abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Věda a výzkum

Jižní Korea a Vietnam

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Jihovýchodní Asie se prudce rozvíjí hlavně po hospodářské a obchodní stránce. Věda však nezůstává stranou. Příspěvky ze státního rozpočtu i od úspěšných firem do vědy a vzdělání jsou úctyhodné a podstatně přesahují evropský průměr. Česká republika zde má dobré jméno, a tak lze existující kontakty rozvíjet a nové navazovat. To by mohlo být oboustranně výhodné, neboť vědecké týmy z Japonska i Jižní Koreje oplývají finančními prostředky a badatelé z České republiky mohou dodávat nové podněty, které se bez finančních prostředků obtížně realizují.

Do Koreje lze celkem jednoduše cestovat téměř každodenním přímým leteckým spojem Praha–Soul a zpět, protože Česká republika je v Koreji velmi populární a Korejci mají o její návštěvu veliký zájem. Možná jej má na svědomí i populární korejský televizní seriál Milenci v Praze, jehož zápletky se odehrávají právě u nás.

Na pozvání oficiálního partnera AV ČR Korea Science and Engineering Foundation (KOSEF) navštívila v lednu 2006 Jižní Koreu delegace v čele s předsedou Akademie věd České republiky. Během třídenní návštěvy jsme se seznámili s řadou pracovišť jak čistě výzkumného, tak výzkumně-výukového a univerzitního charakteru. Korejská vláda podporuje výzkum skutečně pozoruhodně: např. pracoviště The 21th Century Frontier R&D Program – The Center for Functional Analysis of Human Genome, jež je součástí Korea Research Institute of Biosciences and Biotechnology, má nové laboratoře vybavené moderními přístroji. Jeho ředitelka Hyang-Sook Yoo uvedla, že dostali grant korejské vlády ve výši 10 milionů dolarů ročně, a to na 10 let.

Systematické úsilí o internacionalizaci výzkumů a o propojení se zahraničními týmy bylo zřetelné během návštěvy v Korea Advanced Institute of Science and Technology, jehož prezidentem se stal asi před dvěma lety nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 1998 prof. Robert B. Laughlin. Ten se snaží přilákat nové profesory a studenty ze zahraničí, přestože dosud ve výzkumných ústavech a na univerzitách převládají rodilí Korejci. Nové výzkumy a nápady potřebují promíchávat školy a kultu-ry, což nám dává možnost se zapojit, např. pořádáním odborných seminářů na vybraná témata společného zájmu. Semináře, které zamýšlíme pořádat jednou za rok střídavě u nás a v Jižní Koreji, by se měly stát fórem výměny názorů a navazování kontaktů především pro mladé vědecké pracovníky, postdoktorandy a studenty doktorského studia. Korea vyniká počtem univerzit a množstvím studentů. V roce 2005 byla ke stému výročí existence Korea University v Soulu postavena řada nových budov. Jednou z nich je mramorem obložená knihovna a muzeum – dar společnosti SAMSUNG. Podpora vědy a výzkumu jak státem, tak podnikatelskými subjekty je zcela jistě klíčem k hospodářskému růstu Jižní Koreje, která neoplývá ani nerostným bohatstvím, ani energetickými zdroji, a navíc ji velmi postihla válka v padesátých letech minulého století. Hospodářský růst a prosperita je vidět na každém kroku a jihokorejská vláda každoročně řeší nutnost investovat přebytek státního rozpočtu.

Jakousi analogií naší Učené společnosti je The Korean Academy of Sciences and Technology (KAST) sdružující špičkové korejské vědce a univerzitní profesory. Aparát KAST složený asi z 10 osob doporučuje důležité projekty a vypracovává stanoviska při významných rozhodnutích korejské vlády. V tomto smyslu je však spíše analogií naší Rady pro výzkum a vývoj. Vietnam značně utrpěl válečnými konflikty minulého století, snad ještě více než Korea, a důsledky složité historie jsou zde neustále patrné. Vedle chátrajících zbytků francouzské architektury a stalinských staveb z padesátých let vidíte v Hanoji tisíce kol, motokol a také rikš, kol vezoucích jednoho až tři turisty na sedátku před šlapoucí osobou. Populárním pojmem je motokolo Babeta, které by mnozí rádi vlastnili. Pozoruhodně vřelý vztah k České republice se opírá především o osobní zkušenosti některých vědeckých pracovníků ze studií v České republice v šedesátých letech minulého století. Někteří dodnes mluví částečně česky. Tato generace vedoucích vědeckých pracovníků by ráda na zkušenosti ze svého mládí navázala a s odborníky z ČR rozvinula novou spolupráci na společných projektech.

K návštěvě nás pozval prezident Vietnamese Academy of Science and Technology (VAST) prof. Dang Vu Minh. Navštívili jsme několik pracovišť VAST a všude se snažili navázat spolupráci, ať už v biotechnologiích či tropické biologii, ve výzkumu přírodních látek s protirakovinnými účinky či seismologii nebo v astrofyzikálním a kosmickém výzkumu. VAST a AV ČR hodlají zahájit společné výzkumné projekty, podle návrhu VAST by to měl být jeden nový společný projekt ročně.

Oblast humanitních a sociálních výzkumů ve Vietnamu pokrývá Vietnamese Academy of Social Sciences (VASS). I zde nutně potřebujeme zahájit společný výzkum, neboť je třeba zachytit sociálně-demografickou skutečnost České republiky, kde v současnosti pobývá rozsáhlá skupina obyvatelstva z Vietnamu, historicko-sociální význam této skupiny a její vliv na českou společnost. Jednání s VASS však komplikuje rozdílná situace společenských věd ve Vietnamu. Tato oblast je patrně vystavena daleko důslednější politické kontrole než výzkum v oblasti přírodních věd.

Lednovou návštěvu vedení AV ČR v Jižní Koreji a ve Vietnamu výtečně podpořily zastupitelské úřady ČR, které dnes pomáhají rozvinout staré a navázat nové vědecké a vědeckotechnické kontakty. Dobré jméno České republiky do značné míry zakládají kontakty navázané v minulosti. Vláda ČR by měla ve zvýšené míře podporovat studium zahraničních studentů na univerzitách v ČR, neboť je to jedna z nejlepších cest jak dlouhodobě propagovat Českou republiku v zahraničí.

Jan Palouš

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde