abicko.avcr.cz  > Akademický bulletin  > 2006  > duben  > Ocenění

Medaile Vojtěcha Náprstka v Berlíně

Obrázek k článku 

Werner Korthaase převzal 27. února 2006 z rukou místopředsedy AV ČR Jaroslava Pánka Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka. Stal se tak v pořadí třináctým nositelem této \"nejmladší\" akademické medaile.

W. Korthaase je prvním cizincem, jemuž se této pocty dostalo, a možná jediným, který je nositelem dvou medailí AV ČR – již v r. 2000 převzal z rukou tehdejšího předsedy prof. R. Zahradníka pamětní medaili Jana Patočky. Další prvenství představuje neobvyklé místo předání – byl jím berlínský byt vyznamenaného. Akademie věd ČR tímto nezvyklým krokem umožnila vážně nemocnému oslavenci, jenž po několik měsíců podstupuje náročnou ambulantní léčbu, medaili důstojným způsobem převzít. Laudatio pronesl dr. Jiří Beneš, zástupce ředitele Filozofického ústavu AV ČR, odkud návrh na udělení medaile vzešel. Ve svém projevu zdůraznil, že bezprostředním podnětem k udělení medaile bylo loňské vydání sborníku Comenius und der Welfriede u příležitosti 60. výročí UNESCO. Iniciátorem, spoluautorem a hlavním redaktorem bezmála tisícistránkového a tematicky bohatého sborníku, jenž došel vysokého mezinárodního uznání, byl právě W. Korthaase. Samotný sborník je vyvrcholením více než dvacetileté jeho badatelské, tvůrčí, organizační, publikační a popularizační práce zaměřené na šíření duchovního odkazu J. A. Komenského v německy mluvících zemích. Práci W. Korthaase podrobně popisuje článek dr. Martina Steinera v Akademickém bulletinu č. 8 z r. 2000, který byl uveřejněn u příležitosti udělení pamětní medaile Jana Patočky. Jednou z aktivit W. Korthaase byla vědecká konference k 300. výročí založení Pruské akademie věd G. W. Leibnizem a D. A. Jablonským, vnukem Komenského. Při této příležitosti se zasloužil o restauraci náhrobního kamene D. A. Jablonského. Jen jaksi mimochodem ještě zorganizoval největší setkání téměř všech žijících potomků J. A. Komenského. V r. 2004 W. Korthaase obdržel čestný doktorát univerzity v Drohobyči (Ukrajina) za zásluhy o rozvíjení německo-ukrajinské vědecké a kulturní spolupráce, jmenovitě za výsledky jeho bádání o Dmytriji Čyževském, jehož jméno je spojeno s objevem stěžejního Komenského díla – Obecné porady o nápravě věcí lidských – v knihovně hallského sirotčince ve 30. letech 20. století.

Slavnostního setkání se zúčastnila řada význačných osobností berlínského vědeckého a kulturního světa – celé vedení Německé společnosti J. A. Komenského, jejímž je W. Korthaase zakladatelem, dlouholetým řádným a nyní čestným předsedou, dále profesor Klaus Hüfner, předseda berlínské komise pro spolupráci s UNESCO, biskup německé větve Jednoty bratrské Theodor Clemens, zástupci Braniborské akademie věd a Leibnizovy společnosti, vedení Podpůrného spolku Český Rixdorf v Berlíně-Neuköllnu, kde W. Korthaase téměř 30 let působil jako ředitel největší berlínské "Volkshochschule". Proto byl také za své aktivní působení ve veřejné službě dekorován vysokým německým státním vyznamenáním Spolkovým křížem Za zásluhy se stuhou.

"Pan Korthaase dosáhl pozoruhodných výsledků, jež přesahují hranice Berlína a Spolkové republiky Německo, a po sjednocení země přispěl skromným, leč důležitým vkladem k porozumění s českými sousedy." Tato slova zdařile vystihují osobnost W. Korthaase a v daném kontextu lze udělení čestné medaile AV ČR rovněž chápat jako ocenění jeho zásluh českou stranou.

JIŘÍ BENEŠ,
Historický ústav AV ČR

25.6.2008

Z monitoringu tisku

Na prvním českém ryze internetovém deníku Neviditelný pes sledujte polemiku v rubrice Věda na http://neviditelnypes.lidovky.cz.
-----
Blogeři se přou: Hrozí likvidace Akademie věd? Čtěte na www.aktualne.cz.

Téma

Akademie věd ČR v ohrožení

Monitoring tisku obsahuje výběr článků z českých médií týkajících se aktuální situace ve financování vědy a výzkumu v ČR.

více zde

MIMOŘÁDNÝ AKADEMICKÝ SNĚM

Stanoviska k financování vědy a výzkumu

Návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2010 s výhledem na další dva roky předpokládá pro příští rok snížení institucionálních výdajů AV ČR o více než 20 % a do roku 2012 další pokles až o 50 % oproti roku 2009. Jak se k tomuto návrhu staví některé české instituce se můžete dočíst v následujících prohlášeních.

více zde