abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Z Bruselu

Round Table & Lunch Workshop s MEP

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Jedním z úkolů České styčné kanceláře pro VaV v Bruselu (CZELO) je propagace českého vývoje a výzkumu. Odstartovaly ji proto 19. října 2005 Kulatý stůl a Polední workshop na téma Budoucí evropský výzkum – výzva českému vývoji, jež se konaly v prostorách propůjčených Stálým zastoupením ČR při EU v Bruselu.

Kulatý stůl byl určen především pro vybrané pozvané představitele VaV z Bruselu i z Čech. K diskutujícím patřili čeští poslanci EP Jan Březina, člen Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku EP, Zuzana Roithová, Nina Škottová a Jaroslav Zvěřina, zástupci české vědecké komunity Karel Aim, Miloš Drdácký z AV ČR a Rudolf Poledne, ředitel pražského IKEM, a několik vlivných členů jednotlivých sekcí na Generálním ředitelství Evropské komise pro výzkum a vývoj.
Diskuzí se prolínalo několik témat, resp. signálů směrovaných víceméně na Evropskou komisi. Prvním důrazem bylo, že "devil sticks in the details": jakkoliv dobrý Rámcový program pro VaV bude navrhnut, klíčová je implementační struktura, co kdo může či musí navrhnout, zkoumat, financovat, dokumentovat. Teprve až bude toto jasné (zejména až budou schváleny tzv. Rules for Participation), je možné hodnotit úspěšnost návrhu celého nového Rámcového programu.
Další obavy vyvolává způsob hodnocení projektů: jde o to, že EU má určitou hospodářskou a výzkumnou strategii a podávané projekty musí této strategii vyhovovat a odpovídat jejím požadavkům. Například pokud jsou podány dva projekty řešící stejné téma, bude jeden zamítnut a nahrazen třeba i slabším projektem z oblasti jiné. V důsledku tedy není jediným kritériem financování vědecká úroveň a tuto skutečnost je třeba vědcům jasně říci.
Dále se diskutoval možný odklad vyhlášení nadcházejícího Sedmého rámcového programu pro VaV a obtížnost spojená s vyhlášením témat jednotlivých výzkumných výzev "na poslední chvíli": z hlediska přípravy projektu je vyhlášení výzvy tři měsíce před uzávěrkou na hranici realizovatelnosti. Letmo pak byla diskutována otázka a dopad technologických platforem, otázka a možnost kofinancování projektů např. ze strukturálních fondů, úloha Evropského parlamentu ve formování evropské politiky VaV a další.

Péče o lidi i kulturu
Po obligátní přestávce na kávu a sladkosti byl zahájen Polední seminář pro širší veřejnost. Na semináři vystoupili s příspěvky prof. Poledne z IKEM a dr. Drdácký z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR. Institut klinické a experimentální medicíny v Praze zatím v evropských výzkumných programech aktivně zapojen není, ale v problematice se dobře orientuje a na vstup do těchto programů se intenzivně připravuje. Seminář CZELO pro něj byl jednou z příležitostí, jak se svými aktivitami a kvalitami seznámit evropské partnery i relevantní evropské úředníky.
Ústav teoretické a aplikované mechaniky je naopak na špičce co se úspěšnosti získávání evropských projektů v Čechách týká. Dr. Drdácký ve svém příspěvku zdůraznil zejména významný podíl ústavu v oblasti ochrany materiálního kulturního dědictví. Ústav je samozřejmě rozhodnut v úspěšně nastoupené dráze evropského experta na památky pokračovat a i dnes jej pravidelně oslovují evropští partneři připravující nový projekt. Co se týká jeho vystoupení na semináři CZELO není bez zajímavosti, že se v krátké návaznosti na seminář téma kulturního dědictví objevilo i v návrhu nového Sedmého rámcového programu.
Po přednáškách obou českých odborníků následovala diskuze, do které se zapojilo asi 25 účastníků z různých evropských institucí i partnerských výzkumných organizací. Neformální rozhovory pokračovaly i během oběda ve formě švédských stolů připravených zaměstnanci Stálého zastoupení.

Academia i politicum
Krátce shrnuto, akce byla vyhodnocena jako nejen velmi úspěšná, ale i podnětná a užitečná, a to jak pro prezentující se instituce, tak pro české poslance EP, z nichž někteří mají nadále zájem o informace a spolupráci při spoluvytváření českých stanovisek při jednáních Evropského parlamentu.

DAVID KOLMAN a kol.,
Czech Liaison Office for R&D Brussels,
www.czelo.cz tým, Brusel

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde