abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Věda a výzkum

Projekt AREA

Obrázek k článku Obrázek k článku 

První pracovní zasedání čtvrté etapy projektu AREA (Archives of European Archeology), která začala v září loňského roku, se 24.–26. února 2006 uskutečnilo na Pražském hradě.

Projekt AREA vznikl za účelem zpracování, vyhodnocení a zpřístupnění evropských archeologických archivů. V tuto dobu spojuje 12 akademických institucí, vědeckých pracovišť, muzeí a archeologických pracovišť v České republice, Francii, Holandsku, Itálii, Německu, Řecku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii. Projekt se soustředí na dvě navzájem se doplňující aktivity:
  • lépe chránit a podporovat evropské archeologické dědictví – byla vytvořena detailní databáze stovky archivních fondů, mezi nimiž jsou neznámé rukopisy, nálezové zprávy nebo korespondence významných badatelů;
  • podporovat aktivní využívání fondů, aby se prohloubila znalost historie archeologie za poslední tři století a lépe byl pochopen její přínos k vytváření místních, národních a nadnárodních identit v Evropě. Bližší informace lze najít na webové adrese http://www.area-archives.org.

V rámci čtvrté etapy, která je financována z Culture 2000, byl projekt zpřístupněn i České republice – podílí se na něm pracoviště výzkumu Pražského hradu Archeologického ústavu AV ČR. Naším cílem je zpřístupnit dějiny archeologického výzkumu na Pražském hradě od jeho počátků ve 30. letech 19. století, kdy byly učiněny nálezy v Královské zahradě, přes aktivity týkající se rekonstrukcí hlavních kostelů, katedrály sv. Víta a baziliky sv. Jiří v druhé polovině 19. století až po první desetiletí působení Československého archeologického ústavu. Vedle databáze pramenů, kompletní bibliografie archeologického výzkumu na Pražském hradě, digitalizace a vektorizace důležitých plánů by měla vzniknout monografie mapující dějiny výzkumu, na které se podílelo mnoho významných osobností české architektury, archeologie a dějin umění.

Účastníci tříletého projektu AREA IV se setkávají na dvou pracovních zasedáních ročně. První se koná v jedné z účastnických zemí, druhé v rámci kongresu Evropské archeologické asociace. Pražské zasedání se uskutečnilo ve dnech 24.–26. února 2006 v Apelaci Starého královského paláce. Program tvořily pracovní záležitosti a zprávy jednotlivých účastníků projektu. Sobotní zasedání zahájil prof. Jaroslav Pánek, který přivítal jménem předsednictva Akademie věd ČR účastníky z osmi evropských zemí, a dr. Martin Kuna za Archeologický ústav AV ČR. Zasedání otevřel krátkým projevem vedoucí celého projektu dr. Nathnan Schlanger z Institut national d’histoire de l’art v Paříži. Jako hlavní cíl vědeckého zasedání bylo zvoleno téma Místa paměti. V úvodní části se představili badatelé z hostitelské instituce Jan Frolík s přednáškou 80. let archeologického výzkumu Pražského hradu a Jana Maříková-Kubková Pražský hrad 1850–1929: sestup, pád a znovuzrození. Pozvání organizátorů přijal i dr. Karel Sklenář, který přednášel o hoře Říp a počátcích české archeologie. V neděli účastníci navštívili archeologické podzemí Pražského hradu a stálou expozici Příběh Pražského hradu ve Starém paláci.

Jana Maříková-Kubková,
Archeologický ústav AV ČR

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde