abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Academia

Svaté války a civilizační tolerance – počátek knižnice Průhledy

První svazek edice Průhledy vyšel v nakladatelství Academia koncem loňského roku (2005). Ačkoli byla edice léta pouhou idejí, nikdo nepochyboval o tom, že ve světě napnutém v dichotomii euforie růstu a existenčních obav, postrádajícím hodnotová měřítka v nepřehlednosti zaplněných internetových dálnic, by se orientační ukazatele uplatnily.

Jedním z těchto ukazatelů může být právě edice určená čtenářům, kteří se stále více propadají do prohlubující se odbornosti anebo se stali obětí uspěchané zaneprázdněnosti. Ediční rada koketovala se vzory jako Scientific American či francouzská knižní edice Que est ce que je sais. Nakonec vykrystalizovala představa knižnice drobnějších monografií, které popularizují široký tematický okruh významných vědeckých objevů i aktuálních technických či společenských problémů.

Jisté specifikum představují nároky na autory. Mají mezi ně patřit domácí specialisté, kteří se nejen v dané problematice dobře orientují, ale sami k ní svou vědeckou prací také přispěli. Kniha splňuje i požadavek dobře odvedeného literárního žánru, přitažlivého designu a cenové dostupnosti, a to i přes známou diagnózu, že levné knihy zejména paperbackového střihu se na domácím trhu těžko uplatňují.

Úvodní titul edice Svaté války a civilizační tolerance je útlý svazek (134 str.) formátu A5 s výraznou grafikou laminovaného obalu s klopnou. Kniha vypadá dobře a je vhodná k nošení v aktovce i čtení v MHD. Nemá však povahu pomíjivého tisku na jedno použití. Autor PhDr. Zdeněk Müller, CSc., historik, arabista, filozof, jenž má za sebou (a jistě i před sebou) významnou vědeckou i publicistickou činnost, ji nadal závažným obsahem. Ten vysoce aktualizovala současná situace jakoby opravňující Huntingtonův scénář střetu civilizací. Pálení vlajek i konzulátů poskytuje především přitažlivý novinářský kolorit, za nímž vystupuje závažná otázka soužití/střetu muslimského a křesťanského světa na počátku 21. století. Autor knihy Zdeněk Müller žije dlouhodobě ve Francii, zemi s nejpočetnější evropskou muslimskou menšinou (5,6 milionu), a proto může z první ruky demonstrovat všechny závažné aspekty problému v evropském kontextu. Co kniha nabízí? Široké historické, náboženské i filozofické pozadí letitého setkávání islámu, křesťanství i judaismu. Pohled na úlohu náboženství a religiozity na počátku 21. století ve světě muslimském i křesťanském, analýzu stavu muslimských společností, jejich politické i ekonomické frustrace a hledání východisek. Vysvětluje sémantický význam pojmů islámského světa, s nimiž tak rádi žurnalisticky žonglujeme, a uvádí filozofické formulace problémů, s nimiž se v této oblasti běžně stýkáme (většinou z francouzských zdrojů).

V knize se často vyskytuje slovo tolerance i sofistikovanější pojem strukturální tolerance, jichž je zapotřebí při hledání společného způsobu života rozdílných náboženských a kulturních společenství. Autor si je vědom rizik a složitosti a nezakrývá je. Nenabízí jednoznačná řešení a v hledání odpovědi zůstává široký prostor pro čtenáře.

Publikaci doplňují působivé dobové ilustrace (k dávné minulosti i současnosti), výběr literatury a chronologická tabulka. Nemám zásadnějších kritických připomínek a ty malicherné vynechávám. Dílo považuji za dobrý počin autorský i nakladatelský a dodejme i dotační (zásluhou dotace AV ČR je kniha levná). Nakonec si dovoluji popřát, aby Edice Průhledy pokračovala stejně úspěšně, jako začala.

Jan Krekule

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde