologie. Jde o další příklad spolupráce univerzity s pracovišti AV ČR.

(Střední Morava)

Zpravodajství ČTK, 21.2.2009, Jiří Grygar bude vyučovat na přírodovědecké fakultě v Olomouci

Jiří Grygar, Michael Prouza a Radomír Šmída z Fyzikálního ústavu AV ČR budou od příštího akademického roku přednášet v Olomouci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Nově otevřené studijní specializace na přístroje pro astronomii a astrofyziku a na optické a laserové technologie vycházejí z třicetileté spolupráce univerzity s pracovišti Akademie.

Mladá fronta DNES, Střední Morava 27.2.2009, Popularizátor astronomie Jiří Grygar bude učit na UP

Jiří Grygar, Michael Prouza a Radomír Šmída z Fyzikálního ústavu AV ČR budou od příštího akademického roku přednášet na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Nové studijní obory jsou výsledkem třicetileté spolupráce UP s AV ČR.

 
 

Téma: Výzkum – životní prostředí

Média:

Polygrafie revue, 13.2.2009, Ekologické postupy v tiskárně

V článku o možnostech snížení ekologické zátěže v rámci standardního výrobního a technologického procesu se uvádí, že loni v ČR vyšla první kniha vytištěná na papíře FSC vyrobeném ze surovin vypěstovaných v souladu s principy udržitelného lesního hospodaření a certifikovaných například organizací Forest Stewardship Council – Historický atlas hub, který vydalo Nakladatelství Academia.

Respekt, 16.2.2009, Quo vadis, Krkonoše?

František Krahulec z Botanického ústavu AV ČR kritizuje výsledek expertní komise Správy Krkonošského národního parku, že by se v Krkonoších mohlo postavit dalších 31 lanovek a sjezdovek. Obce a investoři se podle něj. soustřeďují pouze na rychle vydělané peníze v zimě. Podřezávají si tím ale větev, na které sedí.

 
 

Téma: Výzkum – životní prostředí (ovzduší)

Média:

Týdeník Havířovsko, 3.2.2009, »Existence spalovny utlumí recyklaci odpadů,«

Krajský úřad plánuje postavit na okraji Karviné spalovnu komunálního odpadu pro likvidaci odpadu z domácností prakticky z celého Moravskoslezského kraje. Vliv spalovny jako zdroje znečištění na ovzduší v rozhovoru vysvětlil Miroslav Punčochář z Ústavu chemických procesů AV ČR.

(Týdeník Karvinsko; Moravskoslezský kraj)

Týdeník Havířovsko, 3.2.2009, Vyspělé země nejprve třídí a až pak spalují

Miroslav Punčochář z Ústavu chemických procesů AV ČR v Praze v souvislosti s plánovanou stavbou spalovny komunálního odpadu v Karviné konstatoval, že v ČR se tento odpad na rozdíl od zahraničí převážně skládkuje, což je nežádoucí stav. Vyspělé země, Německo, Rakousko nebo Švýcarsko, dávají přednost materiálovému a energetickému využití odpadu.

(Týdeník Karvinsko; Moravskoslezský kraj)

Prima TV, 19.2.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Ojedinělý výzkum vlivu znečistění vzduchu na zdraví v Praze

V Praze začal výzkum vlivu znečištění vzduchu na zdraví obyvatel. Desítky městských strážníků nosí speciální zařízení, jež analyzuje, co dýchají. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR mj. podotkl, že v Praze se vyskytují třikrát vyšší koncentrace znečištění vzduchu než v New Yorku.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 24.2.2009, Strážníci a úředníci se nechají zkoumat

Tým Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR bude v kraji zkoumat, jaké konkrétní dopady má zdejší znečištěné ovzduší na zdraví lidí. Do výzkumu se zapojí okolo 60 zaměstnanců Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a na 30 strážníků z Karviné.

Frýdecko-místecký a třinecký deník, 25.2.2009, Ovlivňuje ovzduší zdraví úředníků?

Studie týmu z Ústavu experimentální medicíny AV ČR pod vedením dr. Radima Šráma má zjistit, jak zdejší ovzduší ovlivňuje lidský organismus. Zkoumání bude podrobeno zhruba 60 úředníků moravskoslezského krajského úřadu.

(Severní Morava)

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 25.2.2009, Ovzduší je problém. Proto jdou úředníci do výzkumu

Zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje se dozvěděli detaily výzkumu, který má odhalit dopady znečištěného ovzduší na jejich zdraví. Informoval je Jan Topinka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, jeden z vědců, kteří výzkum v regionu uskuteční jednak s nimi, jednak s necelou třicítkou strážníků v Karviné.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 25.2.2009, Podobných studií by mělo být více, zamýšlel se úředník

Zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje se včera zúčastnili schůzky s Janem Topinkou z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který chce spolu s dalšími vědci pod vedením Radima Šráma v Ostravě zkoumat vliv znečištěného ovzduší na zdraví lidí.

Moravskoslezský deník, 25.2.2009, Ovlivňuje ovzduší zdraví krajských úředníků?

(stručná, obsahově shodná zpráva)
(Severní Morava)
 
 
Média:

Mladá fronta DNES, Benešovsko, 6.2.2009, Pololetní koncert byl zkouškou na soutěž

Iveta Sinkulová, ředitelka ZUŠ Říčany, v rozhovoru o činnosti školy uvedla, že se podílí i na výtvarné soutěži. Letos ji pořádá ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR v Ondřejově a s mikroregionem Ladův kraj na téma Vidím vesmír.

ČRo 2-Praha, 12.2.2009, 08:30 Jak to vidí, Jak to vidí Richard Hindls

Prof. Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze, se v diskusi v souvislosti s tzv. bílou knihou terciárního vzdělávání a plánovanými změnami financování vysokých škol okrajově zmínil, že poskytovatelů financí je příliš mnoho a jedním z nich je AV ČR.

Právo, Západní Čechy, 17.2.2009, Rektoři se sejdou v Plzni

Rektoři vysokých škol se 19.–20. února sejdou v Plzni na 99. zasedání pléna České konference rektorů, kterou spolupořádá plzeňská Západočeská univerzita. Druhého dne jednání se má zúčastnit také předseda vlády Mirek Topolánek, pozváni jsou i ministr školství nebo předseda AV ČR.

(Plzeňský kraj)

Zpravodajství ČTK, 19.2.2009, Za špatné výsledky českých školáků prý může moderní výuka

Špatné výsledky českých školáků jsou podle učitelů, účastníků diskuse pedagogů o matematické gramotnosti v Praze, důsledkem moderního způsobu výuky, který je líbivý, ale neúčinný. Podle učitele a matematika z AV ČR Filipa Roubíčka se ve výuce matematiky podceňuje úloha paměti, probíraná látka se dostatečně neprocvičuje a matematické řemeslo skomírá.

Zpravodajství ČTK, 19.2.2009, Technika v Brně nabízí studium nanotechnologií, oboru budoucnosti

VUT v Brně nabízí možnost studia fyzikálního inženýrství a nanotechnologií s cílem připravit absolventy na práci v různých oborech; proto nabídne bakalářský a magisterský stupeň studia v angličtině i češtině. Absolventi mají šanci najít práci např. v plánovaném Středoevropském technologickém institutu CEITEC.

ČT 1, 19.2.2009, 18:00 Události v regionech – Brno, VUT v Brně otevřelo nový studijní obor nanotechnologie

VUT v Brně začne vyučovat nanotechnologie, využije k tomu i svou špičkovou laboratoř, která se věnuje výzkumu mikročástic jako jediná v republice. Každý rok univerzita na nový obor přijme 20 studentů. Otevření studia nanotechnologií souvisí mj. s plánovaným Středoevropským technologickým institutem CEITEC.

Hospodářské noviny, 23.2.2009, Chemie: vítězem je brněnská přírodověda

V článku, který srovnává kvalitu výuky chemie na českých vysokých školách, je jako jeden z oslovených expertů jmenován budoucí předseda AV ČR Jiří Drahoš. Většina odborníků upřednostnila výuku VŠCHT, kterou považují za nejvhodnější pro potřeby výrobních podniků. Pokud uchazeči tíhnou k vědě, měli by podle nich volit spíše Přírodovědeckou fakultu UK.

Hospodářské noviny, 23.2.2009, Když studovat sociologii, tak nejlépe v Brně

V článku, který srovnává kvalitu výuky sociologie na českých vysokých školách, je uvedena ředitelka Sociologického ústavu (AV ČR), která loni odpovídala na otázku, jakou školu by doporučila zájemcům o studium.

Pražský deník, 25.2.2009, 50. ročník Fyzikální olympiády

Fyzikální ústav AV ČR, Matematicko-fyzikální fakulta UK a Gymnázium Jana Keplera pořádají pod záštitou mj. předsedy AV ČR Václava Pačese celostátní kolo Fyzikální olympiády.

(Střední Čechy)

Týdeník školství, 25.2.2009, Krátce...

Jedna ze zpráv informuje, že od čtvrtka do neděle se v Praze koná celostátní kolo 50. ročníku Fyzikální olympiády. Slavnostního zahájení na zámku v Liblicích se zúčastní ministr školství Ondřej Liška, předseda AV ČR Václav Pačes a rektor UK Václav Hampl.

Hospodářské noviny, 26.2.2009, Výzkum: Stres brání ženám v úspěchu

Studie CERGE-EI (NHÚ AV ČR) prokázala, že studentky kvůli nervozitě propadají u testů na vysokou školu, kde je větší konkurence. Podle Štěpána Jurajdy, který na výzkumu spolupracoval s Danielem Münichem, měli k dispozici vzorek více než 100 000 studentů.

 
 

Téma: Vzdělání (návštěva vědce z ÚACH)

Média:

Chebský deník, 11.2.2009, Do tajů chemie studenty zavede anglický chemik

Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR dnes chebským žákům v chebské ekonomické fakultě v rámci show Tajemství CO2 vysvětlí souvislosti výskytu oxidu uhličitého na Zemi a předvede zajímavé experimenty.

(Západní Čechy)

Chebský deník, 12.2.2009, S výbuchy pomáhali i studenti

Zpráva popisuje návštěvu Michaela Londesborougha z Ústavu anorganické chemie AV ČR chebského gymnázia, kde studentům předvedl zajímavé experimenty.

(Západní Čechy)

Týdeník Chebsko, 18.2.2009, S výbuchy chemikovi pomáhali také studenti

(obsahově shodná zpráva)
(Západní Čechy)
 
 

Téma: Vzdělání (stavba JU)

Média:

Strakonický deník, 2.2.2009, Stavba univerzitní budovy vrcholí. Začne fungovat v říjnu

V areálu Jihočeské univerzity podél Branišovské ulice v Českých Budějovicích finišuje stavba dvou nových moderních budov. Do nových prostor v univerzitním kampusu se přestěhuje také rektorát, který nyní využívá pronajaté prostory AV ČR.

(Jižní Čechy)

Právo, Jižní Čechy, 11.2.2009, Univerzitní kampus roste před očima

Ve zprávě o výstavbě kampusu Jihočeské univerzity v budějovických Čtyřech Dvorech, je uvedena informace, že rektorát je v nájmu v AV ČR. Spolupráce Přírodovědecké fakulty s Akademií, která v univerzitním areálu sídlí, je vyhlášená.

 
 
Média:

Břeclavský deník, 16.2.2009, Odborníci popisovali archeologické nálezy

I přes problémy bořetických vinařů se zasypanými sklepy svolala Kravihorská akademie věd zvaná KAVka plánované odborné sympozium, které se v pátek ve sklepě prezidenta Kravihorské republiky Václava Petráska zabývalo historií a archeologií obce.

(Jižní Morava)

Nový život – zpravodajský týdeník, 19.2.2009, Bádání vrcholilo u beček

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Zprávy (počítačové pirátství)

Média:

Zpravodajství ČTK, 17.2.2009, Týden.cz: Padl návrh na obžalobu kvůli skladování nelegálních dat

Policisté navrhli obžalovat tři mladíky, které viní z toho, že v Ústavu termomechaniky AV ČR, v prostorách, které využívá soukromá firma, provozovali server s nelegálními filmy a hudebními nahrávkami. Majitel firmy uvedl, že společnost není hlavním viníkem a že se sám trestního stíhání neobává.

Haló noviny, 18.2.2009, Porušení autorských práv

Policisté navrhli obžalovat tři mladíky, které viní z toho, že v budově AV ČR provozovali elektronické stránky s nepovolenými filmy a hudebními nahrávkami. Podle znaleckých odhadů vznikla hudebnímu a filmovému průmyslu škoda přes 35 milionů korun.

Lidové noviny, 18.2.2009, Poprvé hrozí vězení za stahování filmů

(obsahově shodná zpráva)

Pražský deník, 19.2.2009, Kradli software přes připojení Akademie věd. Hrozí jim 2 roky

Tisíce ilegálních kopií hudebních CD a filmových DVD nosičů pořídila tříčlenná skupina počítačových pirátů využívajících internetové připojení AV ČR. Obrovský objem dat postahovali především díky vynikající kvalitě připojení Akademie.

(Střední Čechy)
 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)

Média:

Respekt, 2.2.2009, Češi vidí hrozbu v Rusku

Podle prosincového šetření CVVM se Češi nejvíce bojí mezinárodního organizovaného zločinu, přírodní katastrofy a Ruska (17 %), Iráku (16 %), Afghánistánu (14 %) a Íránu (12 %). Třetina dotázaných zároveň označila za nejreálnější hrozbu přírodní katastrofu nebo epidemii, války se bojí 17 % lidí.

Květy, 5.2.2009, Stalo se

Jedna ze stručných zpráv informuje o výsledcích výzkumu CVVM, z nichž vyplývá, že nejvíce lidí spatřuje hrozbu pro ČR v Rusku, Iráku a Afghánistánu. Obavy Čechů z Ruska se stupňují. Nejméně se obávají Palestiny a Německa.

Sestra, 9.2.2009, Není to špatný začátek!

Článek popisuje výsledky průzkumu CVVM na téma České zdravotnictví očima veřejnosti z konce minulého roku (Markéta Škodová, CVVM, Sociologický ústav AV ČR). Podle něj převládá podíl Čechů, kteří jsou se zdravotním systémem nespokojeni.

Zpravodajství ČTK, 13.2.2009, CVVM: Pravomoci prezidenta by zachovalo 60 procent Čechů

Podle lednového průzkumu CVVM se tři pětiny obyvatel ČR domnívají, že by pravomoci prezidenta měly zůstat zachovány. Dvě pětiny uvedly, že by se měl věnovat řešení konkrétních otázek, ale jen ve výjimečných případech. 67 % lidí vidí jako nejlepší přímou volbu prezidenta všemi obyvateli ČR.

SANQUIS, 16.2.2009, Spokojenost s českým zdravotnictvím klesá

Jak vyplývá z výzkumu a porovnání CVVM z 23. ledna, lidí spokojených s českým zdravotnictvím ubývá.

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – důvěra v politiky

Média:

Zpravodajství ČTK, 2.2.2009, CVVM: Topolánek si polepšil o 10 procent, nejpopulárnější Sobotka

Podle CVVM premiérovi Mirku Topolánkovi v lednu věřilo 29 % dotázaných, o 10 % víc než v prosinci. V čele žebříčku je místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka (43 %) před ministryní obrany Vlastou Parkanovou (39 %), na třetím místě je šéf ČSSD Jiří Paroubek (37 %).

Zpravodajství ČTK, 2.2.2009, CVVM: Topolánek si polepšil o 10 procent, nejpopulárnější Sobotka

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 2.2.2009, CVVM: Topolánek si polepšil o 10 procent, nejpopulárnější Sobotka

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Z1, 2.2.2009, 19:00 Zprávy v 7, Obliba českých politiků

(obsahově shodná zpráva)

Z1, 2.2.2009, 19:00 Zprávy v 7, Obliba českých politiků

(obsahově shodná zpráva)

ČRo 6, 2.2.2009, 18:00 Zprávy, Popularita Mirka Topolánka roste

(obsahově shodná zpráva)

Aha!, 3.2.2009, ...a Topolánek také!

(obsahově shodná zpráva)

Brněnský deník, 3.2.2009, Lidé nejvíce věří Sobotkovi, Topolánek si výrazně polepšil

(obsahově shodná zpráva)

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Hradecký deník; Východní Čechy, Severní Čechy, Ústecký deník)

E15, 3.2.2009, Události, Topolánkova popularita roste
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Hospodářské noviny, 3.2.2009, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle lednového šetření CVVM je nejpopulárnějším politikem místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a že popularita premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka roste.

Lidové noviny, 3.2.2009, Topolánkova obliba roste, stíhá Paroubka

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Metro, 3.2.2009, Krátce
(stručná, obsahově shodná zpráva)
(Praha)

Právo, 3.2.2009, CVVM: Topolánek stahuje Paroubkův náskok

(obsahově shodná, podrobná zpráva)
Šíp, 3.2.2009, Topolánek zabodoval
(stručná, obsahově shodná zpráva)

Právo, 18.2.2009, STEM: vláda si u lidí polepšila

Podle nejnovějších dat agentury STEM si v únoru vláda u lidí polepšila o 9 %, její práci hodnotí kladně 38 % dotázaných. Výsledky potvrzují předešlé průzkumy agentur STEM, CVVM a Median. ČSSD je stále nejoblíbenější stranou, ale její náskok před ODS se snižuje.

Zpravodajství ČTK, 20.2.2009, STEM: Důvěra občanů v premiéra roste

Důvěra veřejnosti v premiéra Mirka Topolánka roste. Podle výsledků únorového průzkumu agentury STEM mu důvěřuje 37 % Čechů. Nárůst důvěry v premiéra ukázal i nedávný výzkum CVVM.

Právo, 21.2.2009, STEM: Premiérovi věří výrazně více lidí

Důvěra nejvyšším ústavním činitelům v únoru stoupla. Nejvíce si polepšil premiér Mirek Topolánek, kterému podle včera zveřejněného šetření agentury STEM věří 37 % dotázaných. STEM tak potvrdil svá dřívější data z průzkumu obliby politiků i šetření CVVM.

Zpravodajství ČTK, 23.2.2009, CVVM: Důvěra v Klause a vládu se od počátku roku příliš nezměnila

Důvěra v prezidenta Václava Klause a českou vládu se od počátku roku příliš nezměnila. Podle únorového šetření CVVM prezidentovi věří 67 % Čechů, vládě 32 % (o 2 % více než v lednu). Sněmovně věří 26 %, Senátu 29 %, obecním zastupitelstvům 65 %,a krajským zastupitelstvům věří téměř polovina lidí.

Zpravodajství ČTK, 25.2.2009, CVVM: Nejdůvěryhodnější jsou pro lidi opět Motejl a Klaus

Nejdůvěryhodnější osobou mezi politiky je podle aktuálního výzkumu CVVM ombudsman Otakar Motejl (pro 68 %) a prezident Václav Klaus (pro 63 %), jehož obliba od posledního průzkumu o 8 % stoupla (v prosinci 2008 mu věřilo jen 55 % oslovených).

Zpravodajství ČTK, 25.2.2009, CVVM: Nejdůvěryhodnější jsou pro lidi opět Motejl a Klaus

V podrobné zprávě se uvádí, že nejdůvěryhodnější osobou mezi politiky je podle aktuálního výzkumu CVVM ombudsman Otakar Motejl (pro 68 % dotázaných), prezident Václav Klaus (63 %), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (44 %), předseda ČSSD Jiří Paroubek a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (40 %).

Brněnský deník, 26.2.2009, Nejvíce důvěry má veřejný ochránce lidských práv Motejl

(obsahově shodná zpráva)

Právo, 26.2.2009, CVVM: Motejl před Klausem

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – obavy občanů

Média:

TV Nova, 23.2.2009, 06:30 Zprávy, Češi se nejvíce bojí Ruska, přírodních katastrof a epidemií

Michal Veselský z Centra pro výzkum veřejného mínění stručně doplnil informace o průzkumu, z něhož vyplynulo, že Češi se nejvíce bojí Ruska, o něco méně Iráku a Íránu, dále se nejvíce obávají vzniku přírodních katastrof a epidemií.

TV Nova, 23.2.2009, 07:30 Zprávy, Češi se nejvíce bojí Ruska, přírodních katastrof a epidemií

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – obliba prezidenta

Média:

Zpravodajství ČTK, 13.2.2009, CVVM: Klaus si u veřejnosti oproti loňsku mírně polepšil

Z lednového šetření CVVM vyplývá, že velmi kladně vnímají lidé působení prezidenta Václava Klause v oblasti péče o vážnost a důstojnost úřadu (80 %) a plnění ústavních funkcí (78 %). Největší zklamání přinesl veřejnosti způsob, jakým reprezentuje ČR v zahraničí. Méně než polovina obyvatel ČR je spokojena s Klausovými vstupy do vnitropolitického života (48 %).

Aha!, 14.2.2009, I tohle se stalo

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM prezident Václav Klaus příliš nezná každodenní problémy občanů. Podle osmi z deseti Čechů o úřad pečuje dobře, třetina si myslí, že je dostatečně v kontaktu s lidmi a zná jejich problémy.

Lidové noviny, 14.2.2009, Klaus si u veřejnosti mírně polepšil

Česká veřejnost vnímá prezidenta Václava Klause o něco příznivěji než před rokem, kdy obhajoval prezidentský mandát. Z lednového šetření CVVM vyplývá, že velmi kladně vnímají lidé jeho působení v oblastech, jako je péče o vážnost a důstojnost úřadu (80 %) a plnění ústavních funkcí (78 %).

Mladá fronta DNES, 14.2.2009, Klaus si oproti loňsku u lidí polepšil

Veřejnost vnímá prezidenta Václava Klause o něco příznivěji než před rokem, kdy obhajoval prezidentský mandát. Nejvíce jsou spokojeni, jak pečuje o důstojnost úřadu (80 %) a plní ústavní funkce (78 %). Z údajů CVVM také vyplývá, že lidem nejvíce vadí, jak prezident reprezentuje ČR v zahraničí.

Šíp, 16.2.2009, Nezávislý Klaus na Hradě

Podle CVVM je 80 % lidí spokojeno s tím, jak prezident Václav Klaus dbá o důstojnost svého úřadu. Většina také oceňuje jeho plnění ústavních funkcí, autoritu, i reprezentaci v zahraničí. Naopak nejhorší hodnocení dostal prezident za kontakt s občany a znalost jejich problémů.

Z1, 16.2.2009, 19:00 Zprávy v 7, Druhé funkční období prezidenta Václava Klause

Jak ukázal nedávný průzkum CVVM, lidé jsou nejspokojenější s Klausovou péčí o důstojnost úřadu. Vytýkají mu ale, že nezná jejich problémy a je s občany málo v kontaktu.

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – pití piva

Média:

Šíp, 6.2.2009, Každý čtvrtý Čech sedí denně v hospodě

Podle nejnovějšího průzkumu CVVM v ČR pije pivo kolem 90 % mužů a necelých 60 % žen. Muži nejčastěji pijí čtyřikrát týdně a vypijí celkem devět půllitrů, ženy průměrně dvakrát týdně vypijí dvě a půl piva. Denních pivařů-mužů je více než 25 %, žen 4 %.

Madam business, 16.2.2009, Pivo v nápojovém lístku žen

Ani sebelepší výzkum by jasně neprokázal, do jaké míry ženy pivo pijí rády, s chutí, kdy, s kým, proč. Jaké značky, v jakém ročním období, při jaké příležitosti, v jaké náladě. Informaci doplňuje několik tabulek, které zveřejnilo CVVM při Sociologickém ústavu Akademie věd ČR.

Prosperita, 16.2.2009, Vztah Čechů k pivu a pivovarství u nás je optimistický

Aktuální názory české společnosti na pivo a pivovarství a jejich proměny v uplynulých letech nabízí výsledky šetření CVVM při Sociologickém ústavu AV ČR z konce loňského roku. Podíl lidí, kteří pijí pivo, se v ČR v letech 2004–2008 nezměnil.

Květy, 19.2.2009, Piva se nevzdáme

Konzumace piva začala v ČR pomalu klesat. Jak dokazují výsledky šetření Centra pro výzkum veřejného mínění při Sociologickém ústavu AV ČR, pokles může být ve skutečnosti ještě mnohem vyšší, protože Česko každoročně navštěvují miliony zahraničních turistů, kteří ochutnají.

Kapitál, 26.2.2009, Vztah Čechů k pivu a pivovarství

Aktuální názory české společnosti na pivo a pivovarství a jejich proměny v uplynulých letech nabízejí výsledky šetření, které na sklonku loňského roku realizovalo CVVM při Sociologickém ústavu Akademie věd ČR.

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – trest smrti

Média:

Zpravodajství ČTK, 1.2.2009, Většina lidí je pro trest smrti, jeho zavedení se ale neplánuje

Přestože většina lidí v ČR podle sociologických výzkumů dlouhodobě podporuje trest smrti, jeho znovuzavedení se v dohledné době neplánuje. Při loňském průzkumu CVVM se pro trest smrti vyslovilo 62 % dotázaných.

Hospodářské noviny, 2.2.2009, Většina lidí je pro trest smrti, jeho zavedení se ale neplánuje

(obsahově shodná zpráva)

Právo, 2.2.2009, Od poslední popravy uplynulo dvacet let

Dne 2. února 1989 byl v pražské pankrácké věznici popraven poslední člověk. Přestože většina lidí v ČR podporuje trest smrti (při loňském průzkumu CVVM se pro něj vyslovilo 62 % dotázaných), jeho znovuzavedení se neplánuje.

 
 

Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – volby

Média:

Zpravodajství ČTK, 5.2.2009, Politologové: ČSSD škodí trvající negativní kampaň vůči vládě

Důvodem klesajících preferencí ČSSD může být podle politologů, mj. Tomáše Lebedy (SOÚ AV ČR), trvající negativní kampaň ČSSD vůči ODS. Podle průzkumu společnosti Median má ČSSD před ODS náskok 4 %. Pokles počtu voličů ČSSD ukázal i lednový průzkum CVVM.

Zpravodajství ČTK, 5.2.2009, Volební model Medianu: Sociálním demokratům ubývají voliči

ČSSD ubývají voliči. Podle nejnovějšího volebního modelu agentury Median by ji v lednu volilo 35,3 % voličů. Pokles počtu voličů ČSSD ukázal i lednový model CVVM. Přesto ČSSD zůstává nadále stranou, kterou by volilo nejvíce lidí.

Zpravodajství ČTK, 5.2.2009, Volební model Medianu: Sociálním demokratům ubývají voliči

(obsahově shodná zpráva)

Zpravodajství ČTK, 5.2.2009, Volební model Medianu: Sociálním demokratům ubývají voliči

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Z1, 5.2.2009, 19:00 Zprávy v 7, ČSSD podle průzkumu společnosti Median ztrácí voliče

ČSSD podle průzkumu společnosti Median ztrácí voliče. Podle Medianu má aktuálně před druhou ODS náskok 4 %. Pokles počtu voličů ČSSD ukázal i lednový průzkum CVVM.

E15, 6.2.2009, ČSSD ztrácí z náskoku před ODS

ČSSD podle volebního modelu agentury Median ubývají voliči, zatímco ODS přibývají. Median je po CVVM už druhou agenturou, jejíž model zjistil pokles voličské obliby ČSSD.

Lidové noviny, 6.2.2009, Sociální demokraté ztrácejí náskok

Z průzkumu agentury Median vyplývá, že náskok ČSSD před ODS je nejmenší za poslední zhruba čtvrtrok. Median tak potvrzuje nedávný průzkum CVVM. Důvodem může být podle politologů negativní kampaň ČSSD vůči ODS, jíž naopak nahrává české předsednictví EU.

Právo, 6.2.2009, Průzkum potvrdil propad ČSSD a růst preferencí ODS

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Právo, 18.2.2009, Zaslouží si vláda růst obliby?

Jde o komentář k výsledkům průzkumů veřejného mínění, z nichž vyplývá, že ČSSD sice nadále u voličů jasně vede, jenže prakticky všechny výzkumné firmy, CVVM, STEM i Median, ukazují, že Paroubkova strana oslabuje, Topolánkova posiluje.

 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007