abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Academia

Odborné publikace z nakladatelství Academia

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Karel Záliš
Částečné výboje v izolačních systémech elektrických strojů

V knize je popsána problematika diagnostiky elektrických strojů a přístrojů vn a vvn, zvláště měření částečných výbojů a vyhodnocování výbojové činnosti v elektrických strojích k určování aktuálního stavu izolačních systémů a odhadu jejich chování v dalším provozu. Autor v ní probírá teoretické základy izolačních systémů a částečných výbojů a metody měření výbojové činnosti. Klade důraz na metody on-line, včetně použití systémů s prvky umělé inteligence. Kniha je určena studentům, uživatelům elektrických strojů a vysokonapěťových zařízení při vyhodnocování diagnostických měření, ale také širší technické veřejnosti jako zdroj informací o diagnostice elektrických strojů.

Josef Förster
Behaviorismus

a psychoreflexologie v historické tradici československé psychologie Práce je informativním a hodnotícím přehledem reflexe behaviorismu a psychoreflexologie v československé obecné, osobnostní, pedagogické a vývojové psychologii, psychoterapii, zoopsychologii, ale i v pedagogice a jiných společenskovědních disciplínách. Akcentuje zvláště rozvoj behaviorismu v 20.–30. letech 20. století. Jedná se o historickou studii – jde o svého druhu u nás ojedinělý příspěvek k dějinám československé psychologie.

Jiří Pokorný
Odkaz Josefa Hlávky
/Historie České akademie věd a umění, Hlávkových studentských kolejí, Nadace Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, jakož i Národohospodářského ústavu/

Práce se zabývá institucemi, které jsou spjaty s největším mecenášem v českých dějinách, architektem Josefem Hlávkou, a sleduje v jejich osudech i v osudech jejich představitelů odraz historie 20. století: konec habsburské monarchie, první republiku, německou okupaci, komunistický režim i současnost. Především jde o Českou akademii věd a umění (zal. r. 1890), ale také o nadaci, jež přečkala i dobu komunistického režimu, o studentské koleje a o dnes už málo známý Národohospodářský ústav AV ČR, jehož zánik na počátku 50. let provázel politický soudní proces.

Nejčtenější knihy

v knihkupectví ACADEMIA v březnu 2006
  1. Zelený, V. – Rostliny Středozemí (vydáno s podporou AV ČR)
  2. Sudoku přes 200 rébusů!
  3. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž
  4. Fejfar, O., Major, P. – Zaniklá sláva savců (vydáno s podporou AV ČR a Severočeských dolů, a. s.)
  5. Pokorný, J. – Odkaz Josefa Hlávky (vydáno s podporou AV ČR)

knihy ostatních nakladatelů:

  1. Jílkovi, A. a T. – Železná opona, Nakladatelství Baset
  2. Kolektiv Střední Čechy – Chráněná území XIII, Artedit
  3. Brown, D. – Da Vinciho kód, Argo
  4. Dvořák, F. – Můj život s uměním, NLN
  5. Biografický slovník českých zemí Bene-Bez, Libri

Knihkupcův tip:

Arad, J. – Belzec, Sobibor, Treblinka, BB Art

Jiří PADEVĚT,
knihkupectví Academia,
Václavské nám. 34, Praha 1,
www.academia.cz

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde