abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Věda a výzkum

Evropská síť neurovědních institucí ENI-NET

Obrázek k článku 

Konference nového projektu ENI-NET financovaného z 6. RP EU se konala ve dnech 20.–22. listopadu 2005 v Praze a zorganizoval ji Ústav experimentální medicíny AV ČR, který je jedním ze zakládajících členů této sítě, jedním z 13 evropských institucí ENI z osmi členských zemí. Navazovala na 5. konferenci České společnosti pro neurovědy, kterou již tradičně pořádá ÚEM AV ČR s mezinárodní účastí.

ENI-NET (European Neuroscience Institutes Network) vznikl v lednu 2004 na ustavující schůzce v Alicante, kde se poprvé sešli nynější členové výkonného výboru se svými nejlepšími studenty, stanovili si cíl, provizorní pravidla a rozhodli se podat návrh na ENI network v rámci projektů EU s úmyslem získat Career Consolidation Funds. V r. 2005 byl tento projekt schválen k financování a konala se ustavující schůze ENI-NET a 1. společná konference.

Cíl ENI-NET je skutečně unikátní. Je jím podpora mladých vedoucích skupin, podpora vzniku buď nových nebo v posledních pěti letech založených samostatných vědeckých skupin vedených mladým vědeckým pracovníkem, který prokázal, že dělá vlastní nezávislý výzkum. Mladý vědec je do této pozice jmenován v prvních letech poté, co získal titul PhD., jestliže prokázal vynikající publikační aktivitu a schopnost získat granty. Členem ENI se stává po schválení všemi vedoucími neurovědních institucí, které síť zahrnuje. Prvním předpokladem pro přijetí do ENI-NET je, že tato instituce musí mít institucionální program, jenž podporuje mladé vedoucí vědecké pracovníky; druhým předpokladem je excelentnost dané instituce. ÚEM již několik let takový program má a je znám jako EU Centrum excellence MEDIPRA. Proto je také jedním ze zakládajících členů. Podmínkou ENI je laboratorní zázemí alespoň pro dvě takové skupiny vedené mladým vědcem nebo vědkyní (ENI-groups).

Čím dříve budou mít mladí lidé možnost samostatně vědecky pracovat, tím mohou být úspěšnější a konkurenceschopnější v celosvětovém měřítku – jsou budoucností evropské vědy. Dalším cílem je spolupráce mezi mladými vedoucími skupin a jejich mentory (vedoucími neurovědci v mateřské ENI). Spolupráce zahrnuje konference, specializované workshopy, metodické kursy a bilaterální podporu konkrétních spoluprací a stáží mezi skupinami. Klade si za cíl vytvořit informační systém o kariérních možnostech na všech úrovních. Projekt nepodporuje vlastní výzkum, ale má zdokonalit financování mladých vědeckých pracovníků v rámci domácích možností a zvláště v EU.

Výkonnému ENI-NET výboru předsedá laureát Nobelovy ceny Erwin Neher z Goettingen, který obdržel Nobelovu cenu právě jako mladý neurofyziolog za objev metody terčíkového zámku. Tato metoda umožňuje studium membránových proudů a kanálů. Profesoři Erwin Neher, Carlos Belmonte, Eva Syková, Christopher Mulle tento projekt připravili a jsou členy výkonného výboru. Mimo ÚEM AV ČR jsou v této síti zapojeni dvě ENI z Anglie, čtyři z Francie, dvě ze Španělska, jedna z Německa, jedna ze Švýcarska, jedna ze Švédska a jedna z Polska. Každá ENI má 2–4 ENI skupiny a vědeckého vedoucího všech těchto skupin. V Praze bylo přítomno 38 mladých vedoucích skupin ze všech 13 stávajících ENI. Na konferenci proslovila většina z nich vysoce kvalifikované přednášky. Tito mladí vedoucí měli v Praze i své PhD. studenty, kteří prezentovali posterová sdělení. V ÚEM jsou tři ENI skupiny vedené dr. J. Blahošem, dr. P. Jendelovou a dr. R. Turečkem, mentorem je prof. Eva Syková. Naši přední čeští neurovědci a studenti z našich akademických a univerzitních ústavů byli překvapeni vysokou úrovní všech prezentovaných sdělení. Konference, na níž se sešlo 62 zahraničních a 120 domácích účastníků, se konala v přednáškovém sále IKEM. Celá akce se tak velmi dobře začlenila do tradice národních neurovědních konferencí. Poslední den účastníci ENI-NET zasedali ve vile Lanna, kde se uskutečnila panelová diskuze Career Development in the 7th Framework Programme. Zúčastnil se jí významný host z EU Raffaele Liberali, ředitel Marie Curie programu DG Research v Bruselu. Diskutovalo se o tom, jak si evropská mladá vědecká elita představuje financování vědy v EU a budoucí vývoj vědy a výzkumu.

EVA SYKOVÁ,
Ústav experimentální medicíny AV ČR

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde