abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Obálka

Nové knihy

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Bibliografie českých/česko-slovenských dějin 1918–2004: Výběr knih, sborníků a článků vydaných v letech 2000–2004 a doplňky za roky 1996–1999
Třísvazková oborová bibliografie navazuje na dva již vydané soupisy v r. 1997 a 1999. Kontinuálně podchycuje literaturu vydanou v letech 1990–2004, a tak prezentuje prvních 15 let nově konstituovaného oboru soudobých dějin. Chronologicky a tematicky členěný soupis doplňuje rejstřík autorský, názvový, věcný, osob a geografický, rejstřík akcí, soupis excerpovaných anebo citovaných sborníků, soupis časopisů a CD-ROM.
Zpracovaly Břeňová, Věra a Rohlíková, Slavěna, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Praha 2005. Vydání 1.

Čeští františkáni na přelomu středověku a novověku
Dějiny františkánského řádu v českých zemích ve velmi složitém období od poloviny 15. století asi do roku 1530, v němž se františkáni museli neustále vyrovnávat s nelehkým postavením příslušníků minoritní římskokatolické církve, ale i s národnostními střety a s rivalitou farního kléru a příslušníků ostatních řádů. Autor líčí také osudy výrazných osobností, jež v té době ve františkánském řádu u nás působily.
Hlaváček, Petr, Academia, Praha 2005. Vydání 1.

Vlevo a vpravo ve výtvarném umění
Kniha se zaměřuje na význam a symboliku levé a pravé strany v kompozici výtvarného díla a obsah gest zobrazených postav, které spolu s umístěním v malbě, grafice, reliéfu či sousoší odrážejí někdy velmi složitou spleť vztahů mezi postavami a charakterizují je. Pro pochopení děje výtvarného díla je důležité znát symboliku (např. proč není totéž, drží-li P. Maria Ježíška na pravé či levé paži, proč je určité gesto vedeno levou, nebo pravou rukou apod.). Vlevo a vpravo má své významy nejen v mýtech a obřadech, ale i v běžném životě.
Baleka, Jan, Academia, Praha 2005. Vydání 1.

(Ne)rovné šance na vzdělání
(Vzdělanostní nerovnosti v České republice)

Monografie se zabývá problematikou nerovností v šancích na dosažení vyššího vzdělání. Dětem vzdělanějších a sociálně lépe situovaných rodičů se systematicky dostává lepšího a vyššího vzdělání než dětem méně vzdělaných a chudších rodičů, přestože se mnohdy jedná o děti stejně nadané. Kniha nabízí analytický pohled na příčiny těchto nerovností, a to jak na straně dětí a jejich rodičů, tak na straně školského systému. Publikace je určena nejen odborníkům na vzdělávací politiku, ale také studentům, novinářům a všem, které tato problematika zajímá.
Matějů, Petr, Straková, Jana a kolektiv, Academia, Praha 2006. Vydání 1.

Máchovská zření
Františka Doležala

Sborník přibližuje atmosféru období let 1964–1972, kdy vznikala nejlepší výtvarná díla Františka Doležala a zároveň byla budována Galerie Vincence Kramáře. Publikace obsahuje texty např. od L. Kundery, M. Racka, J. Baleky či E. Petrové i zajímavé dobové fotografie.
Štogrová-Doležalová, Jarmila, Cherm, Praha 2005. Vydání 1.

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde