abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Věda a výzkum

Konferenční centrum Vysočiny

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

V zasněžené Třešti se 9. března t. r. na zámku sešli k neformálnímu rozhovoru zástupci Akademie věd ČR, jíž patří třešťský zámek, a zástupci města i kraje, v jehož katastru tento objekt stojí. Jednali o společném cíli – jak co nejlépe spolupracovat, aby z toho měla užitek nejen Akademie a město, ale i celý kraj.

Prof. Václav Pačes uvedl, že spolupráce AV ČR s městem Třešť je dlouhodobá a určitě se bude dál rozvíjet. Týká se především aktivit zámku, který Akademie získala v roce 1994 jako ruinu a nákladně jej opravila. AV ČR potřebuje konferenční centrum a poloha Třeště je ideální např. pro setkávání se slovenskými partnery, s nimiž má úzké vazby. Nyní se ukázaly možnosti spolupráce s celým krajem Vysočina. Představitelé partnerských stran se sešli proto, aby si řekli, k čemu by měl zámek sloužit, aby jej využila nejen Akademie, ale i město a celý kraj, a zda by mohli navázat další spolupráci.

Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil pohovořil o třech obecných tématech, z nichž vyplynula další, již konkrétní témata. Tím prvním byl společný zájem rozvíjet cestovní ruch kraje Vysočina.

Představitelé AV ČR se seznámili s koncepcí rozvoje cestovního ruchu a s představou významné role třešťského zámku jako konferenčního sídla AV ČR. "Dále bychom rádi využili znalostí a zkušeností členů Akademie věd – zvažujeme zřízení vědecko-technologického parku kraje Vysočina v Jihlavě. Nositelem projektu by měla být Vysoká škola polytechnická, partnerem projektu kraj Vysočina, a nyní jsme diskutovali, zda by dalším partnerem, nebo alespoň kmotrem projektu, nemohla být AV ČR.

Třetím námětem jednání byly otázky vzdělání a možnosti spolupráce v oblasti vysokého i středního školství. Došli jsme k zajímavému závěru, že bychom mohli v konferenčním centru za pomoci členů AV ČR pořádat kurzy pro nejnadanější studenty kraje Vysočina, možná vítěze matematických a fyzikálních olympiád, kde by přednášeli nejlepší odborníci právě z AV ČR. Něco podobného bychom mohli zorganizovat i pro profesory středních škol.

Uvažuje se i o projektu celoživotního vzdělávání nebo rekvalifikací. Tyto aktivity umožní získávat kraji Vysočina, a to včetně konferenčního centra, byť kraj není a ani nikdy nebude jeho vlastníkem, finanční prostředky z Evropské unie. Kraj by mohl využít třešťský zámek k různým aktivitám, vzdělávání, schůzkám krajských reprezentací atd. Moderní konferenční centrum má rozhodně smysl, bude připraveno a v budoucnu může nalézt mnohem širší uplatnění," vyslovil Miloš Vystrčil představu krajského zastupitelstva.

"Těší mne, že se tato schůzka mohla uskutečnit právě v Třešti, a jsem velmi rád, že náš zámek, který je v majetku Akademie věd ČR, může sloužit jako základna pro budoucí spolupráci. Toto zařízení čeká mnoho rozvojových úkolů a město chce být dobrým partnerem, aby přilákalo co nejvíce kvalifikovaných lidí," dodal starosta Třeště Vladislav Nechvátal. Spolu s předsedou AV ČR Václavem Pačesem pohovořili o nejbližších plánech týkajících se zámku: v prvé řadě o revitalizaci zámeckého parku, která se odhaduje asi na šest milionů korun. Peníze by měly být čerpány z fondu.

Protože konferenční a stravovací kapacita zámku převyšuje ubytovací možnosti, přímo se nabídla možnost zrekonstruovat k ubytování přilehlou hospodářskou budovu. Na tom má velký zájem město Třešť i kraj. Plány počítají s dodržením současného trendu a vybudováním sportoviště, aby se vzdělávací i konferenční aktivity doplnily o sportovní vyžití. Své využití najde i další budova, která je zatím prázdná a ve špatném technickém stavu. Mohl by v ní vzniknout např. podnikatelský inkubátor – prostory, které by si mohly pronajímat firmy pro svůj rozjezd.

Závěrem prof. V. Pačes dodal, že při čerpání strukturálního fondu v letech 2007–2013 získá Česká republika z Evropské unie dost peněz, které možná ani nebude schopna využít. A Vysočina je právě krajem, který by je využít mohl.

MARINA HUŽVÁROVÁ
 

Ekonomové v Třešti

Nejvýznamnějším třešťským rodákem byl bezesporu ekonom světového významu Josef Alois Schumpeter (viz AB 7–8/2004). Světlo světa spatřil v Třešti v roce 1883. Po studiích ve Vídni byl v šestadvaceti letech jmenován docentem politické ekonomie. V roce 1919 se stal prvním rakouským ministrem financí. J. A. Schumpeter působil na univerzitách v Německu, Anglii, Japonsku a USA. K jeho nejvýznamnějším dílům patří Teorie ekonomického vývoje, Hospodářské cykly a Kapitalismus, socialismus a demokracie. Zemřel před 56 lety v USA. Schumpeterovy vize platné v 21. století budou tématem celosvětové konference, kterou pod názvem Neo-Schumpeterian Economics: An Agenda For 21st Century pořádá v jeho rodném městě ve dnech 27.–28. června 2006 Nadační fond J. A. Schumpetera, Akademie věd ČR, kraj Vysočina, Centrum pro ekonomiku a politiku, město Třešť, a jako host se zúčastní Vysoká škola polytechnická v Jihlavě.
Konference navazuje na předchozí tři ročníky mezinárodních seminářů a je na ni přihlášena stovka odborníků z celého světa. Záštitu nad konferencí převzal čestný prezident Schumpeterovy nadace a nositel rakouské Schumpeterovy ceny prezident České republiky Václav Klaus.

HaM

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde