Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

 

Monitoring - Červen 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Média:
Mladá fronta DNES, Praha, 1.6.2009, Zavítejte do knihovny
V úterý 2. 6. si lze s Pražskou informační službou prohlédnout budovu AV ČR na pražské Národní třídě. Sraz zájemců je v 18 hodin před vchodem do divadla Laterna Magika naproti budově Akademie. Vstupné činí 50 korun.
Lidové noviny, 9.6.2009, Rostliny čistí životní prostředí
Tomáš Vaněk a Radka Podlipná ze společné laboratoře Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby budou diskutovat na téma Mohou rostliny nahradit mechanické čištění půdy?. Beseda z cyklu Science Café se koná od 19 h v kavárně „Potrvá“ v Praze 6.
Lidové noviny, 10.6.2009, Co se děje pod našima nohama
Tektonické procesy a sopečné erupce jsou tématem dnešní přednášky Aleše Špičáka z Geofyzikálního ústavu AV ČR, která se od 18 hodin koná ve Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě.
Lidové noviny, 10.6.2009, Pozvánky
Vybraná díla řeckých autorů v době helénismu jsou tématem dnešní přednášky Ladislava Stanča z Ústavu pro klasickou archeologii FF UK. Akce z cyklu Akademická Praha se koná od 17 hodin v AV ČR na Národní třídě v Praze.
Zpravodajství ČTK, 10.6.2009, Akademie věd pořádá Letní školu soudobých dějin
AV ČR a UK připravily Letní školu soudobých dějin pro středoškolské profesory dějepisu z Prahy a okolí. Přihlásit se ale mohou i studenti a učitelé dějepisu základních škol. Cílem školy, která se bude konat od 15. do 17. června, je představit účastníkům nejnovější trendy a interpretační přístupy.
Šťastný Jim, 11.6.2009, Příběhy rostlin
Stručná zpráva informuje o podmínkách soutěže Ústavu experimentální botaniky AV ČR Rostlina s příběhem.
Prosperita, 15.6.2009, Největší biotechnologický veletrh světa BIO 2009: přes tři desítky zájemců o podnikání v ČR
Zpráva informuje o účasti českých firem na biotechnologickém veletrhu BIO 2009 v květnu v americké Atlantě. Na semináři o českém výzkumu a vývoji vystoupil Tomas Cihlar ze společnosti Gilead Sciences. Americká firma na základě patentu Antonína Holého (ÚOCHB AV ČR) vyrábí a distribuuje léky Viread a Vistide. V národním stánku se představilo i nové sdružení českých biotechnologických firem CzechBio (BTÚ AV ČR).
Jihlavské listy, 16.6.2009, Památkáři opět přednášejí: materiály, Egypt a zámky
Martin Tomášek z Archeologického ústavu AV ČR bude na radnici v Telči 24. 6. hovořit o české expedici do Egypta a jejích výsledcích.
Lidové noviny, 18.6.2009, Zelená opona – hranice dvou světů
Nejdelší biokoridor Evropy, který nahradil dřívější železnou oponu, je tématem dnešní besedy s Michaelem Bartošem z Ústavu systémové biologie a ekologie AV ČR, která začíná v 18 hodin v galerii Měsíc ve dne v Českých Budějovicích.
Lidové noviny, 23.6.2009, Pozvánky
Jedna ze zpráv informuje o dnešní přednášce Pavla Kůrky z Historického ústavu AV ČR Boží obec, státní církev, společenství – pojetí církve v raném novověku, která se v ústavu koná od 10.30 h (Prosecká 76, Praha 9). V Ostravském muzeu dnes od 18 h přednáší prof. Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR o vzniku hvězd a vývoji galaxií.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 23.6.2009, Na náměstí začne Muzejní veselí
Velkoformátové fotografie vesmíru na panelech u Masarykova náměstí v Ostravě budou dnes slavnostně představeny v rámci Muzejního veselí. V 18 h začíná v Ostravském muzeu přednáška o vesmíru Jana Palouše z českého Astronomického ústavu (AV ČR).
Moravskoslezský deník, 23.6.2009, Muzejní veselení dnes slavnostně otevře novou stálou expozici
(obsahově shodná zpráva)
(Severní Morava)
Lidové noviny, 25.6.2009, Molekulární základy katalýzy
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR dnes od 10 hodin ve svém sídle (Dolejškova 3, Praha 8) pořádá 19. Brdičkovu přednášku. Profesor Gabor A. Somorjai z Kalifornské univerzity v Berkeley promluví o molekulárních základech heterogenní katalýzy na kovech.
 
 
Téma: Americký radar
Média:
 
 
Téma: Anketa
Média:
 
 
Téma: Ekonomika
Média:
Reflex, 4.6.2009, Anketa
Vladimír Benáček ze CERGE (NHÚ AV ČR) na otázky v anketě zdůvodnil, proč za nejúspěšnější polistopadového podnikatele v ČR považuje zakladatele podniku Jablotron Dalibora Dědka a Zdeňka Bakalu. Za nejdůležitější momenty v podnikání pokládá rychlý a masový boom malého podnikání, nepochopení podstaty podnikání jako tvořivé činnosti v podmínkách tvrdé konkurence a jeho nahrazení redistribucí komunistického majetku pod ochranou netransparentních mocenských a bankovně socialistických struktur a otevření světovému kapitálu a konkurenci.
Reflex, 4.6.2009, Jsem proti restitucím
Jde o rozhovor s Dušanem Třískou, bývalým pracovníkem Ekonomického ústavu Akademie věd, jedním z otců kupónové privatizace, který dnes učí na vysoké škole a tvrdí, že česká transformace se povedla, protože při bitce o státní majetek nedošlo ke krveprolití.
Právo, 5.6.2009, Šéfem dozorčí rady ČSOB opět Švejnar
Prof. Jan Švejnar, který založil CERGE (NHÚ AV ČR a UK), bude i dalších pět let předsedou dozorčí rady ČSOB.
Zpravodajství ČTK, 10.6.2009, Ministerstva by měla zrušit více než 13.000 neobsazených míst
Ministerstva a státní úřady by měly kvůli úsporám ve státním rozpočtu příští rok snížit o 13 287počet neobsazených tabulkových míst. AV ČR by jich měla zrušit 7.
 
 
ČRo 6, 10.6.2009, 22:10 Studio STOP, Od loňského května se nezaměstnanost zvýšila o 2,9 procenta
Daniel Münich ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) v diskusi k tématu naznačenému v titulku poznamenal, že míra nezaměstnanosti v ČR patří k nejnižším v EU. Ke konci roku se bude pravděpodobně blížit 10 %, co bude příští rok, se neodvažuje odhadovat. Nezbývá, než dopady tlumit, snažit se rozprostřít je jak v čase, tak napříč ekonomikou.
ČRo 6, 12.6.2009, 22:10 Studio STOP, Květnová míra nezaměstnanosti zůstala na dubnové úrovni
Jde o reprízu části pořadu, v němž vystoupil ekonom ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) Daniel Münich.
Mladá fronta DNES, 15.6.2009, Nejvíce mají bankéři a soudci
V tabulce nejlépe placených úředníků je v rozmezí 50 000 až 99 000 Kč na 55. místě uveden předseda Grantové agentury Petr Matějů s 97 600 Kč a na 56. předseda AV ČR Jiří Drahoš s 94 900 Kč. Nejvyšší post získal loni na konci roku, kdy dostal více hlasů než bioložka Eva Syková. Kolegy prý přesvědčil i tím, že Akademii nechtěl příliš měnit.
ČT 2, 17.6.2009, 22:30 Události, komentáře, Progresivní zdanění
Evžen Kočenda ze CERGE (NHÚ AV ČR) k plánu ČSSD opět zavést progresivní zdanění, pokud v podzimních volbách uspěje, uvedl, že tato sazba není ve vyspělých zemích výjimečná.
Mladá fronta DNES, 19.6.2009, Milionáři už vědí, jak na daně
Stručná analýza se snaží dokázat, že milionářská daň, kterou slibuje zavést v případě volebního vítězství ČSSD, by nepostihla velké podnikatele, ale majitele a manažery. Podle únorového průzkumu CVVM jsou pro vyšší zdanění dobře vydělávajících lidí v ČR téměř dvě třetiny populace.
ČRo 1-Radiožurnál, 22.6.2009, 18:12 Radiofórum, Program Zelená úsporám zatím vyvolává spíš rozpaky
Do programu Zelená úsporám, v němž se má v příštích čtyřech letech rozdělit zhruba 25 miliard korun, bylo zatím podáno jen 35 žádostí o státní dotaci. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl v diskusi obhajoval názor, že např. AV ČR a další instituce už příští rok nebudou mít dostatek peněz na svůj rozvoj, a proto se teď mohla aspoň část těchto peněz využít na posílení zdrojů Českomoravské rozvojové záruční banky a investovat do výzkumu, vývoje, inovací, nových technologií.
Lidové noviny, 23.6.2009, Utajený bankovní index cen bytů
Martin Lux ze Sociologického ústavu AV ČR a jeho spolupracovníci již před časem navrhli, aby index cen nemovitostí začaly zpracovávat hypoteční banky, a nabídli se, že jim pomohou. Ty ho ale zatím nehodlají zveřejňovat.
Mladá fronta DNES, 23.6.2009, Méně židlí, více práce
Škrtání prázdných úřednických židlí, na něž šly ze státního rozpočtu peníze, i když byly neobsazené, nejvíc pocítí zaměstnanci Kanceláře prezidenta republiky (KPR). V tabulce jsou uvedeny i údaje týkající se mj. AV ČR.
Brněnský deník, 24.6.2009, Ženám hrozí chudoba víc než mužům
Evropský komisař pro sociální záležitosti Vladimír Špidla oznámil, že ženy v EU vydělávají o 17 % méně než muži, v ČR je jejich mzda nižší téměř o čtvrtinu. Podle Štěpána Jurajdy ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR) je rozdíl dán tím, že v ČR pracuje více méně vzdělaných žen. Zarážející prý je, že rozdíl mezi mírou zaměstnanosti žen bez dětí a žen s dětmi je v ČR daleko větší než v celé EU.
 
(Jižní Morava, Českobudějovický deník; Jižní Čechy, Havlíčkobrodský deník; Vysočina, Hradecký deník; Východní Čechy, Moravskoslezský deník; Severní Morava, Olomoucký deník; Střední Morava, Plzeňský deník; Západní Čechy, Pražský deník; Střední Čechy, Ústecký deník; Severní Čechy)
 
 
Téma: Ekonomika – energetika
Média:
16.6.2009, Hospodářské noviny, Těžit, nebo jen více šetřit?
Karel Žítek se v analýze o budoucnosti české energetiky zmínil o zprávě Nezávislé energetické komise vedené tehdejším předsedou AV ČR Václavem Pačesem a jejím oponentním posudku. Závěrem konstatuje, že další rozvoj české ekonomiky zajistí jen dostatek vhodných energetických zdrojů. O tom, zda se budou více využívat zdroje tuzemské nebo dovážené, rozhodnou především možnosti ČR, strategická východiska tedy leží především v růstu ekonomiky a v úsporách energií.
Elektro, 2.6.2009, Státní energetická koncepce – SEK
Ing. Zdeněk Trinkewitz stručně popisuje postup nezávislé energetické komise vedené bývalým předsedou AV ČR prof. Václavem Pačesem a kritizuje činnost oponentní rady, jejíž výhrady jsou podle něj vypracovány na objednávku politiků a zainteresovaných podniků. V závěru konstatuje, že z uvedených důvodů je nutné považovat výsledky práce NEK i OR za v podstatě nepoužitelné a nevytvářející seriózní základ pro vypracování státní energetické koncepce.
 
 
Téma: Ekonomika – krize (průzkum CVVM)
Média:
Zpravodajství ČTK, 11.6.2009, Průzkum:Přes 60 pct. českých domácností má problém vyjít s penězi
Z průzkumu CVVM při Sociologickém ústavu AV ČR vyplývá, že v současné finanční krizi přibývá v ČR domácností, které mají problém vyjít se svými příjmy. V květnu jich bylo více než 60 %, přičemž 8 % se svými penězi vyšlo velmi obtížně.
Frekvence 1, 12.6.2009, 07:00 Zprávy, Domácností, které s penězi sotva vyjdou, přibývá
Domácností, které s penězi sotva vyjdou, přibývá. Podle aktuálních průzkumu CVVM.žijí od výplaty k výplatě dvě třetiny rodin. Ještě před rokem to přitom byla jen polovina domácností.
Haló noviny, 13.6.2009, Je každý bohatý, jak se cítí?
Jde o komentář k výsledkům průzkumu CVVM při Sociologickém ústavu AV ČR, který zjstil, že v ČR přibývá v současné hospodářské krizi domácností, které mají problémy vyjít se svými příjmy.
Hospodářské noviny, 15.6.2009, Češi nedokáží vyjít s výplatou
Více než 60 % domácností mělo podle průzkumu CVVM AV ČR v květnu potíže vystačit si se svými příjmy. Jako velké své problémy s financemi hodnotí 8 % lidí. Vliv finanční krize na hospodaření domácností se zatím příliš neprojevil.
Ekonom, 18.6.2009, Byznys ve zkratce
Jedna ze stručných zpráv uvádí, že podle průzkumu CVVM při Sociologickém ústavu AV ČR v Česku kvůli krizi přibývá domácností, které mají problém vyjít s příjmy.
 
 
Téma: Etika
Média:
 
 
Téma: Evropská unie
Média:
Zemědělec, 8.6.2009, V Průhonicích o biodiverzitě
Botanický ústav AV ČR s Ministerstvem životního prostředí ČR uspořádaly v rámci českého předsednictví v Radě EU v Průhonicích ve druhé polovině května konferenci Evropské platformy pro výzkum biodiverzity. Jejím cílem bylo určit zásadní směry výzkumu, které by umožnily vědcům lépe zohlednit politické potřeby při výzkumu biodiverzity.
ICT revue, 16.6.2009, Nové internety, Evropa a my
CESNET, sdružení vysokých škol a AV ČR, se v rámci českého předsednictví EU ujal organizace konference The Future of the Internet: Europe moving forward, na níž se přední osobnosti světového internetového výzkumu a vývoje zaměřily na rozvoj internetu a jeho dopady z hlediska sociálního a ekonomického a na trendy určující budoucí rozvoj informační společnosti.
 
 
Téma: Evropská unie (EuroNanoForum)
Média:
Zpravodajství ČTK, 1.6.2009, Nanotruck prezentující nanotechnologie bude přístupný od středy
Nanotruck, pojízdná laboratoř, ve které se veřejnosti představí využití nanotechnologií v praxi, bude doprovodným programem konference EuroNanoForum, na které se do Prahy sjedou odborníci z celého světa. Koná se v rámci českého předsednictví EU a nabídne kompletní přehled současného stavu výzkumu i průmyslových aplikací nanotechnologií.
Zpravodajství ČTK, 2.6.2009, Na výstavě DOX NANO budou nanotechnologická díla 35 umělců
Díla inspirovaná nanotechnologiemi nebo jinak tuto moderní technologii využívající vystaví na výstavě DOX NANO na 35 umělců z Čech i zahraničí. Výstava je doprovodnou akcí mezinárodní konference Euronanoforum 2009 v pražském Kongresovém centru. Zahajuje projekt nanoSKOP, který se zaměřuje na umělecké vizualizace konceptů dimenze nanoa na němž spolupracuje i AV ČR.
ČRo Rádio Česko, 2.6.2009, 09:08 Rozhovor na aktuální téma, Využití nanotechnologií
Praha hostí zatím největší kongres z oblasti nanotechnologií ve své historii. Podle sekretáře českého nanotýmu Antonína Fejfara z Fyzikálního ústavu AV ČR je podpora EU v oboru nanotechnologií velkorysá, a toi na úrovni ČR. Program Nanotechnologie pro společnost má mezi vědci velmi dobrou pověst, protože jde jednak o dlouhodobé, relativně velké projekty a navíc projekty, které jsou málo svázané byrokracií.
Technik, 2.6.2009, ČR hostila EuroNanoForum 2009
Mezinárodní konference EuroNanoForum 2.–5. června v Praze, kterou pořádalo Technologické centrum AV ČR s finanční podporou EK a pod záštitou MŠMT, umožnila setkání výzkumníků a expertů z průmyslu z různých oborů. Nabídla odborné sekce i workshopy (jeden z nich organizovala i skupina českých vědců, Czech Nanoteam), technologickou burzu Nano Brokerage aj.
Haló noviny, 3.6.2009, Nanotechnologie mají v EU zelenou, kromě ČR
Ve zprávě o zahájení EuroNanoFora 2009 v pražském Kongresovém centru je jmenován Alexandr Prokop z Technologického centra, který připomněl například úvahy o konstrukci »výtahu« na oběžnou dráhu Země za využití nanotechnologií R. C. Clarka.
Lidové noviny, 3.6.2009, NanoTruck zavítal do Česka
Pojízdnou laboratoř nanoTruck, která představuje praktické využití nanotechnologií, lze do pátku v rámci mezinárodní konference EuroNanoForum 2009 navštívit před Fakultou stavební ČVUT v Praze-Dejvicích. 60 interaktivních exponátů ve speciálně upraveném kamionu odpovídá na otázky, co jsou to nanotechnologie, v jakých oborech se mohou uplatnit aj.
Zpravodajství ČTK, 3.6.2009, Pražané se mohou tři dny kontaktovat s nanotechnologiemi
Zpráva informuje o doprovodných akcích mezinárodní konference EuroNanoForum 2009, o pojízdné laboratoři Nanotruck s ukázkami špičkových nanotechnologií a o výstavě DOX NANO, děl inspirovaných nanotechnologiemi v Centru současného umění DOX v Praze Holešovicích.
Zpravodajství ČTK, 3.6.2009, Pražané byli zvědaví na nanotruck s moderními technologiemi
Nanotruck, pojízdná laboratoř se 60 ukázkami špičkových nanotechnologií, která zavítala do Prahy, přilákala veřejnost všech generací. Akce je doprovodným programem konference EuroNanoForum 2009, na niž se sjíždějí odborníci z celého světa a jež se koná v rámci českého předsednictví EU.
ČT 1, 3.6.2009, 19:00 Události, Konference Euronanoforum 2009 v Praze
V reportáži z konference Euronanoforum 2009, která se koná v Praze, vystoupili Karel Klusáček, ředitel Technologického centra AV ČR, a Eduard Hulicius z Fyzikálního ústavu AV ČR, kteří stručně doplnili informace moderátora Vladimíra Kořena.
 
(Odkaz na pořad v iVysílání České televize Studio 6:
ČT 1, 3.6.2009, 05:59 Studio 6, NanoTruck v Praze
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil Vladimír Albrecht z Technologického centra AV ČR, který představil pojízdnou laboratoř NanoTruck, kamion, ve kterém se na 60 exponátech veřejnosti představí využití nanotechnologií v praxi a jenž je součástí doprovodného programu mezinárodní konference EuroNanoForum 2009.
ČT 24, 3.6.2009, Konference Euronanoforum 2009 v Praze
V pořadu o významu a využití nanotechnologií a o mezinárodní konferenci Euronanoforum 2009 je jmenován Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu AV ČR.
Lidové noviny, 4.6.2009, Pozvánky
Jedna ze zpráv informuje o výstavě děl inspirovaných nanotechnologiemi DOX NANO v Praze, jejímž cílem je přiblížit svět nanotechnologií veřejnosti vizuálním uměním. Expozice, která je doprovodnou akcí konference EuroNanoForum 2009, je k vidění v Centru současného umění DOX do 9. července.
Právo, Praha – Střední Čechy, 4.6.2009, Nanotechnologie na kolech
Zpráva informuje o výstavě NanoTruck, která je do pátku do 18 hodin umístěna v areálu vysokých škol v pražských Dejvicích. Obří kamion je součástí doprovodného programu mezinárodní nanotechnologické konference EuroNanoForum 2009.
Hospodářské noviny, 9.6.2009, Náklaďák plný zázraků
Zpráva stručně popisuje mobilní výstavu o nanotechnologiích Nanotruck, součást mezinárodní konference EuroNanoForum 2009, akci německého ministerstva pro vzdělání a výzkum; výstava se trvale pohybuje po evropských městech a především mládeži dokazuje, že tento obor je mimořádně perspektivní.
Ekonom, 11.6.2009, Nanočástice se uplatní všude
Na mezinárodní konferenci Euronanoforum 2009, která se za účasti více než 800 odborníků z univerzit, vědeckých laboratoří a firem konala minulý týden v Praze, představili své výsledky i čeští vědci, jejichž nanotextilní vlákna zkouší jako nosiče buněk pro přemostění porušené míchy Ústav experimentální medicíny AV ČR.
Lidové noviny, 13.6.2009, Pitná voda poteče z nanosvěta
Na mezinárodní konferenci EuroNanoForum 2009 v Praze se vědci shodli, že jednou z velkých výzev budoucnosti je nedostatek pitné vody. Na tiskové konferenci představili několik evropských projektů, které chtějí využít nanotechnologie k čištění vody.
Lidové noviny, 13.6.2009, Železo čistí zamořenou vodu
Čeští vědci minulý týden na konferenci EuroNanoForum 2009 v Praze představili nanočástice s unikátními vlastnostmi. Článek popisuje princip čištění zamořených podzemních vod pomocí nanočástic železa, jímž se zabývají odborníci z Technické univerzity v Liberci a společnosti Aquatest.
Technický týdeník, 16.6.2009, Praha otevřela brány nanotechnologiím
Zpráva popisuje průběh mezinárodní konference EuroNanoForum 2009 a mezinárodního fóra o nanotechnologiích 2.–5. června v pražském Kongresovém centru. Uvádí, že v roce 2008 bylo na nano R&D zainteresováno mj. 26 ústavů AV ČR. Otevření výstavy NanoTruck – špičkové technologie z nanosvěta se zúčastnil i ředitel Technologického centra AV ČR Karel Klusáček.
Zdravotnické noviny – ZDN, 15.6.2009, Nanosvět skrytý v obřím kamiónu
Zpráva popisuje výstavu v pojízdné laboratoři NanoTruck – High-Tech z nanosvěta,kterábyla součástí doprovodného programu mezinárodní konference EuroNanoForum 2009, jež se konala v pražském Kongresovém centru v rámci českého předsednictví Radě EU.
Profit, 22.6.2009, Česká nanovlákna dobývají svět
O téměř nadpřirozených možnostech některých nanotechnologií se mohli přesvědčit i čeští fanoušci vědy. Na začátku června se v Praze uskutečnila konference EuroNanoForum 2009, kterou ČR pořádalo v rámci předsednictví EU.
 
 
Téma: Evropská unie (volby do EP)
Média:
ČT 1, 8.6.2009, 05:59 Studio 6, Kampaň nováčků
Lukáš Linek ze Sociologického ústavu AV ČR v diskusi ke kampani Andrey Češkové za ODS v Praze uvedl, že mu přišla vizuálně lascivní, nepovedená, jako neefektivně využitý 1,5 milionu korun.
ČT 1, 8.6.2009, 19:00 Události, Výsledky eurovoleb v ČR
Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR v souvislosti s výsledky eurovoleb ke strategii, jak získat nerozhodné voliče ve volbách do sněmovny, poznamenal, že konfrontační kampaň často motivuje lidi k tomu, aby se voleb zúčastnili právě proto, že se jim konfrontace nelíbí.
ČT 2, 8.6.2009, 22:30 Události, komentáře, Mezi volbami
V pořadu bylo reprízováno vyjádření Tomáše Lebedy ze Sociologického ústavu AV ČR.
Mladá fronta DNES, 9.6.2009, Dvaadvacet Čechů v Bruselu
Jedním z europoslanců je Pavel Poc, který působil ve Fyziologickém ústavu ČSAV a léta se věnuje ekologii.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR
Média:
ČT 1, 2.6.2009, 05:59 Studio 6, Papežova návštěva Polska před 30 lety
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil Jaroslav Šebek, historik z AV ČR.
ČT 1, 2.6.2009, 19:00 Události, Vyšetření postoloprtského masakru při odsunu Němců
Jiří Kocian z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR stručně doplnil informace o poválečném masakru odsouvaných Němců v Postoloprtech na Žatecku, kde byly na přelomu května a června 1945 hromadně popraveny stovky civilistů. Událost prý měla širší mezinárodní kontext a 40 let se o ní nehovořilo.
ČT 1, 4.6.2009, 07:00 Zprávy, V Polsku dnes vrcholí oslavy pádu komunismu
V Polsku vrcholí oslavy pádu komunismu. Dění v Polsku ovlivnilo i události v tehdejším Československu. Jak poznamenal Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, podpora byla vzájemná.
Divadelní noviny, 9.6.2009, Není dokument jako dokument
Vladimír Just v komentáři konkrétně dokazuje, jak agentury mohou fungovat pro tvorbu veřejného mínění. 26. 5. byl zveřejněn aktuální odhad preferencí CVVM, podle něhož by se do europarlamentu dostali i lidovci a Strana zelených. Ten samý den večer však Václav Moravec průzkum před televizními diváky utajil a vyšel ze dvou starších průzkumů, dle nichž by se do europarlamentu dostaly pouze čtyři strany, bez zelených.
TV Nova, 14.6.2009, 22:10 Střepiny, Extremismus u nás bují
V pořadu byl ze záznamu (Střepiny, 23. 11. 2008) citován Lukáš Novotný ze Sociologického ústavu (AV ČR), který tehdy poznamenal, že Dělnická strana by v problematických oblastech mohla v komunální, možná i v krajské politice uspět.
ČT 2, 16.6.2009, 22:30 Události, komentáře, Slovenská republika rad
Před 90 lety byla v Prešově vyhlášena Slovenská republika rad, první komunistický stát v Československu. Podle Jaroslava Šebka (HÚ AV ČR) byl zástěrkou pro obnovení maďarského vlivu na Slovensku. Podle Vratislava Doubka z Masarykova ústavu AV ČR šlo o střety dvou zájmů, nacionálního a sociálního, socialistického.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (astronomie)
Média:
ČT 1, 3.6.2009, 05:59 Studio 6, Sluneční aktivita
Jde o anotaci k pořadu, v němž vystoupil Michal Sobotka z Astronomického ústavu AV ČR, aby komentoval současné dění na Slunci.
 
(Odkaz na pořad v iVysílání České televize Studio 6:
Mladá fronta DNES, Karlovarský kraj, 25.6.2009, Oranžové body zaměstnávají „ufology“
Karlovarsko je dalším místem v západních Čechách, kde lidé zpozorovali na nebi záhadná oranžová světla. Petr Sobotka z Astronomického ústavu AV ČR je sám neviděl, pokud je ale jasná obloha, většina lidí si podle něj plete UFO s extrémně jasnou planetou Venuší.
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (výročí událostí v Číně)
Média:
ČT 1, 4.6.2009, 07:00 Zprávy, Svět si připomíná 20. výročí potlačení čínské studentské demonstrace
Zatímco svět si připomíná 20. výročí krvavého potlačení studentských demonstrací, v Pekingu panují přísná bezpečnostní opatření. V pořadu byl citován Ondřej Klimeš z Orientálního ústavu AV ČR, podle něhož je Čína autoritářský až totalitní stát a její systém není schopen otevřené sebereflexe událostí.
ČT 1, 4.6.2009, 08:00 Zprávy, V Pekingu platí přísná bezpečnostní opatření
V čínském Pekingu platí kvůli 20. výročí krvavého potlačení studentských demonstrací přísná bezpečnostní opatření. Ačkoli se o událostech před 20 lety v Číně stále nesmí mluvit, Ondřej Klimeš z Orientálního ústavu AV ČR se domnívá, že se lidé nějakého vyjádření od Komunistické strany Číny ohledně tragédie na náměstí Tien an Men možná dočkají.
ČT 1, 4.6.2009, 05:59 Studio 6, Vzpomínka na výročí masakru čínských studentů
Jde o anotaci k pořadu, o jehož obsahu napovídá titulek a v němž vystoupil Ondřej Klimeš z Orientálního ústavu AV ČR.
 
(Odkaz na pořad v iVysílání České televize Studio 6:
 
 
Téma: Komentáře k událostem – AV ČR (zemětřesení)
Média:
Českokrumlovský deník, 2.6.2009, Dobře utajené zemětřesení
Také starosta Horní Plané Jiří Hůlka pocítil od 5. do 7. května záchvěvy a zvuk podobný výbuchu. Jak potvrdilo seismického oddělení Geofyzikálního ústavu AV ČR v Praze, jejich přístroje zaznamenaly v této době v oblasti Maňavy, Perneku a Pihlova dvě tektonická zemětřesení síly dvou stupňů Richterovy škály.
(Jižní Čechy)
ČRo 6, 3.6.2009, 18:10 Názory a argumenty, Reakce na plány s úložišti jaderného odpadu
V komentáři k problému s hledáním vhodného a bezpečného úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren je popsána událost z 5. a 7. května, kdy seizmické oddělení Geofyzikálního ústavu AV ČR zaznamenalo v oblasti Lipna zemětřesení o síle dvou stupňů Richterovy škály.
 
 
Téma: Kultura
Média:
 
 
Téma: Kultura – architektura
Média:
ERA 21, 2.6.2009, K významu televizní věže a hotelu na Ještědu v české a evropské architektuře
V článku o architektonickém významu televizní věže a hotelu na Ještědu, které zaujímají zvláštní místo v československé architektuře 60. let, jsou v literatuře uvedeny publikace, které vydalo Nakladatelství Academia.
E15, 18.6.2009, Reality & bydlení, Jan Šesták – unikátní projekty odvážného architekta i sportovce
Článek popisuje, jak architekt Jan Šesták, který ve spolupráci s Markem Deylem a jejich studiem pha mj. vyřešil interiér kongresového sálu a schodiště Ústavu molekulární genetiky AV ČR, pojal stavbu Atria Radlice. Zmiňuje se též o jeho zálibě v jachtingu.
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 19.6.2009, Baroko také naši předci odsuzovali
Zpráva informuje, že přístavba obchodního centra firmou Lidl by zcela změnila jediné dílo architekta Karla Pragera na jihu Čech, kulturní dům ve Veselí nad Lužnicí. Podle plánů K. Pragera vznikl i Ústav makromolekulární chemie ČSAV, který je na seznamu památek.
 
 
Téma: Kultura – český jazyk
Média:
Městem v pohybu, 5.6.2009, Ryze pražský dialekt neexistuje
Ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR Karel Oliva v rozhovoru konstatoval, že Češi mají obecně dobrý vztah k mateřštině, ryze pražský dialekt podle něj neexistuje, ve středních Čechách se mluví obecnou češtinou. Souhlasí, že nová slova vznikají velmi rychle, ale vědci na ně nemohou rezignovat.
 
 
Média:
Jihlavské listy, 2.6.2009, Meziříčí ovládne Evropský filozofický festival
Třetí ročník Evropského filozofického festivalu se uskuteční od 5. do 7. 6. ve Velkém Meziříčí. Role hlavního partnera a garanta odborných sekcí EFF se opět ujme Filosofický ústav AV ČR vedený ředitelem Pavlem Baranem a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Festival má přispět nejen k propagaci filozofie, ale také podpořit zájem o literaturu a kulturu u veřejnosti.
Vysočina – regionální týdeník, 4.6.2009, Velké Meziříčí hostí Evropský festival filozofie už potřetí
Ústředním tématem letošního meziříčského Festivalu filozofie, jehož cílem je navrátit filozofii na veřejná prostranství, je problém harmonie a chaosu. Role hlavního partnera a garanta odborných sekcí se opět ujmou Filosofický ústav AV ČR vedený ředitelem Pavlem Baranem a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně vedená děkanem Josefem Krobem.
Jihlavské listy, 12.6.2009, Filozofové přilákali stovky lidí
Zpráva informuje o průběhu Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí, který se minulý víkend konal již po třetí a jenž navštívil i Pavel Baran, ředitel Filozofického ústavu AV ČR; ústav se podílel na odborné spolupráci.
 
 
Téma: Kultura – fotosoutěž (Rostlina s příběhem)
Média:
Zpravodajství ČTK, 1.6.2009, Druhý ročník fotografické soutěže Rostlina s příběhem začíná
Ústav experimentální botaniky, molekulární biologie rostlin, Botanický ústav a Odbor mediální komunikace AV ČR a další instituce vyhlásily druhý ročník fotografické soutěže Rostlina s příběhem. Snímky rostlin s krátkým textem mohou do soutěže zasílat vědci i amatéři. Hlavní cena pro vítěze v každé ze tří kategorií je 10 000 korun, nejlepší fotografie budou vystaveny od 2. do 6. 11. během Týdne vědy a techniky v budově Akademie na Národní třídě v Praze.
Boleslavský deník, 2.6.2009, Za rostlinu s příběhem deset tisíc
Ústav experimentální botaniky AV ČR vyhlašuje soutěž Rostlina s příběhem, v níž výherce za umístění na prvním místě získá 10 000 Kč. Jak uvedl organizátor Jan Kolář, zájemci musí k fotografii připojit také text se zajímavou informací o rostlině. Soutěž potrvá do 15. 9.
(Střední Čechy)
Technický týdeník, 16.6.2009, Rostlina s příběhem z pozoruhodného světa přírody
Ve zprávě, která informuje, že Ústav experimentální botaniky AV ČR vyhlašuje spolu s dalšími akademickými institucemi druhý ročník soutěže Rostlina s příběhem, a popisuje podmínky soutěže, je citován její hlavní organizátor Jan Kolář z ÚEB.
Zemědělec, 22.6.2009, Fotografie ze světa rostlin
Ústav experimentální botaniky AV ČR vyhlašuje spolu s dalšími akademickými institucemi druhý ročník soutěže Rostlina s příběhem. Podmínky čtenářům vysvětluje Jan Kolář z ústavu. Nejlepší fotografie s příběhy budou vystaveny během Týdne vědy a techniky (2.–6. 11. 2009) v budově AV ČR na Národní třídě v Praze.
 
 
Téma: Kultura – literatura
Média:
Mladá fronta DNES, Brno a jižní Morava, 4.6.2009 Soukupová představí svoji novou knihu
V knihkupectví Academia na brněnském náměstí Svobody se dnes od 17 hodin koná autorské čtení Petry Soukupové z nové knihy Zmizet spojené s autogramiádou.
Právo, 4.6.2009, Literatura je pro mě azyl a psaní povinností
V rozhovoru s čínským spisovatelem, dramatikem, esejistou a malířem, držitelem Nobelovy ceny za literaturu z roku 2000 Kao Sing-Ťienem je uvedena informace, že jeho román Hora duše, který byl přeložen do 30 jazyků celého světa, brzy vyjde i v češtině, a to v Nakladatelství Academia.
Týden, 8.6.2009, Začal Festival spisovatelů
Ve zprávě o zahájení 19. ročníku setkání spisovatelů, které se poprvé koná v prostorách pražského divadla Laterna magika, se mj. píše, že autogramiády se konají v knihkupectvích Big Ben Bookshop (Malá Štupartská, Praha 1), v Paláci knih Luxor a knihkupectví Academia na Václavském náměstí.
Zpravodajství ČTK, 9.6.2009, Ostřanský: Encyklopedie je především o víře prostých muslimů
Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu AV ČR při představení své knihy v Akademii věd Malá encyklopedie islámu a muslimské společnosti poznamenal, že se zaměřuje především na „lidový" islám praktikovaný muslimy po celém světě a také na středověkou muslimskou společnost, protože přesahuje do současnosti.
Host, 10.6.2009, Protrpět se k slasti
Veronika Košnarová z Ústavu pro českou literaturu AV ČR je autorkou úvahy o několika knihách 20. století, jež svým ztvárněním erotického námětu vzbudily ve své době značnou pozornost a jí osobně připadnou podnětné v promýšlení některých témat, např. propojení erotiky a rétoriky, erotiky a moci, erotiky a svobody, erotiky a iniciace, erotiky a snu atd.
Tvar, 11.6.2009, Klín klínem
V komentáři k zániku či přeměně kulturních periodik je uvedena informace, že v knihkupectvích patřících nakladatelství Academia musel Tvar udělat místo atraktivnějším titulům, těm, které jdou na odbyt.
Jihlavské listy, 12.6.2009, Knižní tipy
Zpráva upozorňuje, že vyšel Biografický slovník českých zemí Čern-Čž (Libri, 2009), devátý sešit encyklopedického projektu Historického ústavu AV ČR, který počítá s celkem 25 000 biogramy osobností všech dob a oborů lidské činnosti, jež jsou spjaty s českými zeměmi.
Lidové noviny, 13.6.2009, I modernímu světu hrozí kolaps
Jde o ukázku z knihy Jareda Diamonda Kolaps, proč společnosti zanikají a přežívají, kterou vydalo Nakladatelství Academia.
Lidové noviny, 18.6.2009, Noha jako nejintimnější část těla
Jde o ukázku z knihy Roberta Hanse van Gulika Sexuální život ve staré Číně, kterou vydalo Nakladatelství Academia.
Mladá fronta DNES, 20.6.2009, Muž, který mizel
Za ilustrační doprovod k textu Aleny Wagnerové o Zdeňku Kafkovi byly vybrány snímky z průvodce Na cestách s Franzem Kafkou – Slavná i neznámá místa v Čechách a Evropě od Judity Matyášové a Jana Jindry; který vydalo Nakladatelství Academia.
Lidové noviny, 22.6.2009, Jak jsme obsazovali Hrad
Jde o ukázku z druhého svazku sebraných spisů Petra Pitharta s názvem Devětaosmdesátý, které vydává Nakladatelství Academia.
Literární noviny, 22.6.2009, Měli jsme KSČ zakázat?
Jde o úryvek z knihy Petra Pitharta Devětaosmdesátý, která vychází v Nakladatelství Academia.
Mladá fronta DNES, 24.6.2009, Tři Rusové místo Matušky
Eliška Chrobáková v rozhovoru vzpomíná, jak se po emigraci Waldemara Matušky v roce 1986 jeho jméno vymazávalo z vytištěné encyklopedie. Tehdy jí bylo 28 let a v nakladatelství ČSAV se učila, jak správně sestavovat encyklopedie.
 
 
Téma: Kultura – literatura (recenze)
Média:
Hospodářské noviny, 17.6.2009, Twin Peaks na Hradě
Jde o portrét poradce prezidenta Petra Hájka, který podle Adama Drdy napsal podprůměrnou knihu Smrt ve středu. V této souvislosti jmenuje Slovník českých spisovatelů (AV ČR, Praha 1995).
Lidové noviny, 20.6.2009, Jak komunisté ovládali Filozofickou fakultu UK
Kniha mladých historiků Katky Volné, Jakuba Jareše, Matěje Spurného a Kláry Pinerové, jež přináší stovky dokumentů a několik studií o tom, jak KSČ za tzv. normalizace ovládala Filozofickou fakultu UK a kterou vydal Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, zatím podle recenzenta Martina Gromana budí spíše rozpaky.
 
 
Téma: Kultura – výstavy
Média:
Lidové noviny, 2.6.2009, Vernisáž v Akademii věd
V budově AV ČR se uskutečnila vernisáž s názvem Aneta Hodina-Čermáková (1878–1947) a bulharsko-česká vzájemnost, která představila díla malířky, manželky prvního šéfredaktora Lidových novin Emila Čermáka. Značná část jejích prací se zachovala v rodině malířčina vnuka akademika Václava Pačese.
Lidé a země, 2.6.2009, Kouzelný sud
Občanské sdružení Namasté Nepál zve na výstavu Kouzelný sud o působení českých dobrovolníků při zavádění efektivnějších způsobů výuky na nepálských školách, která se koná v literární kavárně knihkupectví Academia na Václavském náměstí 34 v Praze.
Zpravodajství ČTK, 3.6.2009, Výstava Zapomenutí hrdinové dorazila do Mnichova
Putovní výstava Zapomenutí hrdinové, na jejíž přípravě spolupracoval i Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a která mapuje osudy sudetoněmeckých antifašistů, se dnes otvírá v Galerii Alfréda Kubína mnichovského Sudetoněmeckého domu v bavorské metropoli Mnichově.
Lidové noviny, 15.6.2009, Pozvánky
Jedna ze stručných zpráv informuje, že díla umělců, která vznikala ve spolupráci s vědci a technology zabývajícími se výzkumem nanotechnologií, si lze v těchto dnech prohlédnout na několika místech Prahy v rámci projektu Nanoskop, např. i v galerii Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 16.6.2009, Po 50 letech bude vystaven originál Rudolfova majestátu
U příležitosti mezinárodní konference (In)tolerance v evropských dějinách, kterou ve čtvrtek pořádá v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně Collegium Europaeum společná výzkumná skupina Filozofické fakulty UK a Filosofického ústavu AV ČR s úřadem vlády, zde bude mezi 10:00 a 17:00 h po 50 letech vystaven Rudolfův majestát.
Haló noviny, 17.6.2009, Nanotechnologie jako umělecká inspirace
Díla umělců, která vznikala ve spolupráci s vědci a technology zabývajícími se výzkumem nanotechnologií, si lze v těchto dnech prohlédnout na několika místech Prahy v rámci projektu Nanoskop, např. i v galerii Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 18.6.2009, Originál Rudolfova majestátu vidělo pět stovek lidí
Na originál Rudolfova majestátu, jímž v roce 1609 udělil císař Rudolf II. plnou náboženskou svobodu českým reformačním církvím a jehož vystavení bylo součástí mezinárodní konference (In)tolerance v evropských dějinách, na jejíž organizaci se podílelFilosofický ústav AV ČR,se přišlo podívat jen přes 500 zájemců.
 
 
Téma: Kultura – výstavy (Antrophos v Brně)
Média:
IN magazín, 10.6.2009, Výstava v Brně
Zpráva informuje o výstavě uměleckých předmětů údobí lovců mamutů a lovců sobů ze sbírek Archeologického ústavu (AV ČR) Brno, které dosud nebyly nikdy vystavovány. Nyní jsou do konce června k vidění v pavilonu Anthropos v Brně.
Sanquis, 11.5.2009, Krásnou Moravou do pravěku
Exponáty na snímku k článku, který popisuje výstavu Antrophos v Brně, kde jsou až do konce června vystaveny originály sošek pravěkých venuší z celé Evropy, jsou majetkem Archeologického ústavu AV ČR Brno.
Haló noviny, 17.6.2009, Nejstarší umění střední Evropy
Zpráva uvádí, že se v Brně koná výstava Nejstarší umění střední Evropy, která představuje jedinečnou kolekci uměleckých předmětů z období 40 000–10 000 let př. n. l. Jde převážně o předměty ze sbírek ústavu Anthropos a Archeologického ústavu (AV ČR Brno), které ještě nikdy nebyly vystavovány.
 
 
Média:
Zdravotnické noviny, 8.6.2009, Studentská vědecká konference – vyhlášení výsledků
V 10. ročníku studentské vědecké konference 1. LF UK Praha byla mj. udělena mimořádná cena MUDr. Marii Jindřichové za práci Úloha aromatických reziduí první transmembránové domény ve struktuře a funkci P2X receptorů, kterou vypracovala pod vedením školitelky Dr. Hany Zemkové z Fyziologického ústavu AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 11.6.2009, Snímek vědců z VUT se dostal na titulní stránku časopisu Nature
Snímek sluneční koróny vědců z VUT v Brně z loňského zatmění Slunce v Mongolsku, jehož unikátnost spočívá ve zpracování obrazu, publikoval na titulní stránce časopis Nature. Fotografie již získala ocenění Česká astrofotografie měsíce za srpen 2008. Podle Pavla Ambrože z Astronomického ústavu AV ČR se vědci snažili získat podobný obraz 30 40 let.
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 15.6.2009, Akademickou prémii letos dostane biolog Lukeš
Akademickou prémii dostane letos biolog Julius Lukeš z Parazitologického ústavu AV ČR, který se zabývá molekulární biologií jednobuněčných parazitů, jež působí závažné choroby lidí, zvířat i rostlin. Smlouvu, na jejímž základě Lukeš finance obdrží, podepíše 23. června v úřadovně předsedy Akademie Jiřího Drahoše.
Prosperita, 15.6.2009, Platforma podnikatelů udělovala ceny firmám působícím v environmentální oblasti
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci v průběhu mezinárodní konference v Praze Technologie pro lokální udržitelné zdroje energie v technicky specifických podmínkách, na jejíž organizaci se podílelo Technologické centrem AV ČR, udělila ceny osmi českým firmám za nejlepší technologická řešení v environmentální oblasti, která by se dala využít v zemích třetího světa.
 
 
E15, 16.6.2009, > krátce <
Jedna ze stručných zpráv uvádí, že Akademickou prémii dostane letos biolog Julius Lukeš z Parazitologického ústavu AV ČR, který se zabývá molekulární biologií jednobuněčných parazitů, jež způsobují závažné choroby lidí, zvířat i rostlin.
Ekonom, 25.6.2009, Pestrý život s parazity
Prof. Julius Lukeš z Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR letos získal prestižní ocenění Praemium Academiae předsedy AV ČR Jiřího Drahoše. Radost z ceny, která pro laboratoř obnáší finanční podporu až pěti milionů korun ročně na dobu šesti let, mu kalí hrozba drastických škrtů. Rada vlády pro vědu a výzkum podle něj trestá ty nejproduktivnější, tj. Akademii, a přidá nejneschopnějším, průmyslovému výzkumu.
 
 
Média:
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 1.6.2009, Od chmelu přešel vědec k bioinformatice
Držitele Wichterleho prémie za práci na výzkumu chmelu a poté rakoviny Petra Nováka z českobudějovického Ústavu molekulární biologie rostlin AV ČR na stáži v USA přemlouvali, aby tam zůstal natrvalo, on se ale vrátil. Hovořil o tom, jak ho při výběru profese ovlivnila vysoká škola, zaujala ho biochemie, která umožňuje řešit různé problémy, jak se v USA podílel na výzkumu rakoviny, srovnal podmínky českého a amerického vědce, podělil se o zážitky z osobního života.
Zdravotnické noviny – ZDN, 1.6.2009, Prémie Otto Wichterleho mladým vědcům
Zpráva informuje o předávání cen Prémii Otto Wichterleho, kterou uděluje AV ČR mladým úspěšným pracovníkům svých ústavů a jež si letos 21. května odneslo 24 mladých vědců, mj. Dr. Pavel Flachs, z Fyziologického ústavu AV ČR, který se věnuje základnímu výzkumu v oblasti prevence a léčby metabolického syndromu, především obezity a diabetu 2. typu.
Technický týdeník, 2.6.2009, Prémie Otto Wichterleho pro 24 mladých vědců
Prestižní Prémii Otto Wichterleho převzalo v těchto dnech v Praze z rukou předsedy AV ČR Jiřího Drahoše dalších 24 mladých vědců a vědkyň, kteří pracují v ústavech a laboratořích Akademie. Markéta Ondračková z Ústavu biologie obratlovců AV ČR přiznala, že ji ocenění překvapilo.
Olomoucký deník, 6.6.2009, Oceněný vědec: Superrostlinu asi nezískáme
Jan Bartoš z Ústavu experimentální botaniky AV ČR letos získal Prémii Otto Wichterleho za využití průtokové cytometrie, technologie pro třídění chromozomů. V této oblasti se stal mezinárodně uznávaným odborníkem. Podílí se také na projektu EU, součásti celosvětových snah o „přečtení“ genetické informace pšenice.
(Střední Morava)
Sedmička, 25.6.2009, Prémie Otty Wichterleho poprvé zamířila do Plzně
Zpráva informuje, že plzeňský vysokoškolský pedagog Ján Matejka, který od roku 2000 začal zároveň pracovat v pražské AV ČR, získal nedávno jedno z největších uznání – Prémii Otty Wichterleho, výroční cenu určenou pro vybrané vědecké pracovníky mladším 35 let.
(Sedmička; Plzeň)
 
 
Média:
 
 
Medical Tribune, 1.6.2009, Profesor Holý se stal čestným členem hepatologické společnosti
Vrcholem letošních Májových hepatologických dnů bylo sympozium, na kterém prof. Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR) osobně převzal čestné členství České hepatologické společnosti ČLS JEP. Při této příležitosti se uskutečnila přednáška o perorálních virostatikách a jejich postavení v terapii chronické hepatitidy B.
Zdravotnické noviny – ZDN, 1.6.2009, Prof. Antonín Holý převzal další ocenění
Součástí programu květnového kongresu České hepatologické společnosti – XXXVII. májových hepatologických dnů – bylo mj. sympozium konané na počest prof. Antonína Holého (ÚOCHB AV ČR), na kterém osobně převzal ocenění za přínos hepatologii a čestné členství v České hepatologické společnosti ČLS JEP.
Technický týdeník, 2.6.2009, Tituly význačným vědcům
Prof. Antonínu Holému (ÚOCHB AV ČR) a prof. Eriku De Clercqovi budou 4. 6. 2009 uděleny čestné tituly doctor honoris causa Jihočeské univerzity v oboru molekulární a buněčné biologie . Oba patří k světově renomovaným odborníkům v oblasti medicinální chemie, virologie, výzkumu a vývoje léčiv infekčních a nádorových onemocnění, které v podobě léků pomáhají stovkám milionů lidí.
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 4.6.2009, Univerzita udělí čestné doktoráty
(obsahově shodná zpráva)
ČRo-České Budějovice, 4.6.2009, 17:00 Události regionu, Přehled zpráv
Jedna ze stručných zpráv informuje, že profesor Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR) získal čestný doktorát Jihočeské univerzity.
ČRo-České Budějovice, 4.6.2009, 17:00 Události regionu, Závěrečný přehled zpráv
(obsahově shodná zpráva)
ČRo-České Budějovice, 4.6.2009, 17:00 Události regionu, Profesor Antonín Holý získal čestný doktorát Jihočeské univerzity
Jihočeská univerzita předala čestné doktoráty Antonínu Holému (ÚOCHB AV ČR) a Eriku De Clercqovi v oboru molekulární a buněčná biologie. Prof. Antonín Holý, světově uznávaný odborník ve výzkumu a vývoji antivirových látek, byl letos navržen na Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu.
Českobudějovický deník, 5.6.2009, Jihočeská univerzita včera ocenila vědce
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
TV Nova, 5.6.2009, 06:30 Zprávy, Jihočeská univerzita udělila čestné doktoráty
Jihočeská univerzita udělila čestný doktorát Antonínu Holému a Eriku De Clercqovi, kteří se podílejí na vývoji léčiv infekčních a nádorových onemocnění. Prof. Holý objevil látku proti žloutence typu B, AIDS a podílel se i na léku proti rakovině. Jak uvedl Zdeněk Havlas z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, v relativně krátké době budou k dispozici první počáteční informace o účinnosti látky v lidském organismu.
TV Nova, 5.6.2009, 07:30 Zprávy, Jihočeská univerzita udělila čestné doktoráty
(obsahově shodná zpráva)
Zdravotnické noviny, 8.6.2009, Čestné doktoráty profesorům Holému a de Clercqovi
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a JU v Českých Budějovicích udělily 4. června čestné tituly doktorů honoris causa v oboru molekulární a buněčné biologie prof. Eriku de Clercqovi a Antonínu Holému, kteří patří k renomovaným odborníkům v oblasti medicinální virologie, výzkumu a vývoje léků proti infekčním a nádorovým chorobám.
Právo, Jižní Čechy, 10.6.2009, Krátce
Jihočeská univerzita udělila dvě čestné vědecké hodnosti doctor honoris causa v oboru molekulární a buněčná biologie. Čestné tituly získali Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR) a Erik De Clercq.
 
 
Média:
Ekonom, 4.6.2009, Lovec komet a mlhovin
Luboš Kohoutek z Astronomického ústavu AV ČR objevil tolik planetek a mlhovin jako nikdo jiný před ním. Jeho školitelem se stal Luboš Perek, vedoucí stelárního oddělení ústavu, který ho nasměroval ke studiu planetárních mlhovin. Úplně poslední fotografií, již zatím pořídil Hubblův teleskop, byla planetární mlhovina K 4-55 pojmenovaná Kohoutek.
 
 
Jihlavské listy, 9.6.2009, Kalendárium osobností Vysočiny
Prof. MVDr. Radslav Kinský (* 14. 6.1928, + 12.10. 2008 Žďár nad Sázavou) byl v roce 1956 asistentem prof. Milana Haška v Biologickém ústavu ČSAV v Dejvicích a současně studoval Vysokou školu zemědělskou v Brně.
Sanquis, 11.5.2009, Klíčovou postavou české vědy je prof. Antonín Holý
Časopis Reflex zahájil projekt, jehož cílem je vybrat „klíčovou postavu 20 let svobody“ v 10 oborech lidské činnosti. „Vítězem“ za oblast vědy se stal prof. Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR), světoznámý odborník na organickou chemii a virologii.
(Jižní Čechy)
Ekonom, 11.6.2009, Od topolu k rakovině
Eva Bobůrková popisuje další úspěch prof. Miroslava Strnada z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, jenž již v roce 1992 popsal rostlinný hormon topolin, ve spolupráci s dalšími vědci objevil olomoucin a
roskovitin. Nyní americká firma Senetek představila další přípravek, jehož látku zpomalující stárnutí kůže opět připravil jeho tým, a podle prof. Strnada testuje dalších 16 látek z ústavu. V článku je stručně citován předseda AV ČR Jiří Drahoš.
Instinkt, 11.6.2009, Já su Pražák
V článku o mimopražských přistěhovalcích je citován Jiří Drahoš, předseda AV ČR, který z rodného Jablunkova odešel do Prahy ve svých 18 letech na studia VŠCHT. V hlavním městě žije přes 40 let a stalo se jeho novým domovem.
Respekt, 22.6.2009, Být ladičkou dějin Josef Šusta
Pavel Kosatík v v seriálu o české inteligenci popisuje život a dílo „cestujícího vyslance československé vědy“, který v roce 1939 stanul v čele České akademie věd a umění.
Ekonom, 25.6.2009, Geniální české mozky
Eva Bobůrková konstatuje, že obdobných úspěchů, kterých dosáhl prof. Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, by česká věda mohla mít víc, kdyby vědci neměli problémy s penězi. Cituje Jana Konvalinku, který se svým týmem vyvinul látku, jež by mohla léčit AIDS, uvádí, že Zentiva s vědci z Mikrobiologického ústavu a Ústavu makromolekulární chemie AV ČR začala vyvíjet cílená protinádorová léčiva, cituje prof. Karla Ulbricha, popisuje jejich výzkumy. Zmiňuje se o bádání Jana Motlíka (ÚŽFG AV ČR) na miniaturních prasatech, o protinádorových látkách vyvíjených v Ústavu experimentální botaniky AV ČR a v Biotechnologickém ústavu AV ČR, o fotodynamické terapii týmu Michala Dvořáka z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.
 
 
Média:
Literární noviny, 15.6.2009, Zahřmělo z Bavorského lesa
V analýze problému s kůrovcem v NP Šumava je uveden odkaz na stanovisko 50 vědců, kteří se podepsali pod podporu bezzásahové zóny. Odborné argumenty lze najít na internetových stránkách Botanického ústavu AV ČR. V článku je též citována Magda Jonášová z Ústavu systémové biologie a ekologie AV ČR a názor botaniků z AV ČR Průhonice, mj. prof. Františka Krahulce.
 
 
Téma: Politika
Média:
Právo, 18.6.2009, Kateřina Blechová na druhém břehu
Článek stručně popisuje život a osobnost bývalé redaktorky České televize, která letos v únoru z televize odešla a stala se mluvčí ČSSD a jež původně vystudovala geologii a pracovala mj. v Nakladatelství Academia.
Reflex, 18.6.2009, Paroubkova sebevražda
Lukáš Linek ze Sociologického ústavu AV ČR v závěru analýzy, která zdůvodňuje, proč je zejména mladým lidem nesympatický předseda ČSSD Jiří Paroubek, uvádí, že generace ve věku 28–35 let nemá ráda komunismus a Paroubek je pro ni symbolem návratu k němu.
Lidové noviny, 22.6.2009, Prostor tu je
Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu AV ČR komentuje vznik politické strany TOP 09. Konstatuje, že nové strany, které hodlají vstoupit do parlamentní politiky, mají v ČR složitou situaci, ale prostor pro malou pravicovou stranu v české sněmovně patrně stále je.
 
 
Téma: Právo
Média:
ČT 1, 4.6.2009, 19:00 Události, Cizinecká policie prý nezákonně posílá Vietnamce zpátky do vlasti
Cizinecká policie čelí žalobám, že nezákonně posílá některé Vietnamce zpátky do vlasti. Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva AV ČR upozornil, že praxe je dokonce i v rozporu s ustanoveními samotné smlouvy.
ČT 2, 4.6.2009, 22:30 Události, komentáře, Nezákonné vyhošťování?
V diskusi o nezákonném vyhošťování Vietnamců z ČR byl citován Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva AV ČR, který upozornil, že praxe je dokonce i v rozporu s ustanoveními samotné smlouvy.
Ekonom, 11.6.2009, Není všechno na prodej
Ačkoli vláda Mirka Topolánka schválila usnesení, kterým Pozemkovému fondu ČR doporučila vydat Ludmile Havránkové náhradní pozemky, aby se mohla dostavět dálnice do Hradce Králové, z právní analýzy Jana Bárty z Ústavu státu a práva AV ČR vyplývá, že by tím fond porušil hned několik ustanovení zákona o majetku ČR.
Mladá fronta DNES, Karlovarský kraj, 12.6.2009, Kauza Doubová: mrtvý bod
Případ Ivany Doubové, vedoucí karlovarského stavebního úřadu, která připravila změnu územního plánu svých restituovaných pozemků u Karlových Varů, takže se z nich staly stavební parcely, za něž při prodeji vyinkasovala přes 26 milionů korun, se víceméně nehnul z místa. Krajský úřad požádal o vyjádření Ústav státu a práva AV ČR. Jan Bárta z ústavu v pořadu Reportéři ČT uvedl, že podle něj jde o klasický případ střetu zájmů.
Mladá fronta DNES, 22.6.2009, O dluzích radil i politikům
Článek upozorňuje na právníka Luďka Lisseho, který založil několik firem, jež se jmenují podobně jako státní orgány. Vede např. i „Ústav práva a právní vědy“, který se prezentuje jako vědecká instituce. Je zapsán v obchodním rejstříku jako obecně prospěšná společnost, ale názvem připomíná Ústav státu a práva AV ČR.
EuroFirma, 22.6.2009, Infoservis
Jedna ze zpráv popisuje, že česká verze mezivládní dohody mezi ČR a VSR obsahuje záměrně špatný podvržený text, a ministerstvo vnitra dokonce dává pokyn, aby se touto úmyslně špatně přeloženou českou verzí řídila Cizinecká policie, než to zjistí VSR a vydá příslušný protest. Podle Vladimíra Balaše z Ústavu státu a práva AV ČR je záměrně nedokonalá česká verze v rozporu s ustanovením mezistátní smlouvy.
 
 
Téma: Reportáž
Média:
MF plus, 12.6.2009, Jak zpomalit rozpad
V reportáži o zříceninách hradů v české krajině je citován Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR. Podle něj jsou památky v procesu rozpadu, který se nedá úplně zastavit, jen zpomalit, a pokud mají ještě vydržet a neztratit svou autentičnost, bude nejlepší dělat jen takové úpravy, které stavby udrží v současném stavu.
Prima TV, 24.6.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Infikované borůvky
Reportáž informovala o možnosti nákazy nebezpečnou nemocí přes borůvky či další malé plody infikované tzv. echinokokózou, liščí tasemnicí. Miloslav Jirků z Parazitologického ústavu AV ČR stručně podotkl, že jde o mikroskopické tasemnice, jichž žije hostiteli velké množství, třeba tisíce.
 
 
Téma: Rozhovor
Média:
ČRo 2-Praha, 4.6.2009, 08:30, Jak to vidí Václav Pačes
Prof. Václav Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR v rozhovoru konstatoval, že do výzkumu půjde tolik peněz jako letos, ale otázka je, jak se budou dělit mezi jednotlivé poskytovatele. Upozornil, že návrh rozpočtu Rady pro výzkum a vývoj prakticky likviduje Akademii, ačkoli je prokazatelně nejúčinnější a nejlepší vědeckou institucí v ČR. V další části pořadu představil mj. Centrum aplikované genomiky, zmínil se o spolupráci Akademie v kultuře aj.
Týden, 8.6.2009, Podzimní volby vyhraje Paroubek
Bývalý ředitel Národohospodářského ústavu AV ČR Jan Švejnar v rozhovoru vyjádřil názor, že v říjnových volbách do sněmovny hraje všechno do karet ČSSD, domnívá se, že think tank, který v ČR zakládá, vypadá nadějně, konstatoval, že Topolánkova vláda měla sice velké ambice, vyvolala velká očekávání, ale nedokázala je zcela realizovat, že výsledky vlády Jiřího Paroubka nebyly nijak extrémní. Upozornil, že krize ještě postupuje, a vysvětlil, že mu je bližší americká než evropská cesta, jak se s ní vypořádat, protože sdílí Obamovu dynamickou perspektivu.
Rodina a škola, 10.6.2009, Matematik z muzikantské rodiny
Kryštof Eben ze známé muzikantské rodiny, pracovník Ústavu informatiky AV ČR, se v rozhovoru mj. zmínil, že se v ústavu zabývá předpovědí počasí a kvality ovzduší a tzv. asimilací dat, což jsou různé techniky zapracování naměřených dat do modelů.
Mladá fronta DNES, 20.6.2009, Nová generace je tu. Bude se bouřit
Svět čekají podle ředitele Geologického ústavu AV ČR Václava Cílka do osmi let velké změny. Zdraží energie, změní se počasí, krize nahraje extremismu. Investiční bankéři začnou vytvářet další bubliny, přičemž se nabízejí jen omezené komodity: nerostné suroviny nebo potraviny. Jde o velkou potenciální sílu, která rozhodně nemá v programu stabilitu nebo obecné dobro. Společnost vstupuje do nového stadia vývoje evropské civilizace.
 
 
Téma: Spolupráce
Média:
Nymburský deník, 19.6.2009, V Libici otevřou druhou část naučné stezky
Zástupci pražského Archeologického ústavu AV ČR se odborně a metodicky podíleli na naučné stezce v Libici nad Cidlinou, jejíž projekt připravili žáci devátého ročníku zdejší základní školy ve spolupráci s vedením obce.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Volby
Média:
 
 
Téma: Výročí
Média:
ČT 2, 3.6.2009, 22:30 Události, komentáře, Polsko konec totality
Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR popsal události a vysvětlil souvislosti, které před 20 lety dovršily pád komunismu v Polsku. Je přesvědčen, že vývoj v Polsku ovlivnil i události v bývalé ČSSR.
Týden, 15.6.2009, Kdo zasel vítr
V článku o událostech, které před 20 lety předcházely petici Několik vět a následovaly po ní, je citován i Jaromír Pospíšil, tehdejší ředitel Ústavu krajinné ekologie ČSAV z Českých Budějovic, jenž se proti ní ohradil.
 
 
Téma: Výzkum
Média:
Euro, 8.6.2009, Připomínám, že krize jednou skončí
Evžen Tošenovský v komentáři zdůrazňuje, že ODS usiluje o maximálně možné zdroje pro vědu a výzkum – pro vysoké školy a aplikovaný výzkum. Po krizi všichni budou chtít znovu růst a potřebovat moderní výrobky s vyšší úrovní automatizace. Hrozí-li v tuto chvíli, že až 80 % z téměř 60 miliard korun Operačního programu Věda a výzkum pro inovace skončí v České akademii věd, jde o cestu opačným směrem. Základní výzkum, čistá věda je významné odvětví, chybějící aplikovaný výzkum však znamená, že podniky, které se na něm nemohou podílet, musejí nakupovat drahé licence na moderní výrobky v zahraničí.
Euro, 8.6.2009, Ze školství se snad škrtat nebude
Ministryně školství a 1. místopředsedkyně Rady pro výzkum a vývoj Miroslava Kopicová v rozhovoru zdůraznila, že reforma vysokých škol musí pokračovat; na vědě a vzdělání se nesmí šetřit, ale je třeba hlídat efektivitu vynakládaných prostředků. Prioritou číslo jedna je sdělovat politikům i veřejnosti, že vzdělání a výzkum jsou jedinou šancí ČR do budoucnosti. Uvedla, že s předsedou AV ČR Jiřím Drahošem si téměř denně telefonuje, že ona není tím, kdo by chtěl zlikvidovat nebo poškodit Akademii. Situace je však složitá a bude ještě složitější, protože více peněz v rozpočtu řadu let nebude.
Zemědělec, 15.6.2009, Zemědělská věda má u nás tradici
V článku o historii České akademii zemědělských věd (ČAZV) se uvádí, že ji měla nahradit v roce 1952 založená Československá akademie zemědělských věd (ČSAZV), jejíž činnost byla po 10 letech ukončena s tím, že převedení jejího základního výzkumu do ČSAV urychlí pokrok v zemědělství.
Technický týdeník, 16.6.2009, Euroskepsí ke světlým zítřkům
Jan Baltus v komentáři konstatuje, že na serveru Aktualne.cz probíhá diskuse o budoucnosti AV ČR. Hlavním poznatkem z příspěvků je pocit, že česká věda ztrácí uznání společnosti, peníze a tím i dech. Zcela se ztrácí smysl vědy a technologií pro postavení a uznání české společnosti v evropském prostoru.
 
 
Téma: Výzkum – Antarktida
Média:
25.6.2009, Českobudějovický deník, Vědci vyrážejí znovu na Arktidu
Jihočeští vědci připravují třetí arktickou expedici. Na téměř dvouměsíční výzkumný pobyt na norském souostroví Svalbard v Arktidě vyráží v pondělí tým 17 studentů a pracovníků, mj. z Botanického ústavu AV ČR v Třeboni.
(Jižní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – archeologie
Média:
Zpravodajství ČTK, 8.6.2009, NG: Unikátní madona na lvu pochází ze 14. století
Unikátní madona na lvu ze sbírek NG v Praze pochází ze 14. století. První rozbory Tomáše Kyncla z Botanického ústavu AV ČR ukázaly, že byla vyrobena ze středověkého materiálu. Dílo už dříve datoval Ivo Hlobil z Ústavu dějin umění AV ČR. Ten také sochu připsal Mistru Michelské madony.
Mladá fronta DNES, Střední Čechy, 10.6.2009, Mělník byl důležitým sídlem už v době bronzové
Odborníci z Archeologického ústavu (AV ČR) Praha a mělnického muzea objevili doklady o středověkém i pravěkém osídlení Mělníka. Podle Petra Meduny z pražského ARÚ přesně určili, že nejstarší slovanské hradiště pochází z 9. století.
Prachatický deník, 12.6.2009, Zámek vydal nová tajemství
Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR vystoupil na semináři o vimperském zámku, který připravila Správa Národního parku Šumava. Informoval o objevu druhé hradní věže a gotického křídla hradu, z něhož se zachoval zasypaný suterén či předměty každodenní potřeby.
(Jižní Čechy)
Sedmička, 18.6.2009, Jak ubránit hrad proti času
Jde o zkrácenou verzi článku z týdeníku MF Plus o tom, jak zachránit zříceniny hradů v české krajině před rozpadnutím, v němž je citován Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR.
Jičínský deník, 20.6.2009, Archeologický výzkum v prostoru zaniklého kostela
Práce na obnově zámecké zahrady v Jičíně byly využity k archeologickému výzkumu. Pokud se potvrdí, že nalezené fragmenty zdiva patřily kostelu sv. Jana Křtitele, bude jeho půdorys vyznačen. Způsob této prezentace podpořil i Jan Frolík z Archeologického ústavu (AV ČR).
Pražský deník, 24.6.2009, U Staré Boleslavi objevili most ze 16. století
Zbytky kamenného mostu ze 16. století byly objeveny ve Staré Boleslavi. Podle Ivany Boháčové z Archeologického ústavu AV ČR byli archeologové překvapeni, jelikož se předpokládalo, že most byl na začátku 20. století rozebrán a nahrazen stávajícím. Podle Jany Maříkové Kubkové z ústavu nelze vyloučit i další možná překvapení.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (hora Vladař)
Média:
Karlovarský deník, 9.6.2009, Na Vladař se vrátili archeologové
Na předhradí stolové hory Vladař se vrátili archeologové. Díky mezinárodní spolupráci se švýcarskými experty na konzervaci pravěkých dřev a grantu zde budou pracovníci Archeologického ústavu v Praze pracovat na nové sondě 5 x 3 m.
(Západní Čechy)
Sokolovský deník, 10.6.2009, Na Vladař se vrátili archeologové
(obsahově shodná zpráva)
(Západní Čechy)
Karlovarský deník, 17.6.2009, Archeologové na Vladaři zkoumají účel pravěkých dřevěných konstrukcí v mokřině
(obsahově shodná zpráva)
(Západní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (kulturní památka)
Média:
Právo, Morava a Slezsko, 12.6.2009, Naleziště se stane památkou
Archeologické naleziště na místě Kratiny mezi Víceměřicemi a Němčicemi nad Hanou na Prostějovsku by mělo být zapsáno na seznam kulturních památek. Ministerstvo kultury zahájilo příslušné řízení na návrh AV ČR, která jej zdůvodnila tím, že v lokalitě bylo již ve 2. století př. n. l. velké středisko keltského osídlení.
Zpravodajství ČTK, 13.6.2009, Keltské vykopávky na Prostějovsku zřejmě budou kulturní památkou
Archeologické naleziště na místě Kratiny mezi Víceměřicemi a Němčicemi nad Hanou na Prostějovsku by mělo být zapsáno na seznam kulturních památek. Na návrh AV ČR zahájilo Ministerstvo kultury příslušné řízení. Návrh byl zdůvodněn tím, že v lokalitě bylo již ve 2. století př. n. l. velké středisko keltského osídlení.
Lidové noviny, Morava a Slezsko, 15.6.2009, Keltské vykopávky se asi stanou kulturní památkou
(obsahově shodná zpráva)
Mladá fronta DNES, Střední Morava, 16.6.2009, Díky Keltům se pole změní v chráněnou památku
Zpráva informuje, že asi 40hektarový pozemek na místě Kratiny mezi Víceměřicemi a Němčicemi nad Hanou, který ukrývá zbytky nejstaršího keltského oppida na Moravě, chce ministerstvo kultury památkově chránit. Úředníci zahájili řízení na návrh AV ČR, která jej zdůvodnila tím, že v lokalitě bylo ve 2. př. n. l. velké středisko keltského osídlení.
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (Kutná Hora)
Média:
Kutnohorský deník, 15.6.2009, Průzkum odkrývá podzemí Kutné Hory
Archeologický výzkum v historickém jádru města přináší řadu nových poznatků o vývoji významných staveb. Podle Filipa Velimského z Archeologického ústavu AV ČR byly zatím položeny dvě sondy záchranného archeologického průzkumu, u objektu arciděkanství a u kostela sv. Jakuba.
(Střední Čechy)
Benešovský deník, 16.6.2009, Průzkum odkrývá podzemí
Zpráva popisuje archeologický výzkum v historickém jádru Kutné Hory. Podle informací Filipa Velimského z Archeologického ústavu AV ČR byly zatím položené dvě sondy záchranného průzkumu, u objektu arciděkanství a u kostela sv. Jakuba.
(Střední Čechy)
Kutnohorský deník, 16.6.2009, Archeologové se prokopávají do historie
Jde o popisek k fotografii, která dokumentuje archeologický průzkum v historickém jádru Kutné Hory. Jedna ze sond se nachází u kostela svatého Jakuba a podle Filipa Velimského z Archeologického ústavu AV ČR má postihnout jeho stavební vývoj.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (Milovice)
Média:
Břeclavský deník, 6.6.2009, Milovice hlásí unikátní pravěký nález
Mamutí kly, kostry zvířat a kamenné nástroje se ukrývaly pod náměstím v Milovicích. Podle Martina Nováka z Archeologického ústavu AV ČR v Brně jde o součást osídlení, které bylo i v Pavlově a Dolních Věstonicích. Balázs Komoróczy z ústavu upozornil, že ve vzniklém kráteru se špatně dýchá a hrozí zasypání.
(Jižní Morava)
Zpravodajství ČTK, 12.6.2009, Zborcená silnice v Milovicích odkryla sídliště lovců mamutů
V centru Milovic na Břeclavsku v sousedství s Dolními Věstonicemi se zbortila silnice, která odkryla sídliště lovců mamutů. Jiří Svoboda z Archeologického ústavu AV ČR oznámil, že při odklízení sutin se našlo několik mamutích klů, četné kamenné nástroje a zvířecí kosti.
Lidové noviny, 13.6.2009, V Milovicích našli mamutí kly
(obsahově shodná zpráva)
 
 
Téma: Výzkum – archeologie (pohřebiště v Příboře)
Média:
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 18.6.2009, Archeologové v Příboře objevili pravěké pohřebiště
Vedoucí archeologického průzkumu v Příboře Pavel Stabrava z Archeologického ústavu AV ČR v Brně oznámil, že při průzkumu terénu na výstavbě příborského obchvatu archeologové objevili pravěké žárové pohřebiště.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 18.6.2009, V Příboře našli pravěké pohřebiště
Jak uvedl Pavel Stabrava z Archeologického ústavu AV ČR v Brně, při průzkumu terénu na výstavbě příborského obchvatu archeologové objevili pravěké žárové pohřebiště, asi 33 hrobů z období kolem roku 750 př. n. l. Podle způsobu pohřbívání jde o kulturu lidí lužických popelnicových polí.
Právo, Severní Morava a Slezsko, 20.6.2009, Na stavbě obchvatu našli pravěké hroby
Zpráva informuje o objevu pravěkého pohřebiště na stavbě obchvatu Příbora na Novojičínsku. Podle Pavla Stabravy z Archeologického ústavu AV ČR v Brně archeologové našli na úbočí kopce zvaného Šibeňák žárové pohřebiště kultury lužických popelnicových polí přibližně z období kolem roku 750 př.n. l.
 
 
Téma: Výzkum – Arktida
Média:
Zpravodajství ČTK, 23.6.2009, Čeští vědci jedou opět zkoumat přírodu na Špicberky
Expedice v rámci projektu Biologická a klimatická diverzita centrální části norského arktického souostroví Svalgard (Špicberky), kterou vede prof. Josef Elster (z Botanického ústavu AV ČR v Třeboni), začíná 29. 6. a potrvá do 20. 7. Vědci budou pracovat v oblasti české arktické stanice v zátoce Petunia v centrální části souostroví.
Českokrumlovský deník, 26.6.2009, Vědci vyrážejí na Antarktidu
Jihočeští vědci se připravují na třetí arktickou expedici, na téměř dvouměsíční pobyt na norském souostroví Svalbard v Arktidě vyráží v pondělí tým 17 studentů a pracovníků, mj. Botanického ústavu AV ČR v Třeboni.
(Jižní Čechy)
Písecký deník, 26.6.2009, Vědci vyrážejí znovu na arktickou expedici
(obsahově shodná zpráva)
(Táborský deník; Jižní Čechy)
Prachatický deník, 26.6.2009, Vědci vyrážejí znovu na Arktidu
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
Strakonický deník, 26.6.2009, Vědci míří znovu na Arktidu
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – astronomie
Média:
Lidové noviny, 3.6.2009, Na Slunce se téměř po roce vrátily skvrny
Jak uvedl Michal Sobotka z Astronomického ústavu (AV ČR) v Ondřejově, po mnoha měsících jsou na Slunci opět skvrny doprovázené erupcí. Slunce, které bylo už téměř rok takřka beze skvrn, je podle astronomů nejklidnější za posledních sto let. Loni astronomové nespatřili na Slunci skvrny 266 dní.
ČRo Sever, 14.6.2009, 11:10 Planetárium, Snaha o nalezení vody na Měsíci
Antonín Vítek z AV ČR v rozhovoru vysvětlil, z čeho pramení přesvědčení vědců, že by se na Měsíci mohla nacházet voda, a popsal hlavní pokusy, které se již uskutečnily.
Lidové noviny, 16.6.2009, Pro vědu ztracené družice
Americké letectvo přerušilo spolupráci s hledači „padajících hvězd“ při sledování drobných těles, která se srazí se Zemí. Přerušení spolupráce litují i čeští odborníci, např. Jiří Borovička z Astronomického ústavu AV ČR.
Ekonom, 18.6.2009, Na stopě životu
Miloš Šidlichovský z Astronomického ústavu AV ČR v souvislosti s objevem dosud nejlehčí planety u hvězdy Gliese 581 mimo sluneční soustavu, který oznámil Michel Mayor z Ženevské observatoře, vysvětlil, jak vědci určují údaje exoplanet. Konstatoval, že pravděpodobnost objevu exoplanety v zóně života u červených trpaslíků vzrůstá.
Prima TV, 19.6.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Začala další etapa dobývání Měsíce
Začala další etapa dobývání Měsíce, americká NASA k němu vyslala dvě sondy, které mají připravit podmínky pro návrat lidí. Antonín Vítek z AV ČR poznamenal, že postupně tam budou výpravy posílat i jiné státy, Rusko, Čína, určité ambice má Indie.
Mladá fronta DNES, Střední Čechy, 20.6.2009, Šestnáct objevů za čtyři roky
V článku o nabídce hvězdáren ve Středočeském kraji je uvedena i hvězdárna v Ondřejově působící při Astronomickém ústavu (AV ČR) a popsány některé úspěchy jeho pracovníků.
 
 
Téma: Výzkum – biochemie
Média:
Zdravotnické noviny, 15.6.2009, GS-9219 – příslib v léčbě nehodgkinských lymfomů
Ve zprávě se uvádí, že první fáze klinických testů preparátu GS-9219, jenž se ukazuje jako nadějný v terapii nádorových onemocnění lymfatických uzlin typu nehodgkinských lymfomů, probíhají na pěti pracovištích v ČR. U zrodu GS-9219 stáli čeští vědci z týmů prof. Antonína Holého a doc. Ivana Votruby z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 17.6.2009, Vědci objevili rychlejší způsob zjištění látek v tkáních
Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR spolu s badateli z Max-Planckova institutu chemické ekologie v německé Jeně vyvinuli novou metodu, která umožňuje rychle a spolehlivě zjistit rozličné metabolity jako např. cukry, mastné kyseliny, aminokyseliny a další organické látky ve vzorcích rostlinných a živočišných tkání. Metodu lze využít kupříkladu v lékařské diagnostice.
Ekonom, 25.6.2009, Patent na jedinou kapku krve
(obsahově shodná zpráva)
Ekonom, 25.6.2009, České léky léčily svět
Podle autora článku Františka Houdka přišel zlatý věk českých léčiv na přelomu 50. a 60. let 20. století prostřednictvím dvou pracovišť, mj. Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV, kde vědci pod vedením Františka Šorma jako první na světě v heřmánku identifikovali a izolovali účinnou sloučeninu chamazulen.
 
 
Téma: Výzkum – biologie
Média:
Technický týdeník, 2.6.2009, O výzkumu biodiverzity
Botanický ústav AV ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR uspořádaly 19.–22. května 2009 v Průhonicích v rámci českého předsednictví v Radě EU konferenci Evropské platformy pro výzkum biodiverzity. Cílem bylo určit zásadní směry výzkumu, které by umožnily vědcům lépe zohlednit politické potřeby ve složité problematice ochrany výzkumu biodiverzity.
ČRo 1-Radiožurnál, 9.6.2009, 18:12 Radiofórum, Ptáci na venkově si nerozumí s ptáky z města
Tomáš Albrecht z Ústavu biologie obratlovců AV ČR komentoval výsledek experimentu britských vědců, že ptáci ve městě a na venkově si přestávají navzájem rozumět. Vysvětlil, že ptačí zpěv má zásadní význam, mj. pro rozpoznávání sexuálního partnera. Pokud si ptáci nerozumí, může se stát, že se tyto populace budou lišit i geneticky.
Ekonom, 11.6.2009, České stopy v Senegalu
Článek popisuje výsledky výzkumu odborníků mj. z Ústavu biologie obratlovců AV ČR v Národním parku Niokolo Koba v Senegalu, které jsou v mnoha ohledech unikátní, budí světový ohlas a uplatnily se v 50 původních vědeckých pracích, desítkách vědeckých publikací, objevení řady nových druhů ryb či netopýrů. Cituje pracovníky ústavu Petra Koubka a Jaroslava Červeného.
Písecký deník, 20.6.2009, Písek invazní rostliny neřeší
Část břehů Otavy v Písku je pokryta křídlatkami, invazními rostlinami, které často rozšiřují zahrádkáři. Podle Miloslava Šatry z Městského úřadu v Písku nejsou netýkavky nebezpečné jako třeba bolševník. Petr Pyšek z Botanického ústavu AV ČR zdůvodnil, proč s tímto názorem nesouhlasí.
(Táborský deník; Jižní Čechy)
Literární noviny, 22.6.2009, Rákosí hnojíme dynamitem
Radka Podlipná z Ústavu experimentální botaniky AV ČR popisuje výzkum, při němž vědci ve spolupráci se společností Explosia ze Semtína u Pardubic ověřovali, jak se vodní zeleň chová při různých koncentracích škodliviny. Zjistili, že každý z rostlinných druhů odbourává jen určité látky za účasti různých bakterií.
Lidové noviny, 24.6.2009, Nečekaná letní hrozba: tasemnice z lesních plodů
Zpráva informuje, že listy lesního porostu, tedy i borůvek a jiných lesních plodů, mohou být infikované trusem lišek obsahujícím vajíčka smrtelně nebezpečného parazita – tasemnice liščí. Oleg Ditrich z Parazitologického ústavu AV ČR varuje, že pokud se onemocnění neléčí, je skoro vždy smrtelné. Základem prevence je hygiena.
Lidové noviny, 24.6.2009, Tasemnice liščí číhá v borůvčí
V článku, jenž popisuje možnost nákazy člověka smrtelně nebezpečným parazitem požitím lesních plodů, na kterých ulpěl trus lišek a jiných šelem, průběh onemocnění a místa výskytu tzv. tasemnice liščí, je citován Oleg Ditrich z Parazitologického ústavu AV ČR.
Ekonom, 25.6.2009, Tabák prozradil, co řídí vývoj rostlin
Dosud neznámý mechanismus, jakým rostliny regulují hladinu klíčového hormonu auxinu, a tím i svůj vývoj, objevil mezinárodní vědecký tým, v němž působí i čeští vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Jak uvádí doc. Eva Zažímalová z ústavu, výsledky mohou mít v budoucnu i praktické využití.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (GMO)
Média:
ČT 1, 5.6.2009, 19:00 Události, Přehled zpráv
V přehledu zpráv zazněla informace o zásadním výzkumu geneticky modifikovaných plodin a byl citován ředitel Biologického centra AV ČR František Sehnal, že vědci vydají doporučení pro pěstování geneticky modifikované kukuřice a jiných plodin.
ČT 1, 6.6.2009, 19:00 Události, Geneticky modifikované plodiny
Geneticky modifikované plodiny neovlivňují okolní prostředí a EU může jejich pěstování povolit. S tímto závěrem přichází Biologické centrum AV ČR a příští týden na toto téma zveřejní tzv. Bílou knihu. Jak uvedl ředitel Centra František Sehnal, vědci vydají doporučení pro pěstování geneticky modifikované kukuřice a jiných plodin, protože v dlouhodobém výzkumu nezjistili žádný negativní vliv na ekosystém.
Zpravodajství ČTK, 6.6.2009, ČT:Akademie věd podpoří pěstování geneticky modifikované kukuřice
AV ČR podpoří pěstování geneticky modifikované kukuřice, případně i jiných plodin. Jak uvedl ředitel Biologického centra AV ČR František Sehnal, vědci v dlouhodobém výzkumu nezjistili jejich nepříznivý vliv na životní prostředí. Ekologické organizace se závěry vědců nesouhlasí, jde prý o lobbistickou aktivitu části vědecké obce, která se snaží prosadit zájmy biotechnologických společností.
E15, 8.6.2009, Vědci podpoří pěstování GMO plodin
(obsahově shodná zpráva)
Hospodářské noviny, 8.6.2009, Vědci: Ano GM kukuřici
(obsahově shodná zpráva)
Lidové noviny, 9.6.2009, Čeští vědci se postavili za geneticky upravené plodiny
Zpráva informuje o obsahu tzv. Bílé knihy, v níž jsou publikovány hlavní závěry skupiny českých odborníků na problematiku geneticky modifikovaných organismů. Je v ní citován jeden z autorů, František Sehnal z Biologického centra AV ČR, a představeny výsledky výzkumů, které naznačují, že GM plodiny by se mohly uplatnit při výrobě biopotravin.
Lidové noviny, 9.6.2009, „Důkazy o škodlivosti nejsou“
Vědci z Biologického centra AV ČR ve spolupráci s kolegy z dalších českých pracovišť připravili tzv. Bílou knihu, která shrnuje poznatky o pěstování GM plodin. Vyplývá z ní, že geneticky modifikované plodiny neškodí, ba naopak, a měli by se intenzivněji využívat. Podle ředitele Biologického centra a editora publikace Františka Sehnala žádné vědecké důkazy o škodlivosti GM plodin nejsou. Podepsalo se pod ni několik desítek dalších českých odborníků, kteří soustavně pracují s geneticky modifikovanými organismy – včetně bývalého předsedy Akademie Václava Pačese.
Lidové noviny, 9.6.2009, Významný hlas
Ondřej Neff v komentáři kladně hodnotí, že AV ČR prostřednictvím vědců ze svého Biologického centra vstupuje do dlouhodobého zápasu o geneticky modifikované plodiny. Bílá kniha pomáhá na celoevropské úrovni bořit předsudky, které zavinily, že Evropa ve výrobě potravin zaostává.
Zpravodajství ČTK, 9.6.2009, Vědci požadují zmírnění pravidel pro geneticky upravené plodiny
Ředitel Biologického centra AV ČR František Sehnal oznámil, že vědci z BC požadují zmírnění pravidel EU pro pěstování geneticky modifikovaných plodin. Unijní legislativa stará 20 let je podle nich založena na politických kalkulech a snižuje konkurenceschopnost zemědělců z EU. Vědci prokázali, že GMP nemají negativní vliv na životní prostředí. Závěry shrnuli v Bíle knize, kterou rozeslali evropským vědeckým organizacím a orgánům EU.
ČRo České Budějovice, 9.6.2009, 17:00 Události regionu, Přehled zpráv
V přehledu zpráv zazněla stručná informace, že vědci Biologického centra AV ČR představili takzvanou Bílou knihu o geneticky modifikovaných plodinách.
ČRo České Budějovice, 9.6.2009, 17:00 Události Závěrečný přehled zpráv
(obsahově shodná zpráva)
ČRo České Budějovice, 9.6.2009, 17:00 Události regionu, Akademie věd ČR podpoří pěstování geneticky modifikovaných plodin
AV ČR podpoří pěstování geneticky modifikované kukuřice, případně i jiných plodin. Ve 12 let trvajícím výzkumu nezjistila jejich nepříznivý vliv na životní prostředí. Vědci Biologického centra Akademie představili tzv. Bílou knihu o GMP, která podle Jindřicha Břízy vznikla proto, že v Evropě je situace ohledně GMP velmi negativní. Představitelé Akademie obavy odmítají s odkazem na mimořádný rozsah svého výzkumu.
Z1, 9.6.2009, 18:45 Večerní zprávy, Zpráva Akademie věd ČR: GM plodiny neškodí
Geneticky modifikované plodiny nejsou podle českých vědců pro životní prostředí škodlivé. Ve své zprávě uvádějí, že EU blokuje pěstování a obchodování s GMP jen z obchodních a politických důvodů. V pořadu byl citován Jaroslav Drobník, jeden z autorů závěrů AV ČR.
Z1, 9.6.2009, 18:45 Večerní zprávy, Zpráva Akademie věd ČR: GM plodiny neškodí
V pořadu na shodné téma byl opět citován Jaroslav Drobník, jeden z autorů závěrů AV ČR o geneticky modifikovaných plodinách, kterou nejsou podle českých vědců pro životní prostředí škodlivé.
Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 10.6.2009, Neublíží životnímu prostředí ani lidem
Biologické centrum AV ČR koncem května vydalo Bílou knihu, která konfrontuje analýzu současných nařízení EU týkající se GM plodin s vědeckými poznatky a zkušenostmi v ČR a ve světě. Jindřich Bříza z Ústavu molekulární biologie AV ČR zdůrazňuje, že např. pšenice má až 85 000 genů a do nich se vnáší jen několik málo genů dalších.
Českobudějovický deník, 10.6.2009, Jihočeští vědci prosazují geneticky upravené plodiny
V článku, jenž zdůvodňuje, proč jsou geneticky modifikované rostliny bezpečné, je citován František Sehnal, ředitel Biologického centra AV ČR, jeden z autorů Bílé knihy, která shrnuje dosavadní vědecké poznatky o genetických modifikacích a snaží se vyvrátit nesmyslné mýty a zkostnatělá politická dogmata, a vedoucí projektu Oxana Habuštová z Entomologického ústavu BC AV ČR.
Haló noviny, 11.6.2009, Geneticky upravené plodiny prý neškodí
Podle ředitele Biologického centra AV ČR Františka Sehnala vědci z Centra požadují zmírnění přísných pravidel EU pro pěstování geneticky modifikovaných plodin. Podle nich jsou založena na politických kalkulech a snižují konkurenceschopnost zemědělců z EU. Navíc se prokázalo, že GMP nemají negativní vliv na životní prostředí. Závěry shrnuli v Bíle knize, kterou rozeslali evropským vědeckým organizacím a orgánům EU.
Českokrumlovský deník, 12.6.2009, Jihočeští vědci prosazují geneticky upravené plodiny
V článku, jenž zdůvodňuje, proč jsou geneticky modifikované rostliny bezpečné, je citován František Sehnal, ředitel Biologického centra AV ČR, jeden z autorů Bílé knihy, která shrnuje dosavadní vědecké poznatky o genetických modifikacích a snaží se vyvrátit nesmyslné mýty a politická dogmata, a vedoucí projektu Oxana Habuštová z Entomologického ústavu BC AV ČR.
(Jižní Čechy)
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Čeští vědci vydali Bílou knihu, má podpořit geneticky modifi kované plodiny
Zpráva informuje, že vědci z Biologického centra AV ČR požadují zmírnění pravidel EU pro pěstování geneticky modifikovaných plodin. Vytvořili Bílou knihu, kterou rozeslali evropským vědcům i politikům do Bruselu. Píší v ní, že unijní legislativa je zastaralá, založená na politických kalkulacích. Odmítáním GMO se snižuje konkurenceschopnost evropských zemědělců a zbytečně zatěžuje životní prostředí. Tvrdí že „rizika GMO jsou potenciální, zatímco výnosy a výhody spojené s pěstováním těchto rostlin jsou reálné“.
Zemědělec, 22.6.2009, Češi podpořili v unii biotechnologie
Článek se podrobně zabývá důvody podpory GMP českými vědci, jež shrnuje Bílá kniha geneticky modifikovaných plodin. Jejími editory jsou František Sehnal, ředitel Biologického centra AV ČR, a Jaroslav Drobník, profesor UK a představitel nevládní organizace Biotrin.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (hormony)
Média:
Zpravodajství ČTK, 8.6.2009, Vědci objevili neznámý způsob působení hormonu auxinu na rostliny
Mezinárodní tým včetně českých vědců z Ústavu experimentální botaniky AV ČR objevil dosud neznámý způsob, kterým rostlinné buňky kontrolují hladinu klíčového hormonu auxinu. Objev může být podle ředitelky ÚEB Evy Zažímalové prakticky využit při kontrole růstu zemědělských plodin. Hlavní autorem projektu je Petr Skůpa z ústavu.
Lidové noviny, 9.6.2009, Jak rostliny řídí růst? Mají na to PIN
Mezinárodní tým s účastí českých vědců objevil dosud zcela neznámý způsob, kterým rostlinné buňky kontrolují hladinu klíčového hormonu auxinu. Hlavním autorem projektu je Petr Skůpa z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Krátce z vědy
Jedna ze stručných zpráv informuje, že mezinárodní tým za přispění českých vědců z Ústavu experimentální botaniky AV ČR objevil dosud zcela neznámý způsob, kterým rostlinné buňky kontrolují hladinu klíčového hormonu auxinu. Výsledky zveřejnil časopis Nature.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (Pyratine 6)
Média:
Zpravodajství ČTK, 5.6.2009, Čeští vědci připravili účinné látky zpomalující stárnutí
Vědci ze společného pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci pod vedením Miroslava Strnada připravili účinné látky zpomalující stárnutí. Na objevy byly podány dva mezinárodní patenty, které byly v licenci poskytnuty americké firmě. Výsledkem je komerční přípravek s kosmetickými a léčivými účinky. Další látky, jež vědci vyvinuli, mají protinádorové účinky a klinicky se testují. Z úspěchu bude mít užitek nejen výrobce, ale i vědecká pracoviště, kterým poplynou peníze ve formě licenčních poplatků. Podle předsedy AV ČR Jiřího Drahoše je tento případ ukázkou spolupráce akademie a vysoké školy i praktického využití základního výzkumu.
ČT 1, 5.6.2009, 19:00 Události, Přehled následujících zpráv
V přehledu zpráv zazněla informace, že čeští vědci objevili látku, která brzdí stárnutí pleti, a byl citován Miroslav Strnad, vedoucí týmu z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.
ČT 1, 5.6.2009, 19:00 Události, Elixír mládí je na světě
Čeští vědci objevili rostlinnou látku zpomalující stárnutí pleti, pyratine-6, která také působí proti onemocnění kůže jako akné nebo růže. Výzkum za miliony i následné patenty platí Američani. Podle vedoucího týmu Miroslava Strnada z Ústavu experimentální botaniky AV ČR díky vstupu pyratinu-6 na trh firma začíná platit pravidelně licenční poplatky, takže věří, že z nich poplynou i další příjmy.
Aha!, 6.6.2009, SMS
Jedna ze stručných zpráv informuje, že vědci ze společného pracoviště AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli látky zpomalující stárnutí. Patentovaný přípravek účinkuje proti hrubosti kůže, vrásčitosti a poruchám pigmentace, léčí růži i akné.
Lidové noviny, 6.6.2009, Češi připravili látky zpomalující stárnutí
Vědci ze společného pracoviště AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci připravili účinné látky zpomalující stárnutí. Na objevy byly podány dva mezinárodní patenty, které byly v licenci poskytnuty americké firmě. Výsledkem je komerční přípravek s kosmetickými a léčivými účinky.
Brněnský deník, 13.6.2009, České léky jsou unikátní, proto dobývají svět
Zpráva informuje o vzniku a účincích kosmetického přípravku Pyratine6, výsledku týmu z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci prof. Miroslava Strnada. Mezinárodní patenty koupila kalifornská firma Senetek. Na podobném principu spolupracuje se soukromou farmaceutickou firmou také tým vedený prof. Antonínem Holým z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Podle bývalého ředitele Ústavu experimentální medicíny AV ČR Josefa Syky je běžné, že vědci spolupracují s nadnárodními firmami, které si tak vysoké investice mohou dovolit.
(Jižní Morava)
Brněnský deník, 13.6.2009, Skutečný „elixír mládí“ se zrodil v olomoucké laboratoři
Zpráva popisuje vznik a účinky kosmetického přípravku Pyratine6, látky, která omezuje stárnutí pleti a navíc má léčivé účinky, výsledky výzkumu týmu z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci prof. Miroslava Strnada.
(Jižní Morava)
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Rostlinný hormon oddaluje stárnutí
Ve zprávě o objevu látky Pyratine-6 podobné rostlinnému hormonu ze skupiny cytokininů vědci z olomoucké univerzity a AV ČR, je citován prof. Miroslav Strnad, vedoucí vědeckého týmu, a jmenován předseda Akademie Jiří Drahoš. Podle něj je tento případ ukázkou spolupráce Akademie, vysoké školy a praktického využití základního výzkumu.
ČT 1, 13.6.2009, 12:05 Týden v regionech – OS, Látku zpomalující stárnutí kožních buněk
Miroslav Strnad z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se v reportáži mj. zmínil, že na vývoji látky pyratine-6 se podíleli pracovníci Laboratoře růstových regulátorů i z univerzity v dánském Arhusu, o spolupráci s americkou firmou i při dalších výzkumech. V současnosti se testuje celkem 16 látek, které by mohly pomáhat při léčbě kůže.
Respekt, 15.6.2009, minulý týden
Jedna ze stručných zpráv informuje, že vědci z AV ČR namíchali přípravky zpomalující stárnutí.
Technický týdeník, 16.6.2009, Pyratine-6: aplikace českého nápadu v americkém přípravku proti stárnutí a chorobám kůže
Zpráva popisuje výzkum, který vyústil v komerční přípravek Pyratine-6, jenž je založen na účinné látce vyvinuté týmem prof. Miroslava Strnada v Laboratoři růstových regulátorů v Olomouci, společném pracovišti Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.
Tv Plus, 16.6.2009, Letem světem
Jedna ze stručných zpráv informovala, že vědcům z pracoviště AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci se podařilo izolovat látky, které zpomalují stárnutí. Kosmetický přípravek působí proti hrubosti kůže, vrásčitosti a poruchám pigmentace.
Lidové noviny, 20.6.2009, Foto
Reportáž popisuje historii vzniku přípravku, který zpomaluje stárnutí kožních buněk a jenž vyvinuli čeští vědci pod vedením prof. Miroslava Strnada z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci společně s americkou firmou. Podle předsedy Akademie prof. Jiřího Drahoše je spolupráce příkladem společného postupu ústavu akademie, vysoké školy a zahraniční firmy při přenosu badatelských znalostí do praxe.
 
 
Téma: Výzkum – biologie (sinice)
Média:
ČRo-České Budějovice, 3.6.2009, 17:00 Události regionu, Diskuse na Městském úřadě v Táboře o bagrování Jordánu
Jde o reportáž z Městského úřadu v Táboře, kde se na veřejném shromáždění diskutovalo, zda má smysl za téměř 400 milionů korun, které město získalo od EU na vyčištění rybníka Jordánu, rybník vybagrovat. Ze studie Jakuba Borovce z Biologického centra AV ČR vyplývá, že vznik sinic je podporován živinami z Tismenického potoka, a proto by se mělo začít řešením přítoků, výstavbou čističek a podobně. Bez toho se prý Jordán sinic ani po vybagrování nezbaví.
Jablonecký deník, 12.6.2009, Jak je to s mědí v přehradě
Čtenář Jiří Klimánek, správce líhně MO ČRS Jablonec nad Nisou, se v otevřeném dopise pro senátorku Soňu Paukrtovou ohledně sinic v jablonecké přehradě okrajově zmiňuje o blíže neurčeném Výzkumném ústavu akademie věd ve Vodňanech.
(Severní Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – biotechnologie
Média:
 
 
Téma: Výzkum – etika
Média:
Medical Tribune, 15.6.2009, Lékař není svatý obrázek
Prof. MUDr. Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR v rozhovoru mj. uvedl, že česká legislativa upravující biomedicínský výzkum je velmi liberální, a vyzdvihl význam spolupráce s European Medical Research Council, která nabízí řadu projektů a má vliv na evropskou lékařskou vědní politiku. Biomedicínská etika se podle něj v ČR úspěšně rozvíjí, s etikou ve výzkumu, nejsou v ČR ve srovnání se světem velké problémy. Na českém zdravotnictví mu vadí přetrvávající paternalistický přístup české medicíny.
 
 
Téma: Výzkum – finance
Média:
 
 
Téma: Výzkum – finance (rozpočet AV ČR)
Média:
Hospodářské noviny, 1.6.2009, Vláda nechce přidat peníze na vědu
Přestože Národní ekonomická rada vlády radila v krizi investovat do nápadů, Fischerův kabinet hodlá na vědě šetřit. O jejím rozpočtu by dnes měla jednat vláda. Podle Marka Blažky z Rady vlády pro výzkum a vývoj dostanou vědci 40 % rozpočtu předem, dvě třetiny peněz si budou muset vybojovat za své úspěchy. Podle Evy Sykové by se peníze měly vydávat opravdu na špičkovou vědu. Vedení AV ČR považuje zmrazení rozpočtu za likvidaci. Helena Illnerová, předsedkyně Učené společnosti, se obává propouštění zaměstnanců, že nebudou peníze na nové vybavení laboratoří, mladí vědci utečou do zahraničí.
Zdravotnické noviny – ZDN, 1.6.2009, Tři otázky pro...
Prof. Helena Illnerová, předsedkyně Učené společnosti ČR, v rozhovoru zdůvodnila, proč US na svém zasedání 19. května přijala stanovisko k návrhu financování výzkumu v ČR, v němž se obrací na vládu a parlament s žádostí o změnu rozpočtu. Rada pro výzkum a vývoj podle ní schválila nedokonalou metodiku pro kvantifikaci výsledků výzkumu a začala rozdělovat institucionální prostředky na vědu, aniž si ověřila si dopad návrhu na český výzkum. Nevzala v úvahu, že institucionální podpora AV ČR jde výhradně z prostředků na výzkum a vývoj, zatímco výdaje ostatních resortůmohou být hrazeny i z jiných zdrojů.
Technický týdeník, 2.6.2009, Stanovisko Učené společnosti České republiky k návrhu financování výzkumu v ČR
Jde o citaci stanoviska přijatého na výročním zasedání 19. května 2009 US ČR, složené z předních vědců z vysokých škol, AV ČR a dalších výzkumných ústavů, k financování výzkumu v ČR, které podepsala předsedkyně společnosti prof. Helena Illnerová.
Hospodářské noviny, 2.6.2009, Janota: Buď silnice, nebo dávky
Ministr financí Eduard Janota ani napotřetí neprosadil návrh rozpočtu na rok 2010. Ve zprávě se dále uvádí, že se má zmrazit rozpočet na výzkum a vědu a AV ČR se bouří, že to bude znamenat masové propouštění a odchody mladých vědců do zahraničí.
Haló noviny, 2.6.2009, Zhouba rozumu
Jde o kritiku návrhu státního rozpočtu, který počítá se snížením AV ČR o téměř tři čtvrtě miliardy a posléze až o 45 %, což podle vedení Akademie znamená faktickou likvidaci a zánik soustavy jejích pracovišť.
Technik, 2.6.2009, Vládní rada pro výzkum žádá vládu, aby neomezovala výdaje na vědu
Rada pro výzkum a vývoj žádá vládu, aby neomezovala výdaje na vědu, jak navrhuje ministerstvo financí. Obává se útlumu výzkumu, vývoje a inovací. Předseda AV ČR Jiří Drahoš hovoří v souvislosti s krácením dotací největší výzkumné instituce v zemi o likvidačním rozpočtu.
Ekonom, 4.6.2009, Trojčlenka »pomáhá« financovat českou vědu
Jan Konvalinka z AV ČR v komentáři zdůvodňuje, proč Rada vlády pro výzkum a vývoj bez velkého zájmu veřejnosti navrhla zrušení AV ČR cestou rozpočtového opatření. Návrh státního rozpočtu ČR na výzkum a vývoj, který předložila vládě, předpokládá pro rok 2010 snížení institucionálních výdajů Akademie o 721 milionů korun a do roku 2012 dokonce o 45 %. Podle J. Konvalinky tak bude v rámci reformy zaměřené na zkvalitnění výzkumu a vývoje zlikvidována instituce, která patří k tomu nejlepšímu, co v české vědě existuje.
Lidové noviny, 6.6.2009, Odliv mozků se změní v tsunami
Josef Matyáš upozorňuje, že návrh rozpočtu Rady pro výzkum a vývoj představuje drastické snižování financí pro AV ČR. Varuje, že omezení financí vyvolá likvidaci mnoha jejích ústavů. Předseda Akademie prof. Jiří Drahoš prý doufá, že vláda takový návrh nepřijme. V opačném případě hrozí, že se odliv mozků změní v tsunami.
Respekt, 8.6.2009, Připravujeme
Stručná zpráva informuje, že redakce mj. připravuje článek na téma Česká věda v době krize. Peněz na výzkum v Česku nejspíš ubude a zdá se, že to postihne hlavně AV ČR. Jsou její protesty oprávněné? Podařila se léta připravovaná reforma vědy?
Metro, 8.6.2009, „Řada průzkumů asi skončí“
Biochemik Josef Voříšek, který 40 let pracoval v Mikrobiologickém ústavu ČSAV, v rozhovoru varuje, že snížení dotací zlikviduje práci českých vědců. Snížení rozpočtu Akademii bude pro řadu průzkumů likvidační. Pokud budou mít vědci kontakty v zahraničí, zřejmě odejdou.
(Metro; Praha)
Zpravodajství ČTK, 10.6.2009, Téměř polovinu státního rozpočtu seberou do budoucna výdaje MPSV
Výdaje ministerstva práce a sociálních věcí by měly v roce 2012 činit téměř polovinu veškerých výdajů státního rozpočtu, 534 mld. korun. Ve zprávě je uveden i plánovaný rozpočet AV ČR (5,882.397; 4,920.119; 4,098.892; 3,034.085).
Zpravodajství ČTK, 10.6.2009, Váda drasticky krátí rozpočet Akademie věd, akademikové alarmují
Vláda schválila snížení dotace AV ČR v příštím roce o zhruba miliardu korun. Podle předsedy Akademie Jiřího Drahoše vědci požádali o svolání mimořádného zasedání Akademického sněmu 30. 6. Podle něj rozpočet sestavený Radou pro výzkum a vývoj Akademii zásadně poškozuje. Reforma se podle prof. Drahoše příliš nepovedla, řada ministerstev si uhájila vlastní prostředky na výzkum a vývoj a místo zrušení projektů aplikovaného výzkumu, které nevykazují žádné výsledky, se hledají rezervy v Akademii. Předseda Akademie doufá, že si každá vláda uvědomí, že věda a vzdělání jsou priority, které by neměly být torpédovány kvůli momentálním hospodářským problémům.
Zpravodajství ČTK, 10.6.2009, Váda drasticky krátí rozpočet Akademie věd, akademikové alarmují
Obsahově shodná zpráva o snížení dotace AV ČR je rozšířena o informaci, že podle sekretáře Rady pro výzkum a vývoj Marka Blažky se další pokles financí pro Akademii v letech 2011 a 2012 bude měnit podle výsledků připomínkového řízení. Rada výdaje na výzkum a vývoj v jednotlivých kapitolách nově upraví tento pátek.
E15, 11.6.2009, Vláda drasticky krátí rozpočet Akademie věd
Vláda schválila drastické snížení dotace AV ČR v příštím roce zhruba o miliardu korun a financování by mělo klesat i v následujících letech. Jak uvedl předseda Akademie Jiří Drahoš, akademikové požádali o svolání mimořádného zasedání Akademického sněmu 30. června. Rozpočet státní dotace na vědu navrhuje Rada pro výzkum a vývoj, která podle prof. Drahoše pracuje špatně. Tak, jak rozpočet sestavila, významně poškozuje Akademii věd.
Haló noviny, 11.6.2009, Vědci bijí na poplach!
Předseda AV ČR Jiří Drahoš požádal o svolání mimořádného zasedání Akademického sněmu 30. června kvůli chystaným škrtům v oblasti výzkumu. Vládní rada pro vědu podle prof. Drahoše pracuje špatně. To, jak rada rozpočet sestavila, prý významně poškozuje AV ČR. Vláda by měla radu zásadně obměnit, aby v ní byli kvalitní lidé a ČR na nynější nevyhovující práci rady nedoplácela. Prof. Drahoš prý už o financování výzkumu a vývoje jednal s premiérem Janem Fischerem.
Mladá fronta DNES, 11.6.2009, Telegraficky
Jedna ze stručných zpráv uvádí, že vláda schválila snížení dotace AV ČR v příštím roce o zhruba miliardu korun. Vědcům se to nelíbí.
ČT 1, 11.6.2009, 18:00 Události v regionech – Ostrava, Jednání o financování vysokého školství
V pořadu o financování vysokého školství, které bylo hlavním tématem jednání České konference rektorů v Čeladné, byla uvedena informace, že v nejbližších dnech se rozhodne, jestli AV ČR příští rok skutečně dostane o plánovanou miliardu méně než letos.
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Peníze a vědecká práce
Případ objevu a využití rostlinných hormonů k léčení lidské pokožky názorně ukazuje, jak obtížně lze ve vědě plánovat, který výzkum přinese v budoucnu výhodné smlouvy a peníze. Právě dnes se mluví o výrazném snížení prostředků AV ČR ze státního rozpočtu. Pokud by skutečně došlo k výraznému snížení peněz vynakládaných na tzv. nevyužitelný základní výzkum, mohlo by dojít k zaostávání celé české vědy.
Respekt, 15.6.2009, Akademie je drahá, školám zase chybí konkurence
Biolog Jan Zrzavý z Jihočeské univerzity a AV ČR, člen Rady pro výzkum a vývoj, která připravovala nový způsob hodnocení vědy, v rozhovoru uvedl, že Akademie dostane méně peněz, protože je méně výkonná než vysoké školy. Vyprodukuje stejný výsledek dvakrát dráž. Většinu akademických ústavů lze podle něj volně integrovat do vysokých škol.
Respekt, 15.6.2009, Kdo za to může
Martin Uhlíř komentuje skutečnost, že na výzkum půjde od příštího roku zřejmě méně peněz, a metodiku hodnocení vědy. Konstatuje, že akademikům schází mechanismus, jímž by zanikaly neúspěšné vědecké skupiny, ale na druhou stranu začít radikálními finančními škrty likvidovat AV ČR není dobrý nápad, protože se v ní v průměru dělá lepší věda než kdekoli jinde v ČR. Za nejhorší považuje, že se badatelé nedokázali shodnout, jak vědu rozumně hodnotit, což se teď v krizi může vymstít.
Respekt, 15.6.2009, Věda v krizi
Martin Uhlíř analyzuje problém financování české vědy a v této souvislosti popisuje výzkum Michala Duška ve Fyzikálním ústavu AV ČR, cituje Jiřího J. Mareše a Antonína Šimůnka z ústavu, Pavla z Ústavu organické chemie a biochemie, Pavla Barana, ředitele Filosofického ústavu AV ČR, Václava Hořejšího, ředitele Ústavu molekulární genetiky. Podle Josefa Michla z Coloradské univerzitě v Boulderu v akademii došlo v 90. letech k očistě. Na českých univerzitách něco podobného neproběhlo a průměrná kvalita vědců je tu slabší než v akademii. Michl upozorňuje, že obecně není sloučení akademie a univerzit špatný nápad, akademie by tím získala větší stabilitu, protože peníze na výuku studentů politici nemohou tak snadno škrtnout. V českých podmínkách však doporučuje převést vysoké školy pod akademii, nikoliv naopak.
ČT 1, 15.6.2009, 05:59 Studio 6, Vládá krátí rozpočet Akademii věd
Předseda AV ČR Jiří Drahoš v diskusi s místopředsedou Rady vlády pro výzkum a vývoj Jaroslavem Doležalem mj. vysvětlil, že Rada pro výzkum a vývoj poškozuje Akademii v důsledku špatné metodiky hodnocení vědy a výzkumu a jemu neznámých kroků, zdůvodnil, proč by měla vláda zásadně Radu obměnit, kritizoval, že 200 milionů navržených premiérem Janem Fischerem jako přídavek Akademii Rada neschválila a on neví proč. Zdůraznil, že Akademie ze své rozpočtové kapitoly musí financovat úplně všechno. Připomněl propojení Akademie s univerzitami, což je model běžný ve všech vyspělých státech.
ČRo 1-Radiožurnál, 15.6.2009, 17:30 Dvacet minut Radiožurnálu, Jak dál s českou vědou?
Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš v rozhovoru mj. prohlásil, že určití lidé mají zájem Akademii zlikvidovat, ať už z určité zištné vize, anebo z nedomyšlení celé záležitosti. Zdůraznil, že Akademie produkuje stále kvalitnější výsledky, investované peníze jsou investované dobře. Zdůvodnil, proč je metodika hodnocení výzkumu a vývoje RVV špatná, naznačil perspektivu výzkumu v Akademii, pokud bude nucena omezovat provozy, konzervovat laboratoře, prodávat přístroje, propouštět lidi. Připustil, že by se tak jako tak měl počet pracovníků v Akademii snížit, mohlo by dojít k určité redukci, slučování ústavů.
Právo, 16.6.2009, Příprava rozpočtu: ministry čekají tvrdé škrty
Ve zprávě se uvádí, že dotace AV ČR by měla v příštím roce klesnout o zhruba miliardu korun. Podle předsedy Akademie Jiřího Drahoše proto akademici požádali o svolání mimořádného zasedání Akademického sněmu.
Haló noviny, 19.6.2009, Výdaje státního rozpočtu, o kterých se nemluví
Václav Věrtelář kritizuje, že totalitní ústav má dvojnásobný rozpočet proti AV ČR (jde zřejmě o Kancelář, pozn. vir), když pro Akademii se 110 pracovníky se počítá se 47 miliony korun, zatímco pro Ústav pro studium totalitních režimů s 85 miliony pro 273 lidí.
Lidové noviny, 20.6.2009, Akademie stojí před propastí
Předseda AV ČR Jiří Drahoš v rozhovoru mj. konstatoval, že větší část navrhovaného schodku v rozpočtu Akademie nemá s krizí nic společného. Doufá, že závěrečné usnesení mimořádného Akademického sněmu 30. 6. nenechají politici bez povšimnutí. Věří, že k snižování financí v dalších letech nedojde, zvláště když od 1. 1. 2010 má být rada sestavena podle jiných kritérií než dosud. V nynější radě jsou lidé, kteří by odchod Akademie z výzkumné scény uvítali, a často proto argumentují s cílem Akademii poškodit. Spojení Akademie s vysokými školami není systémové řešení, navíc vytváření a přeměňování výzkumných týmů je v prostředí Akademie mnohem flexibilnější. 
Lidové noviny, 20.6.2009, Dvě osoby v čele Akademie
Josef Matyáš v komentáři konstatuje, že předseda AV ČR nemá pravomoci obhájit nebo vysvětlit finanční nároky Akademie, když se ve vládě projednává samostatná kapitola státního rozpočtu „jeho“ instituce. Za schůdnější variantu řešení problému považuje mít v čele Akademie dvě osoby, jednu pro vládní rokování, druhou pro akademické záležitosti.
Mladá fronta DNES 22.6.2009, Šéf Akademie: Škrty srazí vědu na kolena
Předseda AV ČR Jiří Drahoš v rozhovoru varuje, že pokud by měla Akademie do roku 2012 přijít o polovinu rozpočtu, povede to k jejímu zániku. Tento brutální krok podle něj zpochybňuje i důvěryhodnost Akademie v očích nadějných vědců. Obává se, že ti nejschopnější si už teď hledají místa v zahraničí či v komerční sféře, což českou vědu poškodí. Její úroveň půjde dolů. Vědecké týmy se budují léta, nejsou montážními partami, které lze kdykoliv rozpustit a zase najmout. Výsledky vědy se často dostavují až po desetiletích systematického výzkumu a pak přinášejí zemi miliardy. Hodnocení výsledků vědy Radou pro výzkum a vývoj je krátkozraké a neudržitelné.
Mladá fronta DNES 22.6.2009, Stát bere vědě miliardy
Předseda AV ČR Jiří Drahoš k návrhu seškrtat rozpočet Akademie v dalších letech více než dvakrát tolik uvedl, že jde o její likvidaci. Ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková se obává, že může poškodit výzkum kmenových buněk. Chystané škrty kritizuje i Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie. Podle něj jsou demotivující zejména pro mladé nadějné výzkumníky a bez jejich podpory zkrachují i nejslibnější vědecká odvětví. Prof. Jan Zrzavý z Rady pro výzkum a vývoj namítá, že objevy vysokých škol jsou dvakrát levnější než z ústavů Akademie. Ministr financí Eduard Janota připomíná, že vláda nešetří na vědě tak tvrdě jako v jiných případech, protože ji považuje za prioritu, pokud jde o škrty v rozpočtu Akademie, nebrání se dalšímu jednání.
Mladá fronta DNES, 22.6.2009, Mezi školami a Akademií věd jde o mocenský boj
Karel Pacner v komentáři k návrhu snížení rozpočtu AV ČR kritizuje dosavadní postupy Rady pro výzkum a vývoj. Je přesvědčen, že ke škodě české vědy nejde o nic jiného než o mocenský boj mezi vysokými školami a Akademií věd.
ČRo 6, 22.6.2009, 18:10 Názory a argumenty, Kdy šetřit a kdy utrácet?
Redaktor Jiří Ješ v komentáři poukazuje na údajnou dvojkolejnost programu AV ČR a vysokých škol, zmiňuje se, že předseda Akademie Jiří Drahoš náhle zastavil projekt synchrotronové laboratoře CESLAB, že podobný projekt, CEITEC brněnských vysokých škol MŠMT podporuje, na nutnost prozkoumat, kde všude se projevuje nehospodárná duplicita, a to nejen ve vědách přírodních, ale i společenských, které by měly být nejdůležitější.
TV Nova, 23.6.2009, 19:30 Televizní noviny, Akademie věd v ohrožení, nejsou peníze
Předseda AV ČR Jiří Drahoš varuje, že Akademii hrozí zánik, protože má podle návrhu Rady pro výzkum a vývoj do tří let přijít o polovinu svého rozpočtu. Podle něj jde o systémový útok, jak Akademii zlikvidovat. Podle ředitele Archeologického ústavu Luboše Jiráně je to cílená snaha o likvidaci Akademie. Návrh rozpočtu projedná příští úterý vláda, do té doby se chce předseda Akademie sejít s premiérem mezi čtyřma očima.
Zpravodajství ČTK, 24.6.2009, Jiráň: České archeologii hrozí katastrofa srovnatelná s povodní
Podle ředitele Archeologického ústavu AV ČR Luboše Jiráně hrozí české archeologii ještě větší katastrofa než při povodni v roce 2002, kdy voda zaplavila Archeologický ústav na Malé Straně. Reagoval tak na návrh Rady pro výzkum a vývoj zkrátit finanční prostředky pro Akademii téměř o polovinu. Akademikové by se měli proti postupu Rady ohradit na mimořádném Akademickém sněmu 30. 6. Část rady se podle něj snaží na úkor celku dosáhnout svých cílů, přijít by proto mělo politické rozhodnutí.
TV Nova, 24.6.2009, 19:30 Televizní noviny, Vědecké ústavy se obávají o svou budoucnost
Desítky ústavů AV ČR se kvůli financím obávají o budoucnost. Pokud bude schválen státní rozpočet, hrozí zánik i špičkovým pracovištím. Své obavy v pořadu potvrdila Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny. Jan Konvalinka, člen týmu prof. Antonína Holého, konstatoval, že špičkoví lidé odejdou, průměrní zůstanou.
Zpravodajství ČTK, 25.6.2009, Vláda bude rozhodovat o výdajích na výzkum, vývoj a inovace
Zpráva informuje, že Rada pro výzkum a vývoj navrhuje vydat v roce 2010 na výzkum, vývoj a inovace ze státního rozpočtu 24,84 mld. korun a v následujících dvou letech 24,84 a 24,83 mld. Zdůvodňuje, pročnejvětší vědecké institucí v republice, AV ČR, navrhují radní snížit státní dotaci do roku 2012 téměř o polovinu.
Zpravodajství ČTK, 25.6.2009, Česká archeologie je v ohrožení, tvrdí akademikové
Jak uvedl ředitel Archeologického ústavu AV ČR Luboš Jiráň v reakci na návrh vládní Rady pro výzkum a vývoj zredukovat dotaci ze státního rozpočtu Akademii do roku 2012 téměř o polovinu, česká archeologie je v ohrožení. Ústav kvůli hrozícímu nebezpečí svolal tiskovou konferenci.
Zpravodajství ČTK, 25.6.2009, Archeologové: Bičem na akademiky je absurdní hodnocení výzkumů
Ředitel Archeologického ústavu AV ČR Luboš Jiráň kritizuje metodiku hodnocení výsledků vědeckého výzkumu. Využila ji podle něj zájmová skupina, jejímž cílem je už od 90. let minulého století zlikvidovat akademii jednak kvůli penězům ze státního rozpočtu, jednak proto, že je silnou konkurencí. Tato skupina nabyla vrchu v Radě pro výzkum a vývoj. Akademikové svolali mimořádné zasedání Akademického sněmu, na kterém budou 30. června debatovat o financování vědy. Akademii podpořila Učená společnost ČR.
Zpravodajství ČTK, 25.6.2009, Archeologové: Bičem na akademiky je absurdní hodnocení výzkumů
(rozšířená, obsahově shodná zpráva)
ČRo 1-Radiožurnál, 12:00 Ozvěny dne, 25.6.2009, Budoucnost české archeologie ohrožena
Ředitel Archeologického ústavu AV ČR Luboš Jiráň vysvětlil, že pokud se zkrátí Akademii dotace, budou omezeny či úplně zrušeny některé funkce, které ústav poskytuje jak ve státní sféře, tak odborné veřejnosti.
ČT 1, 25.6.2009, 05:59 Studio 6, Archeologickému ústavu AV ČR hrozí, že bude bez finančních prostředků
Ředitel Archeologického ústavu AV ČR Luboš Jiráň vysvětlil, že vláda dodrží slib, že výzkum a vývoj je prioritní oblastí, kde se výdaje snižovat nebudou. Finanční propad pocítí jen instituce financovány AV ČR. Archeologický ústav bude muset omezit nebo zavřít provoz centrální oborové knihovny, omezit provoz archivů, digitalizací, veškerý servis. Poznamenal mj., že na mimořádném Akademickém sněmu se bude jednat o tom, jak katastrofické budoucnosti zabránit.
Haló noviny, 26.6.2009, Práce archeologů je v ohrožení
České archeologii hrozí ještě větší katastrofa než při povodni v roce 2002, kdy voda zaplavila Archeologický ústav AV ČR. Tak reagoval ředitel ústavu Luboš Jiráň na návrh Rady pro výzkum a vývoj zkrátit finanční prostředky pro akademii ze státního rozpočtu výhledově téměř o polovinu. Podle něj je ohrožena základní struktura archeologické a památkové péče v Čechách a pro ústav by to znamenalo zastavení hlavních programů, zmrazení servisu a zapouzdření se do nějaké levné badatelské práce za pracovním stolem.
 
 
Téma: Výzkum – fyzika
Média:
ERA 21, 2.6.2009, 3D sklo
Článek popisuje práci se sklem jako konstrukčním trojrozměrným materiálem a v této souvislosti uvádí projekt InfoSculpture Jeseníky, který hledá možnosti, jak posunout CAD technologii směrem k CGD (Computer Generated Design). Doc. Michal Micka z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR na něj provedl částečně zjednodušený výpočet sil působících ve skleněné skořepině.
Technický týdeník, 16.6.2009, Konference Engineering Mechanics
Jiří Náprstek z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR informuje o obsahu konference, kterou zajišťuje vždy některá ze tří institucí: Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky VUT v Brně, Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR či Ústav termomechaniky AV ČR. Letošní organizoval ÚTAM.
 
 
Téma: Výzkum – genetika
Média:
 
 
Téma: Výzkum – geologie
Média:
 
 
Téma: Výzkum – historie
Média:
Zpravodajství ČTK, 9.6.2009, Kniha Draze zaplacená svoboda popisuje historii let 1944 a 1945
Publikaci historiků z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR J. Hrbka, V. Smetany, S. Kokošky, V. Piláta a P. Hofmana Draze zaplacená svoboda. Osvobození Československa 1944–1945, která zachycuje závěrečnou část nacistické okupace a osvobození Československa, vydalo nakladatelství Paseka.
 
 
Téma: Výzkum – hodnocení
Média:
 
 
Téma: Výzkum – chemie
Média:
Prosperita, 15.6.2009, Zelená energie podporuje prospěšné projekty
Rada Zelené energie rozdělila letos mezi projekty zaměřené na rozvoj využívání obnovitelných zdrojů 8,6 milionu korun. Ústav chemických procesů AV ČR získal na projekt Výzkum možností zvýšení ekonomického a ekologického potenciálu bioplynových stanic, který zkoumá nové možnosti zvýšení produkce elektrického proudu, materiálového využití odpadního digestátu a snížení emisí oxidu uhličitého při výrobě bioplynu z organických OZE a organických odpadů, 790 000 Kč.
 
 
Téma: Výzkum – IT
Média:
Computer, 18.6.2009, Dvacet biliard operací za sekundu
V článku o vzniku, historii a současných možnostech superpočítačů, které slaví již více než 50 let své existence,je jmenována Amálka z pražského Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, jež zvládne vypočítat čtyři biliony operací za sekundu, takže její výkon odpovídá 4 TFLOPS.
Connect!, 19.6.2009, Virtuální grid
MetaCentrum je aktivita sdružení CESNET věnovaná provozu a rozvoji gridové infrastruktury v ČR. Provozuje a spravuje distribuovanou výpočetní infrastrukturu sestávající z vlastních i svěřených výpočetních a úložných kapacit akademických center, zejména vysokých škol a ústavů AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – medicína
Média:
TV Nova, 7.6.2009, 19:30 Televizní noviny, Lékaři testující lék na rakovinu mají dobré zprávy
V ČR se už několik měsíců testuje na vybraných pacientech látka, která působí proti rakovině lymfatických uzlin a chronické leukémii. Na jejím objevu se podílel i prof. Antonín Holý. Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Havlas stručně poznamenal, že výsledky jsou zatím optimistické, ukázalo se, že dávkování může být velmi nízké.
Medical Tribune, 15.6.2009, Věda sílí co nejširší spoluprací
Prof. MUDr. Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR popisuje činnost European Medical Research Councils, která hraje v evropském lékařském výzkumu prvořadou roli, a naznačuje možnosti, jak se do této činnosti aktivně zapojit.
 
 
Téma: Výzkum – nanotechnologie
Média:
Literární noviny, 22.6.2009, Skryté problémy neviditelna
V článku, který čtenáři přibližuje nanotechnologie a jejich využití, je uvedena informace mj. o konferenci EuroNanoForum a o programu AV ČR Nanotechnologie pro společnost, který má zajistit spolupráci laboratoří základního výzkumu s vývojem a průmyslem.
 
 
Téma: Výzkum – projekty
Média:
Zpravodajství ČTK, 25.6.2009, Fyzikální ústavy akademie budují centrum aplikovaného výzkumu
Ústav jaderné fyziky a Fyzikální ústav AV ČR připravují v areálu výzkumných ústavů v Řeži projekt DEVISER, jehož cílem je vybudovat Laboratoř funkčních materiálů jako regionální výzkumné a vývojové centrum, vytvořit ve spolupráci s průmyslovými partnery a výzkumnými týmy na českých vysokých školách oborové centrum podporující výzkum, vývoj a použití materiálů pro výrobu lékařských pomůcek.
 
 
Téma: Výzkum – projekty (CESLAB)
Média:
Lidové noviny, metropole/Brno, 12.6.2009, Synchrotron hodlá žádat o peníze
Synchrotron CESLAB v Brně se bude ucházet o peníze z evropského programu Věda a výzkum, protože evropští experti vyvrátili hlavní výhrady MŠMT, kvůli nimž se nedostal na seznam podporovaných projektů. Podle Stanislava Kozubka z Biofyzikálního ústavu AV ČR například nebude roční provoz stát 1,5 miliardy korun, jak tvrdilo ministerstvo, ale asi třetinu.
Mladá fronta DNES, Brno, 12.6.2009, Peníze na obří laboratoř v Brně získáme, věří vědci
(obsahově shodná zpráva)
Brněnský deník, 13.6.2009, Unikátní laboratoř bojuje o peníze
Přestože MŠMT loni projekt CESLAB nepodpořilo, brněnští vědci hledají pomoc v zahraničí. Jak zdůraznil ředitel Biofyzikálního ústavu AV ČR Stanislav Kozubek, podpora MŠMT není nezbytnou podmínkou žádosti o dotace. Tým proto v říjnu zažádá o evropské peníze z fondu Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace i bez jeho podpory.
(Jižní Morava)
Zpravodajství ČTK, 18.6.2009, Akademie věd zastavila projekt synchrotronové laboratoře v Brně
AV ČR zastavila přípravy Středoevropské synchrotronové laboratoře, která měla do Brna přivést špičkový vědecký výzkum. Nákladný projekt si konkuroval s plánovaným Středoevropským technologickým institutem a nezískal potřebnou podporu MŠMT.
Zpravodajství ČTK, 18.6.2009, Akademie věd zastavila projekt synchrotronové laboratoře v Brně
Obsahově shodná zpráva je rozšířena o informaci, že vedení AV ČR vysvětluje své rozhodnutí problémy s návrhem rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace. Podle předsedy Akademie Jiřího Drahoše jde o velmi závažný krok i proto, že projekt CESLAB představuje jeden z nejlépe připravených výzkumných záměrů v ČR.
Zpravodajství ČTK, 18.6.2009, Akademie věd zastavila projekt synchrotronové laboratoře v Brně
Obsahově shodná zpráva je doplněna o informaci, že podle předsedy AV ČR Jiřího Drahoše ČR i celá střední Evropa synchrotron potřebuje. Věří, že úsilí a prostředky vynaložené na přípravu projektu nepřijdou nazmar a získané podklady a znalosti bude možné brzy zhodnotit.
Zpravodajství ČTK, 18.6.2009, Akademie věd zastavila projekt synchrotronové laboratoře v Brně
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Brněnský deník, 19.6.2009, Ceslab skončil. Nejsou peníze
Obsahově shodná zpráva je doplněna mj. o citaci Michala Šedivého z AV ČR, že projekt už měl zajištěnou zahraniční materiální podporu.
(Vyškovský deník; Jižní Morava)
E15, 19.6.2009, AV zastavila projekt synchrotronové laboratoře
AV ČR zastavila přípravy Středoevropské synchrotronové laboratoře. Vedení Akademie vysvětluje své rozhodnutí problémy s návrhem rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace.
Hospodářské noviny, 19.6.2009, Projekt špičkové laboratoře končí
AV ČR zastavila přípravy Středoevropské synchrotronové laboratoře, která si konkurovala s plánovaným Středoevropským technologickým institutem a nezískala potřebnou podporu MŠMT.
Lidové noviny, metropole/Brno, 19.6.2009, Akademie už nebude chystat synchrotron
Vedení AV ČR nečekaně oznámilo, že kvůli problémům s návrhem rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace, předkládaným Radou pro výzkum a vývoj, ustupuje od projektu CESLAB, ačkoli podle předsedy Akademie Jiřího Drahoše představuje jeden z nejlépe připravených výzkumných záměrů v ČR.
Lidové noviny, 20.6.2009, Akademie „odpískala“ akci za miliardy
AV ČR zastavila projekt synchrotronové laboratoř CESLAB. Jak oznámil předseda akademie Jiří Drahoš, jde o velmi závažný krok, protože CESLAB je jedním z nejlépe připravených výzkumných záměrů v ČR. Místopředseda akademie Vladimír Mareček připustil, že do příprav bylo vloženo až 20 milionů korun. Podle něj půjde využít alespoň některé dílčí projekty pracovišť, které měly na synchrotron navazovat.
Brněnský deník, 20.6.2009, Když se na louce naděje nepasou jen hlupáci
V komentáři k událostem týdne se mj. píše, že velké naděje dlouho držely při životě projekt laboratoře CESLAB AV ČR v Brně. Vědci o projekt, který měl výrazně pomoci české vědě, dlouho bojovali. Nezastavilo je ani rozhodnutí, že nebude mezi vyvolenými projekty, které budou žádat o obrovské peníze z Bruselu. Až ekonomická krize.
(Jižní Morava)
 
 
Téma: Výzkum – psychologie
Média:
 
 
Téma: Výzkum – reforma
Média:
 
 
Téma: Výzkum – sociologie
Média:
Moje psychologie, 1.6.2009, Proč si ženy neužívají sex?
V analýze na téma naznačené v titulku je citována Šárka Hastrmanová, která v publikaci Souvislosti proměn pracovního trhu, soukromého, rodinného a partnerského života Sociologického ústavu AV ČR uvádí, že v ČR se sex bere jako něco úhelného, s důrazem na výkon a kvantitu, zatímco kvalita vztahu je v pozadí.
Vlasta, 10.6.2009, Chvíli u táty, chvíli u mámy
V analýze střídavé péče o děti po rozvodu rodičů je citována Šárka Hastrmanová ze Sociologického ústavu AV ČR, která ve studii uvádí, že v posledních 15 letech bylo přibližně 90 % dětí svěřeno do péče matkám. Když oslovila několik soudců, zjistila, že podle nich je hlavní příčinou tohoto stavu, že o děti žádá jen malé procento otců.
Pražský deník, 12.6.2009, Z Prahy se ročně odstěhuje třicet tisíc lidí
Z Prahy se ročně odstěhuje 30 000 obyvatel, zejména do okresů Praha-východ a Praha-západ. Podle Michala Illnera ze Sociologického ústavu AV ČR se vylidňuje především centrum města a hrozí, že se stane místem, kde budou převládat bary, podniky a kanceláře, což je víceméně osud většiny center velkých měst v západních zemích.
(Střední Čechy)
Českobudějovický deník, 13.6.2009, Nemanželští potomci v módě
Ve zprávě, že dvě pětiny dětí, které se letos narodily, jsou nemanželské, je citován Milan Tuček ze Sociologického ústavu AV ČR. Důvodů je podle něj několik, např. vyšší tolerance okolí k nesezdaným partnerstvím a vyšší nechuť se nechat „spoutat“.
(Jižní Čechy)
Brněnský deník, 13.6.2009, Dvě pětiny narozených dětí v Česku jsou nemanželské
Jak uvedl Milan Tuček ze Sociologického ústavu AV ČR, to, že se podle Českého statistického úřadu v Česku rodí stále více nemanželských dětí, je důsledkem soužití nesezdaných párů.
(Jižní Morava)
Hodonínský deník, 13.6.2009, Nemanželské děti jsou v módě
(obsahově shodná zpráva)
(Jižní Morava)
Lidové noviny, metropole/Praha, 15.6.2009, Praha roste, ale megapolí nebude
Růst počtu obyvatel Prahy se téměř zastavil, stěhování Pražanů do satelitních městeček kolem města ale pokračuje. Vylidňuje se centrum i některé okraje města. Michal Illner ze Sociologického ústavu AV ČR doporučuje, aby si Praha 1 ponechala část bytového fondu a ten nabízela například studentům za zvýhodněných podmínek.
Týdeník Karlovarska, 17.6.2009, Mohlo by vás zajímat...
Jak uvedl Milan Tuček ze Sociologického ústavu AV ČR, to, že se podle Českého statistického úřadu v Česku rodí stále více nemanželských dětí, je důsledkem soužití nesezdaných párů.
(Západní Čechy)
Lidové noviny, 20.6.2009, Náboženství „na růžku“
Zdeněk R. Nešpor ze Sociologického ústavu AV ČR popisuje průzkum, který ukázal, že ačkoli je náboženství je pro většinu lidí minulostí, stále v sobě mají určitá „náboženská“ očekávání, že v ČR chybí účast církví ve strukturách občanské společnosti, neurčité vědomí posvátna a sil a mocností „mimo tento svět“ má většina lidí aj.
Literární noviny, 22.6.2009, Lze obnovit autentickou veřejnost?
Socioložka Lucie Cviklová analyzuje důvody, proč většina lidí nevolí a neúčastní se veřejného života. V této souvislosti se odvolává mj. na stať Jiřího Suka Občanské fórum: Listopad – prosinec 1989 a publikaci Prověřená fakulta, které vydal Ústav pro soudobé dějiny AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce
Média:
Technik, 2.6.2009, V Praze vzniká nové výzkumné centrum pro inovace nanomateriálů
Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR buduje v Praze specializované centrum pro inovace nanomateriálů a nanotechnologií. Jak informoval jmanažer projektu Vladimír Mareček, práce začaly loni v říjnu, uvedení do provozu je plánováno na listopad příštího roku.
Prosperita, 15.6.2009, V novém klastru začíná výzkum protinádorových látek a látek pro léčbu infekčních onemocnění
Zpráva informuje o nedávném vzniku klastru MedChemBio v Olomouci, který se chce orientovat na vývoj nových léků a diagnostik, podporovat oblast medicinální a biologické chemie a sdružit všechny subjekty se zájmem o tyto obory. Medicinální chemie patří v poslední době k nejúspěšnějším vědeckým disciplínám v ČR, o což se zasloužil zejména prof. Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce (IT4Innovation)
Média:
Liberecký deník, 2.6.2009, Elmarco bude využívat služeb jednoho z nejvýkonnějších počítačů na světě
Služeb jednoho z nejvýkonnějších počítačů na světě bude využívat pro vlastní výzkum v oblasti nanovláken i liberecká společnost Elmarco, která v těchto dnech podepsala smlouvu o spolupráci s centrem, jež v Ostravě budují univerzity Moravskoslezského kraje a Ústav geoniky AV ČR.
(Severní Čechy)
Moravskoslezský deník, 2.6.2009, Ostravský superpočítač má dalšího partnera
Společnost Elmarco v těchto dnech podepsala dokument o spolupráci s centrem IT4Innovations, jež budují univerzity z kraje a ostravský Ústav geoniky AV ČR.
(Severní Morava)
Právo, Severní Morava a Slezsko, 3.6.2009, O superpočítač má zájem výrobce nanovláken
O využití superpočítačového centra IT4Innovations, které budují univerzity Moravskoslezského kraje a Ústav geoniky AV ČR v Ostravě, projevují zájem další firmy. Spolupráci s ním podepsala společnost Elmarco, světový výrobce strojů pro průmyslovou produkci nanovláken.
Hospodářské noviny, 4.6.2009, Elmarco využije ostravský superpočítač
Liberecká firma Elmarco, světový výrobce strojů pro průmyslovou produkci nanovláken, podepsala smlouvu o využívání budoucího superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě. Záměr se zrodil na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava, k projektu se připojily Ostravská a Slezská univerzita, Ústav geoniky AV ČR a Fakulta informačních technologií VUT v Brně.
Computerworld, 5.6.2009, ČR chystá nové superpočítačové centrum
Článek popisuje využití a provozované aplikace v rámci projektu IT4I, superpočítačového centra s výkonem dosahujícím 90 Tflops, které založily VŠB-TU Ostrava, Ostravská a Slezská univerzita v Opavě, VUT v Brně a Ústav geoniky AV ČR.
Mladá fronta DNES, Liberecký kraj, 5.6.2009, Superpočítač urychlí výzkum nanovláken
Liberecká firma Elmarco, světový výrobce strojů pro průmyslovou produkci nanovláken, podepsala smlouvu o využívání budoucího superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě. Záměr se zrodil na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava, k projektu se připojily Ostravská a Slezská univerzita, Ústav geoniky AV ČR a Fakulta informačních technologií VUT v Brně.
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Centrum podpoří další aktivity
Projekt počítačového centra tři univerzit Moravskoslezského kraje a Ústavu geoniky AV ČR by měl pomoci nejen se zaměstnaností v regionu, ale podle mluvčí ostravského úřadu práce Svatavy Baďurové také v podpoře aktivit s vyšší přidanou hodnotou, a tudíž dalších investic.
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Unikátní projekt na školách
Tři univerzity z Moravy a Slezska a Ústav geoniky AV ČR v Ostravě plánují unikátní projekt v oblasti moderních informačních technologií, Centrum excelence IT4Innovations. Centrum zkvalitní život ve městě a nabídne i nová pracovní místa.
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Vysokoškoláci objevují novinky
V článku o tom, jak studenti vysokých škol z Moravy a Slezska objevují a v rámci diplomových prací vymýšlejí i zlepšovací návrhy, je jmenován projekt IT4Innovations, do něhož je zapojen Ústav geoniky AV ČR a jehož cílem je vybudovat v Ostravě národní centrum excelentního výzkumu v oblasti informačních technologií a vytvořit tak unikátní základnu pro rozvoj celé řady vědních oborů.
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Z Ostravy může vzniknout centrum moderních technologií
Za vznikem projektu IT4Innovations (IT4I) stojí děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-Technické univerzity v Ostravě Ivo Vondrák, který v rozhovoru přiblížil, jak vznikl, čím v budoucnosti prospěje Ostravě, z jakých částí se skládá aj. V popisku k fotografii je jmenován Ústav geoniky AV ČR, který se na projektu podílí.
Professional Computing, 16.6.2009, Superpočítačové centrum v Ostravě
Zpráva informuje o iniciativě IT4I, do níž se zapojily VŠB-TU, Ostravská univerzita, Slezská univerzita Opavě a Ústav geoniky AV ČR. Cílem IT4I je vybudovat výpočetní infrastrukturu pro ČR, výkonnost superpočítače bude v Top 100.
 
 
Téma: Výzkum – spolupráce (polymerní léčiva)
Média:
Zdravotnické noviny – ZDN, 1.6.2009, Využití polymerů při léčbě solidních nádorů
Autoři odborného článku o využití polymerů v medicíně, v němž se píše i o spolupráci se skupinou prof. Blanky Říhové z Mikrobiologického ústavu AV ČR, jsou pracovníci Ústavu makromolekulární chemie AV ČR Tomáš Etrych, Petr Chytil a prof. Karel Ulbrich.
Lidové noviny, 6.6.2009, Novým trendem je léčba ušitá na míru
V článku o tzv. individualizaci léčby, která vychází z faktu, že každý pacient je jedinečný a stejně „originální“ je také nádor v jeho těle, je popsán postup, při kterém se dopraví přímo k nádoru cytostatika. Na projektu pracují odborníci z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR vedení prof. Karlem Ulbrichem s kolegy z Mikrobiologického ústavu AV ČR, v jehož čele stojí prof. Blanka Říhová.
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí
Média:
Mladá fronta DNES, 9.6.2009, Kýchají a chovají kočky
Vědci ze Státního zdravotního ústavu zjistili, že čtyři z 10 astmatických dětí mají doma zvířecího mazlíčka, každý desátý astmatik má doma kočku. Vnitřním prostředím bytů ve velkých městech se zabýval i výzkum Ústavu chemických procesů AV ČR. Vědci zjistili, že koncentrace drobného prachu, který víří jakákoli domácí činnost, leckdy překračovala i škodliviny v ovzduší venku.
Benešovský deník, 25.6.2009, Na českých loukách rychle ubývá motýlů
Kvůli tomu, že z Česka mizí louky a paseky, hrozí až třetině druhů motýlů vyhynutí. Podle entomologů z AV ČR však vyhubení neohrožuje jen motýly, ale až třetinu všech hmyzích druhů.
(Střední Čechy)
Boleslavský deník, 25.6.2009, Motýli mizí, Česko totiž ztrácí louky i paseky
Ve zprávě, která informuje, že zánik tradičního zemědělství a lesnictví v ČR je důvodem, proč až třetině všech hmyzích druhů hrozí vyhubení, jsou citováni Lukáš Čížek a Martin Konvička z Entomologického ústavu AV ČR.
(Střední Čechy)
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí (klima)
Média:
Právo, 2.6.2009, Emise způsobují překyselená moře
Varování před nevratnými změnami v mořích v důsledku emisí adresovaly akademie věd 70 zemí světa mezivládní klimatické konferenci, která začala v Bonnu. Dokument vyzývá vlády, aby se výrazněji zasadily v postupu proti ohrožení světových oceánů, až budou připravovat novou mezinárodní úmluvu pro prosincovou klimatickou konferenci OSN v dánské Kodani.
 
 
Téma: Výzkum – životní prostředí (ovzduší)
Média:
Literární noviny, 8.6.2009, Česko trápí neviditelná špína
Alice Olbrichová analyzuje první výsledky výzkumu Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který vede lékař Radim Šrám. Srovnává je s výsledky z roku 1988. Konstatuje, že se změnila doba i škodliviny. Jsou záludnější, protože nejsou vidět ani cítit, běžnými filtry se nedají zachytit a zatím je nezakazují žádné normy. Pronikají až do plicních sklípků, zatímco hrubý prach se zachycuje už v horních cestách dýchacích.
Frýdecko-místecký a třinecký deník, 9.6.2009, Bude se zjišťovat, jaký je vzduch
Po dva dny budou havířovští strážníci u sebe nosit detektory zaznamenávající úroveň znečištění ovzduší. Vzorky, které mají ukázat, jaký vzduch lidé v jednotlivých částech regionu dýchají, vyhodnotí pracovníci Ústavu experimentální medicíny AV ČR.
(Havířovský deník; Severní Morava)
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 9.6.2009, Jak ovlivňuje ovzduší zdraví? Výzkum pokračuje
Výzkum vlivů ovzduší na zdraví lidí vědců z Ústavu experimentální medicíny AV ČR pokračuje druhou etapou. Do ní se nově zapojilo i 11 městských policistů z Havířova.
Týdeník Havířovsko, 9.6.2009, »Výsledky výzkumu napoví, co dělat pro zlepšení«
Lékař Radim Šrám z AV ČR v rozhovoru přiblížil cíle výzkumu kvality ovzduší na Karvinsku, v Ostravě a v Praze. První výsledky prý nejsou překvapující, odpovídají údajům dlouhodobě získávaným ČHMÚ.
(Týdeník Karvinsko)
Týdeník Havířovsko, 9.6.2009, Ovzduší je plné jedů, řešení je nesnadné
Tým doktora Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR vede výzkum, který má zjistit, co přesně a v jakých hodnotách dýchají strážníci v Praze a Karviné a ostravští úředníci.
(Týdeník Karvinsko)
ČT 1, 8.6.2009, 18:00 Události v regionech – Ostrava, Přehled
V přehledu zpráv zazněla stručná informace, že podle projektu AV ČR začalo ráno v Havířově měření emisí.
ČT 1, 8.6.2009, 18:00 Události v regionech – Ostrava, Výzkum ovzduší v Moravskoslezském kraji
Ústav experimentální medicíny AV ČR pokračuje ve výzkumu ovzduší v Moravskoslezském kraji. První výsledky ukázaly až 6x vyšší hodnoty nebezpečných polycyklických aromatických uhlovodíků v Karviné ve srovnání s Prahou. Autor projektu Radim Šrám stručně vyjmenoval, kde se již vzorky odebíraly a jak bude výzkum pokračovat.
Právo, Severní Morava a Slezsko, 12.6.2009, Ostravští radní odmítají výzkum Akademie věd ČR
Vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR pod vedením doktora Radima Šráma v současné době provádějí za desítky miliónů korun výzkum dopadů špatného životního prostředí na zdraví obyvatel v moravskoslezské metropoli. Ostravští radní však projekt nepovažují za relevantní, protože měření podle nich trvají pouze velice krátce, a kritizují ho. Město se proto rozhodlo investovat do nového výzkumu.
ČT 1, 15.6.2009, 19:00 Události, Přehled dalších zpráv
V pořadu byl uveden záznam z vystoupení dr. Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který konstatoval, že znečištění v Ostravě je tak velké, že zátěž u ostravských úředníků je asi třikrát větší než u pražských strážníků.
ČT 1, 15.6.2009, 19:00 Události, Znečištění ovzduší na Ostravsku způsobuje lidem vážné zdravotní problémy
Z prvních výsledků výzkumu znečištění ovzduší na Ostravsku vyplývá, že lidem způsobuje vážné zdravotní problémy. Podle dr.Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny AV ČR je znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi a zejména karcinogenním benzoapyrenem na Ostravsku výrazně vyšší než v Praze. Ostravská radnice je svýsledky nwespokojena, hodlá zaplatit vlastní průzkum, který prý bude objektivnější.
ČT 1, 15.6.2009, 21:40 Reportéři ČT, Nejšpinavější kout Evropy
V reportáži o katastrofálním stavu ovzduší v ostravských Radvanicích a Bartovicích vystoupil dr. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Konstatoval, že s koncentracemi naměřenými v této oblasti se vědci v předchozích výzkumech v severních Čechách ani v Praze nesetkali. Odpovídají údajům o znečištění z Číny. Každé třetí zdejší dítě zde má astma, což nikde jinde v ČR ani v Evropě není.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 16.6.2009, „Ministerstvo nemá peníze na platy, ale na výzkum ano“
Náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej v rozhovoru zdůvodňuje, proč ostravský Magistrát chystá vlastní výzkum vlivu ovzduší na zdraví lidí, proč považuje výzkum vědců z Ústavu experimentální medicíny AV ČR za nerelevantní. Podle něj se jedná o výzkum předběžný, výsledky zatím nic neříkají, on neví, kde výzkum probíhá, vědci jej podle něj dělají pro byznys aj.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 16.6.2009, Jedno ovzduší, dva výzkumy
Jde o analýzu problému dvou výzkumů, jaký vliv má ovzduší na zdraví obyvatel v Ostravě a okolí, vědců z Ústavu experimentální medicíny AV ČR a ostravského Magistrátu, jehož představitelé loni na podzim spolupráci s Ústavem experimentální medicíny odmítli s tím, že další výzkum není nutný. Nyní chystá vlastní výzkum, do jehož financování by se měli zapojit všichni velcí znečišťovatelé.
Mladá fronta DNES, Moravskoslezský kraj, 20.6.2009, Jak Ostravě ujel vlak (tedy kolo)
Jde o komentář k výzkumu vlivu ovzduší na zdraví lidí, který v Ostravě a Karviné dělá tým z AV ČR vedený dr. Radimem Šrámem, jenž reaguje na rozhovor s náměstkem ostravského primátora, jenž výzkum akademiků nepovažuje za důvěryhodný, a proto chce zadat jiný výzkum u ostravského zdravotního ústavu.
 
 
Média:
Literární noviny, 1.6.2009, Rychle, zdarma, sami sobě
Nejplodnějším českým tvůrcem internetové encyklopedie Wikipedia je Antonín Vítek z AV ČR, autor většiny českých hesel. On sám prý často zamíří na stránky anglické Wikipedie, českou navštěvuje, jen když chce zkontrolovat českou terminologii. Z německé Wikipedie čerpá biografická data o německých vědcích, odborné informace hledá ve specializovaných internetových zdrojích. Knižní encyklopedie mají přednost spolehlivosti a hodnověrnosti údajů, za dobrou považuje Universum.
Hospodářské noviny, 3.6.2009, Lesk a bída univerzitních žebříčků
Daniel Münich ze CERGE-EI (NHÚ AV ČR), spoluautor tzv. Bílé knihy, konstatuje, že novinové žebříčky vysokých škol budí velký zájem veřejnosti, ačkoli mají celou řadu nedostatků. Kritizuje, že státem financované školy dosud nebyly schopny zavést jednotný informační systém. V zamýšlené reformě vysokoškolského systému jsou podle něj dobře informovaní uchazeči, studenti a zaměstnavatelé alfou a omegou.
ČRo 1-Radiožurnál, 9.6.2009, 18:12 Radiofórum, Jak číst moderní české dějiny?
Jeden ze spoluautorů metodické příručky pro výuku moderních československých a českých dějin s názvem Přes práh totality a učitel dějepisu Radek Kotlaba v rozhovoru na téma uvedené v titulku mj. poznamenal, že většina spoluautorů pracuje s Ústavem pro studium totalitních režimů, což je podle něj nejobjektivnější orgán, který se vedle Ústavu pro soudobé dějiny ČSAV zabývá výzkumem minulosti.
Příbramský deník, 10.6.2009, Na příbramském gymnáziu předváděl své zajímavé pokusy Michael Londesborough
Britský vědec pracující v AV ČR Michael Londesborough zavítal mezi studenty příbramského gymnázia se svou anorganickou show Tajemství CO2.
(Střední Čechy)
Písecký deník, 12.6.2009, Oxid uhličitý je spokojený stařík. S klimatickými změnami musíme začít něco dělat, než bude pozdě, říká chemik
Michael Londesborough z AV ČR předvedl studentům Gymnázia Písek kouzla s oxidem uhličitým. Zaujal i ty, které chemie vůbec nezajímá. V rozhovoru mj. uvedl, že podle jeho názoru investice do vzdělání a vědy nesou největší úroky.
(Jižní Čechy)
Českokrumlovský deník, 13.6.2009, Školní zahrada poskytuje zábavu i poučení
V článku o školní zahradě ve Vyšším Brodu je uvedena informace, že rostliny pro ni škola získala mj. i od Botanického ústavu AV ČR v Třeboni.
(Jižní Čechy)
ČT 1, 14.6.2009, 21:45 168 hodin, Pokrokový terminátor
Jana Straková ze Sociologického ústavu AV ČR konstatovala, že nápad guvernéra Kalifornie Arnolda Schwarzeneggera, aby se děti místo z papírových učebnic učily přímo z internetu, je velice zajímavou inspirací i pro ČR. Také v ČR by měly hrát informační technologie ve výuce větší úlohu, protože dělají výuku zajímavější.
Prostějovský deník, 15.6.2009, Místo drahých výletů pořádají školy exkurze
V současné době pořádají prostějovské školy kvůli finančním nákladům rodičů i samotných škol spíše jednodenní poznávací exkurze. Prostějovské Reálné gymnázium však organizuje i týdenní odborný seminář ve spolupráci s Matematickým ústavem AV ČR, kde děti vidí vědce přímo při práci.
(Střední Morava)
Prostějovský týden, 17.6.2009, Místo drahých výletů pořádají školy exkurze
(obsahově shodná zpráva)
Kutnohorský deník, 18.6.2009, 1996
V roce 1996 se Střední odborná průmyslová škola v Kutné Hoře přidala do sítě CESNET, sdružení založené téhož roku českými vysokými školami a AV ČR, jehož cílem bylo udržovat a rozvíjet celorepublikovou počítačovou síť mezi školami.
(Střední Čechy)
Zpravodajství ČTK, 21.6.2009, Zájemci o studium nanotechnologií mají ještě v Liberci šanci
Zájemci o studium nanotechnologií mají ještě šanci přihlásit se na Technickou univerzitu v Liberci. Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení. K výuce přispěje i Fyzikální ústav AV ČR.
Lidové noviny, 22.6.2009, Britové „hlasují“ o osnovách
K obsahu školního vzdělávání se mohou v Británii prostřednictvím internetu vyjádřit všichni rodiče. Podle Jany Strakové ze Sociologického ústavu AV ČR v ČR značná část veřejnosti považuje změny ve vzdělávání i ve výuce za potřebné nemá však jasno, čeho by se měly týkat, čemu ve vzdělávání dnešních dětí věnovat prvořadou pozornost, chybí politická podpora vzdělávání.
 
 
Média:
Přerovský deník, 4.6.2009, I bez dalekohledu se Čína může přibližovat
Zpráva informuje o úspěchu Mikoláše Chromíka, žáka osmé třídy ze Základní školy Struhlovsko v Hranicích, ve finále republikového kola Astronomické olympiády, které se konalo v budově AV ČR v Praze.
(Střední Morava)
Hranický týden, 5.6.2009, I bez dalekohledu se Čína může přibližovat
(obsahově shodná zpráva)
 
 
Média:
Technický týdeník, 2.6.2009, Krátce
Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanni Battisty Alliprandiho. Posledním rodem vlastnícím zámek byli Valdštejnové, v roce 1945 přešel do vlastnictví státu. Dnes slouží pro potřeby AV ČR i veřejnosti.
 
 
Média:
Mladá fronta DNES, Vysočina, 6.6.2009, Třešť přivítá světové ekonomy
Zámecký hotel v Třešti bude příští týden na konferenci Neo-Schumpeterian ekonomie 09: Agenda pro 21. století II., kterou pořádají Nadace J. A. Schumpetera a třešťská radnice, hostit celosvětové setkání ekonomických a vědeckých kapacit z pěti kontinentů a z 15 zemí. Na setkání se chystají i zástupci AV ČR.
Havlíčkobrodský deník, 9.6.2009, Celosvětové setkání ekonomů je za dveřmi
V kongresovém centru AV ČR v Zámeckém hotelu Třešť se od středy koná mezinárodní konference Nová schumpeterovská ekonomie a agenda pro 21. století. Hlavními přednášejícími budou světové kapacity v oboru ekonomie. Konference na počest třešťského rodáka J. A. Schumpetera, světového ekonoma začátku minulého století, se letos koná již po páté.
(Vysočina)
Žďárský deník, 10.6.2009, Celosvětové setkání ekonomů je za dveřmi
(obsahově shodná zpráva)
(Vysočina)
Jihlavské listy, 16.6.2009, V zámeckém parku odhalí sochu
Ve čtvrtek 18. 6. v 16 h bude v zámeckém parku v Třešti odhalena plastika s názvem Brána do vesmíru třešťského rodáka Františka Häckla. Městu a AV ČR, jež provozuje zámek, ji věnovala třešťská podnikatelská rodina Podzimkova.
Jihlavské listy, 23.6.2009, Zámecký park ozdobila plastika třešťského rodáka
Zahradní plastika akademického sochaře Františka Häckela, třešťského rodáka, krášlí zámecký park, který patří AV ČR a již starosta města Vladislav Nechvátal považuje za uznávaného a respektovaného partnera i záruku trvalé péče o historický majetek.
 
 
Média:
Listy Prahy 1, 1.6.2009, Na pár řádcích
Jedna ze stručných zpráv informuje, že přednášky v AV ČR mají na programu Bakterie jako dominantní formu života na Zemi a Mistrovská díla řeckého umění v době helénismu. Další zpráva uvádí, že letos v dubnu uběhlo 50 let od vyfotografování pádu bolidu Příbram. Pozorování umožnil í program, který navrhl a provozoval zakladatel oboru výzkumu meteorů a bolidů Dr. Z. Ceplecha z Astronomického ústavu (AV ČR).
Magazín Práva, 13.6.2009, Týden Miroslava Zajíce
Na jedné z fotografií je zachycen předseda AV ČR Jiří Drahoš při oslavě státního svátku osmi severských zemí.
Zpravodajství ČTK, 22.6.2009, Akademici: Výstavba golfového hřiště v Klánovicích poškodí klima
Podle vyjádření členů Komise pro životní prostředí AV ČR, jejímž předsedou je Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, plánovaná výstavba golfového hřiště v Klánovickém lese u Prahy poškodí místní klima. Akademici také považují za protiprávní smlouvu, kterou loni uzavřely Lesy ČR s golfisty.
Lidové noviny, metropole/Praha, 23.6.2009, Golf v Klánovicích by poškodil klima, tvrdí vědci
(obsahově shodná zpráva)
Žatecký a lounský deník, 23.6.2009, Vila má sloužit archeologům
Město Žatec jedná s AV ČR o dlouhodobém využití a případné rekonstrukci památkově chráněné vily v areálu bývalých papíren, kde je zatím depozitář Archeologického ústavu AV ČR a která by měla sloužit Akademii a UK.
(Severní Čechy)
 
 
Média:
Zpravodajství ČTK, 11.6.2009, Praha 6 vybere čestné občany, zelení navrhují Václava Havla
Zastupitelstvo Prahy 6 vybere čestné občany své městské části. Strana zelených chce navrhnout Václava Havla, výběrová komise s jeho jménem ale nesouhlasí. V minulosti čestné občanství obdržel i chemik a vynálezce Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR).
Metro, Praha, 12.6.2009, Praha 6 vybírá osobnosti, Havlovi se pocta vyhýbá
(obsahově shodná zpráva)
Lidové noviny, metropole/Praha, 12.6.2009, 12.6.2009, Žabomyší válka - Bém v. Havel
Praha 6 volí své čestné občany. Navržen je i Václav Havel, komise v čele s primátorem ho ale ocenit nechce. Praha 6 uděluje čestná občanství od roku 2002, obdržel je i chemik a vynálezce Antonín Holý (ÚOCHB AV ČR).
 
 
Téma: Zprávy (počítačové pirátství)
Média:
Zpravodajství ČTK, 12.6.2009, Před soudem dnes stanuli údajní počítačoví piráti
Kauzu tří mladíků, kteří údajně provozovali server s nelegálními filmy a hudebními nahrávkami v budově AV ČR, v prostorách, které využívá soukromá firma, začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 8. Podle Markéty Prchalové z České protipirátské unie jde o první případ porušení autorských práv, který se dostal až před soud.
Zpravodajství ČTK, 12.6.2009, Před soudem stanou údajní počítačoví piráti
(obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 12.6.2009, 05:59 Studio 6, Počítačoví piráti u soudu
Jde o anotaci k diskusi na téma, zda budou mladíci, kteří v prostorách AV ČR provozovali počítačový server na sdílení nelegálních kopií filmů, hudby, softwaru a počítačových her, potrestáni jako odstrašující případ.
ČT 1, 12.6.2009, 07:00 Zprávy, Soudy proti počítačovým pirátům možná přitvrdí
Obvodní soud pro Prahu 8 by měl rozhodnout o trestu pro tři mladíky, kteří v prostorách AV ČR provozovali počítačový server na sdílení nelegálních kopií filmů, hudby, softwaru a počítačových her a způsobili tak škodu přes 35 milionů korun.
ČT 1, 12.6.2009, 07:30 Zprávy, Obvodní soud pro Prahu 8 by měl rozhodnout o trestu pro počítačové piráty
(obsahově shodná zpráva)
ČT 2, 12.6.2009, 07:30 Zprávy – Brno, Soud rozhodne o trestech pro mladíky
(obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 12.6.2009, 08:00 Zprávy, Obvodní soud pro Prahu 8 by měl rozhodnout o trestu pro počítačové piráty
(obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 12.6.2009, 12:00 Zprávy, Soud se třemi počítačovými piráty
Jde o reportáž z dopoledního jednání soudu v Praze 8 se třemi počítačovými piráty, kteří údajně provozovali server s nelegálními filmy a hudebními nahrávkami v budově Ústavu termomechaniky AV ČR.
ČT 1, 12.6.2009, 19:00 Události, Soud s počítačovými piráty
Třem mužům obžaloba přičítá, že v Ústavu termomechaniky, AV ČR, v prostorách, které má pronajaté soukromá firma, provozovali server s načerno staženými filmy, muzikou a hrami a napáchali škodu za 37 milionů korun. Podobný případ české soudnictví zatím nezažilo.
Impuls, 12.6.2009,08:00 Zprávy, Piráti z Akademie věd stanou před soudem
Obvodní soud pro Prahu 8 by měl rozhodnout o trestu pro tři mladíky, kteří v prostorách AV ČR provozovali počítačový server na sdílení nelegálních kopií filmů, hudby, softwaru a počítačových her a způsobili tak škodu přes 35 milionů korun.
Prima TV, 12.6.2009, 18:55 Zprávy TV Prima, Soud s internetovými piráty
V reportáži na téma naznačené v titulku je jmenována akademie věd.
Lidové noviny, 13.6.2009, Mladíkům hrozí pokuta 37 milionů. Za šíření filmů
V obsahově shodné zprávě se uvádí, že zlodějský server Blind Alley (Slepá ulička) sídlil v budově, kterou Ústav termomechaniky AV ČR pronajímal soukromé firmě Elcomp. Proces s mladíky začal čtením obžaloby a výslechy a skončit by mohl již během letních prázdnin.
Mladá fronta DNES, 13.6.2009, Piráti: z internetu do Sněmovny
Zpráva informuje o soudním líčení s trojicí mužů, kteří měli kanceláře ve firmě v budově AV ČR a na internetu umožňovali lidem volné stahování filmů a hudby. Jde asi o největší „pirátskou kauzu“ v ČR. Piráti se za svou činnost příliš nestydí. Dokonce zakládají Českou pirátskou stranu, která chce kandidovat už v říjnových parlamentních volbách.
Právo, 13.6.2009, Soud řeší první případ údajných počítačových pirátů
Kauzu tří mladíků, kteří údajně provozovali server s nelegálními filmy a hudebními nahrávkami v budově AV ČR, začal projednávat v pátek Obvodní soud pro Prahu 8. Podle Markéty Prchalové z České protipirátské unie jde o první případ porušení autorských práv, který se dostal až před soud.
Plzeňský deník, 18.6.2009, Číslo dne
Jedna ze stručných zpráv informuje, že třem mužům, kteří podle policie provozovali počítače s filmy a hudbou ke stažení v pražské budově AV ČR, hrozí pokuta 37 milionů korun.
(Západní Čechy)
ČT 1, 19.6.2009, 07:30 Zprávy, Pražský soud řeší případ počítačového pirátství
U Obvodního sudu pro Prahu 8 se znovu projednává první velká kauza počítačového pirátství v ČR. Třem mužům obžaloba přičítá, že v budově AV ČR provozovali nelegální server s filmy, hudbou a hrami. Podle České protipirátské unie způsobili škodu až 37 milionů korun.
ČT 1, 19.6.2009, 07:30 Zprávy – Ostrava, Pokračuje rozplétání jednoho z největších případů počítačového pirátství
(obsahově shodná zpráva)
ČT 1, 19.6.2009, 12:00 Zprávy, Kauza počítačového pirátství v Česku opět před soudem
(obsahově shodná zpráva)
Prima TV, 19.6.2009, 17:45 Minuty regionu – Praha, Jeden z největších případů internetového pirátství u nás u soudu
Jde o reportáž z Městského soudu pro Prahu 8. 3, která popisuje případ tří pirátů z akademie, kteří měli údajně ze 13 počítačů v budově AV ČR nabízet na internetu volně ke stažení filmy a hudbu. Pirátský server se podařilo policii objevit v roce 2008 pomocí informátora ze zahraničí.
ČT 1, 24.6.2009, 08:00 Zprávy, Čeští počítačoví piráti čekají na soudní rozhodnutí
Dnes se dozvědí verdikt soudu tři mladíci, kteří na internetu nelegálně nabízeli velké množství filmů, hudby a počítačových her. Policisté našli počítače na půdě AV ČR, v prostorách pronajatých soukromé firmě.
ČT 1, 24.6.2009, 12:00 Zprávy, Další kolo přelíčení s počítačovými piráty
U Obvodního soudu pro Prahu 8 pokračuje další kolo líčení v první velké kauze počítačového pirátství. Třem mužům obžaloba přičítá, že v budově AV ČR provozovali nelegální server s filmy, hudbou a hrami.
 
 
Média:
ERA 21, 2.6.2009, Krajina v myším kožíšku
Jiří Sádlo z Botanického ústavu AV ČR se v sloupku vyznává z lásky ke krajinám-Popelkám, např. od Kladna ke Kralupům a Neratovicím.
ERA 21, 2.6.2009, Krajina, ve které je cítit čas
Václav Cílek z Geologického ústavu AV ČR popisuje krajinu v egyptském Abusíru, kde se nachází česká archeologická koncese, krajinu, která umí zprostředkovat nepřerušený tok času.
ERA 21, 2.6.2009, Trvale udržitelná suburbie
Jiří Sádlo z Botanického ústavu AV ČR v eseji obhajuje příměstskou krajinu, která okolí dodává svou strukturu, obsah, dynamiku, sémiotiku, topologii, toponymii. Za největší hrozbu pro českou krajinu považuje, že ji lidé přestali mít rádi takovou, jaká je.
Lidové noviny, 6.6.2009, Moravská Amazonie ohrožena
V článku o současném stavu lužního lesa na soutoku Moravy a Dyje, který si dodnes udržel mnoho typických vlastností pralesa, je citován Lukáš Čížek z Entomologického ústavu AV ČR. Podle názoru vědců může vzácný porost za několik let zaniknout, protože toto vzácné území neochraňuje stát, ale hospodaří zde společnost Lesy ČR.
Pražský deník, 16.6.2009, Stádo koz a ovcí v Troji předčí sekačku
I letos mohou návštěvníci pražské botanické zahrady potkat stádo koz a ovcí, které od roku 2000 vypásává její areál, přičemž pracovníci Botanického ústavu AV ČR sledují vliv pastvy na změnu vegetace. Té pobyt stáda prospěje více než třeba sekání s křovinořezem.
ČT 1, 20.6.2009, 12:05 Týden v regionech – JM, Ochuzená příroda na jižní Moravě
V ČR žije o stovky až tisíce druhů hmyzu méně než před 100 lety. Jižní Morava pro mnoha vzácných brouků představuje z celé republiky poslední útočiště. Ochrana tohoto regionu je ale minimální. Lukáš Čížek z Entomologického ústavu AV ČR konstatoval, že problémem je tzv. paseční hospodaření, protože na staré stromy jsou vázány tisíce druhů nejrůznějších hmyzu, hub a dalších organismů.
Kolínský deník, 20.6.2009, Události v regionu
V Libici nad Cidlinou bude otevřena druhá část naučné stezky. Obsahově projekt připravili žáci devátého ročníku zdejší základní školy ve spolupráci s vedením obce. Odborně a metodicky se na celé aktivitě podíleli mj. i zástupci Archeologického ústavu AV ČR.
(Střední Čechy)
Mladá fronta DNES, Střední Čechy, 22.6.2009, V obci otevřou další část naučné stezky
(obsahově shodná zpráva)
 
 
Téma: Životní prostředí (Klánovický les)
Média:
Zpravodajství ČTK, 23.6.2009, Pražské Klánovice na podzim vyhlásí referendum o golfovém areálu
Obyvatelé pražských Klánovic budou na podzim v referendu rozhodovat o výstavbě golfového areálu v Klánovickém lese. S plánovanou výstavbou nesouhlasí kromě místních obyvatel také členové Komise pro životní prostředí AV ČR.
Zpravodajství ČTK, 23.6.2009, Pražské Klánovice v referendu rozhodnou o golfovém areálu
(obsahově shodná, rozšířená zpráva)
Lidové noviny, metropole/Praha 24.6.2009, V Klánovicích bude v říjnu „golfové“ referendum
(obsahově shodná zpráva)
Pražský deník, 24.6.2009, V Klánovicích vyhrál golf
Zastupitelé Klánovic rozhodli o změně územního plánu. To znamená, že hlasovali pro výstavbu golfového hřiště. Komise pro životní prostředí AV ČR již předtím ve zprávě varovala, že pokud vyhrají golfisté a část lesa padne, výrazně to poškodí místní klima. 
(Střední Čechy)
ČT 1, 24.6.2009, 07:00 Zprávy, Zastupitelé pražských Klánovic včera vyhověli odpůrcům stavby golfového areálu
Zastupitelé pražských Klánovic vyhověli odpůrcům stavby golfového areálu v místním lese a schválili návrh na vyhlášení referenda v této otázce. Zároveň rozhodli, že už podají návrh na změnu územního plánu, který stavbu usnadňuje. Podle zprávy Komise pro životní prostředí AV ČR by výstavba golfu poškodila místní klima.
 
 
Téma: Životní prostředí (průzkum CVVM)
Média:
Zpravodajství ČTK, 16.6.2009, CVVM: Většina lidí říká, že vždy nebo často třídí běžný odpad
Podle výzkumu CVVM 80 % obyvatel ČR říká, že vždy nebo často třídí běžný odpad, 75 % třídí nebezpečný odpad. Vodou a energiemi šetří 47 %, 29 % kupuje výrobky šetrné k životnímu prostředí, 13 % omezuje kvůli životnímu prostředí jízdy autem, asi každý desátý kupuje biopotraviny.
Pražský deník, 17.6.2009, Odpad třídí 80 procent Čechů, energií nešetří ani polovina
(obsahově shodná zpráva)
(Střední Čechy)
Zpravodajství ČTK, 19.6.2009, CVVM: Čechy znepokojuje hromadění odpadů a znečišťování vody
Podle květnového průzkumu CVVM více než čtyři pětiny Čechů řadí mezi vážné problémy vyčerpání surovin a úbytek druhů. Většina vnímá jako problematické také znečišťování zemědělské půdy, globální oteplování a přelidnění. 19 % nemá vlastní názor na geneticky modifikované potraviny.
Zpravodajství ČTK, 19.6.2009, CVVM: Se životním prostředím je spokojena více než polovina Čechů
Podle průzkumu CVVM je spokojenost lidí (58 %) se stavem životního prostředí v ČR nejvyšší od roku 2002. Více než dvě třetiny jsou spokojené s životním prostředím v místě bydliště. Lidé oceňují například kvalitu pitné vody (78 %), naopak jim vadí hustota silničního provozu (77 %).
 
 
Téma: Průzkum CVVM (SOÚ AV ČR)
Média:
Metro, Praha, 12.6.2009, Drogy nám vadí, káva už ale ne
Pravidelné popíjení kávy je podle průzkumu CVVM morálně přijatelné pro 69 % oslovených, pravidelné pití alkoholu pro 15 %, 78 % si myslí, že občasné pití alkoholu neškodí. Pravidelné kouření toleruje 30 % lidí, pravidelné nebo občasné užívání marihuany je přijatelné pro 18 % lidí, pro 49 % je zcela nepřijatelné.
(Metro; jižní Morava)
 
 
Zpravodajství ČTK, 12.6.2009, CVVM: Drogovou závislost zapříčiní hlavně přátelé, míní lidé
Podle průzkumu CVVM se 83 % dotázaných domnívá, že na vznik drogové závislosti má velký vliv, když člověk osobně zná nějakého uživatele drog. Stejné procento míní, že vliv mají i osobnostní předpoklady. 70 % považuje za vlivný faktor místo, kde člověk žije.
Týden, 15.6.2009, Lenost – půl zdraví
Podle názoru vědců může rozumné nicnedělání dotyčnému i jeho okolí velmi prospívat. Lenost ani nezaujímá v žebříčku lidských špatností významné místo. Když Češiuváděli pro výzkum CVVM nejméně oblíbené povahové rysy, nejvýše se vyšvihly lhaní a neupřímnost, závist, podvádění, povýšenost a sobectví všeho druhu.
 
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007