Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

Monitor – květen 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Téma: Akce – pozvánky
Média:
Strategie, 11.5.2009, Diář
V úterý 12. 5. se v AV ČR od 19 hod. koná diskuse Česká společnost a veřejný dialog, kterou pořádá zpravodajský server Aktuálně. cz.
Lidové noviny, 13.5.2009, Pozvánky
Jedna ze stručných zpráv informuje o dnešní přednášce Pražský hrad očima archeologů Jany Maříkové-Kubkové z Archeologického ústavu AV ČR. Akce z cyklu Akademická Praha začíná v 17 h v Akademii věd na Národní třídě v Praze.
Zpravodajství ČTK, 15.5.2009, Astronomické městečko v Ondřejově otvírá své brány veřejnosti
Astronomické městečko v Ondřejově otvírá 22. května své brány veřejnosti. V prohlášení tiskového oddělení AV ČR astronomové návštěvníkům vzkázali, že u nich mohou strávit celý den od rána do noci a zdarma, po tři dny jim budou přístupná odborná pracoviště.
Valašský deník, 18.5.2009, Geologové už po šesté konferovali ve Vsetíně o sesuvech
Ve vsetínském zámku se koncem týdne uskutečnila za podpory mj. AV ČR konference na téma sesuvy a jejich monitoring, sanace či nejnovější vědecké poznatky z oblasti svahových deformací. Podle Jana Klimeše z Akademie patří Vsetínsko k územím, která jsou sesuvy nejvíce postižená.
(Střední Morava)
Zdravotnické noviny, 18.5.2009, Dítě ve Vojtově terapii, pevné objetí dle Prekopové
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity spolupořádala 8.–9. května v Biologickém centru AV ČR v Českých Budějovicích kongres Dítě ve Vojtově terapii, pevné objetí dle Prekopové.
Medical Tribune, 18.5.2009, Jaká je úloha žen ve zdravotnictví?
Prof. MUDr. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, na konferenci 11. května v Senátu, která se věnovala úloze žen ve zdravotnictví, upozornila, že žena je brána vážně až ve chvíli, kdy projeví nadprůměrnou schopnost pracovat. Práva žen jsou podle ní porušována jenom v některých případech, proto tato skutečnost společnost netrápí.
Technický týdeník, 19.5.2009, O Cenu Inženýrské akademie České republiky 2009
Inženýrská akademie ČR vyhlásila soutěž o Cenu Inženýrské akademie 2009. Od roku 1997, kdy se udělovala poprvé, získala ocenění již řada významných projektů, např. Badatelské centrum výkonových laserů AV ČR.
Lidové noviny, 19.5.2009, Pozvánky
Jedna ze zpráv stručně informuje, že tématem dnešní přednášky Vladimíra Wagnera z AV ČR, která se koná se koná od 18 hodin v sále Starvid v pražském planetáriu ve Stromovce, je využití termojaderné fúze a antihmoty pro pohon kosmických lodí.
Lidové noviny, 20.5.2009, Tzv. alternativní psychoterapie
Zbyněk Vybíral, vedoucí Katedry psychologie FSS Masarykovy univerzity, dnes od 17 h v rámci cyklu Věda kontra iracionalita Českého klubu skeptiků Sisyfos přednáší v AV ČR na Národní třídě v Praze na téma alternativní psychoterapie.
Prostějovský týden, 20.5.2009, Botanická zahrada slaví 75 let své existence
Milan Blažek z Botanického ústavu AV ČR vystoupí 21. května 2009 na semináři Quo vadis, botanická zahrado?, který se v Prostějově koná k výročí založení botanické zahrady.
Lidové noviny, 22.5.2009, Pozvánky
Jedna ze stručných zpráv informuje, že Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově pořádá ode dneška do neděle Dny otevřených dveří. Exkurze v muzeu a jednotlivých odděleních v pátek od 17.30 hodin doplní přednáška Milana Halouska o kosmonautice.
Náchodský deník, 25.5.2009, Známý botanik Václav Větvička dnes v Broumově povypráví o rostlinách
Botanik Václav Větvička, který mj. pracoval v Botanickém ústavu (AV ČR) v Průhonicích a byl AV ČR oceněn medailí Vojtěcha Náprstka za popularizaci české vědy, je na dnešek od 17 hodin pozván do Městské knihovny v Náchodě ke společnému posezení, autorskému čtení a povídání.
(Východní Čechy)
Kladenský deník, 27.5.2009, Přednášet o vývoji astronomie bude Jiří Grygar z fyzikálního ústavu
Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR bude 2. června od 17 hodin v Gymnáziu Kladno přednášet o vývoji astronomie ve 20. století a možnostech, které tomuto oboru nabídnou nové přístroje v následujících 20 letech.
(Střední Čechy)
Rakovnický deník, 28.5.2009, Přednášet o vývoji astronomie bude Jiří Grygar z fyzikálního ústavu
Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR bude 2. června od 17 hodin v Gymnáziu Kladno přednášet o vývoji astronomie ve 20. století a možnostech, které tomuto oboru nabídnou nové přístroje v následujících 20 letech.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Americký radar
Média:
 
 
Téma: Anketa
Média:
Lidové noviny, 28.5.2009, Kde stát udělal v řízení migrace chybu a kde naopak zabodoval?
Yana Leontiyeva ze Sociologického ústavu AV ČR na anketní otázku uvedenou v titulku odpověděla, že negativně hodnotí zejména stávající systém pracovních povolení, který překáží integraci cizinců na trhu práce.
 
 
Téma: Ekonomika
Média:
Z1, 4.5.2009, 19:00 Zprávy v 7, Českou ekonomiku čeká propad HDP až o 2,7 procenta
Lubomír Lízal ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) komentoval prognózu Evropské komise, že českou ekonomiku čeká v letošním roce propad HDP až o 2,7 % a odhad nezaměstnanosti v EU, že vzroste až na 9,4 %.
Zdravotnické noviny – ZDN, 4.5.2009, Viread – předčasný poplach
Zpráva informuje, že lék Viread zůstává až do konečného rozhodnutí plně hrazen ze zdravotního pojištění. Objevitelem jeho účinné látky (tenofovir disoproxil) je prof. Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.
Hospodářské noviny, 11.5.2009, Hayek a bída levných peněz
Prezident Václav Klaus se v článku k 110. výročí narození Friedricha von Hayeka zmínil, že ho viděl v srpnu 1968, když se jako začínající pracovník Ekonomického ústavu ČSAV zúčastnil mezinárodního fóra v tyrolské vesničce Alpbach.
Respekt, 11.5.2009, Zaměstnavatelé proti zkráceným úvazkům
Hana Hašková z oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR k případu ženy, které zaměstnavatel nechtěl po mateřské dovolené umožnit práci na zkrácený úvazek, že v ČR zaměstnavatelé často ani nepočítají s tím, že se k nim žena po mateřské vrátí.
Brněnský deník, 12.5.2009, Je lepší, když lidé pracují kratší dobu, než je propouštět
Jan Švejnar ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) radí nastupující vládě, že by se měla zaměřit mj. na to, aby zastavila nezaměstnanost. Měla by podnikům ulevit např. v daních či odvodech na sociální pojištění, zjednodušit normy a regulace, udržet smír mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, uvolnit prostředky, doplnit zdroje financí pro malé a střední podnikatele. Protikrizových opatření je podle něj příliš mnoho, navrhuje se zaměřit na tři nebo čtyři.
Ekonom, 14.5.2009, Předražená kartička
Článek popisuje historii Opencard, tzv. Karty Pražana, a analyzuje efektivitu nákladů na projekt, do kterého Magistrát už investoval stamiliony. Ten chce do budoucna z čipové karty údajně udělat mj. elektronickou peněženku pro mikroplatby, zájem o vstup do projektu má údajně i Knihovna AV ČR.
 
 
Metro, 15.5.2009, Umějí hospodařit
Absolventi středních škol s maturitou nebo vysokoškoláci, ale i podnikatelé a vysoce kvalifikovaní pracovníci patří podle průzkumu CVVM mezi ty, kterým se daří bez potíží hospodařit se svým příjmem.
(Metro; jižní Morava, Metro; Praha)
Literární noviny, 18.5.2009, Přerozdělováním od pasti chudoby k pasti na chudobu
Petr Gočev v analýze zdůvodňuje, proč v ekonomii obhajuje princip racionálního přerozdělování. Připomíná prohlášení Vladimíra Špidly v září roku 2007, že přerozdělování je zdrojem konkurenceschopnosti ekonomik, na něž zareagoval mj. i Daniel Münich z CERGE (NHÚ AV ČR) tvrzením, že na základě souběhu dvou ukazatelů nelze dělat věrohodné závěry ohledně příčinných souvislostí mezi nimi.
Hospodářské noviny, 19.5.2009, Euro bude nejdříve v roce 2014
Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru zdůvodnil, proč musel kvůli ekonomické krizi z volebního programu strany vyškrtnout absolutní prioritu: zavedení eura. Podle průzkumu CVVM souhlasí s přijetím eura více Maďaři a Poláci než Češi.
MF plus, 22.5.2009, Proč nás práce nebaví?
Jde o analýzu problému, který vyplynul z dat CVVM ze září 2006, podle nichž bylo v ČR se svým zaměstnáním velmi spokojeno 20 % lidí, 46 % spíše spokojeno a 29 % „ani spokojeno, ani nespokojeno“.
Mladá fronta DNES, 22.5.2009, Mrtvé duše, spása úředníků
V analýze počtu volných pracovních míst ve státem placených institucích se uvádí, že loni bylo 18 171 míst neobsazených. Státní rozpočet loni platil 434 483 pracovníků, jejichž platy přišly na 131,5 miliardy korun. Z toho přes pět miliard činily výplaty pro mrtvé duše. Z grafu výše platů, v němž je uvedena i AV ČR, vyplývá, že její zaměstnanci berou průměrně 38 949,- Kč.
Ekonom, 28.5.2009, Ve světle rudých hvězd
Josef Pravec popisuje představy, jak by se rozvíjela plánovaná ekonomika, kdyby komunismus v Československu před 20 lety nepadl a v perestrojkové podobě přežíval dál. Po dvouletých diskusích je v roce 1989 sepsali ekonomové v Prognostickém ústavu ČSAV, který tehdy vedl Valtr Komárek.
 
 
Téma: Ekonomika (bydlení)
Média:
Zpravodajství ČTK, 10.5.2009, Sociolog: Lidé budou nadále volit raději bydlení „ve vlastním“
Podle Martina Luxe ze Sociologického ústavu AV ČR se dostupnost tržního nájemního bydlení bude v dlouhodobém trendu dále zvyšovat. Naopak současná stagnace, či dokonce pokles cen bytů nemusí znamenat, že vlastní bydlení bude dostupnější pro větší část společnosti.
Lidové noviny, 11.5.2009, Ceny bytů klesnou až o čtvrtinu
(obsahově shodná zpráva)
Haló noviny, 13.5.2009, Dostupnost vlastního bydlení se nezvýší
(obsahově shodná zpráva)
E15, 13.5.2009, Investoři se začínají zajímat o nájemní by dlení
Zahraniční investoři sondují nové možnosti na tuzemském rezidenčním trhu. Vycházejí přitom z aktuálně stoupající poptávky po nájemních bytech. Podle Martina Luxe ze Sociologického ústavu AV ČR budou nájemní byty v dlouhodobém výhledu stále dostupnější a investoři budou muset o solidní nájemníky tvrdě bojovat.
Z1, 13.5.2009, 18:45 Večerní zprávy, Developeři hledají pomoc
Firmy z oblasti developementu a stavebnictví vyzvalo banky a stát, aby podpořily realitní trh. Petr Sunega ze Sociologického ústavu AV ČR se domnívá, že není nutné přijímat konkrétní, opatření, trh se dříve nebo později rozhýbe sám. Nesdílí názor developerů, že v příštím roce by měla poptávka výrazně převýšit nabídku a ceny by proto měly výrazně růst.
 
 
Téma: Ekonomika – energetika
Média:
Zpravodajství ČTK, 1.5.2009, Vláda projedná vznik Strategicko-energetické rady vlády
Vláda se na pondělním jednání bude zabývat vznikem nové Strategicko-energetické rady vlády, stálého poradního orgánu v energetických otázkách. V radě budou i bývalí členové tzv. Pačesovy komise a měl by ji vést Pavel Stehlík, šéf Oponentní rady, jež posuzovala závěry Pačesovy komise. Vznik poradního týmu doporučovala i Nezávislá energetická komise, v jejímž čele stál bývalý předseda AV ČR Václav Pačes.
Zpravodajství ČTK, 4.5.2009, Vláda odložila rozhodnutí o vzniku strategicko-energetické rady
Vláda odložila rozhodnutí o vzniku Strategicko-energetické rady vlády, aby si designovaný předseda vlády Jan Fischer mohl personální složení rady sám upravit. Vznik poradního týmu doporučila mj. Nezávislá energetická komise, v jejímž čele stál bývalý předseda AV ČR Václav Pačes.
Zpravodajství ČTK, 13.5.2009, ČEPS: Do 2015 by mohl výkon větrných elektráren činit 1000 MW
Celkový výkon tuzemských větrných elektráren by podle odhadů provozovatele soustavy ČEPS mohl do roku 2015 dosáhnout 1000 MW, do roku 2050 až 2500 MW. V ČR je v současnosti asi 120 větrníků s výkonem 150 MW, letos by měl stoupnout o 14 MW. Podle studie Ústavu fyziky atmosféry AV ČR je největší potenciál větrných elektráren na území ČR v krajích Vysočina, Ústeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském.
Hospodářské noviny, 19.5.2009, Výhledy české energetiky
V analýze státní energetická koncepce ČR, kterou na konci loňského roku předložila bývalá vláda ministerstvům k připomínkovému řízení, se mj. uvádí, že odborná komise pod vedením bývalého předsedy AV ČR Václava Pačese doporučila vedle úspor také rozvoj jaderné energetiky. Stejné stanovisko zastává i ministerstvo průmyslu a obchodu.
Právo, Východní Čechy, 19.5.2009, Česká Třebová se nevzdává větrných elektráren
Většina měst na Orlickoústecku a Svitavsku v Pardubickém kraji ustoupila od záměru postavit a provozovat větrné elektrárny, pokračuje v něm jen Česká Třebová. Výsledky ročních měření větru na Kozlově a Sychrově, kde se mají stavět, teď byly předány AV ČR, která data vyhodnotí a doporučí optimální výkonový typ elektrárny.
 
 
Téma: Ekonomika – finanční krize
Média:
ČRo 6, 5.5.2009, 22:10 Studio STOP, Světová ekonomika se propadne do nejhlubší krize po druhé světové válce
Lubomír Lízal z Národohospodářského ústavu AV ČR a CERGE UK se zúčastnil diskuse o problémech světové i české ekonomiky, o prognózách současné krize, ekonomických modelech, jejich fungování apod. Domnívá se, že nedělat téměř nic je v dané chvíli lepší, protože veškerá opatření jsou krátkodobá a neodstraňují základní problém, totiž zadlužení, které bylo na počátku.
ČRo 1-Radiožurnál, 7.5.2009, 18:12 Radiofórum, Řešení nezaměstnanosti v době krize
Daniel Münich ze CERGE (NHÚ AV ČR) k diskusi zástupců EU, zaměstnavatelů a odborářů, na summitu o nezaměstnanosti poznamenal, že nezaměstnanost dosáhla 6 %, což není nijak vysoké číslo. Kritizoval, že se naprosto zapomnělo na úřady práce, které v podstatě stíhají tak tak nezaměstnané registrovat, ale že by s nimi nějak aktivně pracovali, to se říct nedá.
ČRo 6, 19.5.2009, 22:10 Studio STOP, 60 procent občanů České republiky považuje současnou ekonomickou situaci za špatnou
V diskusi hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše a ekonoma z Raiffeisenbank Aleše Michla zazněla informace, že podle výsledků šetření CVVM považuje 60 % občanů ČR současnou ekonomickou situaci za špatnou a domnívá, že je hospodářské potíže ovlivní.
Lidové noviny, 20.5.2009, Před ztrátou práce se lze pojistit
Článek informuje, že třetina lidí se podle jedné z posledních studií AV ČR obává nezaměstnanosti, a popisuje, jak je možné se na ztrátu práce připravit a před některými riziky se zajistit.
Ekonom, 21.5.2009, Vítejte v nové realitě! Welcome to the new reality!
Ekonom Aleš Michl v komentáři k současné ekonomické situaci cituje z jednoho z posledních průzkumů CVVM, že na špatných vyhlídkách české ekonomiky panuje shoda napříč populací, a zdůvodňuje, proč podle něj ekonomika není v krizi a není už ani v recesi, ale v nové realitě.
 
 
Téma: Ekonomika – krize (průzkum CVVM)
Média:
ČRo 6, 18.5.2009, 18:00 Zprávy, Za špatnou považuje ekonomickou situaci 60 % Čechů
Z průzkumu CVVM při Sociologickém ústavu AV ČR vyplývá, že 60 % Čechů považuje současnou ekonomickou situaci za špatnou. Stoupá také počet lidí, kteří soudí, že je hospodářská krize ovlivní, a lidí, kteří kritizují reakce české vlády na situaci kolem krize.
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, Průzkum: Pohled Čechů na ekonomickou situaci se od ledna zhoršil
Podle průzkumu CVVM Sociologickém ústavu AV ČR považuje 60 % Čechů současnou ekonomickou situaci za špatnou. 64 % se obává snížení příjmu, 52 % nedostatku peněz na základní potřeby, 40 % neschopnosti splácet finanční závazky, 60 % škrtů v sociálních výdajích státu. Celkovou reakci vlády na situaci okolo finanční krize vnímá špatně 57 %.
Haló noviny, 19.5.2009, Strach z kapitalistické krize roste
(obsahově shodná zpráva)
Blanenský deník, 19.5.2009, Polovina Čechů se bojí o práci
Podle aktuálního průzkumu CVVM se dopadů recese obává 62 % obyvatel ČR, 47 % se bojí ztráty zaměstnání. 57 % dotázaných si myslí, že vláda Mirka Topolánka na situaci kolem krize zareagovala pozdě a nedostatečně.
(Jižní Morava)
Hospodářské noviny, 19.5.2009, Češi vidí ekonomiku hůře
(obsahově shodná zpráva)
Lidové noviny, 19.5.2009, Češi vidí ekonomickou situaci špatně
(obsahově shodná zpráva)
Haló noviny, 19.5.2009, Občan to vidí černě
Podle dubnového průzkumu CVVM hodnotí 74 % Čechů kriticky možnosti zabezpečení ve stáří a finanční podmínky potřebné k založení rodiny. 71 % dotázaných negativně hodnotilo možnost získat byt a zaměstnání.
 
 
Téma: Ekonomika (příjmy – průzkum CVVM)
Média:
Zpravodajství ČTK, 13.5.2009, CVVM: Tři pětiny českých domácností mají problém vyjít s příjmy
V průzkumu CVVM 38 % dotázaných odpovědělo, že vyjít s příjmy je pro ně spíše obtížné, pro 12 % je to obtížné, pro 9 % velmi obtížné. Asi dvě pětiny lidí nemají při hospodaření s příjmy větší problém. Pro 31 % je to spíše snadné, pro 6 % snadné a pro 2 % velmi snadné.
Zpravodajství ČTK, 13.5.2009, Three of five Czech households struggle to make ends meet – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
E15, 14.5.2009, Rodinám nestačí příjmy
(obsahově shodná zpráva)
Haló noviny, 14.5.2009, Většina nuzuje
(obsahově shodná zpráva)
Právo, 14.5.2009, Tři pětiny domácností mají problém s penězi
(obsahově shodná zpráva)
Hospodářské noviny, 18.5.2009, Průzkum: České domácnosti mají problém vyjít se svými výdělky
Pro tři pětiny (59 %) českých domácností je podle výzkumu CVVM složité vyjít se současnou výší příjmů. Pro 38 % je to spíše obtížné, pro 12 % obtížné, pro 9 % velmi obtížné. Asi dvěma pětinám lidí (39 %) nedělá hospodaření s příjmy problém.
 
 
Téma: Etika
Média:
Mladá fronta DNES, 15.5.2009, Konec slušnosti v Čechách
František Janouch konstatuje, že na počátku 70. let, kdy se ve vlastní zemi stal psancem bez práce i bez občanských práv, na jeho ostré protestní dopisy komunistická vrchnost, mj. z Akademie věd, ve většině případů odpovídala. Nyní na jeho komentáře zveřejněné v největších českých denících neodpovídá nikdo.
Mladá fronta DNES, 25.5.2009, Debata MF DNES: Kde má věda etické hranice?
Prof. Eva Syková a prof. Václav Pačes (AV ČR) budou ve čtvrtek v rámci Evropského fóra vědy a techniky na Vysoké škole ekonomické v Praze diskutovat na téma naznačené v titulku. Cílem akce je umožnit setkání lidem, kteří ovlivňují budoucnost celé společnosti.
Mladá fronta DNES, Praha, 28.5.2009, MF DNES zve na debatu o etice medicíny
Daniela Filipiová, Eva Syková (AV ČR), Vladimír Beneš, Tomáš Halík a Václav Pačes (AV ČR) dnes budou u kulatého stolu MF DNES od 14.00 h na Vysoké škole ekonomické na náměstí Winstona Churchilla v Praze 3 diskutovat v rámci Evropského fóra vědy a techniky o hranicích vědy a medicíny. Mezi zahraničními hosty budou i nositelé Nobelovy ceny.
 
 
Téma: Evropská unie
Média:
Zdravotnické noviny – ZDN, 4.5.2009, O virtuální realitě i umělé inteligenci
Jedna ze zpráv informuje, že Evropská komise ve spolupráci s AV ČR a ČVUT v Praze uspořádaly pod záštitou českého předsednictví Radě EU 21.–23. 4. konferenci o budoucnosti technologií v Evropě FET 09 s podtitulem Science beyond Fiction.
Listy hlavního města Prahy, 4.5.2009 , Evropa chce mít jednotný systém informací
Využití informačních technologií pro efektivní péči o životní prostředí, zejména integrace znalostí a sdílení informací, bylo hlavním tématem konference Towards eEnvironment, která se před časem uskutečnila v Praze jako součást českého předsednictví v Radě EU a na níž se podílel i Ústav informatiky AV ČR.
Technický týdeník, 5.5.2009, FET 09 v Praze
AV ČR se podílela na organizaci konference EU FET 09 o technologiích budoucnosti, která se konala 21.–23. dubna v Praze. Evropská komise ve 30 ukázkových projektech představila dnešní špičkovou vědu a zdůraznila přínosy evropského výzkumu.
ČT 1, 05:59 Studio 6, 11.5.2009, Budoucnost Internetu – Evropa na cestě vpřed
V Praze začíná mezinárodní konference Budoucnost Internetu – Evropa na cestě vpřed, kterou v rámci českého předsednictví EU pořádá CESNET a AV ČR. Zúčastní se jí i eurokomisařka pro informační technologie Viviane Redingová.
ČRo 1-Radiožurnál, 15.5.2009, 12:00 Ozvěny dne, Seriál Sedmadvacítka: Česká republika
V pořadu o problémech zemědělců, kteří z EU dostávají mnohem menší dotace než jejich kolegové ve starých členských zemích, zaznělo, že tři čtvrtiny obyvatel ČR jsou podle nedávného průzkumu CVVM přesvědčeny, že členství v EU přináší kromě výhod také nárůst byrokracie a práce úřadů.
Lidové noviny, 16.5.2009, Válka kmenů v Bruselu
Marek Skovajsa ze Sociologického ústavu AV ČR analyzuje fungování evropských institucí v EU. Konstatuje, že sjednocená Evropa, proti které brojí euroskeptici, tu není a nejspíš ani nikdy nebude, a odvolává se na knihu bývalého úředníka Derk-Jana Eppinka. EK zobrazuje jako svět dokonalých mandarínů – na formalitách, vlastní moci a prospěchu si zakládajících superúředníků, jejichž hlavními zbraněmi jsou intrika a lest.
Zpravodajství ČTK, 21.5.2009, Světové vědě chybějí odborníci na klasifikaci přírodních druhů
Biolog Jan Kirschner na tiskové konferenci u příležitosti mezinárodní konference Evropské platformy pro výzkum biodiverzity, jejímž členem je i Botanický ústav AV ČR, v pražské Akademii uvedl, že v pralesích vymírají druhy rychleji, než je vědci stihnou popsat. Podle Jana Zimy ztráta živočišných druhů zpětně ovlivní přírodu, a tak bude mít dopad i na člověka.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 11.5.2009, CVVM: Členství v EU pro lidi znamená lepší možnosti i byrokracii
Tři čtvrtiny lidí v průzkumu CVVM uvedly, že členství v EU znamená lepší možnost žít, pracovat a studovat v EU a také nárůst byrokracie a práce úřadů. Ocenili přísun dotací z fondů EU (64 %), nárůst prestiže ČR ve světě (61 %). Jako negativní vnímají odchod kvalifikovaných lidí do jiných zemí EU (62 %) a přílišné omezování evropskými zákony (61 %).
Hospodářské noviny, 12.5.2009, Češi: EU nám dala práci i byrokracii
(obsahově shodná zpráva)
Moravskoslezský deník, 12.5.2009, Hlavní výhoda členství v EU? Můžeme studovat, myslí si Češi
(obsahově shodná zpráva)
(Severní Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy)
Zpravodajství ČTK, 21.5.2009, CVVM: Se členstvím v EU je spokojeno 40 procent lidí
Jak uvedl nový průzkum CVVM, se členstvím v EU je spokojeno 40 % dotazovaných, stejně jako před rokem, nespokojeno 15 %, neutrální postoj zaujímá 38 %. Podobně dopadl únorový průzkum Eurobarometru EK.
Zpravodajství ČTK, 21.5.2009, Fifteen percent of Czechs dissatisfied with EU membership – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
 
 
Média:
Liberecký deník, 9.5.2009, Technická univerzita představí výsledky výzkumu nanotechnologií
Na mezinárodní konferenci EuroNanoForum 2009 se v Praze 2. až 5. 6. představí Technická univerzita v Liberci prezentací výsledků výzkumu v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů.
(Severní Čechy)
Business World, 22.5.2009, Kalendář
Jedna ze stručných zpráv informuje, že BIC Plzeň pořádá při EuroNanoForum 4. června v Kongresovém centru Praha veletrh a výstavu Nano Brokerage Event Prague 2009, mezinárodní technologickou burzu určenou pro firmy, výzkumné organizace, univerzity, technologická centra, investory a další zájemce.
 
 
Téma: Evropská unie (Lisabonská smlouva)
Média:
Zpravodajství ČTK, 3.5.2009, Topolánek: Neschválením Lisabonu by se ČR dostala na periferii EU
Premiér v demisi a předseda ODS Mirek Topolánek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce řekl, že pokud by ČR neratifikovala lisabonskou smlouvu, dostala by se „na periferii" EU. Podle posledního průzkumu CVVM zná pojem lisabonská smlouva jen třetina Čechů, pětina vůbec neví, co znamená.
ČT 1, 6.5.2009, 05:59 Studio 6, 19:00 Lisabonská smlouva pro a proti
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupila mj. Helena Illnerová, fyzioložka z AV ČR, která jako předsedkyně Učené společnosti s jinými českými vědci vystoupila na podporu Lisabonské smlouvy a doporučila politikům, aby ji schválili.
Hospodářské noviny, 15.5.2009, Dopisy a e-maily
Čtenář Jaroslav Gold z Brna kritizuje článek Václava Klause proti Lisabonské smlouvě (HN, 7. 5.) a v této souvislosti vyjadřuje názor, že Prognostický a Ekonomický ústav ČSAV byly elitními bolševickými institucemi.
 
 
Téma: Evropská unie (Otevřený dopis US ČR)
Média:
Lidové noviny, 2.5.2009, Kdo zůstane ve věži ze slonoviny
Josef Matyáš upozorňuje na otevřený dopis vědců senátorům, aby na květnové schůzi schválili Lisabonskou smlouvu. Dopis Učené společnosti ČR podepsali mj. někdejší předsedové AV ČR Rudolf Zahradník, Václav Pačes a Helena Illnerová. Připomínají v něm, že spolupracují s mnoha kolegy v EU, a proto si uvědomují provázanost s evropskou kulturou, vědou a vzděláním a chtějí se podílet na rozvoji těchto oblastí v EU jako její plnohodnotní členové.
Zpravodajství ČTK, 5.5.2009, Senát má ve středu rozhodnout o lisabonské smlouvě
Senát má ve středu rozhodnout o lisabonské smlouvě, která má nastolit pravidla fungování EU po jejím rozšíření. Senátory vyzvaly ke schválení smlouvy koncem dubna desítky českých vědců v otevřeném dopise Učené společnosti ČR, který podepsali mj. někdejší předsedové AV ČR Rudolf Zahradník, Václav Pačes a Helena Illnerová.
 
 
Téma: Evropská unie (předsednictví ČR)
Média:
Zpravodajství ČTK, 27.5.2009, CVVM: Lidé se o české předsednictví EU příliš nezajímají
Podle květnového průzkumu CVVM) o české předsednictví EU neprojevilo zájem 62 % občanů, naopak 37 % ano. Od dubna se tak výsledky příliš nezměnily, oproti loňskému dubnu se však zvýšil o 13 % podíl lidí zajímajících se o předsednictví.
Havlíčkobrodský deník, 28.5.2009, Průzkum: Čechy předsednictví v Radě EU nezajímá
(obsahově shodná zpráva)
(Vysočina, Olomoucký deník; Střední Morava, Ústecký deník; Severní Čechy)
Lidové noviny, 28.5.2009, České předsednictví EU? Nezajímavé
(obsahově shodná zpráva)
 
 
Téma: Evropská unie (volby do EP)
Média:
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 15.5.2009, Evropské volby jsou druhořadé
Politolog Salim Murad z Jihočeské univerzity zdůvodňuje, proč podle jeho názoru jihočeské osobnosti nebudou lidem ve volbách do Evropského parlamentu na kandidátkách chybět. Lidé považují volby za druhořadé a podle průzkumu CVVM se chystá přijít 46 % voličů jen proto, že je mobilizuje politická či ekonomická krize.
E15, 22.5.2009, Evropské volby jsou důležité pro třetinu obyvatel Česka
Volby do Evropského parlamentu jsou podle agentury STEM pro Čechy méně důležité než komunální, sněmovní či krajské. Se členstvím v EU je podle nového průzkumu CVVM spokojeno 40 % lidí, jako před rokem, nespokojeno 15 %, neutrální postoj zaujímá 38 %.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 22.5.2009, Volby: Souboj ČSSD a ODS
O přízeň voličů bude 5. a 6. června usilovat 57 kandidátů z Moravskoslezského kraje. Velké ambice mají zejména sociální demokraté, podle průzkumů agentur CVVM a STEM je čeká těsný souboj s ODS.
Zpravodajství ČTK, 26.5.2009, Astrologové: ve volbách do EP vzrostou preference levici
Hvězdy napovídají, že ve volbách do Evropského parlamentu budou českým levicovým stranám vzrůstat preference. Přesto se však astrologové domnívají, že levice nad pravicí převahu nezíská. Podle nejnovějšího průzkumu CVVM by volby do EP vyhrála ODS, kterou by volilo 36,5 % dotázaných, ČSSD by dostala 28 %.
Zpravodajství ČTK, 26.5.2009, ČSSD požádala premiéra o ochranu svých volebních mítinků
ČSSD požádala premiéra Jana Fischera a ministra vnitra Martina Pecinu o ochranu svých volebních mítinků. ČSSD se prý voleb nebojí a pochybuje o výsledcích výzkumu CVVM, které přisuzuje prvenství ODS.
Zpravodajství ČTK, 26.5.2009, Deníky komentují mj. přístup úředníků ke shromážděním extremistů
V přehledu stručných anotací ke komentářům v českých denících se uvádí, že komentátor Hospodářských novin se zamýšlí nad výsledky průzkumu CVVM, podle něhož by volby do Evropského parlamentu vyhrála ODS. Podle něj vrátil ODS do hry pád Topolánkovy vlády.
Zpravodajství ČTK, 26.5.2009, ODS se distancovala od vrhačů vajec,ČSSD podle Topolánka přiostří
Předseda ODS Mirek Topolánek očekává, že ČSSD kampaň v posledních dnech před evropskými volbami vyostří. Podle posledního průzkumu CVVM by v eurovolbách zvítězila ODS.
Zpravodajství ČTK, 26.5.2009, ODS:Vajíčka proti Paroubkovi se mohou obrátit proti nám, přestaňte
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Zpravodajství ČTK, 26.5.2009, STEM a SC&C pro ČT: Eurovolby by vyhrála ODS těsně před ČSSD
Červnové volby do Evropského parlamentu by podle nejnovějších volebních modelů společností STEM a SC&C vyhrála ODS s náskokem zhruba 1–4 % před ČSSD. Vítězství ODS vyplývá rovněž z průzkumu CVVM.
ČT 2, 26.5.2009, 07:30 Zprávy – Brno, Červnové volby do Evropského parlamentu by teď v květnu vyhrála ODS
Podle průzkumu CVVM by červnové volby do Evropského parlamentu teď v květnu vyhrála ODS, kterou by volilo 36,5 % dotázaných, ČSSD by dostala 28 % hlasů. K volbám se chystá 40 % voličů.
Mladá fronta DNES, 27.5.2009, Eurovolby by vyhrála ODS, potvrdily už tři průzkumy
Červnové volby do Evropského parlamentu by podle nejnovějších volebních modelů společností STEM a SC&C pro Českou televizi vyhrála ODS. Průzkumy potvrzují volební model CVVM zveřejněný už v pondělí.
E15, 28.5.2009, Přežije Topolánek další smrt?
Jde o stručný komentář k výsledkům veřejného mínění CVVM i agentur STEM a SC & C, z nichž vyplývá, že v eurovolbách zvítězí ODS.
Ekonom, 28.5.2009, Na scénu, prosím
V analýze situace politických stran před volbami do Evropského parlamentu se uvádí, že velkou neznámou jsou tzv. Nezávislí, kteří podle CVVM nedosáhnou ani na procento. Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR konstatuje, že celé Česko je jedním volebním obvodem.
 
 
Téma: Evropská unie (výročí)
Média:
Evropské noviny, 24.4.2009, Co dalo České republice pět let v Evropské unii?
Předseda AV ČR Jiří Drahoš na otázku v anketě odpověděl, že vstup ČR do EU znamenal pro českou vědu především možnost intenzivněji se zapojit do evropských projektů a programů spolupráce, do operačních programů strukturálních fondů EU včetně možnosti podílet se na budování Evropského výzkumného prostoru (ERA). Akademie se zaměřila na realizaci projektů velkých infrastruktur výzkumu a na mobilitu výzkumných pracovníků. Prof. Václav Pačes míní, že pro vědu se mnoho nezměnilo.
Evropské noviny, 24.4.2009, Vzkazy osobností čtenářům k 5. narozeninám Evropských novin
Předseda AV ČR Jiří Drahoš čtenářům Evropských novin popřál další chvíle pohody strávené nad stránkami měsíčníku a více prostoru pro vnímání nadčasových hodnot a životních souvislostí včetně těch, které přináší rozvoj vědy a výzkumu.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR
Média:
ČT 1, 7.5.2009, 19:00 Události, Kabinet Mirka Topolánka končí
Štěpán Jurajda ze CERGE (NHÚ AV ČR) v pořadu připomněl, že vláda Mirka Topolánka významně snížila zdanění nejvyšších příjmových skupin a pokračovala v trendu změn daní z příjmu i z různých sociálních a jiných dávek tak, aby se vyplatilo pracovat pracujícím, kteří mají nízké výdělky.
Haló noviny, 9.5.2009, Firemní miniškolky a sousedská výpomoc
V kritickém komentáři k návrhu ministerstva práce a sociálních věcí na tzv. firemní miniškolky a státem placenou sousedskou výpomoc je mj. uvedeno, že pedagogickou vědu v minulosti úspěšně rozvíjeli pracovníci ČSAV.
Lidové noviny, 21.5.2009, Přetolerováno
Martin Weiss v komentáři kritizuje náplň práce ministerstva pro lidská práva a v této souvislosti si klade otázku, proč výzkumníci CVVM umisťují mezi skupiny, na nichž se měří tolerance, taky lidi drogově závislé a s kriminální minulostí.
ČT 1, 21.5.2009, 18:00 Události v regionech – Praha, Obyvatelé čtvrti Hanspaulka jsou ve střehu kvůli areálu Perníkářka
AV ČR a Městská část Praha 6 si vyměnily pozemky v areálu Perníkářka na Hanspaulce. Pozemek pod historickou budovou získali vědci, sousední městská část. Podle redaktora Luďka Jíry Akademie pobočku Ústavu experimentální botaniky tady zruší a parcelu prodá. S developerem už prý uzavřela smlouvu o budoucím odkupu. Jak uvedla ředitelka Ústavu experimentální botaniky Eva Zažímalová, peníze, které by eventuálním prodejem získali, chtějí investovat do stavby nové budovy ústavu v Lysolajích.
ČT 1, 23.5.2009, 12:05 Týden v regionech – Praha, Obyvatelé čtvrti Hanspaulka jsou ve střehu kvůli areálu Perníkářka
(obsahově shodná zpráva)
Zpravodajství ČTK, 27.5.2009, Upozornění, 27.5.: Hosty pořadu Studio Česko budou Jan Bečka z...
Zpráva informuje, že Jan Bečka z Orientálního ústavu AV ČR bude dnes od 15:35 hostem pořadu Studio Česko a bude hovořit o aktuální situaci v Barmě.
ČRo-Rádio Česko, 27.5.2009, 15:35 Studio Česko, Politická situace na Barmě
Jan Bečka z Orientálního ústavu AV ČR v pořadu přiblížil posluchačům osobnost a činnost barmské dlouhodobě vězněné disidentky a nositelky Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij, jíž hrozí další pobyt za mřížemi kvůli nečekané návštěvě, a politickou situaci a život na Barmě vůbec.
Z1, 28.5.2009, 18:45 Večerní zprávy, Dillí, Indie: 79 ministrů ve vládě
Jan Filipský z Orientálního ústavu AV ČR v rozhovoru komentoval komplikované parlamentní volby v Indii, v nichž především díky vysokému ekonomickému růstu posledních let zvítězil Indický národní kongres premiéra Manmohana Singha, a složení indické vlády.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (chrám sv. Víta)
Média:
ČT 1, 12.5.2009, 19:00 Události, Boj o pražskou katedrálu svatého Víta nebere konce
Katolická církev napadla ústavní stížností verdikt Nejvyššího soudu, který potvrdil, že chrám sv. Víta patří státu. Podle Jaroslava Šebka z Historického ústavu AV ČR je jádrem sporu historická dvojkolejnost českého přístupu k náboženským symbolům, která začala už s národním obrozením.
Právo, 13.5.2009, Církev katedrálu sv. Víta nevzdala, jde k ÚS
Spor o vlastnictví katedrály sv. Víta na Pražském hradě pokračuje. Podle Jaroslava Šebka z AV ČR se řešení hledá od 19. století. Problém je v tom, že katolická církev je vnímána jako cizorodý prvek, který se nikdy neztotožnil s českým národem. Podle něj by bylo rozumné se dohodnout se státem na společném vlastnictví chrámu.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (prasečí chřipka)
Média:
Euro, 4.5.2009, Slušná šance vyhynout
Ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší v článku o vzniku, projevech a možnostech léčby prasečí chřipky potvrdil, že je jednou z mnoha zoonóz, tj. nemocí přenášených ze živočichů na člověka. Podle něj se zdá, že podobných epidemií bylo již mnoho, typickým příkladem je epidemie HIV.
Metro, 4.5.2009, „Virus nás může překvapit“
Doc. Ladislav Machala z pražské infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce, který absolvoval roční studijní pobyt v Parazitologickém ústavu ČSAV, v rozhovoru konstatoval, že pravděpodobnost přenosu mexické chřipky do ČR je velmi vysoká. Stejně tak bude pokračovat zřejmě i šíření pandemie ve světě. Karanténními opatřeními však lze šíření zpomalit a získat čas k výrobě vakcíny a distribuci léků.
Respekt, 4.5.2009, Na prahu pandemie
Martin Uhlíř v analýze šancí ubránit se prasečí chřipce mj. uvádí, že podle virologa Jiřího Hejnara z Ústavu experimentální medicíny AV ČR bude velmi důležité sledovat, jak se bude její virus chovat např. v chudších asijských zemích, kde se životní podmínky blíží mexickým, ale jejichž obyvatelé nejsou Mexičanům geneticky příbuzní. Napoví, zda agresivita nemoci záleží na přirozené odolnosti lidí, na úrovni lékařské péče nebo na přítomnosti dalších chorob, které mohou ovlivňovat obranyschopnost proti virovým nákazám.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (Srí Lanka)
Média:
ČRo-Rádio Česko, 14.5.2009, 14:08 Rozhovor na aktuální téma, Humanitární krize na Srí Lance
Jan Filipský z Orientálního ústavu AV ČR v rozhovoru přiblížil současnou situaci na Srí Lance, která je z humanitárního hlediska zoufalá a promítá se do regionálního, ale i do mezinárodního dění, protože obrovská, velice početná tamilská diaspora působí v Kanadě a v dalších zemích a podporuje hnutí Tamilských tygrů za nezávislost. Hinduističtí Tamilové tvoří většinu obyvatelstva na severu a východě Srí Lanky.
ČT 2, 18.5.2009, 22:30 Události, komentáře, Tamilští tygři poraženi
Pavel Hons z Orientálního ústavu AV ČR v komentáři ke konci války na Srí Lance konstatoval, že příslušníci menšiny hinduistických etnických Tamilů na severu a východě země asi s velkým napětím očekávají další kroky vlády. Připomněl, že organizace Tamilští tygři se rozhodla hájit práva tamilských obyvatel diskriminovaných sinhálskou většinou.
ČRo-Rádio Česko, 19.5.2009, 15:08 Rozhovor na aktuální téma, Situace na Srí Lance
Jan Filipský z Orientálního ústavu AV ČR v rozhovoru nastínil možnosti dalšího politického vývoje na Srí Lance po vítězství armády nad Tamilskými tygry.
ČT 1, 24.5.2009, 21:45 168 hodin, Zkrocení tamilského tygra
Pavel Hons z Orientálního ústavu AV ČR stručně doplnil charakteristiku velitele tamilských tygrů Prabhákarana. Podle něj se mu podařilo vytvořit fungující organizaci, která si dovedla zajistit podporu i v zahraničí, byť byla podpora někdy vynucována nepříliš legálními prostředky.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (zemětřesení)
Českokrumlovský deník, 29.5.2009, Na Hornoplánsku se chvěla zem
Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV ČR potvrdil, že 5. a 7. května odborníci zaznamenali dvě tektonická zemětřesení síly dvou stupňů Richterovy škály. Epicentrum určili v oblasti Maňavy, Perneku a Pihlova.
(Jižní Čechy)
Českokrumlovský deník, 29.5.2009, Zemětřesení by stavbu úložiště jaderného odpadu neovlivnilo
Jan Zedník ze seismického oddělení Geofyzikálního ústavu AV ČR míní, že záznamy seismických otřesů v okolí lipenské přehrady odpovídají typickému zemětřesení, nikoli klasickému výbuchu. Podle záznamů ústavu došlo k podobným otřesům i letos v lednu a loni v listopadu.
(Jižní Čechy)
 
 
Téma: Kultura
Média:
Pelhřimovský deník, 11.5.2009, Novákovské dny poctí návštěvou celá řada hudebních odborníků
Kamenice nad Lipou bude v září na počest hudebního skladatele a kamenického rodáka Vítězslava Nováka hostit Novákovské dny. Součástí programu budou i muzikologické konference, účast přislíbil např. Lubomír Pillner, ředitel Etnografického ústavu Akademie věd.
(Vysočina)
Pražský deník, 12.5.2009, Katedrála sv. Víta slaví 80 let od své dostavby
U příležitosti výročí 80 let od slavnostního vysvěcení katedrály sv. Víta na Pražském hradě poté, co byla dostavěna, 12. května roku 1929, se dnes od 10 h v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí koná seminář Symbol jednoty zdrojem sváru, na němž vystoupí Klára Benešovská (Ústav dějin umění AV ČR) a Jaroslav Šebek (Historický ústav AV ČR).
(Střední Čechy)
 
 
Respekt, 11.5.2009, Zázraky na břehu Nilu
Václav Cílek z Geologického ústavu AV ČR v eseji popisuje historii a současnost křesťanských Koptů a jejich náboženské zvyklosti v Egyptě.
Právo, 14.5.2009, [Otázka pro…]
Jiří Hůla, který od roku 1984 buduje v soukromé Galerii H bratrů Hůlů v Kostelci nad Černými lesy veřejně přístupný studijní archiv dokumentů českého a slovenského moderního umění, na otázku, co s ním bude dělat, odpověděl, že by bylo dobré přičlenit ho jako dokumentační a badatelské centrum např. k Ústavu dějin umění AV ČR. Jedná o něm s Akademií a s Ministerstvem kultury ČR.
Tvar, 14.5.2009, to na jazyku
Gabriel Pleska v sloupku o množství knih, které ho zavalují, okrajově jmenuje akademii věd.
Lidové noviny, 20.5.2009, Zemřel historik umění i divadla Jiří Hilmera
Jiří Hilmera, historik umění a odborník na divadelní architekturu, historii a scénografii, který 27. 4. náhle zemřel, v AV ČR spolupracoval na umělecko-historické topografii Prahy, jako kurátor se podílel na přípravě řady výstav, např. na výstavě Sláva barokní Čechie roku 2001 aj.
Lidové noviny, 28.5.2009, Vadí nám jen ti chudí
Ředitel Etnologického ústavu AV ČR Zdeněk Uherek v rozhovoru jmenoval hlavní problémy migrace a integrace cizinců a zdůraznil, že cizinci si připadají integrovaní, když mají to, co ostatní.
 
 
Téma: Kultura – architektura
Média:
 
 
Téma: Kultura – český jazyk
Média:
Mladá fronta DNES, 14.5.2009, Bojují s EU za Česko, v češtině mají samé hrubky
Článek kritizuje jazykovou úroveň a gramatické chyby volebních plakátů odpůrců Lisabonské smlouvy ze strany Libertas.cz a cituje Šárku Blažkovou z Ústavu pro jazyk český AV ČR, která chyby zdůvodňuje a doporučuje internetovou jazykovou příručku.
Mladá fronta DNES, Západní Čechy, 14.5.2009, Přednáška bude patřit novinkám v češtině
Světlana Čmejrková z Ústavu pro jazyk český AV ČR bude 18. května v Tylově ul. 15 v blíže neurčeném městě od v 15.30 hodin přednášet o novinkách v současné češtině.
(Karlovarský kraj, Plzeňský kraj)
 
 
Téma: Kultura – literatura
Média:
Lidové noviny, 2.5.2009, Statistika vysvětlí i podivné náhody
Jde o ukázku z knihy Jeffreye S. Rosenthala Zasažen bleskem, kterou vydalo Nakladatelství Academia.
Magazín Práva, 2.5.2009, Týden Miroslava Zajíce
Fotograf Miroslav Zajíc v popisku k fotografii píše, že do AV ČR vchází s pokorou. Byl tam grafik, malíř, ilustrátor Jiří Slíva s dvěma knížkami do kapsy, šlo o Divné zprávy a Akademie vět.
Mladá fronta DNES, 2.5.2009, Sukničkář Seifert. Příběh pozdní lásky
Záletný básník Jaroslav Seifert prožíval před více než 50 lety jednu ze svých utajených lásek. Prozradily ji dopisy ze Státního okresního archivu v Českých Budějovicích. Literární historici o něm hovoří jako o velkém proutníkovi, jak uvedl Jaroslav Med z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, pro jeho rodinu je to dodnes těžko stravitelná část umělcova života.
Zpravodajství ČTK, 11.5.2009, Diskuse na knižním veletrhu doprovodí konferenci o holokaustu
Na veletrhu Svět knihy se bude 15. května od 12:00 h diskutovat o holocaustu v české literatuře. Diskuse Šoa v české literatuře se zúčastní Ivan Klíma, Radka Denemarková, Irena Dousková, Magdalena Platzová a Ivan Kraus. Pořadatelé budou prezentovat zejména publikace z nakladatelství Academia a Sefer, mj. Člověk bez osudu maďarského spisovatele Imre Kertésze, který dostal v roce 2002 Nobelovu cenu.
Týden, 11.5.2009, Československu věrni zůstali
Jde o anotaci ke knize, jejíž název obsahuje titulek, s podtitulem Životopisné rozhovory s německými antifašisty, kterou vydal Ústav pro soudobé dějiny AV ČR.
Knižní novinky, 11.5.2009, Bibliografie
V rubrice jsou uvedeny i publikace z Nakladatelství Academia, Historického a Etnologického ústavu a Ústavu státu a práva AV ČR.
Knižní novinky, 11.5.2009, Nejprodávanější knihy v knihkupectvích
V rubrice jsou za období od 15. 4. do 30. 4. 2009 uvedeny i publikace z Nakladatelství Academia.
Knižní novinky, 11.5.2009, Počítání nakladatelů
Vladimír Pistorius v analýze týkající se počtu nakladatelů v ČR mj. píše, že bylo třeba rozhodnout, jaké subjekty považovat za samostatného vydavatele, a v této souvislosti uvádí AV ČR a Nakladatelství Academia, které se svým chováním na trhu zřetelně odlišuje od ostatních akademických subjektů.
Lidové noviny, 11.5.2009, Program na čtvrtek Mezinárodní knižní veletrh a literární festival
V přehledu akcí je uvedena H. Ulbrechtová, ředitelka Slovanského ústavu AV ČR, a pracovnice ústavu L. Běloševská, Nakladatelství Academia, prof. Václav Pačes, který představí učebnici Principles of Genetics kolektivu překladatelů, profesorů mj. pracovišť AV ČR aj.
Story, 11.5.2009, Hlavně neblbnout
Na křtu knihy Hubnutí bez blbnutí – pravdy a lži o dietách a detoxikaci Igora Bukovského v knihkupectví Academia na Václavském náměstí se objevila i herečka Kateřina Macháčková.
A2, 13.5.2009, Knihy
Jedna z anotací se týká souboru autorských textů a dokumentů dokládajících vliv komunistické strany na chod FF UK od mladých autorů – studentů, které pod názvem Prověřená fakulta. KSČ na Filozofické fakultě UK v letech 1969–1989 vydal Ústav pro soudobé dějiny AV ČR.
Tvar, 14.5.2009, Zasláno
Zdeněk Smolka v Tvaru č. 9/2009 doufá, že z knihkupectví Academia nezmizí alespoň ty nekomerční časopisy, na jejichž přímém vydávání se podílí AV ČR. V ostravském knihkupectví Academia se však již neprodává Česká literatura.
Mladá fronta DNES, 16.5.2009, Knihovna
Jedna z anotací se týká knihy Laboratorní deník. Zač jsme bojovali,memoárů někdejšího předsedy AV ČR Rudolfa Zahradníka, jež vydala Academia.
Moravskoslezský deník, 27.5.2009, Pokřtí Řezníčkovy Cesty
V ostravském knihkupectví Academia bude zítra pokřtěna fotografická kniha Cesty ostravského fotografa a galeristy Františka Řezníčka, který před dvěma lety tragicky zahynul při pořizování záběrů na hudebním festivalu Janáčkovy Hukvaldy.
(Severní Morava)
A2, 27.5.2009, Knihy
Jedna z anotací je věnována knize Rudolfa Zahradníka s názvem Laboratorní deník. Zač jsme bojovali, v níž bývalý předseda AV ČR vypráví především o putování po své „chemické cestě“, od prvních „slučovacích“ pokusů v pubertálním věku až do roku 2006 (Academia).
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 28.5.2009, Academia zve na premiéru Dášeňky
Čapkova Dášeňka v dvojjazyčném česko-anglickém vydání a ještě v CD audio verzi bude pokřtěna ve středu v 17 hodin v Literární kavárně Academia v Ostravě.
Moravskoslezský deník, 28.5.2009, Knižní Zpověď Evropanky
Kniha poslankyně Evropského parlamentu Jany Hybáškové s názvem Zpověď Evropanky bude zítra v 17 hodin představena v Knihkupectví Academia na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě.
(Severní Morava)
 
 
Téma: Kultura – literatura (M. Kundera – konference)
Média:
Zpravodajství ČTK, 25.5.2009, Odborníci v Brně srovnají český a zahraniční pohled na Kunderu
AV ČR se podílí na organizaci třídenní konference o díle spisovatele Milana Kundery, na níž budou v Moravské zemské knihovně v Brně od 28. května diskutovat literární vědci a kritici z 11 zemí včetně Francie, Británie, Islandu, Itálie a USA.
Literární noviny, 25.5.2009, Kundera se vrací do Brna
Zpráva informuje o obsahu mezinárodní konference o díle Milana Kundery s názvem Co zmůže literatura?, která se uskuteční 27.–30. května 2009 v Moravské zemské knihovně v Brně a jejíž organizace se ujal Ústav pro českou literaturu AV ČR. Sám autor se jí nezúčastní.
Brněnský deník, 28.5.2009, Narozeninová konference uctí Kunderu
České a francouzské instituce, mj. AV ČR, připravily k životnímu jubileu brněnského rodáka, spisovatele Milana Kundery konferenci Milan Kundera aneb Co zmůže literatura?.Ode dneška do soboty se tak v Brně diskutuje o jeho povídkách, hrách i poezii.
(Jižní Morava)
 
 
Téma: Kultura – literatura (recenze)
Média:
Host, 6.5.2009, Oldskůlový docht or Faust
V Nakladatelství Academia vyšel na konci minulého roku Faust J. W. Goetha. Grafickou úpravu, sazbu i četné ilustrace zhotovil Pavel Rút, který se úkolu zhostil s absolutním nasazením. Svazek již na první pohled vzbuzuje zasloužený respekt, nadstandardní je i technické zpracování.
Lidové noviny, 9.5.2009, Vražda se musí vyšlapat
Kniha Karla Kalivody Pražský Maigret z Nakladatelství Academia přináší příběh o slavném kriminalistovi, příběh spisovatele a scenáristy, který byl StB umlčen, i plasticky zachycenou druhou polovinu 20. století v Československu. Je nejen portrétem, ale i přehledem o dobovém rámci, v němž kriminalista působil.
Tvar, 14.5.2009, Šťastný věk Vladimíra Macury
Petr Šimák se v recenzi knihy Vladimíra Macury Šťastný věk (a jiné studie o socialistické kultuře), kterou vydala Academia, mj. zmiňuje o její velké čtenářské přitažlivosti, upozorňuje na připomínky Petra Fidelia obsažené v kritice Nebezpečí „semiotického přístupu“ (Kritický sborník, roč. 16, č. 2), na výtky Marie Kubínové (Česká literatura, 1993, č. 1) aj.
Ekonom, 21.5.2009, Modli se a pracuj
Blahoslav Hruška v recenzi knihy Malá encyklopedie islámu a muslimské společnosti od Bronislava Ostřanského z Orientálního ústavu AV ČR ocenil, že se mu podařil sestavit takový výběr hesel, ve kterém si přijde na své každý.
 
 
Téma: Kultura – výstavy
Média:
Pražský deník, 13.5.2009, Stavební boom přináší mnoho cenných nálezů
V článku o výstavě Cesta do hlubin města aneb 12 nej objevů pražské archeologie v Muzeu hlavního města Prahy, která mapuje unikátní nálezy v Praze za poslední čtvrtstoletí, je okrajově jmenován Archeologický ústav AV ČR.
(Střední Čechy)
Náš region, 14.5.2009, „Projděte se mým obrazem”
V Průhonickém zámku byla 5. května zahájena výstava obrazů Jaroslava Uiberlaye. Většinu děl zapůjčila organizátorům, obci Průhonice a Botanickému ústavu AV ČR, umělcova rodina.
(Náš region; jihovýchod)
Mladá fronta DNES, Pardubický kraj, 21.5.2009, Galerie Art nabízí dvě výstavy
V Chrudimi jsou k vidění díla tvůrce kresleného humoru Jiřího Slívy, který do roku 1979 pracoval jako sociolog a futurolog v Sociologickém ústavu ČSAV, a mladého výtvarníka Petra Maliny.
Benešovský deník, 27.5.2009, Pivoňková louka nabízí nejrůznější skupiny pěstovaných květin
V expozici Botanické zahrady v Praze-Troji se mohou návštěvníci 28. května seznámit s hlavními skupinami pěstovaných pivoněk. Většina je soustředěna na Pivoňkové louce v areálu Sever; expozice vznikla ve spolupráci mj. s Botanickou zahradou Botanického ústavu ČSAV.
(Střední Čechy)
Kladenský deník, 27.5.2009, Zahrádkáři uspořádali další výstavu irisů
Botanický ústav AV ČR v Průhonicích se zúčastnil třetího ročníku výstavy Iris – kosatce v Památníku Lidice, kteroupořádali zahrádkáři z kladenského územního sdružení.
(Střední Čechy)
Lidové noviny, 28.5.2009, Pozvánky
Jedna ze zpráv informuje o výstavě fotografií Františka Weydy z Entomologického ústavu AV ČR, která se koná v rámci 8. evropského fóra vědy a techniky v areálu Vysoké školy ekonomické v Praze.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 11.5.2009, První návštěvníci dnes obdivovali výstavu meteoritů
První návštěvníci dnes obdivovali výstavu meteoritů v AV ČR v Praze, kterou připravil Astronomický ústav Akademie k 50. výročí pádu tzv. Příbramského bolidu, mezinárodní vědecké konferenci Bolidy a pády meteoritů a k Mezinárodnímu roku astronomie.
Lidové noviny, 12.5.2009, Bolidy a pády meteoritů
Výstavav AV ČR na Národní třídě v Praze Bolidy a pády meteoritů připomíná 50. výročí tzv. příbramského meteoritu, jehož úlomky se podařilo najít pomocí vypočtení jeho dráhy, a 80. narozeniny autora tohoto historického objevu Zdeňka Ceplechy.
 
 
Média:
Náš region, 14.5.2009, Skvělý námět pro rozvoj fantazie: Vesmír
Rok astronomie 2009 podnítil téma výtvarné soutěže Vidím vesmír pro žáky mateřských, základních a uměleckých škol v Ladově kraji ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR. Vernisáže a vyhlášení výsledků soutěže se v Městském kulturním středisku v Říčanech zúčastnil i ředitel ústavu Petr Heinzel a Pavel Suchan z Akademie.
(Náš region; jihovýchod)
 
 
Média:
Strategie, 4.5.2009, PR veřejné správy se lepší jen pomalu
V článku, v němž se zástupci PR agentur zamýšlejí nad úrovní komunikace veřejné správy, se uvádí, že mezi pozitivně hodnocenými institucemi byla jmenována AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 4.5.2009, Univerzita Palackého předá čestný doktorát bývalému velvyslanci
Univerzita Palackého v Olomouci udělí ve středu čestný doktorát bývalému argentinskému velvyslanci v ČR Juanovi Eduardu Flemingovi, který mj. podporoval zapojení Společné laboratoře optiky UP do projektu observatoře Pierre Auger v provincii Mendoza. Řadu ocenění získal i v zahraničí, v ČR již obdržel cenu ministerstva kultury, AV ČR mu udělila čestnou medaili.
Mladá fronta DNES, Střední Morava, 5.5.2009, Univerzita ocení bývalého velvyslance Argentiny
(obsahově shodná zpráva)
Zdravotnické noviny, 11.5.2009, Anketa Lékař roku
Občanské sdružení Unie pacientů ČR vyhlásilo anketu Lékař roku. Lékaři budou nominováni vědeckými radami lékařských fakult a AV ČR.
Medical Tribune, 18.5.2009, Alergie: správně je léčena pouhá desetina nemocných
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová z Mikrobiologického ústavu AV ČR převzala na březnovém symposiu Alergie 2009 za činnost v oblasti slizniční imunologie Cenu Vladimíra Zavázala.
Kroměřížský deník, 26.5.2009, Student Gymnázia Kroměříž Robert Šiška dostal ocenění
Robert Šiška, student Gymnázia Kroměříž, získal za práci Univerzalita v celulárních programech Cenu Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského, kterou převzal na slavnostním vyhlášení v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Gymnázium při té příležitosti navázalo s ústavem spolupráci.
(Střední Morava)
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 13.5.2009, Cenu za celoživotní přínos vědě dostane Milena Rychnovská
Milena Rychnovská, která mj. působila v brněnské pobočce Botanického ústavu ČSAV, získá za celoživotní přínos vědě v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje Cenu Milady Paulové. Ve čtvrtek jí ocenění předá ministryně školství Miroslava Kopicová. Cenu Milady Paulové uděluje MŠMT ve spolupráci s Národním kontaktním centrem ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 14.5.2009, Cena za přínos vědě je podle oceněné vědkyně metou pro studentky
Milena Rychnovská, 81letá emeritní profesorka Univerzity Palackého v Olomouci, převzala z rukou ministryně školství Miroslavy Kopicové Cenu Milady Paulové za celoživotní přínos vědě v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje. Ocenění považuje laureátka za impuls pro dnešní studentky. Předání Ceny Milady Paulové uspořádalo MŠMT ve spolupráci s Národním kontaktním centremženy a věda Sociologického ústavu AV ČR.
 
 
Média:
Technický týdeník, 5.5.2009, Titul „doktor věd“ pro 14 vědeckých osobností
Zpráva informuje o kritériích pro získání a o udílení vědeckého titulu „doktor věd“ Akademií věd ČR. Dne 29. dubna 2009 převzalo z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše diplomy doktora věd 14 nových nositelů.
 
 
Média:
Prosperita, 18.5.2009, Reprezentanti – manažeři 2008
Ve zprávě o výsledcích soutěže Manažer roku je uvedena informace, že cena vydavatelství Economia byla udělena prof. Václavu Pačesovi, předsedovi AV ČR, který se v soutěži umístil na třetím místě.
Finanční management, 19.5.2009, Manažerem roku je Cienciala z Třineckých železáren
Vítězem soutěže Manažer roku 2008 se stal generální ředitel a předseda představenstva Třineckých železáren Jiří Cienciala, Václav Pačes z AV ČR skončil třetí.
Moderní řízení, 19.5.2009, Soutěž Manažer roku 2008
Ve zprávě se uvádí, že Cena vydavatelství Economia byla udělena prof. Václavu Pačesovi, bývalému předsedovi AV ČR.
 
 
Média:
Právo, Jižní Čechy, 4.5.2009, Ocenili jihočeského vědce
Prof. Julius Lukeš z Přírodovědecké fakulty JU a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR získal prestižní ocenění Praemium Academiae. Podle ředitele ústavu Tomáše Scholze je prof. Lukeš mezinárodně respektovanou osobností, zásadně se podílí na činnosti pracoviště, dosahuje vynikajících výsledků v základním výzkumu i výchově mladých pracovníků.
 
 
Média:
Mladá fronta DNES, Hradecký kraj, 12.5.2009, Po mecenáši nadace získala dvacet milionů
Nadace B. J. Horáčka Českému ráji získala 20 milionů korun z majetku, který po něm zůstal. Nadace byla založena v roce 2000 s cílem podporovat českou obdobu Nobelovy ceny Praemium Bohemiae určenou nejlepším českým vědcům a studentům. Představitelé Nadace chtějí představy zakladatele co nejvíce zachovat, proto budou jednat mj. s AV ČR o využití peněz.
Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 12.5.2009, Po mecenáši přišlo nadaci 20 milionů
(obsahově shodná zpráva)
Krkonošský deník, 13.5.2009, Nadace mecenáše Horáčka získala 20 milionů korun
Nadace Bohuslava Jana Horáčka, kterou loni muselo město Turnov zachránit před krachem půlmilionovou finanční injekcí, získala od švýcarských správců mecenášova majetku 20 milionů korun. Zatím není jisté, zda se nadaci podaří obnovit činnost, správní rada chce kvůli tomu jednat se starosty obcí v Českém ráji a s vedením AV ČR.
(Východní Čechy)
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 21.5.2009, Prémii Otto Wichterleho a 270.000 korun dostane 24 mladých vědců
AV ČR již osmým rokem ocení vynikající badatelské výsledky 24 mladých vědců Prémií Otto Wichterleho. Diplomy jim předá předseda Akademie Jiří Drahoš. Slavnostního aktu se zúčastní Wichterleho manželka paní Linda, která oceněné pozdraví a věnuje jim jeho knihu Vzpomínky.
Zpravodajství ČTK, 21.5.2009, Wichterleho prémii s 270.000 korunami dostalo 24 mladých vědců
Ve zprávě o Prémii Otto Wichterleho, kterou v pražské vile Lanna převzalo z rukou předsedy AV ČR Jiřího Drahoše 24 mladých vědců a vědkyň z ústavů a laboratoří akademie, jsou jmenováni Taťána Ostapčuková a Viktoryia Poteryová, Radomír Pánek z Ústavu fyziky plazmatu, Jan Pergl z Botanického ústavu, Pavel Flachs z Fyziologického ústavu, Ján Matejka z Ústavu státu a práva.
ČRo-České Budějovice, 21.5.2009, 17:00 Události regionu, Udílení Prémie Otto Wichterleho mladým vědcům
Prémii Otto Vichterleho převzalo z rukou předsedy AV ČR Jiřího Drahoše 24 mladých vědců a vědkyň, kteří pracují v ústavech a laboratořích akademie. Mezi oceněnými převažují už tradičně přírodovědci. Jsou mezi nimi i dvě Ukrajinky.
ČRo 1-Radiožurnál, 21.5.2009, 21:00 Stalo se dnes, Česká akademie věd dnes ocenila 24 mladých vědců
AV ČR ocenila 24 mladých vědců Prémií Otto Wichterleho. Předseda AV ČR Jiří Drahoš vysvětlil, jaká kritéria musí splňovat mladý vědec, aby Prémii získal, a jak letošní výběr probíhal. Mezi oceněnými převažují už tradičně přírodovědci. Jsou mezi nimi i dvě Ukrajinky, z Fyzikálního ústavu a Ústavu fyzikální chemie. Za rozvoj v oblasti počítačového práva si cenu odnesl Ján Matejka.
ČT 1, 21.5.2009, 19:00 Události, 24 vědců se těší z prémie Otty Wichterleho
AV ČR ocenila 24 mladých vědců Prémií Otto Wichterleho. V pořadu vystoupili předseda Akademie Jiří Drahoš, který poznamenal, že Prémie Wichterleho je visačkou kvality mladého vědeckého pracovníka, oceněná Teťjana Ostapšuková, z Fyzikálního ústavu AV ČR a Ján Matejka z Ústavu státu a práva.
E15, 22.5.2009, Krátce
Jedna ze stručných zpráv informuje, že Prémii Otto Wichterleho ve čtvrtek převzalo z rukou předsedy AV ČR Jiřího Drahoše 24 mladých vědců a vědkyň, kteří pracují v ústavech a laboratořích akademie.
Lidové noviny, 22.5.2009, Rozdělovaly se Wichterleho prémie
Prémii Otta Wichterleho včera převzalo z rukou předsedy AV ČR Jiřího Drahoše 24 mladých vědců a vědkyň, kteří pracují v ústavech a laboratořích akademie, mj. Radomír Pánek z Ústavu fyziky plazmatu, Jan Pergl z Botanického ústavu či Ján Matejka z Ústavu státu a práva.
Zpravodajství ČTK, 22.5.2009, Laureátka Wichterleho prémie je autorkou internetové příručky
Zpráva informuje o osobnosti laureátky Prémie Otto Wichterleho Markéty Pravdové, která je autorkou internetové jazykové příručky. Jazykové poradenství ji prý zasáhlo už při studiu na Filozofické fakultě UK, kdy byla na praxi v Ústavu pro jazyk český AV ČR, kam později nastoupila jako vědecká pracovnice.
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 23.5.2009, Zkoumal chmel i rakovinné buňky
Prémii Otto Wichterleho, určenou mladým vědeckým pracovníkům AV ČR, získal i Petr Novák z Ústavu molekulární biologie rostlin, který v rozhovoru vysvětlil, za jaký výzkum cenu dostal, popsal, jak se v Americe podílel na výzkumu rakoviny, zdůvodnil, že zkoumal geny chmele, protože český chmel je aromatický, ale málo hořký aj.
ČT 1, 25.5.2009, 05:59 Studio 6, Internetová jazyková příručka
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupila laureátka Wichterleho prémie Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český AV ČR.
 
(Odkaz na pořad v iVysílání České televize Studio 6:
Ekonom, 28.5.2009, Žena, matka, vědkyně
Ukrajinka Tetyana Ostapchuková z Fyzikálního ústavu AV ČR, která získala Prémii Otto Wichterleho, se stala Osobností týdne časopisu Ekonom. Její jméno vešlo v povědomost již v roce 2006, kdy získala Stipendium L’Oréal Česká republika pro ženy ve vědě. Objektem jejího výzkumu jsou materiály, ze kterých se vyrábějí součástky mobilních telefonů, počítačů, tiskáren, mikrofonů, ultrazvukové přístroje pro ošetření pacientů v nemocnicích.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, Učená společnost bude udělovat medaile a ceny významným vědcům
Učená společnost ČR udělí na XV. valném shromáždění v pražském Karolinu medaile a ceny vynikajícím vědcům a studentům. Letos poprvé ocení pedagogy, kteří podporují zájem o vědu a výzkum na středních školách. Učená společnost vznikla v roce 1994. Přihlásila se k tradicím Královské české společnosti nauk a České akademie věd a umění.
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, Učená společnost udělila medaile a ceny významným vědcům
Učená společnost udělila na XV. valném shromáždění v pražském Karolinu dvě medaile za zásluhy o rozvoj vědy. Dostal ji astronom Luboš Perek za mimořádné zásluhy o obor a znalec středověké filozofie Vilém Herold.
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, Učená společnost udělila medaile a ceny významným vědcům
Obsahově shodná zpráva je rozšířena o vyjádření Luboše Perka, který uvedl, že si ocenění velice váží a že je uznáním jeho celoživotní práce. Za největší dojmy své dlouhé vědecké kariéry označil chvíle strávené u astronomického dalekohledu.
ČRo 1-Radiožurnál, 18.5.2009, 08:50 Ranní interview, Medaile a ceny od Učené společnosti
Předsedkyně Rady Učené společnosti Helena Illnerová v rozhovoru mj. uvedla, že z mladých vědců získá cenu Jitka Žlůvová z Biofyzikálního ústavu AV ČR za studium raného vývoje fáze pohlavních chromozomů u rostlin.
ČT 1, 18.5.2009, 19:00 Události, Akademie věd se bojí o svůj osud
V pořadu o udílení cen Učené společnosti ČR zaznělo, že AV ČR se kvůli změnám ve financování vědy bojí o svůj osud. Na zasedání US vystoupil se žádostí o pomoc její předseda Jiří Drahoš, který má obavy z hodnocení práce kolegů a z toho, že nastavené parametry mohou ohrozit i chod mnohých institucí. Podle předsedkyně USHeleny Illnerové je snížení rozpočtu drastické a do budoucna bude ještě větší.
ČT 1, 18.5.2009, 19:00 Události, Přehled následujících zpráv
V přehledu zpráv zazněla stručná informace o sporech ve vědeckém světě kvůli novému systému, jenž údajně ubírá peníze AV ČR a přeje univerzitám. Podle předsedkyně Učené společnostiHeleny Illnerové mají vysoké školy prostředky i z jiných zdrojů, zatímco akademie si z toho platí všechno.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 4.5.2009, Bedřich Hrozný nerozluštil chetitské písmo, ale chetitský jazyk
K tradovaným vědeckým omylům patří, že Bedřich Hrozný, který se narodil 6. května 1879, rozluštil chetitské písmo, což není pravda. Podařilo se mu rozluštit neznámý, 2500 let mrtvý chetitský jazyk, psaný v již známém klínopisu. V roce 1927 se zasloužil o vznik Orientálního ústavu AV ČR. Jeden z prvních členů ČSAV zemřel 12. prosince 1952 v Praze.
Ekonom, 7.5.2009, Seriál: Vynalezeno v Česku Od pašování k České hlavě
Aleš Bluma popisuje příběh prof. Armina Delonga, kterému se navzdory embargu podařilo vyvinout elektronový mikroskop. Další z jeho vynálezů, elektronkový litograf, dodnes funguje v Ústavu přístrojové techniky AV ČR. Po listopadu 1989 prof. Delong založil společnost Delong Instruments, v roce 2005 obdržel Národní cenu Česká hlava. Odměna jednoho milionu korun poslouží dalšímu výzkumu.
Ekonom, 14.5.2009, Seřizovačka vnitřních hodin
Aleš Bluma popisuje dílo prof. Heleny Illnerové, jedné z předních světových badatelů biorytmů, první ženy v historii v čele české Akademie věd. Po promoci nastoupila do Fyziologického ústavu AV ČR a jako první na světě zjistila a prokázala, že tvorba melatoninu je řízena biologickými hodinami v mozku. Se svými spolupracovníky a studenty vytvořila českou školu chronobiologie uznávanou po celém světě.
Náš region, 14.5.2009, Náš region, 14.5.2009, Stopy rodiny Fersterů – Foersterů
Článek popisuje vztah významné osobnosti, učitele, hudebního skladatele a publicisty, člena a později prezidenta České akademie věd Josefa Bohuslava Foerstera k obci Úvaly, který zde v letech 1923 až 1926 trávil letní prázdniny a mj. také hrál v kostele na varhany.
(Náš region; severovýchod)
Zdravotnické noviny, 25.5.2009, Profesor Holý čestným členem hepatologické spol.
Na sympoziu na počest prof. Antonína Holého, které se konalo v rámci XXXVII. májových hepatologických dnů, se mj. probíralo téma nového využití léku Viread (tenofovir). Prof. Holému bylo zároveň uděleno čestné členství v České hepatologické společnosti ČLS JEP.
Ekonom, 28.5.2009, Nejcitovanější český vědec
Aleš Bluma popisuje osobnost a vědeckou práci prof. Pavla Hobzy z Ústavu fyzikální chemie (AV ČR), který objevem nepravé vodíkové vazby přepsal učebnice chemie. Jmenuje zakladatele tzv. Pražské školy kvantové chemie, prof. Rudolfa Zahradníka, Jaroslava Kouteckého a Otto Wichterleho, jejichž žáky byli Antonín Holý a právě Pavel Hobza, nositel ceny AV ČR Praemium Academiae i Národní ceny vlády Česká hlava.
Ekonom, 28.5.2009, Život s atomy
Dějiny československého jaderného výzkumu provází jméno Čestmíra Šimáně, žáka Frédérika Joliota-Curieho a prvního ředitele Ústavu jaderné fyziky v Řeži, vědeckého pracovníka Ústavu jaderné fyziky AV ČR, který 9. května oslavil devadesátku. I ve svém věku stále dochází do ústavu na oddělení urychlovačů a pracuje na mikrotronu.
 
 
Média:
Lidové noviny, 23.5.2009, Čekali vtipnou pointu, jenže nepřišla
Prezidentův vicekancléř Petr Hájek na semináři 20. dubna v Centru pro ekonomiku a politiku ke 200. výročí narození přírodovědce Charlese Darwina označil v přednášce evoluci za blud. Podle Václava Hořejšího, ředitele Ústavu molekulární genetiky AV ČR, dnes s Darwinem nemá problém ani papež. Podle předsedy AV ČR Jiřího Drahoše vznikl rozruch jen proto, že o kreacionismu mluvil člověk z blízkého okolí prezidenta. Akademie jako instituce by reagovala až ve chvíli, kdy by se zformovalo nějaké hnutí a začalo šířit kreacionismus v masovém měřítku.
Lidové noviny, 23.5.2009, Opičí proces naruby a po našem
Poradce prezidenta republiky Petr Hájek v článku reaguje na ohlasy, které vyvolala jeho kritika evoluční teorie přednesená na semináři Klausova think-tanku Centrum pro ekonomiku a politiku. Souhlasil prý s vystoupením v televizi s tím, zda by v pořadu mohl zaznít alespoň jediný názor podporující nedarwinistickou pozici, a poskytl kontakt na nejmenovaného doktora věd z Mikrobiologického ústavu ČSAV.
 
 
Téma: Politika
Média:
Mladá fronta DNES, 4.5.2009, „Prohraju-li, skončím“
V komentáři k současné politické situaci v ČR je uvedena informace, že poslední výzkum CVVM přisoudil KDU-ČSL a Straně zelených shodně 7 % hlasů, což je jen těsně nad hranicí, která je pro vstup do parlamentu nutná.
Respekt, 4.5.2009, Kormidelník Kalousek
Ondřej Kundra v analýze konstatuje, že pokud odstupující ministr financí Miroslav Kalousek za křesťanské demokraty skutečně založí novou stranu, čeká ČR největší překreslení politické mapy od roku 1989. Sociolog CVVM Daniel Kunštát upozorňuje, že jestliže nová strana nabídne podobnou politiku jako třeba ODS, nemá šanci získat tolik voličů, aby se dostala do Poslanecké sněmovny.
Právo, 20.5.2009, STEM: ODS ztrácí víc než soc. dem.
V komentáři k současné politické situaci se uvádí, že na pádu Topolánkovy vlády nevydělá ani jedna z velkých stran. Podle květnového průzkumu agentury STEM si obě pohoršily, více však ODS. Podle CVVM se však pozice ČSSD a ODS změnily pouze v rámci statistické chyby. Agentury se shodují na jasném vítězství ČSSD.
Mladá fronta DNES, 28.5.2009, Poslal Havel zelené na smrt?
V komentáři k podpoře Václava Havla Strany zelených a ke spekulacím, zda strana zanikne, je citován Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR. Václav Havel je podle něj asi nejvýznamnější polistopadovou osobností, jeho podpora může být pro politickou stranu významná, ale pro volby není rozhodující.
Hospodářské noviny, 29.5.2009, Fakta o lidovcích
Ve stručném přehledu historie KDU-ČSL se uvádí, že podle březnového průzkumu CVVM se lidovci pohybují na hranici volitelnosti. Navíc se dostali do finančních potíží.
MF plus, 29.5.2009, Nepíšeme o...
Týdeník MF plus prý nepíše o výzkumu CVVM, podle něhož důvěryhodnost prezidenta Václava Klause od začátku roku stále klesá, protože když mu klesá jenom důvěryhodnost, je to podle redaktorů vlastně ještě v pohodě.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, CVVM: Podle Čechů ovlivňují politiky nejvíce úplatky a korupce
Podle aktuálního průzkumu CVVM se Češi domnívají, že rozhodování politiků nejvíce ovlivňují úplatky a korupce, velký vliv na ně mají rovněž zájmové skupiny a lobby. Naopak občané a odborníci mají na politiky podle dotazovaných malý vliv.
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, Czech politicians mostly influenced by bribes, corruption – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
E15, 19.5.2009, Průzkum: Politiky ovlivňuje korupce
(obsahově shodná zpráva)
Haló noviny, 19.5.2009, Politika plná korupce
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Mladá fronta DNES, 19.5.2009, Češi: Politiky ovlivňují hlavně úplatky
(obsahově shodná zpráva)
Právo, 19.5.2009, CVVM: Politiky ovlivňuje korupce
Podle aktuálního průzkumu CCVVM jsou lidé přesvědčeni, že se většina veřejných činitelů zapojuje do braní úplatků a korupce. Podle 20 % jde o téměř všechny, podle 41 % o většinu. Malý vliv je přisuzován průzkumům veřejného mínění, vědcům a odborníkům a občanům.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 11.5.2009, CVVM: Téměř polovina lidí si myslí, že média ovlivňují politiky
Až 44 % dotázaných si podle březnového průzkumu CVVM myslí, že média mají vliv na rozhodování politiků. Podle 43 % je vliv veřejnoprávní televize velmi silný nebo silný, o vlivu deníku Mladá fronta Dnes je přesvědčeno 32 %, o vlivu TV Nova 31 %. Přibližně pětina se domnívá, že politiky ovlivňují stanice Český rozhlas 1-Radiožurnál, Právo a Lidové noviny, 10 % přisoudilo vliv deníku Blesk, 37 % si myslí, že bulvární Blesk nemá na politiky žádný vliv.
Zpravodajství ČTK, 11.5.2009, Almost half of Czechs believe media influence politicians – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
E15, 12.5.2009, Lidé přisuzují politický vliv nejvíce ČT
(obsahově shodná zpráva)
Metro, 12.5.2009, Krátce
Polovina lidí si podle průzkumu CVVM myslí, že média ovlivňují rozhodování politiků.
(Metro; Praha)
 
 
Téma: Právo
Média:
Moderní obec, 7.5.2009, Tvrdé restrikce nejsou účinné
Ke způsobu vymáhání pohledávek v Chomutově se vyjádřil i ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb, který zvolený způsob považuje za nezákonný. Opírá se o některé výroky ústavních činitelů a renomovaných právníků, např. vedoucího oddělení veřejného práva Ústavu státu a práva AV ČR JUDr. Jana Bárty, CSc.
 
 
Téma: Právo (analýza ÚSP)
Média:
Karlovarský deník, 20.5.2009, Romana Rokůska, ředitele Krajského úřadu Karlovarského kraje
Ředitel R. Rokůsek na otázku, kdy bude k dispozici stanovisko k případu vedoucí stavebního úřadu Ivany Doubové, zda při změně územního plánu u svých pozemků pochybila, či ne, odpověděl, že o stanovisko byli požádáni odborníci z Ústavu státu a práva AV ČR.
(Západní Čechy)
Zpravodajství ČTK, 21.5.2009, Magistrát v K. Varech potrestal úředníka za přepsání bytu na syna
Karlovarský magistrát potrestal kázeňsky a finančně úředníka z odboru majetku, protože neoprávněně přepsal svůj nájemní byt před jeho prodejem na syna. Nyní město řeší, jestli vedoucí jeho stavebního úřadu Ivana Doubová nechybovala, když neoznámila, že vlastní část pozemků v katastru města. Údajně pak získala milionové částky za jejich prodej. Krajský úřad postoupil podklady v této věci Ústavu státu a práva AV ČR.
Mladá fronta DNES, Karlovarský kraj, 22.5.2009, Úředník přepsal byt na syna. Potrestali ho?
(obsahově shodná zpráva)
Blesk, Čechy/Morava, 22.5.2009, Případ Doubová zkoumá už právní elita státu!
Podle mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Andrey Bockové úřad postoupil podklady případu Ivany Doubové, vedoucí místního stavebního úřadu, která vlastnila část pozemků v katastru města a údajně pak získala milionové částky za jejich prodej, když město na popud jejího odboru změnilo louky na stavební parcely, Ústavu státu a práva AV ČR.
ŽURNÁL pro karlovarský kraj, 27.5.2009, Krátce
Jedna ze stručných zpráv informuje, že prošetřování vedoucí stavebního úřadu, která změnou územního plánu vydělala přes 26 milionů Kč, skončí až v Ústavu státu a práva AV ČR.
Žurnál pro karlovarský kraj, 27.5.2009, Magistrát potrestal úředníka za chybu
Ve zprávě, že karlovarský magistrát potrestal kázeňsky a finančně úředníka z odboru majetku, který neoprávněně přepsal svůj nájemní byt před jeho prodejem na syna, se uvádí, že prošetřování vedoucí stavebního úřadu, která změnou územního plánu vydělala přes 26 milionů Kč, skončí až v Ústavu státu a práva AV ČR.
 
 
Téma: Právo (počítačové pirátství)
Média:
Zpravodajství ČTK, 8.5.2009, Údajní počítačoví piráti stanou před soudem v červnu
Kauzu tří mladíků, kteří za provozování serveru s nelegálními filmy a hudebními nahrávkami v budově Ústavu termomechaniky AV ČR v prostorách, které využívá soukromá firma, dostali trestním příkazem roční podmíněný trest, projedná12. 6. Obvodní soud pro Prahu 8. Trojice totiž podala proti trestnímu příkazu odpor.
 
 
Téma: Reportáž
Média:
Ona DNES, 4.5.2009, Chci dítě, ne muže
V reportáži o ženách, které touží po dítěti, ale s jeho otcem by žít nechtěly nebo nemohou, je citována socioložka Radka Dudová z AV ČR. Podle ní narážejí vzdělané třicátnice na problém nerovnoměrné struktury sňatkového trhu.
Respekt, 4.5.2009, Záhadný svět autistických dětí
V reportáži o životě lidí postižených autismem a jejich rodin je citována matka jednoho z autistických dětí Miroslava Jelínková, která pracovala v Akademii věd a dnes je uznávanou odbornicí na autismus.
MF plus, 22.5.2009, Otazníky z komáří země
V reportáži o největším lužním lese v republice na soutoku Moravy s Dyjí je citován Lukáš Čížek Entomologického ústavu AV ČR, který zdůvodňuje, proč tady odumírají mohutné staré duby, které hostí zdaleka nejvíce hmyzu.
 
 
Téma: Rozhovor
Média:
ČRo-Sever, 3.5.2009, 11:10 Planetárium, Černé díry ve vesmíru
Michal Bursa z Astronomického ústavu AV ČR v rozhovoru vysvětlil, co je černá díra a jaké mechanismy vedou k jejímu vzniku, kdy a kým byla poprvé předpovězena existence černých děr a kdo název vymyslel, jak se je podařilo dokázat, jaké mají vlastnosti aj.
ČRo 2-Praha, 6.5.2009, 08:30 Jak to vidí, Jak to vidí Václav Pačes
Prof. Václav Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR na jednu z otázek odpověděl, že podle jeho názoru se neobjevují nové nemoci, ale lidé se jich dožívají a lékaři je umí léčit. Vysvětlil, proč viry mutují, svěřil se se svými názory na nebezpečí prasečí chřipky. Popsal činnost Učené společnosti ČR, jejíž odborníky a expertyministerstva či vláda málo využívají. Jako příklad spojení vědy s uměním uvedl spolupráci Akademie s Českou filharmonií, s Divadlem Viola, výstavy v budově Akademie na Národní.
ČRo 2-Praha, 7.5.2009, 08:30 Jak to vidí, Jak to vidí Richard Hindls
Rektor Vysoké školy ekonomické prof. Richard Hindls se v rozhovoru mj. zmínil, že výzkum veřejného mínění by měl dělat spíš komerční sektor, protože informace je zboží jako každá jiná věc.Připomněl, že z části státního ústavu je dnes Centrum pro výzkum veřejného mínění pod AV ČR.
ČRo-Region – střední Čechy, 8.5.2009, 09:04 Tandem, Rozhovor s historikem Jiřím Pernesem
Jiří Pernes z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v rozhovoru mj. konstatoval, že význam každé události se mění tím víc, čím víc se stává historickou události a přestává být aktuální záležitostí současnosti. Květnová pražská revoluce podle jeho názoru nebyla vojensky důležitá, šlo o gesto, bez zásahu vlasovců by povstání skončilo špatně. Bratry Mašíny považuje za bojovníky proti komunismu, to, že větší část české společnosti je odmítá, je způsobeno špatným svědomím společnosti.
Metro, 11.5.2009, Archeolog je někdy i detektiv
Archeolog a ředitel obecně prospěšné společnosti Archaia Praha Vojtěch Kašpar se v rozhovoru zmínil, že přední odborník na hradní problematiku Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR se stal jeho prvním velkým učitelem, který ho naučil archeologickou abecedu.
(Metro; Praha)
Naše rodina, 12.5.2009, Potkat se ve zralém věku je báječné!
Jde o rozhovor o dětství, rodině, manželství, osudu, setkáních aj. s Marií Hakenovou-UIrichovou, dcerou pěvce Eduarda Hakena a herečky Marie Glázrové-Hakenové, která v letech 1991–1995 pracovala jako vedoucí tiskového oddělení AV ČR.
Moderní řízení, 19.5.2009, Vědecká práce je dobrodružství
Nositel Ceny Economie udělované v soutěži Manažer roku, bývalý předseda AV ČR, prof. Václav Pačes v rozhovoru mj. konstatoval, že vědecké pracoviště vyžaduje při organizaci a řízení specifický přístup, zdůraznil nutnost podpory základního výzkumu, jasné oddělení základního výzkumu na univerzitách a ústavech Akademie od aplikovaného prováděného ve „spin-off“ firmách. Zmínil se o projektu Otevřená věda, konstatoval, že zásadní problém s odlivem mozků česká věda nemá, vyjádřil se k popularizaci vědy, která se v ČR podle něj pronikavě zlepšuje aj.
Květy, 21.5.2009, Miriam Kantorková
Herečka Miriam Kantorková se v rozhovoru okrajově zmínila, že se vdala za vědce z Akademie věd, který ovšem měl toulavé boty přes ženy. Když už byl jejich vztah skoro v troskách, nečekaně otěhotněla a ve čtyřiceti porodila krásnou holčičku.
 
 
Téma: Sdružení obcí Orlicko
Média:
 
 
Téma: Volby
Média:
Zpravodajství ČTK, 3.5.2009, Topolánek: Než velká koalice nebo vláda s KSČM, raději odejdu
Pokud by se po volbách dostaly do sněmovny pouze ČSSD, KSČM a ODS a ODS by volby prohrála, premiér v demisi Mirek Topolánek by prý opustil politiku. Podle jednoho z posledních průzkumů CVVM by ČSSD v dubnu volilo 37,5 % lidí, ODS 28 %, komunisty 15,5 %, zelené a lidovce 7 %.
Zpravodajství ČTK, 19.5.2009, CVVM, STEM: Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD
Volby do Poslanecké sněmovny by vyhrála ČSSD, podle agentury STEM by nyní získala 32,4 % hlasů, podle CVVM 25 %. ODS by podle STEM získala 23,7 %, podle CVVM 19 %. Do sněmovny by se dostali i zelení, komunisté a lidovci.
Zpravodajství ČTK, 19.5.2009, CVVM, STEM: Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD
(rozšířená, obsahově shodná zpráva)
Z1, 19.5.2009, 18:45 Večerní zprávy, ČSSD by nyní vyhrála volby
Podle květnového výzkumu CVVM by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD s 38 % hlasů, druhá ODS by získala o 9 % hlasů méně. Podle výzkumu CVVM by se do sněmovny dostali i komunisté s 15 %, zelení se 7 % a lidovci se 6,5 %.
ČRo 1-Radiožurnál, 19.5.2009, 21:00 Stalo se dnes, Jaké šance má Miroslav Kalousek, že založí úspěšnou politickou stranu
V pořadu zazněla informace, že podle posledních výsledků průzkumu veřejného mínění agentury STEM a CVVM by ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila ČSSD.
ČRo 6, 19.5.2009, 18:00 Zprávy, Rozdíl v preferencích mezi ČSSD a ODS se zvětšuje
Z aktuálních průzkumů STEM a CVVM vyplývá, že rozdíl v preferencích mezi ČSSD a ODS se zvětšuje.
Frekvence 1, 19.5.2009, 18:00 Rozhlasové noviny, Přehled zpráv
V přehledu byla mj. uvedena stručná informace, že podle agentur STEM a CVVM by volby vyhrála ČSSD.
Frekvence 1, 19.5.2009, 18:00 Rozhlasové noviny, Průzkum volebních preferencí
Podle agentur STEM a CVVM by volby vyhrála ČSSD. Do sněmovny by se podle obou průzkumů dostali i zelení, komunisté a lidovci.
Aha!, 20.5.2009, I tohle se stalo
Jedna ze stručných zpráv uvádí, že podle průzkumu CVVM by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD s 25 % hlasů, druhá by byla ODS s 19 %. Do Sněmovny by se dostali i zelení, komunisté a lidovci.
E15, 20.5.2009, Sněmovní volby by vyhrála ČSSD
Podle průzkumu CVVM by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD s 25 % hlasů, druhá by byla ODS s 19 %. Do Sněmovny by se dostali i komunisté (10 %), zelení (5 %), a lidovci (4,5 %).
Lidové noviny, 20.5.2009, Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD
(obsahově shodná zpráva)
Blesk, 20.5.2009, Vyhrála by levice
Podle průzkumů CVVM i STEM by volby vyhrála levice. Podle STEM by ČSSD získala 32,4 %, podle CVVM dokonce 38 %. ODS by získala 23,7 %, resp. 29 %.
ČT 2, 20.5.2009, 08:00 Zprávy – Ostrava, Volby do Poslanecké sněmovny by s 32 procenty hlasů vyhrála sociální demokracie
Podle agentury STEM by volby do Poslanecké sněmovny s 32 % hlasů vyhrála ČSSD, ODS by získala 24 %. Podle průzkumu CVVM by ČSSD získala 25 %, ODS 19 %. Do sněmovny by se dostali i komunisté s 10 %, lidovci a zelení se pohybují na hranici volitelnosti. K volbám se chystá více než polovina dotázaných.
 
 
Téma: Výročí
Média:
ČT 1, 2.5.2009, 19:00 Události, Uplynulo 20 let od počátku bourání berlínské zdi
Dne 2. května před 20 lety začala maďarská armáda odstraňovat zátarasy z hranice s Rakouskem a umožnila tak exodus východoněmeckých turistů do SRN. Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR stručně konstatoval, že českoslovenští komunisté události interpretovali jako zradu jednoho z členů socialistického společenství.
ČT 1, 2.5.2009, 19:00 Události, Přehled následujících zpráv
V obsahově shodné zprávě je stručně citová Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.
Mladá fronta DNES, 2.5.2009, Cirkus totality: v čem jsme žili
Součástí akce Cirkus totality, která právě vrcholí v Praze, je dokumentárně-divadelní inscenace Osobní anamnéza, jejíž autoři s odborníky z Centra orální historie při AV ČR natočili rozhovory a vyzpovídali rodiče a prarodiče.
Blesk, 4.5.2009, Američané vyznamenali Wichterleho
Zpráva informuje, že před 20 lety, 4. května 1989, se dostalo zasloužené pocty Ottu Wichterlemu, když mu mezinárodní společnost pro chemické inženýrství a technologie plastických hmot v New Yorku udělila cenu. Připomíná, že v roce 1977 se československá vláda vzdala všech licenčních smluv, takže americká firma, která koupila Wichterleho patent, se už nemusela o desítky milionů dolarů dělit s ČSAV.
Týdeník Rozhlas, 12.5.2009, Angažovaný humanista
Prosincové 150. výročí narození skladatele, pedagoga, spisovatele a hudebního kritika Josefa Bohuslava Foerstra, který několik let působil také jako předseda České akademie věd a umění, podnítilo vyhlášení Foerstrova jubilejního roku.
ČT 1, 18.5.2009, 05:59 Studio 6, 40 let od smrti kardinála Josefa Berana
Jde o anotaci k pořadu ke 40. výročí úmrtí kardinála Josefa Berana, jediného Čecha pohřbeného po boků papežů v kryptách Svatopetrské baziliky v Římě, v němž vystoupil Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR.
ČT 1, 24.5.2009, 19:00 Události, Státní opera ve Vídni slaví 140 let
Státní opera Ve Vídni, kterou postavil Josef Hlávka, slaví 140 let. Josef Hlávka za ni získal honorář 400 000 zlatých, a když založil Akademii věd, umění a slovesnosti, dotoval ji 200 000 zlatých. V budově opery teď Josefa Hlávku připomene výstava vzácných exponátů z ČR.
Sedmička, 28.5.2009, Parašutisté zabili Heydricha
Zpráva stručně popisuje historii atentátu na Reinharda Heydricha a v této souvislosti uvádí, že pomník parašutistům vznikl až nyní, ačkoli pomníčky na místě atentátu vznikaly již dříve. Pamětní deska byla například na budově AV ČR, ale na posprejovaném místě a v textu nápisu navíc autoři udělali hrubku.
 
 
Téma: Výročí (družice Magion)
Média:
Dobrý den s kurýrem, 18.5.2009, 30 let od vypuštění Magionu 1
Dům kultury Uherský Brod pořádá ve spolupráci s Ústavem fyziky atmosféry AV ČR k 30. výročí vypuštění družice Magion 1 výstavu připomínající vznik projektu – 30 let družic Magion, která bude zahájena 22. května v 17:00 h.
Kroměřížský deník, 22.5.2009, Magion láká děti i pamětníky
Uherskobrodský kulturní dům hostí výstavu 30 let družice Magion. Její součástí je i druhý letový kus první československé družice Magion 1. Jak vysvětlil Jaroslav Vojta z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, do vesmíru, kde vydržela asi tři roky, byla vypuštěna 24. října 1978 a jejím hlavním posláním bylo měření přírodních magnetických sil.
(Zlínský deník; Střední Morava)
Mladá fronta DNES, Východní Morava, 22.5.2009, V Brodě vystaví legendární družici Magion 1
V článku o výstavě letového modelu družice Magion 1 v Domě kultury v Uherském Brodě se uvádí, že Magion 1 byl zkonstruován v Geofyzikálním ústavu ČSAV pod vedením Pavla Třísky ve spolupráci s dalšími československými vědeckými pracovišti a vysokými školami. Družice byla řízena z observatoře ústavu Panská Ves.
Slovácký deník, 22.5.2009, Družice Magion 1 „přiletěla“ do Uherského brodu
(obsahově shodná zpráva)
(Střední Morava)
Blesk, Morava, 25.5.2009, Magion »přistál« na Slovácku
První československou družici Magion 1 si mohou prohlédnout lidé na Slovácku. Jde o kopii družice vypuštěné do vesmíru, která byla připravená v záloze a je součástí výstavy k Mezinárodnímu roku astronomie. Do kulturního domu ji přivezli Jaroslav Vojta a Václav Veselý z Ústavu fyziky afmosféry AV ČR, kteří se podíleli na její stavbě.
 
 
Téma: Výročí (Pražské povstání)
Média:
Pražský deník, 5.5.2009, Kdyby povstání nepropuklo, ztráty by byly mnohem větší
Autor řady odborných publikací o 2. světové válce, například knihy Praha v květnu 1945, a historik Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Stanislav Kokoška v rozhovoru vysvětluje některé nejasnosti okolo mýty opředeného Pražského povstání.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Výzkum
Média:
Prosperita, 18.5.2009, Špičková česká věda a výzkum se v dubnu představily v Singapuru
Peter Šebo a František Rypáček z Ústavu molekulární genetiky AV ČR, Petr Bažant z Ústavu experimentální medicíny a Karel Ulbrich z Ústavu makromolekulární chemie představili ČR v prvním ročníku Česko-singapurských dnů vědy a techniky v Singapuru. Hlavními tématy byly diagnostika, výzkum léčiv nebo biologicky odbouratelné polymery.
Lidové noviny, 26.5.2009, S pytlíkem buchet do Ameriky
Helena Illnerová, bývalá předsedkyně AV ČR, předsedkyně Učené společnosti ČR, molekulární biolog Lumír Krejčí a rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala přijali pozvání k diskusi na téma České myšlenky v brněnském Divadle Husa na provázku. Hovořilo se o postavení českých vědců, aplikovaném a základním výzkumu a jeho financování aj.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie
Média:
Zpravodajství ČTK, 5.5.2009, Archeologové našli v místě budoucího obchvatu Kolína řadu unikátů
Archeologický průzkum pozemků pod budoucím obchvatem Kolína přinesl podle Radky Šumberové z Archeologického ústavu (AV ČR) řadu unikátních objevů, mj. sídliště a pohřebiště téměř všech pravěkých kultur i lokalit z raného středověku. Za nejzajímavější lze označit nález tří neolitických rondelů, z nichž největší je současně i největším objektem svého typu v Evropě.
Metro, Čechy, 6.5.2009, Objevy vydala budoucí silnice
(obsahově shodná zpráva)
(Metro; jižní Čechy)
Sedmička, 21.5.2009, Archeologové našli u Mikulovic zlato, bronz i nevídané pohřebiště
Mikulovice u Pardubic se zařadily mezi nejvýznamnější archeologická naleziště. Vědci zde v posledních týdnech nalezli řadu unikátních předmětů. Velkým překvapením skončil podle Jana Frolíka z Archeologického ústavu AV ČR např. objev chaty z pozdně halštatského období, 500 až 600 let př. n. l.
ČRo-Sever, 24.5.2009, 11:10 Planetárium, Co obnáší záchrana choulostivých archeologických artefaktů?
V reportáži z laboratoří Archeologického ústavu AV ČR, které sídlí v budově pražského Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR a v Letenské ulici v Praze, vystoupila archeoložka Helena Březinová, aby vysvětlila jejich činnost. Restaurátorka Radka Černochová vysvětlila, jak se předměty konzervují a restaurují.
ČRo-Sever, 24.5.2009, 11:10 Planetárium, Práce specialistů na metalografické rozbory kovových artefaktů
V reportáži z restaurátorských laboratoří Archeologického ústavu AV ČR vystoupil specialista na metalografické rozbory kovových artefaktů Jiřího Hošek a popsal, co všechno se dá metodami, které jsou zaměřeny především na nástroje a zbraně, zjistit. Restaurátorka Radka Černochová jeho informace doplnila.
Týdeník Rozhlas, 26.5.2009, Naše tipy
Jan Jaroš upozorňuje, že návštěvník pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně se může na výstavě Nejstarší umění ve střední Evropě setkat s desítkami venuší včetně Věstonické. Kolekci předmětů zapůjčily i archeologické ústavy (AV ČR).
Přerovský deník, 27.5.2009, Archeologové bádali nedaleko slavného naleziště
Brněnský Archeologický ústav AV ČR se podílí na průzkumu lokality v Přerově-Předmostí. Po třídenních pracích archeologové odkryli spraš z poslední doby ledové, tj. 30 000 až 12 000 let př. n. l. Pozůstatky lidské činnosti se ale nepodařilo doložit.
(Střední Morava)
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (Karlův most)
Média:
Zpravodajství ČTK, 19.5.2009, Potápěči nalezli v pilíři Karlova mostu mech
Potápěči nalezli v devátém pilíři pražského Karlova mostu pod dvěma mlýnskými kameny mech, který byl zřejmě používán k odpružení či rozložení váhy. Podle Petra Pokorného z Archeologického ústavu AV ČR jde o neobvyklý a vzácný nález, mech podle něj dosud nebyl v žádném mostu nalezen.
Blesk, 20.5.2009, Karlův most stojí na mechu!
(obsahově shodná zpráva)
Metro, 20.5.2009, Most byl stavěn i z mechu
(obsahově shodná zpráva)
(Metro; Praha)
Mladá fronta DNES, Praha, 20.5.2009, Potápěči našli v základech mostu staletý mech
(obsahově shodná zpráva)
Právo, Praha – Střední Čechy, 20.5.2009, Most stál na mechu
(obsahově shodná zpráva)
Lidové noviny, metropole/Praha, 20.5.2009, Karlův most má novou záhadu
(rozšířená, obsahově shodná zpráva)
Pražský deník, 20.5.2009, V zábradlí Karlova mostu jsou unikátní kameny
Ačkoli patří Karlův most mezi nejsledovanější historické památky v Praze, stále překvapuje novými nálezy – litinového potrubí neznámého původu, unikátními kameny v zábradlí, objevem rostlinného materiálu v základech devátého pilíře, který Petr Pokorný z Archeologického ústavu (AV ČR) označil za vrstvu mechu s příměsí jedlových jehlic.
(Střední Čechy)
ČT 1, 20.5.2009, 05:59 Studio 6, V pilíři Karlova mostu je původní mech
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil i Petr Pokorný z Archeologického ústavu AV ČR, aby se vyjádřil k nálezu netradičního stavebního materiálu Karlova mostu v Praze, mechu, jenž měl pravděpodobně sloužit k odpružení a rozložení váhy na mostě.
Ekonom, 28.5.2009, Mech v základech Karlova mostu
Ve zprávě o neobvyklém archeologickém nálezu potápěčů při opravách Karlova mostu v základech devátého pilíře je citován Petr Pokorný z Archeologického ústavu AV ČR. Podle něj jde o mech lesní, který byl na stavbu dovezen, a jeho přítomnost v základech mostu tudíž musí souviset s konstrukcí.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (Pasohlávky)
Média:
Břeclavský deník, 19.5.2009, Akvapark vyroste na lazaretu
U Pasohlávek, kde bude stát akvapark, odkrývají odborníci z Archeologického ústavu AV ČR Brno pozůstatky římského ležení. Podle archeologa Balázse Komoróczyho budou oblast prozkoumávat ještě několik měsíců, ale stavbu vodního parku nijak nezbrzdí.
(Jižní Morava)
Břeclavský deník, 19.5.2009, Břeclavsko
Jedna ze stručných zpráv informuje, že u autokempu Merkur Pasohlávky odborníci z Archeologického ústavu AV ČR Brno už více než měsíc prozkoumávají plochu, na níž by měl být do tří let postaven obří akvapark.
(Jižní Morava)
Nový život – zpravodajský týdeník, 21.5.2009, Akvapark vyroste na lazaretu
Místo, kde má stát u autokempu Merkur v Pasohlávkách akvapark, se nachází v archeologicky cenné lokalitě, proto půdu před výstavbou nejdříve prozkoumávají odborníci z Archeologického ústavu AV ČR Brno. Podle Balázse Komoróczyho odkryli část budovy, která se podle půdorysu podobá stavbě, jež se v římské říši budovala jako lazaret pro vojáky.
 
 
Téma: Výzkum – astronomie
Média:
Zpravodajství ČTK, 1.5.2009, Česko má hustou síť hvězdáren, vznikaly nejvíc v 50. letech
Ve zprávě o hvězdárnách v ČR se uvádí, že nejznámější vědeckou hvězdárnou je observatoř Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově, založená v roce 1898. Vědecká pozorování zahájila v roce 1906, v roce 1928 ji zakladatel Josef Jan Frič věnoval státu.
Zpravodajství ČTK, 6.5.2009, Pozorování meteorického roje Eta Aquaridy znemožnilo počasí
Podle Rostislava Štorka z Astronomického ústavu AV ČR znemožnilo pozorování meteorického roje Eta Aquaridy nepříznivé počasí, a to i na observatoři v Ondřejově.
ČRo 1-Radiožurnál, 18.5.2009, 10:05 Host radiožurnálu, Rozhovor s Antonínem Vítkem
Antonín Vítek v rozhovoru komentoval aktuální události v kosmu, vyslání raketoplánu Atlantis k Hubbleovu dalekohledu, a výzkum družic Herschel a Plank. V pořadu zazněla reprízai záznamu vystoupení ředitele Astronomického ústavu AV ČR Petra Heinzela, který informoval o úspěšném vyslání dvou evropských teleskopů Herschel a Plank.
ČRo 1-Radiožurnál, 22.5.2009, 08:50 Ranní interview, Den otevřených dveří v astronomickém městečku v Ondřejově
Pavel Suchan z observatoře v Ondřejově vysvětlil, že astronomové rádi otevírají hvězdárnu veřejnosti kvůli vědeckým výsledkům a unikátním přístrojům, ale i proto, že hvězdárna je dodnes udržována jako arboretum. Popsal největší lákadlo, kopuli s největším dalekohledem ČR, připomněl končící výstavu v AV ČR v Praze na Národní třídě k 50 letům takzvaného příbramského meteoritu aj.
Mladá fronta DNES, 23.5.2009, Klidné Slunce zneklidňuje vědce
Článek Petra Sobotky, který v něm popisuje, jaké aktivity se na Slunce odehrávají, a konstatuje, že je už několik let neobvykle klidné, doplňuje informace o Dnech otevřených dveří v Astronomickém ústavu AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – astronomie (Hubbleův dalekohled)
 
Média:
Mladá fronta DNES, 9.5.2009, Pátá a poslední údržba Hubbleova teleskopu
Antonín Vítek z AV ČR popisuje program údržby Hubbleova dalekohledu a výměnu části vědeckých přístrojů. Půjde-li všechno podle plánu, odstartuje raketoplán Atlantis z Kennedyho kosmického střediska na Floridě 11. května ve 20:01:40 h.
TV Nova, 10.5.2009, 19:30 Televizní noviny, Start Atlantisu bude jistit druhý raketoplán
Antonín Vítek z AV ČR stručně popsal bezpečnostní opatření letu raketoplánu Atlantis při poslední servisní cestě k Hubbleovu teleskopu.
Zpravodajství ČTK, 11.5.2009, Raketoplán Atlantis odstartoval k opravě Hubbleova teleskopu
Ve zprávě o startu raketoplán Atlantis, jehož sedmičlenná posádka má opravit vesmírný Hubbleův teleskop, je uvedena informace, že s ním na přání astronauta Andrewe Feustela, jehož manželka má české kořeny, odcestovaly do vesmíru také česká vlajka a výtisk Písní kosmických Jana Nerudy.
ČRo 1-Radiožurnál, 11.5.2009, 18:12 Radiofórum, Odstartuje raketoplán Atlantis
Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR v rozhovoru mj. popsal úkoly posádky raketoplánu Atlantis a zdůvodnil, proč pracovníci ústavu vybrali pro astronauta Andrewe Feustela Písně kosmické Jana Nerudy.
ČRo 1-Radiožurnál, 11.5.2009, 08:50 Ranní interview, Poprvé v historii jsou na Mysu Canaveral připraveny ke startu dva raketoplány
Antonín Vítek komentoval bezpečnostní opatření k letu raketoplánu Atlantis k opravě na Hubbleově teleskopu a vysvětlil, proč do vesmíru letí i vlajka ČR a Nerudovy Písně kosmické. Manželka astronauta Andrewe Feustela je po mamince Češka, proto kontaktoval ředitele Astronomického ústavu (AV ČR), který výtisk Písní kosmických navrhl.
Právo, 12.5.2009, Atlantis s českou vlajkou na palubě odstartoval
Raketoplán Atlantis odstartoval na poslední misi k Hubbleovu teleskopu. Astronaut Andrew Feustel má u sebe českou vlajku a výtisk Nerudových Písní kosmických. Matka jeho ženy je z Plzně a hodně členů rodiny má prý v ČR. Česká vlajka se s Eugenem Cernanem dostala v roce 1972 i na Měsíc; ten ji pak věnoval Astronomickému ústavu AV ČR v Ondřejově.
ČT 1, 12.5.2009, 19:00 Události, Raketoplán Atlantis míří k proslulému Hubblovu teleskopu
V pořadu o misi raketoplánu Atlantis k Hubblovu teleskopu zazněla informace, že Andrew Feustel, který má českou tchýni, vzal s sebou českou vlajku a výtisk Nerudových Písní kosmických, protože cítil, že by to bylo pěkné gesto pro ČR i Astronomický ústav (AV ČR).
Lidové noviny, 16.5.2009, Do vesmíru odletěly také žáby
Ředitel Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově Petr Heinzel zdůvodňuje, proč s astronautem Andrewem Feustelem letěly do vesmíru Nerudovy Písně kosmické. Básník byl kmotrem bratří Fričů, zakladatelů ondřejovské hvězdárny, kterou motiv žáby ze sbírky doprovází dodnes.
Z1, 16.5.2009, 18:45 Večerní zprávy, Astronauté pracují na údržbě Hubbleova teleskopu
V pořadu byla uvedena stručná zmínka, že poslední misi Atlantisu a opravu Hubbleova teleskopu pozorně sleduje i Antonín Vítek, odborník na kosmonautiku z AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – astronomie (nález bolidu)
Média:
Zpravodajství ČTK, 6.5.2009, Výročí příbramských meteoritů přivádí do Prahy světové astronomy
Představitelé Astronomického ústavu AV ČR oznámili, že 50. výročí od pádu příbramských meteoritů a 80. narozeniny Zdeňka Ceplechy, zakladatele české vědecké školy meteorické astronomie, přivádí do Prahy na konferenci Bolidy a pády meteoritů 11. až 15. 5. astronomy z celého světa. Podle předsedy AV ČR Jiřího Drahoše štěstí přeje připraveným – Ceplecha pozoruje meteority od roku 1951. Zájemci si je budou moci prohlédnout na výstavě v sídle Akademie věd.
Zpravodajství ČTK, 6.5.2009, Češi objevili vzácný meteorit z vnitřní části sluneční soustavy
Češi spočítali dráhu a místo dopadu meteoritu z vnitřní části sluneční soustavy a s australskými a britskými kolegy nalezli jeho tři úlomky v jihozápadní Austrálii. Nazvali ho Bunbura Roskhole - černá perla. Podle Pavla Spurného Astronomického ústavu AV ČR jde o pátý meteorit s rodokmenem na světě.
ČT 1, 6.5.2009, 19:00 Události, Čeští astronomové oznámili mimořádný objev
Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV ČR popsal nález meteoritu v australské poušti Null-arbor, k němuž mají vědci i rodokmen, tj. popis jeho putování vesmírem. S kolegy z Imperial College v Londýně teď určují jeho přesný původ. Objev přichází 50 let po nálezu prvního meteoritu s rodokmenem u Příbrami, který učinil kolega z ústavu Zdeněk Ceplecha.
Hospodářské noviny, 7.5.2009, Krátce
Jedna ze stručných zpráv informuje, že čeští vědci spočítali dráhu a místo dopadu meteoritu z vnitřní části sluneční soustavy a s australskými a britskými kolegy nalezli jeho tři úlomky v jihozápadní Austrálii. Podle Pavla Spurného z Astronomického ústavu AV ČR jde o pátý meteorit s rodokmenem na světě.
ČRo 1-Radiožurnál, 7.5.2009, 12:00 Ozvěny dne, Čeští astronomové spočítali dráhu a místo dopadu vzácného meteoritu
Čeští astronomové spočítali dráhu a místo dopadu meteoritu z vnitřní části sluneční soustavy, jehož tři úlomky našli s australskými a britskými kolegy v jihozápadní Austrálii. Podle Pavla Spurného z Astronomického ústavu AV ČR jsou čeští astronomové v tomto oboru světovou špičkou, Zdeněk Ceplecha vyvinul systém sledování přeletů jasných bolidů už v roce 1959.
ČRo 1-Radiožurnál, 7.5.2009, 08:50 Ranní interview, Dopad meteoritu z vnitřní části sluneční soustavy
Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV ČR v rozhovoru mj. vysvětlil, že další nález meteoritu je unikátní především proto, že vědci vědí, odkud těleso z meziplanetární hmoty pochází. Navíc předpovězených pádů bylo pouze pět v historii.
Lidové noviny, 9.5.2009, Češi našli vzácný meteorit
Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV ČR popsal nález pátého meteoritu s rodokmenem, tzv. bolidu, na světě. Meteorit zachytila nová bolidová síť v poušti Nullorbor, kterou Pavel Spurný zakládal s britskými a australskými kolegy.
Víkend HN, 22.5.2009, Jako tisíc úplňků
Reportáž popisuje historii nálezů bolidů na území ČR, mj. tzv. Příbramského meteoritu, který 9. dubna 1959 rozzářil noční oblohu a podle nestora české astronomie Zdeňka Ceplechy zazářil tisíckrát silněji než Měsíc v úplňku. Doplňující snímky pocházejí z archivu Astronomického ústavu AV ČR.
Lidové noviny, 23.5.2009, Miniaturní bouřka „zažehne“ meteor
Čeští vědci zkoumají, proč kosmická tělesa dopadající na zemi při letu svítí. Podle Pavla Spurného z Astronomického ústavu AV ČR zůstává nevysvětleno v podstatě to základní. Problém zaujal i Zdeňka Ceplechu, který zorganizoval program, díky němuž se 7. dubna 1959 podařilo vyfotografovat mimořádně jasný bolid a posléze u Příbrami najít jeho úlomky.
 
 
Téma: Výzkum – astronomie (vývoj vesmíru)
Média:
Lidové noviny, 9.5.2009, Cesta k počátkům vesmíru začíná
Antonín Vítek z AV ČR komentuje plánovaný start a následný výzkum evropských družic Planck a Herschel, které mají poskytnout informace o vývoji kosmu krátce po jeho vzniku a jež má příští čtvrtek společně vynést do vesmíru raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.
Zpravodajství ČTK, 14.5.2009, Teleskop Herschel a satelit Planck letí zkoumat počátky vesmíru
Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Ariane 5 ECA Evropské vesmírné agentury (ESA), která do kosmu dopravila největší infračervený teleskop Herschel a satelit Planck. Cílem výpravy je především získat nové poznatky o raných fázích vývoje vesmíru. Podle Petra Heinzela z AV ČR start proběhl naprosto v pořádku.
Zpravodajství ČTK, 14.5.2009, Teleskop Herschel a satelit Planck letí zkoumat počátky vesmíru
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
ČRo 1-Radiožurnál, 14.5.2009, 18:12 Radiofórum, Obří teleskop a satelit dnes vyrazily do kosmu zkoumat počátky vesmíru
Petr Heinzel, ředitel Astronomického ústavu AV ČR, popsal, jak z kosmodromu ve Francouzské Guayaně úspěšně odstartovala raketa Ariane 5 a vynesla na oběžnou dráhu teleskopy Herschel a Planck, které po oddělení od nosiče rakety poputují dále do vesmíru.
Mladá fronta DNES, 15.5.2009, Evropské sondy pohlédnou do rodiště hvězd
Evropská vesmírná agentura vyslala do vesmíru největší infračervený teleskop; kosmická observatoř Herschel bude sledovat vzdálené chladné objekty ve vesmíru, zejména prach a mlhoviny, ze kterých se rodí hvězdy a planety. Spolu s ní vynesla raketa Ariane 5 ECA z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně satelit Planck, který bude zkoumat reliktní záření, jež je svědectvím rané fáze vývoje vesmíru. Na start byli pozváni i ředitel Astronomického ústavu AV ČR Petr Heinzel a jeho kolega František Fárník.
Ekonom, 28.5.2009, Na cestě k počátkům
Jde o popis činnosti družice Herschel, která pátrá po počátcích vývoje vesmíru a umožňuje mimořádně přesný výzkum reliktního záření, a družice Planck, jež pozoruje chladné, velmi vzdálené nebeské objekty ve vesmíru. Obě již navázaly první kontakt se Zemí. V článku je citován ředitel Astronomického ústavu AV ČR Petr Heinzel a jeho kolega Pavel Suchan.
 
 
Téma: Výzkum – biochemie
Média:
Týden, 11.5.2009, Rozumný virus nezabíjí
Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v rozhovoru vysvětlil, co jsou viry, že on konkrétně sleduje vývoj kombinace virů a hledá způsob, jak je zasáhnout na jejich slabých místech. Prasečí chřipka je podle něj příkladem, jak je vznik epidemií těžko předvídatelný, a popsal, jak pravděpodobně vznikla. Konstatoval, že jednou velká chřipková pandemie prostě přijde; a nelze vyloučit, že přijdou i jiné virové epidemie.
 
 
Téma: Výzkum – biologie
Média:
Lidové noviny, 2.5.2009, Hodiny máme nejen v mozku
Článek popisuje výsledky výzkumu týmu Aleny Sumové z Fyziologického ústavu AV ČR v Praze, který nedávno zjistil, jak si měří čas buňky zažívacího traktu. V současné době se nejvíce sleduje vztah nezvládnuté synchronizace k nádorovému bujení. Pokud rozdílný rytmus mezi hodinami v mozku a v buňkách našich orgánů vyvolává v těle disharmonii, může spustit rakovinu nebo problémy se srdcem.
Technický týdeník, 5.5.2009, Co odhalil výzkum mechu?
Článek popisuje projekt Ústavu experimentální botaniky AV ČR, který zkoumá hormony u mechu Physcomitrella patens (čepenka odstálá), na němž spolupracují týmy z Univerzity v Hamburku, z Laboratoře hormonálních regulací u rostlin v Praze a Laboratoře růstových regulátorů v Olomouci.
Mladá fronta DNES, 16.5.2009, Ještěrky se zelenou krví
Lukáš Čížek, který se v Entomologickém ústavu AV ČR zabývá ekologií herbivorního a xylofágního hmyzu, je spoluatorem článku převzatého z časopisu Vesmír, jenž popisuje, jak vědci na Nové Guineji zkoumají podivuhodné vlastnosti tamních scinků, plazů se zelenou krví.
ČT 1, 16.5.2009, 12:05 Týden v regionech – OS, Pohled do Antarktidy s polárníkem Karlem Jankem
Karel Janko z ústavu AV ČR v Liběchově v pořadu vylíčil, jak ho Antarktida přitahuje již od dětství, popsal, že se zabývá původem a vývojem tamních živočichů, i některé příhody, jež zde zažil.
Lidové noviny, Morava a Slezsko, 21.5.2009, Ani stotisícová odměna neláká
Pracovníci Ústavu biologie obratlovců AV ČR zkoumají, jaký medvěd padl před třemi týdny v Beskydech za oběť pytlákovi. Podle Jaroslava Červeného je práce složitá, ale mohou na jejím základě stanovit druh medvěda, jeho pohlaví, případně porovnat příbuznost.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (invaze)
Média:
Technický týdeník, 5.5.2009, Ekologové vyhodnocují škody na evropských ekosystémech způsobené invazními druhy
Petr Pyšek z Botanického ústavu AV ČR je jedním ze spoluautorů studie publikované v časopise Frontiers in Ecology and the Environment, která dokládá, že invazní druhy narušují přírodní ekosystémy, destabilizují potravní řetězce a snižují užitkovou hodnotu společenstev.
Víkend HN, 7.5.2009, Zelení imigranti
V článku o biologických invazích nepůvodních druhů, které s ekonomickým stavem planety představují jednu z největších hrozeb pro ekologickou rovnováhu Země, se uvádí, že do Evropy bylo zavlečeno už 11 000 druhů rostlin a živočichů z ostatních částí světa. Na boji s vetřelci se podílejí i čeští vědci, mj. Petr Pyšek z Botanického ústavu AV ČR, spoluautor studie vlivu tisíců invazních druhů na kvalitu a fungování evropských ekosystémů.
Ekonom, 21.5.2009, Drazí vetřelci
Odborníci na invazní druhy vytvořili ve studii seznam 100 invazních druhů, které působí největší škody na ekosystémech a na jejichž likvidaci se spotřebuje nejvíce peněz. Podle Petra Pyška z Botanického ústavu AV ČR v Průhonicích jsou mezi nimi třeba berneška velká, nutrie říční aj. Vědci rovněž zkoumali, proč mají vetřelci na nových územích takový úspěch a proč se jim daří vytlačovat původní druhy.
ČT 1, 23.5.2009, 19:00 Události, Přehled následujících zpráv
V upoutávce k pořadu vystoupil Petr Pyšek z oddělení ekologie invazí Botanického ústavu AV ČR, který stručně komentoval informaci, jak na starý kontinent útočí tisíce rostlin a zvířat z jiných světadílů a škodí jim.
ČT 1, 23.5.2009, 19:00 Události, Evropu obsazují rostliny a živočichové z jiných kontinentů
Ředitel Botanického ústavu AV ČR Jan Kirschner a Petr Pyšek z oddělení ekologie invazí ústavu vystoupili v pořadu o tom, jak Evropu obsazují rostliny a živočichové z jiných kontinentů, způsobují škody asi za 10 miliard eur ročně, a poroto vědci navrhují vznik centra, které by přírodní invaze hlídalo.
Brněnský deník, 23.5.2009, Česko má nové obyvatele: želvy a norky
Českou krajinu osídlují noví živočichové a rostliny avytlačují domácí. Ohroženo je až 50 % původních druhů. Prof. Jan Zima z Ústavu biologie obratlovců AV ČR dokazuje vliv člověka na migraci živočichů na příkladu šakala, ředitel Botanického ústavu AV ČR Jan Kirschner připomíná klasický příklad bolševníku.
(Jižní Morava)
 
 
Téma: Výzkum – biotechnologie
Média:
 
 
Téma: Výzkum – finance
Média:
Zpravodajství ČTK, 13.5.2009, Jih Moravy bude lákat vědce z ciziny, dá na to přes 100 mi. Kč
Jihomoravské univerzity a výzkumné instituce budou moci lákat vynikající vědce ze zahraničí. Náklady na jejich platy a výzkum uhradí Jihomoravský kraj. Podpora vědců může pomoci uskutečnit záměry, jako je Středoevropský technologický institut, o který usilují vysoké školy a ústavy AV ČR. O dotaci mohou školy a ústavy žádat po dohodě s konkrétním vědcem.
Metro, 14.5.2009, Kraj pomůže lákat vědce ze zahraničí
(obsahově shodná zpráva)
(Metro; jižní Morava)
 
 
Téma: Výzkum – finance (rozpočet AV ČR)
Média:
Zpravodajství ČTK, 20.5.2009, Vládní rada žádá vládu, aby neomezovala výdaje na vědu
Rada pro výzkum a vývoj žádá vládu, aby neomezovala výdaje na vědu, jak navrhuje ministerstvo financí. Obává se nežádoucího útlumu výzkumu, vývoje a inovací. Předseda AV ČR Jiří Drahoš hovoří v souvislosti s krácením dotací Akademii o likvidačním rozpočtu. Pokud jsou za ním snahy o její zrušení, je předseda Drahoš zvědav, kdo za to převezme odpovědnost v situaci, kdy ČR patří mezi země s nejnižším počtem vědeckých pracovníků na milion obyvatel.
Haló noviny, 21.5.2009, Vědci proti likvidaci vědy v ČR
Rada pro výzkum a vývoj žádá vládu, aby neomezovala výdaje na vědu, jak navrhuje ministerstvo financí. Předseda AV ČR Jiří Drahoš hovoří v souvislosti s krácením dotací Akademii o likvidačním rozpočtu. Institucionální výdaje Akademie mají podle něj z nynějších zhruba pěti miliard korun v příštím roce klesnout téměř o tři čtvrtě miliardy. Akademie tak bude muset silně omezit vědecké aktivity. Pokud by restrikce pokračovaly, pokles výdajů by byl v řádu miliard korun, neubránila by se masivnímu propouštění lidí.
Zpravodajství ČTK, 22.5.2009, Učená společnost ČR protestuje proti způsobu financování vědy
Učená společnost ČR protestuje proti financování výzkumu a vývoje navrženém Radou pro výzkum a vývoj. Rozpočet je neprůhledný, snižuje dramaticky institucionální financování AV ČR a mohl by vést k jejímu zániku. Předseda Akademie Jiří Drahoš hovoří v souvislosti s krácením dotací největší výzkumné instituce v zemi o likvidačním rozpočtu.
Zpravodajství ČTK, 25.5.2009, AV: Rada vlády navrhla likvidaci Akademie a podporu průměrnosti
Podle vyjádření vedení AV ČR je návrh státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace na rok 2010 se střednědobým výhledem na léta 2011 až 2012 předložený Radou pro výzkum a vývoj likvidací AV ČR. Rada navrhuje pro rok 2010 snížení institucionálních výdajů akademie o 721 milionů korun, do roku 2012 až o 45 %, což fakticky znamená likvidaci akademie a zánik soustavy jejích pracovišť v situaci, kdy celkové výdaje státního rozpočtu na vědu a výzkum klesat nebudou.
Proti restrikcím rozpočtu akademie protestovala i Učená společnost.
Zpravodajství ČTK, 25.5.2009, AV: Rada vlády navrhla likvidaci Akademie a podporu průměrnosti
Obsahově shodná zpráva je doplněna o vyjádření premiéra Jana Fischera. Prioritami vlády je podle něj kromě budování dopravní infrastruktury také právě věda a výzkum. Je si jist, že s akademií se o penězích dohodne.
Lidové noviny, 26.5.2009, Akademie věd se děsí škrtů
(obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 26.5.2009, 05:59 Studio 6, Peníze na vědu by se měly snížit
Bývalý člen Akademické rady AV ČR Jiří Rákosník z Matematického ústavu AV ČR v diskusi vysvětlil, že problémem není výše peněz, ale jejich rozdělení do jiných oblastí, takže Akademie přijde o 720 milionů korun, a nastínil možné důsledky. Prof. Jan Švejnar ze CERGE-EI doplnil, že špičkové výzkumy a instituce by si měly peníze ponechat, aby mohly dál ve vědě pokračovat, nekvalitní by se měly omezit.
(Celý pořad lze nalézt na:
Zpravodajství ČTK, 27.5.2009, ČSSD chce peníze pro Akademii věd z rozpočtové rezervy
ČSSD chce pro AV ČR, jejíž rozpočet má být příští rok krácen téměř o tři čtvrtě miliardy, peníze z rozpočtové rezervy. Podle stínového ministra školství ČSSD Jiřího Havla navrhuje RVV takové financování vědy, podle kterého dostanou více peněz nevýkonné instituce a akademii, která patří k nejvýkonnějším institucím v zemi, se bude brát. Proti restrikcím akademie se už dříve ohradil její předseda Jiří Drahoš i Učená společnost.
Zpravodajství ČTK, 27.5.2009, Klíčovým rysem dnešní vědy je permanentní soutěž a podnikání
Z publikace Akademické poznávání Marcely Linkové a Terezy Stöckelové vyplývá, že nástup permanentní soutěže a podnikání jako organizačního principu výzkumu a vzdělávání je klíčovým rysem dnešní situace. Charakteristické je zvyšování výdajů na vědecké granty a pokles institucionálních výdajů, což zvyšuje pracovní nejistotu ve vědeckých institucích. V ČR se tato tendence nedá na sebe dlouho čekat. V AV ČR k ní může vést například drastické snížení institucionálních prostředků v příštím roce o více než 14 % a v letech následujících dokonce o 45 %.
Lidové noviny, 28.5.2009, Současná věda je neustálá soutěž
Podle závěrů účastnic celoevropského výzkumu chodu akademických institucí Marcely Linkové a Terezy Stöckelové (SOÚ AV ČR), se zvyšují výdaje na vědecké granty a naopak klesají institucionální výdaje. V ČR se patrně podobný posun chystá. Návrh rozpočtu pro AV ČR zatím počítá se snížením institucionálních prostředků v příštích letech o 45 %. Vědci také podle výzkumu nejsou oceňováni za činnosti, které jsou zásadní pro výměnu poznatků a nutných kontaktů a také popularizaci vědy, jakou jsou organizace přednášek, konferencí a seminářů, správa veřejných databází.
ČRo 1-Radiožurnál, 28.5.2009, 21:00 Stalo se dnes, Populace českých vědců stárne
Předseda AV ČR Jiří Drahoš v rozhovoru potvrdil, že počet pracovníků ve vědě a výzkumu v ČR je ve srovnání s EU spíš podprůměrný a investice do výzkumu a vývoje často končí neefektivně. Ohledně podpory konkrétních vědeckých projektů konstatoval, že nekvalitní, nepřijatelně zjednodušená metodika hodnocení výsledků výzkumu a vývoje RVV byla špatným způsobem aplikována na návrh rozpočtu na výzkum a vývoj na příští rok a další léta a výsledkem například je, že Akademie věd by měla přijít o poměrně velkou část peněz, přestože je nadprůměrně kvalitní vědeckou institucí.
ČT 1, 28.5.2009, 19:00 Události, Mezinárodní fórum vědy a techniky
Účastníci Mezinárodního fóra vědy a techniky na Vysoké škole ekonomické v Praze se shodli, že v Evropě přispívají firmy na vědu málo, takže nestačí americké a čínské konkurenci.Prof.Václav Pačes, bývalý předseda AV ČR, poznamenal, že investice, které jdou do výzkumu z privátního sektoru, jsou největším problémem v podpoře vědy a výzkumu v ČR.
Metro, Praha, 29.5.2009, Utečou špičkoví vědci?
Návrh státního rozpočtu na výzkum a vývoj pro rok 2010 chce snížit výdaje AV ČR o 721 milionů korun a do roku 2012 počítá se snižováním výdajů o 45 %, což podle vedení Akademie znamená likvidaci a zánik soustavy jejích pracovišť. Členové Akademické rady se obávají, že v důsledku škrtů odejdou ti nejkvalifikovanější vědci. Ve zprávě je citován Petr Ráb z AR, Ivana Kadlecová z Knihovny AV ČR a předseda Akademie Jiří Drahoš. Strategií vyspělých zemí by podle něj mělo být čelit hospodářské recesi rozvojovými opatřeními.
(Metro; jižní Morava)
 
 
 
Téma: Výzkum – fyzika
Média:
Týdeník Rozhlas, 12.5.2009, zVĚDAv o s ti
Pavel Šunka z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR odpovídá na dotaz čtenáře, zda je možné přežít zásah bleskem, že přímý zásah v žádném případě není možné přežít. Popáleniny a zdravotní obtíže nezpůsobuje člověku blesk sám o sobě, ale energie, která se při výboji indukuje do jeho těla.
Ekonom, 21.5.2009, Miniaturní slunce na Zemi
Článek o experimentech s nejsilnějším laserem na světě v Lawrencově národní laboratoři v Livermore v Kalifornii, který má vědcům pomoci k neomezenému zdroji energie, zpracovala Eva Vlčková, redaktorka Lidových novin, s přispěním Milana Řípy z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – fyzika (zemětřesení)
Média:
Mladá fronta DNES, 9.5.2009, Karlovarský kraj, Seismograf tentokrát cítil výbuchy
Podle Aleny Bouškové z Geofyzikálního ústavu AV ČR neohlášené, zatím nevysvětlené výbuchy o síle 2,2 a 2,7 stupně Richterovy stupnice zaregistrované tento týden nastaly v okolí Horní Plané u Lipna. Podzimní zemětřesení na Chebsku odeznělo a vrátí se opět za několik let.
 
 
Téma: Výzkum – genetika
Média:
 
 
Téma: Výzkum – geologie
Média:
 
 
Téma: Výzkum – historie
Média:
 
 
Téma: Výzkum – hodnocení
Média:
Technický týdeník, 5.5.2009, Jsou finanční prostředky na vývoj snadno dostupné?
Prezident Asociace výzkumných organizací Ing. Miroslav Janeček v rozhovoru mj. uvedl, že neustálá snaha prosadit zájmy různých opomíjených skupin vede vždy k oslabení hodnoty prakticky aplikovaných výsledků na úkor výsledků excelentního základního výzkumu. Pro akademické instituce je prý efektivnější přít se o to, kolik bodů (a následně peněz) dostanou za publikaci v časopise, než usilovat o spolupráci s průmyslem. Problémem české akademické obce je „dostatek peněz“.
Mladá fronta DNES, Pardubický kraj, 23.5.2009, Univerzita je šestá. Ve vědě
Ve zprávě o umístění pardubické univerzity na šestém místě ve vědě a výzkumu v hodnocení vědecké práce vysokých škol za období 2003–2007 je uvedena informace, že Fakulta chemicko-technologická si vede mimořádně dobře i při srovnání s ústavy AV ČR, mezi nimiž zaujímá páté místo z 15.
Chrudimský deník, 26.5.2009, Univerzita: „Výzkum máme šestý nejlepší“
(obsahově shodná zpráva)
(Východní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – chemie
Média:
Euro, 4.5.2009, Polymerová miliarda
Zpráva o záměru Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vybudovat do roku 2012 Centrum polymerních systémů, jehož součástí by byla i výchova doktorandů, popř. spin-off firmy, a o žádosti UTB do OP Výzkum a vývoj pro inovace, obsahuje informaci, co jsou polymery a k čemu slouží, a jako pramen uvádí Ústav makromolekulární chemie AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – IT
Média:
 
 
Téma: Výzkum – medicína
Média:
Postgraduální medicína, 4.5.2009, Metabolický syndrom, reziduální riziko a aterogenní index plazmy
Spoluautorkou odborného článku na téma uvedené v titulku je RNDr. Milada Dobiášová z Fyziologického ústavu AV ČR.
Zdraví – HN, 7.5.2009, Rakovina prostaty – skrytá hrozba
Rakovina prostaty je druhým nejčastějším typem rakoviny vyskytujícím se u evropských mužů, v ČR je u mužů dokonce nejčastějším zhoubným nádorem. Pacientům však svítá naděje v podobě léku, na jehož vzniku se podíleli čeští vědci pod vedením profesora Antonína Holého (ÚOCHB AV ČR) a nyní se testuje v USA a v ČR.
Brněnský deník, 11.5.2009, Dárci časem nebudou třeba, slibuje vědec
Bývalý ředitel z Ústavu experimentální medicíny AV ČR Josef Syka v rozhovoru mj. uvedl, že vzniká zcela nový typ medicíny a že k tvorbě orgánů šitých přímo na míru jednou dojde. (Úplný text je uveden na www.denik.cz/syka.)
(Jižní Morava, Českobudějovický deník, Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník, Vysočina, Hradecký deník, Východní Čechy, Moravskoslezský deník, Severní Morava, Olomoucký deník, Střední Morava, Plzeňský deník, Západní Čechy, Pražský deník, Střední Čechy, Ústecký deník, Severní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – nanotechnologie
Média:
Zpravodajství ČTK, 14.5.2009, V Praze vzniká centrum pro inovace nanomateriálů
Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR buduje v Praze Centrum pro inovace nanomateriálů a nanotechnologií, které má být uvedeno do provozu příští rok v listopadu. Informoval o něm Vladimír Mareček se svými spolupracovníky. Výzkum v tomto oboru vyžaduje propojení řady pracovišť, především ústavů Akademie a vysokých škol. Pro přenos výsledků výzkumů do praxe je rovněž nutné zajistit propojení základního výzkumu a výrobních podniků.
Technický týdeník, 19.5.2009, Nové inovační centrum Akademie věd se již buduje
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR představil projekt Centra pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií, jenž propojí výzkumný potenciál řady pracovišť z oblasti základního výzkumu s pracovišti z oblasti aplikací.
 
 
Téma: Výzkum – projekty
Média:
Euro, 18.5.2009, 44 bádavých chapadel
Článek stručně popisuje některé ze 44 projektů z OP Výzkum a vývoj pro inovace, pro něž by mělo být k dispozici asi 20 miliard korun. Jmenuje laser HiLase z Fyzikálního ústavu AV ČR, o němž informoval Bedřich Rus, cituje Jiřího Kopeckého z Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni o projektu Algatech, připomíná spor zástupců synchrotronní laboratoře CESLAB a vedení Akademie kvůli údajnému protežování projektu CEITEC aj.
Právo, Severní Morava a Slezsko, 25.5.2009, Ostrava se bouří, že ji berou na hůl
Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas a primátor Ostravy Petr Kajnar se obrátili na generálního ředitele pro regionální politiku EK Dirka Ahnera s kritikou, že většina financí na výzkum končí v Praze. V dopise někdejšímu ministru školství uvedli, že považují minimálně za neetické, když prostředky strukturálních fondů, které nejsou určeny pro Prahu, ve velké míře pohltí velké projekty připravované pražskými ústavy AV ČR. Exministr školství Ondřej Liška jim odpověděl, že program odpovídá potřebám českého výzkumu, rozhodujícím hlediskem je kvalita předkládaných projektů.
 
 
Téma: Výzkum – psychologie
Média:
 
 
Téma: Výzkum – reforma
Média:
 
 
Téma: Výzkum – sociologie
Média:
Sestra, 11.5.2009, Tolerance po česku
Martina Pelikánová komentuje průzkum CVVM na téma Jak jsme na tom s tolerancí (Michal Veselský, CVVM, Sociologický ústav AV ČR). Klade si otázku, proč z výsledků vyplývá, že dotázaní jsou tolerantnější ke kuřákům než ke starým lidem.
Magazín Mladé fronty DNES, 14.5.2009, Jak (NE)zbít souseda
V analýze sousedských vztahů jsou uvedeny výsledky nedávného průzkumu CVVM o představách Čechů ideálního souseda, z nichž vyplynulo, že čím jsou dotazovaní lidé mladší a jsou na tom lépe finančně, tím jsou tolerantnější. Čím je člověk starší a uvádí, že jeho životní úroveň není dobrá, tím více mu v sousedství vadí každý, kdo se od něj odlišuje.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce
Média:
Zdravotnické noviny – ZDN, 4.5.2009, Polymerní micely – perspektivní nosiče léčivých přípravků
Autory článku o perspektivních polymerních nosičích léčiv jsou pracovníci z Ústavu makromolekulární chemie, Mikrobiologického ústavu a Ústavu jaderné fyziky AV ČR.
ČRo-Brno, 6.5.2009, 17:10 Otázky a odpovědi - Jihomoravský kraj, Rozhovor s ředitelem Zastoupení Jihomoravského kraje při EU Jiřím Kolmanem
Ředitel Zastoupení Jihomoravského kraje při EU Jiří Kolman se v rozhovoru zmínil, že v průběhu letošního roku předloží jihomoravské vysoké školy ve spolupráci s AV ČR k financování velké projekty v hodnotě několika miliard korun, které bude konzultovat Evropská komise.
Zemědělec, 11.5.2009, Pro detekci mastitid
Článek popisuje význam projektu Pathomilk financovaného EK, jehož cílem je vyvinout biosenzorický systém umožňující rychlou detekci patogenních bakterií v mléce. Na projektu spolupracuje 22 partnerů z osmi zemí, ČR zastupuje mj. Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, jehož pracovník Jiří Homola vysvětlil princip přístroje.
Právo, Jižní Morava – Vysočina, 21.5.2009, Unikají peníze za neuskutečněné prodeje výsledků výzkumu
Jako kladný příklad aplikace výzkumu v českém zdravotnictví uvedl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr Mezinárodní centrum klinického výzkumu v Brně. Podle něj existuje šance velmi dobré spolupráce: ICRC, Masarykova a Veterinární univerzita společně s pracovišti AV ČR vytvoří subjekt schopný na mezinárodní konkurence. Zatím českým nemocnicím zbytečně unikají peníze za neuskutečněné prodeje výsledků výzkumu jejich lékařů.
Litoměřický deník, 21.5.2009, Jedinečný projekt bude prezentován v Praze
Němečtí odpůrci nacismu v Československu byli tématem rozsáhlého projektu, na němž se podílel Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a jehož výsledky budou příští úterý prezentovány v budově AV ČR v Praze.
(Ústecký deník; Severní Čechy)
Business World, 22.5.2009, Elektročlánky z kvasinek nahradí baterie
V článku o technologiích, které se v posledních týdnech a měsících objevily v oblasti medicíny, je stručně popsán i projekt Pathomilk, na němž se podílí Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, který financuje EK a jenž má za cíl vyvinout biosenzorický systém umožňující rychlou detekci patogenních bakterií v mléce.
Zpravodajství ČTK, 24.5.2009, Cesnet příští rok zavede internetové přenosy o rychlosti 40 Gb/s
Sdružení Cesnet chce v příštím roce ve své internetové síti nasadit nejvyšší rychlost dosahovanou v ČR, 40 Gbit/s. V budoucnu počítá až se 100 Gbit/s. Sdružení Cesnet založily vysoké školy a AV ČR.
E15, 25.5.2009, Cesnet chce nabídnout nejrychlejší internetové připojení v Česku
(obsahově shodná zpráva)
Zpravodajství ČTK, 27.5.2009, Uskupení MedChemBio v Olomouci pomůže s vývojem nových léků
Pražský Ústav organické chemie a biochemie (AV ČR), olomoucká univerzita a řada nových firem, orientovaných na výzkum a vývoj v oblasti medicinálních věd jsou členy klastru MedChemBio v Olomouci. Chce podporovat oblast medicinální a biologické chemie a zároveň sdružit všechny subjekty se zájmem o tyto obory. Nyní připravuje konkrétní výzkum protinádorových látek a látek pro léčbu infekčních onemocnění. Zásluhu na rozvoji oboru v ČR má zejména prof. Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.
Právo, 28.5.2009, Střední a východní Morava, Olomouc má centrum vývoje nových léků
Na vývoj nových léků a diagnostik, mj. protinádorových látek, se zaměří klastr MedChemBio olomoucké Univerzity Palackého, pražského Ústavu organické chemie a biochemie (AV ČR) a dalších firem orientovaných na výzkum a vývoj v oblasti medicinálních věd, jediný v ČR. Chce podporovat oblast medicinální a biologické chemie a sdružit všechny subjekty se zájmem o tyto obory. Medicinální chemie patří v poslední době k nejúspěšnějším vědeckým disciplínám v ČR, mj. i zásluhou prof. Antonína Holého z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.
Ekonom, 28.5.2009, Sázka na speciality
Ve zprávě o obchodních aktivitách koncernu výrobců Sindat, jehož hlavními obory činnosti jsou finalizovaná chemie, speciální textilie a služby, se uvádí, že v oblasti medicíny pokračuje ve spolupráci mj. s AV ČR. Stal se investorem vývojového projektu takzvaného instrumentária pro artroskopické transplantace kostních chrupavek a podílí se na vývoji a výrobě syntetických materiálů pro ortopedii.
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí
Média:
Hospodářské noviny, 19.5.2009, Cenná podpora... ...pro všeobecně prospěšné projekty
Ústav chemických procesů AV ČR získal z Fondu Zelené energie 790 000 Kč na projekt výzkumu možností zvýšení ekonomického a ekologického potenciálu bioplynových stanic. Aplikací navrhovaného projektu by se zvýšila ekonomická využitelnost jednotek a objem elektřiny dodávané do sítě a současně by se významně snížila negativní bilance skleníkových plynů.
ČRo 6, 26.5.200, 21:10 Zeměžluč, Co dělat pro ochranu chráněných druhů zvířat
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil doc.Jaroslav Červený z Ústavu biologie obratlovců AV ČR v Brně.
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí (klima)
Média:
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí (ovzduší)
Média:
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 20.5.2009, Jak pomáhá konference ovzduší?
Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR k třetí konferenci o kvalitě ovzduší v Ostravě pořádané ostravským magistrátem poznamenal, že v příštím období by se měla věnovat větší pozornost vlivu znečištěného ovzduší na zdraví populace, hlavně dětí.
Moravskoslezský deník, 26.5.2009, Odborníci promluví ke kvalitě ostravského ovzduší
Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR vystoupí na čtvrtečním semináři v Knihovně města Ostravy, na němž bude představen krajský plán snižování emisí a bude se diskutovat na téma kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji.
(Severní Morava)
ČT 1, 27.5.2009, 18:00 Události v regionech – Ostrava, Přehled zpráv
V přehledu zpráv zazněla informace, že vědci AV ČR zjistili v ovzduší na Karvinsku smrtící karcinogeny.
ČT 1, 27.5.2009, 18:00 Události v regionech – Ostrava, Smrtící karcinogeny v ovzduší na Karvinsku
Ústav experimentální medicíny AV ČR oznámil první výsledky výzkumu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Vědci zaznamenali, především v Karviné, alarmující hodnoty karcinogenních benzoapyrenů. Vedoucí vědeckého týmu Radim Šrám prý netušil, že v Karviné mohou být takové hodnoty naměřeny.
RTA, 27.5.2009, 17:40 Minuty regionu (Moravskoslezský kraj), První výsledky testování ovzduší
Jan Topinka z AV ČR v pořadu o prvních výsledcích výzkumu kvality ovzduší v Ostravě a Karviné stručně poznamenal, že se domníval, že expozice úředníků Krajského úřadu nebudou o tolik vyšší než u strážníků v Praze.
RTA, 28.5.2009, 17:50 Zprávy z regionů, Průzkum kvality ovzduší
(obsahově shodná zpráva)
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 28.5.2009, Co dýchají úředníci?
Podle předběžných výsledků výzkumu vědců z Ústavu experimentální medicíny AV ČR jsou úředníci Krajského úřadu v Ostravě vystaveni 3x většímu množství karcinogenů v ovzduší než pražští strážníci, kteří se velkou část dne pohybují v ulicích hlavního města. Karvinští strážníci dýchají zhruba 8x více karcinogenních polycyklických aromatických uhlovodíků než kolegové v Praze.
Haló noviny, 28.5.2009, Strážníci jako pokusní králíci
Zpráva informuje o prvních výsledcích výzkumných úkolů analyzujících vliv znečištěného ovzduší na populaci v Moravskoslezském kraji, které realizuje vědecký tým z Ústavu experimentální medicíny AV ČR pod vedením Radima Šráma. Naznačují, že na obyvatele působí i jiné zdroje znečištění, než je jen doprava.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 28.5.2009, Úředníci nadýchali podobné koncentrace jako Tepličtí před lety
Vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Projektu Ostrava na pražských strážnících, ostravských úřednících a městských policistech v Karviné zjišťují, jaké konkrétní vlivy na zdraví lidí, včetně vlivů na genetický materiál, má ovzduší, jež na Ostravsku a Karvinsku patří k nejhorším v Evropě.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 28.5.2009, Bičej: Špatný vzduch se netýká jen strážníků
Petr Bičej, ředitel Městské policie Karviná, jejíž příslušníci se účastní výzkumu vědců z AV ČR o vlivu ovzduší na zdraví, v rozhovoru uvedll, že ho první výsledky překvapily; myslel si totiž, že se vzduch výrazně zlepšil. Špatná kvalita ovzduší v Karviné ho prý znepokojuje.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 28.5.2009, Kotyza: Výsledky nejsou senzace. Jsou předběžné
Tomáš Kotyza, ředitel odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu, se osobně účastní výzkumu, v němž vědci z AV ČR zjišťují vlivy ovzduší na zdraví. Konstatoval, že první výsledky v podstatě potvrzují výsledky měření z měřicích stanic na území Ostravy.
Havířovský deník, 29.5.2009, Výzkum prokázal: Lidé na Karvinsku dýchájí jedy!
Ze zprávy vědců Ústavu experimentální medicíny AV ČR o předběžných výsledcích výzkumu vlivu ovzduší na zdraví obyvatel v Praze, na Karvinsku a Ostravsku vyplývá, že lidé na Karvinsku vdechují několikanásobně vyšší koncentrace karcinogenních látek než v Ostravě a Praze.
(Severní Morava)
Karvinský deník, 29.5.2009, Výzkum: dýcháme jedy!
(obsahově shodná zpráva)
(Severní Morava)
Moravskoslezský deník, 29.5.2009, Ovzduší škodí zdraví. Dětskému však nejvíce
Odborníci na semináři pořádaném sdružením Arnika diskutovali, jaký vliv má na lidské zdraví špatné životní prostředí. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR zveřejnil předběžné výsledky výzkumu, z něhož vyplyne návrh preventivních opatření, která přispějí ke snížení zdravotního rizika ostravské populace vlivem znečištěného ovzduší.
(Severní Morava)
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 29.5.2009, Lékařka: Počet astmatiků vzrostl
Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který v současnosti vede výzkum vlivů ovzduší na zdraví lidí v regionu, na semináři sdružení Arnika v Ostravě mj. uvedl, že na onemocněních dětí zejména v předškolním věku se podílejí jemné prachové částice, jež zvyšují například výskyt bronchitid, případně i astmatu. Opatření ke zlepšení ovzduší je třeba podle něj dělat okamžitě.
 
 
Média:
Lidové noviny, 2.5.2009, Největší žížala dorůstá tří metrů
V textu přejatého ze sobotního pořadu Meteor Českého rozhlasu, který se vysílá v sobotu po osmé hodině na vlnách ČRo 2 Praha a ČRo Leonardo, byl citován Václav Pižl z Biologického centra AV ČR. Konstatoval, že v Austrálii se nacházejí největší žížaly na světě.
Lidové noviny, 4.5.2009, Češi jsou cílevědomější
Astrid Winterová, která do ČR přišla v 90. letech, aby zde sesbírala materiál o umělci Jiřím Kolářovi, se v rozhovoru zmínila, že hodně času tehdy strávila mj. v Ústavu pro českou literaturu AV ČR. V ČR je podle ní oproti SRN nejdůležitější výzkumnou institucí AV ČR, zatímco v Německu existuje mnoho různých výzkumných ústavů a různé akademie věd. Čeští studenti jsou prý cílevědomější, mají větší faktografické znalosti, více se učí, zato méně diskutují.
Profit, 4.5.2009, Mecenáši před školní tabulí
V článku o důvodech, které bohaté Čechy vedou ke sponzorství školství, je citován Daniel Munich z Nadace CERGE EI (NHÚ AV ČR). Podle něj se na školách nijak zvlášť vydělávat nedá.
Rodina a škola, 4.5.2009, Učitelská nespokojenost a teorie nevzdělanosti
V článku je uveden odkaz na knihu současného rakouského filosofa Konráda Paula Liessmanna Teorie nevzdělanosti: omyly společnosti vědění (Academia, 2008), která kritizuje současný stav ve vědě a vzdělání, zejména v humanitní oblasti univerza, s výhledem do blízké budoucnosti.
Zpravodajství ČTK, 4.5.2009, Zájem o asijské jazyky roste, firmy hledají překladatele
Zájem o studium asijských jazyků narůstá, neboť souvisí s velkou poptávkou firem po překladatelích a odbornících. Podle Hany Třískové z Orientálního ústavu (AV ČR) bylo dříve studium zaměřeno na literaturu, historii a kulturu země, dnešní absolventi mají kromě znalosti jazyka přehled i o ekonomické a politické situaci dané země.
ČT 1, 6.5.2009, 05:59 18:00 Události v regionech – Ostrava, Zájem o studium japonštiny a čínštiny
Expanze asijských firem do ČR vyvolala značný zájem o studium japonštiny a čínštiny na vysokých školách. Studenti nemají s budoucím uplatněním problém, ředitelka Orientálního ústavu AV ČR Stanislava Vavrušková stručně poznamenala, že Japonsko poskytuje docela výhodná státní stipendia,takže hodně absolventů si pak může vydělávat v praxi.
Mladá fronta DNES, 11.5.2009, Zmatky s přijímačkami byly zbytečné
Daniel Münich ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) v komentáři konstatoval, že nový systém přijímacích zkoušek na střední školy letos způsobil zmatek, školám přidělal práci, zásadně nesnížil nejistotu rodičů a žáků, a přitom zdiskreditoval původní snahu odstranit prvky nejistoty, stresu, nespravedlnosti.
Zpravodajství ČTK, 17.5.2009, Čeští studenti zvítězili v prestižní soutěži vědeckých projektů
Čeští středoškoláci z Litomyšle zvítězili s projektem EiMSA Robot v oboru inženýrství v mezinárodní soutěži vědeckých a technických projektů INTEL ISEF 2009 v USA. Již dříve vyhráli národní kolo Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže organizované Asociací pro mládež, vědu a techniku, které AMAVET již 16 let organizuje pod záštitou předsedy AV ČR.
Chrudimský deník, 19.5.2009, Královna uspěla ve světě vědy
Martina Čapková z chrudimského Gymnázia Josefa Ressela postupuje do celostátního kola středoškolské odborné činnosti v oboru biologie se svou vědeckou prací v oblasti genového inženýrství a výroby léčiv. Výsledky získala v Mikrobiologickém ústavu AV ČR v Praze.
(Východní Čechy)
Revue Sondy, 21.5.2009, Studium, které má perspektivu
Děkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze MUDr. Jozef Rosina v rozhovoru mj. vysvětlil, které obory je možné na fakultě studovat, jak vnímá postavení fakulty ve srovnání s obdobně zaměřenými fakultami v ČR i ve světě, a v této souvislosti se okrajově zmínil o spolupráci s ústavy AV ČR.
 
 
Média:
 
 
Média:
 
 
Média:
Listy Prahy 1, 4.5.2009, Na pár řádcích
Jedna ze stručných zpráv informuje, že čeští vědci odhalili dosud nepopsaný mechanismus, při němž jedním ze „spouštěčů“ nádorového procesu může být i zbloudilá buňka z již vyléčeného primárního nádoru. Další zpráva upozorňuje na přednášku v AV ČR 12. 5. zaměřenou na historickou rekonstrukci činu J. Palacha a jeho ohlas doma i v zahraničí.
Magazín Mladé fronty DNES, 7.5.2009, 20 historek o Klausovi
Jedna z historek popisuje, že když se na konci 80. let usadil Václav Klaus v Prognostickém ústavu ČSAV, kolegové se jednou dohodli, že ho budou od rána extrémně za jakoukoli maličkost chválit, aby zjistili, co je pravdy na jeho narcismu.
Zpravodajství ČTK, 10.5.2009, Ve Slaném na Kladensku budou opravovat městskou hvězdárnu
Ve zprávě o plánované rekonstrukci Městské hvězdárny ve Slaném na Kladensku se uvádí, že nyní v ČR existují zhruba tři desítky hvězdáren s profesionálním obsazením. Mezi ty vyhlášené patří hvězdárna v Ondřejově u Prahy, kde sídlí Astronomický ústav (AV ČR).
Technik, 14.5.2009, Servis
Servisní rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR – skupinou transferu technologií, která v rámci celoevropské sítě Enterprise Europe Network zprostředkovává transfer technologií českým subjektům.
MF plus, 22.5.2009, Nepíšeme o...
Redaktoři prý mj. nepíší o průzkumu CVVM, podle něhož si česká veřejnost myslí, že politika je prolezlá korupcí, protože se tajně snaží do politiky dostat s tím, že je konečně někdo pořádně zkorumpuje.
 
 
Média:
Naše rodina, 5.5.2009, Vrbové jaro
Václav Větvička v článku o vrbách připomněl, že jemu osobně sloužily vrby před řadou let k obživě. Na třeboňském pracovišti Botanického ústavu tehdejší ČSAV pracovníci řadu let sledovali porosty třeboňských vrb.
 
 
Média:
Lidové noviny, Morava a Slezsko, 4.5.2009, Pytlák zabil medvěda
Dana Bartošová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy ve zprávě o zabitém medvědovi uvedla, že, se zatím ani neví, jakého byl pohlaví, to budou pracovníci Správy řešit v následujících dnech s odborníky z AV ČR.
Mladá fronta DNES, Východní Morava, 4.5.2009, Medvěda zabili pytláci
Ve zprávě o zastřeleném medvědovi, kterého mají podle ochránců přírody na svědomí pytláci kvůli trofejím, protože si vzali kůži, drápy a lebku, je uvedeno, že v anonymní anketě pracovníků AV ČR mezi myslivci se 10 % dotázaných přiznalo, že nezákonně zastřelili rysa, několik z nich více než jednoho.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 4.5.2009, Pytláci zabili medvěda
(obsahově shodná zpráva)
Frýdecko-místecký a třinecký deník, 5.5.2009, Duha: sto tisíc za pytláka
Po nálezu ostatků medvěda vypsalo Hnutí DUHA odměnu 100 000 korun za informace vedoucí k usvědčení pytláka velkých šelem. V anonymní anketě pracovníků AV ČR mezi myslivci se 10 % dotázaných přiznalo, že zastřelili rysa, někteří dokonce více než jednoho.
(Severní Morava)
Moravskoslezský deník, 5.5.2009, Duha dá za informaci o pytlákovi sto tisíc
(obsahově shodná zpráva)
(Novojičínský deník; Severní Morava)
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 5.5.2009, Ochránci podezírají myslivce
Miroslav Kutal z Hnutí Duha je přesvědčen, že medvěda v Beskydech upytlačil zkušený odborník, a podezírá myslivce. Podotkl, že mnozí myslivci mají vůči velkým šelmám averzi, což přiznali v anonymní anketě AV ČR, v níž netajili ani to, že 10 % z nich upytlačilo nejméně jednoho rysa, který spolu s vlkem a medvědem patří mezi chráněné šelmy.
Mladá fronta DNES, Východní Morava, 5.5.2009, Ochránci podezírají z pytláctví myslivce
(obsahově shodná zpráva)
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)
Média:
Zpravodajství ČTK, 26.5.2009, CVVM: Většina lidí je spokojena se životem v místě bydliště
Více než dvě třetiny Čechů jsou podle dubnového průzkumu CVVM spokojeny se životem v místě bydliště. Velmi a spíše spokojeno je 69 %, spíše a velmi nespokojeno 8 %.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – důvěra v instituce
Média:
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, CVVM: Češi stále důvěřují OSN a EU více než NATO
Z únorového výzkumu CVVM vyplývá, že Češi i nadále více důvěřují OSN a EU než NATO. Vzrostla též spokojenost lidí se členstvím ČR v EU, OSN a NATO. OSN důvěřují téměř dvě třetiny lidí, EU 60 %, NATO 53 %, 0 % věří EP a EK.
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, Czech trust EU, UN more than NATO – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
E15, 19.5.2009, krátce
Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle únorového výzkumu CVVM Češi i nadále více důvěřují OSN a EU než NATO. Důvěra ke sledovaným institucím od minulého roku stoupla. Stoupla i spokojenost lidí se členstvím ČR v EU, OSN a NATO.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – nespokojenost občanů
Média:
Zpravodajství ČTK, 15.5.2009, CVVM: Většina lidí je nespokojena se zabezpečením ve stáří
Podle dubnového průzkumu CVVM 74 % Čechů kriticky hodnotí možnosti zabezpečení ve stáří a finanční podmínky potřebné k založení rodiny, 71 % dotázaných kritizuje možnost získat byt a zaměstnání. Naopak jsou spokojeni s přístupem ke vzdělání (77 %) či ke zdravotní péči (65 %).
Zpravodajství ČTK, 15.5.2009, Most Czechs say living on pension, starting family hard – poll
(stručná, obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
Aha!, 16.5.2009, SMS
Podle dubnového průzkumu CVVM téměř tři čtvrtiny Čechů hodnotí kriticky možnosti zabezpečení ve stáří a finanční podmínky potřebné k založení rodiny.
Blesk pro ženy, 18.5.2009, Nemocné zdravotnictví
(rozšířená, obsahově shodná zpráva)
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – obliba národností
Média:
Zpravodajství ČTK, 6.5.2009, Romové vybrali na oběti žhářského útoku asi 45.000 korun
Sbírka uspořádaná pro oběti žhářského útoku dosud neznámých pachatelů v neděli mezi účastníky 14 romských demonstrací v ČR na protest proti vzrůstajícímu extremismu vynesla asi 45 000 Kč. Podle dnes publikovaného průzkumu CVVM mají Češi ze všech národností žijících v ČR nejhorší vztah právě k Romům; za nesympatické je ohodnotilo 77 % dotázaných.
Zpravodajství ČTK, 6.5.2009, CVVM: Romové jsou nesympatičtí více než třem čtvrtinám Čechů
Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle CVVM mají Češi výrazně nejhorší vztah z národnostních skupin žijících v ČR k Romům, za nesympatické je považují přes tři čtvrtiny z nich. Nejraději mají sami sebe, Slováky; sympatie chovají i k Polákům, Židům a Řekům. Mezi méně sympatické národnosti řadí Rumuny, Albánce a Ukrajince.
Zpravodajství ČTK, 6.5.2009, Most Czechs do not like Romanies – poll
(obsahově shodná zpráva)
E15, 7.5.2009, > Krátce <
(obsahově shodná zpráva)
Právo, 9.5.2009, CVVM: Romové jsou nesympatičtí většině Čechů
Z průzkumu CVVM vyplývá, že z národnostních skupin žijících v ČR mají Češi nejhorší vztah k Romům; přes tři čtvrtiny z nich. Nejraději mají sami sebe, Slováky a Poláky, Židy a Řeky. Méně sympatičtí jsou jim Rumuni, Albánci a Ukrajinci.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – pád vlády
Média:
Zpravodajství ČTK, 15.5.2009, CVVM: Téměř polovina lidí souhlasí s pádem Topolánkovy vlády
Podle dubnového průzkumu CVVM souhlasí s vyslovením nedůvěry vládě Mirka Topolánka téměř polovina lidí, opačný názor zastávají zhruba dvě pětiny. Asi polovina dotázaných si myslí, že vyslovení nedůvěry vládě nepříznivě ovlivní pozici ČR jako země předsedající EU.
Zpravodajství ČTK, 15.5.2009, CVVM: Téměř polovina lidí souhlasí s pádem Topolánkovy vlády
(rozšířená, obsahově shodná zpráva)
Zpravodajství ČTK, 15.5.2009, Almost half Czechs agree with Topolanek govt's fall – poll
(stručná, obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
Respekt, 18.5.2009, Krátce
Jedna ze zpráv informuje, že podle průzkumu CVVM s pádem vlády souhlasí necelá polovina dotázaných, 49 %, z hlediska volebních preferencí v drtivé většině voliči ČSSD a KSČM. Nesouhlas s odvoláním vlády vyslovilo 39 % respondentů, voliči ODS byli jednoznačně proti pádu vlády (86 %).
E15, 18.5.2009, Krátce
Jedna ze stručných zpráv informuje, že podle CVVM s vyslovením nedůvěry vládě Mirka Topolánka souhlasí téměř polovina lidí. Podle poloviny dotázaných však nepříznivě ovlivní pozici ČR jako země předsedající EU. Další zpráva uvádí, že téměř tři čtvrtiny Čechů podle průzkumu CVVM kriticky hodnotí možnosti zabezpečení ve stáří a finanční podmínky potřebné k založení rodiny.
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR) – přistěhovalci
Média:
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, CVVM: Podle většiny lidí představují přistěhovalci pro ČR problém
Téměř 68 % lidí si podle průzkumu CVVM myslí, že cizinci, kteří se v posledních letech přistěhovali do ČR, představují problém. Na otázku, zda představují problém i v místě bydliště dotázaného, však kladně odpovědělo pouze 29 %.
Zpravodajství ČTK, 18.5.2009, Most Czechs consider foreigners problem for the country – poll
(obsahově shodná zpráva v anglickém znění)
E15, 19.5.2009, Přistěhovalci jsou pro Čechy problémem
(obsahově shodná zpráva)
Haló noviny, 20.5.2009, Na cizince jsme kritičtí
(obsahově shodná zpráva)
 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007