abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Událost

Vzájemná inspirace

Obrázek k článku 

Vědecký výzkum není jen práce v laboratořích a u přístrojů, ale je také součástí národní kultury. Je to vyšší sféra našeho bytí. Věda s uměním bývala vždy úzce spjata a nejinak tomu bylo i v době, kdy se slovo věda abstrahovalo od slova umění a postavilo samostatně. Bez ohledu na \"úřední\" členění však oběma částem rozděleného páru vždy bylo, je a bude určeno, aby se stýkaly a navzájem přesahovaly.

I to je jedním z důvodů, proč v několika posledních letech pořádala Akademie věd ČR v Rudolfinu své novoroční koncerty. Ty byly natolik úspěšné a oblíbené, že se staly vlastně jakousi předpremiérou k obnovení partnerství mezi naší významnou vědeckou institucí a neméně významným hudebním tělesem, jímž je Česká filharmonie. Pro oficiální termín sblížení obou institucí a ke vzkazu příštím generacím umělců a vědců se přímo nabízela příležitost 110. výročí založení České filharmonie dne 4. ledna 2006. Právě v tento den spolupořádaly Akademie věd ČR a Česká filharmonie slavnostní koncert se speciálním programem, který mimo klasická díla představil i zcela nově zkomponovanou skladbu. Ještě než zazněly Rudolfinem první tóny, ocenila vědecká obec mistrovství šéfdirigenta Zdeňka Mácala nejvyšší akademickou medailí SCIENTIA ET HUMANITATE OPTIME MERITIS. Na jaře se pak v nakladatelství Academia chystají křtiny právě se rodící publikace o České filharmonii. O historický exkurz ke kořenům úzkého a bytostného sepětí filharmoniků s vědeckou akademií jsme požádali duchovního otce znovuobnovené tradice prof. Františka Šmahela.

HaM

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde