abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Věda a výzkum

Československo na rozhraní dvou epoch nesvobody

Pod stejnojmenným názvem vydal Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Národní archiv ČR v lednu 2006 sborník referátů z vědecké konference Československo 1945 – na rozhraní epoch nesvobody, která se konala u příležitosti 60. výročí konce druhé světové války a osvobození Československa ve dnech 24. a 25. května 2005 v Národním archivu v Praze.
Publikace obsahuje i pět dalších dodatečně zařazených příspěvků, jejichž autoři se vlastního zasedání nemohli zúčastnit. Sborník uspořádali Jiří Kocian, Stanislav Kokoška a Zdeňka Kokošková. Vydání publikace podpořila Česká rada proti nacismu.

Sborník je rozdělen do čtyř tematických bloků. První blok Československo v osvobozené Evropě se dotýká zejména mezinárodního kontextu závěrečné fáze válečných operací a počátků obnovy Československa. Jako důležité otázky bádání byly vymezeny zahraničně politické koncepce nové republiky a jejich utváření v průběhu 2. světové války, vztah Československa a velmocí v roce 1945, a to i na diplomatické úrovni, či působení Rudé armády na našem území v zájmu sovětské mocenské politiky.

Řada příspěvků ve druhém bloku nazvaném Politický systém nové republiky analyzuje příčiny, které vedly k regulaci poválečného politického systému či k neúspěšnému pokusu napravit ústavně právní vztah Čechů a Slováků. Pozornost je věnována úloze a postavení prezidenta, vlády Národní fronty, politických stran, ale také národních výborů a závodních rad jako nových prvků politického systému aj.

Třetí tematický blok Poválečné migrace a národnostní proměny přinesl řadu poznatků a podnětů k dalšímu bádání o stále citlivém tématu dopadů války na proměnu národnostní struktury republiky, což se zejména promítlo do osudu německého obyvatelstva v poválečné ČSR či násilně zavlečených československých občanů do SSSR.

Referáty čtvrtého tematického bloku Společnost na rozhraní dvou epoch podnítily polemickou debatu o stále diskutovaných otázkách týkajících se sociálních vizí a očekávání z let války, společenských nálad v osvobozené republice, vztahu Čechů a Slováků ke společnému státu, národní očisty a retribučního soudnictví.

Konference se zúčastnilo téměř 120 odborníků a bylo předneseno na 50 referátů. Vedle nových poznatků toto zasedání poskytlo i obraz současného stavu historického výzkumu a ukázalo již tradiční dominanci některých témat (například koncepty obnovy republiky, politický systém Národní fronty, odsun německého obyvatelstva, poválečná retribuce a očista) i ona příslovečná "bílá místa", která stávající výzkum zatím zcela nepokrývá (sociální témata).

ZDEŇKA KOKOŠKOVÁ,
Národní archiv ČR,
JIŘÍ KOCIAN, STANISLAV KOKOŠKA,
Ústav pro soudobé dějiny AV ČR

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde