abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > leden  > Věda a výzkum

Unikátní svědectví (nejen) o normalizačním dvacetiletí

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Prezentace publikace Vítězové? Poražení?, jež je zatím největším výsledkem pětileté, mimořádně úspěšné činnosti Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, se konala 13. října 2005

Obsáhlá dvousvazková publikace Vítězové? Poražení? (Vaněk, Miroslav–Urbášek, Pavel) přináší celkem padesát rozhovorů s bývalými disidenty a funkcionáři KSČ, které v letech 2002–2005 pořídil výzkumný tým Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Na téměř dvou tisících stranách knihy jsou veřejnosti zpřístupněny nejzajímavější interview z původně 120 zaznamenaných životopisných vyprávění. Mezi osobnostmi, které poskytly svá svědectví, najdeme na jedné straně např. V. Havla, J. Dienstbiera, M. Hubu, P. Oslzlého, J. Gruntoráda, V. Hučína nebo H. Marvanovou, na straně druhé např. M. Jakeše, M. Štěpána, Z. Hořeního, J. Poledníka, Z. Čermáka, J. Čejku či R. Hegenbarta.

Soubor rozhovorů, realizovaný metodou tzv. orální historie, se tematicky soustřeďuje převážně na éru tzv. normalizace (1968–1989) a nemalou měrou přispívá k obohacení dosavadních faktografických znalostí o tomto období. Především však přibližuje životní příběhy lidí z obou stran "pomyslné barikády". Nabízí autentické vzpomínky několika generací Čechů a Slováků pocházejících z centra i z regionů. Přináší svědectví jednotlivců obecně známých i těch, kteří dosud nedostali možnost veřejně vystoupit. Shromážděná interview se nezaměřují jen na významné dějinné události, nedotýkají se pouze působení ve stranickém aparátu nebo v opozičních strukturách. Poskytují celou škálu poznatků o životních zkušenostech a prožitcích konkrétních jedinců. V jednotlivých rozhovorech lze nalézt informace o rodinném a sociálním zázemí vyprávějících, o jejich zálibách, koníčcích, každodennosti, o tom, co na ně v průběhu života nejvýrazněji působilo, o tom, co nejvíce ovlivnilo a předurčilo jejich osud. Objevují se zde také osobité pohledy na minulé a současné dění u nás i ve světě.

Větší pozornost odborného i laického čtenáře na sebe patrně soustředí druhý svazek publikace, v němž jsou zachyceny vzpomínky bývalých funkcionářů KSČ všech úrovní (ústředí, kraj, okres). Ty jako celek představují pramen mimořádné hodnoty pro výzkum dějin posledních dvou dekád totalitní vlády. Obsahují cenné poznatky o fungování stranického a státního aparátu, které z písemností, jež tento aparát produkoval, není možné zcela rekonstruovat. Poodkrývají pozadí závažných politických rozhodnutí, odhalují vztahy mezi vedoucími činiteli komunistického establishmentu i způsob jejich uvažování. Poskytují materiál pro studium lidského a psychologického profilu představitelů vládnoucí moci.

K sebraným svědectvím je nutno, stejně jako k dalším druhům historických pramenů, přistupovat kriticky. Přesto z nich lze získat unikátní, osobitý, nepopisný obraz naší nedávné minulosti, který v úplnosti zřejmě dokážou ocenit až následující generace badatelů a čtenářů.

Zdeněk Doskočil,
Ústav českých dějin,
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Praha

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde