Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

Monitor – prosinec 2008

 
 

Akce – pozvánky

Americký radar

 
 

Ekonomika (finanční krize)

Evropská unie

 
 

Kultura – architektura

Kultura (český jazyk)

Kultura – literatura

Kultura – literatura (domovní znamení)

Kultura – literatura (Kniha roku 2008)

Kultura – literatura (recenze)

Kultura (moravština)

Kultura – památkový zákon

Kultura (Vánoce)

Kultura – výstavy

Kultura – výstavy (Praha 1)

Ocenění (Cena J. Heyrovského)

Ocenění (předseda AV ČR)

Osobnosti české vědy (nově zvolený předseda AV ČR prof. J. Drahoš)

 
 
 
 
 
 

Týden vědy a techniky

Volby

Volby – analýza ODS

Volby – průzkum CVV

Volby – předseda AV ČR

Výročí

 
 
 

Výzkum – astronomie (cesta na Mars)

 
 
 

Výzkum – fyzika

 

Výzkum – fyzika (zemětřesení – Karvinsko)

Výzkum – GA ČR

Výzkum – genetika (prof. J. Forejt)

Výzkum – geologie

Výzkum – chemie

Výzkum – IT

Výzkum – medicína (náhradní kmenové buňky)

Výzkum – medicína (objev nové metody)

 

Výzkum – spolupráce

 

Výzkum – životní prostředí (ovzduší)

Výzkum – životní prostředí (ovzduší) – Ostrava

Výzkum – životní prostředí (zeleň v Praze)

Zámek Třešť

Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)

 
 
 

Téma: akce – pozvánky

Média:

Czech business forum, 1.12.2008, 1. česko-slovenská konference podnikatelek a manažerek

Prof. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, vystoupila na 1. česko-slovenské konferenci podnikatelek a manažerek, kterou loni v říjnu v Praze na Žofíně uspořádaly Klub manažerek ČMA a TOP Centrum slovenských podnikatelek. Hovořila na něm o špičkových směrech experimentálního výzkumu ve zdravotnictví; o nanotechnologiích, o Centru aplikovaného výzkumu v biomedicíně aj.

Brněnský deník, 3.12.2008, Dějiště experimentu otevírá po 20 letech

Zchátralé budovy za cihelnou v ulici Trnec v Tišnově po 20 let starém experimentu nazvaném Štola k Marsu, při němž vědci z ČSAV studovali vliv izolace na skupinu dobrovolníků, kteří strávili na podzim roku 1988 za dveřmi štoly tři týdny, je možné navštívit zítra od 16:00 h v rámci dne otevřených dveří.

(Jižní Morava)

Odpady, 4.12.2008, Kvalitní zpracování odpadů – budoucnost nás všech

V rámci mezinárodního veletrhu nakládání s odpady, recyklace, průmyslové a komunální ekologie FOR WASTE 2009 v Pražském veletržním areálu Letňany 15.–17. 4. se 16. 4. uskuteční mezinárodní technologická burza a 17. 4. seminář Inovativní technologie pro zpracování odpadů; akce pořádá Technologické centrum AV ČR.

Chrudimský deník, 5.12.2008, Škola zve na Dny slovenské kultury

V předvánočním týdnu budou žáci a studenti pracovat na projektu Dny slovenské kultury. Česko- slovenskou historii a slovenské zvyky jim přiblíží přednášky Heleny Noskové z AV ČR.

(Východní Čechy)

Ekolist, 8.12.2008, kalendář akcí

Jedna ze zpráv informuje, že 9. 12. 2008 se od 17:00 h koná přednáška Apoštol Pavel o přírodě a poslání lidstva. Přednáší ředitel Centra biblických studií AV ČR a UK v Praze Petr Pokorný v aule CARITAS – Vyšší odborné školy sociální v Olomouci, Křižkovského 6.

Lidové noviny, 9.12.2008, Nanotechnologie v elektronice

Jan Kočka, zástupce ředitele Fyzikálního ústavu AV ČR, a Antonín Fejfar, pracovník ústavu, budou dnes od 19 hodin v kavárně 3+1 v Praze 5 diskutovat o využití nanotechnologií v praxi.

Lidové noviny, 10.12.2008, Pozvánky

Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV ČR dnes od 18 h přednáší ve Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě o zemětřesení. Petr Hadrava z Astronomického ústavu AV ČR dnes od 19 h přednáší ve Velkém klubu plzeňské radnice o hvězdách. Helena Jarošová dnes od 17 h přednáší v AV ČR na Národní třídě v Praze o evropské civilizaci mravů a společenských zvyků. Vzpomínkový pořad věnovaný 49. výročí od udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovskému připravil na dnešek Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR v Praze od 17 h v budově ústavu, Praha 8, Dolejškova 3.

Lidové noviny, 17.12.2008, Pozvánky

Jedna ze zpráv informuje, že se dnes od 17 h v AV ČR na Národní třídě v Praze koná přednáška z cyklu Věda kontra iracionalita Českého klubu skeptiků Sisyfos. Od 19 h se v Městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze koná diskuse na téma Objevy rukojmím podvodníků - věda jako zboží, jíž se zúčastní i předseda AV ČR prof. Václav Pačes.

Mladá fronta DNES, Plzeňský kraj, 18.12.2008, Přihlášky do Nečtin lze podat do 2. ledna

Jubilejní, 10. ročník semináře v Nečtinech s názvem Od Darwina k evolučním algoritmům, na němž budou přednášet také zástupci AV ČR, se uskuteční od 19. do 22. 1. 2009.

T+T Technika a trh, 19.12.2008, Kvalitní zpracování odpadů…budoucnost nás všech

Technologické centrum AV ČR připravuje jako odborný garant 4. mezinárodního veletrhu nakládání s odpady, recyklace, průmyslové a komunální ekologie FOR WASTE 2009 (15.–17. 4. v Pražském veletržním areálu Letňany) Mezinárodní technologickou burzu a seminář Inovativní technologie pro zpracování odpadů.

Lidové noviny, 27.12.2008, Jsme sami? Hledá se druhá Země

Jednou z očekávaných událostí v roce 2009 bude zahájení Mezinárodní rok astronomie dne 7. ledna na Staroměstském náměstí v Praze. Další událost připravuje Archeologický ústav (AV ČR): u příležitosti 90. výročí založení v listopadu představí nejzajímavější výsledky.

 
 

Téma: americký radar

Média:

Zpravodajství ČTK, 10.12.2008, CVVM: S umístěním radaru v Brdech nesouhlasí dvě třetiny Čechů

S umístěním amerického radaru v ČR nesouhlasí podle listopadového průzkumu CVVM dvě třetiny lidí, pro vybudování základny se vyslovilo 28 % dotázaných. Oproti průzkumu ze října se aktuální výsledek významně nezměnil.

Zpravodajství ČTK, 10.12.2008, CVVM: S umístěním radaru v Brdech nesouhlasí dvě třetiny Čechů

S umístěním amerického radaru v ČR nesouhlasí podle listopadového průzkumu CVVM dvě třetiny lidí. Mezi příznivce radaru se řadí hlavně voliči ODS. Naopak 81 % příznivců ČSSD a 90 % voličů KSČM je proti.

Zpravodajství ČTK, 10.12.2008, Two-thirds of Czechs oppose U.S. base on Czech soil – poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Lidové noviny, 11.12.2008, Dvě třetiny lidí odmítají radar

(obsahově shodná zpráva)

E15, 11.12.2008, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že s umístěním amerického radaru v ČR nesouhlasí podle listopadového průzkumu CVVM dvě třetiny lidí, pro vybudování základny se vyslovilo 28 % dotázaných. Oproti průzkumu ze října se aktuální výsledek významně nezměnil.

Zpravodajství ČTK, 11.12.2008, Factum Invenio: S radarovou základnou v ČR nesouhlasí 55 procent

Většina české veřejnosti nadále nesouhlasí s americkým radarem v ČR. V listopadovém průzkumu společnosti Factum Invenio s ním nesouhlasilo 55 % občanů. K podobným závěrům dospěl i listopadový průzkum CVVM, podle něhož s ním nesouhlasí dvě třetiny lidí.

Zpravodajství ČTK, 11.12.2008, Factum Invenio: S radarovou základnou v ČR nesouhlasí 55 procent

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 11.12.2008, More than half of Czechs disagree with U.S. radar - poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Právo, 12.12.2008, Odpor k radaru trvá

Podle agentury CVVM počet odpůrců radaru zůstává vysoký. V listopadu s ním nesouhlasilo 66 % respondentů, čili stejné dvě třetiny jako v říjnu. Pro radar se vyslovilo 28 % lidí, což je o jeden bod více.

Zpravodajství ČTK, 15.12.2008, Středočeští zastupitelé odmítli výstavbu radaru v Brdech

Středočeští zastupitelé odmítli výstavbu amerického radaru v Brdech. V listopadovém průzkumu společnosti Factum Invenio s radarem nesouhlasilo 55 % občanů, podle průzkumu CVVM dokonce dvě třetiny.

Zpravodajství ČTK, 15.12.2008, Středočeští zastupitelé odmítli výstavbu radaru v Brdech

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 15.12.2008, Central Bohemia representatives reject planned U.S. radar

Zpráva v anglickém znění informuje, že představitelé Středočeského kraje odmítli výstavbu amerického radaru v Brdech, 90 km od Prahy. Podle listopadového průzkumu Factum Invenio s ní nesouhlasí 55 % občanů, podle průzkumu CVVM dokonce dvě tetiny.

Brněnský deník, 16.12.2008, Americký radar v Brdech odmítli po Západočeších i ve středních Čechách

Poté, co s radarem nesouhlasili zastupitelé Plzeňského kraje, jej odmítli i jejich kolegové ve Středočeském kraji. Přítomnost amerických vojáků odmítají dvě třetiny občanů ČR. Pro umístění základny je podle aktuálního průzkumu CVVM jen 28 % Čechů.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

Zpravodajství ČTK, 18.12.2008, Kongresmanka v ČR potvrdila, že USA potřebují protiraketový štít

Z prohlášení Ellen Tauscherové při jednání delegace amerického Kongresu v Praze vyplývá, že USA v současnosti potřebují systém protiraketové obrany zaměřený proti střelám krátkého a středního doletu a výstavba protiraketového radaru v ČR je součástí těchto projektů. Podle listopadového průzkumu CVVM s radarem v ČR nesouhlasí dvě třetiny lidí.

Zpravodajství ČTK, 18.12.2008, U.S. Congresswoman confirms in Prague USA needs missile defence

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
 
 

Téma: ekonomika

Média:

ČRo 1-Radiožurnál, 4.12.2008, 17:30 Dvacet minut Radiožurnálu, Rozhovor s Janem Kasalem

Místopředseda PS za KDU-ČSL a předseda sněmovní komise pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi Jan Kasal v diskusi připomněl, že podle výsledků Národohospodářského ústavu (AV ČR) stát jako by „dluží" církvím 168 miliard korun.

Zpravodajství ČTK, 9.12.2008, Kostrounová z ČSOB: Banky nebrání developerům ve zlevňování bytů

Banky se nebrání tomu, aby developerské firmy snížily ceny nabízených bytů. Výsledkem však musí být, aby splatily úvěry, které od bank na novou výstavbu dostaly. Určité snížení cen bytů lze podle Martina Luxe ze Sociologického ústavu AV ČR očekávat.

Podnikatel, 10.12.2008, Nerovnost trvá

Předsedkyně občanského sdružení Asociace pro rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová se v rozhovoru o rovnosti mužů a žen zmínila, že podle průzkumu institutu CERGE (NHÚ AV ČR) je nerovnost žen v soukromém sektoru horší než ve státním, ale existují i firmy, které mají programy povzbuzující ženy, aby se hlásily na vedoucí místa, pomáhající slaďovat podmínky jejich pracovního a soukromého života apod.

Podnikatel, 10.12.2008, FEI ve znamení úspěchů

V článku o úspěších firmy FEI Company, výrobce rastrovacích elektronových mikroskopů, k nimž přispělo i brněnské centrum FEI Czech Republic, které vyváží mikroskopy do celého světa, ale obchoduje s nimi i na domácím trhu, se uvádí, že firma letos např. vybavila Ústav molekulární genetiky AV ČR.

Ekonom, 11.12.2008, Dobrý skutek a daně

Článek popisuje podmínky, za jakých může dárce využít možnost odepsat si dary z daní. Dar lze věnovat mj. i Akademii věd ČR.

Ekonom, 11.12.2008, Když inzerát, tak v azbuce

V článku o poptávce cizinců, a to nejen Rusů, po nemovitostech v ČR, je uvedena informace, že respondenti dotazníkových průzkumů Realitní agentury 2007, který provedla mezi hlavními aktéry realitního trhu v Praze AV ČR, považovali investiční nákupy za významný faktor.

12.12.2008, Hospodářské noviny, Ani státní penze nedávají jistotu

Libor Dušek ze CERGE-EI AV ČR a UK v článku dokazuje, že státní penze jsou vystaveny politickému riziku, zázračné jistoty nenabízejí a občas dokážou připravit lidi o statisícové částky. Kvůli rozložení rizik se prý proto vyplatí částečně spořit do fondů.

Lidové noviny, 13.12.2008, Snídající Klaus o rozpočtu: Je úsměvný

Prezident Václav Klaus během již tradiční předvánoční snídaně s českými byznysmeny zavzpomínal i na dobu, kdy byl v rámci čistek v roce 1970 vyhozen z AV ČR.

Boleslavský deník, 20.12.2008, Byty v Česku zlevňují, mnohde o statisíce

Průměrné ceny bytů v ČR výrazně klesají. Snížení cen se zřejmě neubrání ani developeři. Podle Petra Sunegy ze Sociologického ústavu AV ČR k tomu může dojít hlavně v lokalitách, kde neodhadli poptávku.

(Střední Čechy, Brněnský deník, Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

Zdravotnické noviny, 22.12.2008, Co by mělo být (nad)standardem v porodnické péči?

Markéta Pavlíková z Ústavu informatiky AV ČR v článku popisuje, co je míněno efektivní péčí, proč je péče porodní asistentky považována za nadstandard, klade si otázku, proč by měl být porod do vody nadstandardním způsobem, jak pracovat s bolestí u porodu aj.

Zpravodajství ČTK, 28.12.2008, iDnes.cz: Švejnar otevřel v Praze kancelář, pomáhá lidem

Ekonom Jan Švejnar si v prosinci v Praze otevřel v prostorách pracoviště ekonomického institutu CERGE-EI (NHÚ AV ČR), u jehož zrodu počátkem 90. stál. vlastní kancelář, která je prvním krokem k založení think tanku, ekonomicko-politologického myšlenkového centra.

Zpravodajství ČTK, 28.12.2008, Czech presidential candidate Svejnar opens office in Prague

Zpráva v anglickém znění informuje, že ekonom Jan Švejnar ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) si v prosinci otevřel v Praze svou kancelář. Jde o první krok k založení tzv. think tanku.

 
 

Téma: ekonomika – energetika

Média:

Profit, 1.12.2008, Krátce

Jedna ze zpráv informuje, že předseda Nezávislé energetické komise a AV ČR Václav Pačes doporučuje ustavit Komisi k posouzení vlivů prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách na region, která by měla posoudit kromě ekonomického hlediska i hledisko sociální a zdravotní.

Ekolist, 8.12.2008, Energetika na rozcestí

Článek informuje o závěrech Nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb ČR v dlouhodobém časovém horizontu, kterou vedl Václav Pačes, předseda AV ČR, a o textu posudku oponentní rady jmenované premiérem Mirkem Topolánkem.

Technický týdeník, 9.12.2008, Ohrožena je dodávka pro milion obyvatel

Ze šetření a zveřejněných výstupů „Nezávislé komise vlády pro posouzení energetických potřeb ČR v dlouhodobém časovém horizontu“ vedené prof. Václavem Pačesem (AV ČR) mj. vyplývá, že dojde k ohrožení dálkového zásobování teplem v důsledku nedostatku hnědého uhlí pro většinu teplárenských zdrojů v ČR. Proto je nezbytné přijmout opatření, která zajistí dostatek uhlí pro zásobování teplem.

Technický týdeník, 9.12.2008, Úloha obnovitelných zdrojů byla přeceněna

Ze šetření „Nezávislé komise vlády pro posouzení energetických potřeb ČR v dlouhodobém časovém horizontu“, příslušných analýz provedených paralelně několika ústavy a organizacemi, zpracovaných za součinnosti mj. Národohospodářského ústavu AV ČR, vyplývá, že bude ohroženo dálkové zásobování teplem v důsledku nedostatku hnědého uhlí pro většinu teplárenských zdrojů v ČR.

Revue Sondy, 11.12.2008, Rozpočet OS PHGN na rok 2009 schválen

Zpráva informuje o jednání IV. rady odborového svazu PHGN dne 26. 11., na němž F. Nekola informoval o jednání o územních limitech na konferenci pořádané AV ČR ke zprávě tzv. Pačesovy komise. Konstatoval, že se zpráva vyhýbá řešení tzv. územních ekologických limitů.

Revue Sondy, 11.12.2008, Boj o prolomení ekologických limitů nevzdáváme

Místopředseda odborového svazu PHGN František Nekola v rozhovoru popsal listopadové jednání v AV ČR nezávislé energetické komise vedené předsedou Akademie Václavem Pačesem s oponentní radou. Prof. V. Pačes přislíbil, že do závěru své zprávy zapracuje požadavek na vznik speciální komise, která by se zabývala pouze využitím zásob uhlí za územními limity.

 
 

Téma: ekonomika – finanční krize

Média:

E15, 1.12.2008, Zdeněk Tůma: Střelný prach pořád ještě máme

Podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, bývalého pracovníka Prognostického ústavu ČSAV, recese v ČR nebude, i když výhledy vývoje ekonomiky se stále zhoršují. Česká ekonomika měla štěstí, že globální finanční krize přišla v době, kdy v ČR vrcholila konjunktura. Největší nejistota spočívá v tom, jaké budou dopady na reálnou ekonomiku.

Finanční magazín, 1.12.2008, Světem vládnou emoce

Milan Zelený, který působil v Ekonomickém ústavu ČSAV a v roce 1967 emigroval do USA, v rozhovoru jmenuje příčiny globální finanční krize a kritizuje českou ekonomiku, mj., že se neinvestuje do vzdělání, znalosti a schopnosti občanů upadají, podnikání a podnikatelství se na školách a univerzitách neučí, spolupráce vzdělávací, podnikové a politické sféry je mizivá. Možnost zlepšení situace vidí v zásadní kvalitativní reformě vzdělávání, směrem k inovacím a znalostem aj.

Týdeník Opavský a Hlučínský Region, 9.12.2008, Už cítí doteky krize

Společnost B1 Plaza, která v Opavě plánuje výstavbu obchodně-zábavního centra na místě bývalé tržnice nyní mj. s Archeologickým ústavem AV ČR jedná o podmínkách záchranného archeologického průzkumu.

ČT 1, 14.12.2008, 12:00 Otázky Václava Moravce, Světová krize v ČR

Ředitel CERGE (NHÚ AV ČR) Lubomír Lízal v diskusi konstatoval, že kurz koruny je pro podniky nepříjemný, ale možnosti vlády s ním něco dělat jsou velmi limitované. Dopad světové krize na českou ekonomiku se podle něj projeví zprostředkovaně přes možnosti firem dodávat do zahraničí.

ČT 1, 4.12.2008, 19:00 Události, Evropská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu

Lubomír Lízal ze CERGE (NHÚ AV ČR) považuje za správný krok, že Evropská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procenta, ale otázka je, zda bude dostatečný, protože problém je spíše psychologický, banky zatím vlastně nepůjčují.

ČRo 6, 23.12.2008, 22:10 Studio STOP, Finanční krize

Prof. Evžen Kočenda a ředitel Národohospodářského ústavu AV ČR a CERGE UK Lubomír Lízal v diskusi konstatovali, že ekonomové neodhadnou vývoj světa, a tudíž ani v ČR. Krize vznikla proto, že se příliš utrácelo, žilo na dluh. Zavedení eura není lék na dopady finanční krize v české ekonomice. Důležité je mít připraveny různé možnosti řešení.

Hospodářské noviny, 29.12.2008, Lék na krizi? Používat zdravý rozum

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma, bývalý pracovník Prognostického ústavu ČSAV a člen Oborové rady CERGE UK (NHÚ AV ČR) v rozhovoru mj. doporučil nebránit byznysu a finančním inovacím a snažit se nepřeregulovat trh jen proto, že se vynořil problém, který obdobně vznikl už mnohokrát v minulosti. Poznamenal také, že česká ekonomika může fungovat s eurem i bez něj.

 
 
Téma: etika
Média:
 
 

Téma: Evropská unie

Média:

Odpady, 4.12.2008, Servisní rubrika TC AV ČR

Servisní rubrika je připravována ve spolupráci se skupinou Transferu technologií Technologického centra AV ČR, která je koordinátorem české části projektu Enterprise Europe Network, zaměřeného mj. na inovace a transfer technologií pro malé a střední podniky.

Boleslavský deník, 5.12.2008, Předsednictví EU Čechy nezajímá

Podle listopadového průzkumu CVVM se více než dvě třetiny Čechů o předsednictví ČR v EU nezajímají (68 %).

(Střední Čechy, Brněnský deník; Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Jihlavský deník; Vysočina, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

 
 

Technik, 9.12.2008, Servis

Servisní rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR – skupinou transferu technologií, která v rámci celoevropské sítě Enterprise Europe Network zprostředkovává transfer technologií českým subjektům.

E15, 15.12.2008, Námořní síly EU v somálské zkoušce ohněm nejspíš neobstojí

Jaroslav Hrbek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v souvislosti s vojenskou misí námořních sil EU, která má zamezit pirátství v Adenském zálivu, zastává názor, že současná technika umožňuje při znalosti lodních tras lokalizovat podezřelá plavidla až po vyplutí a úkryty pirátů tak nelze přímo určit. Není tedy možné proti nim aktivně zasáhnout.

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, CVVM: Třetina lidí vůbec neví, co je lisabonská smlouva

Jak vyplývá z listopadového průzkumu CVVM, třetina obyvatel ČR, která se v lednu ujme předsednictví EU, vůbec netuší, co je lisabonská smlouva. Většina lidí, téměř 80 %, se o dění kolem smlouvy nezajímá.

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, CVVM: Třetina lidí vůbec neví, co je lisabonská smlouva

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, Third of Czechs do not know what Lisbon treaty is – poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Lidové noviny, 18.12.2008, Třetina lidí vůbec neví, co je „Lisabon“

(obsahově shodná zpráva)

Dotace, 18.12.2008, Nová evropská aliance pro výzkum v energetice

Zpráva nejmenovaného autora z CZELO Technologického centra AV ČR informuje, že 10 evropských výzkumných institucí podepsalo 27. 10. 2008 prohlášení, kterým se zavázaly vytvořit sdružení European Energy Research Alliance s cílem posílit a urychlit pokrok ve vývoji technologií v oblasti energetiky, především implementací společných programů výzkumu ve prospěch a na podporu priorit tzv. SET plánu.

Dotace, 18.12.2008, Strategická podmínka pro budoucnost

Autorkou článku o významu a funkci Evropských technologických platformem, které jsou příkladem partnerství veřejného a soukromého sektoru, je Michaela Vlková z CZELO Technologického centra AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 20.12.2008, Bulhaři hodnotí dva roky členství v EU dost vlažně

Bulhaři hodnotí první dva roky členství v EU vlažně, o evropské záležitosti projevují malý zájem. V ČR, která se v lednu stane předsednickou zemí EU, podle listopadového průzkumu CVVM třetina lidí vůbec netuší, co je lisabonská smlouva, Většina, téměř 80 %, se o dění kolem lisabonské smlouvy nezajímá.

 
 

Téma: Evropská unie (předsednictví ČR)

Média:

Zpravodajství ČTK, 4.12.2008, CVVM: Většina si myslí, že Česko předsednickou roli v EU zvládne

Podle průzkumu CVVM si 55 % myslí, že ČR jako předsednická země EU obstojí. Ještě před měsícem si to myslelo 49 %, 37 % se domnívá, že ČR bude na předsednictví dobře připravena. Opačný názor má 32 % lidí. Třetina lidí nevěděla, jak odpovědět.

Zpravodajství ČTK, 4.12.2008, CVVM: Většina si myslí, že Česko předsednickou roli v EU zvládne

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 4.12.2008, Most Czechs believe country to manage EU presidency well - poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

E15, 5.12.2008, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM je 55 % dotázaných přesvědčeno, že ČR jako předsednická země EU obstojí. Ještě před měsícem si to myslelo 49 % lidí.

 
 

Téma: komentáře k událostem – AV ČR

Média:

Mezinárodní politika, 24.11.2008, Politické zemětřesení v Bavorsku

Lukáš Novotný ze Sociologického ústavu AV ČR komentuje pád předsedy CSU Erwina Hubera a lídra kandidátky a dosavadního předsedy bavorské vlády Günthera Becksteina. Podle něj vše nasvědčuje tomu, že tradiční pouto CSU a bavorského životního stylu se rozpadá.

Look magazine, 7.12.2008, Umělé dýchání pro Ježíška

Marek Kožušník v eseji o podobách Vánoc kritizuje soukolí předvánočního trhu, zamýšlí se nad žebříčkem vyznávaných hodnot a ironicky konstatuje, že vědci z Akademie věd jsou naprosto nedůležití. Mnohem významnějším povoláním je například obchodník, který má daleko větší příjem než dětský lékař z okresní nemocnice, nebo bankéř.

Boleslavský deník, 12.12.2008, Porcování medvěda

Ivan Hoffmann se v kritickém komentáři k tzv. poslaneckému „porcování medvěda“ zmiňuje, že o tomto jevu existuje dokonce aktuální studie Sociologického ústavu AV ČR.

(Pražský deník; Střední Čechy, Brněnský deník; Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

Pražský deník, 15.12.2008, Proč potřebujme paměti národa

Čtenářka Michaela Milakovová se pozastavuje nad skutečností, že pro studium dějin jsou zřizovány nejrůznější ústavy, spolky i sdružení, např. Historický ústav, Archeologický ústav nebo Ústav paměti národa. Ten však má podle jejího názoru velmi sporný předmět studia, „paměť národa“ je ní přinejmenším chiméra.

(Střední Čechy)

Český dialog, 15.12.2008, Objektivnost českých médií

Karel Mrzílek kritizuje neobjektivnost českých médií, o níž podle jeho názoru např. svědčí, že vůbec neinformovala o nové, nedávno vzniklé a uznané pravicové straně EDS (www. eds2009.eu) europoslankyně Jany Hybáškové. Neprojevila zájem ani o seminář s odborníky ze zahraničí a z ČR v CERGE (NHÚ AV ČR) v Praze o vzrůstajícím nebezpečí z oblasti Blízkého východu.

ČT 2, 16.12.2008, 22:30 Události, komentáře, Vlajková aféra

Petr Soukup ze Sociologického ústavu AV ČR v komentáři ke kritice francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že v ČR nevisí tolik evropských vlajek, kolik by si on představoval, analyzoval vztah Čechů k vlajce jako symbolu.

A2 kulturní týdeník, 17.12.2008, Odjinud

V rubrice je mj. uvedena citace z časopisu Babylon číslo 2, která reagovala na prohlášení Akademické rady AV ČR k obvinění Milana Kundery z udavačství zveřejněnému v týdeníku Respekt.

Zlínský deník, 17.12.2008, Co celebrita, to nula

Čtenář Jaroslav Peček ironicky komentuje seznam povolání zveřejněný v MF Dnes, která lidé považují za důležitá a vážená, a v této souvislosti se okrajově zmiňuje o Akademii věd.

ČRo-Ostrava, 18.12.2008, 17:00 Události regionu, Těžaři obdrželi první žádosti o odškodnění za důlní otřesy na Karvinsku

Těžaři obdrželi první žádosti o odškodnění za listopadové důlní otřesy o síle 3,5 stupně Richterovy škály na Karvinsku, které poničily řadu domů i karvinskou radnici. Jiří Ptáček z AV ČR potvrdil, že za škody by měly nést zodpovědnost Ostravsko-karvinské doly a lidé mají na odškodnění právo.

Zpravodajství ČTK, 28.12.2008, Historici: Že se sovětský blok zhroutil v roce 1989, je náhoda

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma nesouhlasí s některými historiky, že dění v listopadu 1989 bylo alespoň zpočátku řízeno z Moskvy. Za nejdůležitější považuje, že Západ byl jakožto jiný typ civilizace obrovsky přitažlivý a stále nastavoval zrcadlo nedostatkům a způsobu života v komunismu.

 
 

Téma: kultura

Média:

Marianne bydlení, 3.12.2008, Papírová radost

Hana Doležalová na základě zkoumání pracovišť hledala a objevila pět typů pracovníků a potom prošla obchody, abych pro každého našla ty pravé kancelářské potřeby. Diář, který vydává značka Paperblanks je možné koupit v knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze.

Plzeňský deník, 4.12.2008, Památkáři z Plas dnes pošlou petici ministrovi

Ministr kultury Václav Jehlička rozhodl o rozdělení kláštera Plasy mezi Národní památkový ústav a Národní technické muzeum, s čímž jeho zaměstnanci nesouhlasí. Sepsali proto petici za zachování celistvosti areálu. Zástupci kláštera, města, muzea aj. památkářských institucí se včera sešli v Praze v Ústavu dějin umění AV ČR na semináři Klášter Plasy: Pohledy do budoucna. Hovořilo se o významu kláštera, o jeho budoucnosti i projektu NTM.

(Západní Čechy)

Mladá fronta DNES, Praha, 9.12.2008, Na Vyšehradě přibudou cesty

Ve spolupráci s Archeologickým ústavem AV ČR se na Vyšehradu připravují návštěvnické tematické okruhy.

Brněnský deník, 9.12.2008, Brňané putují do Mekky. Za peníze saúdského krále

Třicet brněnských muslimů se na začátku měsíce vydalo na pouť do Mekky. Podle Bronislava Ostřanského z Orientálního ústavu (AV ČR na rozdíl od středověku teď poutníci potřebují vízum.

(Vyškovský deník; Jižní Morava)

Týdeník Rozhlas, 9.12.2008, Cesta urozené víly staletími

Jaroslav Havel, redaktor nakladatelství Academia, doporučuje čtenářům poslech vltavských Schůzek s literaturou 21.prosince na ČRo 3-Vltava ve 20.00 h.

Týdeník Rozhlas, 9.12.2008, Jak se hledá „neviditelná“zřícenina?

Hledání středověkých hradů a hrádků se věnoval v pořadu Vstupte! Českého rozhlasu-Leonardo Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR.

Český dialog, 15.12.2008, Mnoho prima tváří Ivana Jonáše

Článek popisuje historii hudební kapely Sputnici a osud Ivana Jonáše, jejího zakladatele v 60. letech 20. stol., bývalého pracovníka Akademie věd a spoluzakladatele KAN (Klub angažovaných nestraníků), jenž po roce 1968 emigroval a usadil se ve Švédsku.

Literární noviny, 15.12.2008, Boj nebo dialog?

Martin Šimsa přednesl na konferenci Kulturní aspekty globalizace: interkulturní a transkulturní dialog, kterou 18. až 20. 11. 2008 uspořádalo Centrum globálních studií Filosofického ústavu AV ČR, příspěvek o dialogu.

Literární noviny, 15.12.2008, Kolonizace a osvobození v Jižní Americe

Ondřej Lánský, doktorand v Centru globálních studí Filosofického ústavu AV ČR, v článku analyzuje principy, na kterých se během staletí etablovaly jihoamerické společnosti.

Chrudimský deník, 23.12.2008, Největší ohlas vyvolaly u studentů slovenské šelmy

Článek popisuje průběh Týdne slovenské kultury na gymnáziu ve Skutči, v jehož rámci pronesla přednášku i paní Nosková z AV ČR, která prý sice mluvila plynule a pěkně, ale pro mnohé zúčastněné příliš těžce na pochopení.

(Východní Čechy)

Právo, 31.12.2008, Literatura ve znamení blobu a Kundery

František Cinger konstatuje, že literárnímu světu vládla po celý rok neliterární témata, stavba knihovny ČR v Praze na Letné podle návrhu Jana Kaplického a vyjádření Adama Hradilka z Ústavu pro studium totalitních režimů, že Milan Kundera v roce 1950 jako student udal agenta chodce Miroslava Dvořáčka. Představitelé AV ČR a historici odmítli mediální podobu obvinění a postavili se za odborně precizní zpracování celé kauzy. Mezi pěti nejlepšími knihami se umístil Lexikon české literatury 4, S–Ž. (Academia).

 
 

Téma: kultura – architektura

Média:

Listy hlavního města Prahy, 1.12.2008, Ojedinělá diskuse o Karlově mostu

Zpráva informuje o listopadovém jednání v Muzeu Karlova mostu na Křižovnickém náměstí v Praze, kde odborníci z rozličných oblastí diskutovali o probíhajících opravách Karlova mostu. Zástupci zhotovitele přiznali některá drobná pochybení, např. opomenutí povinnosti ohlášení stavby Archeologickému ústavu AV ČR.

Rodina a škola, 10.12.2008, Architekt krásných školních budov

Připomenutí významné osobnosti českého školství je věnováno architektovi Vojtěchovi Ignáci Ullmannovi, který v letech 1858–1862 například postavil palác České spořitelny (dnešní budovu AV ČR na Národní třídě), palác Lažanských, Vyšší dívčí školu ve Vodičkově ulici či budovu české techniky na rohu Karlova náměstí a Resslovy ulice.

ASB, 10.12.2008, Svěží Zelená architektura

Jde o kladnou recenzi výstavy v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze s názvem Zelená architektura.cz, kterou připravil Petr Kratochvíl (ÚDU AV ČR). Představil na ní jak energeticky šetrné domy, využívající přírodní stavební materiály, tak realizace sice nepříliš energeticky úsporné, ale obohacující veřejný prostor o krajinářsky ztvárněnou zeleň.

Era 21, 16.12.2008, Kolektivní dům v Miskolci

Vendula Hnídková z Ústavu dějin umění AV ČR v článku popisuje okolnosti stavby tzv. Kolektivního domu či spíše obytného komplexu v maďarském Miskolci, který byl dokončen v roce 1979.

E15, 30.12.2008, Čeští designéři zaujali stylově čistými návrhy

Rok 2008 přesvědčil o tom, že čeští designéři mají evropskou úroveň. Svědčí o tom i pět návrhů řešení interiérů na této dvoustraně, mj. elegantní kongresový sál s lehce zvlněnými křivkami stropu Ústavu molekulární genetiky AV ČR od architektů Jana Šestáka a Marka Deyla ze studia pha. Studio pha za něj dostalo cenu Grand Prix za nejlepší interiér roku.

 
 
Téma: kultura (český jazyk)
Média:

Slovácké noviny - regionální týdeník, 31.12.2008, O dvou v?rech, b?dlech a převratné jazykové novince

V článku se silvestrovskou tematikou je jmenován Ústav pro jazyk český AV ČR, který prý v dohledné době schválí užívání takzvané obojetky, což bude tvrdé y s tečkou a již bude možné použít vždy, když si pisatel nebude jistý, zda napsat i, nebo y.

Lidové noviny, 31.12.200, Když není poplatek kusem látky

V komentáři ke slovu poplatek, které zvolily Lidové noviny za Slovo roku 2008, je citována jeho definice ze Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost (Academia).

 
 

Téma: kultura – literatura

Média:

Konstrukce, 1.12.2008, Vplyv vetra na samostatne stojace strechy

V literatuře k článku na téma naznačené v titulku je uvedena publikace Aeroelasticita stavebních konstrukcií, kterou vydala Academia.

ČT 2, 3.12.2008, 05:59 Dobré ráno – Ostrava, Nové knihy

V anotaci k televiznímu pořadu se uvádí, že v něm vystoupil Lukáš Bulanda z knihkupectví Academia.

Moravskoslezský deník, 3.12.2008, Konečně kniha pro zlobivé děti

V Literární kavárně knihkupectví Academia na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě se zítra od 17 hodin uskuteční křest knihy Marie Žochové Bráška a já.

(Severní Morava)

Právo, 3.12.2008, Vyznání Rudolfa Zahradníka

Rudolf Zahradník, bývalý ředitel Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského a bývalý předseda AV ČR, je autorem vzpomínek, které pod názvem Laboratorní deník s podtitulem Zač jsme bojovali vydala Academia.

A2 kulturní týdeník, 3.12.2008, Boj o atom

Jan Noha popisuje obsah monografie Davida Hollowaye Stalin a bomba s podtitulem Sovětský svaz a jaderná energie 1939–1956, kterou vydala Academia. Považuje ji za práci mimořádně kvalitní, čtivou, přehlednou a srozumitelnou, a přitom přísně odbornou.

Lidové noviny, 4.12.2008, Okupace, Sibiř, absurdita a ostych

Jiří Padevět, ředitel Nakladatelství Academia, doporučuje k přečtení knihu Zlaté číslo aneb Jak pýthagorovské rytmy a obřady ovlivnily vývoj západní civilizace (Matila C. Ghyka).

Zpravodajství ČTK, 8.12.2008, Fotografie Dušana Pálky dokumentují 40 let Prahy

Soubor 200 rozměrných černobílých fotografií fotografa a kreslíře Dušana Pálky, který byl v roce 1968 zaměstnán jako fotograf v Sociologickém ústavu ČSAV, vychází pod názvem Pražský spektákl v knižní podobě.

Ekolist, 8.12.2008, Dvakrát poněkud nadivoko

V článku jsou uvedeny knihy, které nedávno vydala Academia: Příroda a kultura (S. Komárek), Jehličnaté dřeviny (J. Hamerník, I. Musil), Historický atlas hub (S. Pecháčková, J. Nesvadbová), Zoologické zahrady České republiky a okolních zemí (M. Fokt).

 
 

Knižní novinky, 8.12.2008, Bibliografie

V seznamu jsou jmenovány i knihy, které vydaly Nakladatelství Academia, Etnologický, Historický a Orientální ústav AV ČR.

Knižní novinky, 8.12.2008, Došlo po uzávěrce

V seznamu jsou uvedeny některé tituly, které vydal Ústav státu a práva AV ČR.

Knižní novinky, 8.12.2008, Letem knižním světem

Jedna ze zpráv informuje, že Ústav pro českou literaturu AV ČR ukončil čtyřdílný Lexikon české literatury, který vydalo Nakladatelství Academia.

Knižní novinky, 8.12.2008, Nejprodávanější knihy v knihkupectvích

V seznamu knih podle počtu prodaných výtisků za období od 10. 11. do 23. 11. 2008 je uvedena i Academia.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 9.12.2008, Autoři představí Mlynáře od Babic

Knihu Mlynáři od Babic představí dnes 17 hodin v ostravském knihkupectví Academia její autoři Luděk Navara a Miroslav Kasáček. Kniha přibližuje nové či méně známé události spojené s komunistickými represemi v okolí Babic na Třebíčsku na začátku 50. let.

Moravskoslezský deník, 9.12.2008, Kniha připomene kauzu Babice

(obsahově shodná zpráva)
(Severní Morava)

Boleslavský deník, 9.12.2008, Tři autoři dnes představí novou knihu o bombardování Prahy

Dnes se v literární kavárně knihkupectví Academia v Praze na Václavském náměstí od 17 hodin uskuteční autogramiáda knihy Michala Plavce, Filipa Vojtáška a Petera Kaššáka Praha v plamenech.

(Střední Čechy)

Moravskoslezský deník, 11.12.2008, Svlékání z růže Lydie Romanské

Dnes v 17 hodin se v Literární kavárně knihkupectví Academia na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě koná autogramiáda sbírky básní s názvem Svlékání z růže od Lydie Romanské.

(Severní Morava)

Právo, 11.12.2008, [výběr-knihy]

Jedna z anotací upozorňuje na knihu Jareda Diamonda Kolaps. Proč společnosti zanikají a přežívají, kterou vydala Academia.

E15, 12.12.2008, Foto

Knihu s názvem Klenoty českého baroka pokřtili v literární kavárně Academia Petr Kratochvíl, ředitel regionálního odboru České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, a Vít Štěpánek, ředitel nakladatelství Kartografie Praha, které titul vydalo.

12.12.2008, Hospodářské noviny, Napříč žánry

Jedna ze zpráv informuje, že Středisko společných činností AV ČR vydává čtvrté, poslední číslo revue AV ČR pro vědu a umění. Zánik Národní 3 je prý ostudný. Elitní časopis pro vzdělané čtenáře. svým zaměřením na pomezí přírodních a humanitních věd neměl díky odbornosti a hloubce záběru přímého konkurenta.

Lidové noviny, 13.12.2008, Bestseller po francouzsku

Kniha Ennemis publics (Veřejní nepřátelé), sepsaná čtyřručně Bernardem-Henri Lévym a Michelem Houellebecquem, česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

Lidové noviny, 13.12.2008, Poslední hrdina je nesmrtelný

Václav Vaněk v eseji popisuje minulost, přítomnost a budoucnost Lexikonu české literatury, který vydalo nakladatelství Academia a jenž vznikal od 70. let minulého století a právě byl dokončen.

Literární noviny, 15.12.2008, Dialektika konkrétního

Jde o výňatek z kapitoly Historismus a historicismus knihy Karla Kosíka Dialektika konkrétního, kterou vydala Československá akademie věd (Praha 1963).

Zpravodajství ČTK, 15.12.2008, Sociální dějiny, Romy a 60. léta řeší historická ročenka 2007

Sociální dějiny jako historiografické téma, romská otázka jako faktor česko-slovenských vztahů a myšlenkový obraz 60. let minulého století jsou obsahem příspěvků 12. svazku Česko-slovenské historické ročenky 2007, kterou v pražském sídle AV ČR představil předseda České části česko-slovenské komise historiků Vladimír Prečan.

Brněnský deník, 16.12.2008, Vánoční knižní tipy Deníku

Mezi vytipovanými knihami jsou i tituly z nakladatelství Academia Češi a Němci 1939–1946 od Johanna Wolfganga Brügela a Svět buddhistických obrazů Hanse Wolfganga Schumanna.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Vyškovský deník; Jižní Morava)

Ústecký deník, 16.12.2008, Češi a Němci 1939–1946

(obsahově shodná zpráva)
(Severní Čechy)

Moravskoslezský deník, 17.12.2008, Cesta jako marijánka Jaromíra Šlosara

V Literární kavárně knihkupectví Academia na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě se zítra v 17 hodin uskuteční křest knihy Jaromíra Šlosara Cesta jako marijánka.

(Severní Morava)

Zpravodajství ČTK, 18.12.2008, Kniha O čem Stalin věděl rozebírá aktivity předválečných špionů

Nakladatelství Academia vydalo v edici Stíny knihu O čem Stalin věděl amerického autora Davida Murphyho Jde zřejmě o nejúplnější rozbor aktivit sovětské civilní a vojenské špionáže z počátku 40. let minulého století, který má český čtenář k dispozici.

Tvar, 18.12.2008, pokus o resuscitaci

Vladimír Křivánek v analýze současného stavu Obce spisovatelů a její budoucnosti informuje, že pro příští rok má Obec naplánovánu mj. vědeckou konferenci Dvě desetiletí svobodné tvorby 1989–2009 (spolu s UP Olomouc, Ústavem pro českou literaturu AV ČR a PEN klubem).

Tvar, 18.12.2008, Vynálezce příběhů

Gabriel Pleska v článku o tvorbě Roalda Dahla konstatuje, že z ní pilně čerpá Academia a Knižní klub. Nějak prý při tom zůstává stranou, že Volvox Globator má nyní na kontě už sedm svazků povídek a jeden ze dvou Dahlových románů.

Právo, 19.12.2008, Kmotr Bublan uvedl Husa

Poslanec František Bublan se v knihkupectví Academia na Václavském náměstí stal kmotrem románu Jan Hus Evy Kantůrkové.

Biz, 19.12.2008, Novinky

Jedna ze zpráv informuje, že Nakladatelství Academia vydává knihu Diamonda Jareda Kolaps. Proč společnosti zanikají a přežívají.

Zpravodajství ČTK, 19.12.2008, Deník účastníka povstání Židů ve varšavském ghettu vyšel česky

Nakladatelství Academia vydalo deník účastníka povstání Židů ve varšavském ghettu Pohár slz od židovského středoškolského učitele Abrahama Lewina.

Lidové noviny, 20.12.2008, Český uran v politice

Kniha o tom, že na území Československa a komunistického Německa se nacházely největší ložiska uranové rudy na evropském území, Uranium Matters Zbyňka Zemana a Rainera Karlsche, česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.

Týden, 22.12.2008 , Dobrá kniha nad zlato

Odborníci se shodují, že čas strávený s knihou má na dětskou psychiku velký vliv. Z loňského průzkumu Národní knihovny ČR a Ústavu pro českou literaturu AV ČR vyplynulo, že v celoevropském kontextu je v ČR nejmenší procento lidí, kteří za rok nepřečtou jedinou knihu.

TV Nova, 22.12.2008, 19:30 Televizní noviny, Knihy Karla Čapka už nebudou autorsky licencovány

Tento týden uplyne 70 let od smrti spisovatele Karla Čapka. Po tomto datu jsou jeho díla takzvaně volná. Jak poznamenal Pavel Janoušek, ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR, Karel Čapek napsal přes 50 literárních děl.

Mladá fronta DNES, 23.12.2008, Češi stále milují knihy

Čeští čtenáři jsou co do množství přečtených knih podle průzkumu Národní knihovny a Jiřího Trávníčka z Ústavu pro českou literaturu AV ČR vysoko nad průměrem EU. Denně vychází asi 50 knih. Nejoblíbenější knihou v ČR se stal román Vejce a já od Betty MacDonaldové, Haškův Švejk, Harry Potter, Bible, Babička .Češi mají doma více knih než Němci či Poláci.

Zpravodajství ČTK, 24.12.2008, Rok 1968, emigrace a perestrojka ve vzpomínkách Michala Reimana

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR vydal vzpomínky Michala Reimana na reformní proces v Československu v roce 1968, na exil a na sovětskou perestrojku Rusko jako téma a realita doma a v exilu.

Mladá fronta DNES, 27.12.2008, Muž, který portrétuje druhé

V silvestrovském autoportrétu komentátora MF Dnes Martina Komárka je jmenována Literární kavárna Academia.

 
 

Téma: kultura – literatura (Kniha roku 2008)

Média:

Lidové noviny, 18.12.2008, Dějiny české literatury

V rubrice Kniha roku 2008 je uvedena publikace Pavla Janouška (ed.) a kol. Dějiny české literatury 1945–1989 (Academia).

Lidové noviny, 18.12.2008, Podívejte se do Lexikonu

Knihou roku se stal Lexikon české literatury kolektivu autorů Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který vydalo nakladatelství Academia, Praha 1985, 1993, 2000 a 2008 (čtyři díly v sedmi svazcích, celkem 5904 stran). Na 7.–8. se umístily Rusko plné křížů (Alexandr Jakovlev, Doplněk) a Deníky I, II (Sándor Márai, Academia).

Lidové noviny, 18.12.2008, Jak hlasovali účastníci ankety Kniha roku 2008

Předseda AV ČR Václav Pačes v anketě jmenoval publikaci J. Pánka, O. Tůmy a kol. Dějiny českých zemí s odůvodněním, že takový titul dlouho chyběl, Laboratorní deník – zač jsme bojovali (Academia) Rudolfa Zahradníka s tím, že by stačilo řídit se jeho názory a nemusí se vymýšlet reforma vědy, a Příběh předka – pouť k úsvitu života R. Dawkinse (Academia). Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia, vyzdvihl mj. Dějiny české literatury IV. (Academia) Pavla Janouška a kol. s přihlédnutím k předešlým třem dílům.

 
 

Téma: kultura – literatura (domovní znamení)

Média:

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, Tajemství starých pražských domovních znamení odhaluje nová kniha

Tajemství domovních znamení staré Prahy odhaluje stejnojmenná kniha etnoložky Lydie Petráňové z Etnologického ústavu AV ČR, kterou vydalo nakladatelství Academia.

24 hodin, 18.12.2008, Krátce

Tajemství domovních znamení staré Prahy, které svým původem sahají do středověku, odhaluje stejnojmenná kniha etnoložky Lydie Petráňové, kterou vydalo Nakladatelství Academia.

Lidové noviny, 18.12.2008, Není jiný domov než knihovna...

Jde o přetisk dvou úryvků z Deníků maďarského spisovatele Sándora Máraie, které vydala Academia.

Metro, 18.12.2008, Kniha o tajích domovních znamení

(obsahově shodná zpráva)
(Metro; Praha)
 
 

Téma: kultura – literatura (recenze)

Média:

A2 kulturní týdeník, 10.12.2008, Příroda bez ideologie

Jan Lukavec v recenzi knihy Stanislava Komárka Obraz člověka a přírody v zrcadle biologie, kterou vydala Academia, mj. uvádí, že přírodu autor pojímá jako zrcadlo, v němž vždy hledáme a nalezneme to, co tam nalézt chceme.

Mladá fronta DNES, 13.12.2008, Albánie podaná bez černobílosti

Matyáš Zrno v recenzi kladně hodnotí knihu Dějiny Albánie předčasně zemřelého Pavla Hradečného a Ladislava Hladkého z Historického ústavu AV ČR. Podle jeho názoru má tato původní česká práce o dějinách Albánie výbornou úroveň a bourá celou plejádu zavedených klišé.

Haló noviny, 15.12.2008, Již III.díl Dějin české literatury

Josef Bílek informuje, že v nakladatelství Academia vyšel III. díl Dějin české literatury, a kritizuje, že autoři, kteří obhajovali ideály komunismu, ,jsou buď zcela vynecháváni, nebo zatlačováni do seznamů jmen (např. Josef Rybák). Doporučuje se probrat také rejstříkem v závěru knihy, hned prý je vidět, jak ideologicky je titul propracován.

Lidové noviny, 20.12.2008, Ornamenty naší doby

Jiří Pacek kladně hodnotí knihu Ornament masy z Nakladatelství Academia, texty Siegfrieda Kracauera (1889-1966), které uveřejnil v dobách Výmarské republiky, kdy působil v kulturní rubrice deníku Frankfurter Zeitung. Lituje pouze, že v českém vydání na rozdíl od anglického chybějí stránky s redakčními poznámkami.

Mezinárodní politika, 22.12.2008, Únor 1948. Šedesát let poté

Jde o kladnou recenzi Josefa Eichlera sborníku k 60. výročí února 1948, do něhož přispěl i Jindřich Dejmek z Historického ústavu AV ČR, Jiří Kocian (ÚSD AV ČR), Michal Pehr a Stanislav Balík (FLÚ AV ČR).

Respekt, 22.12.2008, Žádné drama

Magdaléna Platzová v recenzi publikace Dějiny české literatury (Academia) kladně hodnotí, že jsou obdivuhodně kompletní, ale kritizuje, že nekladou žádné otázky. Oponenti jim vytýkají absenci čitelného konceptu, metody, neproblematičnost. Podle autorky stačí projít dlouhými chodbami Ústavu pro českou literaturu AV ČR a nasát jeho ztišenou atmosféru, aby bylo jasné, že odtud žádné intelektuální rozbušky létat nebudou.

Respekt, 22.12.2008, Dobrodružství mezi ňadry

Jan H. Vitvar kladně recenzuje obrazovou publikaci k výstavě Galerie hl. m. Prahy Bytosti odnikud. Marie Rakušanová, která ji připravila, podle něj odvedla úctyhodnou vědeckou práci, kterou doplnilo odpovídající architektonické řešení expozice od Zbyňka Baladrána.

Českobudějovický deník, 29.12.2008, O písemnictví doby nedávné

Petr Kovařík kladně recenzuje Dějiny české literatury 1945–1989, které vydal Ústav pro českou literaturu AV ČR v nakladatelství Academia, a knížku Petra Kotyka z Památníku národního písemnictví Deset tisíc změn se znovu mění. Dno všeho vrchol prázdnoty (nakladatelství Cherm.

(Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

 
 
Téma: kultura (moravština)
Média:

TV Nova, 9.12.2008, 19:30 Televizní noviny, Bude moravština oficiální mluvou?

Pavel Štěpán z Ústavu pro jazyk český AV ČR ke snaze některých Moravanů vytvořit oficiální spisovný jazyk z nářečí používaných na Moravě poznamenal, že pokud by byla zavedena spisovná moravština, mohli by se například cítit dotčení třeba Slezané.

Mladá fronta DNES, Jižní Morava, 27.12.2008, „Moravané“ mají vlastní jazyk

Myšlenka vytvoření vlastního moravského jazyka a moravské mluvnice přijde Haně Konečné z Ústavu pro jazyk český AV ČR absurdní.

Mladá fronta DNES, Střední Morava, 30.12.2008, „Moravané“ si vymysleli vlastní jazyk

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: kultura – památkový zákon

Média:

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Odborníci se kvůli návrhu památkového zákona obracejí na vládu

Odborníci se obávají snížení počtu památkově chráněných objektů. V memorandu určeném ministerstvu kultury, vládě a parlamentu požaduje 17 signatářů odmítnutí návrhu nového památkového zákona a vytvoření předpisu, který by umožnil účinnou ochranu památkového fondu ČR. Výtky vůči podobě normy, která by měla nahradit zákon z roku 1987, má i Archeologický ústav AV ČR.

 
 

Téma: kultura (Vánoce)

Média:

Mladá fronta DNES, 16.12.2008, Vánoční kapr – za 70 korun

Dva týdny před Štědrým dnem se v ulicích objevují první prodejci vánočních kaprů. Jak vysvětlila Lydia Petráňová z Etnologického ústavu AV ČR, v Čechách jde o tradiční postní jídlo. Podle ní se tradiční recepty zase vracejí.

Lidové noviny, 20.12.2008, Vánoční zvyky pocházejí od pohanů

Představu o významu Vánoc si člověk může udělat podle zvyků dochovaných mnohde až do současnosti. Řada zvyků podle Zdeňka Nešpora ze Sociologického ústavu AV ČR jako by logicky souvisí s pohanstvím, ale důkaz pro toto tvrzení neexistuje.

Právo, 20.12.2008, Přežili jsme Dědu Mráze, přežijem i Santa Clause

Pod heslem „Přežili jsme Dědu Mráze, přežijem i Santa Clause“ včera před sídlem vlády v Praze protestovala desítka sněhuláků proti vytlačování českých Vánoc s Ježíškem importovaným Santa Clausem. Zastánci tradičních Vánoc se opírají i o výsledky CVVM na toto téma.

ČT 1, 21.12.2008, 21:45 168 hodin, Ježíšku, panáčku

Zatímco komunistický režim se tradičního Ježíška pokoušel nahradit ruským Dědou Mrázem, dnes na domácnosti útočí poameričtělý Santa Claus. Lydia Petráňová z Etnologického ústavu AV ČR v pořadu vysvětlila, že v době reformace začaly děti místo od sv. Mikuláše dostávat dárky 24. prosince.

Kolínský deník, 22.12.2008, Téma: dopis našemu Ježíškovi

Na Fóru čtenářů deníku byl zveřejněn dopis Ježíškovi s prosbou o knížku od spoluautora Michala Plavce Praha v plamenech, jejíž autogramiáda se konala v literární kavárně knihkupectví Academia v Praze.

(Mělnický deník; Střední Čechy)

Benešovský deník, 23.12.2008, Téma: Dopis našemu Ježíškovi

(obsahově shodná zpráva)
(Příbramský deník; Střední Čechy)

ČT 2, 23.12.2008, 05:59 Dobré ráno – Brno, Vánoční zvyky u nás

V pořadu, který byl pouze anotován, vystoupila Alexandra Navrátilová z Etnologického ústavu AV ČR.

 
 

Téma: kultura – výstavy

Média:

Moderní obec, 3.12.2008, Budoucnost centra Prahy

Dvanáctý ročník výstavy Budoucnost a přítomnost Prahy 1 se uskutečnil 1. až 5. 12. v prostorách AV ČR. Městská část připravila na 40 výstavních panelech plánované projekty i vize rozvoje centra hlavního města včetně pohledů do historie vývoje některých veřejných prostranství.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 4.12.2008, Fotografie lidových staveb našich předků

Fotografie jihočeské lidové architektury amatérského fotografa Petra Luniaczka jsou k vidění ve vstupní hale Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích.

Slovácké noviny – regionální týdeník, 10.12.2008, Pavlicův Rok na Slovácku na výstavě v Brně

Ve čtvrtek 4. prosince byla v galerii knihkupectví Academia v Brně na náměstí Svobody zahájena výstava Františka Pavlici, jejíž základ tvoří litografie mapující hospodářský rok.

A2 kulturní týdeník, 10.12.2008, Bytosti odnikud?

Tomáš Winter z Ústavu dějin umění AV ČR recenzuje výstavu Bytosti odnikud. Metamorfózy akademických principů v malbě 1. poloviny 20. století v Městské knihovně v Praze.

ČRo-Sever, 14.12.2008, 11:10 Planetárium, Vzpomínka na československo-mongolskou archeologickou expedici 1958

Lucie Šmahelová z Archeologického ústavu AV ČR posluchačům přiblížila průběh československo-mongolské archeologické expedice z roku 1958, kterou představuje výstava v kavárně Lucerna ve Vodičkově ulici v Praze nazvaná Tenkrát na Východě anebo Archeologové v sedle.

Foto video, 18.12.2008, Indie 2008 Takový normální život…

Článek představuje fotografku Irenu Bucharovou, která své práce v loňském roce vystavovala mj. v Literární kavárně Nakladatelství Academia v Praze na Václavském náměstí.

Pražský deník, 23.12.2008, Naše tipy

Jedna ze zpráv informuje o výstavě fotografií Tenkrát na Východě aneb Archeologové v sedle v pražské kavárně Lucerna Lucie Šmahelové a Lucie Formánkové z Mongolska. Jde o archivní snímky z Archeologického ústavu AV ČR.

(Střední Čechy)
 
 

Téma: kultura – výstavy (Praha 1)

Média:

Zpravodajství ČTK, 1.12.2008, Výstava představí plánované úpravy centra Prahy

Plánované úpravy veřejných prostranství v centru metropole představuje výstava Budoucnost a přítomnost Prahy 1. Záměry městské části Praha 1 shrnuje 40 výstavních panelů ve výstavní síni AV ČR.

ČRo-Regina, 18:00 Události dne, 1.12.2008, Začala výstava s názvem Budoucnost a přítomnost Prahy 1

Výstava s názvem Budoucnost a přítomnost Prahy 1 začala dnes ve výstavní síni AV ČR. Má představit vize o budoucnosti stěžejních prostor centra města.

Pražský deník, 1.12.2008, Výstava o budoucnosti Prahy 1 začíná právě dnes

Výstava Budoucnost a přítomnost Prahy 1 se letos koná v AV ČR na Národní třídě. Na 40 výstavních panelech jsou od 1. do 5. prosince představeny realizace, záměry a vize městské části Praha 1.

(Střední Čechy)

Lidové noviny, metropole Praha, 2.12.2008, 24 hodin v metropoli

Jedna ze stručných zpráv informuje, že plánované úpravy veřejných prostranství v centru metropole představuje pravidelná výstava Budoucnost a přítomnost Prahy 1 ve výstavní síni AV ČR. Záměry městské části Praha 1 shrnuje 40 výstavních panelů.

Metro, Praha, 2.12.2008, Výstava o Praze 1

Ve výstavní síni AV ČR bude až do pátku otevřená expozice věnovaná plánovaným úpravám veřejných prostranství v centru Prahy. Expozice obnáší 40 výstavních panelů.

Právo, Praha – Střední Čechy, 2.12.2008, Budoucnost na papíře

Na výstavě Budoucnost a přítomnost Prahy 1, která se koná ve výstavní síni AV ČR, si mohou návštěvníci na čtyř desítkách panelů prohlédnout, jak si radnice představuje úpravu například Karlovy, Spálené či Vladislavovy ulice nebo Anenské čtvrti a Národní třídy.

 
 
Média:

Czech business forum, 1.12.2008, Nejlepší výroční zprávy ČR za rok 2007

V 15 ročníku soutěže o nejlepší výroční zprávu nejvýznamnějších společností české ekonomiky se AV ČR umístila na 37. místě z 50, mezi Městskou knihovnou v Praze a Výborem dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. První místo obsadila Skupina ČEZ.

Hair a beauty, 1.12.2008, Ženy a věda

Celkem 37 přihlášek mladých badatelek z celé ČR se shromáždilo ve 3. ročníku stipendijního programu společnosti L' Oréal ČR, České komise pro UNESCO a AV ČR „Stipendium L' Oréal ČR Pro ženy ve vědě". Slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku se uskuteční 27. 1. 2009 v Knihovně AV ČR.

Ekonom, 4.12.2008 , Ekonom roku

Cenu Karla Engliše udělovanou Českou společností ekonomickou za dlouhodobý přínos rozvoji českého ekonomického učení získal letos Branislav Saxa, který dokončuje postgraduální studium ekonomie na CERGE-EI v Praze (NHÚ AV ČR a pracuje v ČNB.

Právo, 5.12.2008, Mladí vědci vědí, kolik hormonů „nacucá“ rostlinná buňka

Petr Hošek z pražského ČVUT, držitel Ceny Josefa Hlávky, kterou mu na Hlávkově zámku v Lužanech předal čestný prezident AV ČR Rudolf Zahradník, ve své práci v Ústavu experimentální botaniky AV ČR) vytvořil model transportu rostlinných hormonů. Laureátům poblahopřál i současný předseda Akademie Václav Pačes.

Lidové noviny, 20.12.2008, Češi posílají slunce do zásuvek

Tým prof. Ladislava Kavana z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR se zabývá vývojem levnějších solárních článků, které mění světlo v elektřinu. Nedávno převzal vedoucí skupiny za dosavadní výsledky Cenu AV ČR. Spolulaureátem se stal také Martin Kalbáč ze stejnojmenného ústavu, jenž se orientuje na nanotrubičky z uhlíku, které mohou významně zlepšit vlastnosti čipů pro elektroniku.

Food Service, 23.12.2008, Technologické i marketingové inovace

Ivana Hampejsová, ředitelka Konferenčního centra Akademie věd ČR – Zámku Liblice, byla na 3. konferenci Asociace hotelů a restaurací ČR v loňském listopadu vyhlášena Hoteliérkou roku 2008 v kategorii nezávislých hotelů.

 
 

Téma: ocenění (Cena J. Heyrovského)

Média:

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 20.12.2008, Puštíky sčítal podle houkání

Absolvent Střední odborné školy pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí Jan Havlíček převzal ve středu na pražské AV ČR cenu Jaroslava Heyrovského z rukou syna prvního českého nositele Nobelovy ve za maturitní práci o sovách na Šumavě.

Táborský deník, 27.12.2008, Cenu Heyrovského si student vysloužil za poslech sov
v lese

Maturant Jan Havlíček z Radětic převzal na půdě AV ČR v Praze cenu Jaroslava Heyrovského za rozšíření poznatků z ptačí oblasti Boletice o údaje z neprozkoumané části

(Jižní Čechy)

Českobudějovický deník, 29.12.2008, Od poslechu sov k prestižní ceně

(obsahově shodná zpráva)
(Jindřichohradecký deník, Jižní Čechy)
 
 

Téma: ocenění (předseda AV ČR)

Média:

Parlament, vláda, samospráva, 8.12.2008, Českých 100 nejlepších

V pátek 28. 11. 2008 byla ve Španělském sále Pražského hradu slavnostně vyhlášena anketní soutěž Českých 100 nejlepších 2008 společnosti Comenius, v níž byly oceněny společnosti a instituce s bezprostředním dopadem na životní úroveň obyvatel ČR, mj. Ústav makromolekulární chemie AV ČR. „Gentlemanem Pro“ se stal i prof. Václav Pačes.

Podnikatel, 10.12.2008, Poprvé v České republice

V Brně byly uděleny ceny za projekty pro lepší životní prostředí: ENERGY GLOBE AWARD. Ceny se udílejí ve více než 111 zemích a letos poprvé se uskutečnilo i v ČR s oficiálním názvem ENERGY GLOBE powered by E. ON. Vítězi v kategorii Oheň, firmě 2 arch s.r.o. (Prostějov) za projekt centrální kotelny na štěpky v Habří, který popisuje vytápění statku na Vysočině biomasou, předal cenu předseda AV ČR Václav Pačes.

 
 

Téma:osobnosti české vědy

Média:

Listy Prahy 1, 1.12.2008, Vědci, kteří nám chybějí – historik Vojtěch Mastný

Počátkem roku udělila AV ČR americkému historikovi českého původu Vojtěchovi Mastnému Čestnou oborovou medaili Františka Palackého za zásluhy v historických vědách. Prof. Mastný patří mezi nejvýznamnější představitele českého intelektuálního exilu a mezi čelní reprezentanty českých humanitních věd ve Spojených státech.

Hudební rozhledy, 1.12.2008, Recepce díla a osobnosti Zdeňka Nejedlého

V článku ke 130. výročí narození Zdeňka Nejedlého, zakladatele české moderní hudební vědy, historika a politika, se uvádí, že podle svědectví Jaroslava Jiránka, pracovníka jeho Kabinetu v ČSAV, se Zdeněk Nejedlý bál Stalina a očekával, že možná bude obviněn podobně jako Rudolf Slánský.

 
 

ČT 2, 15.12.2008, 21:00, Vědkyně světového formátu, ale také skautka, cyklistka i kandidátka do Senátu

V cyklu výpovědí osobností k tématům, která formují českou společnost vystoupilavědkyně a bývalá předsedkyně AV ČR prof. Helena Illnerová, která jako první na světě objevila závislost aktivity mozku savců na biologických hodinách, jež fungují podle délky dne i ročního období.

Víkend HN, 19.12.2008, Josef Šusta: vědecky na kapra

Článek popisuje, jak v předminulém století postavil chov kapra na vědecké základy rybníkář Josef Šusta, ředitel třeboňského panství knížete Schwarzenberga. V rybníkářské tradici pokračoval Šustův syn Václav. Jeho další syn, rovněž Josef (1874 až 1945) se stal jedním z nejvýznamnějších historiků první Československé republiky a za druhé světové války byl prezidentem České akademie věd a umění.

Slovácké noviny – regionální týdeník, 19.12.2008, Uherský Ostroh uctí tři své rodáky pamětními deskami

Svou pamětní desku, bronzovou plastiku, budou mít na nádvoří zámku v Uherském Ostrohu tři rodáci, mj. i Otakar Borůvka, matematik světového významu, profesor Masarykovy univerzity v Brně a člen Akademie věd, od jehož narození uplyne v příštím roce 110 let.

Mladá fronta DNES, 27.12.2008, Češi 2008

Mezi 27 osobnostmi v pražském Obecním domě byl i prof. Pavel Hobza z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, který obdržel Národní cenu Česká hlava za objev nepravé vodíkové vazby, a předseda AV ČR Václav Pačes, jenž od prezidenta obdržel Medaili za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Mladá fronta DNES, 27.12.2008, 27 Čechů roku 2008

Na společné fotografii osobností roku je i Václav Pačes (předseda AV ČR).

Zpravodajství ČTK, 28.12.2008, Před 40 lety zemřel orientalista Jan Rypka

Zakládající člen Orientálního ústavu ČSAV Jan Rypka, který zemřel 29. 12. 1968 ve věku 82 let, byl skvělým znalcem perské a turecké literatury. Jeho Dějiny perské a tádžické literatury (1956) se staly základním dílem oboru a byly přeloženy do řady jazyků včetně perštiny.

Literární noviny, 29.12.2008, Historie nejen zkoumaná, ale i zodpovědně žitá

Jan Šimsa vzpomíná na prof. Jaroslava Mezníka, který zemřel 28. 11. 2008 o němž píše i Martin Wihoda v časopise Dějiny a současnost 1/2009. Práci J. Mezníka Praha před husitskou revolucí vydala v roce 1990 Academia, jeho životu i dílu je věnována též kapitola knihy Miroslava Vaňka a Pavla Urbáška Vítězové? Poražení?.

 
 

Téma: osobnosti české vědy (nově zvolený předseda AV ČR prof. J. Drahoš)

Média:

Horizont, 23.12.2008, Curriculum vitae velkého vědce

Jde o profesní životopis prof. Ing. Jiřího Drahoše, DrSc., dr. h. c., bývalého ředitele Ústavu chemických procesů AV ČR, nynějšího místopředsedy a nově jmenovaného předsedy AV ČR.

Horizont, 23.12.2008, JIŘÍ Drahoš: Můj život ve Školní ulici v Jablunkově

Prof. Jiří Drahoš, nově jmenovaný předseda AV ČR, v článku vzpomíná na dětství a mládí v Jablunkově, období, které považuje za klíčové pro jeho další životní etapy.

Horizont, 23.12.2008, Jiří už v dětství dělal pokusy

Bratr nově jmenovaného předsedy AV ČR Josef Drahoš, který učí na střední zemědělské škole v Jablunkově, redakci řekl, že bratr Jiří je mj. ve svém soukromí hudebníkem; už 35 let zpívá bass v komorním sboru Canticorum. Středoškolský profesor Jindřich Strumienský o něm říká, že byl výborný žák, velmi houževnatý, cílevědomý a úspěšný v mnoha chemických soutěžích, typ žáka, který byl prakticky schopný studovat všechno.

Horizont, 23.12.2008, Nový předseda Akademie věd ČR je křtěný Olzou

V článku, který popisuje volbu nového předsedy AV ČR, jímž byl zvolen prof. Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů, místopředseda Akademie, a který porazil ředitelku Ústavu experimentální medicíny prof. Evu Sykovou, jsou zveřejněny některé jeho myšlenky z volebního projevu.

Frýdecko-místecký a třinecký deník, 29.12.2008, Gympl v Třinci oslavoval

Gymnázium Třinec si celý rok připomínalo malé jubileum. Jeho historie začala v Jablunkově, kde byla v roce 1953 založena jedenáctiletá střední škola. Starou jablunkovskou školu absolvoval i Jiří Drahoš, jenž je od poloviny prosince novým předsedou AV ČR.

(Severní Morava)
 
 
Média:
 
 
Média:

Respekt, 1.12.2008, Každá rada drahá

V kritickém článku o volbě členů a fungování Rady Českého rozhlasu je citován předseda AV ČR Václav Pačes, který za Akademii do Rady Čro neúspěšně navrhoval bývalou předsedkyni akademie Helenu Illnerovou.

Zpravodajství ČTK, 8.12.2008, Výsledky kongresu ODS podle politologů asi neovlivní voliče

Výsledky kongresu ODS zřejmě nebudou mít velký vliv na názory voličů na tuto stranu. Jak uvedl Daniel Kunštát z CVVM, k radikální změně vedení nedošlo, takže nelze očekávat, že by se u veřejného mínění pohled na ODS či na vládu změnil. Ani Tomáš Lebeda si nemyslí, že kongres voličům vyslal zvolením staronového vedení výrazný signál ke změně.

ČRo 6, 8.12.2008, 18:10 Názory a argumenty, Kongres ODS nepřinesl žádnou změnu

Jak uvedl Daniel Kunštát z CVVM, výsledky kongresu ODS zřejmě nebudou mít velký vliv na postoj voličů k této straně. K nějaké radikální změně vedení nedošlo. Tomáš Lebeda za jedinou změnu označil rozhodnutí prezidenta Václava Klause vzdát se čestného předsednictví v ODS.

Lidové noviny, 13.12.2008, Prohnilé stranické kořeny

Martin Weiss se v komentáři ke stranickým černým duším zmiňuje o výsledcích říjnového průzkumu CVVM na téma, proč lidé vstupují do politických stran, v němž zištné důvody zvítězily nad nezištnými.

Profit, 15.12.2008, Reformy mají pokračovat

Libuše Frantová se v analýze snaží odpovědět na otázku, zda v současných podmínkách vůbec bude možné, aby ODS pokračovala v reformách. Uvádí, že preference ČSSD rostou, v listopadu by ji podle volebního modelu CVVM volilo 43 % lidí, tj. o 9 % více než v září.

Právo, 23.12.2008, CVVM: Klausovi věří méně lidí

Prezident Václav Klaus se stále těší největší důvěře v rámci nejvyšších ústavních institucí, jeho obliba však klesla. Podle CVVM jej kladně hodnotilo 60 % oslovených, o 3 % méně než v listopadu. Naopak největší podporu měl letos prezident v září, kdy mu věřilo 67 % lidí.

 
 

Téma: politika – spokojenost (průzkum CVVM)

Média:

Zpravodajství ČTK, 22.12.2008, CVVM: S politickou situací je spokojeno 11 procent

S politickou situací bylo v prosinci podle průzkumu CVVM spokojeno pouze 11 % dotazovaných,. Téměř tři pětiny lidí jsou nespokojeny. Nejvíce lidí důvěřuje obecním zastupitelstvům. Dlouhodobě věří lidé také prezidentovi, důvěru mu vyjádřilo 60 % oslovených.

Zpravodajství ČTK, 22.12.2008, CVVM: S politickou situací je spokojeno 11 procent lidí

(obsahově shodná, rozšířená a přepracovaná zpráva)

Zpravodajství ČTK, 22.12.2008, Eleven percent of Czechs satisfied with political situation – poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Českobudějovický deník, 23.12.2008, S politickou situací není spokojeno 89 % lidí

Podle průzkumu CVVM je devět z deseti lidí v ČR nespokojeno s politickou situací. Podle Daniela Kunštáta se tento počet od listopadu v zásadě nezměnil. Aktuální sondu do uvažování české společnosti provedl Sociologický ústav AV ČR první prosincový týden.

(Jižní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy)

Haló noviny, 23.12.2008, S politikou spokojena jen desetina občanů

Podle prosincového výzkumu CVVM je s politickou situací spokojeno pouze 11 % dotazovaných, nespokojeno 58 %. Obecním zastupitelstvům věří 63 %, krajským zastupitelstvům 44 %. Nejméně lidé věří již tradičně Poslanecké sněmovně, 21 %. Práci Senátu hodnotí pozitivně 26 % Čechů.

Hospodářské noviny, 23.12.2008, Krátce

Jedna ze stručných zpráv uvádí, že podle prosincového průzkumu CVVM je s politickou situací v zemi spokojeno pouze 11 % Čechů.

Zpravodajství ČTK, 29.12.2008, Politologové: Klaus se po svém znovuzvolení výrazně osamostatnil

Daniel Kunštát ze Sociologického ústavu AV ČR se domnívá, že Václav Klaus se stal prezidentem na druhé, tj. poslední volební období, a proto je otevřenější. Na tu samou situaci poukázal i Michal Pehr z Masarykova ústavu AV ČR.

 
 
Téma: právo
Média:

ČT 1, 8.12.2008, 18:00 Události v regionech – Praha, Berthold Thun-Hohenstein žádá nově o vrácení majetku na Pardubicku

Berthold Thun-Hohenstein nově žádá několik pozemků na Pardubicku. Obce se obávají, že přistoupení ČR k Lisabonské smlouvě by mohlo znamenat zlom pro navracení majetku. Jan Malíř z Ústavu státu a práva, AV ČR tento názor nesdílí.

TV Nova, 13.12.2008, 19:30 Televizní noviny, Spekulace o handlu: výměna Lisabonu za radar

Jiří Paroubek odmítl spekulace, že chce ODS vyměnit souhlas s Lisabonskou smlouvou za hlasy ČSSD pro radar, která prý pošle smlouvu o radaru ještě před hlasováním k přezkoumání Ústavnímu soudu. Podle Vladimíra Balaše z Ústavu státu a práva AV ČR to vypadá, že chce ČSSD získat alibi před svými voliči a snaží se přenést svou politickou zodpovědnost na Ústavní soud.

Právní rádce, 18.12.2008 Sporné, či nesporné řízení dle § 5 občanského zákoníku

V literatuře k odbornému článku, jenž analyzuje otázku, zda je řízení dle § 5 občanského zákoníku sporným řízením ve smyslu správního řádu, je uvedena publikace Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, který vydala Academia, Praha 1998.

 
 
Téma: reportáž
Média:

Týden, 1.12.2008, Lady špionka na penzi

Tomáš Vilímek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v reportáži o britské špiónce Cynthii Robertsové, která v Londýně pracovala jako sekretářka labouristického poslance Williama McKelveyho a již pro StB v 80. letech zverboval ke spolupráci Václav Wallis, připomněl, že člověk hovořící anglicky a ochotný spolupracovat byl extrémně cenný.

Týden, 1.12.2008, Zvířata k našim službám

V reportáži o ochraně zvířat je citován Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Podle něho jsou na tom laboratorní zvířata mnohem lépe než například většina zvířat využívaných v potravinářském průmyslu. Největší problém s pokusy na zvířatech spočívá prý ve značném počtu hloupých a zbytečných výzkumů.

MF plus, 5.12.2008, Zvíře bude vždycky méně než člověk

V reportáži o životních podmínkách pokusných zvířat ve Fyziologickém ústavu AV ČR, kde vědci ročně k výzkumu používají na pokusy zhruba 2500 potkanů a myší, je citován ředitel ústavu Jaroslav Kuneš a Hana Kubová, která se zabývá především výzkumem epilepsie.

Chvilka pro tebe, 10.12.2008, Miminka podle kondiciogramu

Hrdinka reportáže s kriminální zápletkou se vydávala za doktorku biologie z nejmenovaného výzkumného ústavu Akademie věd.

Marianne, 22.12.2008, Něco jako zlomená noha

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB, popisuje příběh ze své rodiny, který prožil s manželkou Markétou, socioložkou z AV ČR, když po porodu trpěla depresemi.

 
 

Téma: rozhovor

Média:

Mladá fronta DNES, 13.12.2008, Hmyz není tygr, vědec není zloděj

Petr Švácha z Entomologického ústavu AV ČR, kterého zadržovali v indickém Dárdžilingu za nepovolený sběr hmyzu, v rozhovoru hodnotí svůj případ. Vysvětlil v něm mj., jak je ochrana přírody problematická a jako příklad uvedl, že hmyz nelze vysbírat, sbírání neškodí ani jeho populacím, ani přírodě.

Zdravotnické noviny, 15.12.2008, Dříve předpoklad přežití, dnes příčina civilizačních chorob

Ludmila Kazdová, vedoucí oddělení metabolismu diabetu pracoviště experimentální medicíny IKEM, které desítky let produkuje na špičkové úrovni poznatky cenné pro prevenci i léčbu řady „civilizačních“ chorob, především metabolických a kardiovaskulárních, se v rozhovoru o své práci mj. zmínila o spolupráci s ing. Pravencem z Fyziologického ústavu AV ČR.

ČRo-Region – střední Čechy, 29.12.2008, 09:04 Tandem, Vědec Rudolf Zahradník byl hostem Tandemu Jana Rosáka

Prof. Rudolf Zahradník v rozhovoru bilancoval svůj osobní i profesní život a mj. vzpomínal na období, kdy jako předseda vedl AV ČR. Předpokládal prý, že jeho nástupci ve funkci, kolegyně Illnerová a kolega Václav Pačes, budou mít lehčí život, což prý není pravda.

 
 

Téma: rozhovor (předseda AV ČR)

Média:

ČRo 2-Praha, 11.12.2008, 08:30 Jak to vidí, Rozhovor s Václavem Pačesem

Předseda AV ČR prof. Václav Pačes v rozhovoru mj. zdůvodnil vznik nezávislé energetické komise a shrnul její výsledky. V souvislosti s blížícím se 200. výročím narození Charlese Darwina se zmínil o výzkumu kolegy Kozmíka z Ústavu molekulární genetiky AV ČR zaměřeném na mechanismy přechodu od bezobratlých k obratlovcům, pohovořil o chystaných akcích k Mezinárodního roku astronomie, na nichž se Akademie podílí. Vyjádřil se k nadcházejícímu Akademickému sněmu, stručně zhodnotil zásluhy kandidátů na předsedu Akademie prof. Evy Sykové a prof. Jiřího Drahoše.

Medical Tribune, 15.12.2008, S profesorem Pačesem o vědě, pokroku a morálních autoritách

Předseda AV ČR Václav Pačes v rozhovoru mj. uvedl, že za významný výsledek považuje přečtení lidského genomu, že klonování lidského jedince by byl nezodpovědný hazard, Češi prý byli i v minulosti spíše techniky než vědci. Systém financování vědy v ČR podle něj není špatný. V tzv. orientovaném výzkumu by medicína měla mít ve vědě výsadní postavení. V souvislosti s popularizací vědy se zmínil o týdnech vědy a techniky, za hlavní cíl AV ČR považuje co nejlepší výzkum, a to zejména základní.

 
 

Téma: volby

Média:

ČRo 6, 2.12.2008, 18:10 Názory a argumenty, Blíží se kongres ODS

Karel Hvížďala se v komentáři k situaci v ODS před jejím pátečním kongresem zmiňuje o výsledcích CVVM z 21. listopadu, z nichž vyplývá, že kdyby se konaly nyní volby, sociální demokraté spolu s komunisty by ovládli Sněmovnu.

 
 

Téma: volby – průzkum CVVM

Média:

Zpravodajství ČTK, 8.12.2008, CVVM: Pětina lidí chtěla účastí ve volbách vyjádřit nespokojenost

Z průzkumu CVVM vyplývá, že pětina voličů se podzimních voleb do krajských zastupitelstev zúčastnila proto, aby vyjádřila nespokojenost s politikou nebo touhu po změně. Čtvrtina Čechů chtěla hlasováním podpořit svoji oblíbenou stranu, za svoji povinnost považuje účast u voleb 17 % obyvatel.

24 hodin, 9.12.2008, Volby výrazem nespokojenosti

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM se pětina voličů zúčastnila podzimních voleb do krajských zastupitelstev především proto, aby vyjádřila nespokojenost s politikou nebo touhu po změně.

E15, 9.12.2008, Krátce

(obsahově shodná zpráva)

Hradecký deník, 9.12.2008, Výzkum: krajské volby rozhodli nespokojení voliči

(obsahově shodná zpráva)
(Východní Čechy)

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, CVVM: ČSSD stále zvyšuje náskok, volilo by ji 44,5 procenta lidí

Volby do Poslanecké sněmovny by podle aktuálního volebního modelu CVVM v prosinci vyhrála ČSSD s 44,5 % hlasů. Druhá by skončila ODS s 27 %, třetí komunisté se 14 %, křesťanští demokraté a zelení se 6 %.

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, CVVM: ČSSD stále zvyšuje náskok, volilo by ji 44,5 procenta lidí

(obsahově shodná, doplněná zpráva)

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, CVVM: ČSSD stále zvyšuje náskok, volilo by ji 44,5 procenta lidí

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, Czech CSSD increases lead in support to 44.5 percent – poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, Czech CSSD increases lead in support to 44.5 percent – poll

(obsahově shodná, rozšířená zpráva v anglickém znění)

Blesk, 18.12.2008, ČSSD by volil už skoro každý druhý

Podle průzkumu CVVM by v prosinci ČSSD volilo 44,5 % lidí, ODS 27 % lidí. Do sněmovny by se ještě dostali komunisté a těsně nad 5% hranicí i zelení a lidovci.

Brněnský deník, 18.12.2008, Ve volbách by nyní s přehledem zvítězila ČSSD před ODS

Podle průzkumu CVVM by v prosinci ČSSD volilo 44,5 % lidí, ODS 27 % lidí. KSČM 14 %, KDU-ČSL a SZ 6 % dotázaných.

(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

E15, 18.12.2008, ČSSD dál zvyšuje náskok před ODS

(obsahově shodná zpráva)

Haló noviny, 18.12.2008, Opozice s pohodlnou většinou

(obsahově shodná zpráva)

Lidové noviny, 18.12.2008, ČSSD stále zvyšuje svůj náskok

(obsahově shodná zpráva)

Hospodářské noviny, 18.12.2008, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM by v prosinci ČSSD volilo 44,5 % lidí, ODS 27 % lidí.

Právo, 18.12.2008, CVVM: Soc. dem. už vede nad ODS o 17,5 procenta

(obsahově shodná, rozšířená zpráva)

ČT 1, 05:59 Studio 6, 19.12.2008, Výměnné obchody v Poslanecké sněmovně

V diskusi mj. zaznělo, že podle průzkumu CVVM by ČSSD nyní ve volbách získala 44 % hlasů.

Právo, 20.12.2008, ČSSD by s KSČM měla ústavní většinu

Výrazný náskok ČSSD nad ODS v oblibě u voličů včera po agentuře CVVM zaznamenala také společnost STEM. Podle ní by ČSSD dalo hlas 38,4 % dotázaných, podle CVVM dokonce 44,5 %. URL| http://archiv.newton.cz/pr/2008/12/20/8379194f48fe35f842d0d8e06ba32e8e.asp

Právo, 20.12.2008, Paroubek už není Zorro Mstitel

Čtyřiačtyřicet a půl procenta voličské přízně pro ČSSD v průzkumu CVVM je výkyv spojený s povolební euforií, tvrdí Jiří Paroubek. Reálně může ČSSD podle jejího předsedy počítat vs výsledkem mezi 35 až 40 procenty hlasů.

 
 
Média:

Hospodářské noviny, 3.12.2008, ODS se dověděla, že už nemusí nikdy vyhrát

Z analýzy příčin prohry v krajských a senátních volbách, kterou pro ODS před jejím pátečním kongresem vypracoval mj. analytik CVVM Daniel Kunštát, vyplynulo, že dvouleté vládnutí a reformy Topolánkovy vlády poškodily ODS mnohem víc, než se zdálo.

Hospodářské noviny, 3.12.2008, Tahle strana je na odpis, zjistila o sobě ODS

Z analýzy příčin prohry v krajských a senátních volbách, kterou pro ODS před jejím kongresem vypracoval mj. analytik CVVM Daniel Kunštát, vyplynulo, že voliče už nezajímá, volební výhry z minulých let byly jen náhodné, a pokud se radikálně nezmění, žádné další volby už v budoucnu nevyhraje.

Zpravodajství ČTK, 3.12.2008, Report says Czech ODS's election defeat may be repeated – press

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Lidové noviny, 4.12.2008, „Češi jsou spíše levicoví“

Analytik CVVM Daniel Kunštát se domnívá, že ODS prohrála krajské i senátní volby hlavně proto, že ztratila středové voliče. Navíc podle něj česká společnost stojí hodnotově spíše vlevo, a souzní tak daleko více s politickým projektem ČSSD.

Právo, 4.12.2008, ODS voliče naštvala arogancí a neplněním slibů

Politolog z Masarykovy univerzity Stanislav Balík v rozhovoru zdůvodnil prohru ODS v krajských a senátních volbách Právě od něj a od analytika CVVM Daniela Kunštáta si ODS nechala zpracovat analýzu svého volebního debaklu.

Právo, 4.12.2008, Prohra nebyla výjimkou, varuje analýza ODS

ODS nejenže voličům nevysvětluje kroky své vlády, ale především neplní očekávání voličů. Vyplývá to z analýzy příčin porážky v krajských a senátních volbách, kterou si před svým víkendovým kongresem nechala vypracovat ODS, mj. od Daniela Kunštáta z CVVM.

 
 
Téma: volby – předseda AV ČR
Média:

Zpravodajství ČTK, 3.12.2008, Do čela AV ČR míří Drahoš a Syková bez podpory společenských věd

Do čela AV ČRmíří fyzikální chemik Jiří Drahoš a fyzioložka Eva Syková. Větší šance má prý Drahoš, který údajně získal nominace od 21 ze zhruba 50 ústavů, zatímco Sykovou navrhly pouze dva. Ústav analytické chemie navrhl jak Drahoše, tak Sykovou. Společenskovědní a humanitní ústavy samy žádného kandidáta nenavrhly.

Z1, 3.12.2008, 19:00 Zprávy v 7, Do čela Akademie věd ČR kandiduje Jiří Drahoš a Eva Syková

Do čela AV ČR kandiduje fyzikální chemik Jiří Drahoš a fyzioložka Eva Syková. Zatím má více šancí místopředseda akademie Drahoš, který má více nominací od jednotlivých ústavů než Syková. Nového předsedu akademie po Václavu Pačesovi vybere Akademický sněm.

E15, 4.12.2008, Krátce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že do čela AV ČR míří fyzikální chemik Jiří Drahoš a fyzioložka Eva Syková. Sněm by měl nového předsedu vybrat 16. 12. V akademických kuloárech se hovoří, že větší šance má Drahoš. Má totiž nominace od 21 zhruba z 50 ústavů.

Lidové noviny, 13.12.2008, Osud Akademie závisí na volbách

Na otázky v rozhovoru odpověděli prof. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, a prof. Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů AV ČR, kandidáti na funkci předsedy AV ČR. Prezentovali v něm své představy na další chod akademie, na financování výzkumu, na to, jak by měla při získávání peněz z fondů EU pomoci akademie, na způsob, jak zvýšit úroveň české vědy, jak pro ČR získat špičkové zahraniční vědce, zda by měl mít předseda akademie větší pravomoci aj.

Zpravodajství ČTK, 14.12.2008, O vedení Akademie věd se ucházejí Drahoš a Syková

Jde o vizitky kandidátů, kteří se ucházejí o funkci předsedy AV ČR na Akademickém sněmu 16. prosince, prof. Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů AV ČR, a prof. Evy Sykové, ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

ČRo 6, 15.12.2008, 18:00 Zprávy, Volba nového předsedy Akademie věd

O funkci předsedy AV ČR se na úterním zasedání Akademického sněmu utkají fyzioložka Eva Syková a fyzikální chemik Jiří Drahoš. Václav Pačes se o zvolení již neuchází. Kandidáta vybírá sněm, projednává vláda a jmenuje prezident Václav Klaus.

Zpravodajství ČTK, 15.12.2008, O křeslo šéfa Akademie věd se v úterý utkají Syková a Drahoš

O funkci předsedy AV ČR se na úterním zasedání Akademického sněmu utkají fyzioložka Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, nejcitovanější Češka v přírodních vědách, spoluautorka čtyř patentů, a fyzikální chemik Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů AV ČR, který publikoval přes 60 vědeckých prací a je spoluautorem deseti zahraničních a devíti domácích patentů.

Hospodářské noviny, 16.12.2008, Akademie věd volí šéfa: Syková, nebo Drahoš

(obsahově shodná zpráva)

E15, 16.12.2008, O vedení Akademie věd se utkají Syková a Drahoš

(obsahově shodná zpráva)

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Syková a Drahoš se dnes na sněmu utkají o křeslo šéfa akademie

Eva Syková a fyzikální chemik Jiří Drahoš se na Akademickém sněmu utkají o křeslo šéfa AV ČR. Podle znalců poměrů v akademii nelze říci, kdo je favoritem. Shodují se však, že oba mají schopnosti akademii řídit. Zvoleného kandidáta do funkce jmenuje prezident Václav Klaus. Vedení akademie se ujme na sněmu 24. 3. 2009.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Klaus vyzval akademiky, aby vrátili rozum do debaty o oteplování

Prezident Václav Klaus na sněmu AV ČR vyzval vědce, aby vrátili rozum do debaty o globálním oteplování a zdůraznil, že považuje za zcela klíčovou spolupráci Akademie a vysokých škol. Premiér Mirek Topolánek akademikům zaslal dopis. Vytkl jim, že zaujímají k politice i ke změnám, které výzkum a vývoj v ČRčekají, postoj pasivní rezistence. Od nového vedení očekává aktivní přístup. Předseda Akademie Václav Pačes v projevu premiéra ujistil, že se akademie staví k reformě vědy a výzkumu aktivně.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Klaus vyzval akademiky, aby vrátili rozum do debaty o oteplování

Obsahově shodná zpráva je rozšířena o informace z projevu Václava Klause, který mj. řekl, že předseda AV ČR Václav Pačes posunul akademii vpřed; vyzdvihl jeho zapojení do debaty o budoucnosti české energetiky, podle něj by bylo dobře, kdyby nový předseda pokračoval v jeho práci. Akademii by neměly postihnout rozpočtové škrty způsobené světovou krizí; soudí, že akademie dostane přislíbené peníze.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Upozornění, 16.12.: Rozhovor s fyzikálním chemikem Jiřím...

Zpráva upozorňuje, že Český rozhlas-Rádio Česko bude od 13:35 h vysílat rozhovor s fyzikálním chemikem Jiřím Drahošem, kandidátem na předsedu AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Podle členů sněmu bude zřejmě zvolen šéfem akademie Drahoš

Podle většinového mínění členů Akademického sněmu bude zřejmě novým předsedou AV ČR zvolen její dosavadní místopředseda, fyzikální chemik Jiří Drahoš. Má prý chladnější přístup a bude s to udržovat korektní vztahy s představiteli politických stran. Podle některých soudů členům vadí, že protikandidátka, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková, dává najevo snahu Akademii podstatně zmodernizovat.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Profesor Drahoš rozšíří řady chemiků v čele Akademie věd ČR

Zpráva informuje o zvolení prof. Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů AV ČR předsedou AV ČR. Uvádí priority, kterých chce ve funkci docílit, popisuje jeho zásluhy ve výzkumu, jmenuje funkce, jež zastává v domácích i zahraničních výzkumných organizacích.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Ke zpravodajství: Profil

Zpráva informuje, že do půl hodiny bude vydán profil Jiřího Drahoše, který byl na Akademickém sněmu zvolen novým šéfem AV ČR.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Akademický sněm dnes zvolil novým šéfem akademie Jiřího Drahoše

Předseda volební komise František Rypáček oznámil, že Akademický sněm zvolil novým šéfem AV ČR Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů AV ČR. Nového předsedu jmenuje prezident Václav Klaus. Funkci by měl převzít od Václava Pačese na příštím zasedání sněmu 24. 3. Drahošovou protikandidátkou byla ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková.

Zpravodajství ČTK, 16.12.2008, Akademický sněm dnes zvolil novým šéfem akademie Jiřího Drahoše

Obsahově shodná, rozšířená zpráva informuje, že nově zvolený předseda AV ČR se chce zaměřit na koncepční spolupráci s vysokými školami, zejména s klíčovými univerzitami, při výzkumu a v inovacích, rozšířit působení špičkových zahraničních vědců v ústavech a zajistit vyšší účast pracovišť akademie v mezinárodních projektech, podpořit mladé perspektivní vědecké pracovníky.

ČRo 1-Radiožurnál, 16.12.2008, 07:50 Ranní interview, Akademický sněm bude volit předsedu Akademie věd ČR

Předseda AV ČR Václav Pačes v rozhovoru mj. potvrdil, že oba kandidáti na funkci předsedy jsou renomovanými vědci, a proto je nejasné, jak volba dopadne. Na nového předsedu a novou Akademickou radu čeká několik významných úkolů, zejména střednědobý výhled financování Akademie na rok 2010 a 2011. Letos se prý nejvíc vyplatily peníze vložené do budování infrastruktury Akademie.

 
 

ČRo 1-Radiožurnál, 16.12.2008, 12:00 Ozvěny dne, Akademie věd dnes volí nového předsedu

AV ČR volí nového předsedu. Sněm vybere ze dvou kandidátů. O post se uchází fyzioložka Eva Syková a fyzikální chemik Jiří Drahoš. Václav Pačes se o zvolení na druhé funkční období už neucházel, chce se prý teď plně věnovat vědě.

ČRo 1-Radiožurnál, 16.12.2008, 18:00 Ozvěny dne, Novým předsedou Akademie věd se stal Jiří Drahoš

V čele AV ČR by měl v následujících čtyřech letech stát Jiří Drahoš. Volbu ještě projedná vláda a musí ji schválit i prezident. Jiří Drahoš se chce zaměřit především na tři priority: kvalitu výzkumu v ústavech Akademie, spolupráci s vysokými školami ve věcech strategických pro výzkum a vývoj a podporu mladých vědců v ústavech Akademie.

ČRo 6, 16.12.2008, 18:00 Zprávy, V čele Akademie věd by na další 4 roky měl stanout chemik Jiří Drahoš

(obsahově shodná zpráva)

ČRo-Regina, 16.12.2008, 18:00 Události dne, Akademický sněm zvolil nového předsedu Akademie věd ČR

Novým předsedou AV ČR byl zvolen fyzikální chemik a její dosavadní místopředseda Jiří Drahoš, Akademický sněm ho 188 hlasy zvolil už v prvním kole. Protikandidátka Eva Syková dostala 27 hlasů.

ČRo 1-Radiožurnál, 16.12.2008, 18:12 Radiofórum, Novým předsedou Akademie věd se stal Jiří Drahoš

Jiří Drahoš se prý chce v nové funkci zaměřit především na kvalitu výzkumu v ústavech AV ČR, na vztah s vysokými školami, projednávání záležitostí strategického významu pro český výzkum a vývoj, na podporu mladých vědeckých pracovníků. Zdůraznil, že není odpůrcem aplikovaného výzkumu, Akademie se aplikovanému výzkumu nebo využití výsledků rozhodně nebrání, ba naopak.

ČT 1, 16.12.2008, 12:00 Zprávy, Akademický sněm Akademie věd České republiky volí nového předsedu

Televizní relace byla pořízena v okamžiku, kdy na Akademickém sněmu AV ČR skončilo první kolo volby předsedy, sčítaly se hlasy a zdálo se, že favoritem by měl být prof. Jiří Drahoš. Redaktorka Pavla Sedliská jmenovala priority obou kandidátů, jak Jiřího Drahoše, který je považován za pokračovatele současného předsedy, tak Evy Sykové, jež by chtěla Akademii více zmodernizovat a trochu změnit.

ČT 1, 16.12.2008, 18:00 Události v regionech – Praha, Akademie věd zvolila nového předsedu

Akademický sněm zvolil nového šéfa AV ČR. Stal se jím fyzikální chemik a její dosavadní místopředseda Jiří Drahoš. Nového předsedu jmenuje prezident Václav Klaus. Funkci by měl převzít na příštím zasedání sněmu 24. 3. 2009.

ČT 1, 16.12.2008, 19:00 Události, Jiří Drahoš se stal novým šéfem Akademie věd

V reportážio volbě nového předsedy AV ČR je citován Jiří Drahoš, který jmenoval priority, na něž se chce ve funkci zaměřit, a také současný předseda Václav Pačes, jenž se prý velice těší, že se zase vrátí k běžnému životu vědeckého pracovníka. Na Akademickém sněmu vystoupil i prezident Václav Klaus, který vědce vyzval, aby do debaty o globálním oteplování vrátili rozum.

Z1, 16.12.2008, 19:00 Zprávy v 7, Zvolen nový předseda Akademie věd

Zpráva informuje o zvolení nového předsedy AV ČR, jímž se stane její dosavadní místopředseda, fyzikální chemik Jiří Drahoš. Jmenuje jeho základní priority a vedle prof. Drahoše cituje Františka Rypáčka, předsedu volební komise, a prezidenta Václava Klause.

ČT 2, 16.12.2008, 22:30 Události, komentáře, Akademie věd má nového šéfa

AV ČR má nového šéfa. Václava Pačese nahradí fyzikální chemik a dosavadní místopředseda Jiří Drahoš, který chce, aby akademie na výzkumech víc spolupracovala s univerzitami, přilákala do ČR špičkové zahraniční vědce a podporovala mladé.

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, Upozornění, 17.12.: Hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu bude...

Zpráva informuje, že v 17:30 h bude v úterý hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu nově zvolený předseda AV ČR Jiří Drahoš, který bude hovořit o rozpočtu akademie, financování českých vědeckých a výzkumných institucí a týmů a na téma čeští vědci a politika.

Mladá fronta DNES, 17.12.2008, V čele Akademie věd bude chemik

(obsahově shodná zpráva)

Právo, 17.12.2008, Akademii věd povede Drahoš

(obsahově shodná zpráva)

24 hodin, 17.12.2008, Drahoš šéfem Akademie věd

Jedna ze zpráv informuje, že novým šéfem AV ČR se stal fyzikální chemik a její dosavadní místopředseda Jiří Drahoš. Sněmu se zúčastnil i prezident Václav Klaus, který vědce vyzval, aby vrátili rozum do debaty o globálním oteplování.

Brněnský deník, 17.12.2008, Akademii věd povede fyzikální

Zpráva informuje, že volbu nového předsedy AV ČR vyhrál současný místopředseda Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů AV ČR.

(Jižní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava)

Českobudějovický deník, 17.12.2008, Akademii věd povede fyzikální chemik Jiří Drahoš

(obsahově totožná zpráva)

(Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník;Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)

E15, 17.12.2008, Nový šéf Akademie věd
(stručná, obsahově shodná zpráva)

Haló noviny, 17.12.2008, Foto

Na snímku je zachycena kandidátka na předsedkyni AV ČR Eva Syková, jak na zasedání Akademického sněmu blahopřeje nově zvolenému předsedovi Jiřímu Drahošovi. Uprostřed je stávající předseda AV ČR Václav Pačes.

Hospodářské noviny, 17.12.2008, Co je nového

Jedna ze zpráv stručně informuje, že AV ČR má nového šéfa. Chemik Jiří Drahoš reprezentuje dosavadní kurz a nečekají se od něho žádné převratné změny.

Hospodářské noviny, 17.12.2008, Nový šéf vědců musí uzdravit vědu

Čeští vědci do čela AV ČR zvolili Jiřího Drahoše, pod jehož vedením nehrozí významněji proměna. Změny nabízela protikandidátka, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková; chtěla často zkostnatělé vědecké ústavy rozhýbat a přilákat do nich soukromé firmy. Získala ale jen 27 hlasů. Drahoš 188. Zatímco Syková klade důraz na aplikovaný výzkum, Drahoš je spíše zastáncem toho, aby Akademie stála hlavně na základním, teoretickém výzkumu.

Hospodářské noviny, 17.12.2008, Vraťte rozum do debaty o oteplování, vyzývá Klaus české vědce

Prezident Václav Klaus na Akademickém sněmu vyzval vědce, aby »vrátili rozum do debaty o globálním oteplování«. Za »zcela klíčovou« prý považuje spolupráci AV ČR a vysokých škol, kterou zdůrazňuje i nově zvolený šéf Akademie Jiří Drahoš. Končící předseda Václav Pačes podle Klause posunul akademii vpřed. Prezident vyzvedl především jeho zapojení do debaty o budoucnosti české energetiky. Akademii by podle Klause neměly postihnout rozpočtové škrty způsobené světovou finanční a hospodářskou krizí.

Lidové noviny, 17.12.2008, Nový předseda Akademie věd i vtipkoval

Zpráva informuje o přesvědčivém vítězství prof. Jiřího Drahoše ve volbě nového předsedy AV ČR, jmenuje jeho priority a způsoby, jakými jich chce dosáhnout. Zasedání Akademického sněmu se zúčastnil i prezident Václav Klaus. Apeloval na vědce, aby vrátili rozum do diskusí o globálním oteplování a vyjádřil přesvědčení, že ve veřejných debatách nemají hlasy akademiků chybět. Za „zcela klíčovou“ prý považuje spolupráci Akademie a vysokých škol.

Lidové noviny, 17.12.2008, Rektory pozvu na oběd

Nově zvolený předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš v rozhovoru mj. uvedl, že po svém jmenování osloví rektory univerzit a vysokých škol, aby se domluvili na společné strategii v souvislosti s reformou výzkumu a vývoje. Podle něj je velmi důležité vytvořit novou metodiku pro hodnocení výzkumu. Vysvětlil také, proč musí odpovědnost za přenos výsledků z výzkumu do praxe místo vědců převzít profesionální firma a jako příklad jmenoval Ústav organické chemie a biochemie a prof. Antonína Holého.

Metro, 17.12.2008, Vědci mají nového šéfa

Předseda volební komise František Rypáček oznámil, že Akademický sněm zvolil novým šéfem AV ČR fyzikálního chemika a jejího dosavadního místopředsedu Jiřího Drahoše. Nového předsedu jmenuje prezident Václav Klaus.

(Metro; Praha)

Šíp, 17.12.2008, Chemik Drahoš šéfem akademiků

Akademický sněm zvolil novým šéfem AV ČR fyzikálního chemika a jejího dosavadního místopředsedu Jiřího Drahoše. Ve funkci vystřídá nynějšího šéfa Václava Pačese.

Zpravodajství ČTK, 17.12.2008, Upozornění, 17.12.: Hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu bude...

Ve středu v 17:30 h bude hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu nově zvolený předseda AV ČR Jiří Drahoš, který bude hovořit o rozpočtu akademie, financování českých vědeckých a výzkumných institucí a týmů a na téma čeští vědci a politika.

ČRo 1-Radiožurnál, 17.12.2008, 17:30 Dvacet minut Radiožurnálu, Rozhovor s Jiřím Drahošem

Nově zvolený předseda AV ČR Jiří Drahoš v rozhovoru mj. konstatoval, že Akademie je konsolidovanou institucí, za hlavní cíl vyzdvihl kvalitu jejího výzkumu, zdůraznil nutnost, aby finance určené na vědu a výzkum byly vynakládány skutečně účelně, zmínil se o potřebě kvalitních metod hodnocení vědy a výzkumu, v souvislosti s nezávislou energetickou komisí vedenou prof. Václavem Pačesem se zamyslel nad problémem politizace nestranných a kvalifikovaných stanovisek vědců aj.

ČT 1, 17.12.2008, 05:59 Studio 6, Nový předseda Akademie věd ČR

Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil prof. Jiří Drahoš, kterého Akademický sněm zvolil za nového předsedu AV ČR.

E15, 17.12.2008, Tvář dne

Nový předseda AV ČR Jiří Drahoš po svém zvolení řekl, že má pocit, že delegáti hodnotili určitou serióznost jeho vystoupení, v němž nebylo mnoho slibů, ve kterém spíš jen naznačil potřebu více pracovat.

Ekonom, 18.12.2008, Byznys ve zkratce

Jedna ze stručných zpráv informuje, že profesor chemického inženýrství Jiří Drahoš byl na Akademickém sněmu zvolen do čela AV ČR.

Mladá fronta DNES, 18.12.2008, Foto – Africké tradice v pražském muzeu

Předsedou AV ČR už není Václav Pačes (na snímku). V čele Akademie jej vystřídal jeho dosavadní místopředseda Jiří Drahoš.

Hospodářské noviny, 19.12.2008, Co je nového

Jedna ze zpráv upozorňuje na Rozhovor týdne s novým šéfem AV ČR Jiřím Drahošem s názvem Proč ve vědě nestačíme na Maďary.

Zpravodajství ČTK, 21.12.2008, Hlavní politické, ekonomické a kulturní události v ČR v roce 2009

Dne24. března se v Praze uskuteční zasedání Akademického sněmu AV ČR, na kterém se ujme funkce předsedy Jiří Drahoš.

Hospodářské noviny, 19.12.2008, Proč ve vědě zaostáváme za Maďary

Prof. Jiří Drahoš, nově zvolený předseda AV ČR, v rozhovoru vysvětlil, čím se zabývá v Ústavu chemických procesů, jmenoval některé patenty, odpověděl mj. na otázku, jak se dělí příjmy z patentů a licencí mezi autorem a ústavem, na příkladu chemického průmyslu zdůvodnil problémy financování výzkumu ze soukromé sféry. Konstatoval, že peníze na českou vědu plynou z 11 toků, protože většina ministrů si chtěla nechat »své« peníze na výzkum a vývoj, což je podle něj škoda. Lepší úspěchy Maďarska ve vědeckých výsledcích zdůvodnil možnostmi Maďarů i za totality cestovat, a tudíž navazovat osobní vědecké kontakty. Kritizoval současné postupy při hodnocení vědeckých výsledků s tím, že ustaví pracovní skupinu, která by měla navrhnout lepší tabulku hodnocení.

Euro, 22.12.2008, Drahoš za Pačesa

Akademický sněm zvolil novým šéfem AV ČR fyzikálního chemika Jiřího Drahoše. Podle jeho protikandidátky, ředitelky Ústavu experimentální medicíny Evy Sykové se konzervativní akademici možná báli změn, které připravila.

Respekt, 22.12.2008, Jeďte třeba do Vídně

AV ČR si zvolila nového šéfa, Jiřího Drahoše, který v rozhovoru mj. konstatoval, že výjimečného úspěchu dosáhl ve vědě prof. Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR), jehož léky se dostávají do potřebných rukou v Africe., že akademie stále ještě není respektovanou evropskou institucí, jakou by být mohla. Rok 2009 pro ni bude výjimečný, protože bude poslední, kdy se peníze na vědu zvyšují. Zdůraznil, že alfou a omegou je v akademii základní výzkum, jmenoval akce, na kterých se bude Akademie podílet v rámci předsednictví EU.

Týden, 22.12.2008, Akademická sázka na jistotu

Ze souboje o křeslo předsedy AV ČR vyšel vítězně chemik Jiří Drahoš (59). Fyzioložku Evu Sykovou porazil rozdílem hlasů 188 : 27. Od místopředsedy AV ČR se dá očekávat, že ji povede stejným směrem jako Václav Pačes, zatímco Syková nabízela změn více. Podle řady účastníků sněmu však ne všechny její představy byly uskutečnitelné.

Technický týdeník, 23.12.2008, Akademie věd ČR volila nového předsedu

Dne 16. 12. byl na XXXIII. zasedání Akademického sněmu AV ČR prof. Jiří Drahoš, místopředseda Akademie, zvolen předsedou Akademie. O funkci se ucházel s ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AV ČR Evou Sykovou. Funkce by se měl ujmout současně s novými členy Akademické rady a Vědecké rady Akademie, kteří mají být zvoleni na dalším zasedání Akademického sněmu 24. března 2009.

Magazín Mladé fronty DNES, 31.12.2008, Ročenka 2008

Jedna ze stručných zpráv informuje, že 16. prosince vystřídal Václava Pačese v čele AV ČR fyzikální chemik Jiří Drahoš.

 
 
Téma: výročí
Média:

Zpravodajství ČTK, 24.12.2008, Výročí, která připadají na neděli 28. prosince

V neděli 28. prosince oslaví narozeniny bývalá předsedkyně AV ČR Helena Illnerová.

Mladá fronta DNES, 31.12.2008, Narozeniny slaví

Dnes slaví narozeniny Jaroslav Doležal (63), jednatel Honeywell, který do poloviny 90. let působil jako vědecký pracovník v Ústavu teorie informace a automatizace ČSAV, kde vedl tým odborníků na takzvané teorie rozhodování.

 
 
Téma: výzkum
Média:

Konstrukce, 1.12.2008, Od „předpočítačových“ metod posuzování spolehlivosti konstrukcí k pravděpodobnostní metodě SBRA

Pavel Marek z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR je spoluautorem článku o semináři normalizační komise TNK35 Ocelové konstrukce, který uspořádala 25. září v budově ČNI v Praze a jenž byl zaměřen na rozvoj a aplikace pravděpodobnostního posudku spolehlivosti ocelových konstrukcí.

Zpravodajství ČTK, 22.12.2008, Pačes: AV je úspěšná, ale na špičkové evropské instituce nestačí

Předseda AV ČR Václav Pačes je přesvědčen, že akademie má v ČR dominantní postavení a její vědecké výsledky se zlepšují, ale tyto úspěchy stále nestačí, aby stanula na místě „přední evropské vědecké instituce“.V této souvislosti jmenoval Astronomický, Fyzikální ústav, Ústav přístrojové techniky, struktury a mechaniky hornin, fyzikální chemie J. Heyrovského, Parazitologický ústav Biologického centra AV ČR, Historický ústav a Ústav pro soudobé dějiny.

ČT 1, 25.12.2008, 19:00 Události, České vědě se letos mimořádně dařilo

V pořadu o úspěších české vědy vystoupili Miroslav Oborník z AV ČR a Jihočeské univerzity a prof. Jiří Forejt z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a stručně vysvětlili, čeho se jejich objevy týkají.

Lidové noviny, 30.12.2008, Konstrukce, která vydržela věky

V přehledu nejdůležitějších českých objevů a událostí v roce 2008 je uveden objev součásti pevnostního valu hory Vladař na Karlovarsku, na němž se podíleli odborníci z Archeologického ústavu AV ČR v Praze, tokamak Compass, reaktor na termojadernou fúzi, který bezplatně poskytla Velká Británie Ústavu fyziky plazmatu AV ČR či metoda třídění porcí rostlinné dědičné informace, tzv. chromozomů týmu Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Lidové noviny, 30.12.2008, Objeven gen neplodnosti a bič na cholesterol

V článku jsou popsány některé objevy, na nichž se letos podíleli vědci z AV ČR, např. Julius Lukeš a Milan Jirků z Parazitologického ústavu, tým vedený Zbyňkem Kozmíkem z Ústavu molekulární genetiky AV ČR, Pavel Jelínek z Fyzikálního ústavu, tým Jiřího Forejta z Ústavu molekulární genetiky, tým vedený Evou Sykovou z Ústavu experimentální medicíny, Kateřina Jiroutová a Miroslav Oborník z Biologického centra AV ČR (členové mezinárodním týmu).

ČRo-Rádio Česko, 31.12.2008, 15:35 Studio Česko, Co přinesl rok 2008 a přinese rok 2009?

Předseda AV ČR Václav Pačes jako událost ve světové i české vědě jmenoval spuštění tokamaku Kompas D v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR a obřího cyklotronu v CERN v Ženevě, identifikaci nového mikroorganismu velice blízkého tomu, jenž působí malárii aj. Předpokládá, že návrh rozpočtu pro vědu a tedy i pro Akademii pro rok 2009 v důsledku krize krácen nebude, k předsednictví ČR v EU poznamenal, že v Akademii jsou vztahy a kontakty se zahraničními vědci na vynikající úrovni a nedovede si představit, že by se nějak zásadně ještě měly zlepšovat.

 
 

Téma: výzkum – Antarktida

Média:

Lidové noviny, 18.12.2008, Hledá se primátor Prahy Bém

Pokud by chtěl primátor Prahy o dovolené navštívit Antarktidu, musel by to oznámit na ministerstvu životního prostředí. Podle mluvčího Jakuba Kašpara v poslední době úředníci vyřizovali pouze expedice zástupců Masarykovy univerzity a AV ČR.

Lidové noviny, 27.12.2008, Česká antarktická stanice ožívá

Na základnu na ostrově Jamese Rosse míří 15 vědců, kteří se budou zajímají především o místa, z nichž nedávno ustoupil ledovec a budou mj. sledovat dopady globálního oteplování planety. V budoucnu má působení vědců v Antarktidě a Arktidě koordinovat Národní centrum výzkumu polárních oblastí, jehož spoluzakladatelem je i AV ČR.

 
 

Téma: výzkum – archeologie

Média:

Mladá fronta DNES, Severní Čechy, 2.12.2008, Co odhalí bývalá sladovna a sušárny chmele?

Archeologové začali zkoumat místa budoucí vyhlídkové věže a Chrámu chmele a piva v Žatci. Podle Petra Čecha z Archeologického ústavu AV ČR, který výzkum vede, by zvláště důkazy o tom, jak se dřív zpracovával chmel při malovýrobě, mohly být hodně zajímavé.

Mladá fronta DNES, Kladensko, 19.12.2008, Výstava představuje život v raném středověku

Výstava Na úsvitě českých dějin – Život a smrt v raném středověku ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně, která vznikla na základě výsledků archeologických výzkumů v Klecanech, se podle její autorky Nadi Profantové z Archeologického ústavu AV ČR v Praze pokouší nahlédnout do období vlády knížat Bořivoje I. až Boleslava II.

Mladá fronta DNES, Severní Čechy, 23.12.2008, Na místě rozhledny stál dům žatecké chudiny

Vedoucí výzkumu Petr Čech z Archeologického ústavu AV ČR popsal nález kachle s erbem s hradbami, mříží a vyobrazením českého královského lva, kterého archeologové objevili při prosincovém výzkumu lokality někdejšího Pražského předměstí v Žatci. 

Chomutovský deník, 27.12.2008, Město na projekt na přestavbu papíren vyčlenilo 2,5 milionu korun

Památkově chráněná vila, jež byla součástí papíren v Žatci, už několik měsíců slouží jako depozitář žatecké pobočky Archeologického ústavu AV ČR.

(Žatecký a lounský deník; Severní Čechy)

Českokrumlovský deník, 29.12.2008, Započaté práce na hradě Velešín budou pokračovat

Společnost přátel Velešína opět na Štěpána u hradu uspořádala setkání u medoviny. Jak uvedl František Šrámek, na hradě se pod odborným vedením prof. Tomáše Durdíka z Archeologického ústavu AV ČR v létě uskutečnil archeologický průzkum.

(Jižní Čechy)

Zpravodajství ČTK, 30.12.2008, I letos obohatily archeologické sbírky tisíce předmětů

I letos obohatilo archeologické sbírky značné množství vzácných předmětů. Archeologický ústav AV ČR např. dokončil záchranný výzkum v Roztokách u Prahy, kde archeologové objevili stovky chat z časného slovanského osídlení.

Českobudějovický deník, 30.12.2008, Práce na hradě Velešín budou pokračovat

Společnost přátel Velešína opět na Štěpána u hradu uspořádala setkání u medoviny. Jak uvedl František Šrámek, na hradě se pod odborným vedením prof. Tomáše Durdíka z Archeologického ústavu AV ČR v létě uskutečnil archeologický průzkum.

(Jižní Čechy)
 
 
Téma: výzkum – astronomie
Média:

Respekt, 1.12.2008, Projektil z kosmu

V článku o možnosti srážky země s velkým asteroidem se uvádí, že Evropská kosmická agentura připravuje na počátek příštího roku vypuštění družice GOCE, která bude s dosud nevídanou přesností mapovat gravitační pole Země a měla by být schopna odhalit místa, kde v minulosti Zemi zasáhl nějaký objekt z vesmíru. Úkol má řídit Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově.

MF plus, 5.12.2008, České oko do vesmíru

V článku o projektech a financování ESO, mezivládní organizace, jejímž účelem je sdružování finančních prostředků a vědeckých kapacit k astronomickému výzkumu, je jmenován prof. Jan Palouš, předseda Rady pro zahraniční styky AV ČR, jenž se bude snažit zapojit do výběrového řízení na jednotlivé části projektu evropského extrémně velkého dalekohledu také české firmy.

ČRo 1-Radiožurnál, 9.12.2008, 12:00 Ozvěny dne, Letošek by měl být nejen nejdelším rokem za posledních 16 let

Jan Vondrák z Astronomického ústavu AV ČR posluchačům vysvětlil proč bude rok 2008 podle rozhodnutí Mezinárodní služby rotace Země a referenčních systémů IERS, která monitoruje nerovnoměrné změny v rychlosti rotace Země, o jednu vteřinu delší.

Technický týdeník, 9.12.2008, Evropská astronomie představila výhled na 20 let

Evropští astronomové se snaží spojit své síly, aby definovali vědecké výzvy blízké budoucnosti a vytvořili tzv. Cestovní mapu, plán, který je umožní realizovat co nejefektivněji. Výhled připravila síť ASTRONET, jejímž členem je také Astronomický ústav AV ČR.

ČRo-Rádio Česko, 17.12.2008, 15:35 Studio Česko, Výzkumy astronomů v dalších dvaceti letech

Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR a Jiří Grygar (FZÚ AV ČR) v pořadu nastínili priority evropských astronomů ve výzkumu v dalších 20 letech a přiblížili cíle některých vědeckých záměrů. Prof. Palouš jmenoval např. velmi velký dalekohled, který operuje v Chile, stavbu slunečního teleskopu Gregor na Kanárských ostrovech, projekt CTA, Cherenkov Telescope Array, který má zaznamenávat spršky energetických částic přecházejících z vesmíru, projekt podmořského detektoru neutrin aj.

Prima TV, 19.12.2008, 18:55 Zprávy TV Prima, Raketoplány americké NASA jsou na prodej

Raketoplány americké NASA jsou na prodej, cena za jeden je skoro 800 milionů korun včetně dopravy. Jak uvedl Antonín Vítek z AV ČR, v podstatě neexistuje možnost, že by soukromník byl schopen zajistit start raketoplánu, protože by na to potřeboval celou infrastrukturu, kterou má pouze NASA.

ČRo-Sever, 21.12.2008, 11:10 Planetárium, Osudy předmětů ztracených kosmonauty na oběžné dráze

Antonín Vítek z AV ČR vysvětlil, jak astronautce Piperové z raketoplánu Endeavour uletěla do volného kosmického prostoru brašna s nářadím. Radiolokační síť amerického vojenského letectva ji prý brzy ulovila a již se dostala do katalogu Space Track pod pořadové číslo, jak jsou objevovány jednotlivé umělé kosmické věci, takže mohou být kontinuálně sledovány.

Lidové noviny, 23.12.2008, Novoroční pohled na Slunce

Pozorováním Slunce a dalšími doprovodnými akcemi zahájí na Nový rok některé české hvězdárny začátek Mezinárodního roku astronomie. Mimořádný program spojený s prohlídkou historických kopulí a pozorováním Venuše připravila také observatoř Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. URL| http://archiv.newton.cz/ln/2008/12/23/d0b3c7218f8b83bfe50705104dbd0d0e.asp

Zpravodajství ČTK, 23.12.2008, Mezinárodní rok astronomie začne novoročním pozorováním Slunce

Novoročním pozorováním Slunce zahájí hvězdáři Mezinárodní rok astronomie, kterým UNESCO prohlásilo rok 2009. Otevřeno bude mít řada hvězdáren počínaje největší observatoří AV ČR v Ondřejově.

 
 
Téma: výzkum – astronomie (cesta na Mars)
Média:

Brněnský deník, 5.12.2008, Vědci simulovali cestu na Mars. V Tišnově

Sociolog Jaroslav Sýkora při příležitosti dne otevřených dveří vzpomínal, jak v rámci projektu ČSAV před 20 lety zavřeli vědci na tři týdny 12 lidí v bývalé důlní štole v Tišnově a zkoumali, jak by se chovali izolovaní ve vesmíru.

(Jižní Morava)

Žďárský deník, 9.12.2008, Vědci simulovali cestu na Mars. V Tišnově

(obsahově shodná zpráva)
(Vysočina)

Třebíčský deník, 10.12.2008, Vědci simulovali cestu na Mars. V Tišnově

(obsahově shodná zpráva)
(Vysočina)
 
 
Téma: výzkum – astronomie (raketoplán Endeavour)
Média:

ČT 1, 1.12.2008, 06:00 Zprávy, Americký raketoplán Endeavour úspěšně přistál

Antonín Vítek z AV ČR stručně doplnil informace o činnosti posádky raketoplánu na Mezinárodní vesmírné stanici, která tam dovezla i nové vybavení, mezi jiným nové zařízení pro zpracování odpadní vody.

ČT 1, 1.12.2008, 07:00 Zprávy, Americký raketoplán Endeavour úspěšně přistál

(obsahově totožná zpráva)

ČT 1, 1.12.2008, 12:00 Zprávy, Americký raketoplán Endeavour úspěšně přistál

(obsahově totožná zpráva)
 
 
Téma: výzkum – biologie
Média:

Mladá fronta DNES, 2.12.2008, Pracujte podle biorytmů

Prof. Helena Illnerová z AV ČR, která se dlouhodobě věnuje výzkumu biorytmů, nabádá, že pokud chce být člověk maximálně výkonný, musí naslouchat biorytmům. I když je pracovní výkonnost každého člověka samozřejmě individuální, existují pravidla, která platí obecně.

Lidové noviny, 9.12.2008, Pytláci hubí rysy, nepomáhá ani GPS

Jaroslav Červený z Ústavu biologie obratlovců AV ČR doplnil informace Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha o ohrožených rysech ostrovidech, které v posledních letech zastřelili pytláci na Šumavě. Za posledních 20 let zastřelili pytláci podle akademiků celkem 500 rysů, možná ještě více. V současnosti žije v ČR odhadem asi stovka rysů.

Klatovský deník, 10.12.2008, Reakce čtenářů

Občanské sdružení Přátelé Šumavy nesouhlasně reaguje na článek Na Šumavě se tvrdě manipuluje s veřejným míněním (Klatovský deník 3. 12.) a odvolává se na odborný workshop Horské smrčiny v NP Šumava, kde byly prezentovány i výzkumy Ústavu systémové biologie AV ČR, jež potvrdily správnost postupu současného vedení národního parku.

(Západní Čechy)

Instinkt, 11.12.2008, Světlo je jed

V článku o světelném znečištění a škodlivosti nadměrného umělého osvětlení je citována bývalá předsedkyně AV ČR Helena Illnerová, která se zabývá výzkumem biologických hodin a jeho významem pro lidský organismus.

Klatovský deník, 17.12.2008, Workshop Horské smrčiny

Magda Jonášová z Ústavu systémové biologie AV ČR na workshopu Správy NP a CHKO Šumava zdůraznila, že po kůrovci zůstává mnoho materiálu pro další obnovu lesa a tlející dřevo je nejdůležitějším substrátem pro zmlazení smrku. Naopak při asanacích se hlavní substrát pro obnovu odváží.

(Západní Čechy)

Zdraví, 22.12.2008, Jen počítání oveček někdy nepomůže!

V článku o poruchách spánku je citována Helena Illnerová z AV ČR, podle níž narušení spánkových biorytmů může způsobit únavu, deprese a snížení výkonnosti. Podle ní se nelze „vymlouvat“ na změny času. Přechod na zimní čas podle ní nepůsobí organismu větší potíže. Za nespavost v tomto čase prý může spíše pokles slunečního svitu a následné změny nálad.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 31.12.2008, Přání jihočeských osobností: zvířecí trpělivost, zdraví i sníh

Ředitel Biologického centra Akademie věd by rád sehnal peníze na stavbu Biotechnologického centra v Českých Budějovicích.

Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 31.12.2008, Přání všeho dobrého do roku 2009

František Sehnal, ředitel Biologického centra AV ČR, přeje všem zdraví, aby se čeští politici přestali hádat a svorně zajistili předsednictví ČR v EU a aby centrum získalo peníze na výstavbu Biotechnologického centra v Budějovicích, které by prospělo celé zemi.

 
 

Téma: výzkum – etika

Média:
 
 
Téma: výzkum – fyzika
Média:

Euro, 1.12.2008, Budoucnost patří nitridům

Článek popisuje výzkum, na kterém se budou podílet pracovníci Fyzikálního ústavu AV ČR pod vedením Eduarda Hulicia v rámci spolupráce s americkou firmou Kyma Technologies, protože si získali mezinárodní renomé v porozumění fyzickým vlastnostem polovodičových materiálů. V lednu E. Hulicius podepíše kontrakt, díky němuž získá grant ve výši pěti milionů korun, na experimentech se budu podílet i kolegové z Ústavu fotoniky a elektroniky.

Mladá fronta DNES, Střední Morava, 3.12.2008, Obří zrcadla zachycují kosmické záření

Vědci z olomoucké Společné laboratoře optiky Univerzity Palackého a Fyzikálního ústavu AV ČR navrhovali a vyráběli zrcadla, jež zachycují kosmické záření, pro observatoř Pierra Augera v Argentině, která byla letos v listopadu uvedena do provozu. Projektu se účastní přes 400 fyziků ze 17 zemí. Českou skupinu vede ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR Jan Řídký.

TV Nova, 9.12.2008, 19:30 Televizní noviny, Bude se přidávat vteřina času

Alexander Kuna z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR vysvětlil, že vteřina se bude vkládat do běžného času proto, že se vlivem tření při přílivu a odlivu zpomaluje rotace Země a atomový čas a čas odvozený od zemské rotace se rozcházejí.

ČRo-Rádio Česko, 11.12.2008, 15:35 Studio Česko, Výhody a nevýhody solárních zařízení

Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu AV ČR varuje před zkreslením závěru zprávy britského Královského institutu autorizovaných stavebních dozorců, že se solární energetika bez dotací nevyplatí. Podle něj záleží na tom, jakým způsobem se budou solární panely používat. Fotovoltaika sice nezlevní tak, aby byla v budoucnu výhodná, klasické zdroje energie však budou stále dražší. Proto se i za současných technologických podmínek vyplatí do fotovoltaiky investovat. Je to energie, která v budoucnosti bude hrát velkou roli.

Automa, 12.12.2008, Užití MEMS v průmyslu

V literatuře k článku o principech a parametrech vybraných příkladů použití MEMS, jež jsou zaměřeny na senzorové systémy, aktuátorové systémy a radiofrekvenční komponenty, je uvedena publikace Mikrosenzory a mikroaktuátory (M. Husák), kterou vydala Academia. Text doplňuje snímek piezoodporového mikrosenzoru tlaku realizovaného ve Fyzikálním ústavu AV ČR.

Lidové noviny, 15.12.2008, Baví mě technika, ale nevidím

Nevidomý Jan Buchala, který nedávno prezentoval softwarový program, jenž umožní slepým lidem učit se chemii a dostat se k chemickým informacím, se v článku zmínil, že když mu bylo asi 15 let, dozvěděl se, že ve Fyzikálním ústavu AV ČR mají mluvící počítač.

PRO-ENERGY, 15.12.2008, Oceňování nedodané elektřiny je skutečně složitý problém

V literatuře k článku, jehož obsah naznačuje titulek, je uvedena publikace J. Klímy, Optimalizace v energetických soustavách, kterou vydala Academia, 1985.

PRO-ENERGY, 15.12.2008, Stabilita spolehlivosti soustav

V literatuře k článku, jehož obsah naznačuje titulek, jsou uvedeny odborné publikace z nakladatelství Academia.

PRO-ENERGY, 15.12.2008, Zapojení národního rejstříku obchodování s povolenkami a jednotkami na emise skleníkových plynů do Kjótského schématu

Jakub Nečesaný, pracovník společnosti Operátor trhu s elektřinou, a. s., který působil v Ústavu pro elektrotechniku AV ČR, v článku popisuje základní principy Kjótského obchodování a základní používanou terminologií z pohledu správce rejstříku.

ČRo-Sever, 21.12.2008, 11:10 Planetárium, Vznik a vývoj meteorologie v ČR i ve světě

Meteorolog z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem-Kočkově Martin Novák v rozhovoru uvedl, že meteorologie je vědou o atmosféře a o všem, co se v ní děje. O šíři záběru napovídá rozsah činností Ústav fyziky atmosféry AV ČR, jehož pracovníci se starají i o kosmický program.

 
 
Téma: výzkum – fyzika (termojaderná fúze)
Média:

Lidové noviny, 3.12.2008, Půl století s tokamaky

Historii termonukleárních experimentů se zvláštním důrazem na vývoj prvních tokamaků před 50 lety dnes připomene Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR od 16 hodin na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Břehové ulici v Praze.

Zpravodajství ČTK, 3.12.2008, Řípa: Výroba elektřiny termojadernou fúzí je po 50 letech reálná

Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, který stál před 50 lety u počátků výzkumu termojaderné fúze v někdejším Československu, na dnešní přednášce 50 let tokamaku, termonukleárního reaktoru jaderné fúze na FJFI ČVUT uvedl, že po 50 letech výzkumů je výroba elektřiny pomocí termojaderné fúze reálná.

Haló noviny, 5.12.2008, Budoucnost energetiky? Tokamak!

Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, který stál před 50 lety u počátků výzkumu termojaderné fúze v někdejším Československu, je přesvědčen, že po 50 letech výzkumů je výroba elektřiny pomocí termojaderné fúze reálná. Termojaderná fúze je podle něj budoucností energetiky. Ústav v dubnu spustil britský tokamak Compass.

Technický týdeník, 23.12.2008, Před padesáti lety svět uslyšel slovo tokamak

V článku o historii výzkumu řízené termojaderné řízené fúze je uvedena informace, že v roce 1977 byl v Praze instalován ruský tokamak TM1 VČ, který byl přestavěn pod názvem CASTOR a sloužil AV ČR do minulého Silvestra, kdy byl přestěhován na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou.

 
 
Téma: výzkum – fyzika (zemětřesení – Chebsko)
Média:

Moravskoslezský deník, 9.12.2008, Zemětřesení – symbol zkázy i nástroj poznání

Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV ČR bude zítra od 18 hodin ve Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě–Krásném Poli přednášet o tom, jak vznikají seizmické sítě a k čemu všemu mohou pomoci.

(Severní Morava)

Sokolovský deník, 9.12.2008, Seismografy v Novém Kostele na Chebsku zaznamenaly další otřesy

Podle údajů Geofyzikálního ústavu AV ČR zaznamenaly přístroje v Novém Kostele na Chebsku 6. prosince ve 13 hodin zemětřesení o síle 1,8 stupně Richterovy škály.

(Západní Čechy)

Týdeník Chebsko, 10.12.2008, Seismografy v Novém Kostele na Chebsku zaznamenaly další otřesy

(obsahově shodná zpráva)
(Západní Čechy)

Chebský deník, 22.12.2008, U Nového Kostela by chtěli seismologové geologický vrt

Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu (AV ČR) vysvětlil, proč vědci plánují vrt v blízkosti Nového Kostela na Chebsku, kde jsou epicentra zemětřesení z letošního roku i z předchozích let. Josef Horálek z ústavu podotkl, že momentálně zřejmě zemětřesení ustává, ale mohlo by se za čtyři nebo pět měsíců opakovat.

(Západní Čechy)

Karlovarský deník, 23.12.2008, Seismologové by chtěli hloubit u Nového Kostela geologický vrt

(obsahově shodná zpráva)
(Sokolovský deník; Západní Čechy)

Mladá fronta DNES, 27.12.2008, Smrt a zkáza: Mesina 1908

Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV ČR popisuje nejničivější zemětřesení v Evropě, které před 100 lety, dne 28. prosince 1908, v sicilské Mesině, zabilo přes 100 000 lidí.

Prima TV, 28.12.2008, 18:55 Zprávy TV Prima, Seismologové chtějí v Novém Kostele udělat geologické vrty

Jiří Málek z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR v pořadu zdůvodnil, že kdyby se nad epicentrem zemětřesných rojů u Nového Kostela na Chebsku udělalo několik vrtů, zvýšila by se citlivost sítě a možná by se v budoucnosti daly seismické roje i předpovídat.

 
 
Téma: výzkum – fyzika (zemětřesení – Karvinsko)
Média:

Prima TV, 4.12.2008, 18:55 Zprávy TV Prima, Další obrovský důlní otřes nastal na Karvinsku

Další důlní otřes nastal ráno na Karvinsku. Zemětřesení o síle tří a půl stupně Richterovy škály se tentokrát šířilo z dolu Darkov. Jak poznamenal Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu (AV ČR), letos seismologové zaregistrovali už 10 silnějších otřesů, v minulých letech jich bylo tak kolem dvou až tří.

TV Nova, 4.12.2008, 17:00 Odpolední Televizní noviny, Na Karvinsku zaznamenali opět otřesy půdy

Na Karvinsku se ráno opět silně třásla zem. Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV ČR stručně konstatoval, že měl sílu tří a půl stupně Richterovy škály a je srovnatelný s důlním otřesem 22. listopadu.

Právo, 5.12.2008, Na Karvinsku se opět zatřásla země

Další silný důlní otřes postihl ve čtvrtek ráno Karvinsko. Podle Jana Zedníka z Geofyzikálního ústavu AV ČR lze otřes o síle 3,5 stupně Richterovy stupnice přirovnat ke slabému zemětřesení.. Silné důlní otřesy podle něho způsobuje těžba uhlí.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 5.12.2008, Seizmolog: Jako slabé zemětřesení

Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV ČR označil podzemní otřesy na Karvinsku za srovnatelné se slabším zemětřesením. Podle něj je zavinil nevhodný způsob těžby, nebo se dala hornina do pohybu.

ČT 1, 4.12.2008, 18:00 Události v regionech – Praha, Karvinsko opět pocítilo podzemní otřes

V souvislosti s dalšími podzemními otřesy na Karvinsku, při nichž nevznikly ani materiální škody, zatímco na západě Čech zhruba před dvěma měsíci ano, je citován Jan Šílený z Geofyzikálního ústavu AV ČR. Stručně poznamenal, že zpracování dotazníků s údaji o zemětřesení ještě není uzavřeno a nějaký čas potrvá.

 
 

Téma: výzkum – GA ČR

Média:

Euro, 1.12.2008, Krátce

Jedna ze zpráv informuje, že vláda jmenovala Petra Matějů ze Sociologického ústavu AV ČR novým předsedou Grantové agentury ČR. Od 10. 12. se stane šéfem instituce, která ročně rozděluje na projekty základního výzkumu kolem 1,5 miliardy korun. Členy nového předsednictva GA ČR budou od 10. 12. Bohuslav Gaš, Ivan Netuka a Cyril Höschl, od 7. 1. 2009 Otomar Linhart.

 
 

Téma: výzkum – genetika

Média:

Zdraví, 22.12.2008, Sebevražda rakovinových buněk

Tým Michala Dvořáka z Ústavu molekulární genetiky AV ČR objevil novou látku, která vyvolává „sebevraždu“ nádorových buněk. Mohla by v budoucnu vylepšit metodu takzvaného fotodynamického efektu. Vhodná je nejvíce k léčbě snadno přístupných nádorů na povrchu těla nebo v tělních dutinách.

 
 

Téma: výzkum – genetika (prof. J. Forejt)

Média:

Lidové noviny, 12.12.2008, Gen železné opony

Zpráva informuje, že tým českých vědců vedený prof. Jiřím Forejtem z Ústavu molekulární genetiky AV ČR objevil první gen způsobující neplodnost kříženců různých druhů obratlovců.

Mladá fronta DNES, 12.12.2008, Náš člověk v Science

Gen „pro neplodnost“ myší objevili čeští vědci z týmu prof. Jiřího Forejta z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Důsledek jejich práce může mít vliv i na poznání příčin lidské neplodnosti. Jak prof. Forejt uvedl v rozhovoru, práce na hledání tohoto genu začala již před třiceti lety.

Mladá fronta DNES, 12.12.2008, Neplodné myši napoví člověku

Tým českých vědců vedený prof. Jiřím Forejtem z Ústavu molekulární genetiky AV ČR definoval gen hybridní sterility u myší, jenž může mít vztah i k neplodnosti člověka. Článek o tomto objevu včera zveřejnil na internetu časopis Science. V prestižním časopisu publikovali mj. i Vojtěch Novotný z Entomologického ústavu AV ČR či Eva Zažímalová (Ústav experimentální botaniky AV ČR).

ČT 1, 16.12.2008, 05:59 Studio 6, Profil: Jiří Forejt

Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil prof. Jiří Forejt z Ústavu molekulární genetiky AV ČR, aby pohovořil o objevu genu, jenž u myši způsobuje jejich neplodnost.

 
 

Téma: výzkum – historie

Média:

Bruntálský a krnovský deník, 30.12.2008, Malé upřesnění k článku o zastávce Glucholazy

Martin Markovič objasňuje podstatu tzv. „Bierutova dektretu“, mezinárodní dohody polsko-československé o průjezdu městem Glucholazy bez možnosti vystoupení z peážního vlaku. V této souvislosti uvádí, že Ústav pro soudobé dějiny AV ČR publikoval práci Jana Rychlíka Cestování do ciziny v habsburské monarchii a v Československu: pasová, vízová a vystěhovalecká politika 1848–1989, v níž se lze např. dočíst, proč se česko-polská doprava rozvíjela s takovými obtížemi.

(Severní Morava)
 
 

Téma: výzkum – chemie

Média:

Technický týdeník, 9.12.2008, O objasňování chemie atmosférických aerosolů

V časopise Physical Chemistry Chemical Physics vyšel článek Enhanced surface photochemistry in chloride–nitrate ion mixtures, jehož spoluautorkou je Martina Roeselováz Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a který informuje o výsledcích studie zaměřené na chemii slaných mořských aerosolů během jejich transportu v atmosféře.

 
 

Téma: výzkum – IT

Média:

Computer, 4.12.2008, Pokrok nelze zastavit

V článku o webových stránkách zaměřených na vědecké a technické novinky je uvedena informace o webu AV ČR. Webové stránky sídlí na adrese www.cas.cz, přinášejí novinky z kuloárů vědeckého a výzkumného světa a upozorňují na zajímavé akce pro veřejnost. 

Business World, 19.12.2008, Český trh virtualizace

V článku o virtualizačních technologiích, jejichž cílem je vytvořit vrstvu abstrakce mezi hardwarovými systémy a softwarem, který na nich funguje, je jmenován Fyzikální ústav AV ČR.

IT SYSTEMS, 22.12.2008, Videokonference v telemedicíně

V článku o uplatnění videokonference v moderní medicíně je popsána činnost CESNET, sdružení vysokých škol a ústavů AV ČR specializovaného na výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií, které se podporou videokonferencí zabývá.

Telekomunikace, 31.12.2008, Budou za 50 let počítače chytřejší než člověk? (Anketa)

Milan Mareš z AV ČR na otázku ankety uvedenou v titulku odpověděl záporně. Umělá inteligence prý bude příliš jiná, bude ale existovat spolu s lidskou.

Telekomunikace, 31.12.2008, Počítače budou snad spolupracovat s lidmi

Milan Mareš z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR zastává názor, že předpovídat, k čemu budou sloužit za 50 let počítače, je dobrý způsob, jak se ztrapnit. Možná prý budou trochu sloužit, ale hlavně budou spolupracovat. Záleží na člověku, aby s lidmi spolupracovaly k jejich dobru.

Telekomunikace, 31.12.2008, Umělá inteligence nenahradí tu přirozenou

Milan Mareš z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR se domnívá, že psát o tom, čemu budou počítače sloužit za 50 let, se neobejde bez věštění, co všechno budou v té době umět. Je si ale jist, že umělá inteligence nenahradí přirozenou.

 
 

Téma: výzkum – medicína

Média:

MF plus, 5.12.2008, Nejen Afriku trápí vir HIV

V ČR bylo k letošnímu 30. září diagnostikováno 1165 HIV pozitivních občanů, ale největším problémem zůstává Afrika. Otázka je, jak jej řešit. Prof. Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR), autor léku Truvada, jenž se proti AIDS užívá, si myslí, že problém je velice komplikovaný.

Medical Tribune, 15.12.2008, Zdánlivě vzdálené téma, ale…

V PR článku o celosvětových aktivitách CSR společnosti Johnson & Johnson, mezi něž patří podpora a pomoc při řešení problému AIDS, je jmenován prof. Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, který stál u zrodu antiretrovirových látek, jež jsou součástí více než poloviny léků proti AIDS momentálně dostupných na trhu.

ČRo 1-Radiožurnál, 17.12.2008, 10:05 Host radiožurnálu, Rozhovor s Evou Sykovou

Ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR prof. Eva Syková v rozhovoru přiznala, že byla zklamána, když nebyla zvolena předsedkyní akademie, ale pak si uvědomila, jak málo by se mohla věnovat vědecké práci. Hovořila o výzkumu kmenových buněk, jímž se zabývá, o jejich léčebných možnostech, o perspektivách tzv. regenerativní medicíny aj.

Koktejl, 22.12.2008, Abychom se nerozsypali

V článku o možnostech tkáňového inženýrství je citována Lucie Bačáková z Fyziologického ústavu AV ČR, jež srozumitelně čtenářům vysvětlila, jak fungují buňky v lidském organismu.

Hospodářské noviny, 29.12.2008, Dobrá zpráva 2008: Lék na rakovinu funguje

Jedna ze stručných zpráv informuje, že lék na rakovinu vyvinutý týmem českých vědců v čele s chemikem Antonínem Holým (ÚOCHB AV ČR) zatím funguje. První pacienti ho dobře snášejí.

 
 

Téma: výzkum – medicína (náhradní kmenové buňky)

Média:

Zpravodajství ČTK, 8.12.2008, Čeští vědci zvládli technologii náhrady kmenových buněk

Podle Jany Křížové z Ústavu experimentální medicíny AV ČR čeští vědci zvládli a úspěšně používají technologii přípravy speciálních buněk, které svými vlastnostmi odpovídají zárodečným kmenovým buňkám. Vyhnou se tak etickému problému s ničením lidských zárodků, protože jim k práci postačí buněčný materiál například z lidské kůže.

ČT 1, 8.12.2008, 19:00 Události, Nahradit kmenové buňky z embryí kmenovými buňkami z těla pacienta

Nahradit kmenové buňky z embryí kmenovými buňkami přímo z těla pacienta je cílem technologie, kterou úspěšně zvládli už i čeští vědci z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Ústavu experimentální medicíny AV ČR, kteří spolupracují v Centru buněčné terapie a tkáňových náhrad.

ČT 2, 8.12.2008, 22:30 Události, komentáře, Nezaměstnanost v Česku roste

Moderátor Zdeněk Veselovský uvedl, že za chvíli se bude hovořit o tom, jak se českým vědcům z Ústavu experimentální medicíny AV ČR podařilo prorazit do elitní světové dvacítky laboratoří v oblasti kmenových buněk.

ČT 2, 8.12.2008, 22:30 Události, komentáře, Kmenové buňky bez etických otazníků

Nahradit kmenové buňky z embryí kmenovými buňkami přímo z těla pacienta je cílem technologie, kterou úspěšně zvládli už i čeští vědci z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Ústavu experimentální medicíny AV ČR, kteří spolupracují v Centru buněčné terapie a tkáňových náhrad. Ředitelka ústavuprof. Eva Syková popsala,jakého pokroku vědci metodou dosáhli.

ČRo 6, 8.12.2008, 18:00 Zprávy, Čeští vědci zvládli technologii přípravy speciálních buněk

Jana Křížová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR oznámila, že čeští vědci úspěšně používají technologii přípravy buněk, jejichž vlastnosti odpovídají zárodečným kmenovým buňkám. Vyhnou se tak ničení lidských zárodků, protože jim k práci postačí buněčný materiál, například z lidské kůže.

E15, 9.12.2008, Umíme nahradit kmenové buňky

(obsahově shodná zpráva)

Haló noviny, 9.12.2008, Embryologové ve světové špičce

(obsahově shodná zpráva)

Hospodářské noviny, 9.12.2008, Čeští vědci umějí připravit »falešné« kmenové buňky

(obsahově shodná zpráva)

Metro, 9.12.2008, Český průlom ve světě vědy

(obsahově shodná zpráva)
(Praha)

Právo, 9.12.2008, Průlom: Češi zvládli technologii náhrady kmenových buněk

Jana Křížová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR oznámila, že čeští vědci úspěšně používají technologii přípravy buněk, jejichž vlastnosti odpovídají zárodečným kmenovým buňkám. Vyhnou se tak ničení lidských zárodků, protože jim k práci postačí buněčný materiál, například z lidské kůže. Podle předsedy Akademie Václava Pačesa objev povede k vyléčení dnes nevyléčitelně nemocných pacientů.

Lidové noviny, 9.12.2008, Kmenové buňky Czech made

Čeští vědci úspěšně používají technologii přípravy buněk, jejichž vlastnosti odpovídají zárodečným kmenovým buňkám. Vyhnou se tak ničení lidských zárodků, protože jim k práci postačí buněčný materiál, například z lidské kůže. Tým z Ústavu experimentální medicíny AV ČR vedený prof. Evou Sykovou a Výzkumného ústavu živočišné výroby, kde skupinu vede Tibor Moško, dokázaly během čtyř měsíců dosáhnout stejného výsledku jako japonští badatelé.

Mladá fronta DNES, 9.12.2008, Nový objev vyléčí mozek či srdce

Čeští vědci z AV ČR zveřejnili nový objev, kterým se zařadili mezi světovou špičku. Jejich nová metoda umožní v budoucnu léčit například diabates nebo Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu, ochrnutí, vážné zranění mozku či míchy vlastními buňkami nemocného. Podle Evy Sykové, ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR, se metoda bude používat v nejlepším případě za pět, možná až za 10 let.

Pražský deník, 9.12.2008, Čeští vědci vědí, jak nahradit kmenové buňky

Čeští vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR zvládli technologii přípravy speciálních buněk, které svými vlastnostmi odpovídají zárodečným kmenovým buňkám. Nyní jim postačí například pár buněk lidské kůže a nebudou tak muset využívat eticky sporné metody s ničením lidských zárodků.

(Střední Čechy)

ČT 1, 9.12.2008, 06:30 Zprávy, Čeští vědci zkoumají léčbu pomocí kmenových buněk

Ve zprávě o tom, že i čeští vědci dokázali nahradit kmenové buňky z embryí kmenovými buňkami přímo z těla pacienta, je citována Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, která vystoupila v pořadu Události, komentáře 8. 12. 2008.

ČRo-Rádio Česko, 10.12.2008, 15:35 Studio Česko, Kmenové buňky

Čeští vědci začali připravovat kmenové buňky, které se umí vrátit do počátečního stavu, z nichž se mohou změnit na jiné potřebné dospělé buňky. V Centru buněčné terapie a tkáňových náhrad zkoušejí technologii, která nevyužívá buněk z usmrcených lidských embryí. O nové metodě výzkumu v pořadu hovořili prof. Jan Motlík z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR a Tibor Moško z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze.

Technický týdeník, 23.12.2008, O přípravě indukovaných pluripotentních buněk také v České republice

Vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR a Výzkumného ústavu živočišné výroby úspěšně zavedli v rámci činnosti Centra buněčné terapie a tkáňových náhrad technologii přípravy indukovaných pluripotentních kmenových buněk pomocí transdukce retrovirovými vektory, a připojili se tak jako první v ČR k několika světovým laboratořím, které tento postup zvládají.

 
 

Téma: výzkum – medicína (objev nové metody)

Média:

Zpravodajství ČTK, 30.12.2008, Brněnští vědci vyvinuli metodu, jak sledovat dění uvnitř buňky

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity a AV ČR vyvinuli novou metodu pro sledování procesů odehrávajících se uvnitř buněk. Umožňuje jim dostat se až na úroveň molekul, což při studiu živých buněk v reálném čase dosud nebylo možné. Novinka by měla přinést pokrok v medicíně i biotechnologiích. Umožní například vývoj nových antibiotik, léků proti rakovině či pesticidů.

Mladá fronta DNES, 31.12.2008, Vědci z Brna objevili „cestu do buňky“

(obsahově shodná zpráva)

Mladá fronta DNES, Jižní Morava, 31.12.2008, Vědci z Brna se přiblížili k novým lékům

(obsahově shodná zpráva)
 
 

Téma: výzkum – projekty

Média:

Řízení školy, 8.12.2008, Nové možnosti pro základní a aplikovaný výzkum

V Praze se v listopadu uskutečnila pracovní návštěva delegace projektu ELI (Extreme Light Infrastructure), kterou zorganizovaly Fyzikální ústav AV ČR a MŠMT. Vyvrcholením návštěvy byla přednáška prof. Gérarda Mouroua v Akademii na pražské Národní třídě.

Technický týdeník, 23.12.2008, Jsme pyšní na nanometrii, budeme ale připraveni na pikometrii?

Dne 3. 12. se v Praze uskutečnil seminář Ústavu přístrojové techniky AV ČR, firmy Mesing a Českého metrologického institutu Přesná měření pro nanotechnologie a průmysl. Úvodní slovo pronesl předseda akademie Václav Pačes. K nejvýznamnějším projektům zaměřeným na výzkum přesného měření v oblasti „nano“ patří návrh výstavby synchrotronu v Brně s názvem CESLAB.

 
 

Téma: výzkum – sociologie

Média:

Marianne bydlení, 3.12.2008, Uklízejte s láskou

V článku, který doporučuje osvědčené prostředky k uklízení domácnosti je uvedena informace ze Sociologického ústavu AV ČR, jenž zjistil, že ženy uklízejí domácnost asi 3,36 hodiny denně, muži 1,67 h.

Zpravodajství ČTK, 11.12.2008, Sociolog: Tuzemská města se začínají sociálně rozdělovat

Martin Lux ze Sociologického ústavu AV ČR konstatoval, že v ČR se začínají objevovat části měst, ve kterých se soustředí obyvatelé s nižšími příjmy, zejména v chudších regionech. Ghetta sice ještě nevznikají, ale tento proces může nastat velice rychle.

ČRo 6, 23.12.2008, 22:10 Studio STOP, Interview s Janem Herzmannem

Ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann se v rozhovoru mj. zmínil, že začátkem 90. let firma dělala se Sociologickým ústavem (AV ČR) výzkumy na téma hodnotových orientací a už tehdy se ukázalo, že českému národu jsou blízké evropské levicové hodnoty.

Impuls, 27.12.2008, 08:00 Zprávy, V ČR se objevují části měst, kam se soustředí lidé s nižšími příjmy

V ČR se začínají objevovat části měst, ve kterých se soustředí obyvatelé s nižšími příjmy. Ghetta ale zatím nevznikají. Tenhle trend se ale podle Martina Luxe ze Sociologického ústavu AV ČR začíná pomalu měnit.

 
 

Téma: výzkum – spolupráce

Média:

Jihlavský deník, 18.12.2008, V Telči vzniknou nové koleje

Část Panského dvora v Telči by do budoucna mohla sloužit jako ubytovna pro studenty vysokých škol, a to minimálně do doby, než se Masarykově univerzitě v Brně, ČVUT a AV ČR podaří vystavět v Telči vysokoškolské koleje v Batelovské ulici.

(Vysočina)

ČRo 2-Praha, 18.12.2008, 08:30 Jak to vidí, Jak to vidí Richard Hindls

Prof. Richard Hindls, rektor VŠE, v rozhovoru k volbě nového předsedy AV ČR poznamenal, že výzkum na vysokých školách a v Akademii má řadu společných prvků, problémů, spolupracujících míst i projektů. Připomněl Národohospodářský ústav AV ČR, zmínil se o možnosti studentů pokračovat v doktorském studiu, kontaktovat pracovníky Akademie aj.

 
 

Téma: výzkum – životní prostředí

Média:

Lidové noviny, 20.12.2008, Praha: ráj aut, nepřítel chodců

Eva Hníková v komentáři varuje, že Praha je rájem pro auta a nepřítelem chodců. Zdá se, že zlepšení nepřinese ani připravovaný územní plán, o němž diskutovali odborníci z AV ČR. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR na něm varoval, že některá rozhodnutí architektů se mohou projevit zvýšenou nemocností obyvatel, jehož zdraví však stojí proti zájmům developerů.

 
 

Téma: výzkum – životní prostředí (záchrana přírodovědné stanice)

Média:
 

Právo, Jižní Morava – Vysočina, 20.12.2008, Boj o Vydrýskovu stanici nabírá otáčky

S obrovskou odezvou se setkaly aktivity na záchranu Stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou. Zelení ve spolupráci s pracovníky SOF oslovili řadu odborníků, mj. z pracoviště AV ČR; většina z nich přislíbila svoji podporu.

Třebíčský deník, 20.12.2008, Zelení bojují za Pavlov

(obsahově shodná zpráva)
(Vysočina)

Mladá fronta DNES, Vysočina, 29.12.2008, Kvůli stanici ochrany fauny dál volají S. O. S.

Zelení nepolevují ve své snaze zachránit Stanici ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou. Za zachování stanice se postavili mj. i pracovníci AV ČR.

 
 

Téma: výzkum – životní prostředí (klima)

Média:
 
 
Téma: výzkum – životní prostředí (ovzduší)
Média:

Prosperita, 8.12.2008, Pro tři čtvrtiny obyvatel není cena

Podle studie Ipsos Tambor není pro 72 % obyvatel ČR cena ekologického zemního plynu důvodem k přechodu na využívání jiných energií. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR v této souvislosti upozornil, že počet poškození lidského geonomu vlivem špatného ovzduší se v ČR po roce 2000 opět zvyšuje a už se dostal na úroveň před rokem 1990.

 
 

Téma: výzkum – životní prostředí (ovzduší) – Ostrava

Média:

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 12.12.2008, Čeho se bojí ostravští radní?

Ostravští radní neumožní, aby Radim Šrám z AV ČR zkoumal zdravotní stav městských strážníků v Ostravě a zjistil, jak místní životní prostředí ovlivňuje zdraví obyvatel. Peníze na tento projekt našlo ministerstvo školství.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 12.12.2008, Ovzduší? Jako Teplice kdysi

Podle Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR je současná kvalita ovzduší v Ostravě z hlediska dopadu na zdraví lidí srovnatelná s Teplicemi 80. let minulého století. Radní ostravského magistrátu však neschválili studii dopadů kvality ovzduší na zdraví ostravských strážníků. Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej doktoru Šrámovi doporučil, aby si vybral reprezentativnější vzorek obyvatel.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 12.12.2008, Radní zatrhli výzkum

Ostravští radní odmítli spolupráci městských strážníků s Radimem Šrámem z Ústavu experimentální medicíny AV ČR v rámci studie dopadů kvality ovzduší na jejich zdraví. Přitom lidé v Ostravě a okolí dýchají nejvíce znečištěný vzduch v celé EU. Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej doktoru Šrámovi doporučil, aby si vybral si reprezentativnější vzorek obyvatel.

ČT 2, 15.12.2008, 07:00 Zprávy – Ostrava, Výzkum vlivu znečištěného ovzduší na lidské zdraví v Ostravě se odkládá

Ostravský magistrát zakázal výzkum vlivu znečištěného ovzduší na lidské zdraví v Ostravě, který chtěl Ústav experimentální medicíny AV ČR uskutečnit na strážnicích městské policie. Podle Magistrátu nejsou strážníci reprezentativním vzorkem obyvatel Ostravy.

Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 18.12.2008, Proč strážníky nelze zkoumat? Kvůli reformě

Reforma Městské policie Ostrava a úkoly s ní spojené jsou podle primátora Petra Kajnara důvody, proč tým Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR nebude moci v Ostravě spolupracovat se strážníky na výzkumu vlivu znečištěného ovzduší na jejich zdraví. Náměstek primátora Dalibor Madej řekl, že vedení města dr. Šrámovi doporučilo, aby si vybral reprezentativnější skupinu dobrovolníků.

 
 
Média:

Kroměřížský deník, 3.12.2008, Studenti jeli do Prahy na výstavu

Zpráva informuje o historicko-vzdělávacím semináři organizovaném Asociací učitelů dějepisu (ASUD) v Národním muzeu v Praze Nové pohledy na vývoj české státnosti, který slouží k dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti historie. První letošní přednášku na téma ČSR po skončení 2. světové války pronesl Jiří Pernes z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

(Střední Morava)

Mladá fronta DNES, Severní Čechy, 4.12.2008, Nejlépe znali dějiny žáci z Litoměřic

Tým studentů z Gymnázia Josefa Jungmanna vyhrál v prestižní dějepisné soutěži v Chebu. Letošní ročník se zaměřil na to, jak jsou na tom studenti se znalostmi o době husitství. Na přípravě soutěže se podílel mj. prof. Josef Žemlička z Historického ústavu AV ČR.

Pardubický deník, 15.12.2008, Ne každá škola je prý základ života

Petr Matějů ze Sociologického ústavu AV ČR či Miroslav Ludwig z pardubické univerzity přislíbili účast na debatě o tom, zda české školy poskytují vzdělání, které lidem umožní úspěch na trhu práce. Beseda s názvem Ne každá škola je základ života se koná dnes od 17 h v Divadle 29 v Pardubicích.

(Východní Čechy)

Polygrafie revue, 16.12.2008, Kurz Specialista v polygrafické výrobě a službách běží již 5 let

V článku na téma naznačené v titulku se uvádí, že podle nedávného hodnocení, zpracovávaného Technologickým centrem AV ČR, je v ČR podíl osob ve věku 25–64 let, které se účastní celoživotního vzdělávání, jen na 64 % evropského průměru.

 
 
Média:
 
 
Média:

Reflex, 18.12.2008, Kampak, pane akademiku!?!

Reportéři načapali předsedu AV ČR Václava Pačese, jak místo toho, aby něco zkoumal, vysedává v holičství.

Tvar, 18.12.2008, Dvě otázky pro provozního kavárny modrý bar

V článku je uvedena informace, že dům s Modrým barem, kde má Tvar redakci, patří AV ČR.

Brněnský deník, 22.12.2008, Zasedne Kravihorská akademie věd

Příroda ukázala Kravihorcům, že si nedá poroučet. Již podruhé v tomto samozvaném státu za hotelem Kraví hora rozkvetl před Vánocemi keř „kočiček“. Zda je to globálním oteplováním, nebo ne, by měla řešit Kravihorská akademie věd, která kvůli tomu zasedne v nejbližší době.

(Břeclavský deník; Jižní Morava)
 
 

Téma: průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)

Média:

Parlamentní zpravodaj, 8.12.2008, Události domácí politiky

Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle výzkumu CVVM by se v říjnu vyslovily proti umístění amerického radaru v ČR dvě třetiny občanů. Další zpráva uvádí, že podle CVVM by ČSSD v listopadových volbách získala 43 % voličů, ODS 27,5 procenta hlasů.

Zpravodajství ČTK, 9.12.2008, CVVM: Češi hodnotí vztahy s Německem nejpříznivěji za osm let

Podle listopadového šetření CVVM Češi hodnotí vztahy s Německem nejpříznivěji za osm let, za velmi nebo spíše dobré je považuje téměř devět z deseti oslovených. V čele žebříčku států, se kterými ČR udržuje dobré vztahy, jsou dlouhodobě Slovensko a Polsko.

Zpravodajství ČTK, 9.12.2008, Czechs' relations to Germans good, improving – poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Hospodářské noviny, 10.12.2008, Korupce v Česku: stále nevyřešený problém

Ze sociologických výzkumů dlouhodobě vychází, že Češi považují korupci za jeden z nejvážnějších problémů. Nejčastěji zmiňují uplácení politiků a policistů. V březnovém průzkumu CVVM označilo uplácení za největší neduh české společnosti 79 % respondentů.

 
 

Téma: průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – rodina

Zpravodajství ČTK, 22.12.2008, CVVM: Většina si myslí, že vláda málo stará o sociální situaci

Více než polovina obyvatel ČR, 51 %, si podle listopadového průzkumu CVVM myslí, že se vláda nedostatečně stará sociální situaci občanů, výdaje na sociální politiku jsou podle 58 % nízké, stejně jako zajištění při nemoci, úrazu nebo invaliditě (63 %), důchodové zabezpečení je nedostatečné (59 %).

Zpravodajství ČTK, 22.12.2008, Most Czechs consider state social care insufficient - poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Zpravodajství ČTK, 23.12.2008, CVVM: Většina lidí není spokojena s péčí vlády o rodiny s dětmi

Většina občanů je podle listopadového průzkumu CVVM přesvědčena o tom, že vláda se nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi. Jen dvě procenta lidí si myslí, že exekutiva pečuje o rodiny s dětmi příliš mnoho.

Frekvence 1, 23.12.2008, 12:00 Zprávy, Nedostatečná péče vlády o rodiny s dětmi

Podle listopadového průzkumu CVVM si většina lidí si myslí, že se vláda nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi. Její prioritou by mělo být snižování daní pro lidi s nezaopatřenými dětmi.

Zpravodajství ČTK, 23.12.2008, Czechs critical of how state cares for families with kids – poll

(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)

Právo, 23.12.2008, Pro 96 procent Čechů je nejvyšší hodnotou spokojená rodina

Podle CVVM Sociologického ústavu AV ČR považuje 96 % Čechů spokojenou rodinu a stabilní rodinné zázemí za nejvyšší životní hodnotu. Mezi další významné životní hodnoty patří mít přátele, zajímavou práci, pomáhat přátelům a žít ve zdravém životním prostředí.

Šíp, 27.12.2008, Tady a teď

Jedna ze stručných zpráv informuje, že 96 % Čechů považuje podle průzkumu CVVM spokojenou rodinu a stabilní rodinné zázemí za nejvyšší životní hodnotu. Mezi další významné hodnoty patří mít přátele, zajímavou práci, peníze a žít ve zdravém životním prostředí.

 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007