Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

Monitor – březen 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Média:
Berounský deník, 4.3.2009, V Muzeu Českého krasu dnes přednáší o výpravě do Egypta
V muzeu Českého krasu v Berouně se dnes od 17 hodin uskuteční přednáška s názvem První česká vědecká expedice do Gilf el-Kebír. O Jeskyni plavců a jiném bude vyprávět jeden z členů této expedice, Martin Tomášek z Archeologického ústavu AV ČR.
(Střední Čechy)
Veřejná správa, 5.3.2009, Vyhlášení soutěže k trvale udržitelnému rozvoji
Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 vyhlašují 13. ročník soutěže o Cenu Josefa Vavrouška, která je udělována jednotlivcům a má zviditelnit konkrétní aktivity ve prospěch životního prostředí jako příklad pro další. Josef Vavroušek se mj. účastnil činnosti Ekologické sekce Čs. biologické společnosti při ČSAV.
Ekolist, 9.3.2009, Kalendář akcí
Jedna ze zpráv uvádí, že 12.–15. března 2009 se koná zájezd českých firem na New Energy Husum 2009 v Husumu v Německu. Informace poskytne Technologické centrum AV ČR.
Odpady, 12.3.2009, Kvalitní zpracování odpadů má budoucnost
Technologické centrum AV ČR připravuje jako odborný garant veletrhu nakládání s odpady, recyklace, průmyslové a komunální ekologie FOR WASTE 2009, jenž se koná 15.–17. dubna 2009 v Pražském veletržním areálu Letňany, Mezinárodní technologickou burzu a seminář Inovativní technologie pro zpracování odpadů.
Odpady, 12.3.2009, Servisní rubrika TC AV ČR
(obsahově shodná zpráva)
Jičínský deník, 13.3.2009, Namaluj obojživelníka nebo plaza roku
Muzeum přírody Český ráj) vyhlašuje soutěž „Namaluj obojživelníka nebo plaza roku“ – ropuchu zelenou nebo ještěrku obecnou. V porotě zasedne i zástupce Mikrobiologického ústavu AV ČR.
(Východní Čechy)
Mediafax, 13.3.2009, Prahu ovládne svět techniky
České vysoké učení technické pořádá příští týden od pondělí do čtvrtka v sálech Kongresového centra Masarykovy koleje ČVUT v Praze 6 mezinárodní konferenci Emtech. Součástí konference budou přednášky na aktuální témata jako například filosofa Petra Kratochvíla z AV ČR na vliv architektury na člověka Zelená architektura.
Brno Business, 13.3.2009, Hvězdárna měla loni rekordní návštěvnost
Hvězdárnu a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně navštívilo v roce 2008 rekordních 91 939 návštěvníků. Také na tento rok hvězdárna plánuje řadu mimořádných akcí, jako je např. Evropská noc vědců (25. září) či Týden vědy a techniky (listopad 2009).
Lidové noviny, 18.3.2009, Pozvánky
Michal Sobotka z Astronomického ústavu AV ČR dnes od 19 h na radnici v Plzni přednáší na téma Sluneční skvrny a další jevy na povrchu naší nejbližší hvězdy. V AV ČR na Národní třídě v Praze se koná seminář Ústavu experimentální botaniky a Geologického ústavu AV ČR o vývoji života na Zemi, na němž vystoupí mj. prof. Václav Pačes či geolog Radek Mikuláš.
Automa, 19.3.2009, Kalendář akcí
Jedna ze stručných zpráv informuje, že 2.–5. 6. 2009 se v Kongresovém centru v Praze koná EuroNanoForum – 4. mezinárodní konference o nanotechnologiích.
Olomoucký deník, 23.3.2009, Besedujte o vztahu vědy a náboženství
Ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší bude zítra v 17 hodin v olomouckém Divadle hudby hostem diskuse na téma Věda a náboženství – antagonismus, lhostejnost nebo snad plodné partnerství?.
(Střední Morava)
Mladá fronta DNES, 30.3.2009, Tip dne
Jedna ze zpráv informuje, že v dnešním vysílání ČT 2 ve 21.20 h vystoupí v pořadu Krásný ztráty ředitelka Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a ředitel Geologického ústavu AV ČR Václav Cílek.
Českobudějovický deník, 30.3.2009, Úspěch gymnazistů
V budově AV ČR na Národní třídě v Praze se 9.–10. 4. za přítomnosti předsedy Akademie prof. Jiřího Drahoše uskuteční Národní finále Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže EXPO SCIENCE AMAVET.
(Jižní Čechy)
Právo, Východní Čechy, 31.3.2009, Litomyšl připravila na tento víkend svátek astronomů
Pavel Suchan z Astronomického ústavu ČSAV je organizátorem oslav, které se v rámci Mezinárodního roku astronomie konají 3. a 4. dubna v Litomyšli na počest nedožitých 95. narozenin zdejšího rodáka Zdeňka Kopala, objevitele dvojhvězdy, jenž se mj. podílel i na americkém programu letu na Měsíc Apollo.
 
 
Téma: Americký radar
Média:
Zpravodajství ČTK, 19.3.2009, CVVM: Proti radaru USA v ČR je nejvíce lidí od konce roku 2007
Proti umístění radarové základny USA v ČR je nejvíce lidí od prosince 2007. Podle aktuálního průzkumu CVVM s radarem nesouhlasí 70 % oslovených, což je o 5 % více než před měsícem. Opačný názor zastává 25 % Čechů.
Zpravodajství ČTK, 19.3.2009, CVVM: Proti radaru USA v ČR je nejvíce lidí od konce roku 2007
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Zpravodajství ČTK, 19.3.2009, Czechs' opposition to U.S. radar record high – poll
(obsahově shodná, rozšířená zpráva v anglickém znění)
E15, 20.3.2009, > krátce <
Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle průzkumu í CVVM s radarem nesouhlasí 70 % oslovených, což je o 5 % více než před měsícem. Opačný názor zastává 25 % Čechů. Většina si myslí, že by o radarové základně měli lidé rozhodovat v referendu.
Haló noviny, 20.3.2009, Boj o protiradarovou demonstraci
Pražský magistrát informoval občanskou iniciativu Ne základnám, že nepovoluje její demonstraci v neděli 5. dubna na Palachově náměstí. Podle včera zveřejněných výsledků aktuálního průzkumu CVVM odmítá umístění radarové základny v ČR 70 % občanů,.
Právo, 20.3.2009, CVVM: radar USA nechce 70 procent lidí
Proti případnému umístění americké radarové základny v Brdech se v průzkumu CVVM v únoru vyslovilo rekordní množství občanů – 70 % dotázaných.
Zpravodajství ČTK, 30.3.2009, Hnutí Nenásilí dnes ukončilo řetězovou hladovku proti radaru
Po 10 měsících skončila řetězová hladovka za přerušení jednání o zřízení americké vojenské základny na území ČR. Do hladovky se zapojilo 300 lidí, kteří s vybudováním radaru na českém území nesouhlasili, mj. Petr Pokorný z AV ČR.
Haló noviny, 31.3.2009, Řetězová hladovka včera skončila
Celkem 301 lidí včetně Petra Pokorného z AV ČR se od loňského 13. června zapojilo do symbolické jednodenní hladovky za přerušení jednání o zřízení americké vojenské základny na území ČR. Podle organizátorů řetězového protestu není nadále k hladovce důvod.
 
 
Téma: Ekonomika
Média:
Profit, 2.3.2009, Veřejné zakázky
Jedna ze stručných zpráv informuje, že Středisko společných činností AV ČR chystá stavební úpravy budov sloužících k ubytování v Praze. Cena muže činit nejvýše 34,5 milionu korun.
Hospodářské noviny, 3.3.2009, Koupit akcie mi radil bankéř, hájí se obchodní ředitel ČEZ
Jan Hanousek ze CERGE-EI nevěří verzi obchodního ředitele společnosti ČEZ Alana Svobody, který je souzen za zneužití informací, protože si nakoupil akcie firmy, na jejímž řízení se podílí a jenž se hájí tím, že se při nákupech řídil doporučením privátního bankéře, nikoli informacemi z firmy.
Mediafax, 5.3.2009, Firma ecommerce.cz má nového manažera vývoje
Na novou pozici manažera vývoje v IT firmě ecommerce.cz nastoupil René Michálek, který devět let pracoval ve firmě Qbizm technologies na pozici technického ředitele a řídil i klíčové projekty pro významné zákazníky, jako je např. Knihovna AV ČR.
Euro, 16.3.2009, Chci v Praze nobelisty
Jan Švejnar, zakládající ředitel Národohospodářského ústavu AV ČR a společného pracoviště UK a Akademie CERGE-EI, v rozhovoru představil cíle think-tanku, organizace na pomezí ekonomiky a politiky, kterou chce v ČR založit, protože je přesvědčen, že kdyby zde existoval fungující think-tank, asi by předpověděl i současnou hospodářskou krizi. Představuje si, že by s ním spolupracovali ekonomové ocenění Nobelovou cenou, jako jsou Joseph Stiglitz nebo Gary Becker.
Euro, 16.3.2009, Lidé a podniky
Jedna ze zpráv informuje, že novým manažerem pro klíčové zákazníky společnosti AlcatelLucent pro zákazníka Telefóniku O2 Czech Republic se stal Miroslav Kot, který mj. získal doktorát v ČSAV.
Mladá fronta DNES, 18.3.2009, Ministr Kalousek se sirkou v prachárně
Lubomír Lízal ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) komentuje snahu ministerstva financí prodat až 140 miliard korun vládních dluhopisů přímo obyvatelstvu. Varuje před neprodanou emisí státního dluhu, která je signálem rizikovosti a zvýšené možnosti státního bankrotu. Riskovat krach důvěry kvůli nepovedené emisi může podle něj vyjít nepříjemně draho.
Mladá fronta DNES, Severní Čechy, 28.3.2009, Kdo vydělává v ghettu Janov?
Z analýzy pro Agenturu pro sociální začleňování, kterou předložil ministr Michael Kocáb vládě, vyplývá, že na chudých obyvatelích Janova někteří lidé slušně vydělávají, např. lichváři. Potvrzuje to i průzkum Etnologického ústavu AV ČR, v němž zadluženost v Janově přiznalo 45 % dotázaných.
 
 
Téma: Ekonomika (bydlení)
Média:
Zpravodajství ČTK, 4.3.2009, CERGE-EI:Developeři budou muset slevit až o polovinu
Petr Zemčík ze CERGE-EI UK a Národohospodářského ústavu AV ČR konstatoval, že představy developerských firem o cenách bytů jsou v některých případech přehnané. Je přesvědčen, že ze současných cen budou muset některé slevit až o polovinu, trh s nemovitostmi je nyní nasycen. Nenastane však prý plošný propad cen; spíše lze očekávat stagnaci.
Ekonom, 5.3.2009, Nedám slevu zadarmo
V analýze cen za bydlení je uveden odkaz na studii CERGE (NHÚ AV ČR), v níž se uvádí, že ceny v této oblasti jsou v tuzemsku nadhodnoceny.
Mediafax, 5.3.2009, LN: Krize zlevní byty o třetinu
Podle Martina Luxe z AV ČR budou ceny bytů tři roky klesat, hodnota bytů v panelových domech v neatraktivních lokalitách by mohla klesnout až o 35 %. Takto razantní propad by se však podle něj týkal pouze určitých segmentů trhu a platil by pouze v případě, že ČR zasáhne recese.
Frekvence 1, 5.3.2009, 10:00 Zprávy, Ceny bytů klesnou
Podle prognózy AV ČR ceny bytů v případě recese klesnou o 25 až 35 %. Na současnou úroveň se vrátí až po roce 2013.
Lidové noviny, 6.3.2009, Krize zlevní byty o třetinu
Martin Lux ze Sociologického ústavu AV ČR se domnívá, že recese možná během následujících tří let srazí ceny bytů o 25–30 %. Pokud nebude ekonomika v recesi, bude pokles menší. Na původní úroveň by se ceny bytů ale mohly vrátit již za dva či tři roky.
Lidové noviny, 6.3.2009, Krize „prodává“ malé byty
Vývoj cen bytů podle odborníků závisí na jejich velikosti i na lokalitě, ve které se nacházejí. Odborník na socioekonomii bydlení Martin Lux z AV ČR očekává pád cen levnějších „startovacích“ bytů. Stabilní by podle něj měly naopak být ceny rodinných domů.
Lidové noviny, 10.3.2009, Ceny nových bytů už klesají
Podle výzkumu CERGE (NHÚ AV ČR) lidé doufají, že ceny nemovitostí klesnou, takže nákup odkládají na později. Podle pracovníka CERGE Petra Zemčíka budou muset některé developerské firmy ze současných cen slevit až o polovinu.
Právo, 10.3.2009, Vývoj cen bytů je věštění z křišťálové koule
V rozhovoru o situaci na realitním trhu s prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Zdeňkou Klapalovou a členem správní rady Jiřím Pácalem je uvedena zmínka o studii CERGE (NHÚ AV ČR), v níž se tvrdí, že ceny nemovitostí jsou v ČR nadhodnocené a neodpovídají příjmům domácností.
Lidové noviny, 17.3.2009, Firmy raději přestanou stavět, než by snížily ceny
V článku o současném stavu trhu nemovitostí, kdy se developeři potýkají s poklesem zájmu, je citován názor Petra Zemčíka z Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání UK a Národohospodářského ústavu AV ČR, že čtvrtina až třetina bytů ze zhruba 150 pražských developerských projektů nemusí být prodána.
ČT 2, 18.3.2009, 22:30 Události, komentáře, Hypoteční nezájem?
Lubomír Lízal ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) v diskusi o cenách nemovitostí poznamenal, že podle něj se budou developeři snažit ceny držet, ale na druhé straně potřebují byty do určité doby prodat. Zda ceny klesnou, se uvidí v létě a na podzim, jestli dojde k oživení české ekonomiky. Za reálný považuje návrat k cenám na počátek nebo konec roku 2006.
Frekvence 1, 19.3.2009, 07:00 Zprávy, Ceny bytů půjdou dolů
Petr Zámečník z Národohospodářského ústavu AV ČR doplnil informaci, že lidé nyní nemají zájem o drahé bydlení. V Praze podle něj může být řádově 100 až 150 developerských projektů a třetina bytů v těchto projektech nemusí být prodaná.
Profit, 23.3.2009, Koncem roku čekáme růst
Markéta Šichtařová popisuje, jak momentální vývoj kurzu koruny dokazuje, že cenami či kurzy občas nehýbou fundamenty, ale davová psychóza. Například průzkum CERGE potvrdil, že ceny tuzemských realit jsou nadhodnoceny, a musí proto klesnout. V závěru konstatuje, že lze čekat, že již konec tohoto roku přinese zastavení poklesu cen tuzemských nemovitostí, protože se předpokládá obnovení hospodářského růstu.
FP-finanční poradce, 27.3.2009, Noční můru nemovitostí drží černý Petr
V analýze dalšího vývoje trhu s nemovitostmi v ČR se uvádí, že jedním z ukazatelů, jímž lze sledovat cenový vývoj, je vývoj poměru průměrné ceny nemovitostí k průměrným příjmům domácností. Výpočet pochází z dílny Martina Luxe ze Sociologickém ústavu AV ČR.
 
 
Téma: Ekonomika – daně
Média:
Haló noviny, 25.3.2009, Česká republika z pohledu Američana
V článku, který porovnává daňový systém v Americe a v ČR, jsou uvedeny údaje z průzkumu CVVM, z něhož vyplynulo, že 62 % dotázaných považuje daně lidí s vysokými příjmy za nízké, z toho 25 % za příliš nízké. Daně lidí s průměrným příjmem hodnotí 38 % respondentů jako vysoké, 49 % jako přiměřené.
Profit, 30.3.2009, Krátce
Jedna ze zpráv informuje, žepodle únorového průzkumu CVVM považuje 62 %respondentů daně lidí s vysokými příjmy za nízké. Loni jich bylo o procento méně a předloni jen 43 %.
Respekt, 30.3.2009, Minulý týden
Jedna ze zpráv informuje, že dvě třetiny Čechů vyslovily v průzkumu agentury CVVM názor, že bohatí platí malé daně.
 
 
Téma: Ekonomika – energetika
Média:
Parlament, vláda, samospráva, 2.3.2009, Energetická koncepce bude na podzim
Vláda oznámila detaily dvou klíčových dokumentů české energetiky. Energetickou koncepci ČR vypracovanou na základě závěrů nezávislé energetické komise vedené prof. Václavem Pačesem (AV ČR), předloží vláda ke schválení na podzim. Návrh nové energetické koncepce dokončilo i ministerstvo průmyslu a obchodu. Ten však podle MŽP odporuje mj. závěrům tzv. Pačesovy komise, podle které se má ČR soustředit především na úspory energie a energetickou efektivnost.
Nové alternativy, 5.3.2009, KSČM a perspektiva energetických potřeb ČR
VV ÚV KSČM v lednu 2009 projednal dlouhodobou koncepci energetických potřeb ČR. Energetika totiž byla zařazena mezi tři hlavní pilíře českého předsednictví v Radě EU a na podzim loňského roku ukončila svou práci nezávislá odborná komise pro posouzení energetických potřeb ČR v dlouhodobém časovém horizontu, vedená akademikem Václavem Pačesem (AV ČR).
Zpravodajství ČTK, 9.3.2009, MŽP trvá na zvýšení účinnosti elektrárny Prunéřov II na 42 pct
Ministerstvo životního prostředí vrátilo ČEZ k dopracování návrh na modernizaci elektrárny Prunéřov II.; trvá na tom, aby měla účinnost alespoň 42 %. Podle ČEZ nikdo v současné době nevyrábí turbínu či kotel s vyšší účinností, než jakou firma plánuje. Navíc zásoba uhlí pro Prunéřov je jen na 25 let. Podle předsedy AV ČR Václava Pačese, který vedl nezávislou energetickou komisi, jestliže chce ČEZ elektrárnu pouze rekonstruovat, nemůže jít přes 38 % účinnosti. Pokud by ministerstvo trvalo na 42 %, znamenalo by to vybudovat zcela nový zdroj.
Prima TV, 28.3.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Teplárny volají po regulaci cen uhlí
Velké teplárny chtějí, aby stát reguloval těžbu a ceny uhlí, jinak hrozí, že se ceny zvednou, a to až na dvojnásobek. Podle prof. Václava Pačese, bývalého předsedy Nezávislé energetické komise (AV ČR),
Se teplárenství dostane do velkých potíží v době, kdy budou dočerpány limity těžby hnědého uhlí, zejména v severních Čechách.
Elektro, 25.3.2009, Státní energetická koncepce ČR ve světle plynové krize (dokončení)
V oponentním posudku ke Zprávě Nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb ČR, se mj. uvádí, že Oponentní rada vlády podporuje vznik stálého orgánu pro energetiku. Jeho zařazení pod AV ČR však nedoporučuje. Rozhodně doporučuje formu PPP s podílem podnikatelských subjektů v energetice.
TECNICALL, 31.3.2009, Národní vzdělávací fond a genderová problematika
Ředitelka Národního vzdělávacího fondu Miroslava Kopicová se v rozhovoru zmínila o spolupráci s Nezávislou energetickou komisí pro posouzení energetických potřeb ČR, kterou vedl předseda AV ČR prof. Václav Pačes. Analýza zpracovaná vzdělávacím fondem byla zařazena jako jedna z kapitol zprávy připravené touto komisí.
 
 
Téma: Ekonomika – finanční krize
Média:
ČRo-Rádio Česko, 4.3.2009, 15:35 Studio Česko, Ekonomická krize v Evropské unii
Jan Švejnar ze CERGE NHÚ (AV ČR) v diskusi komentoval některá vyjádření vrcholných činitelů zemí EU na mimořádném summitu, který svolali Češi coby předsedající země a na němž slíbili, že nepřipustí protekcionismus. V závěru připomněl, že je dlouhodobým zastáncem názoru, že ČR už je několik let připravena vstoupit do eurozóny.
Haló noviny, 6.3.2009, Probudí statistika vládu a NERV ze zimního spánku?
V komentáři jsou kritizovány názory na krizi prezidenta Václava Klause, který si prý za socialismu seděl »v teploučku« v Prognostickém ústavu ČSAV. I jeho »pero« se účastnilo na programech zdokonalení socialistického systému, na kterých ústav pracoval.
Hospodářské noviny, 6.3.2009, Neměli byste utíkat ukvapeně k euru
Hlavní ekonom Vídeňského ústavu pro mezinárodní hospodářská srovnávání Peter Havlik, který jako asistent pracoval na Institutu filozofie a sociologie při Akademii věd a v roce 1981 odešel do Rakouska, se v rozhovoru zamyslel nad výhledy, jaké před sebou mají jednotlivé země střední a východní Evropy v době krize.
Haló noviny, 7.3.2009, Sociální problémy se prudce prohlubují
Jde o komentář k únorovému průzkumu CVVM, z něhož vyplývá, že se lidé nejvíce obávají nárůstu nezaměstnanosti a 92 % dotázaných je přesvědčeno, že se situace na trhu práce zhorší.
Boleslavský deník, 9.3.2009, Exekutorům skončí zlaté časy. Novela zákona je umravní
V televizním pořadu o legislativních úpravách v souvislosti s finanční krizí a postoji vlády k výraznému vzrůstu počtu dlužníků a následným exekucím zazněla informace, že podle statistiky CVVM má zhruba 92 % Čechů obavy ze ztráty zaměstnání.
(Střední Čechy)
Respekt, 9.3.2009, Tohle na ně zabere
Příprava na eurovolby poodkrývá zajímavý posun v české politice. Nejžhavějším tématem voleb je ekonomická krize. Podle nejčerstvějšího průzkumu CVVM prudce vzrostl oproti loňskému roku strach ze ztráty zaměstnání. Tři čtvrtiny občanů se bojí, že ztratí „sociální jistoty“ a že jejich životní úroveň půjde dolů.
Mediafax, 9.3.2009, Finanční krize nemá na prodej knih zatím zásadní vliv
Z ankety agentury Mediafax vyplývá, že lidé navzdory rostoucí ekonomické krizi neztrácejí zájem o knihy a jejich nákup výrazně neomezili. Krize neovlivnila prodej knih s odbornou tématikou, což potvrzuje mj. pražské knihkupectví Academia.
Osobní finance, 9.3.2009, Průzkum
Článek podrobně seznamuje s výsledky šetření CVVM, které se týká dopadů finanční a ekonomické krize na domácnosti, osobní situaci či dopadů světové finanční krize na českou ekonomiku.
Mediafax, 16.3.2009, Firmy sdružené v klastrech mají lepší šanci překonat krizi
Marcela Příhodová z Technologického centra AV ČR na workshopu ClusterForum pro inovace, který se konal v Praze, zdůraznila, že klastrové iniciativy jsou zejména v době globální finanční krize efektivním nástrojem pro případné obnovení důvěry spolupráce subjektů. Mohou být i záchytným bodem pro firmy, které se momentálně ocitnou v potížích.
Hospodářské noviny, 18.3.2009, Krize českou ekonomiku úplně změní
Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová, bývalá pracovnice Ekonomického ústavu ČSAV, v rozhovoru mj. uvedla, že ekonomický pokles je podle ní importovaný a růst za letošek bude kolem nuly. ČR čeká podobná restrukturalizace jako před 20 lety. Vlastní měnu považuje za přínos. Stejně jako loni pomáhala silná koruna tlumit inflaci, může letos naopak pomoci tlumit deflační faktory.
Ekonom, 19.3.2009, Kalousek hledá miliardy
Pokud projde návrh ministra financí Miroslava Kalouska, rozpočtové příjmy klesnou o další miliardy. Na jedné straně by šlo o vítanou pomoc pro služby s vyšším podílem lidské práce postižené krizí, na druhé to znamená výpadek ve výši výdajů na AV ČR nebo poloviny rozpočtu ministerstva kultury.
ČRo 6, 27.3.2009, 22:10 Studio STOP, Jak se současná hospodářská krize projeví ve zdravotnictví?
V diskusi na téma naznačené v titulku bylo okrajově jmenováno CERGE (NHÚ AV ČR).
Literární noviny, 30.3.2009, Rychlá auta, rychlá reakce
Václav Franče, student Institut ekonomických studií a CERGE-EI (NHÚ AV ČR) v komentáři kritizuje návrhy provládních ekonomů na zmírnění hospodářského útlumu a na konkrétních příkladech svou kritiku zdůvodňuje.
Respekt, 30.3.2009, S bílým pláštěm z krize
Ekonomické problémy ohrožují evropskou vědu. Cíl navýšit od příštího roku investice do vědy se nyní ukazuje jako nereálný. Krize zasáhla ve velkém většinu firem, které se na evropském výzkumu podílejí, mají problémy se získáváním úvěrů na výzkumy, jejichž výsledek není zaručen. Právě omezení výzkumu je pro většinu firem způsobem, jak ušetřit. Janez Potočnik se snaží EU přesvědčit, že právě díky vědě se může Evropa z krize dostat rychleji a silnější než ostatní. Příkladem je Finsko na začátku 90. let.
 
 
Téma: Ekonomika (pojištění)
Média:
Zpravodajství ČTK, 3.3.2009, ČP nabízí pojišťění placení složenek při ztrátě práce nebo nemoci
Česká pojišťovna nabízí pojištění složenek. Při jeho sjednání je ztráta zaměstnání považována za pojistnou událost a pojišťovna za klienta zaplatí výdaje na nájem či podnájem, odběr elektřiny, plynu a vody či školné na různé typy škol. Podle jedné z posledních studií CVVM Sociologického ústavu AV ČR se lidé nejvíce obávají právě nezaměstnanosti (32 %) a nemoci (23 %).
Zpravodajství ČTK, 3.3.2009, ČP nabízí pojišťění placení složenek při ztrátě práce nebo nemoci
(rozšířená, obsahově shodná zpráva)
E15, 4.3.2009, ČP pojišťuje placení složenek
(obsahově shodná zpráva)
E15, 10.3.2009, Martin Žáček: Pojišťovny doplácejí na pokles cen aut
Generální ředitel pojišťovny Uniqa Martin Žáček, který po studiích pracoval v Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR, v rozhovoru mj. uvedl, že je přesvědčen o nadcházející renesanci klasických produktů, tedy rizikového pojištění rodiny a kapitálového životního pojištění, které slouží k zajištění na stáří. Poptávka zřejmě poklesne u investičního životního pojištění.
 
 
Téma: Evropská unie
Média:
Euro, 2.3.2009, Kreativita a inovace vítězí
Dne 29. 1. se v Evropském parlamentu uskutečnilo slyšení na téma kreativita a inovace. Hovořilo se o tom, že evropskou vědu a výzkum je třeba podporovat prostřednictvím prestiže, společenského ocenění, propojení se soukromou sférou a grantových projektů, i o vzniku Evropského technologického institutu, který má sídlit v Maďarsku.
Parlament, vláda, samospráva, 2.3.2009, Starostové žádají od EU právní záruky proti diskriminaci
Starostové sdružení v celostátním hnutí Starostové a nezávislí protestují proti diskriminačním pravidlům při rozdělování státního rozpočtu obcím a městům. Stát největším městům přispívá na občana až 35 000 Kč, občany menších měst a obcí oceňuje pětkrát méně. Podporu hnutí již vyjádřila např. někdejší předsedkyně AV ČR Helena Ilnerová.
Zpravodajství ČTK, 13.3.2009, Umělci budou lidem přibližovat nanotechnologie
Čeští umělci v červnu v rámci konference EuroNanoForum lidem v Praze přiblíží fenomén nanotechnologií, které se již dnes využívají v různých oborech lidské činnosti. Konferenci Nanotechnologie pro udržitelnou ekonomiku organizuje Technologické centrum AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 20.3.2009, Factum: Většina si myslí, že ČR si v předsednictví EU vede dobře
Většina lidí si podle aktuálního průzkumu společnosti Factum Invenio myslí, že ČR si vede během předsednictví v EU dobře, je s ním spokojeno 64 % dotázaných. Nedávný průzkum CVVM ukázal, že za první dva měsíce českého předsednictví Radě EU se mírně zvýšil podíl lidí, podle nichž ČR není na předsednictví dostatečně připraveno (28 %).
Brněnský deník, 21.3.2009, Totální krach, kritizoval české předsednictví europoslanec Schulz
Za nejhorší předsednictví označil stávající vůdčí roli ČR v EU šéf socialistické frakce v EP Martin Schulz. Vadí mu hlavně údajná nečinnost české vlády při řešení krize. Podle Schulze se ČR nyní věnuje pouze přežití vlastní vlády. Nedávné šetření CVVM zjistilo, že za první dva měsíce českého vedení Rady EU se mírně zvýšil podíl lidí, podle nichž ČR není na předsednictví dostatečně připraveno (na 28 %).
(Jižní Morava)
Mladá fronta DNES, 23.3.2009, Fórum čtenářů
Bývalá předsedkyně AV ČR Helena Illnerová vyzývá poslance, aby 24. března 2009, v poločase předsednictví ČR Evropské unii, kdy Poslanecká sněmovna přistoupí k hlasování o důvěře vládě, nenechali vládu padnout, aby měli na mysli jediný hlavní cíl – blaho České republiky.
 
 
Téma: Evropská unie (EuroNanoForum)
Média:
EuroFirma, 30.3.2009, Enterprise Europe Network po roce činnosti v České republice
Marie Pavlů, ředitelka jedné z českých poboček Enterprise Europe Network, která má na starosti tuto síť v Centru pro regionální rozvoj ČR, se v rozhovoru zmínila i o úloze Technologického centra AV ČR a upozornila na konferenci a technologickou burzu EuroNanoForum, která se uskuteční 2.–5. 6. v Praze a na níž se očekává účast několika set firem.
 
 
Téma: Evropská unie – předsednictví (průzkum CVVM)
Média:
Zpravodajství ČTK, 9.3.2009, CVVM: Vzrostl podíl lidí pochybujících o připravenosti ČR vést EU
Za první měsíce českého předsednictví Radě EU se podle CVVM mírně zvýšil podíl lidí, podle nichž ČR není na předsednictví dostatečně připraveno (28 %); většina se o předsednictví ale nadále nezajímá. Jejich podíl ale klesá a zvyšuje se podíl občanů, kteří zájem mají.
Mediafax, 9.3.2009, CVVM: Více než polovina Čechů si myslí, že ČR si jako předsedající země EU vede dobře
Podle zveřejněných údajů CVVM zastává mírně nadpoloviční většina lidí názor, že si ČR jako předsedající země EU vede dobře. Více než tři pětiny obyvatel se domnívají, že ČR v této roli obstojí.
Brněnský deník, 10.3.2009, Nezájem o předsednictví ČR v Radě EU
Podle únorového šetření CVVM stále převažuje podíl lidí (54 %), kteří se o předsednictví ČR v Radě EU nezajímají. Většina dotázaných se stále shoduje v tom, že má o daném tématu málo informací.
(Jižní Morava)
E15, 10.3.2009, > krátce <
Jedna ze stručných zpráv informuje, že za dva měsíce předsednictví Radě EU se podle CVVM mírně zvýšil podíl lidí, podle nichž ČR není na předsednictví dostatečně připraveno. V lednu si to myslelo 26 % lidí, v únoru 28 %.
 
 
Téma: Evropská unie – volby do EP (průzkum CVVM)
MÉDIA:
Zpravodajství ČTK, 25.3.2009, CVVM: Nejvíc hlasů při volbách do EP by dostala ODS
Podle průzkumu CVVM hodlá k červnovým volbám do Evropského parlamentu přijít téměř polovina voličů. 31 % dotázaných by volilo do EP ODS, ČSSD 29 %, KSČM 12,5, %, Stranu zelených 6,5 % a KDU-ČSL 5 %.
Zpravodajství ČTK, 25.3.2009, CVVM: Nejvíc hlasů při volbách do EP by dostala ODS
Obsahově shodná zpráva je rozšířena o informaci, že v průzkumech agentur Median, STEM i CVVM zjišťujících potenciálního vítěze voleb do Poslanecké sněmovny vítězí ČSSD následovaná ODS, ale náskok ČSSD před ODS se snižuje.
ČRo 6, 25.3.2009, 18:00 Zprávy, ODS by ve volbách poprvé předstihla ČSSD
Podle průzkumu CVVM by 31 % dotázaných volilo do Evropského parlamentu ODS, ČSSD 29 %, KSČM 12,5, %, Stranu zelených 6,5 % a KDU-ČSL 5 %.
Z1, 25.3.2009, 19:00 Zprávy v 7, Volební preference
(obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 25.3.2009, 19:00 Události, Podle posledních preferencí porážela ODS ČSSD
Zviditelnění při českém předsednictví EU, úspěch Mirka Topolánka na kongresu ODS a snaha řešit ekonomickou krizi jsou podle oslovených politologů hlavní důvody, proč volební preference ODS dohánějí ČSSD; podle posledního průzkumu CVVM ODS snížila náskok na 4,5 %, ve volbách do Evropského parlamentu už ODS před ČSSD o 2 % vede.
Brněnský deník, 26.3.2009, Události v České republice
Jedna ze zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM by 31 % dotázaných volilo do Evropského parlamentu ODS, ČSSD 29 %, KSČM 12,5, %, Stranu zelených 6,5 % a KDU-ČSL 5 %.
(Jižní Morava)
Aha!, 26.3.2009, I tohle se stalo
(obsahově shodná zpráva)
E15, 26.3.2009, > krátce <
(obsahově shodná zpráva)
Šíp, 26.3.2009, CVVM: Eurovolby vyhraje ODS
(obsahově shodná zpráva)
Právo, 26.3.2009, CVVM: Eurovolby by vyhrála ODS
Obsahově shodná zpráva je rozšířena o informaci, že průzkum o volbách do EP se na rozdíl od volebních preferencí dělal pouze u těch, kteří neodmítli účast ve volbách. Tím je dán rozdíl mezi eurovolbami a volbami do Sněmovny, v nichž podle CVVM stále vede ČSSD.
Haló noviny, 26.3.2009, Průzkum CVVM k volbám do EP
Podle průzkumu CVVM by ODS do Evropského parlamentu volilo 31 % dotázaných, ČSSD 29 %, KSČM 12,5, %, Stranu zelených 6,5 % a KDU-ČSL 5 %. Statistická odchylka u velkých stran může být podle CVVM až 3 %.
Mladá fronta DNES, 26.3.2009, Eurovolby by teď těsně vyhrála ODS
Podle průzkumu CVVM hodlá k červnovým volbám do Evropského parlamentu přijít téměř polovina voličů. Zvítězila by v nich ODS s 31 %, ČSSD by získala 29 %, KSČM 12 %, těsně nad pětiprocentní hranicí nutnou pro zvolení do europarlamentu jsou zelení a lidovci.
 
 
Média:
Zdravotnické noviny, 2.3.2009, Evropský týden mozku
Zpráva popisuje program 11. ročníku Evropského týdne mozku, který se 6.–22. března 2009 uskuteční v budově AV ČR, Národní 3, Praha 1. Na organizaci akce se podílejí mj. Ústav experimentální medicíny AV ČR a Odbor mediální komunikace AV ČR.
Listy Prahy 1, 2.3.2009, Na pár řádcích
Jedna ze stručných zpráv informuje, že AV ČR nabízí přednášky v rámci Evropského týdne mozku (16.–22. 3.).
Technický týdeník, 10.3.2009, Evropský týden mozku
Letošní Evropský týden mozku se koná od 16. do 22. 3. a na jeho pořádání se podílí několik vědeckých ústavů AV ČR. Program obsahuje 10 přednášek, které se konají v budově Akademie, Národní 3, Praha.
Zpravodajství ČTK, 10.3.2009, Syková: Lidský mozek možná vědci nikdy nebudou s to poznat
Ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR a předsedkyně České společnosti pro neurovědy prof. Eva Syková na tiskové konferenci k Evropskému týdnu mozku, který se koná od 16. do 20. 3., konstatovala, že lidský mozek se vyvíjí a je neustále složitější, proto ho zřejmě vědci nikdy nebudou s to poznat.
Mladá fronta DNES, Praha, 11.3.2009, Víte, jak operovat mozek a léčit míchu?
Zpráva informuje, že příští pondělí začínají v pražském sídle AV ČR přednášky určené laikům v rámci Evropského týdne mozku. Podle Zuzany Bukovské z Akademie jsou již téměř všechny obsazené. Prof. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny, si většina studentů možná myslí, že medicína je jen o léčení pacientů, ale tady si uvědomí, že to je i věda.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR
Média:
ČT 1, 18.3.2009, 05:59 Studio 6, Vláda stáhla z programu Poslanecké sněmovny smlouvy o radaru
Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva AV ČR konstatoval, že stáhnout zákon z projednávání ve sněmovně, jak to udělala vláda Mirka Topolánka s radarovými smlouvami, je v souladu s ústavou.
Hospodářské noviny, 19.3.2009, Manažer ČEZ zneužil informace, vyvázne ale bez trestu
Jan Hanousek ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) komentoval zhodnocení činu obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody jako pouhého přestupku, ačkoli mu za zneužití důvěrných informací při obchodech s akciemi vlastní firmy hrozilo až osmileté vězení. Kdyby se to podle jeho slov stalo někde jinde, šel by takový člověk do vězení. Je to to nejhorší, co se na kapitálovém trhu může stát, promarněná šance ukázat, že se takové věci nedělají.
Právo, 20.3.2009, Prasečí hlavou a nápisy zhanobili mešitu v Praze
Pachatelé, kteří na zeď mešity v Blatné ulici v Praze-Kyjích pověsili uříznutou prasečí hlavu a napsali Stop islámu se podle Jana Zouplny z Orientálního ústavu (AV ČR) dopustili vůči muslimům maximální urážky. Podle nejmenovaného kolegy by zvláště u vyznavačů ortodoxního islámu mohl takový čin způsobit touhu po krvavé odplatě.
ČRo 6, 20.3.2009, 22:10 Studio STOP, Sjezd České strany sociálně demokratické
V komentáři k tématu naznačenému v titulku zazněla informace o posledním výzkumu CVVM, z něhož vyplynulo, že rozdíl mezi vedoucí ČSSD a druhou ODS je pouze 3,5 %. I to prý může být jeden z důvodů, proč chce ČSSD urychlit volby do Poslanecké sněmovny.
Právo, 23.3.2009, Ve věži ze slonové kosti
Na serveru Jiné právo je návrh na udělení ceny Pocta judikátu – má ocenit rozsudek samosoudce Vojtěcha Cepla v kauze justiční mafie. Petr Uhl v komentáři cituje předsedu AV ČR Václava Pačesa, který koncem roku 2007 ke kauze Jiřího Čunka mj. poznamenal, že jestli soud řekl, že kauza je uzavřena, pro něj to tak je. Podle P. Uhla se musí říct celá pravda, jak státní moc zacházela s Čunkovou věcí, aby i občan Pačes věděl, jak to bylo, a aby se nevrátily nezákonnost a zvůle.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (chrám sv. Víta)
Média:
ČT 2, 5.3.2009, 22:30 Události, komentáře, Chrám svatého Víta státu
Nejvyšší soud rozhodl, že katedrála svatého Víta patří státu. Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR připomněl historii jejího vlastnictví, z níž vyplývá, že katedrálu z právního hlediska vlastnila Metropolitní kapitula u svatého Víta, a vyslovil názor, že tato otázka by se měla řešit dialogem zainteresovaných stran.
Haló noviny, 7.3.2009, O komunistech, jak ukradli katedrálu
V kritickém komentáři televizního pořadu o pravomocném rozhodnutí Nejvyššího soudu, ve věci toho, že katedrála svatého Víta patří státu, byl okrajově jmenován Jaroslav Šebek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (změna času)
Média:
ČRo-Plzeň, 28.3.2009, 17:00 Události dne – Plzeňský kraj, Dnes v noci na neděli končí zimní čas
Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR vysvětlil, že astronomové mají námitky proti letnímu času jednak proto, že jim posouvá symetrický, souměrný stav noci vůči dennímu rytmu, jednak z toho důvodu, že se dvakrát do roka časová stupnice o hodinu posouvá a vznikají další zmatky.
ČRo-Regina, 28.3.2009, 18:00 Události dne, V noci se mění čas na letní
Změna času se podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu (AV ČR) týká všech členských zemí EU, ale jeho efektivita je prý diskutabilní. Vedly k němu energetické důvody, avšak v létě velké množství energie zase odčerpává klimatizace.
 
 
Téma: Kultura
Média:
Zpravodajství ČTK, 2.3.2009, Mezi kandidáty do Rady ČT je ekonom Pikora nebo exsenátor Pavlata
Volební výbor Poslanecké sněmovny dosud obdržel 35 nominací na doplnění členů Rady České televize. Občanské sdružení Admira Kladno navrhlo Jana Nedvěda, pracovníka Mikrobiologického ústavu AV ČR.
Listy Prahy 1, 2.3.2009, Podobenství Jaroslava Róny
V 80. letech vstoupila na českou výtvarnou scénu generace, jejíž tvorba byla ovlivněna „neoexpresionismem“, mj. Jaroslav Róna, který na první výstavě roku 1986 v Makromolekulárním ústavu ČSAV představil malby na téma mýtické prehistorie světa, s motivy dávných příšer v pustých krajinách, nesoucích stigma svého zániku.
Divadelní noviny, 3.3.2009, Evoluční kreacionismus
Petr Pavlovský se v pochvalné recenzi vysílání rozhlasového pořadu Meteor dne 14. 2. o Ch. R. Darwinovi zmínil, že prof. Václav Pačes z AV ČR je spíše darwinista, ale uznává, že existenci inteligentního programu (»designu«) nelze vědecky jednoznačně popřít, stejně jako nelze vyvrátit hypotézu o existenci Boha.
Moderní obec, 5.3.2009, Péče o státní hrady a zámky
Devátý ročník konference s výstavou a exkurzemi Obnova památek 2009 – péče o státní hrady a zámky se uskuteční 24.–25. 3. v Praze. Na programu budou přednášky předních odborníků, mj. z Ústavu dějin umění AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 12.3.2009, Letošní rok je na pátky 13. bohatý, celkem budou tři
Podle Alexandry Navrátilové z Etnologického ústavu AV ČR v Brně lze v lidové tradici lze ohledně pátku 13. nalézt rozpory. Dítě narozené v pátek mělo prý brzy zemřít. Je známo i rčení – v pátek brzy nazpátek. Pokud se ale dítě narodilo na Velký pátek, mělo se stát slavným.
Haló noviny, 24.3.2009, Další protesty proti škrtům v kultuře
Dne 25. března se od 18 h před Českým muzeem hudby v pražské Karmelitské ulici uskuteční protest v rámci iniciativy Za Česko kulturní kvůli drastickým škrtům v rozpočtu ministerstva kultury. Už v únoru zaslali šéfredaktoři literárních časopisů ministru kultury otevřený dopis, v němž vyjádřili nesouhlas s krácením podpory v oblasti vydávání literárních periodik, sborníků a literárních akcí. Podepsal jej mj. i ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janoušek.
Klatovský deník, 31.3.2009, Historik představil staré mistry
Martin Mádl z Ústavu dějin umění AV ČR v Městské knihovně v Klatovech vysvětlil vznik a různé techniky iluzivních nástěnných maleb i postupy starých mistrů, Zvláštní pozornost věnoval malbám na stěnách a stropech chrámů, klášterů i světských staveb a malbě malíře Jana Hiebla v jezuitském kostele Neposkvrněného početí P. Marie a sv. Ignáce v Klatovech.
(Západní Čechy)
 
 
Téma: Kultura – český jazyk
Média:
Týdeník Rozhlas, 3.3.2009, Kdo dal světu Buchteln,Dalken,Kolatschen
Jaroslava Hlavsová z Ústavu pro jazyk český AV ČR v pořadu Rozmlouvání o češtině (Český rozhlas 2-Praha) hovořila o zdomácnění cizích jmen z mezinárodní kuchyně, což dokazuje i jejich počeštěný pravopis.
TV Nova, 4.3.2009, 19:30 Televizní noviny, Hnutí za ženská práva chce revoluci v jazyce
Světla Čmejrková z Ústavu pro jazyk český, AV ČR v pořadu o tvorbě ženských tvarů v českém jazyce připomněla, že předchozí generace neznaly ani pojmenování doktorka, říkalo se paní doktor. Podle jejího názoru sexismy buď do jazyka proniknou a ujmou se, anebo zůstanou na okraji.
Lidové noviny, 7.3.2009, Befeleme, Y se veze
V eseji o psaní tvrdých y a měkkých, v němž autor Jan Čáp zastává názor, že biflování vyjmenovaných slov a archaických pravidel psaní tvrdého a měkkého „i“ ohrožují gramotnost víc než esemesky, je stručně citována Ivana Svobodová z Ústavu pro jazyk český (AV ČR). Ta za problém považuje, že řada vyjmenovaných slov se běžně moc nevyskytuje a děti je rychle zapomenou.
Týdeník Rozhlas, 17.3.2009, Dřenice, fifronice, dryja a jiné metelice
Autorka rubriky Rozmlouvání o češtině, kterou v sobotu vysílá Český rozhlas 2-Praha, Jaroslava Hlavsová z Ústavu pro jazyk český AV ČR vysvětluje původ názvu měsíce únor, jenž je spojen se slovesem nořit (ponořit) a naznačuje, že se v tomto čase něco vnořuje do vody – led se noří, puká, láme.
Týdeník Rozhlas, 31.3.2009, Už kopňá,bude vesno
Jaroslava Hlavsová z Ústavu pro jazyk český AV ČR je autorkou pravidelné rubriky Rozmlouvání o češtině, kterou vysílá Český rozhlas 2-Praha, vysvětluje původ a význam vyjádření, jež je uvedeno v titulku a jež souvisí s označením, že z něčeho se paří, hlavně při zahřátí slunečními paprsky.
 
 
Téma: Kultura (Karlův most)
Média:
Zpravodajství ČTK, 10.3.2009, Památkový ústav zřizuje komise ke Karlovu mostu
Národní památkový ústav zřizuje kvůli obnově Karlova mostu dvě komise. Jedna bude garantovat opravu, druhá se bude věnovat průzkumu a dokumentaci. Podle inspektorů památkové inspekce ministerstva kultury Praha při opravě porušila památkový zákon a práce narušily historickou autenticitu mostu. Praha např. Archeologickému ústavu (AV ČR) neoznámila, že bude most opravovat, neměla zkompletovaný a aktualizovaný stavebně-historický průzkum a neměla ani dokumentaci, jak bude konkrétně řešit opravu zábradlí.
Zpravodajství ČTK, 10.3.2009, Památkový ústav zřizuje komise ke Karlovu mostu
Obsahově shodná zpráva je doplněna informací o další komisi, která vznikla na ministerstvu kultury.
Mladá fronta DNES, Praha, 11.3.2009, Památkáři zřizují komise kvůli mostu
(obsahově shodná zpráva)
Právo, Čechy, 13.3.2009, Karlův most budou sledovat nové komise
Na opravu Karlova mostu dohlédnou dva odborné týmy. Jeden bude garantovat opravu jako takovou, druhý doplnění stavebněhistorického průzkumu, který podle zjištění památkové inspekce nebyl kompletní. Praha mj. Archeologickému ústavu (AV ČR) včas neoznámila opravu mostu, neměla zkompletovaný a aktualizovaný stavebně-historický průzkum a neměla ani dokumentaci, jak bude konkrétně řešit opravu zábradlí.
Právo, Praha – Střední Čechy, 13.3.2009, Karlův most budou sledovat nové komise
(obsahově shodná zpráva)
 
 
Téma: Kultura – literatura
Média:
A2, 4.3.2009, Knihy
V rubrice jsou mj. uvedeny anotace ke knize Slova a pravidla (Steven Pinker), kterou vydala Academia, a sborníku Na téma umění a život F. X. Šalda 1867–1937–2007 (editoři Tomáš Kubíček a Luboš Merhaut) z konference, již k jubileu F. X. Šaldy (140. výročí narození a 70. výročí úmrtí) uspořádaly FF UK, FF MU a Ústav pro českou literaturu AV ČR.
 
 
Hospodářské noviny, 5.3.2009, Čapek zaplavil obchody. Je »zadarmo
Letos, po 70 letech od úmrtí spisovatele Karla Čapka, vypršela autorská práva na jeho tvorbu a knihkupectví zaplavila jeho díla. Například Academia nabízí Hordubal a Krakatit. Podle ředitele nakladatelství Jiřího Padevěta Academia sází především na nízkou cenu, protože za 99 korun si knížku mohou pořídit hlavně studenti, kteří mají Čapka v povinné literatuře.
Lidové noviny, 5.3.2009, Sebevraždy, dýchání, smích a lodě
Textař Michal Horáček doporučuje knihu Vladimíra Macury Šťastný věk (Academia), písničkář Jan Burian upozorňuje na knížku Václava Cílka: Dýchat s ptáky (Dokořán), Jiří Padevět, ředitel Nakladatelství Academia, jmenuje Jana Slavíka a jeho Válečný deník historika (Academia).
Tvar, 5.3.2009, Divadlo a nedivadlo, literatura a neliteratura
Pavel Janoušek v článku představuje tvorbu Ivana Vyskočila, který již v roce 1962 odpověď na dotazník pro slovník spisovatelů připravovaný v Ústavu pro českou literaturu ČSAV zakončil slovy, že se za spisovatele ani nepovažuje.
Tvar, 5.3.2009, S úctou
V jedné ze zpráv podepsané zkratkou miš zákazník kritizuje chování zaměstnanců v knihkupectví Academia na Národní a na Václavském náměstí v Praze, kvůli nimž se mu prý přes veškeré úsilí nepodařilo utratit více než tisíc korun.
Hospodářské noviny, 6.3.2009, Napříč žánry
Jedna z anotací je věnována knize Vladimíra Macury Šťastný věk (a jiné studie o socialistické kultuře), kterou vydává Academia.
Zpravodajství ČTK, 6.3.2009, Rukopisy Strahovské knihovny jsou popsány v novém katalogu
Iluminované rukopisy Strahovské knihovny jsou poprvé sestaveny do podrobného katalogu, který zpřístupňuje rukopisy z období od 9. do poloviny 17. století, jež obsahují výtvarné projevy. Katalog Pavla Brodského a Jana Pařeze s více než 200 barevných ilustrací vydal Masarykův ústav a Archiv AV ČR ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově.
Městem v pohybu, 6.3.2009, Jeho další oblíbené štace…
Aleš Haman se v knize Hospody a pivo v české společnosti, kterou vydala Academia, zmiňuje o restauracích či pivnicích, ve kterých byl štamgastem básník Jan Neruda.
Lidové noviny, 7.3.2009, Dějiny fangličkářství
Kniha americké historičky Nancy Wingfieldové s názvem Praporové války a kamenní svatí (Flagwars and Stone Saints) česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.
Host, 8.3.2009, Exil je nejzajímavější v jednotlivých lidských osudech
Literární historik Michal Přibáň z Ústavu pro českou literaturu AV ČR v rozhovoru s Miroslavem Balaštíkem diskutoval o exilu; o exilové vlně po únoru 1948, o tom, jak exilová periodika reflektovala knihy, které byly v ČSSR po roce 1948 oficiálně vydávány, o exilové vlně po roce 1968 a jejích odlišnostech od poúnorové, ale také o návratech z exilu, zejména po roce 1989.
Knižní novinky, 9.3.2009, Bibliografie
V seznamu knižních novinek je uvedena publikace 19. století v nás. Modely, instituce a reprezentace, které přetrvaly (editor M. Řepa), kterou vydal Historický ústav AV ČR,.
Knižní novinky, 9.3.2009, Nejprodávanější knihy v knihkupectvích
Mezi nejprodávanější tituly podle počtu prodaných výtisků za období od 9. 2. do 22. 2. 2009 se na 12. místě umístila kniha Vladimíra Macury Šťastný věk, kterou vydala Academia.
Filmový přehled, 9.3.2009, Člověk bez osudu
Článek popisuje děj filmu, jehož námět byl zpracován podle stejnojmenného románu Imre Kertésze, který česky vydala Academia v roce 2003 pod názvem Člověk bez osudu.
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 12.3.2009, „Pomohlo mi psaní kroniky“
Sedmadvacetiletý Jan Šimánek se třemi dalšími historiky, mj. Tomášem Sterneckem z Historického ústavu AV ČR, který pochází z rodu Daudlebských ze Sternecku, připravil knihu o Doudlebech s podtitulem Historie, památky, tradice.
Vyškovské noviny, 13.3.2009, Děje se na Vyškovsku
Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově pořádá 17. března v 16 hodin přednášku Dagmar Hartmanové z Knihovny AV ČR o historii české encyklopedistiky a unikátním slovníku: 100 let Ottova slovníku naučného.
Lidové noviny, 14.3.2009, Teror a budovatelský sen
Kniha Terror und Traum: Moskau 1937 (Teror a sen: Moskva 1937) předního německého historika Karla Schlögla, který se zabývá dějinami střední a východní Evropy, česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.
Mladá fronta DNES, 14.3.2009, Bytosti odnikud: dílo objevné a současné
Radim Kopáč považuje knihu historičky umění Marie Rakušanové Bytosti odnikud, která navazuje na stejnojmennou výstavu v Městské knihovně v Praze, za objevné a vysoce cenné dílo. Publikaci vydala Academia.
Moravskoslezský deník, 14.3.2009, Jubilejní díl Slovníku českých a slovenských výtvarníků
Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 až 2009, který navazuje na Nový slovník československých výtvarných umělců Prokopa Tomana, chce na rozdíl od Nové encyklopedie českého výtvarného umění (Academia, Praha 1995) navázat na Tomana hesly českých i slovenských osobností, které po roce 1950 ještě řadu let existovaly ve společném státě.
(Severní Morava)
Mladá fronta DNES, Jižní Morava, 16.3.2009, Přednáška přiblíží výročí Ottova slovníku
(obsahově shodná zpráva)
 
 
A2, 18.3.2009, Knihy
Jedna z anotací je věnována knize Karla Jasperse Duchovní situace doby(Academia, Praha 2008).
Opavský a hlučínský deník, 20.3.2009, Jubilejní díl Slovníku českých a slovenských výtvarníků
Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 až 2009, který navazuje na Nový slovník československých výtvarných umělců Prokopa Tomana, chce na rozdíl od Nové encyklopedie českého výtvarného umění (Academia, Praha 1995) navázat na Tomana hesly českých i slovenských osobností, které po roce 1950 ještě řadu let existovaly ve společném státě.
(Severní Morava)
Lidové noviny, 21.3.2009, Krásný starý svět
Kniha Mýtus a geografie s podtitulem Svět, prostor a jejich chápání ve starších i novějších kulturách je výsledkem přednáškového cyklu AV ČR a UK. Editoři Jiří Starý a Sylva Fischerová v ní sebrali 11 esejů, jejichž autoři zkoumají význam mytologie v rozličných kulturách od starověké Číny přes křesťanský Západ až k současným nomádům.
Lidové noviny, 21.3.2009, Oteplování v dějinách
Kniha francouzského historika Emmanuela Le Roye Laduriea Histoire humaine et comparée du climat česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.
 
 
Knižní novinky, 23.3.2009, Bibliografie
Historický ústav AV ČR vydal monografii Regiony – časoprostorové průsečíky?.
Knižní novinky, 23.3.2009, Milan Kundera aneb Co zmůže literatura? – konference
Ústav pro českou literaturu AV ČR je spolupořadatelem konference, která se uskuteční 27. až 30. května 2009 v Brně pod názvem Milan Kundera aneb Co zmůže literatura? (Dílo a ohlas).
Moravskoslezský deník, 25.3.2009, Jan Šmíd pokřtí Obrázky z Provence
Hostem literární kavárny knihkupectví Academia na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě bude 9. dubna od 16 hodin Jan Šmíd – zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii, aby pokřtil svou knížku Obrázky z Provence.
(Severní Morava)
ČT 2, 25.3.2009, 05:59 Dobré ráno – Ostrava, Nové knihy
Lukáš Bulanda z knihkupectví Academia v Ostravě v pravidelném pořadu představil nové knihy.
Hospodářské noviny, 27.3.2009, Napříč žánry
Nakladatelství Academia vydává knihu Konrada Paula Liessmanna Teorie nevzdělanosti o podstatě »společnosti vědění«. Autor, »vědec roku 2006«, v ní popisuje, jak mezinárodní smlouvy o vzdělanosti a školství stojí na frázích, že spíše než o vzdělání a vědění jde o silné politické a ekonomické zájmy.
Brněnský deník, 28.3.2009, Hudba zavelí, my poslechneme
Čerstvý držitel Anděla pro Zpěváka roku Dan Bárta odpověděl na jednu z otázek čtenářů, kde se dá sehnat Atlas vážek, na kterém spolupracoval, že časem bude k dostání v knihkupectví Academia.
(Jižní Morava, Havlíčkobrodský deník, Vysočina)
Lidové noviny, 28.3.2009, Paradox jménem Jelcin
Jelcinův životopis z pera Timothyho Coltona Yeltsin: A Life česky nevyšla. Výběr knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími Academia a Fišer.
Mladá fronta DNES, 28.3.2009, Duchovní situace (i naší) doby
Autorem zamyšlení nad knihou německého filozofa Karla Jasperse z roku 1930 Duchovní situace doby, kterou vydala Academia, je Josef Chuchma.
Literární noviny, 30.3.2009, Knihovnička
Jan Šícha v pravidelné rubrice upozorňuje mj. na knihu Češi a země Koruny české, kterou napsal Američan Hugh Lecaine Agnew a vydala Academia, a na knihu Petra Chelčického Spisy z Pařížského sborníku, již k vydání připravil Jaroslav Boubín a vydal Historický ústav AV ČR.
 
 
Téma: Kultura – literatura (recenze)
Média:
Listy Prahy 1, 2.3.2009, Tip na knížku
Jde o kladnou recenzi knížky s názvem Divnopis, která vznikla díky mravenčí práci dvojici autorů, kolegů z Českého rozhlasu, Marka Janáče a Pavla Tumlíře, ve spolupráci s jazykovědcem Milanem Harvalíkem (AV ČR).
Haló noviny, 2.3.2009, Dalibor Plichta – Hledání souřadnic. Řízení společnosti a většinový princip
Jde o kladnou recenzi knihy, jejíž autor i název uvádí titulek. Autor v ní údajně zúročuje výsledky své redaktorské spolupráce se známým Mlynářovým týmem při ČSAV před Pražským jarem.
A2, 4.3.2009, Rozpaky literární historiografie
Tomáš Vučka v recenzi ke knize O psaní dějin. Teoretické a metodologické problémy literární historiografie, která vznikla na základě kolokvia pořádaného Ústavem pro českou literaturu AV ČR a již vydala Academia, konstatuje, že bezradnost, s níž se badatelé ve sborníku stavějí k tématu literárních dějin, je příznačná pro současný stav této disciplíny.
Tvar, 5.3.2009, Lexikon – souvislosti „včerejší“ i „dnešní“
Jiří Svoboda se v obšírné recenzi Lexikonu české literatury 4 / I, II S-Ž (Academia, Praha 2008) mj. zmiňuje, že v případě Lexikonu nelze například pominout okolnost, že vznikal ve dvou odlišných dobách a přechod z jedné doby do druhé znamenal proměnu hodnot, které ovlivnily nejen celkový styl života, ale i myšlení a přístup k literatuře.
Host, 8.3.2009, Opožděné poselství
František Ryčl v kladné recenzi trojice románů Wolfganga Koeppena Holubi v trávě, Skleník a Smrt v Římě (Academia) konstatuje, že sehrály významnou roli v účtování německé kultury s barbarským odkazem nacistického totalitarismu. Jednotlivá díla lze vnímat jako fáze tohoto procesu.
Právo, 27.3.2009, Nicolas Bourbaki, génius, který nikdy nebyl
Nakladatelství Academia vydalo knihu Amira D. Aczela Umělec a matematik o životě a díle tajemného vědce Nicolase Bourbakiho. Pod tímto pseudonymem od roku 1935 publikuje skupina převážně francouzských matematiků, z nichž většina dodnes působí na École Normale Supérieure v Paříži pod společným názvem Společnost spolupracovníků Nicolase Bourbakiho, neboli Bourbakisté.
 
 
Téma: Kultura – výstavy
Média:
Moravskoslezský deník, 3.3.2009, Výstava batiky mezi knihami
V Knihkupectví Academia na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě bude dnes v 17 hodin zahájena výstava batikovaných obrazů Vladislavy Šrámkové.
(Severní Morava)
Mediafax, 5.3.2009, Výstava Odkaz Josefa Hlávky je prodloužena do začátku srpna
Národní galerie v Praze prodloužila výstavu Odkaz Josefa Hlávky v Klášteře svatého Jiří na Pražském hradě. Architekt Josef Hlávka patřil mezi největší české mecenáše umění. V roce 1891 zřídil např. Českou akademii věd a umění.
Mladá fronta DNES, Plzeňský kraj, 7.3.2009, Žil i zemřel v nevhodný čas
Letos uplyne 20 let od smrti významné osobnosti české alternativní scény Stanislava Judla, který hledal náhradní formy prezentace, jako byly např. výstavy v Makromolekulárním ústavu ČSAV v Praze.. Galerie Klatovy/Klenová připravila jeho retrospektivní výstavu.
Chomutovský deník, 13.3.2009, Galerie v Peruci zahajuje sezonu
Soukromá Galerie u Plazíka v Peruci zahajuje 14. března v 15 hodin novou výstavní sezonu. Na výstavě představí fotografie z Mobilizace 1938 ze svých soukromých archivů pracovníci Historického ústavu Praha.
(Severní Čechy)
13.3.2009, Žatecký a lounský deník, Galerie u Plazíka v Peruci zahajuje zítra sezonu
(obsahově shodná zpráva)
(Severní Čechy)
Mělnický deník, 13.3.2009, Letmá setkání Dany Martinkové
V mramorovém sále Konferenčního centra AV ČR zámku Liblice se 19. března koná od 15 hodin vernisáž nazvaná Dana Martinková Letmá setkání aneb vytrženo ze skicáře. Umělkyně vystavovala mj. i ve foyer budovy Akademie věd v Praze 1.
(Střední Čechy)
Týdeník školství, 18.3.2009, Zápisník
Jedna ze stručných zpráv uvádí, že do konce března mohou školy mezi historickou budovou Národního divadla a Novou scénou zhlédnout výstavu velkoformátových fotografíí Vesmír – dobrodružství objevů. K Mezinárodnímu roku astronomie 2009 ji uspořádaly AV ČR, hlavní město Praha, Národní divadlo a Astronomický ústav AV ČR.
 
 
Téma: Kultura – výstavy (Zapomenutí hrdinové)
Média:
Chebský deník, 2.3.2009, Zapomenutí hrdinové... i oni byli proti fašismu
V sokolovském zámku se 3. března v 16:30 hodin uskuteční vernisáž putovní výstavy o německých antifašistech v českých zemích, jejímiž autory jsou Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Muzeum města Ústí nad Labem a Národní archiv.
(Západní Čechy)
Sokolovský deník, 2.3.2009, Výstava ukáže osudy zapomenutých hrdinů
(obsahově shodná zpráva)
(Západní Čechy)
Chebský deník, 3.3.2009, Výstava ukáže osudy zapomenutých hrdinů
(obsahově shodná zpráva)
(Karlovarský deník; Západní Čechy)
Mladá fronta DNES, Karlovarský kraj, 7.3.2009, Jací byli zapomenutí hrdinové
Jaké byly osudy německých antifašistů v českých zemích, se dozví v těchto dnech návštěvníci sokolovského zámku z putovní výstavy Zapomenutí hrdinové, jejímiž autory jsou Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Muzeum města Ústí nad Labem a Národní archiv.
Mladá fronta DNES, Karlovarský kraj, 23.3.2009, Výstava ukazuje osudy německých antifašistů
Jaké byly osudy německých antifašistů v českých zemích, se dozví návštěvníci sokolovského zámku, kde je do 19. dubna k vidění putovní výstava Zapomenutí hrdinové, jejímiž autory jsou Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Muzeum města Ústí nad Labem a Národní archiv.
 
 
Média:
Brněnský deník, 3.3.2009, Odborníci ocenili originalitu v Brně
Čtyřicítka odborníků z různých odvětví volila originální akce, které vloni nejvíce přispěly ke zvýšení atraktivity města Brna. Ocenění získaly třeba Sochy v ulicích, Muzejní noc a Noc vědců.
(Jižní Morava)
Mediafax, 5.3.2009, Lidé mohou ocenit snahu svých blízkých v ekologii nominací na Cenu Josefa Vavrouška
Lidé mohou ocenit snahu svých blízkých o zlepšení životního prostředí jejich nominací na Cenu Josefa Vavrouška. Cenu uděluje jedenáctičlenná porota složená z předních odborníků na ochranu životního prostředí. Mezi její členy patří například Jan Květ z Botanického ústavu AV ČR.
HR Forum, 10.3.2009, Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy
Na konci ledna 2009 byla v Knihovně AV ČR předána Stipendia L’Oréal ČR pro ženy ve vědě. Mezi letošní stipendistky patří Viktoriya Poterya z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, která se zabývá mj. fotochemií atmosféricky relevantních molekul na ledových nanočásticích, a Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR, jež studuje parazity rodu Trypanosoma.
ČRo-Plzeň, 11.3.2009, 17:00 Události dne – Plzeňský kraj, Pamětní medaile dnes v Praze udělí Hlávkova nadace
Pamětní medaili, která byla vydána k 100. výročí úmrtí Josefa Hlávky, významného architekta, mecenáše a zakladatele nejstarší české nadace, dnes v Praze udělí Hlávkova nadace. Ocenění převezme i předseda AV ČR Václav Pačes.
Týdeník Frýdecko-Místecko, 17.3.2009, Slavný Jablunkovan
Jablunkovská radnice už našla termín, v němž udělí fyzikálnímu chemikovi Jiřímu Drahošovi, jenž byl nedávno zvolen do čela AV ČR a který ve městě prožil dětství a momentálně je nejslavnějším Jablunkovanem, čestné občanství města. Pamětní plaketu převezme 2. dubna.
Litoměřický deník, 30.3.2009, Snímky Středohoří oceněny
Jedním z vítězů fotosoutěže Život a cestovní ruch v Českém středohoří je i profesionální fotograf Václav Lahovský, mj. autor snímků v kalendáři AV ČR, pod niž spadá observatoř na Milešovce, nejvyšším vrcholu Českého středohoří.
(Severní Čechy)
Horizont, 31.3.2009, Kraj ocenil pedagogy
Třicet učitelů z Moravskoslezského kraje bylo v předvečer Dne učitelů oceněno za pedagogickou práci, mj. i učitel fyziky a chemie Jindřich Strumienský ze základní školy v Písku. K jeho jménu se dodnes hlásí mnohé generace bývalých studentů, kteří se stali úspěšnými vědci, pedagogy, inženýry, např. profesor Jiří Drahoš, předseda AV ČR.
TECNICALL, 31.3.2009, Medaile Akademie věd pro profesora Moose
Děkan Fakulty dopravní ČVUT prof. Petr Moos převzal 16. února 2009 z rukou předsedy AV ČR prof. Václava Pačesa čestnou oborovou medaili Františka Křižíka. Medaili uděluje AV ČR na návrh Akademické rady za zásluhy v oblasti technických věd a za realizaci výsledků vědeckého výzkumu. Podle prof. Moose je známo, že pracovníci z Ústavu informatiky AV ČR spolupracují s Fakultou dopravní.
 
 
Média:
Mediafax, 16.3.2009, Rada České televize získala zlatý Bludný balvan za obhajobu pořadu Detektor
Zlatý Bludný balvan udělovaný spolkem skeptiků Sisyfos v kategorii družstev vyhrála Rada České televize za obhajobu a nekritičnost vzdělávacího cyklu Detektor. Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců získala dramaturgyně Detektoru Darja Macáková za „odvážné prosazení průkopnického seriálu Detektor do vysílání ČT". Úvodní proslov přečetl Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR.
ČRo 1-Radiožurnál, 16.3.2009, 18:12 Radiofórum, Český klub skeptiků Sisyfos předává své výroční Bludné balvany
V pořadu z předávání cen Bludné balvany Českého klubu skeptiků Sisyfos za matení české veřejnosti a za přínos k rozvoji blátivého myšlení se hovořilo jako o laureátovi jedné z cen o České televizi za pořad Detektor o záhadách ze světa vědy, umění a společenského života. Protestovala proti němu i Rada pro popularizaci vědy AV ČR.
 
 
Média:
Naše rodina, 3.3.2009, Velký polárník a malíř
V článku o životě a díle slavného malíře Arktidy Juliu Payerovi, objeviteli Země Františka Josefa na severním pólu (2. září 1841–19. srpna 1915), se uvádí, že jeho plátno o rozměrech 5,9 x 3,4 metru Záliv smrti, je majetkem Geofyzikálního ústavu AV ČR v Praze.
Turnovský a semilský deník, 4.3.2009, Semily ocení tři významné vědce čestnými tituly
Rada města Semily navrhla za čestného občana fyzika Josefa Plívu, který působil v Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV a stal se spoluzakladatelem celého oboru chemická fyzika. Po roce 1968 emigroval do USA, kde také v roce 2000 zemřel.
(Severní Čechy)
Ekonom, 5.3.2009, Muž, jenž odmítl Nobelovu cenu
Článek připomíná osobnost Václava Dolejška, zakladatele prvního spektroskopického ústavu v Evropě, jenž za členství v odbojové organizaci ÚVOD, která zajišťovala spojení s českou exilovou vládou v Londýně, skončil v koncentračním táboře v Terezíně, kde 3. 1. 1945 zemřel. Jím vybudovaný Spektroskopický ústav byl včleněn do Fyzikálního ústavu AV ČR.
 
 
T+T Technika a trh , 5.3.2009, Výročí
Jedna ze stručných zpráv je věnována výročí narození I. Babušky (22. 3. 1926), mj. zakladatele časopisu Aplikace matematiky, jenž vydává Matematický ústav AV ČR a který je laureátem čestné medaile AV ČR De scientia et humanitate optime meritis. Další zpráva popisuje zásluhy E. Čecha (29. 6. 1893–15. 3. 1960, zakladatele MÚ AV ČR), další připomíná nositele Nobelovy ceny J. Heyrovského (20. 12. 1890–27. 3. 1967, ÚFCH JH).
 
Euro, 9.3.2009, Zemřel Bohumil Sucharda
V posledním únorovém týdnu zemřel ve věku nedožitých 95 let Bohumil Sucharda, jeden z největších českých ekonomů a finančních i měnových expertů 20. století. Ve druhé polovině 80. let prací v Prognostickém ústavu ČSAV přenášel svoje životní zkušenosti do zpracovávané prognózy.
Ekonom, 19.3.2009, Otevřel oči Američanům
Aleš Hrdlička (29. 3. 1869–9. 1943), jehož rodina se vystěhovala do Ameriky, na základě antropologických důkazů prokázal, že lidstvo má jednotný původ. Jeho jméno nese cena udělovaná za významné práce v antropologii i pamětní medaile. Česká akademie věd a umění, sdružení českých vědců v zahraničí, založila Hrdličkův fond na financování vědeckých stipendií českých vědců v USA.
Sanquis, 19.3.2009, Eva Syková: „Věda a rodina nezklamou!“
Prof. MUDr. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, která začala pracovat jako laborantka ve Fyziologickém ústavu ČSAV, založila mj. Inovační biomedicínské centrum AV ČR a Ústav neurověd UK, popisuje své začátky a první setkání s vědou.
Tvar, 19.3.2009, proč právě on?
Pavla Kreuzigerová se v článku pokouší odpovědět na otázku, proč se právě Václav Černý, literární kritik, který do té doby nebyl většinové společnosti nijak znám, stal veřejným nepřítelem číslo jedna. Připomíná, že v roce 1952 nastoupil do Ústavu pro lidovou píseň ČSAV, odkud musel přejít do Archivu ČSAV už nikoli jako vědecký, ale pouze jako odborný pracovník.
Mostecký deník, 20.3.2009, Vzpomínka na matematika a pedagoga Bydžovského
Prof. Bohumil Bydžovský (1880–1969) byl jako vědecký pracovník v oblasti matematiky členem mnoha společností, mj. České akademie věd a umění, Královské české společnosti nauk, jedním z prvních řádných členů Akademie věd aj.
(Severní Čechy)
Ekonom, 26.3.2009, Tvrdohlavý jazykový génius
Článek  popisuje život a dílo Bedřicha Hrozného, člena Akademie věd, který yybudoval Orientální ústav (AV ČR) a založil časopis Archiv orientální. Nejvíce ho proslavily výkopy v Kültepe v Anatolii, kde našel přes 1000 hliněných tabulek popsaných klínovým písmem se smlouvami a dopisy asyrských kupců z 2. tisíciletí př. n. l. Rozluštění a vydání tabulek z Kültepe korunovalo jeho snahu o založení nového vědního oboru orientalistiky – chetitologie.
Pátek Lidových novin, 27.3.2009, Křeček kontra termit
Článek popisuje příběh entomologa Jana Křečka, který se zabývá studiem termitů a už 15 let působí na floridské univerzitě. Jan Křeček se termity zabýval již při studiu na Přírodovědecké fakultě UK v 60. letech a pokračoval v Entomologickém ústavu a Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV.
Lidové noviny, 30.3.2009, „Měsíčňan“ z Litomyšle
Před 95 lety se narodil astronom Zdeněk Kopal, který se díky předsedovi Akademie věd Zdeňka Nejedlého zasloužil mj. nejen o instalaci dvoumetrového teleskopu v Ondřejově v roce 1967, ale podílel se i na misi Apollo.
 
 
Média:
Lidové noviny, 3.3.2009, Takové úspěchy bych přál všem
Muzikolog a znalec díla Bohuslava Martinů Aleš Březina reaguje na překladatele Roberta Novotného (LN 21. 2.). Ten při vyhlášení letošního Roku Martinů přišel s názorem, že skladatel je přeceňován. Ve výčtu jeho úspěchů uvádí, že v roce 1931 byl B. Martinů mj. zvolen členem České akademie věd a umění.
ČRo 6, 8.3.2009, 18:10 Názory a argumenty, Úloha žen v české společnosti
Jan Švejnar v diskusi na téma naznačené v titulku mj. zdůraznil, že ženám by od útlého věku mělo být vštěpováno zdravé sebevědomí, že jsou rovnoprávnými členkami společnosti a mohou docílit čehokoliv, být např. předsedkyněmi Akademie věd.
Lidové noviny, 11.3.2009, Jen díky tomu, že měli monopol...
Miroslav Zikmund reaguje na odsuzující článek Petra Zídka Až se Sahara zazelená (LN 28. 2.). Doporučuje mu, aby se zajímal i o důvody vstupu H & Z do partaje. Zjistil by prý, že neměla sebemenší souvislost se sekretariátem výpravy při Akademii věd, který představoval jednoho pracovníka a písařku.
Lidové noviny, 16.3.2009, Srovnávejme smysluplně!
Jan Hanousek, profesor ekonomie a statistiky ze CERGE (NHÚ AV ČR) je spoluautorem odpovědi na článek Uplatnění absolventů VŠ na trhu publikovaný Střediskem vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK. Upozorňuje v ní, že se článek hemží profesními pochybeními.
 
 
Téma: Polemika (ženy-lékařky)
Média:
Mladá fronta DNES, 2.3.2009, Je lepší Sova, nebo Čeňková?
Podle prof. Evy Sykové z Ústavu experimentální medicíny AV ČR je názor prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, který považuje přibývání žen v medicíně za jeden z nejvážnějších důvodů krize medicíny, protože jsou v práci „handicapovány tím, že mají rodinu“, neuvěřitelný.
Mladá fronta DNES, 2.3.2009, Zvládnou ženy operaci jako muž?
Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, na anketní otázku uvedenou v titulku odpověděla, že lékaři se dělí na dobré a špatné a je řada žen, které obětovaly celý život medicíně, dosáhly významných úspěchů a přitom stihly vychovat děti.
Lidové noviny, 3.3.2009, Uražené lékařky se bouří: Nepracujeme míň než muži!
Lékařky ve vysokých pozicích se bouří kvůli výrokům prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, že pracovní nasazení žen nemůže být nikdy srovnatelné s nasazením mužů. Podle Evy Sykové, ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR, je to neomluvitelný výrok.
Instinkt, 19.3.2009, Mezi námi doktory
V analýze výroku prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, že lékařky pracují hůře než lékaři, je citována mj. prof. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, podle níž je model myšlení, kdy žena není schopna se plně věnovat kariéře, přežitý.
 
 
Téma: Politika
Média:
ČRo 6, 4.3.2009, 18:10 Názory a argumenty, Postavení Strany zelených na české politické scéně
V komentáři k tématu naznačenému v titulku se uvádí, že začátkem letošního roku preference Strany zelených stouply podle agentur STEM a CVVM na 6 %, ale pokud se budou členové SZ dál veřejně škorpit, zase si uškodí.
Zpravodajství ČTK, 12.3.2009, Jak relaxují čelní evropští státníci a jejich protějšky
Německá kancléřka Angela Merkelová, která působila na stážích v bývalé ČSAV, na svých internetových stránkách prozrazuje, že jejím snem je projet se Transsibiřskou magistrálou z Moskvy do Vladivostoku. Ve volném čase si ráda vyjde na koncert, o víkendech jezdí nejraději do zeleně a též vaří se svým druhým manželem.
Mladá fronta DNES, 20.3.2009, Paroubkovy kotrmelce... ... aneb udělám, co lidé chtějí
Analýza, která se zabývá osobností předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, je doplněna anketní otázkou, zda má být Paroubek znovu premiérem. Blanka Říhová, mikrobioložka (MBÚ AV ČR), by prý preferovala politiku ČSSD, ale není si jistá, jestli tím nejlepším mužem je Jiří Paroubek. Helena Illnerová, bývalá předsedkyně AV ČR, se domnívá, že se nemá svrhávat vláda během předsednictví země EU.
Literární noviny, 23.3.2009, Svůdnost a bařtipánství
Matěj Stropnický v komentáři kritizuje současný stav české pravicové politiky a konstatuje, že pracovník CVVM Daniel Kunštát, který na Fakultě sociálních věd UK vede kurs Média a politika, každoročně začíná průzkumem politických preferencí asi 30 posluchačů semináře, v němž vždy vyhraje ODS s 40–50 % s třetinovou podporou zelených.
 
 
Média:
ČT 1, 25.3.2009, 05:59 Studio 6, Česko po pádu Topolánkovy vlády
V diskusi zazněl názor Tomáše Lebedy ze Sociologického ústavu AV ČR, že ODS se bude muset vypořádat se svými dvěma bývalými poslanci, protože složit vlastní vládu je obrovské selhání. Za problém vypsání předčasných voleb považuje, že je ústava velmi komplikuje, žádné z řešení není jednoduché a žádné není úplně dobré.
Hospodářské noviny, 26.3.2009, Vládu odstřelil milovník PC her
Článek je věnován poslanci za ODS Janu Schwippelovi, který léta působil v Akademii věd, z níž přešel do prezidentské kanceláře jako specialista na zahraniční politiku; poté pracoval na ministerstvu zahraničí.
Hospodářské noviny, 26.3.2009, Zákopová válka začala
V komentáři k aktuální politické situaci po pádu vlády jsou uvedeny výsledky nejnovějšího průzkumu CVVM, z nichž vyplývá, že ODS by nyní vyhrála eurovolby nad ČSSD v poměru 31 : 29.
Lidové noviny, 26.3.2009, Paroubek se bojí, nechce vládnout
Jde o obsahově shodný komentář k aktuální politické situaci po pádu vlády, v němž jsou uvedeny výsledky nejnovějšího průzkumu CVVM, z nichž vyplývá, že ODS by nyní vyhrála eurovolby nad ČSSD v poměru 31 : 29.
ČRo-Rádio Česko, 26.3.2009, 15:08 Rozhovor na aktuální téma, Prezident Klaus přezval od premiéra Mirka Topolánka demisi trojkoaličního kabinetu
Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka v rozhovoru mj. připomněl, že den po pádu vlády vydalo CVVM zprávu o preferencích k evropským volbám, z níž vyplynulo, že ODS předstihla ČSSD. Myslí si proto, že ČSSD chtěla tento trend za každou cenu přerušit.
Hospodářské noviny, 27.3.2009, Šance pro ODS – být za oběť zrady
Daniel Kunštát z CVVM v komentáři k politické situaci po pádu vlády konstatuje, že jak nyní politické strany demise využijí, bude záviset na chovaní jejich lídrů. Mirek Topolánek z ní podle něj může získat, protože působí dojmem, že se stal obětí spiknutí. I díky tomu může ODS v preferencích ještě víc dotáhnout ČSSD.
Lidové noviny, 27.3.2009, Triumf nezodpovědných
Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR v komentáři zdůvodňuje, proč podle něj není problémem vyslovení nedůvěry vládě, ale způsob, kdy a za jakých okolností se tak stalo.
Brněnský deník, 28.3.2009, Za pádem vlády stojí ruzyňský atentát
Zástupce ředitele CVVM AV ČR Daniel Kunštát v rozhovoru analyzoval příčiny pádu vlády. Podle něj se tak stalo kvůli privatizaci Letiště Praha a z vůle prezidenta Václava Klause.
(Jižní Morava)
 
 
Téma: Právo
Média:
Chomutovský deník, 28.3.2009, Kocáb znovu kritizuje Chomutov, podle primátorky je mimo realitu
Ministr Michael Kocáb opět kritizuje exekuce sociálních dávek v Chomutově. Opírá se především o názor Jana Bárty z Ústavu státu a práva AV ČR, podle nějž nemůžou být sociální dávky lidem zabaveny. Kocáb poukazuje také na to, že z dávek jdou zbytečně i odměny exekutorovi, přestože by dluh mohlo vymáhat samo město.
(Severní Čechy)
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 5.3.2009, Klaus jmenuje Drahoše předsedou Akademie věd v pátek 13. března
Prezident Václav Klaus jmenuje prof. Jiřího Drahoše novým předsedou AV ČR 13. 3. Oficiálně řízení instituce převezme na zasedání Akademického sněmu 24. 3. Drahošovou protikandidátkou byla ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková. Dosluhující předseda Václav Pačes se hodlá se vrátit ke svému oboru. Prof. Drahoš od roku 1973 působí v Ústavu chemických procesů AV ČR.
Mladá fronta DNES, 6.3.2009, Stalo se
Jedna ze stručných zpráv informuje, že prof. Jiří Drahoš se příští pátek stane oficiálně předsedou AV ČR. Jmenuje ho prezident Václav Klaus. Vystřídá Václava Pačese, zaměřit se chce na zlepšování kvality výzkumu, na spolupráci s vysokými školami, také by rád rozšířil působení špičkových zahraničních vědců v ústavech.
Metro, 6.3.2009, Klaus jmenuje předsedu AV ČR
Prezident Václav Klaus jmenuje prof. Jiřího Drahoše novým předsedou AV ČR v pátek 13. března. Profesor chemického inženýrství a milovník sborového zpěvu vystřídá v čele akademie Václava Pačese.
(Metro; Praha)
Mediafax, 12.3.2009, Očekávané události a kalendárium na pátek 13. března
Jedna ze stručných zpráv informuje, že prezident republiky Václav Klaus 13. března v 9:30 h jmenuje Jiřího Drahoše do funkce předsedy AV ČR. (Praha, Pražský hrad.)
Lidové noviny, 13.3.2009, Úředníci dělí peníze mechanicky
Prof. Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů, kterého dnes prezident republiky jmenuje novým předsedou AV ČR, v rozhovoru zdůraznil, že systém rozdělování státních financí na výzkum a vývoj má stále silné prvky amatérismu a vysvětlil, jak se tato praxe musí změnit. V nové pozici se zaměří na kvalitu výzkumu, podporu mladých vědců a na větší spolupráci s vysokými školami při prosazování strategických cílů výzkumu a vývoje.
Zpravodajství ČTK, 13.3.2009, Prezident Klaus jmenuje Drahoše novým předsedou Akademie věd
Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenuje fyzikálního chemika Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů novým předsedou AV ČR. Drahoš se chce zaměřit na koncepční spolupráci s vysokými školami, zejména s klíčovými univerzitami, při výzkumu a v inovacích. Rozšířit chce také působení špičkových zahraničních vědců v ústavech a zajistit vyšší účast pracovišť akademie v mezinárodních projektech.
Zpravodajství ČTK, 13.3.2009, Prezident Klaus jmenoval Drahoše novým předsedou Akademie věd
Obsahově shodná, rozšířená zpráva informuje, že prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval fyzikálního chemika Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů novým předsedou AV ČR.
Mediafax, 13.3.2009, Očekávané události a kalendárium na pátek 13. března
Jedna ze stručných zpráv informuje, že prezident republiky Václav Klaus jmenuje v 9:30 h Jiřího Drahoše do funkce předsedy AV ČR. (Praha, Pražský hrad.)
Mediafax, 13.3.2009, Prezident jmenoval Jiřího Drahoše novým předsedou Akademie věd
Prezident Václav Klaus jmenoval v pátek na Pražském hradě novým předsedou AV ČR Jiřího Drahoše, kterého vybrali delegáti sněmu Akademie. Jeho kandidaturu potvrdila i vláda. Nový předseda převezme funkci od Václava Pačese na příštím zasedání Sněmu Akademie 24. března.
Mediafax, 13.3.2009, Prezident jmenuje nového předsedu Akademie věd
Obsahově shodná, podrobná zpráva je rozšířená o profil osobnosti nového předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše.
ČT 1, 13.3.2009, 12:00 Zprávy, Prezident Václav Klaus jmenoval nového šéfa Akademie věd
Prezident Václav Klaus jmenoval nového předsedu AV ČR. Stal se jím fyzikální chemik Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů. Publikoval přes 60 prací a je spoluautorem 10 zahraničních a 9 domácích patentů. Ve funkci vystřídá Václava Pačese. Akademický sněm zvolil Drahoše už loni v prosinci.
ČT 1, 13.3.2009, 19:00 Události, Prezident Václav Klaus jmenoval nového šéfa Akademie věd
Obsahově shodná zpráva je doplněna citací nového předsedy AV ČR Jiřího Drahoše, který si prý jmenování váží jménem celé Akademie. Slova prezidenta o tom, že akademie je dobrou, kvalitní institucí, podle něj platí a doufá, že budou platit i nadále.
ČT 1, 13.3.2009, 06:00 Zprávy, Václav Klaus jmenuje Jiřího Drahoše předsedou Akademie věd České republiky
Prezident Václav Klaus jmenuje Jiřího Drahoše předsedou AV ČR. Profesor chemického inženýrství se chce zaměřit hlavně na zlepšování kvality výzkumů a na spolupráci s vysokými školami. Akademický sněm ho na tento post vybral 16. prosince. Od Václava Pačese by měl funkci převzít 24. března.
ČT 2, 13.3.2009, 22:30 Události, komentáře, Novým předsedou Akademie věd ČR se stal Jiří Drahoš
(obsahově shodná zpráva)
ČRo 1-Radiožurnál, 13.3.2009, 07:50 Ranní interview, Nový předseda Akademie věd ČR
Prof. Jiří Drahoš v rozhovoru před tím, než ho prezident republiky Václav Klaus jmenoval předsedou AV ČR, konstatoval mj., že žádnou dramatickou restrukturalizaci nepředpokládá, ale ani on, ani nová Akademická rada se nebude bránit případnému slučování pracovišť či vytváření nových na témata ve vědě aktuální, která třeba akademie úplně nepokrývá.
ČRo 1-Radiožurnál, 13.3.2009, 12:00 Ozvěny dne, Nový šéf Akademie věd ČR
Jde o výňatek z ranního rozhovoru s novým předsedou AV ČR prof. Jiřím Drahošem, kterého dopoledne jmenoval prezident Václav Klaus, jenž působí v Ústavu chemických procesů a je mj. spoluautorem 10 zahraničních a 9 domácích patentů.
Českobudějovický deník, 14.3.2009, Události v České republice
Jedna ze zpráv informuje, že novým předsedou AV ČR se stal fyzikální chemik Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů. Do funkce jej jmenoval prezident Václav Klaus s tím, že věří, že bude mužem na správném místě.
(Pelhřimovský deník;Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy)
Boleslavský deník, 14.3.2009, V čele Akademie věd je od včerejška Zdeněk Drahoš
Novým předsedou AV ČR se stal fyzikální chemik Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů, kterého do funkce jmenoval prezident Václav Klaus. Prezident věří, že bude mužem na správném místě.
(Pražský deník; Střední Čechy, Brněnský deník, Jižní Morava, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy)
Haló noviny, 14.3.2009, Nový muž v čele Akademie věd
Novým předsedou AV ČR včera prezident Václav Klaus jmenoval Jiřího Drahoše, jenž působí v Ústavu chemických procesů a chce se zaměřit na spolupráci s vysokými školami, zejména s klíčovými univerzitami, při výzkumu a v inovacích, rozšířit působení špičkových zahraničních vědců v ústavech a zajistit vyšší účast pracovišť akademie v mezinárodních projektech.
Právo, 14.3.2009, Foto
Prezident Václav Klaus včera jmenoval fyzikálního chemika Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů novým předsedou AV ČR. Funkci převezme od Václava Pačesa na příštím zasedání sněmu 24. března. Na snímku je zachycen s Václavem Pačesem.
Horizont, 17.3.2009, Prezident Klaus jmenoval Drahoše předsedou AV
Fyzikálního chemika Jiřího Drahoše z Ústavu chemických procesů AV ČR jmenoval prezident Václav Klaus novým předsedou Akademie věd. Prezident věří, že bude mužem na správném místě. Žezlo české vědy Drahoš převezme na zasedání Akademického sněmu 24. března.
Zpravodajství ČTK, 24.3.2009, Dnes se ujme funkce nový předseda Akademie věd Jiří Drahoš
Dosavadní předseda AV ČR Václav Pačes na Akademickém sněmu v Národním domě na pražských Vinohradech ukončí své volební období a funkce se ujme Jiří Drahoš z Ústavu chemických procesů. Chce se zaměřit na spolupráci s vysokými školami při výzkumu a v inovacích, rozšířit působení špičkových zahraničních vědců v ústavech, zajistit vyšší účast pracovišť akademie v mezinárodních projektech.
Zpravodajství ČTK, 24.3.2009, Pačes: Je třeba vypracovat metodiku hodnocení výsledků vědy
Vypracování kvalitní metodiky hodnocení práce vědců a jejich výsledků bude podle vyjádření končícího předsedy Akademie Václava Pačese na Akademickém sněmu v Praze hlavním úkolem nového vedení AV ČR. Metodika totiž podle něj není zákonem dostatečně popsána a v této chvíli zdaleka není hotova.
Zpravodajství ČTK, 24.3.2009, Nový šéf Akademie věd chce přilákat ze zahraničí mladé vědce
Jedním z hlavních cílů nového předsedy AV ČR Jiřího Drahoše je přilákání mladých a schopných vědců ze zahraničí, kteří by mohli přinést do české vědy nové nápady a energii. Jako další cíl si stanovil zvýšení kvality výzkumu. Právě vypracování kvalitní metodiky hodnocení práce vědců a jejich výsledků označil za hlavní úkol pro své nástupce dosavadní předseda Akademie Václav Pačes.
ČT 1, 24.3.2009, 19:00 Události, Střídání v čele Akademie věd
Odstupující předseda AV ČR Václav Pačes na Akademickém sněmu předal svému nástupci Jiřímu Drahošovi symbolický meč, štít a palcát, aby dokázal bránit akademii před nepřízní. V současnosti se mění třeba způsob dělení peněz mezi vědeckými institucemi a vysokými školami a Václav Pačes se bojí, že takový způsob může vědu poškodit.
Lidové noviny, 25.3.2009, Nová tvář v čele Akademie věd
Nový předseda AV ČR prof.Jiří Drahoš se zaměří na kvalitu výzkumu, podporu mladých vědců a na větší spolupráci s vysokými školami.Členové Akademického sněmu včera mj. zvolili i Drahošovy nejbližší spolupracovníky v Akademické i Vědecké radě.
 
 
Téma: Reportáž
Média:
ČT 1, 23.3.2009, 21:40 Reportéři ČT, Boj Alžběty Pezoldové
Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v pořadu o snaze Alžběty Pezoldové z rodu Schwarzenbergů o navrácení majetku stručně upřesnil období, v němž byl v roce 1947 aplikován speciální zákon, tzv. Lex Schwarzenberg, podle nějž byl vyvlastněn majetek rodiny Schwarzenbergů.
Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 25.3.2009, Začalo bourání obchodního domu
Reportáž popisuje demolici ve své době jedinečného obchodního domu Ještěd, nynějšího Teska, kvůli jehož záchraně tisíce lidí podepsaly petici. Inspirovali se peticí za záchranu obchodního domu Máj v Praze, k níž se připojili mj. odborníci z AV ČR.
 
 
Téma: Rozhovor
Média:
Pátek Lidových novin, 13.3.2009, Jedu na max. Než se rozpadnu
V rozhovoru s herečkou a moderátorkou Mahulenou Bočanovou je citována obezitoložka Marie Kunešová z neexistujícího Endokrinologického ústavu AV ČR.
Lidové noviny, 14.3.2009, Mám rád extrémní podmínky
Plastický chirurg, zakladatel kliniky Esthé Jan Měšťák na sebe v článku prozradil, že na základní škole nijak nevynikal, a tak ho rodiče nechali ve Fyzikálním ústavu AV ČR vyučit jemným mechanikem, což se mu výborně hodí i v současné praxi.
Svět, 20.3.2009, Ráj po čtyřech letech pekla
Miroslav Nožina, bývalý pracovník Orientálního ústavu ČSAV, v rozhovoru popsal, jak v současnosti žijí lidé na indonéském ostrově Sumatra, který o vánocích 2004 zasáhla ničivá vlna tsunami, jež si vyžádala 230 000 lidských životů.
Haló noviny, 23.3.2009, Být vzdělávacím společenskovědním centrem levice
Lubomír Vacek, předseda Klubu společenských věd, v rozhovoru o činnosti tohoto uskupení mj. poznamenal, že někteří členové klubu jsou rovněž členy vědeckých společností, např. AV ČR.
Květy, 26.3.2009, Ludvík Hess
Ludvík Hess, díky němuž v ČR dnes funguje už 21 babyboxů, se v rozhovoru mj. zmínil, že babyboxy současným českým zákonům ani mezinárodním úmluvám neodporují. Svědčí prý o tom i posudek Ústavu státu a práva AV ČR, podepsaný jeho ředitelem JUDr. Jaroslavem Zachariášem.
Strategie, 30.3.2009, K mobilní televizi jsem zatím skeptický
Jde o rozhovor s Pavlem Dvořákem, který v ČSAV získal vědeckou hodnost CSc., o technických možnostech zabezpečení televizního vysílání.
ČT 2, 30.3.2009, 21:30 Krásný ztráty, Rozhovor s Danou Drábovou a Václavem Cílkem
Václav Cílek, ředitel Geologického ústavu AV ČR, který v pořadu vystoupil s předsedkyní Úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, je typickým představitelem interdisciplinárního vědce, kombinujícího přírodní vědy s filozofií, sociologií a krajinnou ekologií.
 
 
Téma: Rozhovor (předseda AV ČR prof. V. Pačes)
Média:
Zpravodajství ČTK, 6.3.2009, Upozornění, 6.3.: Hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu bude...
Stručná zpráva upozorňuje, že v 17:30 h bude bývalý předseda AV ČR Václav Pačes hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu Čro-Praha. Bude mj. mluvit o svých dalších vědeckých plánech.
ČRo 1-Radiožurnál, 6.3.2009, 17:30 Dvacet minut Radiožurnálu, Rozhovor s Václavem Pačesem, předsedou Akademie věd ČR
Předseda AV ČR Václav Pačes v rozhovoru bilancoval své působení ve funkci. Vysvětlil mj. podstatu novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje, shrnul závěry nezávislé energetické komise, kterou vedl, vylíčil, co bude dělat, až 24. 3. oficiálně předá Jiřímu Drahošovi řízení Akademie a vrátí se do Ústavu molekulární genetiky, zdůraznil, že ho politika nelákala aj.
ČRo 2-Praha, 12.3.2009, 08:30 Jak to vidí, Předseda Akademie věd Václav Pačes
Prof. Václav Pačes, předseda AV ČR, v rozhovoru vyjádřil svou spokojenost s účastí ČR v NATO, souhlasně se vyslovil k uvolnění výzkumu embryonálních kmenových buněk v USA, zdůvodnil své obavy z metodiky hodnocení vědy podle zákona 130, která podle něj není dobrá. Uvedl, že v pátek 13. 3. prezident Václav Klaus na Hradě jmenuje nového předsedu Akademie, prof. Jiřího Drahoše, který se ujme své funkce 25. 3.
Lidové noviny, 19.3.2009, Občas jsem se cítil jako Sisyfos
Prof. Václav Pačes, jenž od roku 1977 pracoval v Ústavu molekulární genetiky AV ČR a který příští týden předá předsednictví AV ČR prof. Jiřímu Drahošovi, v rozhovoru bilancoval své působení v pozici předsedy Akademie. Zmínil se o spolupráci s vysokými školami, o financování Akademie, úrovni výsledků výzkumu jejích ústavů, o spolupráci s premiéry Paroubkem a Topolánkem. Zdůraznil, že o politické dráze neuvažuje, že se chce opět zcela věnovat svému oboru – genetice.
 
 
Téma: Sdružení obcí Orlicko
Média:
Chrudimský deník, 20.3.2009, Akademici prověří vodu v Hamrech
Zástupci AV ČR, Pardubického kraje a Sdružení obcí Orlicko rekapitulovali dosavadní spolupráci, perspektivy a nové možnosti v oblasti vědy a výzkumu, rozvoje regionů a vzdělanosti v podmínkách EU. Pracovníci akademie se podílejí na více jak 15 projektech v regionu, např. vědci z Ústavu experimentální botaniky budou zjišťovat ovlivnění kvality vody v nádrži Hamry.
(Východní Čechy)
 
 
Téma: Volby
Média:
ČRo-Rádio Česko, 5.3.2009, 08:08 Rozhovor na aktuální téma, Snížení poslanců z dvou set na sto devadesát devět
Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu (AV ČR) v diskusi na téma naznačené v titulku poznamenal, že si osobně nemyslí, že pro český volební systém je třeba zavádět bonus.
Lidové noviny, 11.3.2009, Kabinet by mohl vydržet do konce tohoto pololetí
Předseda ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru zdůvodnil, proč poslanci z ČSSD letos dosud nevyvolali hlasování o nedůvěře vládě, a na otázku ohledně klesajících preferencí odpověděl, že podle průzkumů STEM i CVVM je mezi preferencemi ČSSD a ODS rozdíl asi 10 %. V realitě je podle něj rozdíl ve prospěch sociální demokracie vyšší, než uvádějí průzkumy.
ČRo 1-Radiožurnál, 13.3.2009, 17:30 Dvacet minut Radiožurnálu, Rozhovor s Jiřím Paroubkem, předsedou ČSSD
Předseda ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru jmenoval v souvislosti s průzkumem volebních preferencí výsledky CVVM.
Zpravodajství ČTK, 18.3.2009, CVVM: ODS dotahuje ČSSD v preferencích, dělí je jen tři procenta
Stručná zpráva informuje, že vládní ODS dotahuje v preferencích náskok opoziční ČSSD, strany dělí podle průzkumu CVVM z počátku března pouhá 3 %; ČSSD preferuje 26 % voličů, ODS 23 %.
Zpravodajství ČTK, 18.3.2009, CVVM: ODS dotahuje ČSSD v preferencích, dělí je jen tři procenta
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Zpravodajství ČTK, 18.3.2009, CVVM: ODS dotahuje ČSSD v preferencích, dělí je jen tři procenta
(obsahově shodná, podrobná zpráva)
Zpravodajství ČTK, 18.3.2009, Czech ODS catching up with opposition CSSD in voter support – poll
(obsahově shodná, rozšířená zpráva v anglickém znění)
Zpravodajství ČTK, 18.3.2009, Czech ODS catching up with opposition CSSD in voter support – poll
(obsahově shodná, podrobná zpráva v anglickém znění)
Z1, 18.3.2009, 19:00 Zprávy v 7, Přehled následujících zpráv
Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle posledního průzkumu CVVM ČSSD a ODS dělí už jen necelých 5 %.
Z1, 18.3.2009, 19:00 Zprávy v 7, Kauza Topolánek – Dalík – Wolf
Jde o komentář k výsledkům CVVM, z nichž vyplývá, že ČSSD a ODS dělí jen necelých 5 %.
Z1, 18.3.2009, 19:00 Zprávy v 7, Volební preference
Zpráva informuje, že ODS si od začátku roku polepšila v preferencích. Pomalu dotahuje náskok ČSSD, která u voličů naopak sympatie ztrácí. Čísla zveřejnilo CVVM.
Brněnský deník, 19.3.2009 CVVM: Lidovci i zelení mají namále
Z průzkumu CVVM vyplývá, že kdyby se teď konaly volby do Poslanecké sněmovny, zúčastnilo by se jich 63 % Čechů. Vyhrála by ČSSD (36 %), za ní by skončila ODS (31,5 %), třetí by byli komunisté (16 %), čtvrtí zelení (7 %). Lidovci jsou s 5 % na hranici volitelnosti.
(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)
Hospodářské noviny, 19.3.2009, Co je nového
Jedna ze stručných zpráv informuje, že ODS se dotahuje na ČSSD v preferencích; ČSSD by podle CVVM volilo 26 % lidí, ODS ztrácí 3 %.
E15, 19.3.2009, ODS dotahuje ČSSD v preferencích
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Haló noviny, 19.3.2009, ODS v preferencích dotahuje ČSSD
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Hospodářské noviny, 19.3.2009, ODS dotahuje ČSSD v preferencích
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Lidové noviny, 19.3.2009, Volby na podzim. To je plán ČSSD
V článku o možnosti úspěchu návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry vládě jsou uvedeny výsledky CVVM z počátku března, z nichž vyplývá, že ODS dotahuje ČSSD v preferencích, dělí je pouhá 3 %.
Právo, 19.3.2009, CVVM: soc. dem. si znovu pohoršila
Zatímco podle agentury STEM se pokles obliby ČSSD v březnu zastavil, podle březnového průzkumu CVVM ztratila dalších 2,5 bodu. Obě agentury se shodují, že by ČSSD stále jasně vyhrála, ale ODS posiluje.
ŠÍP, 19.3.2009, Kdo z nich vytáhne větší špínu!
V článku, který popisuje, jak politici před volbami do Evropského parlamentu začínají rozjíždět své známé kampaně: Uškoď svému soupeři, co možná nejvíc můžeš, se uvádí, že podle průzkumu CVVM stahuje ODS náskok ČSSD.
ČT 2, 19.3.2009, 06:30 Zprávy – Brno, Volební preference
Podle březnového šetření CVVM ODS v preferencích dotahuje ČSSD, dělí je 3 %. ČSSD preferuje 26 % voličů, ODS 23 %.
ČT 2, 19.3.2009, 08:00 Zprávy – Brno, Volební preference
(obsahově shodná zpráva)
ČRo-Rádio Česko, 31.3.2009, 15:08 Rozhovor na aktuální téma, Předčasné volby a řešení vládní krize
V diskusi v souvislosti s dohodou na úřednické vládě zazněla otázka, jak obtížné bude hledat nepolitickou osobnost, jež by vládu do předčasných voleb vedla a zda se dá očekávat, že se objeví jména akademiků, např. Václav Pačes (AV ČR), kteří neproblematizují situaci.
 
 
Téma: Volby – předseda AV ČR
Média:
Respekt, 9.3.2009, Příštích 7 dní
Jedna ze stručných zpráv informuje, že 13. března bude fyzikální chemik Jiří Drahoš oficiálně jmenován novým předsedou AV ČR.
 
 
Téma: Výročí
Média:
Sdělovací technika, 2.3.2009, Mikroelektronika včera a dnes
Na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze se 12. 2. 2009 konala konference při příležitosti oslav vzniku katedry mikroelektroniky v roce 1977, která představila historii oboru v ČR, založení katedry mikroelektroniky i současný stav mikroelektroniky v ČR. Na konferenci vystoupili i zástupci Fyzikálního ústavu AV ČR.
IN magazín, 4.3.2009, Objevte vesmír!
V článku o historii a činnosti českých hvězdáren a planetárií v Mezinárodním roce astronomie se píše i o observatoři v Ondřejově Astronomického ústavu AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 12.3.2009, Poslední lidské stopy na Měsíci zanechal astronaut s čs. kořeny
Americký astronaut Eugene Andrew Cernan, jehož předkové přišli do Ameriky počátkem 20. století z Čech a Slovenska a který 14. 3. oslaví 75. narozeniny, byl v prosinci 1972 posledním člověkem, jenž zanechal své stopy na Měsíci. Zpět tehdy odvážel i československou vlajku, kterou od něj převzal tehdejší ředitel Astronomického ústavu ČSAV Luboš Perek.
Slánské listy, 17.3.2009, Kulatá výročí osobností Slánska
Jedna ze stručných zpráv informuje, že 29. 3. 1939 zemřel v Klatovech velvarský rodák, profesor Ferdinand Vaněk, člen archeologické komise při České akademii věd a umění v Praze.
Sanquis, 19.3.2009, Mezinárodní rok astronomie 2009
Článek popisuje význam Mezinárodního roku astronomie a jeho zahájení 7. ledna na Staroměstském náměstí v Praze, mj. za účasti předsedy AV ČR prof. Václava Pačesa.
Právo, 21.3.2009, Cestovatel Miroslav Zikmund usínal nejčastěji s atlasem v náručí
V článku, který tlumočí vzpomínky Miroslava Zikmunda, jenž nedávno oslavil 90. narozeniny, na společné putování s Jiřím Hanzelkou, se mj. píše, že nad expedicí, která začala 22. dubna 1959 a trvala pět let, převzala záštitu ČSAV.
Brněnský deník, 26.3.2009, Stalo se před... 120 lety
Před 120 lety se narodil hudebník Václav Kaprál, který vlastnil první soukromou Hudební školu v Brně-Králově Poli, vyučoval hudbu na brněnské filozofické fakultě a na Státní konzervatoři v Brně a byl i členem České akademie věd a umění.
(Jižní Morava)
 
 
Média:
Mediafax, 13.3.2009, Další očekávané události
Jedna ze stručných zpráv informuje, že předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček 16. března od 10.00 h pořádá ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR seminář Tragické březnové dny. (Praha, Poslanecká sněmovna, Sněmovní 1, sál 205.)
Mediafax, 14.3.2009, Další očekávané události
(obsahově shodná zpráva)
Brněnský deník, 14.3.2009, Bránit se? Nesmysl. Byli by nás utloukli
Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR v souvislosti se 70. výročím okupace Československa nacistickými vojsky zdůraznil, že okupace byla vyústěním Mnichovské dohody. Obrana zbytku republiky byla podle něj nemožná, každý odpor by byl likvidován. Osud českých zemí ale přispěl k tomu, že Britové pochopili, že třetí říši nelze věřit.
(Brněnský deník, Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)
TV Nova, 15.3.2009, 19:30 Televizní noviny, 70 let od vpádu Hitlerových vojsk
Podle Oldřicha Tůmy, ředitele Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, nikdo netušil, že v den, kdy německá armáda okupovala Československo, 15. března 1939, přijede do Prahy i sám Adolf Hitler.
Mediafax, 15.3.2009, Očekávané události a kalendárium na pondělí 16. března
Jedna ze stručných zpráv informuje, že předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček 16. března od 10.00 h pořádá ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR seminář Tragické březnové dny. (Praha, Poslanecká sněmovna, Sněmovní 1, sál 205.)
Mediafax, 16.3.2009, Očekávané události a kalendárium na pondělí 16. března
(obsahově shodná zpráva)
Lidové noviny, 17.3.2009, Pozvánky
Výstava Konec Česko-Slovenska, kterou pořádá Historický ústav AV ČR ve vestibulu budovy AV ČR na Národní třídě v Praze do 26. března, připomíná události ze 14. až 16. března 1939.
 
 
Téma: Výročí (Josef Hlávka)
Média:
ČRo-Plzeň, 12.3.2009, 17:00 Události dne – Plzeňský kraj, Vzpomínková akce věnovaná Josefu Hlávkovi
Na architekta, stavitele a mecenáše Josefa Hlávku v Lužanech na jižním Plzeňsku vzpomínali členové Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Už včera v Praze převzali pamětní medaili Josefa Hlávky představitelé vysokých škol a univerzit i AV ČR.
ČRo-Plzeň, 13.3.2009, 17:00 Události dne - Plzeňský kraj, V Lužanech vzpomínali na mecenáše Josefa Hlávku
V pořadu o vzpomínce na architekta, stavitele a mecenáše Josefa Hlávku v Lužanech zazněla informace, že po skončení hlavní zpravodajské relace posluchači uslyší vyznání Josefu Hlávkovi z úst čestného předsedy AV ČR profesora Rudolfa Zahradníka.
 
 
Média:
ČRo-Plzeň, 28.3.2009, 17:00 Události dne – Plzeňský kraj, Mezinárodní astronomický workshop
AV ČR se organizačně podílela na mezinárodním astronomickém workshopu asi 50 vědců z 10 zemí Evropy v Krajské knihovně v Karlových Varech, který se konal u příležitosti Mezinárodního astronomického roku. Na programu setkání byly odborné semináře i přednášky pro veřejnost.
ČRo-Plzeň, 28.3.2009, 17:00 Události dne – Plzeňský kraj, V karlovarské krajské knihovně vrcholí akce k mezinárodnímu astronomickému roku
René Hudec z AV ČR byl jedním z přednášejících na mezinárodním astronomickém workshopu v Krajské knihovně v Karlových Varech, na jehož organizaci se akademie podílela.
 
 
Téma: Výzkum
Média:
Bezpečnost a hygiena práce, 10.3.2009, Výzkumný ústav bezpečnosti práce, veřejná výzkumná instituce
V článku o činnosti Výzkumného ústavu bezpečnosti práce je v souvislosti s charakteristikou veřejné výzkumné instituce jmenována AV ČR.
Silnice a železnice, 18.3.2009, Aplikácia spektrálnej analýzy v dynamickej diagnostike zemného podložia
V literatuře k odbornému článku je uveden odkaz na publikaci Šírenie napäťových vĺn a rázy v telesách (Brepta, R.; Prokopec, M.), kterou vydala Academia, Praha 1972.
Profit, 23.3.2009, Vyspělé státy od rozvojových odlišuje výzkum
Článek popisuje osobnost generálního ředitele libereckého Výzkumného ústavu textilních strojů prof. Miroslava Václavíka a současné zaměření VÚTS, výzkumné organizace, která veškerý zisk reinvestuje zpátky do výzkumu a vývoje. Prof. Václavík je například členem odborné komise Rady vlády pro výzkum a vývoj, členem Akademického sněmu a dozorčí rady AV ČR aj.
Ekonom, 26.3.2009, Věda a zpěv šéfa akademiků
Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš chce za své volební období dokázat tři základní věci: zvýšit kvalitu výzkumu, zlepšit spolupráci s vysokými školami, dát prostor mladým badatelům. Klíčový je pro něj kvalitní hodnocení výsledků výzkumu. Nezbytný je vznik profesionální instituce, která oddělí vědecká zrna od plev, a dá tak návod výzkumným institucím, kde zeštíhlovat a kde naopak přidávat na platech. Pracovní skupina pro hodnocení se již při Akademii tvoří.
Zpravodajství ČTK, 28.3.2009, Akademie věd měla loni vyšší rozpočet, státní podpora ale klesla
Z výroční zprávy o činnosti akademie za loňský rok vyplývá, že rozpočet AV ČR loni činil 9,074 miliardy korun. Podíl státní podpory výzkumu a vývoje na HDP loni lehce poklesl. Od příštího roku se má rozpočet na vědu snižovat, v r. 2010 má vlastní rozpočet akademie klesnout na 5,52 mld. korun, v r. 2011 na 5,3 mld. Loni vzrostl počet pracovníků akademie na 7729; v průměru si měsíčně vydělali 30 483 korun; výzkumní pracovníci 42 832.
Mladá fronta DNES, 31.3.2009, Když chci být rychlejší než policie, použiji internet
Profesor Jihočeské univerzity Josef Berger v kritickém komentáři k aktivitám poslance Petra Wolfa konstatuje, že chybějí výsledky, které by dokládaly kvalitní využití mnohamilionové dotace na jeho výzkum. Doporučuje zkvalitnit kritéria hodnocení domácí vědy, jak to například dělá několik ústavů AV ČR. Specificky česká pravidla, která k celostátnímu použití vytvářejí poučení amatéři při Radě pro vědu a výzkum, viditelně nejsou dostatečně efektivní.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie
Média:
Mladá fronta DNES, Pardubický kraj, 2.3.2009, Mikulovice archeology nadchly. Opět je chtějí chránit
Archeologický ústav AV ČR v tiskové zprávě uvedl, že Mikulovice na Pardubicku, kde archeologové zkoumali staveniště rodinných domů, vydaly překvapivé nálezy sídlišť a hrobů z pravěku a z doby římské. Archeologové budou proto opět usilovat o prohlášení dosud nezastavěných pozemků kulturní památkou, kterou už lokalita byla, ale ministerstvo kultury ochranu zrušilo kvůli zájmům stavebníků.
Pražský deník, 3.3.2009, Skládáme pestrou mozaiku zdejší krajiny v minulosti
Kateřina Tomková z Archeologického ústavu AV ČR v rozhovoru čtenářům přiblížila výzkum na staveništi tunelu Blanka u stanice metra Hradčanská a v jámě Myslbek mezi Patočkovou a Myslbekovou ulicí v Praze 6.
(Střední Čechy)
Pražský deník, 3.3.2009, Stavba tunelu Blanka odhaluje dávnou historii
Kateřina Tomková z Archeologického ústavu AV ČR vysvětlila, že průzkum stavby tunelového komplexu Blanka v Praze 6 pomůže určit, jak vypadala krajina Prahy před 350 000 lety. Účelem výzkumu je snaha zachovat informace, které budou sloužit archeologům, historikům i geologům.
(Střední Čechy)
Mediafax, 4.3.2009, Ostravské muzeum chce z evropských peněz pořídit nové vitríny
Ostravské muzeum požádá o dotaci na stavební úpravy výstavních místností. V budoucnu by rádo při významných příležitostech vystavilo i Petřkovickou Venuši, která je uložena v depozitáři Archeologického ústavu AV ČR v Brně. Představitelé města už s akademií jednají o možných zápůjčkách.
Náš region, 5.3.2009, O pár století zpět do středověku
V článku, který zve na výlet do Tismic, se uvádí, že nálezy ze slovanského hradiště přímo nad vsí jsou uloženy v Regionálním muzeu v Kolíně a v Archeologickém ústavu AV ČR v Praze.
Projekt, 9.3.2009, Dláždění královské historie (1)
Na sklonku roku 2008 se ve výstavní síni AV ČR na Národní třídě v Praze uskutečnil již 12. ročník výstavy Budoucnost a přítomnost Prahy 1, na níž se mj. prezentovaly vzory kamenné mozaikové dlažby, která zdobila chodníky hlavního města v minulosti.
Naše rodina, 10.3.2009, Tajemné krásky z pravěku (4)
V článku o nálezu Landecké venuše na ostravském Landeku – jediné podobě štíhlé ženy známé z této epochy na území ČR – je uvedena informace, že dnes jsou nálezy z Landeku uložené v brněnském Archeologickém ústavu AV ČR.
Českolipský deník, 11.3.2009, Stavbu je nutné hlásit archeologům
Zpráva upozorňuje, že podle zákona o státní památkové péči každý, kdo plánuje například výstavbu rodinného domu, musí svůj záměr mimo jiné oznámit také Archeologickému ústavu (AV ČR).
(Severní Čechy)
Pardubický deník, 11.3.2009, O Avarech na území Československa
Naďa Profantová z pražského Archeologického ústavu (AV ČR) bude dnes od 18:00 h ve Východočeském muzeu na pardubickém zámku přednášet o kulturní interakci mezi Avary a slovanským obyvatelstvem na území bývalého Československa.
(Východní Čechy)
Českolipský deník, 16.3.2009, O každé stavbě musí vědět archeologové
Archeolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Petr Jenč v rozhovoru potvrdil, že Archeologickému ústavu (AV ČR) je nutné oznámit každou stavbu, že oznamovací povinnost vyplývající ze zákona se vztahuje na všechny osoby, jež v území s archeologickými nálezy připravují stavební práce.
(Severní Čechy)
Příbramský deník, 16.3.2009, Vrškamýk uzavře archeologický průzkum
Objekt hradu Vrškamýk a jeho blízké okolí je z důvodu stabilizace zdiva hradu a kvůli archeologickým pracem až do června 2010 pro veřejnost uzavřeno. Brzy zde bude zahájen archeologický průzkum (Střední Čechy)
Rakovnický deník, 17.3.2009, Novostrašecko patřívalo k nejstarší průmyslové oblasti naší republiky
Výzkum Archeologického ústavu ČSAV železářské hutě ve Mšeci v roce 1969 prokázal, že v oblasti pravěkého Novostrašecka se hutnictví a železářství rozvinulo již v 6. století př. n. l., kdy začínala doba železná, s příchodem Keltů do kraje.
Mladá fronta DNES, Střední Čechy, 30.3.2009, Prokopou se zpět do středověku
Filip Velímský z Archeologického ústavu (AV ČR) popisuje, jaké nálezy archeologové předpokládají v historickém jádru Kutné Hory, kde by mohl začít koncem dubna průzkum. Vedení radnice se však nelíbí cena 1,7 milionu korun a požádalo o snížení. Komplikací může být i nedostatek archeologů, kteří se soustřeďují na průzkum u Kolína, kudy povede obchvat.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (Archeologický ústav AV ČR – výročí)
Média:
ČRo-Sever, 1.3.2009, 11:10 Planetárium, Starší doba kamenná očima současné archeologie
Slavomil Vencl z Archeologického ústavu AV ČR, editor II. dílu Archeologie pravěkých Čech, hovořil v dalším pokračování seriálu vysílaného u příležitosti vydání nové publikace o českém pravěku a k 90. výročí založení Archeologického ústavu AV ČR, o paleolitu.
ČRo-Sever, 15.3.2009, 11:10 Planetárium, Předěl mezi neolitem a dobou bronzovou - eneolit
V  seriálu vysílaném u příležitosti vydání publikace Archeologie pravěkých Čech a k 90. výročí založení Archeologického ústavu AV ČR vystoupil Evžen Neustupný, pracovník ústavu a editor 4. svazku věnovaného období eneolitu, aby charakterizoval toto období.
ČRo-Sever, 22.3.2009, 11:10 Planetárium, Jaká byla doba bronzová v Čechách?
V  seriálu vysílaném u příležitosti vydání publikace Archeologie pravěkých Čech a k 90. výročí založení Archeologického ústavu AV ČR vystoupil ředitel ústavu Luboš Jiráň, editor konečné podoby textu, který popsal období doby bronzové v Čechách.
ČRo-Sever, 29.3.2009, 11:10 Planetárium, Vznik a průběh takzvané doby halštatské
V  seriálu vysílaném u příležitosti vydání publikace Archeologie pravěkých Čech a k 90. výročí založení Archeologického ústavu AV ČR vystoupila Natálie Venclová, která popsala období doby halštatské v Čechách.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (exhumace Tycho Brahe)
Média:
Pražský deník, 11.3.2009, Exhumaci v Praze neušla téměř žádná významná osobnost
Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu AV ČR ke spekulacím o případné exhumaci dánského astronoma Tycha Brahe, který je pohřben v pražském Týnském chrámu na Staroměstském náměstí, poznamenává, že dnes už se uplatňují jiné postupy, např. průzkum mikrokamerou. Výzkumy antropologa Emanuela Vlčka podle ní způsobily nedozírné škody.
(Střední Čechy)
Pražský deník, 11.3.2009, Poslední záhada astronoma Tycha Brahe
Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu AV ČR ke spekulacím o případné exhumaci dánského astronoma Tycha Brahe, který je pohřben v pražském Týnském chrámu na Staroměstském náměstí, uvedla, že na Archeologický ústav se nikdo se žádostí o posudek neobrátil.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (nález u Třebíče)
Média:
Zpravodajství ČTK, 27.3.2009, Vědci prokázali, že na Třebíčsku se pásli mamuti
Jak oznámila Miriam Nývltová-Fišáková, vědci z Archeologického ústavu AV ČR v Brně prokázali, že se na Třebíčsku v době ledové pásli mamuti, sobi, koně a pratuři. Dosud předpokládali, že v takové nadmořské výšce pro ně nebyly příznivé podmínky. Zvrat přinesl výzkum fragmentů kostí u Třebíče z období 30 000 až 17 000 let př. n. l.
Mladá fronta DNES, Vysočina, 28.3.2009, U Třebíče našli kosti mamuta
Archeologové nalezli pod Ptáčovem, což je část Třebíče, desítky tisíc let staré pozůstatky zvířat. Nález nyní zkoumá Archeologický ústav AV ČR v Brně. Jak konstatovala Miriam Nývltová-Fišáková, jde o velké kosti z končetin mamuta, soba, stepního koně a pratura z doby 15 až 30 000 let př. n. l.
Jihlavské listy, 31.3.2009, Na Třebíčsku žil mamut
Vědci z Archeologického ústavu AV ČR v Brně zjistili, že u místní části Třebíče Ptáčova se v době ledové potulovali mamuti, sobi, koně a pratuři. Dosud předpokládali, že v takové nadmořské výšce mamut neměl pro život příznivé klimatické podmínky. Informaci potvrdila pracovnice ústavu Miriam Nývltová Fišáková.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (Pražský hrad)
Média:
Zpravodajství ČTK, 11.3.2009, Vědci našli doklady dřívějšího společenského života na Hradě
Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu AV ČR oznámila, že výzkum ve Vladislavském sále Starého paláce na Pražském hradě přinesl svědectví o společenském životě v královském paláci během renesance a baroka. Archeologové našli pod podlahou hrací karty, zbytky dopisů a stránek knih, knoflíky, korále, špendlíky a dýmky, kapesní sluneční hodinky, kružítko, mince aj.
Lidové noviny, metropole/Praha, 12.3.2009, Historie ležela pod podlahou
Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu AV ČR oznámila, že archeologové odkryli dřevěnou podlahu Vladislavského sálu a objevili poklady, které kdysi naši předci poztráceli. Poztrácené a nyní nalezené knoflíky, korále, karty, mince nebo zbytky dopisů podle archeologů výstižně dokumentují společenský život na Pražském hradě.
Právo,Praha-Střední Čechy, 12.3.2009, Na Hradě se mastily karty
Podlaha Vladislavského sálu Pražského hradu vydala tajemství, která skrývala až pět století. Co pod ní při společenských příležitostech propadlo, zůstalo na svém místě do záchranného archeologického průzkumu. Nejzajímavější část nálezů tvoří podle Jany Maříkové-Kubkové z Archeologického ústavu AV ČR doklady každodenního života v sále v období 16. a 17. století.
ČT 1, 12.3.2009, 18:00 Události v regionech – Praha, Podlaha Vladislavského sálu skrývala archeologický nález
Josef Matiášek a Jana Kubková-Maříková z Archeologického ústavu AV ČR divákům přiblížili unikátní archeologický nález v podlaze Vladislavského sálu na Pražském hradě, při jejíž rekonstrukci archeologové objevili tisíce drobných předmětů ze 16. a 17. století.
Mladá fronta DNES, Praha, 13.3.2009, Drobné poklady zapadlé pod podlahou
Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu AV ČR komentuje nález věcí, které lidé za staletí poztráceli, objevený ve skulinách pod prkny při rekonstrukci renesanční podlahy Vladislavského sálu na Pražském hradě.
ČT 1, 13.3.2009, 05:59 Studio 6, Co našli archeologové v podlaze Vladislavského sálu?
Jan Frolík z Archeologického ústavu AV ČR popsal některé z mnoha předmětů ojedinělého archeologického nálezu v podlaze ve Vladislavském sálu Starého královského paláce na Pražském hradě, např. soubor hracích karet ze 16. století, ručně psané dokumenty, kapesní sluneční hodinky, náramkové hodinky, kružítko aj.
ČT 1, 14.3.2009, 12:05 Týden v regionech – Praha, Unikátní archeologický nález skrývala podlaha Vladislavského sálu
Vedoucí výzkumu Josef Matiášek z Archeologického ústavu AV ČR Praha popsal unikátní archeologický nález, který skrývala podlaha Vladislavského sálu na Pražském hradě. Jana Kubková-Maříková z ústavu dodala, že předměty se po dobu několika set let ztrácely, a proto jich je takové množství.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie/astronomie
Média:
ČRo-Sever, 8.3.2009, 11:10 Planetárium, Hledání planet pozemského typu a Cesta do pravěku
V pořadu vystoupil Miloš Šidlichovský z Astronomického ústavu AV ČR, který hovořil o hlavním úkolu družice Kepler – hledání planet pozemského typu, na nichž by mohl existovat život, a Ivan Pavlů z Archeologického ústavu AV ČR, jenž v seriálu vysílaného u příležitosti vydání n publikace Archeologie pravěkých Čech a k 90. výročí založení ústavu přiblížil třetí díl publikace Cesty do pravěku.
 
 
Téma: Výzkum – astronomie
Média:
Rytmus života, 2.3.2009, Zaujalo nás Kdo pokreslil Ameriku?
Asi nejznámější geoglyfy – kresby na zemském povrchu – jsou na planině Nazca v Peru z doby mezi 2. stol. př. Kr. a 6. stol. n. l. Podle Jaroslava Klokočníka z Astronomického ústavu AV ČR, který se zajímá o paleoastronomii, výzkum astronomických znalostí starých civilizací, měly linie a kresby astronomický smysl – ukazovaly k určitým nebeským tělesům.
Lidové noviny, 4.3.2009, Pilotovaná kosmonautika 2009
Antonín Vítek z AV ČR dnes od 19 hodin ve Velkém klubu plzeňské radnice přednáší na téma: Co nás letos čeká v oblasti kosmonautiky? Jak pokročí dostavba Mezinárodní kosmické stanice a jaké zajímavé družice se chystají ke startu?.
Lidové noviny, 7.3.2009, Írán o svých raketách blufuje
Antonín Vítek z AV ČR v komentáři k tvrzení íránské státní televize, že raketa Šaháb-3 dokáže zasáhnout cíl vzdálený až 2100 km, došel k závěru, že nosiče schopné doletět na vzdálenost více než 5000 km, které by zasáhly střední Evropu, jsou otázkou vývoje zcela nové generace raket (Šaháb-5), než jakými nyní Írán disponuje.
ČRo 1-Radiožurnál, 11.3.2009, 08:50 Ranní interview, Další let raketoplánu Discovery
Antonín Vítek z AV ČR k očekávanému startu amerického raketoplánu Discovery poznamenal, že let je více méně rutinní, zvláštní je pouze tím, že dopravuje poslední obrovský kus stanice. V jeho rámci také bude vyměněn jeden ze tří stálých členů posádky.
Lidové noviny, 18.3.2009, Měření gravitace Země napočtvrté
Včera odpoledne našeho času odstartovala z ruského kosmodromu Pleseck evropská družice GOCE, která má mj. mnohem přesněji změřit gravitační pole Země. Na projektu se podílejí i čeští vědci, konkrétně z Astronomického ústavu AV ČR.
Lidové noviny, 27.3.2009, Planetka na zem spadlá
Studie zveřejněná ve včerejším čísle časopisu Nature, jejímiž spoluautory jsou i Petr Pravec a Jiří Borovička z Astronomického ústavu (AV ČR), popisuje, jak se týmu s českými vědci poprvé podařilo získat úlomky planetky, jejíž srážku se Zemí předpověděl a pozoroval.
 
 
Téma: Výzkum – astronomie (dalekohled Kepler)
Média:
ČT 1, 6.3.2009, 19:00 Události, Přehled zpráv
Miloš Šidlichovský z Astronomického ústavu AV ČR k informaci o novém teleskopu, který bude pátrat po planetách podobných Zemi, stručně poznamenal, že planet o poloměru těsně okolo Země se objeví asi jenom 50.
ČT 1, 6.3.2009, 19:00 Události, Hledá se dvojník planety Země
Miloš Šidlichovský z Astronomického ústavu AV ČR stručně doplnil informace o zařízení s názvem Kepler, které má v okolí vzdálených hvězd vyhledávat obyvatelné planety. Dalekohled bude sledovat 100 000 hvězd, přičemž u každé z nich se zaměří na jemné změny jasnosti.
ČT 2, 6.3.2009, 22:30 Události, komentáře, Najde se druhá?
V úvodu diskuse o novém teleskopu, který bude pátrat po planetách podobných Zemi, byl zopakován pořad, v němž vystoupil Miloš Šidlichovský z Astronomického ústavu AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – astronomie (nová observatoř)
Média:
Českokrumlovský deník, 6.3.2009, Budoucí observatoř má mít největší dalekohled na světě
Petr Pravec a Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR v rozhovoru vysvětlili, proč mají Novohradské hory na kopci Myslivna u Pohorské Vsi, kde by měla být vybudována astronomická observatoř, nejlepší podmínky pro pozorování asteroidů a na co se by se specializovala.
(Jižní Čechy)
Českokrumlovský deník, 6.3.2009, Na Myslivně bude observatoř
Astronomický ústav AV ČR by měl rád u Pohorské Vsi hvězdárnu, ale zatím není vůbec jisté, jestli se vše podaří. Projekt, který ústav chystá, je zatím v přípravné fázi. Pavel Suchan objasnil, že by byl financován z evropských peněz v rámci programu Výzkum a Vývoj pro inovace.
(Jižní Čechy)
Českobudějovický deník, 9.3.2009, Na Myslivně bude observatoř
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
Jindřichohradecký deník, 9.3.2009, Na Myslivně bude hvězdárna
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
Písecký deník, 9.3.2009, Na Myslivně možná vyroste observatoř
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
Strakonický deník, 9.3.2009, Na vrchu Myslivna vznikne observatoř
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
Táborský deník, 9.3.2009, Na Myslivně bude observatoř
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
Jindřichohradecký deník, 9.3.2009, Budoucí observatoř má mít největší dalekohled na světě
Petr Pravec a Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR v rozhovoru vysvětlili, proč mají Novohradské hory na kopci Myslivna u Pohorské Vsi, kde by měla být vybudována astronomická observatoř, nejlepší podmínky pro pozorování asteroidů a na co se by se specializovala.
(Jižní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – astronomie (planetka 2009 DD45)
Média:
Zpravodajství ČTK, 2.3.2009, Zemi dnes odpoledne těsně mine asi třicetimetrová planetka
Planetka 2009 DD45 o velikosti necelých 30 metrů dnes zhruba ve 14:44 h mine ve vzdálenosti 63 500 km Zemi. Antonín Vítek z AV ČR doplnil, že ji 27. 2. objevil automatický dalekohled na australské observatoři Siding Spring u městečka Coonabarabran.
Zpravodajství ČTK, 2.3.2009, Zemi odpoledne těsně minula asi třicetimetrová planetka
(podrobná, obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 2.3.2009, 19:00 Události, Zemi minul asteroid
Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR doplnil informace moderátora Vladimíra Kořena o planetce 2009 DD45, která krátce před třetí hodinou odpolední ve vzdálenosti 63 500 kilometrů minula Zemi.
TV Nova, 2.3.2009, 19:30 Televizní noviny, Zemi těsně minula malá planetka
Luboš Perek z Astronomického ústavu AV ČR popsal planetku, která odpoledne proletěla v těsné blízkosti Země, jako třicetimetrový balvan o velikosti pěti-, šestiposchoďového činžáku, který se nejspíš skládal z takového materiálu, jako se nachází na Měsíci.
 
 
Téma: Výzkum – biologie
Média:
Respekt, 2.3.2009, Hraničáři od Ria Grande
Jaroslav Petr v reportáži popisuje, jak tým vědců Ondřeje Hajduška z Přírodovědecké fakulty JU a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR učinil objev, který je příslibem ochrany před klíšťaty pro zvířata i pro člověka. Vakcína proti klíšťatům vyvinutá českými vědci se bude testovat v Mexiku.
Moravskoslezský deník, 3.3.2009, Kácení lipové aleje: sdružení se odvolala
Občanské sdružení Svatý Václav a ekologická organizace Arnika se odvolaly ke krajskému úřadu poté, co ostravský magistrát vyslovil souhlas s pokácením lipové aleje v Komenského sadech. Vadí jim, že se město drželo jen jednoho z mnoha posudků na stav lip, Botanického ústavu AV ČR, který považují za obsahově strohý a s rozporuplnými závěry.
(Severní Morava)
Právo, Severní Morava a Slezsko, 4.3.2009, Spor o alej nekončí
Sdružení Arnika se odvolá proti rozhodnutí magistrátu o vykácení aleje v Komenského sadech v centru Ostravy, jenž nevzal v úvahu znalecký posudek Boženy Gregorové, zakladatelky české dendrologie, který alej označuje za stabilní a vitální. Magistrát opřel své povolení ke kácení podle údajně nedostatečného posudku Botanického ústavu AV ČR.
Vlasta, 4.3.2009, Probiotika
V článku je citována prof. Helena Tláskalová-Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR, která vysvětlila, že střevo se podílí na vytváření bariéry mezi vnějším prostředím a lidským organismem. Je dlouhé přibližně sedm metrů a jeho plocha je velká jako volejbalové hřiště, tedy více než 200 čtverečních metrů.
Lékařské listy, 9.3.2009, Slizniční imunita, mikroflóra a probiotika
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR v článku mj. uvádí, že z gnotobiologické laboratoře ústavu nedávno vzešly publikované výsledky prokazující účast některých složek mikroflóry při vývoji idiopatických střevních zánětů, alergických reakcí, revmatických chorob a kolorektálního karcinomu.
Lidové noviny, 14.3.2009, Plastové palmy čekají na výzkum
Jitka Klimešová z Botanickém ústavu AV ČR je autorkou článku převzatého z březnového čísla časopisu Vesmír, v němž popisuje, jak snadno se některé pokojové rostliny množí jen z listů, např. begonie, africké fialky a nádutě.
GEO, 18.3.2009, Kukačka už dokukala
Tým Marcela Honzy z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR zkoumal, jak je možné, že někteří ptáci, jimž samička kukačky obecné naklade svá vejce do hnízda, jsou schopni cizí vejce rozpoznat a zneškodnit. Zjistil, že ptáci poznají kukaččí vejce v UV spektru.
Revue Sondy, 19.3.2009, Alergie a jak na ně
Alergie považují vědci a lékaři za současnou civilizační chorobu číslo 1. Účinnou možností, jak eliminovat vzdušné znečištění včetně alergenů, je jejich zachytávání českým prostředkem, nezávadným práškem nazvaným Laparen. Za novinku se staví Mikrobiologický ústav AV ČR, kde se prostředek testoval.
Zpravodajství ČTK, 23.3.2009, V Litoměřicích porazí památný dub, který ohrožuje bezpečnost
V Litoměřicích v Palachově ulici bude poražen 170letý památný dub, který může ohrozit bezpečnost lidí a jenž kvůli špatnému zdravotnímu stavu nelze zachránit. Urychlené řešení doporučuje i posudek Mikrobiologického ústavu AV ČR v Praze. Podle něj i dřevo, jež se jeví jako zcela zdravé, je ve středové části napadeno houbami rozkládajícími celulózu, které výrazně snižují jeho pevnost.
Litoměřický deník, 24.3.2009 , Památný dub v litoměřické Palachově ulici bude poražen
(obsahově shodná zpráva)
(Severní Čechy)
Technický týdeník, 24.3.2009, O evropské mapě rostlinných invazí
V rámci projektu ALARM, financovaného 7. rámcovým programem EU, vytvořili pracovníci Botanického ústavu AV ČR v Průhonicích a Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci se španělskými a britskými kolegy první evropskou mapu rostlinných invazí.
Lidové noviny, 28.3.2009, Teplo a světlo jako budík
Helena Štorchová z Ústavu experimentální botaniky AV ČR v rozhlasovém pořadu Meteor vysvětlila, jak rostliny poznají, že je čas vykvést. Pro rozhodování, kdy se má rostlina uložit k zimnímu spánku, je důležitá teplota a délka dne.
Mladá fronta DNES, 31.3.2009, Výtažek z bodláku dokáže „vyhladovět“ rakovinu
Tým prof. Vladimíra Křena z Mikrobiologického ústavu AV ČR s odborníky z olomoucké Univerzity Palackého zkoumá léčivé vlastnosti ostropestřce mariánského. Ze semínek získávají substanci silybin a tu přetvářejí do nadějného léku na rakovinu. Výzkum má v zahraničí takový ohlas, že se koncem tohoto týdne v Praze bude konat mezinárodní konference o substancích, jejichž léčivé vlastnosti jsou ostropestřci mariánskému podobné.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (magnetické pole)
Média:
ČT 1, 17.3.2009, 19:00 Události, Zvěř reaguje na magnetické pole
Tým českých a německých zoologů prokázal, že magnetická pole ovlivňují chování zvířat, a rozvinul tak dřívější teorii, že zvířata v lese nebo stáda skotu na pastvě v sobě mají jakýsi přírodní kompas. Jaroslav Červený z Ústavu biologie obratlovců AV ČR stručně laicky poznamenal, že srnci a krávy pod dráty elektrického vedení jsou totálně zmateni.
ČT 2, 17.3.2009, 22:30 Události, komentáře, Šestý smysl
Jaroslav Červený z Ústavu biologie obratlovců AV ČR v pořadu o tom, jak magnetická pole ovlivňují chování zvířat, vysvětlil, jak s dalšími vědci tento jev studovali a k jakým závěrům došli. Luděk Pekárek ze Státního zdravotního ústavu považuje závěry studie za velice nepravděpodobné.
Mladá fronta DNES, 17.3.2009, Čeští vědci: Zvěř se u drátů s elektřinou mění
Čeští vědci, mj. Jaroslav Červený z AV ČR, prokázali, že magnetické pole například pod dráty vysokého napětí má prokazatelný vliv na chování zvířat. Lze tudíž předpokládat, že bude mít vliv i na člověka. Vedení vysokého napětí podle J. Červeného dočasně blokuje zatím jen obtížně vysvětlitelnou schopnost zvěře orientovat se v terénu.
Ekonom, 26.3.2009, Vysoké napětí mate zvěř
Hynek Burda z Univerzity v Essenu, Pavel Němec z UK v Praze a Jaroslav Červený z Ústavu biologie obratlovců AV ČR dokázali, že skot a lesní zvěř při pastvě i odpočinku natáčejí osu svých těl směrem k magnetickému pólu, pokud jim v tom nebrání extrémní počasí, a že orientaci krav a srnců »mate« vysoké napětí.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (NPŠ)
Média:
Zpravodajství ČTK, 17.3.2009, MfD: Šumavu podle vědců poničila těžba
Skupina vědců, mj. z Botanického ústavu AV ČR, která zkoumá šumavské lesy, zjistila, že těžba stromů je před 10 lety poničila a vytvořila zbytečné holiny. Podle Magdy Jonášové z Ústavu systémové biologie a ekologie AV ČR těžba zničila ty nejcitlivější, několikacentimetrové stromky.
Mladá fronta DNES, 17.3.2009, Nová studie: těžba zničila Šumavu
Magda Jonášová z Ústavu systémové biologie a ekologie AV ČR v Českých Budějovicích je spoluautorkou nové studie o Národním parku Šumava. Kdyby se podle ní před 10 lety kácelo v šumavském parku šetrně, mohly být dnešní holiny a suché lesy plné vzrostlých smrčků.
Právo, 23.3.2009, Spor o kůrovce na Šumavě se vyhrocuje
Jak konstatoval prof. Karel Prach z Botanického ústavu AV ČR a Přírodovědecké fakulty JU, podle současných znalostí o vlivu kůrovce a větru na vývoj horských a podmáčených smrkových ekosystémů se ponechání přírodě jeví tím nejlepším přístupem pro obnovu stabilního lesa. Nejde o experiment, naopak, experimentem, a to velmi zhoubným, je kácení a umělá výsadba stromů na holinách v nejvyšších polohách Šumavy.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (oceán)
Média:
Lidové noviny, 5.3.2009, Co drží na uzdě plankton
Michal Koblížek z Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni se podílel na výzkumu, jak drobné mořské organismy řeší nedostatek živin. Výsledky podle něj dokazují, že různé oblasti světového oceánu jsou limitovány odlišnými živinami. V jižním Tichomoří je rozvoj fytoplanktonu omezen přísunem vázaného dusíku, v Sargasovém moři nedostatkem fosforu.
Technický týdeník, 10.3.2009, Naši vědci se účastní výzkumu oceánu
(obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 11.3.2009, 05:59 Studio 6, Výzkum jednobuněčných řas a sinic
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil Michal Koblížek z Mikrobiologického ústavu AV ČR, aby divákům přiblížil mořský výzkum.
Ekonom, 26.3.2009, Český vědec v Sargasovém moři
Objev americko-francouzsko-českého výzkumného týmu, na němž se podílel i Michal Koblížek z třeboňského Mikrobiologického ústavu AV ČR a který se týká schopnosti řas přizpůsobit se v případě nutnosti nedostatku fosforu, zveřejnil prestižní vědecký časopis Nature.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (růst pylových láček)
Média:
Mediafax, 5.3.2009, Vědci objevili částice, které jsou důležité pro rozmnožování rostlin
Veronika Kratochvílová z AV ČR oznámila, že čeští vědci popsali složení speciálních částic, které jsou důležité pro rozmnožování rostlin. Výzkum ukázal, že hrají mnohem významnější roli, než se biologové dosud domnívali. Hlavním řešitelem výzkumu je David Honys z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 5.3.2009, Čeští vědci odhalili původce rychlého růstu pylových láček
Čeští vědci popsali složení speciálních částic, které umožňují rychlý růst pylových láček. Podle Davida Honyse z Ústavu experimentální botaniky AV ČR objevili vlastně jakousi specializovanou továrničku na bílkoviny, která by se možná dala využít k cílené produkci některých bílkovin, zajímavých například pro medicínu.
Lidové noviny, 6.3.2009, Dostihy pylových láček podle Čechů
(obsahově shodná zpráva)
Technický týdeník, 10.3.2009, Objev českých vědců pomůže lépe pochopit klíčové děje při rozmnožování rostlin
Vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a dalších českých institucí popsali složení speciálních částic, které jsou důležité pro rychlý růst pylových láček. Objev pomůže lépe pochopit klíčové děje při rozmnožování rostlin.
 
 
Téma: Výzkum – biotechnologie
Média:
Mediafax, 13.3.2009, Biologové z AV ČR: Přístup ČR ke GMO brání zemědělcům ve svobodném rozhodování
Zástupci Biologického centra AV ČR v otevřeném dopisu ministrovi zemědělství Petru Gandalovičovi poukazují na skutečnost, že čtyři státy EU – Maďarsko, Řecko, Rakousko a Francie – zakázaly na svém území pěstování GM kukuřice. Pro neodůvodněnost těchto zákazů porušujících odsouhlasená pravidla EU a prokázanou podrobnou analýzu je EK vyzvala, aby zákazy odvolaly.
Profit, 16.3.2009, Zákazy biotechnologií poškozují zemědělce
Ačkoli vědci neshledávají na geneticky modifikovaných plodinách nic závadného, postoj EU je k využití biotechnologií v zemědělství spíše odmítavý. Čeští vědci proto chtějí v průběhu českého předsednictví přispět k osvětě veřejnosti. Podle ředitele Biologického centra AV ČR Františka Sehnala je zákaz produkce a užití GM plodin z vědeckého hlediska nesmyslný.
 
 
Téma: Výzkum – fyzika
Média:
Euro, 2.3.2009, EURO BUSINESS CLUB XX
V popisku k fotografii z prvního letošního setkání EURO Business Clubu v Prague Imperial Hotelu je jako jeden z účastníků jmenován vedoucí oddělení Experiment I – CERN ve Fyzikálním ústavu AV ČR Václav Vrba.
Technik, 12.3.2009, Energie hvězd na pražském sídlišti: Český start termojaderného reaktoru COMPASS
Článek popisuje start pokusného termojaderného reaktoru COMPASS dne 19. 2. v pražském Ústavu fyziky plazmatu AV ČR a význam a historii výzkumu termojaderné fúze v Akademii věd.
Automa, 19.3.2009, Tokamak Compas uveden do provozu
V Ústavu fyziky plazmatu AV ČR byl 19. února 2009 slavnostně uveden do provozu tokamak Compass-D, který sem byl v loňském roce převezen z Velké Británie.
Lidové noviny, 20.3.2009, Našel jaderný odpad úložiště?
Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR popisuje princip fungování hybridních reaktorů, které by údajně mohly vyřešit problém s radioaktivním materiálem z atomových elektráren a jež by v sobě měly kombinovat dva protikladné fyzikální procesy: slučování a štěpení atomových jader.
ČT 2, 19.3.2009, 22:30 Události, komentáře, Podmořské erupce
Podvodní sopka u tichomořského souostroví Tonga vychrlila mraky dýmu a popela. Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu AV ČR popsal, co se při výbuchu děje, a ujistil, že nebezpečí v tomto případě nehrozí.
Berounský deník, 21.3.2009, O besedu astrologa Grygara byl obrovský zájem, lidé stáli v předsálí
Člen Fyzikálního ústavu AV ČR Jiří Grygar, který 17. března oslavil 73. narozeniny, besedoval s posluchači v Muzeu Českého krasu v Berouně.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – fyzika (plazma)
Média:
Mediafax, 16.3.2009, Očekávané události a kalendárium na úterý 17. března
Dnes od 9:30 h se koná tisková konference k 50. výročí Ústavu fyziky plazmatu AV ČR. Akademie představí tři projekty chráněné přihláškou evropského patentu. (Praha, Ústav fyziky plazmatu AV ČR, Za Slovankou 3, Praha 8.)
Zpravodajství ČTK, 17.3.2009, Vědci pracují na likvidaci odpadů pomocí plazmatu
Ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Pavel Chráska u příležitosti 50. výročí založení této instituce sdělil, že vědci z ústavu pracují na novém postupu likvidace odpadů. Za pomoci plazmatu z něj zbude v podstatě jen vodík a oxid uhelnatý, který lze dál využít. O ochranu tohoto a dvou dalších objevů již požádali u Evropského patentního úřadu.
Právo, 18.3.2009, Vědci pracují na likvidaci odpadů pomocí plazmatu
Vědci z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR pracují na novém postupu likvidace odpadů. Za pomoci plazmatu tak z odpadu zbude v podstatě jen vodík a oxid uhelnatý, který lze dál využít. O ochranu objevu již požádali u Evropského patentního úřadu. Podle ředitele ústavu Pavla Chrásky mají zájem na postupech likvidace zbytků a různých ekologických zátěží zejména zahraniční firmy.
TECNICALL, 31.3.2009, Odbornice na lasery
Jak uvedla prof. Miroslava Vrbová, s kolegy z ČR, mj. z Fyzikálního ústavu AV ČR, Ruska, Japonska a Izraele nyní realizuje zvláštní typ laseru, s velmi krátkou vlnovou délkou. Ve spolupráci s vědci z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR uskutečnila řadu počítačových simulací a vytipovala parametry vhodného experimentálního uspořádání.
 
 
Téma: Výzkum – genetika
Média:
Hospodářské noviny, 2.3.2009, Pačes bude zkoumat shodu u lidí a opic
Václav Pačes byl v roce 1986 mezi prvními na světě, který dokázal rozluštit a přečíst úplné dědičné informace bakteriálního viru. Nyní opouští post předsedy AV ČR a vrací se do Ústavu molekulární genetiky, kde se bude snažit rozluštit tajemství lidské a šimpanzí DNA. V čele Akademie ho střídá dosavadní místopředseda AV Jiří Drahoš.
TV Nova, 29.3.2009, 19:30 Televizní noviny, Barvu očí už prozradí i DNA
Bývalý předseda AV ČR Václav Pačes komentoval objev genu, díky němuž lze poznat, jakou má člověk barvu očí, a poznamenal, že stanovení první lidské DNA, možnost úplně si přečíst lidskou dědičnou informaci, stála tři miliardy dolarů.
 
 
Téma: Výzkum – genetika (retinitis pigmentosa)
Média:
Zpravodajství ČTK, 24.3.2009, Češi odhalili změnu genu, která působí dědičné oční onemocnění
Vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR odhalili podstatu změny genu, která působí dědičné oční onemocnění. Příčinou je mutace genů, z nichž většina je důležitá pro vidění světla. Další výzkum má podle vedoucího výzkumného týmu Davida Staňka přispět k tomu, aby se dalo postižení zraku oddálit.
Lidové noviny, 25.3.2009, Češi našli podstatu oční choroby
Vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR odhalili podstatu změny genu, která působí dědičné oční onemocnění sítnice zvané retinitis pigmentosa. Další výzkum má podle vedoucího výzkumného týmu Davida Staňka přispět k tomu, aby se dalo postižení zraku oddálit.
 
 
Téma: Výzkum – historie
Média:
Zpravodajství ČTK, 4.3.2009, Sociologové prozkoumají začlenění KSČM do politiky po roce 1989
Sociologové budou zkoumat začlenění KSČM do politického systému po roce 1989. Cílem projektu je podle Daniela Kunštáta ze Sociologického ústavu AV ČR komplexní analýza postavení KSČM v české politice po roce 1989. Komunistickým hnutím se budou zabývat také historikové vedeni Jiřím Kocianem z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v publikaci Dějiny komunistické strany Československa 1914 až 1992.
Zpravodajství ČTK, 4.3.2009, Studenty jako baštu demokracie líčí kniha Mocným navzdory
V Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR byla představena publikace Mocným navzdory. Studentské hnutí v šedesátých letech 20. století Jaroslava Pažouta, pracovníka ústavu, který je rovněž členem týmu, jenž připravuje publikaci Dějiny Komunistické strany Československa 1914–1992.
 
 
Téma: Výzkum – chemie
Média:
Medical Tribune, 2.3.2009, Polymerními cytostatiky proti solidním nádorům
Autory odborného článku o možnostech využití polymerů, které ve spojení s dosud užívanými léčivy mohou odstranit mnoho jejich nevhodných vlastností nebo jim dát vlastnosti úplně nové, jsou Tomáš Etrych, Ph.D., a prof. Ing. Karel Ulbrich, DrSc., z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.
Reflex, 5.3.2009, Kuchyně vědou pohlazené
Miroslav Raab z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR je popularizátorem myšlenek zabývajících se prací s molekulami jídla v ČR. Tím nejjednodušším způsobem demonstruje, jak různé zpracování surovin ovlivní výslednou chuť. Teprve molekulární gastronomie totiž dokazuje, že i skupenství či tvar, v jakém daný člověk pokrm přijímá, může ovlivnit, jak jej jeho smysly budou vnímat.
Zdravotnické noviny, 9.3.2009, Projekty Ústavu makromolekulární chemie AV ČR v medicíně
V článku jsou stručně popsány projekty některých pracovníků z ústavu uvedeného v titulku, mj. Polymerní konjugát 2-pyrrolinodoxorubicinu (společný výzkum s Mikrobiologickým ústavem), Biomimetické modifikace polyesterových povrchů (společný výzkum např. s Fyziologickým ústavem AV ČR a Keele University, Velká Británie), či Nové polymerní soustavy pro dopravu biologicky aktivních molekul (prof. Ing. Karel Ulbrich, DrSc.).
Zdravotnické noviny, 9.3.2009, Popularizace vědy u středoškoláků i na univerzitách třetího věku
Článek popisuje průběh 18. kolokvia Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, jehož smysl přiblížil Tomáš Etrych z ústavu. Závěrečnou panelovou diskusi na téma Popularizace vědy u široké veřejnosti: Ztráta času, nebo prospěšná činnost? uvedla prof. Helena Illnerová z Fyziologického ústavu AV ČR.
Technický týdeník, 10.3.2009, Biomimetické fibrinové nanostruktury
Vědci z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR využili makromolekuly a mechanismy uplatňující se při koagulaci krve k řízené přípravě umělých fibrinových sítí na polymerních matricích.
Lidové noviny, 14.3.2009, Elektřinu lze vyrábět i ze slané vody
Odborníci z Norska a Nizozemska vyvíjejí elektrárny poháněné jen sladkou a slanou vodou. Zvolily rozdílné postupy, ale cíl je stejný: získat nevyčerpatelný zdroj energie při ústí velkých řek bez negativních dopadů na životní prostředí. Jan Žitka z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR považuje za perspektivnější nizozemský projekt, který využívá procesu reverzní elektrodialýzy.
Zdravotnické noviny – ZDN, 23.3.2009, Supramolekulární systémy pro cílený přenos genů in vivo
Autoři odborného článku o možnostech genové terapie při léčbě onemocnění přímo v místě vzniku defektu, tedy cíleným zásahem na molekulární úrovni, jsou Richard Laga, Tomáš Etrych a Karel Ulbrich, pracovníci Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.
Mladá fronta DNES, Východní Morava, 24.3.2009, Rokospol postaví halu pro výrobu a vývoj barev
Novou výrobní halu s výzkumným střediskem chce letos postavit společnost Rokospol z Uherského Brodu, která se zabývá vývojem a produkcí nátěrových a stavebních hmot, v Kaňovicích na Zlínsku. Fotokatalytickou hmotu Detoxy Color vyvinula ve spolupráci s AV ČR a představila loni.
Instinkt, 26.3.2009, Malé české nobelovky
Článek mj. připomíná, že v letech 2002 a 2004 vzešly z laboratoře chemika Antonína Holého v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR léky Hepsera, který potírá žloutenku typu B, a Truvada, preparát, jenž zásadně prodlužuje život pacientů s AIDS a má méně vedlejších účinků. Kromě toho zabraňuje přenosu viru z těhotné matky na plod.
Food Service, 28.3.2009, Molekulární kuchyně II.
Článek v úvodní části informuje, že tematikou molekulární gastronomie se mnoho let zabývá prof. Miroslav Raab z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR a je jedním z velkých propagandistů využití chemie v gastronomii.
 
 
Téma: Výzkum – IT
Média:
Euro, 16.3.2009, Megakompy pro Česko
Dne 19. 3. má být představen systém společnosti Silicon Graphics Incorporated SGI Altix ICE pro Fyzikální ústav AV ČR, díky němuž se pracoviště stane jedním z nejvýkonnějších výpočetních center v zemi. Dalšími partenry by se mohla stát vědecká centra excelence – brněnský CEITEC nebo ostravské IT4Innovations.
Zdravotnické noviny, 16.3.2009, Užitečné webové stránky
Jedna ze zpráv informuje, že internetová prezentace Centra pro teoretická studia, společného projektu UK v Praze a AV ČR, www.cts.cuni.cz, může studentům pomoci při rozhodování, na co zaměřit svou pozornost v postgraduálním studiu.
Prima TV, 25.3.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Nejvýkonnější počítač v České republice
V reportáži o nejvýkonnějším počítači v ČR, který právě v těchto dnech uvádějí do provozu vědci ve Fyzikálním ústavu AV ČR, vystoupili pracovníci ústavu Jiří Chudoba, Jana Uhlířová a Michal Krátký.
 
 
Téma: Výzkum – medicína
Média:
Lidové noviny, 5.3.2009, Gynekolog prý naklonoval tři děti
Italský gynekolog Severino Antinori znovu prohlásil, že metodou klonování přivedl na svět tři děti. Dnes jim je prý devět let, žijí ve východní Evropě a jsou zdravé. Eva Syková z Ústavu experimentální medicíny AV ČR poznamenala, že dokud svou práci nepředvede, nelze jeho prohlášení brát vážně.
TV Nova, 8.3.2009, 22:10 Střepiny, Kde se rodí láska?
Na otázku v titulku odpověděla Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, která stručně a zjednodušeně popsala, co se děje při komunikaci dvou lidí v mozku.
Postgraduální medicína, 11.3.2009, Jedinci v dlouhodobé remisi po ukončení léčby pro nádorové onemocnění dětského věku: vyléčení a následná péče
Také představitelé Psychologického ústavu AV ČR se připojili k prohlášení stanoviska k problematice vyléčení nádorových onemocnění dětského věku a problematice péče o jedince po ukončené protinádorové léčbě. Originální článek vyšel v European Journal of Cancer, 2007, 43, p. 1778-1780.
Zpravodajství ČTK, 27.3.2009, Lékaři se seznámí s testem, jenž prý odhalí z kapky krve rakovinu
Zpráva informuje, že údajně již v době léčení rakoviny prsu a prostaty se dá z kapky krve zjistit, zda zvolená léčba zabírá. Na vývoji metody se podíleli vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Předseda České onkologické společnosti prof. Jiří Vorlíček upozornil, že v ČR se zjišťuje „zbytková“ choroba u nádorů krve, u ostatních nádorů zatím ne. Varoval před předčasnými nadějemi, metoda se teprve ověřuje.
 
 
Téma: Výzkum – medicína (kmenové buňky)
Média:
Zpravodajství ČTK, 9.3.2009, Obama zrušil zákaz státního financování výzkumu kmenových buněk
Prof. Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR v komentáři k informaci, že prezident Barack Obama zrušil zákaz státního financování výzkumu kmenových buněk, poznamenal, že ČR je ve výzkumu kmenových buněk pro léčebné účely na velmi dobré úrovni, určitě stejně jako např. Británie a severské země, špičky evropského výzkumu.
Zpravodajství ČTK, 9.3.2009, Syka: ČR je ve výzkumu kmenových buněk na velmi dobré úrovni
Obsahově shodná, podrobná zpráva je rozšířena mj. o informaci, že vědci z Ústavu experimentální medicíny (AV ČR) a Výzkumného ústavu živočišné výroby ministerstva zemědělství spolupracují v rámci Centra buněčné terapie a tkáňových náhrad.
ČT 1, 10.3.2009, 05:59 Studio 6, Výzkum kmenových buněk
Jde o anotaci k pořadu, v němž Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR vysvětlil, proč je výzkum kmenových buněk tak důležitý, v léčbě jakých nemocí by mohl pomáhat.
Zdravotnické noviny, 16.3.2009, Éra pluripotentních kmenových buněk právě začala
K několika laboratořím na světě, které zvládly postup nahrazení zárodečných kmenových buněk materiálem např. z lidské kůže, se přiřadili i vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR a z Výzkumného ústavu živočišné výroby. Na otázky v rozhovoru k tomuto tématu odpovídala ředitelka ÚEM prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.
Ekonom, 26.3.2009, Jak vypěstovat srdce
Článek v reakci na zrušení zákazu státního výzkumu embryonálních kmenových buněk v USA analyzuje další možnosti výzkumu v současnosti a blízké budoucnosti ve světě i v ČR. Jednou z nich jsou tzv. indukované pluripotentní kmenové buňky, o nichž si ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková myslí, že se v budoucnu stanou dostatečnou náhradou za embryonální kmenové buňky.
 
 
Téma: Výzkum – projekty (CEITEC)
Média:
Mediafax, 3.3.2009, Projekt CEITEC má nového garanta
Ve zprávě, že hlavním příjemcem dotace Středoevropského technologického institutu CEITEC, který by měl vyrůst v Brně, se stala Masarykova univerzita, je uvedena informace, že kromě VUT v Brně budou spoluřešiteli projektu další dvě brněnské univerzity a ústavy AV ČR.
Mediafax, 3.3.2009, UPDATE: Projekt CEITEC má nového garanta
(obsahově shodná zpráva)
Zpravodajství ČTK, 3.3.2009, CEITEC požádá o miliardové dotace v září, schválit je musí i EK
Středoevropský technologický institut (CEITEC), o který v Brně usilují čtyři vysoké školy a ústavy AV ČR, podá v září žádost o miliardové dotace z evropských fondů. O osudu projektu s rozpočtem 8,2 miliardy korun bude rozhodovat nejprve MŠMT, konečné slovo bude mít Evropská komise.
ČRo-Brno, 3.3.2009, 17:00 Radionoviny, Projekt CEITEC se chystá na boj o evropské peníze
Projekt Středoevropského technologického institutu CEITEC, který společně prosazují čtyři brněnské vysoké školy a ústavy AV ČR, se chystá na závěrečný boj o evropské peníze. Jeho rozpočet přesahuje 8 miliard korun a větší část by měla být zaplacena dotacemi z EU.
Brněnský deník, 4.3.2009, Najít peníze pro vědu
Tomáš Herman v komentáři konstatuje, že ať už jde o urychlovač elektronů CESLAB nebo vědecký institut CEITEC, je jasné, že už jen jedna z těchto staveb by Brnu výrazně pomohla. AV ČR i zdejší vysoké školy přitom stále věří, že stát budou oba areály.
(Jižní Morava)
Brněnský deník, 4.3.2009, Univerzity bojují za CEITEC. Institut bude, věří
MŠMT v září rozhodne o osudu Středoevropského technologického institutu CEITEC. Projekt ještě musí uspět v soutěži MŠMT, kde mu konkuruje pět dalších českých programů. Stavbu dlouho kritizovala AV ČR. Podle nově zvoleného předsedy AV ČR Jiřího Drahoše se ale oba projekty doplňují a bylo by výborné, kdyby jednou spolupracovaly.
(Jižní Morava)
E15, 4.3.2009, > Krátce <
Jedna ze stručných zpráv informuje, že Středoevropský technologický institut (CEITEC), o který v Brně usilují čtyři vysoké školy a ústavy AV ČR, podá v září žádost o miliardové dotace z evropských fondů. O projektu s rozpočtem 8,2 miliardy korun bude rozhodovat nejprve MŠMT, konečné slovo bude mít Evropská komise.
Haló noviny, 4.3.2009, Stánky pro excelentní vědu
Rámcovou smlouvu o spolupráci při přípravě a realizaci projektu Středoevropského technologického institutu CEITEC podepsali rektoři Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně. Jde o výstavbu moderního centra excelentní vědy, kde se soustředí kapacity z molekulární a buněčné biologie, biomedicínských oborů a materiálových věd.
Lidové noviny, metropole/Brno, 4.3.2009, Boj o vědecké miliardy pro Brno
Ve zprávě, která popisuje plánovanou výstavbu Středoevropského technologického institutu CEITEC v Brně, se uvádí, že o stavbu společně usilují Masarykova univerzita a Vysoké učení technické, část ústavů AV ČR, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita a Veterinární a farmaceutická univerzita.
Třebíčský deník, 5.3.2009, Univerzity bojují za CEITEC. Institut bude, věří
MŠMT v září rozhodne o osudu Středoevropského technologického institutu CEITEC. Projekt ještě musí uspět v soutěži MŠMT, kde mu konkuruje pět dalších českých programů. Stavbu dlouho kritizovala AV ČR. Podle nově zvoleného předsedy AV ČR Jiřího Drahoše se ale oba projekty doplňují a bylo by výborné, kdyby jednou spolupracovaly.
(Vysočina)
Brněnský deník, 5.3.2009, Brno dá doktorandům deset tisíc měsíčně
Projekt CEITEC by měl z Brna už v roce 2015 udělat moderní centrum věd o přírodních a technických materiálech. V té době bude ale potřebovat asi 600 vědeckých pracovníků. Proto se město rozhodlo vybraným studentům poskytovat měsíční dotace ve výši 10 000 korun. Ročně podpoří 20 mladých talentovaných doktorandů přírodovědných a technických oborů.
(Jižní Morava)
Třebíčský deník, 6.3.2009, Brno dá doktorandům 10 tisíc
(obsahově shodná zpráva)
(Vysočina)
Euro, 9.3.2009, Požádají o dotace
Projekt Středoevropského technologického institutu (CEITEC), o nějž v Brně usilují vysoké školy a AV ČR, podá v září žádost o dotace z EU. Předkladatelem bude Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně bude hlavním partnerem. Výkonným ředitelem CEITEC je Tomáš Hruda, někdejší generální ředitel agentury CzechInvest.
Technik, 12.3.2009, Hlavní brněnské univerzity spolupracují na projektu CEITEC
Masarykova univerzita a VUT v Brně se dohodly na dalším postupu při přípravě projektu Středoevropského technologického institutu CEITEC, jehož cílem je vytvořit špičkové podmínky a zázemí pro rozvoj výzkumu biotechnologií, biomedicíny, pokročilých materiálů a technologií. Rámcovou smlouvu o spolupráci podepsali rektoři obou univerzit.
Technický týdeník, 24.3.2009, Nanotechnologie mají na VUT v Brně zelenou
Výzkum nano- a mikrotechnologií se má stát součástí projektu Středoevropského technologického institutu CEITEC, který připravují VUT, MU a další brněnské vysoké školy ve spolupráci s několika ústavy AV ČR. Využití výsledků výzkumu je velmi široké – v nano- a mikroelektronice, fotonice, plazmonice, senzorice i v medicíně.
 
 
Téma: Výzkum – projekty (ELI)
Média:
Euro, 9.3.2009, Máme šanci na superlaser
O umístění jedné ze součástí Extreme Light Infrastructure (ELI), nejvýkonnějšího laseru světa usiluje Konsorcium ELI-CZ vedené Fyzikálním ústavem AV ČR v čele s Bedřichem Rusem. Výhodou pro umístění v ČR je mj. zkušenost se zařízením PALS či možné vazby na projekt BIOCEV. Podle Jana Hrušáka, člena Akademické rady AV ČR a koordinátora Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI), bude o jeho místu rozhodnuto podle kvality návrhů.
Technický týdeník, 10.3.2009, První laser exawattové třídy na světě v ČR
Dne 18. 2. 2009 se v Praze ve vile Lanna konala zahajovací schůzka Konsorcia ELI-CZ, které se zúčastnili členské organizace, mj. Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského, fyziky materiálů, Ústav fyziky plazmatu, přístrojové techniky a koordinátor Fyzikální ústav AV ČR, zástupci AV ČR, MŠMT ČR i médií. ČR má zřejmě šance na hostitelství skutečně nejvyšší, mj. provozuje již 8,5 let velký výkonový laserový systém PALS.
Svět, 20.3.2009, Obří laser do Česka?
V létě by se mělo rozhodnout, ve které zemi bude umístěn ELI, největší laser na světě. Pod vedením Fyzikálního ústavu AV ČR se do společného projektu zapojily vědecké ústavy a vysoké školy, které společně usilují o umístění obřího laseru v ČR. Budova s laserem by mohla stát u Dolních Břežan či u obce Zlatníky-Hodkovice.
 
 
Téma: Výzkum – projekty (IT4Innovations)
Média:
Moravskoslezský deník, 3.3.2009, V Ostravě by měl být unikátní superpočítač
Vysoká školy báňská-Technická univerzita Ostrava, Ostravská univerzita, Slezská univerzita v Opavě a Ústav geoniky AV ČR se podílejí na projektu, jehož cílem je vybudovat v Ostravě velké a moderní počítačové centrum. Hlavním přínosem projektu IT4Innovations má být vytvoření jedinečné struktury národního a mezinárodního významu zaměřené na klíčové oblasti vědy a výzkumu.
(Severní Morava)
Moravskoslezský deník, 25.3.2009, Ostrava bude mít superpočítačové centrum
Zástupci Ústavu geoniky AV ČR se sídlem v Ostravě a tří moravskoslezských univerzit zítra podepíší Memorandum o vzniku centra IT4Innovations. Centrum, které nemá v ČR obdoby, se zařadí do evropské sítě superpočítačových center, která počítají, modelují a řídí celou řadu úkonů z oblasti zajištění bezpečnosti a zdraví obyvatelstva, inovací v průmyslu i vývoje nových léčiv.
(Opavský a hlučínský deník; Severní Morava)
Zpravodajství ČTK, 26.3.2009, V Ostravě by mohlo vzniknout pracoviště se superpočítačem
Zpráva informuje o plánovaném vzniku Centra moderních informačních technologií v Ostravě, společného díla tří univerzit a Ústavu geoniky AV ČR, jejichž zástupci podepsali memorandum o vzájemné spolupráci. Součástí výzkumného centra IT4Innovations by se mělo stát superpočítačové centrum, které by se propojilo s evropskou sítí, čímž by vznikla možnost využití celého systému v EU.
ČT 1, 26.3.2009, 18:00 Události v regionech – Ostrava, V Ostravě vzniká superpočítačové centrum
Reportáž informuje o záměru vybudovat v Ostravě jedinečné superpočítačové centrum. Unikátní projekt odstartovali představitelé tří univerzit a Ústavu geoniky AV ČR podpisem memoranda o spolupráci.
Lidové noviny, 27.3.2009, V Ostravě by mohl fungovat superpočítač
Superpočítačové centrum, jaké v ČR dosud není a jež bylo by i jedním z nejmodernějších na světě, by mohlo do šesti let vzniknout v Ostravě. Projekt tří univerzit a Ústavu geoniky AV ČR by stál kolem dvou miliard korun.
Moravskoslezský deník, 27.3.2009, Superpočítač bude chránit obyvatelstvo
Zástupci tří moravskoslezských univerzit a Ústavu geoniky AV ČR se sídlem v Ostravě – kvestor Slezské univerzity v Opavě Jaroslav Kania, rektor VŠB-TU Ostrava Tomáš Čermák, rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř a zástupce ředitele Ústavu geoniky AV ČR Richard Šnupárek – včera podepsali memorandum o spolupráci v rámci centra IT4Inovations.
(Severní Morava)
 
 
Téma: Výzkum – psychologie
Média:
ČRo 1-Radiožurnál, 19.3.2009, 18:12 Radiofórum, Konference o šikaně
Bílý kruh bezpečí, Psychologický ústav AV ČR a Etické fórum uspořádaly konferenci o šikaně jako etickém, psychologickém a pedagogickém problému. Hovořilo se na něm o tom, jak se šikaně účinně bránit, co se ve společnosti zanedbalo aj.
Právo, 20.3.2009, Věk šikanovaných dětí se snižuje. Začíná to už v mateřinkách
Pavel Říčan z Psychologického ústavu AV ČR upřesnil, že šikana není škádlení, šarvátka stejně silných vrstevníků, ale situace, kdy se jedno dítě opakovaně stává terčem útoků. Věk dětských obětí se stále snižuje.
Boleslavský deník, 20.3.2009, Šikanu zažilo 40 procent dětí. Objevuje se i ve školkách
Z konference věnované problematice šikany vyplynulo, že případů šikany ve školách přibývá a objevují se i případy šikany v mateřských školách. Podle Pavla Říčana z Psychologického ústavu AV ČR jde v případě šikany mezi dívkami zpravidla o vyhrocené vztahy mezi potencionálními sokyněmi, zatímco u chlapců převažuje „boj o moc“.
(Brněnský deník, Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – reforma
Média:
Mediafax, 3.3.2009, UPDATE 2: Poslanci schválili novelu zákona o podpoře výzkumu a vývoje
Sněmovna schválila novelu zákona, která by měla přinést ČR větší užitek z výzkumu a vývoje pro ekonomický a společenský rozvoj a zjednodušit čerpání dotací z EU. Podle předsedy sněmovního školského výboru Waltra Bartoše zákon přinese českým vysokým školám až jednu miliardu korun. Peníze nyní totiž již nebude dostávat AV ČR, ale přímo vysoké školy, a ty budou tak moci rozvíjet další projekty a výzkumy.
Mediafax, 3.3.2009, UPDATE: Poslanci schválili novelu zákona o podpoře výzkumu a vývoje
(obsahově shodná zpráva)
Lidové noviny, 4.3.2009, Reforma financování vědy schválena
Sněmovna schválila vládní reformu způsobu financování vědy a výzkumu. Podle nastupujícího předsedy AV ČR Jiřího Drahoše jde jistě o krok vpřed, Akademie však má zásadní námitky proti způsobu rozdělování financí, který reforma předpokládá. Má probíhat pouze na základě indikátorů vědecké výkonnosti daného jedince či pracoviště, což je postup příliš mechanický. Podobné indikátory mají podle Drahoše svou funkci, ale každý projekt by měli posuzovat ještě odborníci z oboru.
Lidové noviny, 7.3.2009, Hledá se nůž na finanční koláč
Josef Matyáš v komentáři reformy financování vědy píše, že zásadní připomínky vzešly z AV ČR, která by prý redukovala počet úřadů rozhodujících o penězích ještě razantněji. Největší spory však vyvolává způsob rozdělování financí. Podle vlády má probíhat jen na základě indikátorů vědecké výkonnosti jedince či pracoviště. Akademie navrhuje, aby každý projekt posoudili ještě odborníci.
Lidové noviny, 7.3.2009, Křivé zrcadlo české vědy
Marek Skovajsa v analýze kritizuje nová pravidla hodnocení české vědy a zdůvodňuje, proč představa, že veškerý vědecký výkon lze změřit, je pouze pohodlným byrokratickým přáním.
Respekt, 9.3.2009, Sněmovnou prošla změna financování výzkumu
Poslanci schválili změny ve financování výzkumu, které by měly přispět k většímu zapojení vysokých škol do vědecké práce, k podpoře aplikovaného výzkumu a ke zjednodušení celého systému. Vysoké školy by měly z celkového rozpočtu na výzkum získat až o jednu miliardu korun více než dříve, a to na úkor AV ČR, která měla na tomto poli dosud výraznou převahu.
Technický týdeník, 10.3.2009, Bílá kniha o pádu do podprůměru
Jan Baltus v komentáři cituje někdejšího předsedu AV ČR Rudolfa Zahradníka, že „potlačováním investic do vědy a školství zakládá vláda problém, jehož důsledky nelze ani dohlédnout.“ Kritizuje chyby dosavadních vlád a konstatuje, že Bílá kniha je nenapravuje. Obává se, že v prostředí sobeckého individualismu, snahy po krátkodobém zisku jednotlivce a chudobě společnosti to nebude vůbec snadné, ne-li možné.
 
 
Téma: Výzkum – sociologie
Média:
Žena a život, 4.3.2009, To vás bude zajímat...
Jedna ze zpráv uvádí, že podle průzkumu AV ČR považují ženy za nejčastější formu obtěžování sexuálně podbarvené vtipy, poznámky a narážky na soukromý život, které vadí 86 % dotázaných.
Style, 10.3.2009, Život bez dětí... A proč ne?
V článku, jehož téma naznačuje titulek, se uvádí, že podle průzkumu Sociologického ústavu AV ČR může žít v ČR zanedlouho kolem 20 % bezdětných žen, čímž se společnost vrací téměř o století zpět. Na přelomu 19. a 20. století bylo docela běžné nemít děti. Některá povolání, dokonce předpokládala, že jejich vykonavatelka nebude mít nikdy děti.
Hospodářské noviny, 31.3.2009, Poslední česká hospoda zavře v roce 2075
Z výzkumu Jiřího Vinopala ze Sociologického ústavu AV ČR vyplývá, že hospody jsou v době finanční krize zásadní institucí, kam se chodí odreagovat víc než 80 % Čechů. Pokud by finanční krize neopadla a hostinců by ubývalo o 15 % každý další rok, z dnešních 45 000 by za 66 let nezůstala ani jediný. Poslední hospoda v Česku by zavřela v roce 2075.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce
Média:
Mladá fronta DNES, 2.3.2009, Rádi bychom byli na eurových bankovkách
Český výrobce hologramů Optaglio míří se svými ochrannými prvky na světové bankovky. Za nově vyvinuté „plastické“ hologramy firma loni získala ocenění Česká hlava. Jedním z důvodů, proč je téměř nemožné je zfalšovat, je know-how k vývoji elektronového litografu, na kterém se hologramy vyrábějí a na němž firma spolupracovala s Ústavem přístrojové techniky AV ČR.
Týden, 9.3.2009, Chráníme Microsoft i doutníky z Kuby
Petr Franc, ředitel výrobce bezpečnostních optických prvků a hologramů Optaglio, který za svůj produkt Nanogravure loni dostal ocenění Česká hlava, se v rozhovoru mj. zmínil o spolupráci s Ústavem přístrojové techniky AV ČR v Brně. Společně vyvinuli technologie, jež jsou ve světě zcela unikátní, a registrovali pro ně své ochranné známky jako Multimatrix, e-Direct, Nanogravure a další.
Technický týdeník, 10.3.2009, Projekty Ústavu termomechaniky AV ČR
Článek informuje o projektech, jež Ústav termomechaniky AV ČR realizuje ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT (3D konečno-prvkové modely vokálního traktu člověka pro české samohlásky), s VŠB-TU Ostrava (numerické modelování nebezpečných havarijních projevů), s Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně (chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování).
Technik, 12.3.2009, Servis
Servisní rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem Akademie věd ČR – skupinou transferu technologií, která v rámci celoevropské sítě Enterprise Europe Network zprostředkovává transfer technologií českým subjektům.
Technik, 12.3.2009, V Liberci vznikne vysokoškolský ústav pro nanomateriály
Technická univerzita v Liberci založí samostatný vysokoškolský Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Výuku zahájí letos v říjnu. Studenti mj. dostanou možnost zapojit se do výzkumu ve Fyzikálním ústavu AV ČR a v laboratořích technické univerzity.
Českobudějovický deník, 19.3.2009, České Budějovice jsou zastoupeny v síti Monet
ČR se v rámci tzv. Stockholmské úmluvy zavázala ke sledování persistentních organických polutantů v životním prostředí. V Jihočeském kraji byla vybrána místa, která budou do konce června sledována monitorovací stí Monet, postihující vliv dopravy, vliv spalování biomasy, situaci v neplynofikované obci atd. Na sledování se podílí Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR.
(Jižní Čechy)
TECNICALL, 31.3.2009, Nový obor ITS na Fakultě dopravní
Ve zprávě o otevření nového magisterského studijního oboru Inteligentní dopravní systémy na Fakultě dopravní, je uvedena informace, že fakulta dlouhodobě spolupracuje i s AV ČR (Ústav teorie informace a automatizace, Ústav informatiky).
TECNICALL, 31.3.2009, Půdní fyzika je věda
Se svým týmem se prof. Milena Císlerová z katedry hydromeliorací a krajinného inženýrství Fakulty stavební zabývá podpovrchovou hydrologií, půdní fyzikou, hydraulikou pórovitého prostředí a transportními procesy v půdě. Spolupracuje i s kolegy z Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce (ESA)
Média:
ČRo 1-Radiožurnál, 24.3.2009, 10:05 Host radiožurnálu, Rozhovor s ředitelem České kosmické kanceláře Janem Kolářem
Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře, mj. v rozhovoru v souvislosti s působením českých firem v Evropské vesmírné agentuře uvedl, že dva experimenty, které budou umístěny na evropské družici Proba, byly vyvinuty v jedné brněnské firmě ve spolupráci s AV ČR.
Ekonom, 26.3.2009, Firmy míří do vesmíru
Zástupci 70 českých ústavů a firem se zúčastnili semináře pro zájemce o zakázky, který pořádala Česká kosmická kancelář. V polovině března odstartoval šestiletý program určený pouze pro český průmysl a vědu coby nového člena ESA s ročním rozpočtem 2,5 milionu eur. Práci a peníze díky němu získalo např. Czech Space Research Centre, které ve spolupráci s Ústavem fyziky atmosféry AV ČR vyvíjí zařízení pro sondu PROBE 2.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce (Institut aplikovaných věd)
Média:
Euro, 30.3.2009, Renesance za 2,4 miliardy
Výzkumný projekt Udržitelná energetika, podle jehož záměru má část kapacit vyrůst v Řeži u Prahy a další v Plzni, jenž usiluje o dotace z EU a chce se zaměřit na jaderné reaktory IV. generace, nebude podle Ladislava Musílka, prorektora ČVUT pro vědu a výzkum, kolidovat s plánovaným Institutem aplikovaných věd pražské ČVUT a AV ČR, kde se rovněž počítá s výzkumem nových energií. Výzkum v oblasti energetiky byl podle něj dlouhá léta poddimenzován a nabízí širokou škálu směrů.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce (projekt Pathomilk)
Média:
Mediafax, 9.3.2009, Očekávané události a kalendárium na úterý 10. března
Dne 10. 3. se od 14.00 h koná tisková konference AV ČR, na níž bude představen evropský projekt Pathomilk zaměřený na testování mléka. (Praha, hotel Pyramida, Bělohorská 24.)
Mediafax, 10.3.2009, Očekávané události a kalendárium na úterý 10. března
Dnes ve 14.00 h se koná tisková konference AV ČR, na níž bude představen evropský projekt Pathomilk zaměřený na testování mléka (Praha, hotel Pyramida, Bělohorská 24).
Mediafax, 10.3.2009, Akademie věd představila prototyp přístroje pro rychlejší diagnostiku bakteriálních infekcí v mléce
Už za několik let by mohli farmáři při léčbě zánětů vemene u krav spoléhat na rychlejší diagnostiku nemoci pomocí biosenzorického přístroje, který vyvíjejí vědci AV ČR ve spolupráci s 22 dalšími evropskými partnery. Podle Jiřího Homoly z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR nový přístroj dokáže bakterie v mléce najít daleko rychleji než dnes používané kultivační metody.
Zpravodajství ČTK, 10.3.2009, Čeští vědci se podílejí na nové detekci bakterií v mléce
Snížit finanční ztráty, které vznikají kvůli bakteriálním onemocněním krav, a zlepšit kvalitu potravin by mohla nová detekční technologie, na jejímž vývoji se podílejí i čeští vědci. Podle Jiřího Homoly z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR by se nová technologie na detekci bakterií mohla uplatnit např. i při kontrole potravin, v biotechnologii, zdravotnictví či při ochraně před biologickým terorismem.
Lidové noviny, 11.3.2009, Čeští vědci pomáhají hledat bakterie v mléce
Zlepšit kvalitu potravin a omezit finanční ztráty způsobené nemocemi krav by mohla nová detekční technologie, na jejímž vývoji se podílejí i čeští vědci v rámci projektu Pathomilk. Jak uvedl Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, detekční systém dokáže díky novému biosenzoru velmi rychle identifikovat patogenní bakterie v kravském mléce.
Technický týdeník, 24.3.2009, Detekce patogenních bakterií v mléce
AV ČR spolupracuje na evropském projektu PATHOMILK – biosenzorickém systému umožňujícím rychlou detekci patogenních bakterií v mléce. ČR v konsorciu Pathomilk zastupuje mj. Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce (Sdružení jihomoravských pracovišť)
Média:
Mediafax, 6.3.2009, Na jih Moravy by díky novým projektům mohlo „přitéct“ až 20 mld. korun z evropských fondů
Celkem 30 navržených projektů z nové Regionální inovační strategie, kterou na začátku týdne schválili zastupitelé města Brna, by do regionu mělo podle odhadů přitáhnout 15 až 20 miliard korun z EU. Strategie byla připravovaná ve spolupráci Jihomoravského kraje, města Brna a brněnských univerzit Sdružením jihomoravských pracovišť AV ČR a Jihomoravským inovačním centrem.
Mediafax, 6.3.2009, UPDATE: Na jih Moravy by díky novým projektům mohlo "přitéct" až 20 mld. korun z evropských fondů
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí
Média:
Ekolist, 9.3.2009, Jak vyhodit miliardy
V článku o zbytečné rekultivaci a spontánní sukcesi narušené krajiny se uvádí, že ředitel Geologického ústavu AV ČR Václav Cílek a Karel Prach z JU a Botanického ústavu AV ČR jsou spoluautory stanoviska, že převážná část těžbou narušených ploch a deponií materiálů horninového či nerostného původu má potenciál k obnově ekologických i estetických funkcí cestou spontánní ekologické sukcese. Přímo s ním oslovili ministerstva životního prostředí, zemědělství a průmyslu a obchodu.
Lidové noviny, 31.3.2009, Územní plán Prahy „tiše“ likviduje zeleň
Článek upozorňuje na možnost Pražanů se do 6. 4. vyjádřit k dokumentu pro tvorbu územního plánu. Připomíná mj., že Magistrát přehlíží význam zeleně pro lidské zdraví, a varování Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, že znečištěné ovzduší vyvolává zvýšenou nemocnost zejména u dětí a starých občanů, a dokonce poškození genetické výbavy.
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí (ovzduší)
Média:
Mladá fronta DNES, Praha, 2.3.2009, Chtěli „zelené“ autobusy, dostanou naftové
Dopravní podnik uzavřel smlouvu na dodávku 620 nových autobusů; většina bude jezdit na naftu, ačkoli se ve světě jezdí na plyn i elektřinu a spalování nafty je zdraví škodlivé nejen pro obyvatele města, ale i pro řidiče MHD. Podle Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR bylo u řidičů pražského podniku pozorováno zvýšené oxidační poškození DNA, lipidů i proteinů.
RTA, 2.3.2009, 17:40 Minuty regionu (Moravskoslezský kraj), Co dýcháme
Experti z AV ČR rozdali vybraným městským strážníkům a úředníkům v Ostravě a v Karviné speciální přístroje, které budou zaznamenávat, co dýchají. Podle Jana Topinky z Ústavu experimentální medicíny AV ČR chtějí vědci zjistit, do jaké míry mohou být koncentrace škodlivin významné z hlediska možného vzniku nádorového bujení a kardiovaskulárních chorob.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 3.3.2009, Úředníci pod dohledem přístrojů
První z více než 70 zaměstnanců Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kteří se dobrovolně zapojili do výzkumu vlivů ovzduší na zdraví lidí vědců z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, včera obdrželi speciální přístroje, jež sledují kvalitu vdechovaného ovzduší.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 3.3.2009, Úředníkům začalo zkoumání
(podrobná, obsahově shodná zpráva)
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 3.3.2009, Výsledky výzkumu by mohly zajímat Evropu
Jan Topinka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR v rozhovoru vysvětlil, že si vědci pro výzkum vlivů ovzduší na zdraví lidí vybrali Ostravsko, protože koncentrace škodlivin ve zdejším ovzduší jsou nejhorší v celém státě. Výsledky by mohly být zajímavé i v celoevropském kontextu, např. při stanovení imisních limitů benzo(a)pyrenu a jemného polétavého prachu.
Havířovský deník, 5.3.2009, Karvinští strážníci pomáhají ve vědeckém výzkumu
Pomoci zjistit dopady znečištěného vzduchu na zdraví obyvatel na Ostravsku a Karvinsku, se rozhodli i karvinští strážníci. Vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR jim přidali i speciální přístroje, které sledují kvalitu ovzduší, jejž vdechují, a jež po 48 hodinách vrátí vědeckým pracovníkům k analýze.
(Karvinský deník, Severní Morava)
TV Nova, 6.3.2009, 17:00 Odpolední Televizní noviny, Strážníci v Karviné slouží vědě
Strážníci v Karviné se účastní výzkumu vlivu znečištěného ovzduší na zdraví člověka. Asi 30 z nich nosí mobilní zařízení, které sbírá vzorky vzduchu. Podle Jana Topinky z Ústavu experimentální medicíny AV ČR zařízení zachytává vzorky nebezpečných látek ze vzduchu, jež vědci měří a stanoví z nich jejich koncentrace.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 13.3.2009, Jak moc vzduch ovlivňuje zdraví?
Redaktor Mladé fronty Dnes Petr Žižka se stal dobrovolníkem výzkumu AV ČR, který zjišťuje, jak je znečištěn vzduch v ulicích Karviné a Ostravy.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 13.3.2009, Na dva dny pokusným králíkem
Redaktor Mladé fronty Dnes Petr Žižka se zapojil do výzkumu AV ČR a dva dny nosil přístroje, které zaznamenávají kvalitu ovzduší. Výsledky ukáží, jaký vliv může mít životní prostředí na zdravotní stav obyvatel.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 13.3.2009, Co za tím asi tak vězí?
Petr Žižka si v komentáři klade otázku, proč ostravský Magistrát neumožnil lidem z AV ČR zkoumat vliv ovzduší na ostravských strážnících. V Praze nebyl problém strážníky do takového výzkumu zapojit. V Karviné to dokonce považují za dobrý způsob, jak zjistit, v jakém zdravotním stavu strážníci jsou.
 
 
Média:
Mediafax, 2.3.2009, Dokument: Noví profesoři jmenovaní prezidentem Klausem
Mezi novými profesory, které jmenoval prezident republiky Václav Klaus, jsou i doc. Andreas Ortmann, Ph.D., doc. RNDr. Jiří Šponer, DrSc., doc. Ing. Zdeněk Wimmer, DrSc., doc. RNDr. Pavel Zemánek, Ph.D., a doc. RNDr. Pavel Pudlák, DrSc., z AV ČR.
Rodina a škola, 10.3.2009, Jak přivítat jaro? Hrou o rostlinách
Při řešení některých popsaných úkolů je možné využít odbornou literaturu, např. Slovník české frazeologie a idiomatiky – díl Přirovnání , který vydala Academia.
Technik, 12.3.2009, Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně nabízí studium nanotechnologií
Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně otevírá nový studijní (tříletý bakalářský a dvouletý magisterský) obor Fyzikální inženýrství a nanotechnologie, který bude mít českou i anglickou variantu. Výzkum pokročilých nano- a mikrotechnologií se v budoucnu stane součástí připravovaného projektu Středoevropského technologického institutu CEITEC.
Jihlavský deník, 19.3.2009, Projekt výstavby šesti vysokoškolských kolejí v Telči získává první úřední razítka
Příprava projektu výstavby vysokoškolských kolejí pro studenty ČVUT a Masarykovy univerzity i pro AV ČR v Telči pokračuje. K záměru se v tomto týdnu vyjádřili zástupci krajského odboru životního prostředí.
(Vysočina)
Zlínský deník, 21.3.2009, Studenti poznávali orgány živočichů i prvoky
Biologická olympiáda bývá celostátně organizována ve všech krajích současně. Její účastníci jsou úspěšnými řešiteli kol školních a okresních. V krajském kole musejí zpracovat úkoly, které pro ně připravili pracovníci z AV CR.
(Střední Morava)
Metro, 25.3.2009, Univerzita zve na vědu
Fakulta informačních technologií VUT Brno dnes odpoledne pořádá pro zájemce o vědu, výzkum a doktorské studium především z řad úspěšných a nadaných studentů již 5. ročník akcí Pojďte dělat vědu a Dny otevřených dveří. Hosty budou například bývalá předsedkyně AV ČR Helena Illnerová a astrofyzik Jiří Grygar.
ČRo-České Budějovice, 26.3.2009, 17:00 Události regionu, Laboratoř pro výuku odborníků v oblasti počítačových sítí
Jihočeská univerzita otevřela nejmodernější laboratoř pro výuku odborníků v oblasti počítačových sítí. Učebna pro studenty, ale i členy akademické obce je v pavilonu Ústavu molekulární biologie rostlin AV ČR v českobudějovické Branišovské ulici.
Jihlavské listy, 31.3.2009, Fyzikáři budou přednášet o své návštěvě švýcarského ráje fyziky
Kraj Vysočina v březnu vypravil učitele fyziky ze základních a středních škol do CERNu u Ženevy. O akci se zasloužil i Fyzikální ústav AV ČR.
TECNICALL, 31.3.2009, Středoškolačky, studentky ČVUT a další holky, pozor!
Sociologický ústav AV ČR zahajuje projekt s cíleme propojit středoškolačky se studentkami vysoké školy a přiblížit mladším dívkám studium na vysoké škole technického zaměření. Podle Barbory Tupé z ústavu je základní myšlenkou veřejná podpora zájem dívek o obory považované za mužské.
 
 
Téma: Vzdělání (show M.Londesborougha)
Média:
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 10.3.2009, Anglický chemik ukáže atraktivní show
Malá scéna Metropolu se dnes od 12.30 hodin promění v laboratoř, kde svou show předvede anglický chemik Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR. Hlavním tématem budou emise kysličníku uhličitého.
Českobudějovický deník, 10.3.2009, Přední popularizátor vědy ukáže veřejnosti kouzla fyziky a chemie
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 11.3.2009, Oxid uhličitý? To je spokojený pán
Článek popisuje vystoupení Michaela Londesborougha z Ústavu anorganické chemie AV ČR, který na Malé scéně českobudějovického Domu kultury Metropol představil svou show Tajemství oxidu uhličitého.
 
 
Média:
Elle, 13.3.2009, Zvířecí instinkt
Redakce časopisu děkuje Konferenčnímu centru AV ČR – zámek Liblice za poskytnutí prostor pro fotografování nabízených modelů.
Mladá fronta DNES, Mělnicko, 17.3.2009, O svatby na zámku je velký zájem
Zrekonstruovaný barokní zámek AV ČR v Liblicích ožil různými kulturními akcemi. Na přelomu března a dubna se zde koná výstava obrazů Dany Martinkové s názvem Letmá setkávání, zájem je i o svatby. Podle ředitelky Ivany Hampejsové se po dokončení úprav v parku plánují zahradní slavnosti, historický šerm nebo jarmark.
 
 
Média:
Mladá fronta DNES, Vysočina, 12.3.2009, Třešť plánuje bazén v zámku
Tento týden do města přijeli končící předseda AV ČR Václav Pačes a jeho nástupce Jiří Drahoš. S vedením třešťské radnice podepsali smlouvu o dlouhodobé spolupráci. Prvním velkým projektem bude stavba bazénu a relaxačního centra za 50 milionů korun v areálu zdejšího zámku.
Mladá fronta DNES, Vysočina, 19.3.2009, Skončí po 18 letech spory o Brtnici?
V článku, který popisuje spor o vlastnictví zámku v Brtnici, kvůli němuž monumentální renesanční stavba nezadržitelně chátrá, se píše i o zámku v Třešti. Užívala jej AV ČR, a když právníci zjistili, že patří městu, město jej akademikům za symbolickou cenu prodalo; zámek je již opraven a využíván.
Květy, 19.3.2009, Pravý akademický relax
Vedení AV ČR a radnice v Třešti podepsaly spolupráci na vybudování relaxačního studia s vířivkami a saunou za 50 milionů Kč, které má vzniknout v areálu zdejšího zámku a sloužit obyvatelům města i hostům zámeckého hotelu a konferenčního centra.
 
 
Média:
Prachatický deník, 19.3.2009, Netoličtí se domluví v Praze
V pondělí 23. března se v pražském Archeologickém ústavu uskuteční pracovní schůzka, na které se sejdou netoličtí radní s archeology kvůli netolickému archeoparku.
(Jižní Čechy)
Business World, 20.3.2009, Lidské zdroje
Jedna ze zpráv informuje, že novým manažerem vývoje ve společnosti ecommerce.cz se stal René Michálek, který mj. řídil i specifické klíčové projekty pro významné zákazníky, jako je např. Knihovna AV ČR.
Mladá fronta DNES, 31.3.2009, Vyhození studenti dostanou až 100 tisíc
Jedna ze stručných zpráv informuje, že lidé, kteří byli v letech 1948–1956 z politických důvodů vyhozeni z vysoké školy, budou mít nárok na odškodné. Další zpráva uvádí, že téměř polovina českých voličů není podle průzkumu CVVM spokojena s tím, jak funguje v ČR demokracie.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 23.3.2009, Kauza skladování nelegálních dat v Akademii věd míří k soudu
Státní zástupce Prahy 8 obžaloval trojici mladíků, které viní, že v prostorách Ústavu termomechaniky AV ČR, které využívá soukromá firma, provozovali server s nelegálními filmy a hudebními nahrávkami. Obžalováni jsou z trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Hrozí jim až dva roky vězení nebo peněžitý trest.
Frekvence 1, 24.3.2009, 10:00 Zprávy, Trojice mladíků z Prahy čelí obžalobě kvůli šíření nelegálních dat na Internetu
Trojice mladíků z Prahy čelí obžalobě kvůli šíření nelegálních dat na internetu. V budově AV ČR prý provozovali počítačový server s nelegálními filmy, hudbou, softwarem a počítačovými hrami. Za porušování autorského práva jim hrozí až dva roky vězení nebo pokuta.
Prima TV, 25.3.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Protipirátská unie chce vymáhat milionové škody po internetových pirátech
V pořadu o tom, jak chce protipirátská unie v ČR vymáhat milionové škody po internetových pirátech, byla uvedena informace o internetovém pirátství se škodou až 35 milionů korun v areálu AV ČR, za nějž v minulých dnech padla obžaloba.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 1.3.2009, Jihočeští policisté loni pátrali po více lidech
Jihočeští policisté loni vyhlásili celostátní pátrání po 2144 osobách a kromě pěti lidí všechny nalezli. Beze stopy zmizel např. 49letý botanik AV ČR Leoš Klimeš z Jindřichohradecka, který 7. 8. 2007 služebně vycestoval mimo republiku. Do pátrání se zapojil i Interpol, ale přesto se ho dosud nepodařilo vypátrat.
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 2.3.2009, Botanika z jihu Čech hledá v cizině Interpol
(obsahově stručná zpráva)
Mediafax, 2.3.2009, Jihočeští policisté pátrali v roce 2008 po 2144 lidech
Jihočeští policisté loni vyhlásili celostátní pátrání po 2144 osobách a kromě pěti lidí všechny nalezli. Beze stopy zmizel např. 49letý botanik AV ČR Leoš Klimeš z Jindřichohradecka, který 7. 8. 2007 služebně vycestoval mimo republiku. Do pátrání se zapojil i Interpol, ale přesto se ho dosud nepodařilo vypátrat.
Českobudějovický deník, 16.3.2009, Botanik se nevrátil z cesty do Ladaku
Pohřešovaný přírodovědec Leoš Klimeš z Botanického ústavu AV ČR v Třeboni odjel před půldruhým rokem na služební cestu do indického Ladaku a od té doby o něm nikdo neví. Doma zanechal ženu a čtyři děti. I přesto, že byl do pátrání zapojen INTERPOL, se ho nepodařilo vypátrat. V Ladaku stále pokračuje jeden výzkumný projekt, který Leoš Klimeš získal, ale na kterém už nestihl začít pracovat.
(Jižní Čechy)
 
 
Média:
Jičínský deník, 25.3.2009, Namaluj obojživelníka nebo plaza roku
Muzeum přírody Český ráj vyhlásilo soutěž Namaluj obojživelníka nebo plaza roku – ropuchu zelenou nebo ještěrku obecnou. Členem poroty bude i zástupce z Mikrobiologického ústavu AV ČR.
(Východní Čechy)
IN magazín, 25.3.2009, Komu se nelení, tomu se zelení
V článku o botanických zahradách a arboretech v ČR je uveden i Průhonický park nedaleko Prahy, jehož provozovatelem je Botanický ústav AV ČR.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)
Média:
Parlamentní zpravodaj, 6.3.2009, Prezident
Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle zveřejněného průzkumu CVVM si zhruba čtyři pětiny dotázaných myslí, že prezident správně plní své funkce a dbá o vážnost a důstojnost úřadu. Podle většiny občanů ale není v dostatečném kontaktu s občany a nezná jejich problémy.
Parlamentní zpravodaj, 6.3.2009, Události domácí politiky
CVVM zveřejnilo průzkum důvěryhodnosti jednotlivých politiků tak, jak je vidí čeští občané. Nejoblíbenějším je sociálnědemokratický stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.
Sedm, 10.3.2009, Jak se u nás žije Slovákům
V článku, který popisuje příběhy konkrétních lidí, je uvedena informace o průzkumu, jenž loni v prosinci uskutečnilo CVVM a z něhož vyplývá, že Češi mají ze všech národů nejraději sami sebe a na druhém místě Slováky.
Zpravodajství ČTK, 18.3.2009, STEM:Nejoblíbenější je Sobotka, popularita politiků ODS ale roste
Nejpopulárnějším politikem v ČR je stále místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, Karel Schwarzenberg (za SZ) a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Sobotka bodoval i v únorovém šetření CVVM. Také tento průzkum ukázal, že popularita politiků ODS, především premiéra Mirka Topolánka, roste.
Zpravodajství ČTK, 20.3.2009, CVVM:Lidé mohou problémy společnosti komentovat, řešení neovlivní
Dvě třetiny Čechů jsou podle únorového průzkumu CVVM spokojeny s možnostmi vyjadřovat se k problémům v současné společnosti, ale jsou přesvědčeni, že jejich řešení ovlivnit nemohou. Podle 59 % lidí by o důležitých rozhodnutích měli rozhodovat volení politici. Pro vyhlášení referenda by se vyslovilo 65 % lidí. Legislativní proces mohou podle 65 % nejvíce ovlivnit politické strany. O účinnosti demonstrací je přesvědčena necelá polovina lidí.
Marianne, 25.3.2009, Požádejte ho o ruku
V článku, který pomáhá ženám řešit, jak vyjádřit přání, že se chtějí vdát, jsou uvedeny výsledky průzkumu CVVM, z nichž vyplynulo, že ze svobodných lidí se chce v budoucnu oženit či vdát 60 % dotázaných, z toho jen o 1 % méně mužů než žen.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – členství v NATO
Média:
Mediafax, 11.3.2009, CVVM: Spokojenost lidí s členstvím Česka v NATO vzrostla o 12 procent
Z údajů CVVM vyplývá, že zhruba 65 % Čechů je spokojeno s členstvím ČR v NATO. Je to o 12 % více než před rokem.
Zpravodajství ČTK, 11.3.2009, CVVM: Se členstvím Česka v NATO jsou spokojeny dvě třetiny lidí
Téměř dvě třetiny občanů ČR jsou podle lednového průzkumu CVVM spokojeny se členstvím v NATO (65 %). Na rostoucí počet lidí spokojených se členstvím mohou mít vliv některé události, např. rusko-gruzínský vojenský konflikt, krize s dodávkami ruského plynu do Evropy, vystupňování izraelsko-palestinského konfliktu v pásmu Gaza či nový americký prezident Barack Obama.
Zpravodajství ČTK, 11.3.2009, STEM pro ČT: Vstup ČR do NATO považuje 73 procent lidí za správný
Rozhodnutí o vstupu ČR do NATO považují podle průzkumu agentury STEM tři čtvrtiny lidí za správné a cítí se bezpečněji. Podle lednového průzkumu CVVM jsou se členstvím ČR v NATO spokojeny téměř dvě třetiny občanů země.
Zpravodajství ČTK, 12.3.2009, CVVM: Češi jsou „vlažní“ k přijetí Ukrajiny a Gruzie do NATO
Češi se podle lednového průzkumu CVVM staví „velmi vlažně" k rozšíření NATO o Ukrajinu a Gruzii. Se vstupem Ukrajiny souhlasí jen 34 % (proti je 39 %) a s přijetím Gruzie pouze 28 % lidí (proti je 43 %).
Zpravodajství ČTK, 12.3.2009, Czechs reluctant to accept Georgia, Ukraine in NATO – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
Mediafax, 12.3.2009, CVVM: Dvě třetiny Čechů si myslí, že NATO má smysl
Přibližné dvě třetiny (65 %) obyvatel ČR se podle lednového šetření CVVM domnívají, že existence NATO jako vojensko-politického paktu má v současnosti své opodstatnění, pouze 14 % lidí považuje alianci za zbytečnou.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR ) – daně
Média:
Zpravodajství ČTK, 23.3.2009, CVVM: Daně lidí s vysokými příjmy považuje 62 pct občanů za nízké
Podle únorového průzkumu CVVM považuje 62 % dotázaných daně lidí s vysokými příjmy za nízké. Nadměrnou zátěž nesou podle převládajícího mínění lidé s nízkými příjmy. 72 % soudí, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy. Daňovému systému nerozumí 70 % občanů, 30 % občanů jej prý chápe.
E15, 24.3.2009, Většina lidí považuje daně z vysokých příjmů za nízké
Podle únorového průzkumu CVVM považuje 62 % dotázaných daně lidí s vysokými příjmy za nízké. Nadměrnou zátěž nesou podle převládajícího mínění lidé s nízkými příjmy.
Právo, 25.3.2009, Bohatí platí nízké daně, soudí většina Čechů
Podle únorového průzkumu CVVM považuje 62 % populace ČR daně lidí s vysokými příjmy za nízké. 72 % soudí, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy. Nadměrnou daňovou zátěž nesou v ČR lidé s nízkými příjmy.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – demokracie
Média:
Zpravodajství ČTK, 30.3.2009, CVVM: Polovina občanů není spokojena s fungováním demokracie v ČR
Z průzkumu CVVM vyplývá, že s fungováním demokracie v ČR je nespokojena téměř polovina občanů (48 % dotázaných), více než čtyři pětiny (84 %) si myslí, že politické strany zajímají jen hlasy voličů, nikoliv jejich názory. 55 % se však domnívá, že lidé mohou účinně ovlivnit činnost politiků prostřednictvím voleb. Ke komunistickému systému vlády by se vrátilo 15 % občanů.
Zpravodajství ČTK, 30.3.2009, Half of Czechs dissatisfied with functioning of democracy – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – drogy
Média:
Z1, 9.3.2009, 19:00 Zprávy v 7, Drop In kritizuje chystaný zpřísněný prodej léků
Chystané omezení výdeje léků s obsahem pseudoefedrinu, ze kterého se dá připravit droga, kritizuje ředitel nadace Drop In Ivan Douda i ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Podle průzkumu CVVM má v ČR zkušenosti s nelegální drogou přes 20 % dotázaných. Ten však Ivan Douda ani Jakub Frydrych nepovažují za relevantní, dotazy byly podle nich pokládány nesprávně.
ČT 1, 9.3.2009, 12:00 Zprávy, Zhruba každý 4. Čech má zkušenosti s marihuanou
Z listopadového průzkumu CVVM vyplývá, že přibližně každý čtvrtý Čech má zkušenosti s marihuanou, nejčastěji ve věku od 15 do 29 let a hlavně obyvatelé Prahy. Podle odborníků na drogovou problematiku jsou výsledky zkreslené. Skutečné množství uživatelů je podle nich mnohem vyšší.
Mediafax, 9.3.2009, CVVM tvrdí, že zkušenost s marihuanou má pouhých 20 procent lidí, odborníci to ale odmítli
Podle sdružení Legalizace.cz, které vchází z průzkumu CVVM, má přes 20 % lidí starších 15 let v ČR zkušenost s konopnými látkami, 4 % vyzkoušela jiné tvrdé drogy. Sdružení Drop In i Národní protidrogová centrála však výzkum zpochybňují.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – důvěra v instituce
Média:
Zpravodajství ČTK, 23.3.2009, CVVM: Nejvíc lidí stále důvěřuje prezidentovi a zastupitelstvům
Podle průzkumu CVVM prezidentu republiky nyní důvěřuje 65 % lidí. 64 % věří obecním zastupitelstvům, 48 % krajským zastupitelstvům, třetina obyvatel věří vládě. Poslanecké sněmovně a Senátu důvěřuje 24 a 30 % lidí. Se současnou politickou situací je spokojeno 13 % dotázaných, nespokojeno 57 %.
Haló noviny, 24.3.2009, Krátce
Podle průzkumu CVVM prezidentu republiky nyní důvěřuje 65 % lidí. 64 % věří obecním zastupitelstvům, 48 % krajským zastupitelstvům, třetina obyvatel věří vládě. Poslanecké sněmovně a Senátu důvěřuje 24 a 30 % lidí.
Hospodářské noviny, 24.3.2009, CVVM: Nejvíc lidí stále důvěřuje prezidentovi
Obsahově shodná zpráva je doplněna o informaci, že se současnou politickou situací je spokojeno 13 % dotázaných, nespokojeno 57 %, 27 % není ani spokojeno, ani nespokojeno.
Právo, 24.3.2009, CVVM: vládě věří třetina lidí
(stručná, obsahově shodná zpráva)
ŠÍP, 24.3.2009, Důvěra v prezidenta Klause klesla
(stručná, obsahově shodná zpráva)
Mladá fronta DNES, 24.3.2009, CVVM: Nejvíc lidí věří prezidentovi
(stručná, obsahově shodná zpráva)
Mladá fronta DNES, 24.3.2009, Komu lidé věří
Tabulka vychází z výsledků průzkumu CVVM.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – obavy
Média:
Mediafax, 5.3.2009, CVVM: Lidé se nejvíce obávají nezaměstnanosti
Podle březnového průzkumu CVVM považuje 82 % Čechů v současnosti za největší problém nezaměstnanost, fungování české ekonomiky (72 %) a zdravotnictví (69 %), sociální jistoty (68 %). Nejvíc jsou nespokojeni se stavem korupce (75 %) a hospodářskou kriminalitou (69 %).
Zpravodajství ČTK, 5.3.2009, CVVM: Češi se v roce 2009 nejvíc bojí nezaměstnanosti
Podle aktuálního průzkumu CVVM se Češi nyní nejvíc obávají nezaměstnanosti. 92 % si myslí, že se situace na trhu práce ještě zhorší. Bojí se i o sociální jistoty, životní úroveň a fungování hospodářství. Nejvíce nespokojeni jsou s korupcí a hospodářskou kriminalitou, nejlépe hodnotí kultury, služby a dostatek zboží.
E15, 6.3.2009, CVVM: Češi se nejvíc bojí nezaměstnanosti
(obsahově shodná zpráva)
Haló noviny, 6.3.2009, Strach z nezaměstnanosti
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Lidové noviny, 6.3.2009, Češi se letos nejvíce bojí o práci
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Právo, 6.3.2009, CVVM: O práci se bojí 82 procent lidí
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Hospodářské noviny, 6.3.2009, 99 slov
Ve stručném komentáři se uvádí, že hrozí jarní povodně, ale Češi se podle CVVM nejvíc bojí nezaměstnanosti.
Metro, 6.3.2009, Krátce
Češi se nejvíc bojí nezaměstnanosti. 92 % lidí si podle agentury CVVM myslí, že se situace na trhu práce ještě zhorší.
(Metro; Praha)
 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007